Kreativ

ŠTÍTEK: Becherovka

Coctail bar Lanterna.

Hugo, Vánoční pohlazení nebo Piňa Colada: 8 tipů na silvestrovský koktejl

Velké Karlovice - Chutný koktejl může zpříjemnit nejrůznější sváteční příležitosti. Překvapte letos překvapit své přátele při silvestrovské či jiné oslavě v závěru roku neobvyklým přípitkem - vyzkoušejte tipy na míchané nápoje od barmana Petra Slováka z vyhlášeného nočního Cocktail baru ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.

Futsal - ilustrační snímek.

FUTSAL: Zvoneček stále radostně zvoní

Chrudim - Futsalový krajský přebor má odehraných jedenáct zápasů a v čele tabulky se stále drží Zvoneček Stojice, i když tentokrát jenom remizoval s hlineckým Juventusem.

MILOŠ ZEMAN si pro svoje poslední letošní setkání s občany vybral Salon republiky. Přítomným zazpíval Laďa Kerndl a jeho dcera Tereza.

Becherovku s borovičkou nelze plést

Hradec Králové - „Máte nějaký alkohol raději než borovičku?" Tak se zeptal jeden z přítomných na včerejším setkání kandidáta na prezidenta Miloše Zemana a zpěváka Ladi Kerndla s občany krajské metropole.

Miloš Zeman na náměstí ve Zlíně.

Miloš Zeman: Becherovku nepiju už sedm let

Zlín - „Dnes jsem si na sebe vzal kabát, který neprostřelí ani airsoftové kuličky. Pokud chcete házet rajčaty či vajíčky, přidejte prosím i klobásku. Lečo si pak už udělám sám." Tímto proslovem vítal včera prezidentský kandidát Miloš Zeman (Strana práv občanů zemanovci) obyvatele Zlína na svém předvolebním setkání.

Slavností otevření nového pivovaru Karel IV.

Ve Varech se roztočil Karel

Karlovy Vary – Lidé mohou opět ochutnat staronové pivo Karel IV. Becherplatz nabízí návštěvníkům dobové prostředí z 19. století.

Typická krajina v okolí Pohořelic

Český poutník: Cesta zapomenutou tratí

Pro dnešní putování jsem přijal pozvání Marka Tomka z Klubu přátel lokálek a vydal se na unikátní jízdu historickou soupravou z Brna do Vranovic a dále do Pohořelic, kam už se vlakem člověk běžně nedostane.

Muži za alkohol v průměru zaplatí dvakrát více než ženy

Ruské úřady slibují brzy zrušit zákaz českého alkoholu

Moskva – Rusko už brzy zruší část omezení dovozu českého tvrdého alkoholu. Přislíbil to podle zpráv médií hlavní hygienik Gennadij Oniščenko, který zákaz minulý měsíc vyhlásil. Časový horizont neupřesnil a jeho mluvčí zatím nebyl k dispozici.

V lišanské sokolovně

Tržba klesla o třicet procent, nevypilo se ani více piva

Lišany – „Čtyři piva a dva bezpečné panáky," poroučí u výčepu pan Jan z Kladna. „Tvrdý alkohol moc nepiji, ale občas si dáme panáka na povzbuzení. A dneska po takovém výkonu si to, myslím, zasloužíme," vysvětlil Jan, který společně s kamarády právě zdolal na kole třicetikilometrovou trať Lišanské šlapky.

Ilustrační foto.

Výrobci lihovin spustí web pro kontrolu původu alkoholu

Praha – Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) ve středu spustí web certifikaceli­hovin.cz, kde bude možné dohledat certifikáty o původu lihovin. Má pomoci urychlit návrat alkoholu na pulty obchodů a do restauračních zařízení. Na tiskové konferenci to řekli zástupci unie. Web mohou také využít lidé, kteří si nejsou jisti původem alkoholu, který mají doma.

Na zdraví! Po barech se o víkendu častěji cinkalo sklenicemi. Hospody totiž rychle zareagovaly na zrušení prohibice.

Kořalka už v Plzni zase teče proudem

Plzeň - O tom, že je Plzeň město piva, není pochyb. Přesto zažívalo mnoho Plzeňanů v posledních týdnech krušné chvilky, neboť si v hospodách nemohli dopřát svou oblíbenou sklenku whiskey či jiného tvrdého alkoholu.

Tři rumy! Barman Jakub z Divadla pod lampou měl během sobotního večera plné ruce práce. O tvrdý alkohol byl zájem veliký.

Kořalka už v Plzni teče proudem

Plzeň – O tom, že je Plzeň město piva, není pochyb. Přesto zažívalo mnoho Plzeňanů v posledních týdnech krušné chvilky, neboť si v hospodách nemohli dopřát svou oblíbenou sklenku whiskey či jiného tvrdého alkoholu.

Pivní pouť v Černé Hoře.

Černá Hora: pouť táhla na pivo, No Name a Čechomor

Černá Hora /REPORTÁŽ/ – V sobotu odpoledne to v okolí Černé Hory vypadá jako při mobilizaci. Stovky aut, lidí, cyklistů. Do toho mumraje přiváží na okraj městečka napěchované autobusy další žíznivé pasažéry. A žízeň bude opravdu veliká. Na nebi ani mráček a slunce nemilosrdně praží, skoro jako v červenci.

Stalinovy slzy, Sibiř vodka a dalších pár lahví tvrdého alkoholu vyrobeného před rokem 2012 se včera krčilo v regálu prodejny Hruška v obchodním domě Breda.

Alkohol je zpátky, lidé jsou v klidu

Opavsko - V pátek dopoledne, v den státního svátku byla řada obchodů v Opavě zavřená. jedním z mála otevřených byla prodejna Hruška v přízemí obchodního domu Breda. V regálu zde včera dopoledne stálo pár prověřených láhví spořádaně vedle sebe, aniž by o ně někdo zavadil. Nájezdy zákazníků se zkrátka nekonaly.

Bowlingové centrum Klíše

Konec prohibice: V Ústí se hostinští bojí nalévat

Ústí nad Labem - Ačkoliv vláda uvolnila prohibici, v řadě restaurací v Ústí si panáka tvrdého alkoholu štamgasti ještě nedají. Hostinští buď čekají na nový alkohol nebo na protokoly od prodejců k současným lahvím destilátů.

Jiří Samsonek

Kontroloři ve Zlíně: Nenoste nám láhve s kolky a se sladkým

Zlín - Příští týden ve středu, čtvrtek a pátek vždy mezi 12. a 18. hodinou budou moci lidé s trvalým bydlištěm ve Zlíně přinést do budovy magistrátu na ulici Zarámí vzorky tvrdého alkoholu, který mají doma. Město tuto službu nabízí ve spolupráci s firmou ITC Zlín, která se věnuje testování a certifikaci.

Svatováclavská slavnosti v Rudníku

Na Václava se už mohlo připíjet tvrdým

Trutnovsko – Obyvatelé regionu na několika místech včera oslavovali svátek svatého Václava. Slavnosti měly hned několik podob. Od posvícení ve Dvoře Králové až po pouť, která se konala v Radvanicích u Trutnova.

Hostinský Václav Bureš, Příbram.

Hostinský: Dalších čtrnáct dní by pro mne bylo likvidační

Příbram /ROZHOVOR/ – Sedím v téměř prázdném Horníku v centru příbramského sídliště. Není taky divu, je pátek, chvíli po obědě. Protože tu nalévají výborné pivo, nestojí před hosty ve skle žádný tvrdý alkohol, ale právě jen zlatavý mok.

PO ODVOLÁNÍ částečné prohibice si připili mezi prvními na vlastní svatbě ve čtvrtek odpoledne  v restaurantu v Horním Bezděkově čerství novomanželé Jitka a Tomáš z Kladna.

Prohibice skončila. Nastal ale 
problém, co vlastně lidem nalít

Kladensko – Zákaz prodeje tvrdého alkoholu od čtvrtečního odpoledne neplatí. Regály obchodů, čerpacích stanic i stánků se opět plní značkami s alkoholem i nad dvacet procent. Čeští výrobci alkoholických nápojů opět zahájili výrobu a situace i na Kladensku se vrací do starých kolejí.

NA BARU. Lidé sice ve čtvrtek po skončení prohibice přišli do táborských barů, ale často jen na pivo.

Pivo panáky porazilo na hlavu

Tábor – Po dvou týdnech částečné prohibice, kdy vláda stopla výrobu i konzumaci tvrdého alkoholu, přišlo ve čtvrtek konečně uvolnění.

Díky uvolnění prohibice se ve čtvrtek už tvrdý alkohol vracel pomalu na pulty.

V některých hospodách na Kroměřížsku se už ve čtvrtek nalévalo

Kroměřížsko – Majitelé restaurací a barů na Kroměřížsku částečné uvolnění prohibice vítají. Kontrolují lahve alkoholu na skladech a zjišťují datum výroby. Někteří zatím pořád čekají na potvrzení od dodavatelů a o víkendu ještě tvrdý alkohol nenabídnou. Někteří návštěvníci si ale ve čtvrtek večer už prvního panáka dali.

Starý versus nový kolek

Malé likérky: Nemáme nové kolky. Přicházíme denně o miliony korun

Praha – Na tu chvíli české likérky čekaly dva týdny. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) oznámil zmírnění prohibice a výrobci se snaží svoje lihoviny dostat co nejdříve na trh. Distribuce nových výrobků však v některých případech bude zřejmě váznout. Zejména malé likérky si stěžují, že nemají k dispozici nové kolky.

Ilustrační foto.

Becherovka obnovuje výrobu

Karlovy Vary – Do práce se vrátí i zaměstnanci karlovarského provozu, kteří byli kvůli částečné prohibici na dovolené.

Ilustrační foto.

Becherovka obnovuje výrobu

Karlovy Vary – Do práce se vrátí i zaměstnanci karlovarského provozu, kteří byli kvůli částečné prohibici na dovolené.

Jiří Samsonek

Kontroloři: Nenoste nám láhve s kolky a se sladkým!

Zlín – Příští týden ve středu, čtvrtek a pátek vždy mezi 12. a 18. hodinou budou moci lidé s trvalým bydlištěm ve Zlíně přinést do budovy magistrátu na ulici Zarámí vzorky tvrdého alkoholu, který mají doma. Město tuto službu nabízí ve spolupráci s firmou ITC Zlín, která se věnuje testování a certifikaci. Ředitel divize zkušebnictví ITC Jiří Samsonek přiblížil, jak bude kontrolování vypadat. Posloužit má zejména pro bezpečí Zlíňanů.

Ilustrační foto

Ochucené kostky ledu. Tak chutná prohibiční alkohol

Brno - Už dva týdny nesmějí obchody ani hospody nabízet a prodávat nápoje, které mají dvacet a víc procent alkoholu. Částečnou prohibici, kterou vyhlásil ministr zdravotnictví kvůli úmrtím lidí otrávených metanolem, vyřešily některé likérky rychle a po svém. Začaly vyrábět slabší náhražky. Jenže rum či vodka s devatenácti procenty alkoholu vzbuzují v lidech spíš rozpačité reakce.

Analytik Michal Kozub

Analytik Kozub: Poptávka naroste po známých značkách lihovin

Praha /ROZHOVOR/ – Téměř dva týdny bylo Česko na suchu. 
Z obchodů 
a restaurací musely zmizet láhve s tvrdým alkoholem. Analytik společnosti Home Credit Michal Kozub předpokládá, že kauza bude mít na svědomí 
i změnu spotřebitelského chování. Řada lidí se po skončení prohibice začne obracet k nápojům zavedených značek, což bude mít neblahý vliv na menší likérky. Některé z nich zřejmě nepřežijí.

Neúspěšná novinka. Nízkoalkoholické destiláty si své zákazníky zatím nenašly. Snímek devatenáctiprocentního tuzemáku je z brněnské pivnice Tenkrát na Západě.

Ochucené kostky ledu. Tak chutnal prohibiční alkohol

Brno – Dva týdny nesměly obchody ani hospody nabízet a prodávat nápoje, které mají víc než dvacet procent alkoholu. Částečnou prohibici, kterou vyhlásil ministr zdravotnictví kvůli úmrtím lidí otrávených metanolem, vyřešily některé likérky rychle a po svém. Začaly vyrábět slabší náhražky. Jenže rum či vodka s devatenácti procenty alkoholu vzbuzují v lidech spíš rozpačité reakce.

Ilustrační foto

Vyhlášená prohibice je nešťastným řešením

Táborsko – Vyhlášení částečné prohibice v souvislosti s kauzou metanol hodnotí majitelé restauračních zařízení z táborských obcí různě. Jednomyslně se ale shodují: Přicházíme o zisky a opatření je nedomyšlené.

Líkérka R. Jelínek ve Vizovicích.

U Jelínka stojí výroba. Zaměstnanci zůstali doma

Vizovice - Jedna z největších českých likérek Rudolf Jelínek z Vizovic v úterý zastavila výrobu. V provozu je pouze pěstitelská pálenice, ostatní části výroby jsou pozastaveny a doma zůstalo více než dvacet zaměstnanců.