Kreativ

ŠTÍTEK: Budapešť

Brněnské akvabely Karolína Klusková, Aneta Mrázková a Lucie Alex Hrazdirová.

Nekonečný půst nadějným akvabelám z Brna končí. Kvůli olympiádě necestovaly

Národní kvalifikaci o možnost porvat se o olympijské hry v Tokiu vybojovaly díky videu, na ostrý závod čekaly čtrnáct měsíců. A olympijskou kvalifikaci absolvují až měsíc před začátkem her. Českým nadějím v synchronizovaném plavání Anetě Mrázkové a Karolíně Kluskové po značných peripetiích konečně začíná mezinárodní sezona zhuštěná do čtyř měsíců. V pondělí startuje v Budapešti evropský šampionát, o měsíc později je na programu olympijská kvalifikace v Barceloně, na konci července hry v Tokiu a na závěr srpna světový šampionát juniorek.

Jakub Bursa (vpravo) a jeho trenér Štěpán Matek.

Liberecký Bursa má rekord i B limit pro Evropu

Juniorští reprezentanti v plavání vyrazili do Kyjeva, kde se zúčastnili mezinárodního multiutkání a ve všech třech týmových soutěžích skončili Češi na konečné třetí pozici.

Bratři Ludvíkové skvěle reprezentují Město Beroun a TJ Lokomotivu Beroun.

Ludvík má dvě stříbra, teď mu všichni drží palce na limit

O uplynulém víkendu bojovala berounská výprava plavců pod vedením trenérky Anety Pokorné na Velké ceně města Pardubic. Očekávaných kvalifikačních závodů, kde řada českých plavců toužila zaplavat nejrůznější potřebné limity zejména na OH v Tokiu, ME v Budapešti a univerziádu v Chengdu. I proto pardubičtí organizátoři dostali na závody výjimku od Ministerstva zdravotnictví.

Smrtelná nehoda na železničním přejezdu v Hlízově u Kutné Hory.

Smrt na přejezdu v Hlízově. Řidič auta nepřežil střet s vlakem, závory fungovaly

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Tragická událost se stala v úterý 27. dubna odpoledne na železničním přejezdu v Hlízově. Došlo tam ke střetu vlaku Ex 281 jedoucí z Prahy do Budapešti s osobním automobilem. Řidič auta srážku nepřežil. „Existus byl konstatován na místě,“ uvedla krátce po nehodě mluvčí středočeské policie Michaela Nováková.

Odcestovali do Maďarska

Pátrání jako po Tomášovi z Brna: často útěky z domu, v 90 procentech děti najdou

Ani snížení hladiny řeky Svratky zatím nepomohlo v pátrání po ztraceném patnáctiletém chlapci z Brna. Nezletilý Tomáš Pospíšil je pohřešovaný od středy 14. dubna. Obdobných případů policisté na jihu Moravy za posledních pět let řešili několik. Deník Rovnost přináší jejich přehled. Dětí se v Jihomoravském kraji ztratilo minulý rok přes šest set. V drtivé většině však šlo o případy, kdy se děti s nařízenou ústavní výchovou nevrátí z povolené vycházky nebo z těchto zařízení utíkají, případně o různé útěky z domova. Policisté ztracené děti najdou ve více než devadesáti procentech pátrání. V ostatních případech mají odůvodněný předpoklad, že mladistvý zmizel k některému z rodičů do zahraničí.

Odcestovali do Maďarska

Pátrání jako po Tomášovi z Brna: často útěky z domu, v 90 procentech děti najdou

Ani snížení hladiny řeky Svratky zatím nepomohlo v pátrání po ztraceném patnáctiletém chlapci z Brna. Nezletilý Tomáš Pospíšil je pohřešovaný od středy 14. dubna. Obdobných případů policisté na jihu Moravy za posledních pět let řešili několik. Deník Rovnost přináší jejich přehled. Dětí se v Jihomoravském kraji ztratilo minulý rok přes šest set. V drtivé většině však šlo o případy, kdy se děti s nařízenou ústavní výchovou nevrátí z povolené vycházky nebo z těchto zařízení utíkají, případně o různé útěky z domova. Policisté ztracené děti najdou ve více než devadesáti procentech pátrání. V ostatních případech mají odůvodněný předpoklad, že mladistvý zmizel k některému z rodičů do zahraničí.

Plavec Tomáš Franta.

Franta vyhrál ve Stockholmu 50 metrů znak. Dařilo se také Simoně Kubové

Mítink Swim Open ve Stockholmu zatím českým plavcům náramně svědčí. Po výhře Barbory Seemanové na kraulové dvoustovce chomutovský plavec Tomáš Franta v osobním rekordu 25.30 vyhrál závod na 50 metrů znak. Osobní maximum si vylepšil na 100 metrů motýlek i Jan Šefl, který časem 52.46 obsadil druhé místo. Bronzovou pozici dnes vybojovaly Kristýna Horská na dlouhé polohovce a také Simona Kubová na trati 100 metrů znak.

Kristýna Horská patří k české elitě. Plavkyni plzeňské Slávie čeká olympiáda.

Plavkyně Horská myslela na konec kariéry, ale olympiáda je silná motivace

Plavkyně Slávie VŠ Plzeň Kristýna Horská má za sebou i přes koronavirovou pandemii velmi úspěšnou zimní sezonu. Nejprve v říjnu ve Skopje pokořila český rekord v krátkém bazénu na 200 metrů prsa. Její forma pak vygradovala o měsíc později v Taškentu, kde na stejné trati zaplavala olympijský A limit a zaplavala navíc český rekord.

Tomáš Ludvík  ve Stockholmu

Limit těsně unikl. Náplastí je pro Ludvíka švédské stříbro

Bazény v České republice jsou i nadále uzavřené a závody se konat nemohou. A tak česká plavecká špička, mezi kterou je i berounský plavec Tomáš Ludvík, odjela na závody do Stockholmu, kde se konal od 8. do 11. dubna podnik Swim Open. Ludvík si z něj odvezl skvělé druhé místo, nicméně trochu litoval neúspěšného útoku na limit na evropský šampionát.

Pavel Pejchal

Klavírista Pavel Pejchal získal ocenění ve Varšavě, Budapešti a Bělehradě

V posledním roce jsme si už zvykli na to, že veškerá kulturní činnost je nejen u nás, ale i ve světě, výrazně utlumena. O to překvapivější se může zdát zpráva o účasti dvanáctiletého klavíristy Pavla Pejchala, žáka trutnovského gymnázia a tamější základní umělecké školy na zahraničních klavírních soutěžích. V srbském Bělehradě získal 1. cenu, maďarské Budapešti 2. cenu a polské Varšavě 3. cenu.

Z židovského hřbitova.

Židovské oběti holocaustu v Dobrušce připomenou Kameny zmizelých

Stojí v těsné blízkosti rodného domku národního buditele F. V. Heka. Kdyby zdi toho domu mohly vyprávět, podaly by bolestné svědectví o smutném konci svých obyvatel. Žila v něm rodina úředníka Karla Adlera, jeho manželka Marta a malá dcerka Hana. A také textilní inženýr Arnošt Tausik Tomský. Všechny je spojil jejich tragický osud, který zanedlouho budou připomínat u čísla popisného 186 v Novoměstské ulici v Dobrušce první čtyři Kameny zmizelých.

Nedaleko Podivína na Břeclavsku došlo ke střetu mladé ženy s vlakovou soupravou. Ilustrační foto

Tragédie u Podivína: mladou ženu tam srazil vlak

Smrt na kolejích. Provoz na trati 252 přerušila ve čtvrtek krátce po jedné hodině odpoledne tragická událost. Nedaleko Podivína na Břeclavsku došlo ke střetu mladé ženy s vlakovou soupravou. Na místě zemřela.

Ilustrační foto.

Vargovi chyběl k letence do Tokia poslední krok

Ani jednomu z dvojice havlíčkobrodských zápasníků se nepodařilo vybojovat letenku na olympijské hry do Tokia z březnové evropské kvalifikace, která se konala v maďarské Budapešti. V kategorii do 77 kg scházel poslední krok Oldřichu Vargovi, v kategorii do 87 kg vypadl Petr Novák už v úvodním utkání. Zápasníci budou mít ještě jednu šanci, poslední světová kvalifikace na hry do Tokia se uskuteční od 6. do 9. května v bulharské Sofii.

Kristýna Horská uspěla na prestižním mítinku.

Horská brala tři medaile na mítinku v Marseille

Plavkyně plzeňské Slávie Kristýna Horská a bývalý závodník tohoto klubu Jan Šefl dali o sobě hodně nahlas vědět na prestižním mezinárodním mítinku Meeting Open de la Méditerranée ve francouzském Marseille.

Jiří Nesvačil.

Z traktoru přesedlal na koně. Vozataj Nesvačil z Krumlova jezdí i světové závody

Čtyři desítky let se už věnuje vozatajskému sportu Jiří Nesvačil z Moravského Krumlova. „Je to krásný, adrenalinový sport. Je fyziky náročný, ale můžete se mu věnovat i do pokročilejšího věku,“ říká zkušený vozataj. Na vozatajský kozlík se Nesvačil vyšvihl díky rodinné tradici a úspěšně ji předává dál. „Závodí všichni tři moji synové, tenhle sport je bavil od malička a o jiném neuvažovali. Rodina je mi ostatně největší podporou,“ zdůrazňuje.

Ilustrační snímek

Evropská unie je zónou svobody sexuálních menšin

Deklarace Evropské parlamentu, že se unijní prostor stává svobodnou zónou pro všechny s menšinovou sexuální orientací a identitou, určitě nepotěšil vládní kruhy v Budapešti a Varšavě. Polští a maďarští vládní europoslanci ze stran Fidesz a Právo a spravedlnost sice dali svým „proti“ jednohlasně najevo svůj postoj, většina europoslanců se ale domnívá, že označovat obce i celé regiony za „vyčištěné od LGBT“, tak jak to dělá polská nomenklatura, do moderní Evropy nepatří. 

Simona Kubová.

Plavkyně Kubová si užívá tréninku ve skupině a těší se do Marseille

Na podzim roku 2020 byla Simona Kubová nejvytíženější českou plavkyní. Skvěle si vedla na druhém ročníku International Swimmimg League v Budapešti, kde zaplavala i český rekord na 50 metrů znak. Následně pak reprezentovala na závodech v Taškentu. Momentálně se s dalšími reprezentanty připravuje na olympijskou sezónu v tureckém Beleku.