Kreativ

ŠTÍTEK: Budapešť

Bjanka Stojanovičová (nalevo) zamířila do Králova Pole z budapešťského klubu.

KP sází na srbsko-americkou souhru. K mistryním se připojila další univerzálka

Srbsko-americkou spolupráci si připravily královopolské volejbalistky na pozici univerzálky. Nedávno totiž ze zámoří nalákaly Allie Garlandovou, nyní je posílila Bjanka Stojanovičová. Devatenáctiletá Srbka do Brna přichází z maďarského klubu UTE Budapest. „V řadě věcí se určitě ještě dokážu zlepšit, takže jsem ráda, že se letos budu moci volejbalově posunout v Brně,“ říká 188 centimetrů vysoká hráčka.

Sovětská okupace Československa v roce 1968. Ilustrační snímek

Maďaři se chovali nejhůř již v srpnu 1968. Nyní se připomněli

Maďarská okupační vojska, která dostala za úkol v srpnu 1968 obsadit jih Slovenska obývaný etnickými Maďary, se chovala podle vzpomínek pamětníků nejhůře ze všech okupačních armád. Vládní deník Magyar Nemzet nedávno vyjádřil smutek nad tím, že si tehdy Budapešť nevzala Slovensko zpět.

Jakub Vadlejch

Pohádka se zlatým koncem? Karty jsou rozdané pěkně, míní oštěpař Vadlejch

/OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE DENÍKU/ Na soutěž bude jako obvykle čekat. Oštěpaři šampionáty uzavírají a stejné to bude i v Budapešti. Jakub Vadlejch by měl o medaili bojovat až v neděli 27. srpna. Bude obhajovat bronz z loňského přesunutého MS v Eugene. Pak ještě stihl urvat stříbro na ME v Mnichově. Nabízí se tak pohádka se zlatým koncem.

Matěj Krsek z bronzovou medailí.

Do Kladna míří světový atletický bronz! Se štafetou ho vybojoval Matěj Krsek

Budapešť (od zvláštního zpravodaje Deníku v Maďarsku) – Před startem světového šampionátu sice Matěj Krsek tvrdil, že jeho hlavním cílem jsou štafetové běhy, ale že získá medaili, tak tomu zcela jistě nevěřil. Finálová účast se od smíšené štafety na 4x400 metrů očekávala, ale že první den MS pomůže kladenský atlet v Budapešti české výpravě k cennému kovu, tak to je velké překvapení.

Nikoleta Jíchová by se na MS v Budapešti ráda prosadila na trati 400 metrů překážek

Pro Jíchovou jsou překážky větší zábava. Musí se u nich přemýšlet, říká

/OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE/ Na stadionu se nedá přehlédnout. Její blonďaté vlasy za ní vlají jako chvost komety. Nikoleta Jíchová by však raději byla stálicí překážkových závodů na 400 metrů. Na domácích oválech nemá rovnocenné soupeřky a ani v těžké konkurenci mistrovství světa nehodlá prodat kůži lacino. V Budapešti chce postoupit minimálně do semifinále.

Smíšená štafeta vybojovala postup do finále

Bravo! Smíšená štafeta poběží večer finále. Soupeřky v rozběhu Mäki utekly

 /OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE/ O první českou finálovou účast na mistrovství světa se postarali čtvrtkaři ve smíšené štafetě. V sestavě Matěj Krsek, Tereza Petržilková, Patrik Šorm, Lada Vondrová skončili v semifinálovém rozběhu na třetím postupovém místě. Těsně zaostali za českým rekordem a ještě dnes večer poběží o medaile.

Zklamání koulaře. Tomáš Staněk vypadl v kvalifikaci.

Staněk do finále neprošel. Kvůli dešti posunutou kvalifikaci jsem nezvládl, říká

/OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE/ Když se ráno probudil a viděl ocelově šedou oblohu a mraky nevěštící nic dobrého, zůstával Tomáš Staněk relativně v klidu. Horší to bylo když se spustil prudký déšť a kvalifikace koulařů začínala s hodinovým zpožděním. Českému rekordmanovi se nakonec do večerního finále vrhu koulí postoupit nepovedlo. Za kvalifikačním limitem 21,40 o dost zaostal.

Mistrovství světa v atletice 2023 v Budapešti.

Proč se daří sportu v zemi čardáše? Vláda skrz něj vyhrává u voličů

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Zatímco někdejší československá atletická chlouba - pražský Stadion Evžena Rošického - je mimo provoz, drolí se před očima a časem místo něj na Strahově nejspíš vyroste aréna pro fotbalovou Spartu, v Budapešti v sobotu začíná mistrovství světa. A kvůli prestižní akci Maďaři u Dunaje postavili supermoderní Národní atletické centrum.

Martin Pytela

Klenovický Pytela: Hráče máme dobré, rozhodne přístup. Nyní chci pokořit maraton

Fotbalistům Klenovic se vstup do nové sezony A skupiny olomoucké I. B třídy více než vydařil. V zahajovacím druhém kole si totiž smlsli na týmu Hustopečí nad Bečvou po téměř až hokejovém výsledku 7:0. Hned u tří přesných zásahů pak byl 28letý ofenzivní záložník Martin Pytela, který se tak zaslouženě stal naší Osobností Deníku.

Tomáš Staněk.

Posun v Domažlicích? Nemělo by to být letos moje poslední slovo, říká Staněk

Necelý týden před vystoupením na mistrovství světa v Budapešti předvedl koulař Tomáš Staněk svůj nejlepší výkon roku. Na mítinku v Domažlicích se český rekordman prvním pokusem dlouhým 21,77 metru skvěle naladil na vrchol sezony. A to i s myšlenkami na malého Filipa, který přišel na svět teprve před měsícem.

Sprinter Pavel Veleba

Počin sprinterského kvarteta. Časem 38,84 se kvalifikovalo na MS štafet

Většina nejlepších českých atletů se už přepravuje na odjezd do Budapešti, kde se od 19. do 27. srpna se koná mistrovství světa. Sprinterské kvarteto, z nějž bude v maďarské metropoli Česko reprezentovat jen Ondřej Macík na dvoustovce, se v sobotu sešlo na mítinku v Uherském Hradišti.

Díky celoprosklené fasádě orientované jihozápadním směrem zachycuje první ranní i poslední večerní paprsky, a v chladných měsících tak pomáhá zužitkovat teplo ze slunce.

Takhle většina rodinných domů opravdu nevypadá. Úsporná stavba připomíná vějíř

Je to výstavní pavilon, nebo romantický hotýlek? Takhle přece rodinný dům nevypadá, napadne leckoho při pohledu na kruhovou zaoblenou přední fasádu, která se rozevírá jako vějíř. Díky svému netradičnímu půdorysu energeticky úsporná stavba ze dřeva a betonových tvárnic šetří energii a teplo, které čerpá ze slunečních paprsků, izoluje ho a znovu využívá.

Atletický mítink Rieter v Ústí nad Orlicí.

Znovu povedený Rieter mítink: Staněk za jednadvacet, Špotáková přes šedesát

/FOTOGALERIE, VIDEO/ I když manažer Vladimír Vaněk avizoval, že organizace pátého ročníku atletického Rieter mítinku byla z jeho pohledu zatím nejnáročnější, tak se znovu předvedl jako sportovní „kouzelník". Nejen, že opět dokázal do Ústí nad Orlicí přivést vynikající konkurenci včetně reprezentantů nominovaných na blížící se světový šampionát v Budapešti, ale navíc „zařídil" i přijatelné atletické počasí, což byla po předešlých propršených dnech jeho zásadní obava.

Kristiina Mäki

Od Finů i od Čechů něco mám. Jsem takový mix, tvrdí atletka Kristiina Mäki

Patří k českým nadějím pro mistrovství světa v Budapešti. Ne přímo k medailovým, ale atletický fajnšmekr oceňuje na Kristiině Mäki závodnický kumšt i komunikativní schopnosti, s jakými dokáže glosovat svá vystoupení. Do zlatého fondu výroků českých sportovců patří hláška atletky s česko-finskými kořeny po semifinále závodu na 1500 metrů na OH v Tokiu. Na otázku, s čím půjde do boje o medaile, ukázala na kameru čtvrtku papíru s nápisem „vyrvat nohy z pr…e“.

Jakub Vadlejch

Atletická nominace. V Budapešti bude patřit k favoritům zřejmě jen Vadlejch

Třiadvacet závodníků bude reprezentovat Česko na atletickém mistrovství světa, které hostí od 19. do 27. srpna Budapešť. Výprava se skládá z 13 žen a deseti mužů. Ostrým účastnickým limitům World Athletics vyhověli oštěpař Jakub Vadlejch, koulař Tomáš Staněk, tyčkařka Amálie Švábíková, Kristiina Mäki v běhu 1500 metrů a Nikoleta Jíchová na překážkové čtyřstovce.

Osmnáctiletá Lurdes Gloria Manuel zazářila při mistrovství republiky na domácím stadionu

Lurdes Gloria Manuel: Když jsem viděla čas, bylo mi vlastně jedno, kolikátá jsem

Nedávno skončené mistrovství republiky v Táboře naservírovalo fanouškům vskutku exkluzivní atletické menu. Loučení oštěpařské legendy Barbory Špotákové, český rekord Ondřeje Macíka na dvoustovce, dramatické boje na ovále i v technických sektorech v podání hvězd tuzemské atletiky – to všechno provázelo slavnostní návštěvu královny sportu u Jordánu. Tu možná nejvybranější ingredienci ovšem vmíchala do koktejlu špičkové sportovní podívané mladičká reprezentantka domácích barev: čtvrtkařka Lurdes Gloria Manuel.

Jakub Vadlejch jasně triumfoval na mistrovství ČR v Táboře.

Vize Vadlejcha pro MS. Když se přiblížím ideálu, nebudou na mě kluci mít, říká

Letos kráčí od vítězství k vítězství. V dosavadních devíti závodech nestál oštěpař Jakub Vadlejch jen dvakrát na nejvyšším stupínku. Potkalo ho to na úvodním dílu Diamond League v Dauhá a na dalším mítinku elitní série v Lausanne. V Turku předvedl nejlepší světový výkon roku 89,51 metru, z vítězství se radoval i na „diamantovce“ v Monaku a naposledy při mistrovství ČR v Táboře.

Osmnáctiletá Lurdes Gloria Manuel zazářila při mistrovství republiky na domácím stadionu

Gratulace od Špotákové? Mile mě to překvapilo, zářila talentovaná atletka Manuel

Atletické fajnšmekry a především domácí fanoušky, kterých před týdnem na mistrovství ČR v Táboře přišly čtyři tisícovky, nadchlo vystoupení mladičké čtvrtkařky Lurdes Glorie Manuel. Teprve osmnáctiletá svěřenkyně trenérky Šárky Chládkové získala stříbro a časem 51,23 sekundy vytvořila nejen osobní, ale i národní juniorský rekord.

Mnoho nechybělo a Barbora Špotáková mohla mít na pomyslné pažbě šestnáctý titul

Špotáková vyrazila na mistrák se dvěma psy a dětmi. Pak se jelo stanovat

Léto budiž pochváleno. Vypůjčený úryvek od klasika literatury docela sedí na počínání Barbory Špotákové. Užívá si prázdniny s rodinou a mezitím si občas zazávodí. Začala už v červnu na Zlaté tretře, minulý týden si oštěpařka odvezla z atletického mistrovství republiky stříbrnou medaili a zřejmě přijdou i další starty.

Tomáš Habarta si na mistrovství České republiky mužů a žen v Táboře podmanil závod na 3 000 metrů překážek, titul získal časem 8:50,26 minuty.

Běžec Habarta se stal mistrem republiky, Fibingerová obdržela v Táboře cenu EA

Dalšího triumfu ve velmi úspěšné sezóně dosáhl běžec Tomáš Habarta. Člen Slovácké Slavie Uherské Hradiště si na víkendovém mistrovství České republiky mužů a žen v Táboře podmanil závod na 3 000 metrů překážek, titul získal časem 8:50,26 minuty. Druhého Jáchyma Kováře z pražské Dukly porazil o více než tři sekundy.

Ondřej Macík

Macík v Táboře zazářil na dvoustovce. Rekord jsem nečekal ani ve snu, říká

Skvělou atletiku přineslo mistrovství ČR v Táboře, i když ho několikrát znehodnotil déšť. Český rekord pokořil nečekaně na dvoustovce Ondřej Macík. Radost měla i Barbora Špotáková. Sice nezískala šestnáctý titul, ale kromě vítězné Petry Sičákové porazila všechny soupeřky. Výborné výkony byly k vidění v řadě disciplín, zejména na čtyřistametrových tratích. A to jak na hladkých, tak i překážkových.

Barbora Špotáková na mistrovství ČR atletů v Táboře zakončí svou skvělou kariéru.

Špička české atletiky v Táboře o tituly mistrů ČR

Po nedávné Velké ceně Tábora, jejíž 61. ročník se na stadionu Míru uskutečnil začátkem července po dvouleté odmlce zaviněné epidemií covidu, bude tuto sobotu a neděli modernizovaný stánek na břehu Jordánu dějištěm ještě významnější atletické události, jakou bezesporu bude mistrovství České republiky mužů a žen!

Čínská tenistka Čang Šuaj.

Tenisový podvod má dohru. Tóthová se Číňance za ostudné chování omluvila

Pořádné pozdvižení způsobilo v tenisové komunitě chování Maďarky Kiary Tóthové v utkání proti Číňance Čang Šuaj. Domácí hráčka na turnaji v Budapešti po jednom z míčků zahladila stopu po míči, který skončil jasně v kurtu. Její soupeřka se poté rozplakala a zápas skrečovala. Tóthová po několika dnech natočila video, v němž se za své chování na kurtu omlouvá.

Čínská tenistka Čang Šuaj

Skandál na maďarský způsob. Tenisový podvod obletěl svět, zuří i hvězdy

„Absolutně nechutné chování.“ „Nulový respekt pro tuhle holku!“ „Jsem v šoku.“ „Jedna z nejhorších situací, co jsem kdy viděla.“ To je jen malá ochutnávka reakcí elitních profesionálních tenistek na neuvěřitelnou scénu, která se odehrála na turnaji v Budapešti. Domácí hráčka tam s masivní pomocí rozhodčí ostudně „vyběhla“ s Číňankou Čang Šuaj. Ta skončila v slzách a zápas nedohrála.