Kreativ

ŠTÍTEK: Budapešť

Takto má vypadat opravený zimní stadion. Vizualizace.

Kdo opraví dosluhující zimák? Vedení Opavy znovu hledá vhodného kandidáta

Další průtahy zaznamenala dlouho očekávaná rekonstrukce zimního stadionu ve slezské metropoli. Nejdříve se s vypsáním soutěže otálelo, protože se hledal náhradní led. A když už se to podařilo a tendr byl v polovině letošního roku spuštěn, skončil nezdarem, protože nikdo nepodal cenovou nabídku. Opavský magistrát proto teď musel vypsat veřejnou soutěž číslo dva. Narostla také suma za celkovou rekonstrukci.

Eurokomisařka Věra Jourová

V Maďarsku jen chráníme unijní peníze. Nikoho netrestáme, říká Jourová

/OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE DENÍKU/ Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová v exkluzivním rozhovoru pro Deník říká, že Maďarsko buď splní s Bruselem dohodnutá protikorupční opatření, nebo přijde o 13,3 miliard eur (asi 330 miliard korun) od Evropské unie. Ve středu o tom rozhodla Evropská komise.

Spisovatelka Alena Mornštajnová

Jestliže je úterý…

Lidé začali opět cestovat a na pouť za svými zahraničními čtenáři jsem vyrazila i já.

Krasobruslení. Ilustrační foto

Olomouc čeká tradiční krasobruslařský Memoriál Pavla Romana

Tradiční Memoriál Pavla Romana v krasobruslení čeká už 27. ročník. Ten bude v Olomouci na programu už od pátku.Domácímu publiku se poprvé představí nový taneční pár Denisa Cimlová a Joti Polizoakis. Kromě seniorské dvojice uvidí diváci ještě sedm českých tanečních párů napříč úrovněmi.

Z plavby na paddleboardu po Dunaji z Vídně přes Bratislavu do Budapešti.

Na paddleboardu po Dunaji. Jak jsem vyplul za perlami Marie Terezie do Budapešti

Luděk Kocourek od mládí propadl kouzlu vodní hladiny, větru ve vlasech a lákavých obzorů v dálce. Začínal s windsurfingem, plul po mořích mimo jiné na plachetnici La Grace a v posledních letech se vydává na výpravy na paddleboardu. Tentokrát se podělí o zážitky z plavby po Duaji z Vídně přes Bratislavu do Budapešti.

Lindák bral v Budapešti titul vicemistra Evropy.

OBRAZEM: Lindák bral v Budapešti titul vicemistra Evropy

/NATURÁLNÍ KULTURISTIKA/ Další cenný úspěch v podobě stříbra přihodil do své sbírky naturální kulturista Petr Lindák, který se o víkendu představil v Budapešti na mistrovství Evropy INBA 2022 v naturální kulturistice, kde se představil v kategorii Physically Challenged (pozn. red. – tělesně postižení).

Deník Rovnost sledoval práci vlakvedoucího ve vlaku mezi RegioJetu mezi Brnem a Břeclaví.

Den s vlakvedoucí na trase z Brna: Řešíme problémy s jízdenkou i opilce, říká

/VIDEO/ Vlakvedoucí Adéla za sebou zavírá dveře jednoho z vagonů spoje RegioJet, který vyjíždí ve středu dvanáct minut před desátou hodinou dopoledne z brněnského hlavního nádraží. Vlak se dává do pohybu až na její pokyn. Když vyjede ze stanice má žena za úkol projít celou soupravu, v tomto případě pět vagonů. „Klidně i dvakrát než vlak zastaví v další stanici, pokud to stihneme. Pořád běháte tam a zpátky," povídá mladá žena.

Trenér Ondřej Paulus je neodmyslitelně spjat s Vysočina Gladiators. Přestože opouští pozici head coache, v organizaci bude nadále působit.

Fotbal mám rád. Kromě úspěchů mi dal řadu trvalých vztahů, vyznává se Paulus

U Gladiators působí od samého začátku. Byl členem sestavy, která odehrála historicky první zápas týmu. Jako trenér poté postupně dovedl tým ze čtvrté až do nejvyšší soutěže. Ondřej Paulus už bude také navždy zapsán jako head coach, který jako první vybojoval s týmem Czech Bowl. Po letošní sezoně se jeho osmileté působení v roli hlavního trenéra uzavřelo. „Matěj Večes zná náš sport křížem krážem a je to hodně nadějný trenér,“ představil svého nástupce v rozhovoru pro Deník.

Z prohlídek lůžkových a lehátkových vozů českých drah pro noční dopravu na hlavním vlakovém nádraží v Praze.

Vyšší komfort, vyšší cena. České dráhy představily modernizované noční vlaky

České dráhy spustily novou značku ČD Night pro své noční spoje. V rámci toho v současné době investují 246 milionů korun do modernizace lůžkových a lehátkových vozů. Od nového jízdního řádu, který začne platit v prosinci, vypraví novou noční linku z Prahy přes Německo do Curychu. Na tiskové konferenci to řekl šéf státního dopravce Michal Krapinec.

Královopolským volejbalistkám se na turnaji Grand Prix Brno v obměněné sestavě příliš nedařilo.

KP Brno bez reprezentantek výhru na Grand Prix Brno neobhájilo, třikrát prohrálo

Do třetice všeho dobrého? Pro volejbalistky KP Brno tentokrát ne. Po dvou úspěšných ročnících, ve kterých dokázaly ovládnout mezinárodní přípravný turnaj Grand Prix Brno, letos prohrály všechny tři zápasy a na domácím podniku obsadily poslední pozici. „Tento turnaj nám dal možnost poměřit síly se třemi silnými družstvy a výsledky jsou dost výmluvné. Vždy nás zdobila schopnost dovést jednotlivé sety až k vítězství a musíme ji znovu nalézt,“ popsal královopolský kouč Erik Nezhoda.

Volejbalistky KP Brno hostí tradiční Grand Prix Brno.

Slovinské šampionky i Maďarky. Volejbalistky KP na Grand Prix ukážou posilu

Slovinský šampion Calcit Kamnik nebo maďarský celek UTE Budapešť. Atraktivní vrchol přípravy na nový volejbalový extraligový ročník zažijí úřadující české vicemistryně KP Brno. Od pátku do neděle hostí v hale ve Vodově ulici v Brně a ve Svitávce Grand Prix Brno, na kterém se kromě zahraničních soupeřů utkají také s Ostravou.

Maďarský premiér Viktor Orbán

Korupce a problémové zakázky. EK navrhla odebrat Maďarsku miliardy z fondů EU

Evropská komise navrhla odebrat Maďarsku 7,5 miliardy eur (184 miliard korun) z fondů Evropské unie mimo jiné kvůli nedostatečnému potírání korupce a problematickému přidělování veřejných zakázek. Unijní exekutiva členským zemím posílá ke schválení návrh, který může Budapešť připravit asi o třetinu jejích peněz z kohezních fondů, oznámil dnes eurokomisař pro rozpočet Johannes Hahn. Maďarsko se tak může stát prvním členským státem EU, který přijde o peníze kvůli pravidlům podmiňujícím čerpání z unijního rozpočtu dodržováním principů právního státu. Návrh musí schválit většina členských zemí. Pokud Budapešť do dvou měsíců situaci napraví, může vzít Brusel návrh zpět.

Jednání Evropského parlamentu ve Štrasburku 5. dubna 2022.

EP vyzval k zastavení fondů Maďarsku. Nepovažuje ho za plnohodnotnou demokracii

Maďarsko již nelze kvůli trvalému porušování evropských hodnot ze strany vlády premiéra Viktora Orbána považovat za plnohodnotnou demokracii, uvedli ve čtvrtek poslanci Evropského parlamentu. V usnesení přijatém výraznou většinou hlasů kritizovali podle nich neúčinný postup orgánů Evropské unie. Zákonodárci vyzvali Evropskou komisi, aby začala důsledně uplatňovat pravidla umožňující mimo jiné odebrat Budapešti část unijních peněz.

Ilustrační foto

Stříbro a český seniorský rekord. Gracík vybojoval na MS juniorů další medaili

Motýlkář Daniel Gracík vybojoval na juniorském mistrovství světa druhou stříbrnou medaili. Po úspěchu na stovce dohmátl v Limě druhý i na poloviční trati a jeho jediným přemožitelem byl opět Portugalec Diogo Ribeiro, který vytvořil juniorský světový rekord časem 22,96 sekundy. Sedmnáctiletý Gracík byl přesně o půl sekundy pomalejší a výkonem 23,46 stanovil nové národní maximum mezi seniory. O sedm setin vymazal z čela českých historických tabulek dubnový výkon Jana Šefla.

Barbora Špotáková s bronzovou medailí z ME v Mnichově.

Skončit, nebo ne? Evropský bronz Špotákovou nahlodal, nad budoucností váhá

Pokud by bylo finále mistrovství Evropy poslední velkou akcí oštěpařky Barbory Špotákové, bylo by to symbolické loučení s výměnou generací. Česká veteránka je ale na rozpacích, trénovat ji baví a slyší hlasy, ať si ještě kariéru prodlouží. Její francouzská vrstevnice diskařka Melina Robertová-Michovová ji dokonce lákala, aby vydržela až do olympijských her 2024 v Paříži.

Společná fotografie TJ Sokol Vejprnice z ME: Jaroslav Šoukal (druhý zleva), Šoukalová, Dammer, Duna, František Horník, J. Horník, B. Horníková, D. Horník.

Vzpěrač Šoukal získal na mistrovství Evropy čtrnáctý titul

Na začátku srpna proběhlo v maďarské Budapešti mistrovství Evropy v benči s vybavením v dresech i clasic bez vybavení. Celkem soutěžilo 700 závodníků z 28 států světa v pěti kategoriích: dorostenci, junioři, masters a open ženy a muži.

Na Mistrovství Evropy v benchpresu bodovala Lucie Šuková z Ústí

FOTO: Šuková proměnila první start na mistrovství Evropy v bronz

Už sedm let se Lucie Šuková přetahuje s těžkou činkou, v Ústí nad Labem nemá soupeřku ani oddíl, který by ji podporoval, proto závodí za SKST Litvínov. Medailí má doma dost, letos poprvé startovala na Mistrovství Evropy v Maďarsku v reprezentačním dresu, byla z toho bronzová medaile v kategorii master 1.

Velký sportovní zážitek má za sebou Kateřina Zemánková. Osmatřicetiletá cyklistka z Uherského Hradiště si v amatérského závodu L´Étape du Tour de France zazávodila na nejtěžší trase v letošním ročníku slavné Tour de France.

FOTO: Cyklistka Kateřina Zemánková si zazávodila na trati Tour de France!

Velký sportovní zážitek má za sebou Kateřina Zemánková. Osmatřicetiletá cyklistka z Uherského Hradiště si v amatérského závodu L´Étape du Tour de France zazávodila na nejtěžší trase v letošním ročníku slavné Tour de France. V Dauphinéských Alpách zdolala mimo jiné tři velmi těžká stoupání. 23 kilometrové na Col du Galibier (2642 m.n.m.), 29 kilometrové na Col de la Croix-de-Fer (2067 m.n.m.) a velmi prudké 13,8 kilometrové na Alpe-d´Hues (1850 m.n.m.). Závod byl dlouhý 167 kilometrů a měl převýšení 4700 metrů.

S DRESEM VIKTORIE už včera pózoval Fortune Bassey po boku Adolfa Šádka v Doosan Areně.

Fotbalová Plzeň dál posiluje, z Maďarska přichází nigerijský útočník

Po Václavu Jemelkovi a Eriku Jirkovi ještě včera oznámila plzeňská Viktoria další zajímavou posilu. Na roční hostování s následnou opcí přichází z Ferencvarose Budapešť. 23letý nigeriský útočník Fortune Bassey, jenž už českou ligu hrál za České Budějovice. Během podzimu vstřelil v dresu Dynama devět branek a vysloužil si přestup do Maďarska, kde slavil mistrovský titul.

Mezi dvěma venkovními termálními bazény je jeden plavecký s několika drahami.

OBRAZEM: Maďarské lázně Széchenyi jsou levné a úchvatné

Není v Evropě o moc více vznešenějších míst, kde strávit den ve vodě. Budapešťské lázně Szechenyi totiž představují místo, ve kterém se spojuje úchvatný pocit pobytu ve šlechtickém sídle a pořádného kusu toho, co lze udělat pro své zdraví.

Kdyňští závodníci se státním trenérem (vpravo) a jeho asistentem.

Kdyňští rybáři se v Maďarsku stali juniorskými mistry světa

Kdyňští rybáři se stali několikanásobnými mistry světa. Šampionát juniorů a nově také kadetů v rybolovné technice se konalo 14. - 17. července v Budapešti. Českou republiku reprezentovala početná výprava, která se utkala s Němci, Bulhary, Slováky a Maďary.

Výpravna na paddleboardu z Břeclavi do Bratislavy.

Do Bratislavy na langoše s pádlem po řece. Jak jsem našel radost z cesty

/VIDEO/ Kamaráda Mirka mé vyprávění o plavbě do Bratislavy v roce 2020 nadchlo a chtěl si to taky zkusit. A tak jsme tentokrát vyrazili spolu. Oproti minulé plavbě bylo ale vše úplně jinak. Tehdy po vydatných deštích Dyje i Morava v malé povodňové vlně slušně tekla a kilometry ubývaly. Tentokrát po dlouhém suchu bylo v obou řekách minimum vody, občas plovák drhnul o dno, rychlost proudu minimální. Jen ten svižný protivítr byl stejný, jako minule Děkujeme Luďkovi Kocourkovi za krásný příspěvek, fotky i video.

Byl to největší šampionát, kterého jsem se zúčastnil, prozradil čerstvý mistr světa z Florencie Lindák.

Byl to největší šampionát, kterého jsem se zúčastnil, říká mistr světa Lindák

/FOTOGALERIE/ Bezmála dva tisíce kilometrů absolvoval naturální kulturista Petr Lindák se svou družinou v cestě za titulem mistra světa. A výjezd to byl úspěšný, když dosáhl až na vrchol v rámci dvoudenníhoWorld Championship Natural Bodybuilding 2022, které hostila italská Florencie. Když si na konto připsal titul mistra světa v kategorii Physically Challenged.