Kreativ

ŠTÍTEK: Budapešť

Ondřej Zach v americkém dresu.

V Michiganu nám uzrál plavecký reprezentant

Letos v dubnu napsal yplay.cz zprávu od Audrey Mckinneyové o tom, že "Plavecký a potápěčský tým University of Northern Michigan má seznam mnoha špičkových sportovců z celého světa". Mezi nimi je i podle autorky "začínající plavec Ondrej Zach", postgraduální student, který pokračuje v magisterském studiu v oboru fitness. Na snímku otištěném s laskavým svolením NMU ukazuje plaketu z National Open Water Championships ve Fort Myers Beach na Floridě.

Letiště Praha Ruzyně - výpadek systému na odbavování.

Odbavování cestujících na Letišti Praha se komplikuje, problém je globální

/FOTOGALERIE/ Globální výpadek systému pro odbavení cestujících, který v pátek komplikuje provoz i na pražském letišti, hlásí mimo jiné letiště v Londýně, Curychu, Budapešti či Sydney. Odvětví letecké dopravy se na začátku letní sezony vedle tohoto technického problému potýká i s nedostatkem zaměstnanců a stávkami.

Kristýna Horská na snímku ze Světového poháru v Berlíně.

Horskou v boji o finále brzdil zvuk operovaného srdce

Plavkyně plzeňské Slávie VŠ startovala na mistrovství světa v Budapešti jen dva měsíce po vážném operačním zákroku. Před semifinále své parádní disciplíny 200 metrů prsa se necítila zcela fit, přesto do závodu nastoupila a od finále ji nakonec dělilo 2,78 sekundy.

T. Pištěk, Adieu guy moll, 1992-2017,olej na platne, Kodl Contemporary

Theodor Pištěk se vrací, tentokrát ve světovém hyperrealistickém kontextu

"Poprvé se malíř Theodor Pištěk objevil společně s americkými a evropskými hyper-, foto- či jinými realisty 60. a 70. let na široce koncipované výstavě East of Eden v Ludwigově muzeu v Budapešti. Nyní se ke svébytné Pištěkově realistické prezentaci s lehkými přesahy k jeho evropským a americkým druhům odhodlala Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou," informovala Paulina Skavova, které za článek děkujeme. 

Zástupci vlašimské obchodní akademie a gymnázia na Velvyslanectví České republiky v Budapešti.

Z české Vlašimi se vypravili do maďarské Budapešti

Obchodní akademii a gymnáziu se podařilo v rámci výměnných pobytů studentů navázat spolupráci s maďarskou střední školou v Monoru, kterou zástupci obou vlašimských škol v minulých dnech navštívili. Kromě toho je v Budapešti přijal velvyslanec České republiky i starosta Monoru a prohlédli si i hlavní maďarské město.

RM Dance v Budapešti.

VIDEO: Malé tanečnice z RM Dance dobyly svět. Jsou stříbrné!

O víkendu 18. a 19. června se malé tanečnice RM Dance Strakonice zúčastnily světového šampionátu tanečních skupin v Budapešti. Zpočátku to měl být hlavně parádní výlet, ale nakonec z toho byla medaile. A jaká! Přímo stříbrná za 2. místo.

Jan Čejka se na mistrovství světa v Budapešti probojoval do semifinále.

Mistrovství světa: Čejka vybojoval na znakové dvoustovce semifinále

Mezi nejlepšími. Pardubický odchovanec Jan Čejka se na Mistrovství světa v Budapešti probojoval do semifinále. Jeho vyvolenou, tedy disciplínou, je závod na dvěstě metrů ve stylu znaku. Tento plavec tak navázal na semifinálovou účast svých dvou kolegyň Simony Kubové a Kristýny Horské, které se taktéž probojovali do dalších bojů ve svých disciplínách. Čejka se mezi šestnáct nejlepších plavců světa probojoval z třináctého místa s časem 1.58.65 minut. Na finálové boje zaútočí již dnes večer.

Maďarský plavec Kristóf Milák.

Milák před bouřícím publikem překonal světový rekord. Kubová byla šestnáctá

Maďarský plavec Kristóf Milák na mistrovství světa vylepšil vlastní tři roky starý světový rekord na 200 metrů motýlek. Před bouřícím publikem na šampionátu v Budapešti ho posunul o dalších 39 setin na 1:50,34 a s obrovskou převahou obhájil titul. Simona Kubová, která se jako první z trojice českých reprezentantů dostala do večerního programu MS, obsadila v semifinále na 50 metrů znak šestnáctou příčku.

Jan Čejka okusí dospělý šampionát vůbec poprvé.

Ve stylu legendy. Čejka nemá limity a má vůli na šampionátu uspět

Oblíbená destinace. Plavecké mistrovství světa v Budapešti startuje již dnes. Česká republika má hned několik želízek v ohni a jedním z nich je i znakař Jan Čejka. Ten má na maďarskou metropoli a konkrétně Duna Arenu velmi dobré vzpomínky, jelikož tu před třemi roky získal titul juniorského mistra světa. Mladý znakař z klubu SCPA Pardubice se připravuje pod vedením trenéra Kratochvíla. Motivací mu v místě konání bude však legenda plavání Michael Phelps.

V zimě se místo vozů užívaly koňmi tažené sáně. Valašsko 60. či 70. léta 20. století.

Valašští formani. Byli to předchůdci dnešní kamionové či dálkové přepravy

Předchůdci dnešní kamionové či jiné nákladní dálkové přepravy byli v minulosti na Valašsku a nejen tam formani. Tímto dnes už téměř zapomenutým výrazem se označovali profesionální povozníci, tedy lidé, kteří na těžkých vozech tažených obvykle jedním i více páry koní zajišťovali vnitrostátní i mezinárodní přepravu surovin.

Taneční skupina Coda z Táborska zažívá úspěchy.

Tanečnice z Tábora se chystají na evropské mistrovství. V republice byly druhé

/VIDEO/ Taneční skupina Coda z Táborska v posledních dnech slaví úspěchy. Její svěřenkyně se kvalifikovaly na evropskou soutěž, která se uskuteční 18. června v maďarské Budapešti. Mimo jiné vytancovaly zlaté medaile na finále Mia festivalu v pražské Lucerně a stříbro na mistrovství ČR Czech dance tour.

Čeští fanoušci v Lisabonu.

Češi památky Lisabonu neobjevovali, u stadionu ale vidět byli

/OD ZPRAVODAJE DENIKU/Fanoušci českých fotbalistů do Lisabonu dorazili, centrum města ale útokem nevzali. V den zápasu bylo možné zahlédnout u různých památek jen hrstku dresů národního týmu. Před stadionem už se však objevovaly červené trikoty s jmenovkami Baroše i dalších bývalých či nynějších reprezentantů.

Kristýna Horská na závodech 3. kola Českého poháru v pražském Podolí.

Horská se naladila na světový šampionát výhrou v Českém poháru

V bazénu v pražském Podolí se konalo 3. kolo Českého poháru Arena Cup v plavání. Tento mítink byl generálkou před mistrovstvím světa, které bude za necelé dva týdny v Budapešti. V Maďarsku poplave i česká reprezentantka a závodnice PK Slávia VŠ Plzeň Kristýna Horská.

Norský Vipers Kristiansand obhájil triumf v Lize mistryň. Významný podíl na tom mají i české reprezentantky Jana Knedlíková a Markéta Jeřábková.

Češky ve finále řádily. Podobný úspěch se neomrzí, zářila křídelnice Knedlíková

To byl koncert! Házenkářky norského Vipers Kristiansand obhájily v neděli vítězství v EHF Champions League. Na vítězství 33:31 nad Györem se společnými dvanácti góly podílely české reprezentantky Markéta Jeřábková a Jana Knedlíková. Ta vyhrála Ligu mistryň popáté v řadě, její mladší spoluhráčka se stala nejlepší hráčkou celého Final Four. 

Česká házenkářská reprezentantka Markéta Jeřábková se chystá na svůj první finálový turnaj Ligy mistryň.

Házenkářka Jeřábková před Final Four: Moc se těším, je to pro nás vrchol sezony

/ROZHOVOR/ V dresu obhájkyň. O víkendu se v budapešťském MVM Dome uskuteční finálový turnaj EHF Champions League. Mezi kvartetem účastnic je i obhájce titulu, norský Vipers Kristiansand. V jeho dresu budou usilovat o triumf i dvě české reprezentantky. „Cíl je jasný a všichni věříme, že to máme ve svých rukách,“ je před turnajem optimistická šestadvacetiletá spojka Markéta Jeřábková.

ČS nápadem nafukovadla přišli architekti ze studia KOGAA za pomoci techniků z Kubíček Visionair, kteří mají na kontě například nafukovací modely planet či maketu vesmírné lodi Crew Dragon.

Obří nafukovadlo z Brna zastoupí stín stromů. Umělce ochrání před úpalem

/FOTO/ Vrhá stín, oživí veřejné prostranství či poskytuje zázemí pro různá umělecká vystoupení. Řeč je o obrovském mobilním nafukovadle, které vyrobili technici z brněnské společnosti Kubíček Visionair. Čtrnáct metrů široký nafukovací prstenec s názvem Air Square se minulý týden představil na festivalu v maďarské Budapešti, odkud zamíří do Paříže, Košic a dalších evropských měst.

Muži a dámy zralého věku si prohlédli devítiletku TGM v doprovodu nynějšího ředitele

Spolužáci ze ZŠ TGM Rokycany si prohlédli školu

Dlouhých padesát let od opuštění lavic v tehdejší devítiletce v Parku pionýrů uplynulo loni pro tuto skupinu spolužáků z 9. B. Jenže kvůli covidovým opatřením zavzpomínat nemohli a povedlo se jim to až v květnu 2022.

Kendó Bílina

Bílinské kendó získalo v Budapešti několik cen za bojového ducha

Na seminář a turnaj Sakura Cup 2022 do Budapešti vyjeli po dvouleté „covidové” přestávce členové oddílu kendó z Bíliny. Se 180 účastníky z devíti zemí se jednalo o největší podnik svého druhu ve východní Evropě. Ve veliké konkurenci se bílinští závodníci neztratili, získali hned několik cen za bojového ducha.

Klatovští judisté byli na Velké ceně Jablonce úspěšní.

Cinklo to! Judisté Žatko s Rejtharovou vezou z republikové soutěže bronz

Velká cena Jablonce, která se uskutečnila v sobotu v rámci Českého poháru mladých judistů, přinesla oddílu JUDO Klatovy hned dva cenné kovy. Po těžkých bojích se na bronzové příčce umístila talentovaná Natálie Rejtharová, ale také Jan Žatko, jenž poměrně nedávno absolvoval svůj první mezinárodní turnaj v Maďarsku, kde obsadil páté místo.

Pohár a medaile judistky Jaroslavy Záhořové z mezinárodního mistrovství v maďarském Györu. 

Judistka Záhořová zase všechny zbila, protože v Maďarsku získala zlato

Judistka Jaroslava Záhořová vybojovala zlatou medaili na mezinárodním mistrovství Maďarska veteránské kategorie masters. Členka oddílu Judoclub Domažlice uspěla ve své kategorii F4. Záhořová absolvovala minulou sobotu v Györu zahraniční turnaj po třech letech a poslední závod měla minulý rok v září.

Klatovský judista Jan Žatko na mezinárodním turnaji v Maďarsku.

První mezinárodní turnaj. Medaile judistovi z Klatov unikla jen o vlásek

Poprvé vyrazil za hranice a rozhodně nezklamal. Naopak. Mladý judista Jan Žatko z oddílu JUDO Klatovy se zúčastnil jednoho z největších turnajů v Evropě, který pro více než tisícovku zápasníků hostila Budapešť. V hlavním městě Maďarska, kde žijí téměř dva miliony obyvatel, Žatko reprezentoval nejen svůj klub, ale také jihozápadní výběr.

Česká rekordmanka a mistryně Evropy Barbora Seemanová.

Unavená Seemanová vynechá MS. Nechci si jet pro patnácté místo, řekla

Nejlepší česká plavkyně Barbora Seemanová nebude startovat na červnovém mistrovství světa. Úřadující mistryně Evropy na 200 metrů volný způsob a šestá žena olympijských her účast vzdala kvůli zdravotním problémům, které jí znemožnily se na světový šampionát v Budapešti plnohodnotně připravit. Raději se zaměří na srpnové mistrovství Evropy v Římě.

Centrální tankoviště ropy, ropovod - ilustrační foto

Česko dostane z ropného embarga výjimku. Potrvá do poloviny roku 2024

Evropská komise navrhla pro Česko výjimku z embarga na ruskou ropu do poloviny roku 2024, pro Maďarsko a Slovensko pak až do konce stejného roku. Po jednání velvyslanců unijních zemí to dnes novinářům sdělil diplomatický zdroj, podle něhož státy přes pozitivní vývoj zatím nedospěly ke konečné shodě na nových sankcích. Podle informací ČTK bude nyní unijní exekutiva dojednávat další záruky pro Budapešť a Bratislavu. Velvyslanci by se měli znovu sejít o víkendu. Aby embargo začalo platit, státy jej musí schválit jednomyslně.

Duo absoluto: Martin Kot (19) a Viktor Stocker (12)

Nositelé mezinárodních hudebních cen koncertují v Benešově

Široké možnosti a svébytnou krásu koncertního akordeonu vám přiblíží Duo Absoluto: Martin Kot (19) a Viktor Stocker (12), výjimečně talentovaní hudebníci, držitelé prestižního ocenění Zlatý oříšek a řady dalších cen z mezinárodních soutěží (New York, Londýn, Sarajevo, Budapešť, Vídeň ad.).

SK Žeravice na Prague Handball Cupu 2022

Žeravice na prestižním „Pragáči“ držely krok s velmocemi

Házenkáři a házenkářky z SK Žeravice zabodovali na letošním turnaji Prague Handbal Cup 2022, jednom z největších házenkářských turnajů na světě! Do Prahy se po dvouleté vynucené přestávce vydali starší žáci, mladší žačky i starší mini, kteří si z turnaje ve své kategorii odvezli druhé místo.

Poslední tři páry denních spojů na našem území dopravují legendární slovenské lokomotivy řady 350 známé pod přezdívkami gorila nebo krysa.

Legendární lokomotivy gorila pomalu mizí. Svezete se s nimi z Brna či Břeclavi

/FOTO/ Legendární lokomotivy řady 350 přezdívané kvůli své síle gorila či šedé barvě krysa postupně mizí z čela mezistátních vlaků v Česku. Nahrazují je moderní elektrické lokomotivy řady 380. Lokomotivy gorila aktuálně na našem území obsluhují posledních šest denních spojů a dva noční, takže zájemci s nimi stále mohou vyrazit na výlet. Na jižní Moravě jsou například v čele mezistátních expresů z Břeclavi do Brna a zpět či z maďarské Budapešti do Břeclavi a zpět.

Lucie Poklopová přivezla z Dánska stříbro.

Je jí 12 let a chodí do školy v Radomyšli. Je možná budoucí nadějí českého juda

V polovině dubna se v dánské Kodani uskutečnil mezinárodní turnaj v judu, kde to, jak se říká, cinklo i pro Českou republiku. A to díky žákyni ZŠ Radomyšl Lucii Poklopové. Ve svých 12 letech přivezla stříbro. „Judo mě moc baví a každý úspěch je radost a něco navíc,“ říká mladá sportovkyně, která se chce judu věnovat i v dalších letech.

Lucie Poklopová přivezla z Dánska stříbro.

Je jí 12 let a chodí do základní školy. Na jihu Čech roste naděje českého juda

V polovině dubna se v dánské Kodani uskutečnil mezinárodní turnaj v judu, kde to, jak se říká, cinklo i pro Českou republiku. A to díky žákyni základní školy v Radomyšli na Strakonicku Lucii Poklopové. Ve svých 12 letech přivezla stříbro. „Judo mě moc baví a každý úspěch je radost a něco navíc,“ říká mladá sportovkyně, která se chce judu věnovat i v dalších letech.

Z cesty s programem Erasmus do Maďarska na tamní ferraty, skalní cesty.

Vzhůru nohama ve skalách. S Erasmem jsem vyzkoušela maďarské ferraty

O své zážiky ze studentského programu Erasmus a cest například do Řecka, Itálie a Španělska se s našimi čtenáři podělila studentka velkopavlovického gymnázia a úřadující první vicemiss České republiky Sarah Horáková. Dnes přinášíme ohlédnutí za víkendem v Maďarsku na ferratách. Sarah Horákové děkujme za krásný příspěvek a fotky.