Kreativ

ŠTÍTEK: Budapešť

Velká cena juda 2024, web

Judisté se sjeli do Jablonce. Nechyběl kemp s profesionálem

V jablonecké sportovní hale u přehrady se konala již tradiční soutěž v judu, Velká cena Jablonce nad Nisou. Zúčastnilo se jí přes tisíc závodníků z celé republiky i ze zahraničí, od kategorií žákovských až po dospělé. A většina z nich už v Jablonci startovala opakovaně. Pořadatelé totiž každoročně připraví soutěž s velmi kvalitní úrovní a zázemím. 

Matěj Krsek chce se smíšenou štafetou vybojovat postup na olympiádu

V Karibiku si to rozdají o Paříž. Krsek myslí na mix. Bude prioritou, říká

Není to tak dlouho, co bojoval na halovém mistrovství světa v Glasgow. Od konce minulého týdne už ale Matěj Krsek trénuje na Floridě. Ve městě Miramar, což je vlastně předměstí Miami, se s dalšími českými sprintery připravuje na mistrovství světa štafet, které se 4. a 5. května uskuteční v bahamském Nassau. Než se tam Češi přesunou, absolvují v USA dvoutýdenní aklimatizační kemp.

Český lezec Adam Ondra.

Kvalifikace na olympiádu? Beru to velmi zodpovědně, říká Ondra měsíc před závody

Na olympijských hrách v Tokiu si Adam Ondra pro vysněnou medaili nedolezl. O další šanci pod pěti kruhy se pokusí zabojovat už za měsíc, kdy odstartuje hlavní část kvalifikace na hry v Paříži. Českému lezci hraje do karet, že z původní trojkombinace disciplín vypadlo lezení na rychlost. „Z psychického hlediska je to velká úleva,“ přiznal jednatřicetiletý rodák z Brna. Jak probíhá jeho příprava na důležité závody v Šanghaji a v Budapešti?

Český lezec Adam Ondra.

Kvalifikace na olympiádu? Beru to velmi zodpovědně, říká Ondra měsíc před závody

Na olympijských hrách v Tokiu si Adam Ondra pro vysněnou medaili nedolezl. O další šanci pod pěti kruhy se pokusí zabojovat už za měsíc, kdy odstartuje hlavní část kvalifikace na hry v Paříži. Českému lezci hraje do karet, že z původní trojkombinace disciplín vypadlo lezení na rychlost. „Z psychického hlediska je to velká úleva,“ přiznal jednatřicetiletý rodák z Brna. Jak probíhá jeho příprava na důležité závody v Šanghaji a v Budapešti?

Čeští lezci Eliška Adamovská a Adam Ondra s předsedou Českého horolezeckého svazu Janem Bloudkem.

Vrcholy sezony? Olympiáda a světový pohár v Praze, shodují se čeští lezci

Přesně za měsíc odstartuje v Šanghaji hlavní olympijská kvalifikace pro sportovní lezce. O dvanáctku míst mezi muži i ženami se popere i čtveřice českých závodníků v čele se slavným Adamem Ondrou. „Oproti předcházejícím závodům, kde byly jen tři vstupenky a pak jen jedna, je to pro mě uklidňující v tom, že je daleko víc vstupenek,“ říká před nadcházejícími závody jednatřicetiletý lezec z Brna.

Interaktivní výstava Někdo to rád sušené bude od 12. dubna k vidění v Muzeu Kroměřížska.

Někdo to rád sušené. Interaktivní výstava přiblíží nejen sušení ovoce

Novou interaktivní výstavu Někdo to rád sušené si od pátku 12. dubna mohou prohlédnout návštěvníci Muzea Kroměřížska. Tématem není jen sušení ovoce, ale zájemci se dozví také řadu informací o významu stromů pro člověka a přírodu, o hmyzu, opylovačích, využití ovoce v kuchyni i jiných způsobech jeho uchovávání.

Veronika a Jakub Rožboudovi  a jejich trenér Jan Mraček

Talentovaní sourozenci. Trénuje je Jan Mraček. S úsměvem jde všechno líp!

Sourozenci Rožboudovi z Třeboně si vybojovali místo mezi českou špičkou v taekwondo a kickboxu. Díky neúnavnému tréninku a vedení zkušeného trenéra Jana Mračka se nyní připravují na nadcházející mistrovství Evropy ve Slovinsku. V jejich sportovním úsilí hraje klíčovou roli i posilovna, kde zdokonalují svou fyzickou kondici a výbušnost.

Milan Krčmář.

Kde blb, tam nebezpečno

Někdy by člověk nevěřil, jaký rozruch může způsobit jedna krátká zpráva. Jako třeba ta, která informovala o přeletu dvou velkých amerických vrtulníků Chinook nad Vysočinou.

Vica Kerekes

Herečka Vica Kerekes otevřeně: Nechci, aby můj život řídily peníze

Oblíbenou herečku se slovensko-maďarskými kořeny Vicu Kerekes uvidíme již brzy po boku dalších hvězd v pokračování úspěšného snímku o psu Gumpovi. Se svojí postavou – maminkou malé holčičky – Ivanou toho má společného víc, než se na první pohled zdá. Stejně jako ona neodmítá věci, které mohou ulehčit život, na druhou stranu se ale nechce stát jejich otrokem.

Zlatá tretra, atletický mítink kategorie Continental Tour - Gold, 27. června 2023, Ostrava. Skok o tyči muži Armand Duplantis (SWE).

Duplantis se znovu chystá na Zlatou tretru, kdo ještě do Ostravy dorazí?

/FOTOGALERIE/ Světový rekordman ve skoku o tyči Armand Duplantis opět přijede na atletickou Zlatou tretru. Do Ostravy se na mítink zlaté kategorie Kontinentální Tour, který se uskuteční 28. května, chystají také italští olympijští šampioni Marcell Jacobs a Gianmarco Tamberi. Pořadatelé to dnes oznámili na tiskové konferenci.

Po napadení Ukrajiny mnoho evropských zemí vyhostilo ruské diplomaty. Ilustrační foto

Tajná válka v Evropě: CIA má základny na Ukrajině, ruská GRU v Budapešti

V době rostoucího napětí mezi Ruskem a Západem vyplynuly na povrch zprávy o zapojení CIA do špionážních operací na Ukrajině. Tajné partnerství sahající až do roku 2014 hraje klíčovou roli v obraně proti ruské agresi. Ovšem i Kreml už delší dobu rozšiřuje svou síť agentů napříč Evropou, a údajně má základny nacházející se nedaleko českých hranic.

Matěj Krsek na dráze Ataköy Arény při loňském halovém mistrovství Evropy v Istanbulu

Krsek myslí na finále čtvrtky. Glasgow je pro mě vrcholem halové sezony, říká

V úterý večer balil a ve středu odletěl s českou atletickou do Glasgow. Matěje Krska čeká na halovém mistrovství světa tvrdá čtvrtkařská šichta. Nezastírá, že by se rád probil do finále. Kromě individuálního závodu je i členem štafety, která může překvapit. Třeba stejným způsobem jako loni v létě smíšené kvarteto, které si MS v Budapešti odvezlo překvapivý bronz.

Dálkař Radek Juška

Už žádné přešlapy? Ve skoku do dálky se chystá revoluce, legenda je zhnusena

Vývoj pádí kupředu, královnu sportu atletiku nevyjímaje. Momentálně se vede žhavá debata o podobě skoku do dálky. Tradiční disciplína je neodmyslitelně spojena s odrazovým prknem a úpornou snahou vyhnout se co nejtěsněji přešlapu. Ale vedení Světové atletiky už spřádá plány, jak skok daleký zmodernizovat. Ohlasy jsou různorodé.

Desetitisíce lidí vyšly v Budapešti do ulic kvůli udělení prezidentské milosti muži, který kryl případ roky trvajícího sexuálního zneužívání dětí.

Máme toho dost. V Budapešti protestovaly desetitisíce lidí kvůli zneužívání dětí

Desítky tisíc demonstrantů v pátek zaplavily ulice Budapešti kvůli udělení prezidentské milosti muži, který kryl případ roky trvajícího sexuálního zneužívání dětí. Podle agentury Reuters šlo o největší protivládní demonstraci za několik let. Protest na budapešťském Náměstí hrdinů zorganizovalo několik hudebních celebrit a internetových influencerů, takže demonstrace přilákala i mnoho mladých lidí, uvedla agentura Bloomberg.

Jana Horčičková (uprostřed) vybojovala na juniorském mistrovství republiky v krasobruslení zlatou medaili.

Čtvrtá zlatá medaile vynesla Horčičkovou na světový šampionát do Tchaj-peje

Jana Horčičková opět ukázala svůj krasobruslařský talent, když si na juniorském mistrovství republiky vyjela pro svůj čtvrtý titul. Za triumfem stojí nejen její píle a talent, ale i nekonečné hodiny dřiny a tréninku. Díky čtvrtému domácímu zlatu si navíc Horčičková vyjela pro možnost startovat na mistrovství světa juniorů v tchajwanské Tchaj-peji.  

Wille and the Bandits v pivovaru Kocour ve Varnsdorfu.

FOTO: Wille a jeho banditi strhli varnsdorfského Kocoura

Nějak se to prostě rozkřiklo. Do velkého sálu pivovaru Kocour přivezlo Městské divadlo Varnsdorf jednu z nejpozoruhodnějších koncertních kapel současnosti, britské Wille and the Bandits! A tak bylo první únorový večer v Kocourovi plno. Očekávání samo sebou velká, ale realita je ještě předčila. Byl to skvělý koncert.

Horňácký folklor se úspěšně představil v centru maďarské metropole Budapešti

Horňácký folklor se úspěšně představil v centru maďarské metropole Budapešti

Do nejlepšího hudebního sálu, moderního architektonického skvostu v Maďarsku Magyar Zene Háza v Budapešti, nacházejícím v centru hlavního města, zavítala folklorní skupina z Velké nad Veličkou. Podle bouřlivého aplausa zaplněného sálu zde úspěšně reprezentovala nejen svérázný region Horňácko, ale také Českou republiku.

Slavnostní předání stříbrné medaile města Domažlice japonské oštěpařce Haruce Kitagučiové.

Oštěpařka Haruka Kitagučiová převzala medaili Domažlic. Mám ráda pivo, přiznala

Mistryně světa v hodu oštěpem z loňského šampionátu v Budapešti, šampionka Diamantové ligy za rok 2023 a vítězka mnoha dalších prestižních závodů Haruka Kitagučiová převzala ve čtvrtek pamětní stříbrnou medaili města Domažlice. Prozradila, na co se nyní chystá, ale i to, co jí v Čechách nejvíce chutná. Domažlický trenér David Sekerák je na ni náležitě hrdý, od prvních úspěchů uběhlo pět let.

Památník Boty na břehu řeky Dunaj v Budapešti.

Den památky obětí holokaustu spojuje Budapešť, Čáslav a další města republiky

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Co mají společného Budapešť, Čáslav a další města v České republice? Je to „Den památky obětí holokaustu a předcházení zločinům proti lidskosti“, který je připomínán 27. ledna. Pojďme si toto smutné výročí připomenout v maďarském hlavním městě u památníku Boty na břehu Dunaje, ve Velké synagoze a u Památníku obětem německé okupace.

Čeští atleti Tereza Petržílková, Radek Juška a Petr Meindlschmid cílí na mítink Gold Czech Indoor Gala.

Ve zlatém hávu. Czech Indoor Gala ozdobí bitvy dálkařů a čtvrtkařek

Takovou halovou atletiku Česko nezažilo. Ostrava bude v úterý 30. ledna dějištěm mítinku Gold Czech Indoor Gala, přičemž zlatý punc má v sezoně pod střechou jen sedm zastávek na světě. Do vítkovické arény se sjede řada hvězd, z nichž má nejzářivější auru olympijský vítěz a mistr světa ve skoku dalekém Miltiadis Tentoglou z Řecka.

Hotel Palace

RECENZE: Hotel Palace přeje šťastný nový rok s Polańskim

Sláva nebesům, pořád to jde! Skeptikům to nejspíše uštědří pořádný úder, ale jeden zázrak nový rok již nadělil. Inteligentní silvestrovskou komedii, jejíž hrdinové se netrpělivě připravují na přivítání nastupujícího milénia.

Atletka Tereza Petržilková má za sebou životní sezonu, ale už vyhlíží tu další, v níž bude vrcholem olympiáda v Paříži.

Překvapuju sama sebe, usmála se atletka Petržilková po životní sezoně

Přelom roku bývá tradičně prostorem k zamyšlení a bilancování. A Tereza Petržilková, atletka plzeňské Škody, bude mít skutečně na co vzpomínat. Má za sebou životní sezonu, jejímž vrcholem byl zisk bronzové medaile se smíšenou štafetou na 4x400 metrů při světovém šampionátu v Budapešti 2023.

Jedinečná spolupráce znojemské Přímky s velvyslanectvími ČR v zahraničí

Jedinečná spolupráce znojemské Přímky s velvyslanectvími ČR v zahraničí

„Píše se rok 1996 a já, žák oboru Kuchař-číšník na střední škole na Přímětické ulici ve Znojmě, poprvé vyjíždím na velvyslanectví ČR do Vídně. Plný očekávání, s respektem k profesi a zároveň s hrdostí, že právě mě učitelé vybrali do týmu, který reprezentuje nejen TOP gastroobor naší školy, ale i město Znojmo a Českou republiku! A dnes? Již v roli pedagoga odjíždím se stejným respektem a hrdostí nejen do Vídně, neboť spolupráce pokračuje. Pracovní tým skládám opět z kuchařů a číšníků, a také z žáků studujících obor Hotelový management. Setkáváme se s mnoha významnými hosty z řad politiky - s prezidenty, premiéry či ministry, a z diplomacie a kultury jak z ČR, tak i ze zahraničí,“ prozradil Martin Benda, vedoucí učitel odborného výcviku.

Cestovatelská beseda v žatecké knihovně.

Na kolech po Balkánu. V žatecké knihovně proběhla zajímavá beseda

Dá se dojet na kole až na Balkán? Návštěvníky cestovatelské besedy, kterou uspořádala Městská knihovna Žatec ve středu 7. prosince v Galerii Sladovna, o tom přesvědčil mladý cestovatel, vysokoškolský student a místní rodák Tomáš Sklenička. Účastníky besedy nejprve seznámil se svými cestovatelskými začátky v podobě cyklovýletů po republice a poté promítl dokument o své měsíční cestě na Balkán.

Vodovody a kanalizace Břeclav zvedají ceny vodného a stočného pro příští rok.

Další zásah pro peněženky. Voda na Břeclavsku od nového roku podraží

Až osm stovek ročně navíc bude muset vytáhnout z kapsy průměrná čtyřčlenná rodina na Břeclavsku. Správce vodovodů, kterým je společnost Vodovody a kanalizace Břeclav, totiž od nového roku ohlásila zdražování. Cena za vodné a stočné vzroste od ledna o 4,4 procenta. O další dvě procenta se pak zvýší sazba daně z přidané hodnoty.

Žáci SOU vycestovali na odborné stáže do Budapešti.

Žáci SOU Valašské Klobouky vycestovali na odborné stáže do Budapešti

Žáci Středního odborného učiliště Valašské Klobouky měli i v letošním školním roce možnost vycestovat do zahraničí, a to díky programu Evropské unie Erasmus+. Dne 15. října 2023 odcestovala skupina 15 žáků a 2 pedagogů do Budapešti, kde strávili celkem tři týdny.  Jednalo se o tři kuchaře, sedm automechaniků a zbytek tvořili žáci z oboru Veřejnosprávní činnost a Podnikání.

Lukáš Krpálek.

Krpálek si po vyřazení na ME spravil chuť. Na moři jsem udolal tuňáka, říká

/FOTOGALERIE/ Letošní sezona byla tak trochu na houpačce. Dvojnásobný olympijský vítěz Lukáš Krpálek střídal výborné výkony se slabšími, a to ve dvou hmotnostních kategoriích. Nejlepší český judista historie získal stříbro na mistrovství světa v Dauhá ve váze do 100 kilogramů, v nejtěžší kategorii ovládl Grand Prix v Linci a Záhřebu.

Vánoční Salcburk. Vzhledem k poloze města někdy adventní období okrášlí sněhová nadílka.

Střed Evropy se halí do vánoční atmosféry. Na trhy lákají Vídeň i Drážďany

Deník přináší přehled nejkrásnějších vánočních trhů v okolních státech. Ve Vídni si letos pospíšili, nejznámější tamní trhy na Radničním náměstí už začaly. V dalších dvou týdnech se postupně do vánoční atmosféry zahalí třeba i maďarská Budapešť, slovenská Bratislava nebo německé Drážďany. Přečtěte si, kdy se trhy uskuteční a jaké novinky letos nabízejí. 

Vánoční trhy v Drážďanech.

Na adventní trhy k sousedům vlakem? Lidé ušetří, když si koupí jízdenku dřív

Češi znovu objevují kouzlo cestování vlakem. Počet přepravených lidí po železnici od kritického roku 2020, kdy cestování omezila pandemie koronaviru, stále roste. Kromě běžné přepravy dopravci lákají i na speciální nabídky. V posledních letech jsou to cesty za adventními trhy do známých zahraničních měst. Kolik stojí jízdenka do Drážďan nebo do Vídně? A lze ušetřit? Podívejte se. 

Smíšená štafeta se proměnila v hudební skupinu.

Atleti zářili na obrazovce. Smíšená štafeta se proměnila v hudební skupinu ABBA

Tradice zůstala neporušena. Při vyhlášení ankety Atlet roku 2023 se úspěšní reprezentanti v přímém televizním přenosu opět představili v roli účinkujících. Tentokrát se za mikrofony objevilo kvarteto Matěj Krsek, Tereza Petržilková, Patrik Šorm a Lada Vondrová, které na MS v Budapešti získalo bronz ve smíšené štafetě a v anketě skončilo rovněž třetí.

Na summitu EU Robert Fico oznámil, že na svoji první premiérskou cestu pojede do Prahy

Robert Fico na summitu EU: Silná slova i hlasování s většinou

Stalo se to, v co mnozí tajně doufali. Nový slovenský premiér Robert Fico sice přijel na konci minulého týdne na svůj první summit EU ve staronové funkci premiéra jako podle médií „druhý Viktor Orbán“, ale hlasoval jinak. Normálně. Během předvolební kampaně přitom hlásal ukončení dodávek zbraní pro Ukrajinu a tlak na co nejrychlejší ukončení války s Ruskem.