Kreativ

ŠTÍTEK: Budapešť

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová

S Polskem vyjednáváme, Maďary už trestáme, říká Věra Jourová

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, která má na starosti otázky dodržování právního státu a demokracie v EU, vidí možnost dosažení dohody mezi Bruselem a Varšavou. Jak uvedla na setkání s českými novináři, je podle ní velký rozdíl mezi nynějším přístupem Budapešti a Varšavy.

Eurokomisařka Věra Jourová.

Věra Jourová: S Polskem vyjednáváme, Maďary už trestáme

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, která má na starosti otázky dodržování právního státu a demokracie v EU, vidí možnost dosažení dohody mezi Bruselem a Varšavou. Jak uvedla na setkání s českými novináři, je podle ní velký rozdíl mezi nynějším přístupem Budapešti a Varšavy.

Ústecký plavec Jan Šefl pokořil po třinácti letech český rekord na 50 metrů motýlek a současně i limit pro světový šampionát v Budapešti

Šefl se kvalifikoval na mistrovství světa, po 13 letech posunul český rekord

Ústecký plavec a olympionik Jan Šefl zazářil na plaveckém mítinku v Eindhovenu. V Nizozemsku zaplaval na trati 50 metrů motýlek čas 23,53 vteřiny, díky němuž se kvalifikoval na červnový světový šampionát v Budapešti a zároveň pokořil třináct let starý český rekord Michala Rubáčka (23,70 s).

Zemřela legenda krasobruslení Karol Divín.

Zemřel krasobruslař Divín. Legenda podlehla dlouhé nemoci

Po dlouhé nemoci včera zemřel ve věku šestaosmdesáti let legendární československý krasobruslař Karol Divín (na snímku). Stříbrný olympijský medailista z roku 1960 patřil mezi nejvýraznější tváře československého sportu na přelomu padesátých a šedesátých let.

Velvyslanec Tibor Bial.

Velvyslanec Tibor Bial: Proč Orbán vyhrál? Protože Maďaři už deset let bohatnou

Velvyslanec České republiky v Maďarsku Tibor Bial působí v Budapešti na různých postech už dvě desítky let. Proto může jako jeden z mála z vlastní zkušenosti porovnávat dvanáct let vlády Viktora Orbána a dobu před ní. Hlavní důvod, proč Orbán v nedělních volbách triumfoval, vidí Bial v hospodářském úspěchu vlád Fideszu.  

Aquaresort

Tip na výlet o Velikonocích: Maďarský vodní ráj pro děti

Slíbili jste dětem na Velikonoce zahraniční vodní zážitek? Nechcete trávit pomlázku klasickým koledováním? Deník vám přináší velikonoční tip, kam vyrazit. Je to říše splněných dětských snů – Aquaworld v maďarské Budapešti.

Předsedkyně evropské komise Ursula von der Leyen

Evropská komise zahájí disciplinární řízení s Maďarskem, oznámila Leyenová

Evropská unie zahájí disciplinární řízení s Maďarskem, řekla europoslancům ve Štrasburku předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. První krok EK podnikne v souvislosti s nerespektováním pravidel právního státu ze strany Maďarska, které v důsledku může čelit pozastavení čerpání peněz z unijních fondů.

Betonové psí pisoáry slouží v Brně už 10 let. První instalovali v městské části Líšeň

Psí pisoáry slouží deset let. O patent z Brna mají zájem i Maďaři

Úhyn pěstovaných rostlin kvůli psí moči, občůrané fasády i vchody bytovek, exkrementy na chodnících. Majitelé nemovitostí, správci bytovek i vedení obcí řeší potíže s volně pobíhajícími mazlíčky nezodpovědných pejskařů rok co rok. Netradiční a jednou z mála úspěšných zbraní proti nešvaru se staly speciální psí pisoáry. V těchto dnech je nově testují dokonce v maďarské Budapešti.

Vojtěch Pazdera trénoval v Ugandě.

FOTO: Fotbalista Pazdera o trénování v Ugandě: Jiný svět, můžeme změnit životy

/FOTOGALERIE/ Prožil turbulentní uplynulý rok. Jen co Vojtěch Pazdera v olomouckém dresu okusil Superligu malého fotbalu, zaujal tvůrce české reprezentace do 23 let, se kterou v srpnu přivezl stříbro z mistrovství světa v ukrajinském Kyjevě a na konci října už s reprezentačním áčkem absolvoval Nations Cup v Budapešti. No a k tomu na přelomu listopadu a prosince strávil dva týdny v ugandské Kampale, kde africkým dětem daroval kopačky a také je trénoval. „Je to jiný svět, všem bych přál Afriku někdy navštívit. Já se tam určitě jednou vrátím,“ říká Pazdera, jenž se momentálně po půlroční pauze připravuje s týmem krajského přeboru Šternberka. Navíc se dostal do amatérské fotbalové reprezentace Olomouckého kraje.

Ukrajinka Světlana uprchla před válkou do Prahy. Po domově se jí ale stýská

Dobří lidé existují, díky nim nemáme strach, říká Světlana. Azyl našla v Praze

V bytě dva plus jedna v pražských Holešovicích našli útočiště před válkou Světlana z Kyjeva a jejích pět příbuzných a přátel. Pětadvacetiletá Ukrajinka společně se svým manželem, maminkou, sestrou, kamarádkou Káťou a jejím čtyřletým synem Kosťou v dočasném domově sdílejí společné chvíle. Vaří a udržují v chodu domácnost. „Hodně času ale trávíme venku. Přes den totiž především vyřizujeme praktické věci,“ říká Světlana. Zajistili si zdravotní pojištění, zařizují formality a Světlana si hledá práci.

Válka na Ukrajině vyvolává vzpomínky i vlnu solidarity.

Nic nového pod sluncem. S ruskými tanky se setkávám počtvrté

Patřím již k těm „dříve narozeným“ a tak si již něco pamatuji. Je to již po čtvrté, co se setkávám s ruskými tanky. Po prve to bylo v roce 1945. Ale tehdy jsme je vítali jako osvoboditele, když jako malý kluk jsem je obdivoval techniku a přátelil jsem se s tankisty. Podruhé to bylo v roce 1956, když už jako mladík jsem sledoval, jak tyto tanky dusí povstání v Budapešti. Po třetí však to už bylo u nás. 21.srpna 1968, kdy tak jako dnes na Ukrajině k nám vtrhly tanky „přátel“na pozvání udusit „Pražské jaro“. Děkujeme Václavu Petráskovi za působivou vzpomínku.

Z knihy Čtení o Strážnici od kronikáře Jana Skácela.

Retro strážnické nádraží: Ajznboňák a lokomotiva jako ze vzpomínek vojáka Švejka

Železniční dopravu denně využivají statisíce lidí po celé republice.  Je důležitým článkem v příměstské a meziměstské dopravě a využívá se na krátké, ale i středně dlouhé vzdálenosti. Podívejte se s námi do historie železniční stanice ve Strážnici jako vystřižené z filmu O dobrém vojáku Švejkovi. Děkujeme panu Walteru Bartošovi za dnešní příspěvek.

Jakub Hrstka během ME 2022.

Los kvalifikace? Po našich posledních výkonech se nemusíme bát nikoho, ví Hrstka

/FOTOGALERIE/ Ošidný los. V rámci závěrečných soubojů na mistrovství Evropy házenkářů byla v sobotu v Budapešti vylosována i kvalifikace pro příští světový šampionát. Česká reprezentace se v ní během dubna střetne s vítězem první části kvalifikace mezi Severní Makedonií a Rumunskem. „Nemusíme se bát, naší nevýhodou může být první domácí zápas,“ okomentoval los zkušený křídelník reprezentace Jakub Hrstka pro média.

Vít Beneš

Stoper Vít Beneš: Nová smlouva? Může se stát, že v létě v Olomouci skončím

Blízko, ale zároveň daleko to má stoper Sigmy Vít Beneš do Klubu legend. K tomu, aby odehrál 300 duelů v nejvyšší soutěži, potřebuje ještě 31 zápasů. V Olomouci mu ale končí na konci sezony smlouva a novou prozatím nemá. „Konec smlouvy je pro mě důležitý fakt. Cítím, že musím jít do sestavy a zůstat zdravý,“ ví 33letý Vít Beneš.

Takto má vypadat opravený zimní stadion. Vizualizace.

Opava znovu bruslařskou metropolí? Ostudu města by měl nahradit nový stadion

/VIZUALIZACE, RETRO FOTOGALERIE/ V minulosti hostil extraligu ledního hokeje, třikrát dokonce mistrovství v krasobruslení, jednou světové, dvakrát evropské, to ještě pod širým nebem. Řeč je o opavském zimním stadionu, který už však dnes rozhodně nedosahuje takové prestiže jako kdysi. Stala se z něj chátrající ostuda Opavy. 

Barbora Seemanová.

Podle očekávání. Kraulařka Barbora Seemanová se stala podruhé plavkyní roku

Po dvou letech mohl Český svaz plaveckých sportů na slavnostním večeru opět vyhlásit výsledky o nejlepší svazové sportovce. Momentálně nejlepší Češka Barbora Seemanová plavala během uplynulého roku olympijské finále, stala se mistryní Evropy a hned několikrát posouvala národní rekordy. Anketu Českého svazu plaveckých sportů ovládla podruhé v kariéře.

Mladí hokejisté Děčína uspěli na turnaji v Maďarsku.

Hokejoví čtvrťáci suverénně ovládli turnaj v Maďarsku

Hráči 4.třídy HC Děčín jeli bojovat na turnaj do maďarského Dunaújvárose. Jedná se o jeden z největších a nejprestižnějších turnajů pro danou kategorii v Evropě. Na turnaji se potkalo celkem 14 družstev z Maďarska, Slovenska, Rumunska, České republiky a Slovinska. Nutno říct, že označení AAA, které tento turnaj měl se používá pro turnaje nejvyšší výkonnostní úrovně.

Francouzský prezident Emmanuel Macron (druhý zleva) na schůzce s premiéry zemí V4 (zleva) Mateuszem Morawieckým z Polska, Viktorem Orbánem z Maďarska, Eduardem Hegerem ze Slovenska a Andrejem Babišem z ČR v Budapešti 13. prosince 2021.

Macron jednal s V4 o migraci i energetice. Lídři se shodli na podpoře jádra

Francouzský prezident Emmanuel Macron v pondělí v Budapešti po schůzce s předsedy vlád zemí visegrádské čtyřky (V4), tedy zástupci Maďarska, Slovenska, Polska a České republiky, poukázal na problémy s právním státem a diskriminací sexuálních menšin, kvůli čemu Evropská komise vede řízení proti Varšavě a Budapešti. "Musíme nalézt východisko z těchto problémů a postoupit kupředu," naléhal na tiskové konferenci Macron, jehož země od ledna na půl roku přebírá roli předsednické země Evropské unie.

Legendární maďarský zpěvák János Kóbor, spoluzakladatel skupiny Omega, zemřel ve věku 78 let. Podlehl covidu.

Zemřel legendární zpěvák János Kóbor. Odmítal očkování, podlehl covidu

Skladba White Dove od slavné skupiny Scorpions a píseň Dívka s perlami ve vlasech českého zpěváka Aleše Brichty mají jedno společné. Jde o anglickou a českou verzi skladby Gyöngyhajú lány, kterou nazpívala legendární maďarská kapela Omega. V pondělí v maďarské Budapešti zemřel v osmasedmdesáti letech její zakladatel a frontman János Kóbor. Podlehl covidu, očkování proti němu odmítal.

Děti z rožmitálského rybářského kroužku měly na návštěvě vzácného hosta Radka Spáčila.

Do rožmitálského rybářského kroužku zavítal mistr světa Radek Spáčil

/FOTOGALERIE/ Listopadový rybářský kroužek ČRS MO Rožmitál pod Třemšínem byl pro malé rybaříky výjimečný. Měli totiž na návštěvě vzácného hosta. Radka Spáčila, trenéra asistenta české reprezentace v rybolovné technice, bývalého vedoucího odboru rybolovné techniky, trenéra syna Radka Spáčila mladšího, který je známým a uznávaným závodníkem a reprezentantem v RT.

Běženci na Bělorusko-Polské hranici

Přes Česko. Běženci mají trasu, kudy obejdou Polsko

Česko a Slovensko nabídly Polsku své policisty a vojáky, aby střežili jeho hranici s Běloruskem proti přechodu nelegálních migrantů z Polska. Paradoxně tak ale mohou změnit směr proudu běženců do Německa přes Ukrajinu, Slovensko a Česko.

Očkování proti covidu. Ilustrační snímek

Povinné očkování Čechů nad 60? Rada pro zdravotní rizika souhlasí, uvedl Babiš

 Vládní rada pro zdravotní rizika podpořila návrh, aby se povinně očkovali proti covidu-19 lidé ve věku nad 60 let. Před odletem na jednání s premiéry zemí Visegrádské skupiny do Budapešti to novinářům řekl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Jde o koronavirem nejvíce ohroženou věkovou kategorii, uvedl. Alespoň jednu dávku vakcíny dostalo z lidí starších 60 let zatím víc než 80 procent.