Kreativ

ŠTÍTEK: Budapešť

Zápas o 3. místo, turnaj druhé divize Grand Prix volejbalistek: Česká republika - Německo, 30. července v Ostravě. Kojdová Petra.

Tři cizinky skončily. Vrací se Kojdová, další posily ulovila Ostrava na Hané

/FOTOGALERIE/ Bez tří cizinek jen s českými volejbalistkami půjde do nové sezony TJ Ostrava. V týmu, který v té minulé vybojoval stříbrné medaile a v extralize obsadil 7. místo poté, co ho ve čtvrtfinále vyřadily pozdější mistryně z KP Brno, skončily slovenské libero Skarleta Jančová a po ročním angažmá i smečařky Margarita Buvinić z Chorvatska s Martou Dabrowskou z Polska.

Po spuštění Národní databáze hydrometeorologických údajů a produktů ale bude jednodušší získat informace o počasí. Ilustrační foto

Bezpečnost státu ovlivňuje počasí. Rosničky dostanou svůj zákon

Meteorologové jsou klíčoví pro bezpečnost České republiky. Shodla se na tom Bezpečnostní rada státu a dospěla k závěru, že Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) má dostat vlastní zákon. Připravilo ho ministerstvo životního prostředí, pod nějž ústav spadá. „Ústav patří mezi klíčové prvky bezpečnosti nejen v případě krizových situací spojených například s přírodními katastrofami, ale též v případě jiných typů ohrožení státu,“ vysvětlila mluvčí ministerstva životního prostředí Lucie Ješátková.

Vicemistři světa? Ambice STK Gebert míří po úspěchu v Maďarsku ještě výš

Vicemistři světa? Ambice STK Gebert míří po úspěchu v Maďarsku ještě výš

Ve dnech 15.–18. června 2023 se konalo v Budapešti Mistrovství světa WDA. Tohoto mistrovství se mohly účastnit týmy na základě nominace, kterou musely získat na soutěžích Czech Dance Tour 2023. STK GEBERT Ústí n. L. do Maďarska vyslal dva týmy, juniorskou formaci Dark Members s trenérkou Evčou Kriechenbauerovou (Mistři ČR CDT 2023) a dospělou choreografii Bipolar s trenérkou Eliškou Durčekovou (Vicemistři ČR CDT 2023). Oba týmy získali v Maďarsku titul 1. Vicemistrů světa WDA pro rok 2023.

Skvělý výkon. Tanečníci TAD crew Ivančice jsou mistry světa

Skvělý výkon. Tanečníci TAD crew Ivančice jsou mistry světa

Taneční skupina TAD crew ze SVČ Ivančice se probojovala i letos na mistrovství světa World Dance Championship (WDA). To se konalo 17. až 18. června 2023 v Budapešti. Minulý rok zde vyhrála svůj první titul mistrů světa, tento rok to byla o to větší výzva obhájit, což se podařilo. Podařilo se dokonce získat i více medailí.

Juniorský tým STK Gebert s formací Dark Members se stal 1. vicemistrem světa

Juniorský tým STK Gebert s formací Dark Members se stal 1. vicemistrem světa

Letošní velmi úspěšnou taneční sezonu zakončil juniorský tým STK Gebert se svojí formací Dark Members titulem 1. vicemistrů světa soutěže WDA World Championship, která se uskutečnila ve dnech 15.–18. června v Budapešti. Zároveň tato formace získala speciální cenu „The most powerful choreography“. Na tuto cenu je pyšná zejména trenérka a choreografka tohoto týmu Eva Kriechenbauerová.

Zlatá tretra, atletický mítink kategorie Continental Tour - Gold, 27. června 2023, Ostrava. Barbora Špotáková (CZE).

Špotáková: Rozlučka byla krásná, dávám pět hvězdiček. Co mistrovství světa?

/FOTOGALERIE/ Loni v září oficiálně oznámila konec kariéry, chuť do závodění ji však vrátila do oštěpařského sektoru. Legendární Barbora Špotáková se v úterý představila na Zlaté tretře Ostrava. Bylo to její poslední vystoupení na tamním, světovými hvězdami nabitém, mítinku. „Měla jsem tu i staršího syna, asi koukal, jaký je o mě zájem. Já už na to úplně zapomněla,“ usmívala se.

Zlatá tretra, atletický mítink kategorie Continental Tour - Gold, 27. června 2023, Ostrava. Barbora Špotáková (CZE)

Špotáková: Rozlučka byla krásná, dávám pět hvězdiček. Na MS už moje házení není

Loni v září oficiálně oznámila konec kariéry, chuť do závodění ji však vrátila do oštěpařského sektoru. Legendární Barbora Špotáková se v úterý představila na Zlaté tretře Ostrava. Bylo to její poslední vystoupení na tamním, světovými hvězdami nabitém, mítinku. „Měla jsem tu i staršího syna, asi koukal, jaký je o mě zájem. Já už na to úplně zapomněla,“ usmívala se.

Juniorská kategorie DIAMOND DANCE Klatovy na MS v Maďarsku.

FOTO, VIDEO: Klatovské tanečnice přivezly z MS páté místo a cenné zkušenosti

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Na začátku druhé poloviny června se uskutečnilo mistrovství světa Budapešť Maďarsko 2023 v soutěžním tancování, kam se z několika kol taneční soutěže Czech Dance tour probojovala také taneční skupina DIAMOND DANCE Klatovy. Oddíl, město Klatovy i Českou republiku do hlavního města Maďarska odjela reprezentovat kategorie juniorek s trenérkou a choreografkou Adélou Ženatou.

Tereza Petržilková (druhá zprava).

Skvělá Petržilková! Vylepšila si osobní rekord a se štafetou doběhla pro zlato

Atletka Škody Plzeň Tereza Petržilková na mistrovství Evropy družstev potvrdila, že má od začátku roku fazonu. Devětadvacetiletá čtvrtkařka nejprve doběhla v Polsku pátá s vylepšeným osobním rekordem 51,51 vteřin a v nedělní smíšené štafetě 4x400 metrů pomohla ke zlaté medaili České republiky výkonem 50,97 sekund. Štafeta ve složení Matěj Krsek, Tereza Petržilková, Vít Müller a Lada Vondrová navíc překonala dva roky starý český rekord, když ho v Chorzówě vylepšila o dvě a půl sekundy na 3:12,34 minuty.

Patrik Šorm si mítinku na Kladno hází vyzkoušel dvěstěmetrový sprint

Šorm je zpět. Trable s bolavou patou jsou pryč. Chci být zase nejrychlejší, říká

Chvílemi už propadal beznaději. Kvůli bolesti v ostruze na levé patě nemohl čtyřstovkař Patrik Šorm od prosince trénovat. Lékaři na něm vyzkoušeli osvědčené metody, ale nic nezabíralo. Zlepšení bylo v nedohlednu. Zimní sezona proběhla bez účastníka finále loňského halového mistrovství světa v Bělehradě a v prvních jarních závodech vytáhlý běžec s osobním rekordem 45,41 také chyběl.

Výstava v galerii Korek potrvá až do 23. července.

Hardtmuthova cerussa a jiné čáry. Galerie Korek připomíná vznik tužky

Tužka. Obyčejná věc, kterou používáme denně, na rychlé poznámky, kutilové v dílně, děti ve škole na rýsování, umělci na kreslení. Jaká byla její historie a kdo se zasloužil o snadnější použití? Odpověď mohou najít zvídavé povahy ve Valticích. Vernisáž výstavy soch a mechanických historických tužek s názvem „Hardtmuthova cerussa a jiné čáry“ se uskuteční v pátek 16. června od šesti hodin v galerii Korek.

Maďarský premiér Viktor Orbán

Obavy z Budapešti. Evropský parlament varoval státy před Maďarskem v čele EU

Evropský parlament varoval Evropskou komisi i členské státy před vážnými problémy, pokud by se Maďarsko podle dosavadních plánů a za nezměněné situace ujalo předsednictví Evropské unie. To je přidělováno na základě rotačního principu, každý stát řídí Unii půl roku, a na Maďarsko tak předsednictví připadá už příští rok. Usnesení odsuzuje komunikační kampaně maďarské vlády, které jsou namířeny proti Unii a jsou součástí strategie vlády spočívající v odvedení pozornosti od nedodržování evropských hodnot a od systémové korupce.

STK Gebert na republikovém mistrovství

Medailové žně. Ústecký taneční klub STK Gebert odjížděl z mistrovství spokojen

O víkendu 27.–28. 5. se konaly dvě Mistrovství ČR tanečních organizací Czech Dance Tour (dále CDT) a Svazu učitelů tance (dále SUT). MČR CDT se uskutečnilo na zimních stadionu v Litoměřicích a MČR SUT v Praze. Na mistrovství se taneční studio STK Gebert z Ústí nad Labem probojovalo s 12 formacemi v různých stylech a věkových kategoriích. Medailové žně byly bohaté.

Jana Knedlíková

Znovu na vrcholu. Češky s Kristiansandem obhájily titul v Lize mistryň

Obrovský úspěch pro českou házenou. Jana Knedlíková s Markétou Jeřábkovou opět dokráčely až na vrchol Ligy mistryň. Norský Kristiansand ve finále v Budapešti porazil domácí Ferencváros 28:24 a potřetí v řadě triumfoval. K vítězství přispěla Jeřábková čtyřmi góly a raduje se z druhého titulu v Lize mistryň, Knedlíková se trefila třikrát a na kontě už má šest prvenství v nejprestižnější klubové soutěži, navíc v řadě.

Masožravky v Jihočeském muzeu můžete vidět do neděle 4. června.

V Jihočeském muzeu jde mouchám o život. Masožravky tu číhají na terase

Buřty jim kupovat nemusíte, ale octomilek v bytě vás spolehlivě zbaví. Výstavu masožravých rostlin s názvem Masožravky na terase, která začala v pátek 26. května v Jihočeském muzeu, připravila jejich dlouholetá znalkyně Markéta Aubrechtová z Borku s přítelem Martinem Dlouhým, a oba se těší na sobotní a nedělní komentované prohlídky.

DIAMOND DANCE Klatovy - Mistrovství Čech & semifinále MiA Festivalu.

FOTO: Tanečnice z Klatov zářily na mistrovství Čech i semifinále MiA Festivalu

Tanečnice agilního oddílu DIAMOND DANCE Klatovy se v první polovině května zúčastnily dvou soutěží. Dívčí a juniorská věková kategorie vystoupila v Litoměřicích, kde se uskutečnilo mistrovství Čech. Další akcí bylo semifinálové kolo MiA Festivalu v Českých Budějovicích, kde také reprezentantky města pod Černou věží zanechaly výraznou stopu.

Koule o hmotnosti 7,26 kilogramů vystřelí už příští týden z rukou Tomáše Staňka.

Zase jsem bejček, culí se Staněk. Těší se na souboje s elitou v Diamantové lize

Přípravné období skončilo a Tomáš Staněk vyrazí do sezony, jejímž vrcholem je srpnové mistrovství světa v Budapešti. Na získání potřebné výkonnosti má koulař USK Praha k dispozici celou řadu startů doma i v cizině. Začne v úterý na Memoriálu Ludvíka Daňka v Turnově, těší se na čtyři starty na mítincích Diamantové ligy.

Maďarský premiér Viktor Orbán

Další peníze pro Ukrajinu? Maďarsko nečekaně zablokovalo vyplacení pomoci

Maďarsko v úterý zablokovalo vyplacení další části vojenské pomoci Evropské unie určené Ukrajině, potvrdila agentuře Reuters tisková služba maďarské vlády. Italská agentura ANSA dříve s odvoláním na nejmenovaný zdroj napsala, že Maďarsko zablokovalo osmou tranši vojenské pomoci ve výši 500 milionů eur (asi 11,8 miliardy Kč). Tato pomoc by měla být Kyjevu poskytnuta příští pondělí, napsala stanice BBC.

Derby přes kopec - 2. díl: FK Kozlovice - 1. FCV Přerov

Derby přes kopec: Kvůli fotbalovému zápasu nechal těhotnou ženu v Budapešti

/VIDEO/ Věřte, nebo ne, byly časy, kdy v tenisovém a hokejovém (dříve) padesátitisícovém městě Přerov vítězil fotbal. Na konci milénia se u řeky Bečvy hrála tři sezony druhá liga. Tahle éra je ale dávno pryč a vrchol kopané pro místní představuje divizní derby Viktorky s Kozlovicemi. Právě na takzvané „Bitvě o Přerov“ jsme natáčeli druhý díl našeho nového videopořadu Derby přes kopec.

Expremiér Andrej Babiš na konferenci konzervativců v Budapešti útočil na Evropskou unii.

Babiš v Budapešti. Z proevropského politika je protiunijní klausovec

/ANALÝZA/ Andrej Babiš dokončil svůj další politický veletoč. Evropský. V Budapešti na konferenci konzervativců, přestože jeho strana ANO je v eurofederalistické frakci Renew v Evropském parlamentu, brutálně útočil na Evropskou unii. Na jednom pódiu i s pravicovými protičeskými extrémisty z rakouské strany Svobodných.

Z Německa přes severní Čechy až do Maďarska. FlixBus spojuje Liberec s Budapeští.

Z Německa přes severní Čechy až do Maďarska. FlixBus spojuje Liberec s Budapeští

Společnost FilxBus prodloužila od 9. dubna linku z Berlína přes Liberec až do Budapešti. Spojení tak obslouží další místa v severovýchodních Čechách a na Moravě. Tímto krokem je Liberec spojený už s většinou středoevropských metropolí. Od 27. dubna plánuje FlixBus další novinku. V provozu bude spojení Liberce s Berlínem přes Horní Lužici.

Klára a Vít Hlaváčovi vybojovali medaile na mistrovství ČR v chůzi na 35 km.

Hlaváčovi přivezli ze Slovenska zlato a stříbro. S časy ale moc spokojení nebyli

V Dudincích si dali dostaveníčko chodci ze všech koutů světa. V rámci tradičního mítinku se na start mistrovství ČR na 35 kilometrů postavili i kladenští sourozenci Hlaváčovi. A vedli si úspěšně. Vít v čase 2:43:43 s přehledem obhájil loňský titul, Klára skončila druhá (3:29:36) za vítěznou Terezou Ďurdiakovou.

Nádraží v Ostravě, ilustrační snímek.

Polsko odhalilo, kudy povede vysokorychlostní trať z Ostravy do Katovic

Polská státní organizace Centralny Port Komunikacyjny (CPK) představila konečnou variantu budoucí vysokorychlostní tratě z Ostravy do Katovic a dál do Varšavy. Stalo se tak po zapracování více než 7 tisíc připomínek a téměř stovky jednání s místními úřady, samosprávami a občany. Podle CPK jde o variantu s nejmenším vlivem na životní prostředí. Přinese také návrat vlaků do města Jastrzębie-Zdrój. Nový úsek bude na rychlost 250 km/h. Zprávu uvedl server zdopravy.cz.

Pavol Repčák (322) na závodech v Maďarsku.

Za prvními ostrými okruhy do Maďarska. Motokrosař Repčák těsně pod bednou

/FOTO/ Pomalu se rozjíždí nová motokrosová sezona. Na start českého mistrovství si závodníci ještě nějaký čas počkají, zatím se rozjíždějí za hranicemi. Například v Maďarsku, kam se skupina našich předních jezdců vydala na podnik tamního šampionátu na krásné přírodní dráze v Piliscsévu nedaleko Budapešti. Vidět byl především Pavol Repčák (Orion Racing Team Litomyšl).