Kreativ

ŠTÍTEK: Budapešť

Na turnaji Spartan Muaythai Cup získali třebíčští bojovníci čtyři zlaté medaile. Na snímku trenér Petr Ottich, Isabella Čechová, Libor Dobeš a Karolína Mašterová (zleva).

Mladí bojovníci z Třebíče vyrazili na turnaj do Maďarska. Přivezli čtyři zlata

Napodobili hokejové ďábly. Mladí bojovníci z třebíčského klubu Thaibox Devils se zúčastnili jedenáctého ročníku Spartan Muaythai Cup v Maďarsku. Z Budapešti si domů přivezli čtyři zlaté medaile. „Ten den večer New Jersey Devils vyhráli 3:0 nad Caroline Hurricanes a Thaibox Devils Třebíč porazili 4:0 Maďarsko,“ smál se trenér Petr Ottich.

Jana Horčičková oslavila již potřetí titul z republikového mistrovství žactva v krasobruslení.

Horčičková dobyla potřetí zlatý vrchol republikového mistrovství v krasobruslení

Hattrick. V takovém ledním hokeji se tento pojem používá poměrně často. Tentokrát však bude řeč o hattricku v jiném zimním sportu na kluzkém povrchu. Konkrétně o krasobruslení. Mladá, talentovaná a neuvěřitelně úspěšná pardubická krasobruslařka Jana Horčičková (ročník 2009) totiž opět dobyla nejvyšší domácí vrchol v této disciplíně a získala již potřetí titul z republikového mistrovství v kategorii žactva. Navázala tak na úspěšné ročníky 2022 a 2020. 

V Břeclavi se premiérově konala nejvyšší evropská soutěž v boxu.

PODÍVEJTE SE: Zlatá premiéra. Břeclavští boxeři slaví výjimečný úspěch

Vydařená premiéra. Od soboty do neděle se v břeclavském Domě školství konalo desáté kolo nejvyšší evropské soutěže v boxu Fosfa Real Boxing Cup 2023. Diváci na jihu Moravy tak viděli poprvé mezinárodní boxerský turnaj, v němž dokonce domácí Boxing Club Břeclav vybojoval první cenu. „Jsem šťastný, že jsme hned při domácí premiéře vybojovali první místo,“ pravil břeclavský trenér Peter Hlavenka.

Ferencvaros. Na snímku hráči Bayernu v Leverkusenu 9. března 2023.

Hložkova asistence pomohla Leverkusenu k výhře, Schick nastoupil v závěru

Fotbalisté Leverkusenu i s pomocí asistence střídajícího Adama Hložka zdolali v úvodu osmifinále Evropské ligy Ferencváros Budapešť 2:0. Další český reprezentant v barvách Bayeru Patrik Schick zasáhl do hry až v závěru. Vedoucí celek anglické ligy Arsenal remizoval na hřišti lisabonského Sportingu 2:2.

Nezapomenutelný první týden odborné praxe ve španělské metropoli má za sebou třicet žáků Střední školy průmyslové v Krnově, kteří se vydali poslední lednovou neděli 2023 na čtrnáct dní na odbornou praxi do španělské metropole.

Zdravice žáků SŠP Krnov z Barcelony

Nezapomenutelný první týden odborné praxe ve španělské metropoli má za sebou třicet žáků Střední školy průmyslové v Krnově, kteří se vydali poslední lednovou neděli 2023 na čtrnáct dní na odbornou praxi do španělské metropole.

Třetí etapa výpravy na paddleboardu za třemi perlami Marie Terezie. Tentokrát z bivaku za Bratislavou do Komárom.

Na paddleboardu po Dunaji. Za perlami Marie Terezie do Budapešti, díl třetí

Luděk Kocourek od mládí propadl kouzlu vodní hladiny, větru ve vlasech a lákavých obzorů v dálce. Začínal s windsurfingem, plul po mořích mimo jiné na plachetnici La Grace a v posledních letech se vydává na výpravy na paddleboardu. Tentokrát se podělí o zážitky z plavby po Duaji z Vídně přes Bratislavu do Budapešti. Druhá etapa plavby vedla z bivaku v pustém lese do Komárom.

Fotbalová generalita Okresního fotbalového svazu Vsetín se může pochlubit kvalitní prací komise mládeže, které velí patnáct sezon Josef Fojtík. Ve svém středu si dovede sehnat spolupracovníky, nadšené trenéry řady zvučných oddílů.

Podívejte se! Fotbaloví trenérští nadšenci na Vsetínsku

/FOTOGALERIE/ Fotbalová generalita Okresního fotbalového svazu Vsetín se může pochlubit kvalitní prací komise mládeže, které velí patnáct sezon Josef Fojtík. Ve svém středu si dovede sehnat spolupracovníky, nadšené trenéry řady zvučných oddílů.

Fotbalisté Dynama zakončili své soustředění v Turecku výhrou nad kosovskou Prištinou 4:1.

Rozloučili se výhrou: Dynamo – Priština 4:1

Desetidenní zimní soustředění v Turecku fotbalisté Dynama ČB zakončili v pátek přípravným střetnutím s FK Priština, ve kterém nad předním týmem Kosova zvítězili 4:1 (1:1).

Baník Ostrava - Vasas Budapešť 0:1 (příprava v Turecku, 17. 1. 2023)

Porážka přišla v pravý čas, řekl kouč Baníku Hapal. Nechtěl prozradit standardky

/PŘÍMO Z TURECKA OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE/ Dát některým hráčům potřebné minuty, trochu víc se sehrát a především ve zdraví a bez zranění přežít. To byly hlavní úkoly fotbalistů Baníku Ostrava v duelu s maďarským Vasas Budapešť, který sice souboru Pavla Hapala přinesl v Papillon Sports Center v tureckém Beleku první porážku v přípravě (0:1), sám kouč byl ale pozitivní. „S výsledkem spokojeni nejsme, ale hra splňovala vše, co měla,“ prohlásil zkušený trenér.

Baník Ostrava - Vasas Budapešť 0:1 (příprava v Turecku, 17. 1. 2023)

VIDEO: Emoce i zahozené šance. Organizovaní Maďaři byli nad síly Baníku

/PŘÍMO Z TURECKA OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE/ Aktivita, energie, chuť hrát a poprat se o sestavu i výsledek. Ani druhé utkání fotbalistů Baníku Ostrava na soustředění v tureckém Beleku nenudilo. Slezané sice tentokrát nenabídli kanonádu jako v sobotu, dokonce se neprosadili vůbec a gólem z úvodu podlehli dobře hrajícímu Vasasu Budapešť 0:1, ale mladíci, kteří odehráli většinu duelu, na sebe určitě znovu upozornili.

Fotbalisté Dynama na soustředění v Turecku podlehli Widzewu Lodž vysoko 0:4 (na snímku trenéři Marek Nikl a Tomáš Zápotočný).

O jasné výhře Poláci rozhodli už do poločasu

Fotbalisté Dynama ve druhém přípravném zápase na soustředění v Turecku, který se oproti ohlášenému programu hrál už v úterý, podlehli Widzewu Lodž po nepovedeném prvním dějství nečekaně hladce 0:4.

Baník rozprášil v prvním přípravném utkání v Turecku Kielce 5:0. Jak si povede proti Vasas Budapešť?

Předposlední test v Turecku i v přípravě. Baník se poměří s Maďary

/PŘÍMO Z TURECKA OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE/ Dvě výhry, skóre 7:0 a v obou případech i povedené výkony. To je bilance fotbalistů Baníku Ostrava v probíhající zimní přípravě. Potvrdit solidní formu budou chtít v úterním duelu (16 hodin) proti Vasas Budapešť, který se odehraje Papillon Sports Center.

Dukla zvítězila v prvním osmifinále Poháru CEV 3:1 a získala v Maďarsku tři důležité body před domácí odvetou. Foto: CEV

Liberecká jízda pokračovala i v Maďarsku. Dukla veze cennou pohárovou výhru

Liberecké volejbalistky si přenesly dobrou extraligovou formu i na evropskou scénu a osmifinále CEV Cupu nemohly na palubovce soupeřek zahájit lépe - s maďarským týmem Szent Benedek Balatonfüred si na jeho palubovce poradily 3:1 a vypracovaly si před domácí odvetou, která se bude hrát příští týden, slušný náskok.

Tereza Petržilková na mistrovství Evropy 2022.

Minimálně do olympiády bych chtěla být v top formě, přeje si Petržilková

Také letos si atletka Škody Plzeň Tereza Petržilková brousí zuby na účast na vrcholných akcích. Minulou sezonu startovala na halovém mistrovství světa a na evropském šampionátu na dráze. Na mistrovství světa pod širým nebem se těsně nedostala. V březnu bude v Istanbulu halové mistrovství Evropy a o prázdninách Evropský pohár družstev a mistrovství světa v Budapešti.

Studie přednádraží v Břeclavi.

Lokomotiva i kryté stání pro taxi. Přednádraží v Břeclavi má blízko k povolení

Model lokomotivy má v budoucnu vítat cestující před vlakovým nádražím v Břeclavi. Vedení města věří, že půjde o atraktivní kulisu vyhledávanou mimo jiné kvůli pořizování fotek. Výběr není náhodný: v roce 1839 se Břeclav stala historicky první železniční stanicí zprovozněnou na českém území. Nyní je významným uzlem pro osobní i nákladní dopravu.

Výstavba železničního mostu přes Svratku.

Těžká technika v akci. Železničáři usazovali v Brně provizorní most přes Svratku

/VIDEO/ Železniční most v brněnské Opuštěné ulici obsadili dělníci s těžkou technikou. V pátek tam instalovali provizorní konstrukci. „Práce na instalaci mostního provizoria jsme výrazně zkrátili. Výluka na koleji pro vlaky mezi Brnem a Břeclaví tak v devět hodin večer skončila," oznámil v pátek večer mluvčí Správy železnic Jan Nevola.

Kucianová s Vochozkou

Kucianová s Vochozkou na společném šampionátu vybojovali zlato

Budapešť hostila mistrovství čtyř zemí v krasobruslení. O národní tituly bojovali nejlepší krasobruslaři z Maďarska, Polska, Slovenska a České republiky. Také jihočeské krasobruslení mělo na maďarském ledě zastoupení. "Českobudějovické krasobruslení se v této konkurenci rozhodně neztratilo," konstatují trenéři.

Malí hokejové Slaného slavili na turnaji v Maďarsku skvělé třetí místo.

Obrazem: Malí Slaňáci rozjeli u Dunaje parádní hokejový uherský čardáš

/FOTO, VIDEO/ Na parádně obsazený mezinárodní hokejový turnaj Bemutatjuk a Santa Claus Cup vyrazili před svátky do Maďarska malí hokejisté HK Lev Slaný narození v roce 2013. A na stadionu Dunaújvárose si vedli neskutečně dobře, obsadili v konkurenci dvaceti družstev třetí místo! Domů tak vezou bronzové medaile.

Mostečtí fanoušci vyrazili v půl deváté z Mostu.

Vánoční výlet: Fanoušci vyrazili vlakem na Ligu mistrů do Maďarska

Milují házenou a ještě jí příjemně spojili s předvánočním časem. Fanoušci Černých andělů vyrazili v pátek v půl deváté z Mostu směr Maďarsko, aby v Budapešti podpořili házenkářky v dalším díle Ligy mistrů proti tamnímu Ferencvároši (sobota od 16.00, stanice Sport 2).

Příjezd státníků na neformální summit Evropské unie, 7. října 2022, Pražský hrad, Praha. Na snímku polský premiér Mateusz Morawiecki

Megadohoda potvrzena. Státy EU schválily balík s 18 miliardami pro Ukrajinu

Státy Evropské unie schválily složitě dojednaný kompromis ohledně přístupu Maďarska k unijním fondům, finanční podpory Ukrajiny v příštím roce a zavedení minimální daně pro nadnárodní korporace. Na twitteru to oznámilo české předsednictví v Radě EU, které hovoří o potvrzení „megadohody“. Ta byla poprvé ohlášena v pondělí, na poslední chvíli ji ale ohrozily výhrady Polska k daňové složce.

Jan Ilašenko

Ilašenko oprášil výstroj, chytat bude za Rakovník

Hokejový Rakovník získal novou posilu do branky. Stal se jí zkušený Jan Ilašenko, který naposledy působil ve třetiligových Řisutech, pak měl od hokeje dva roky pauzu. K hokeji ho vrátil paradoxně jeho konkurent v bráně Jan Burgr – zároveň jeho velký kamarád. S přemlouváním pomohl i další přítel David Vlk.

Praha zažila hudební návštěvu z Kyjova.

Kyjovský folklorista Jura Petrů: Jak jsme koledovali s Horňáky po Praze

Když se začátkem října kyjovského folkloristy Jury Petrů jeho žena Hana ptala, jestli by nechtěl jet letos zpívat a muzicírovat do předvánoční Prahy, odmítl. „S přibývajícím věkem už toužím po větším klidu a nemám tu potřebu se někde honit a angažovat," přemítal Jura. 

Druhá etapa výpravy na paddleboardu za třemi perlami Marie Terezie. Tentokrát z Bratislavy po Dunaji na bivak.

Na paddleboardu po Dunaji. Za perlami Marie Terezie do Budapešti, díl druhý

Luděk Kocourek od mládí propadl kouzlu vodní hladiny, větru ve vlasech a lákavých obzorů v dálce. Začínal s windsurfingem, plul po mořích mimo jiné na plachetnici La Grace a v posledních letech se vydává na výpravy na paddleboardu. Tentokrát se podělí o zážitky z plavby po Duaji z Vídně přes Bratislavu do Budapešti. Druhá etapa plavby vedla z Bratislavy na bivak v pustém lese.