Kreativ

ŠTÍTEK: Budapešť

Na summitu EU Robert Fico oznámil, že na svoji první premiérskou cestu pojede do Prahy

Robert Fico na summitu EU: Silná slova i hlasování s většinou

Stalo se to, v co mnozí tajně doufali. Nový slovenský premiér Robert Fico sice přijel na konci minulého týdne na svůj první summit EU ve staronové funkci premiéra jako podle médií „druhý Viktor Orbán“, ale hlasoval jinak. Normálně. Během předvolební kampaně přitom hlásal ukončení dodávek zbraní pro Ukrajinu a tlak na co nejrychlejší ukončení války s Ruskem.

Kristýna Horská.

Horská překonala český rekord a splnila limit pro mistrovství světa

Plavkyně plzeňské Slávie VŠ Kristýna Horská je v ráži. Minulý víkend na Plzeňských sprintech vyhrála závod 200 metrů prsa a splnila A limit pro mistrovství Evropy v Rumunsku (5. - 10. 12. 2023). V pátek si vyplavala i kvalifikační kritérium na únorový světový šampionát v Kataru.

Petr Gulda získal čtrnáctý extraligový titul s nohejbalisty Modřic.

Třicetileté spojení končí. Gulda se s Modřicemi rozloučil 14. titulem

Každý příběh jednou končí a když má šťastný konec, je z toho krásná pohádka. Přesně takovou prožívá Petr Gulda. Po třiceti letech se někdejší hráč a nyní úspěšný trenér loučí s modřickými nohejbalisty. Tečku si nemohl přát lepší – jeho svěřenci počtrnácté v historii vyhráli extraligu družstev.

Modernizace přeshraniční trati v úseku mezi Lanžhotem na Břeclavsku a slovenskými Kúty omezí od třináctého do pětadvacátého října provoz mezistátních vlaků na lince Praha – Brno – Bratislava – Budapešť.

Modernizace omezí provoz vlaků mezi Lanžhotem a Kúty. Cestující pojedou déle

Modernizace přeshraniční trati v úseku mezi Lanžhotem na Břeclavsku a slovenskými Kúty omezí od třináctého října ve čtvrt na deset dopoledne provoz mezistátních vlaků na lince Praha – Brno – Bratislava – Budapešť.  Až do pětadvacátého října do tři čtvrtě na pět odpoledne budou všechny dálkové vlaky v úseku přesměrované po odklonové trase přes Hodonín a Holíč nad Moravou.

Jan Kollár, významná osobnost dějin českého jazyka. A jeho dílo Slávy dcera

Nový seriál o češtině Slovíčkaření: Co slovo, to skvost. Vniveč, vplen, napospas

Pojďme si v novém seriálu Deníku s názvem Slovíčkaření povídat o slovech. Abyste rozuměli: říkáme slova, házíme jimi, píšeme v esemeskách bezpočet slov jeden druhému. Ale málokdy se na ně podíváme jako na příběh. A přitom každé, každičké slůvko v sobě skrývá samostatnou historii, genezi vzniku, malou záhadu. Jak mohou vznikat slova a jak vznikají ta v češtině? Jak se vlastně obohacuje slovní zásoba?

Spojení Jakuba Vadlejcha s Janem Železným přináší dlouhodobě špičkové výsledky

Potlesk pro Vadlejcha. Oštěpař opět vyhrál Diamantovou ligu a spěchal za dcerou

Jakub Vadlejch ovládl potřetí v kariéře celkové hodnocení Diamantové ligy v hodu oštěpem a navázal na triumfy z let 2016 a 2017. V americkém Eugene poslal své náčiní do vzdálenosti 84,24 metru. Podruhé za sebou tak porazil olympijského vítěze a mistra světa z Budapešti Níradže Čopru z Indie, který v dějišti loňského MS hodil 83,80.

Souprava ComfortJet na testech ve Velimi

První souprava ComfortJet, kterou vyrábí i Škoda Group, dorazila na testy

Na zkušební okruh Výzkumného Ústavu Železničního ve Velimi přijela v pondělí 11. září první zkrácená souprava ComfortJet složená z šesti vozů. Začínají tak rozsáhlé zkoušky a schvalování jednotek ComfortJet, na jejichž konci musí jejich dodavatel, konsorcium Siemens Mobility – Škoda Group, získat souhlas pro pravidelný provoz na tratích u nás i v zahraničí.

Ruský prezident Vladimir Putin během projevu na zasedání vedení Federální bezpečnostní služby (FSB) v Moskvě, 28. února 2023

Poslat sovětské tanky do Prahy a Budapešti byla chyba, prohlásil Putin

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý na ekonomickém fóru ve Vladivostoku označil intervenci sovětských vojsk v Maďarsku v roce 1956 a v Československu v srpnu 1968 za chyby sovětské politiky, uvedla ruská média. Politiku zjevně namířenou proti zájmům jiných zemí označil za nepřípustnou, ale Západ podle něj dělá ve své zahraniční politice stejnou chybu jako Sovětský svaz.

Letní koupací sezona v jezeře Hevíz

Největší termální jezero světa máme za humny. Užíval si v něm i terorista Šakal

Největší termální jezero světa Hevíz se nachází nedaleko maďarského Balatonu. Jedná se o tak vyhlášené místo, že si ho nenechala ujít ani britská královská rodina či věhlasný mezinárodně hledaný terorista Šakal. Jeho léčivé vody a bahno lze využít u řady diagnóz. Jak je jezero hluboké, jaká je teplota jeho vody a jak drahé je vstupné?

Češi v kvalifikaci na Euro v Edenu remizovali s Albánií

VIDEO: Šilhavý chystá proti Maďarsku změny. Chceme dát prostor i dalším, říká

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Zklamání z remízy 1:1 s Albánií ještě neopadlo a fotbalová reprezentace už má před sebou další utkání. V neděli vyzve v Budapešti v přátelském zápase národní tým Maďarska. „Bude ještě dlouho trvat, než to vstřebám. Jsme hodně zklamaní, ale už je to pryč a nespravíme to. Musíme se soustředit na další utkání,“ vyprávěl trenér Jaroslav Šilhavý na sobotní tiskové konferenci v Puskás Aréně.

Miroslav Knedla vyhrál v Izraeli závod na 50 metrů znak

Plavecká fantazie. Osmnáctiletý Knedla získal titul juniorského mistra světa

Jako druhý český plavec v historii dosáhl mezi juniory na titul mistra světa Miroslav Knedla. A stalo se tak rovněž na trati 50 metrů znak. Před čtyřmi lety bral zlatou medaili na juniorském MS v Budapešti Jan Čejka. Knedla v Netanji posedmé v kariéře stlačil čas pod hranic 25 sekund. Z Izraele si tak domů poveze po stříbru na stovce i kov nejcennější hodnoty.

Atleti AC Tepo Kladno na finále extraligy v Hodoníně.  Haruka Kitagučiová

Obrazem: Zlaté Japonce fandil „kotel“. Soupeřky Kladeňačkám záviděly

Byla to další vynikají prezentace kladenské atletiky. Závodníci A.C. Tepo Kladno se v Hodoníně při mistrovství ČR družstev rozhodně neztratili. Muži skončili se stejným bodovým ziskem jako Olymp Praha pátí (rozhodl větší počet výher Pražanů), ženy byly šesté. Pro úplnost dodejme, že tituly obhájili muži Dukly a ženy USK Praha.

Zlínský plavec Miroslav Knedla na mistrovství světa juniorů v izraelském Netanji.

Plavec Knedla na MS juniorů překonal český rekord a splnil limit pro olympiádu

Těší se do Paříže! Osmnáctiletý zlínský plavec Miroslav Knedla po červencovém juniorském mistrovství Evropy, kde získal dva tituly, září i světovém šampionátu juniorů v izraelském Netanji. V semifinále na sto metrů časem 53.28 sekundy výrazně vylepšil český rekord a splnil rovněž olympijský limit.

Spojení Jakuba Vadlejcha s Janem Železným přináší dlouhodobě špičkové výsledky

Čoprovi oplatil porážku z Budapešti. Vadlejch vyhrál mítink Diamantové ligy

V Curychu se mu daří. Jakub Vadlejch dokázal na stadion Letzigrund vyhrát potřetí v kariéře mítink Diamantové ligy. Hodil 85,86 metru a podařila se mu odveta za nedělní finále na mistrovství světa v Budapešti. Olympijský vítěz a čerstvý šampion od Dunaje Níradž Čopra z Indie za ním skončil o 15 centimetrů druhý.

Spojení Jakuba Vadlejcha s Janem Železným přináší dlouhodobě špičkové výsledky

Je fajn, že Kuba neměl moc dobrou techniku a udělal medaili, říká Železný

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Stojí za úspěchy Jakuba Vadlejcha, který v posledních letech pravidelně sbírá medaile. Trenér Jan Železný je oštěpařskou legendou, trojnásobným olympijským vítězem a světovým rekordmanem. Jejich spojení přináší ovoce. Další cenný kov - tentokrát s puncem bronzu - se povedl v neděli večer na mistrovství světa v Budapešti. Vadlejchovi však zatím chybí velké vítězství.

Jakub Vadlejch získal na MS v Budapešti bronz

Oštěpař Vadlejch slaví světový bronz. Medaili vybojoval předposledním hodem

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Natěšení čeští fanoušci vyzbrojení vlajkami povzbuzovali svého medailového kandidáta, seč jim hlasivky stačily. Nakonec se dočkali. Oštěpař Jakub Vadlejch získal na atletickém mistrovství světa v Budapešti bronzovou medaili. Porazili ho dva asijští vyzyvatelé. Mistrem světa je olympijský vítěz Ind Níradž Čopra. 

Mistrovství světa se konalo bez účasti ruských atletů. Zákaz jejich startu kvůli invazi na Ukrajinu podle všeho jen tak neskončí

Návrat ruských atletů na šampionáty je v nedohlednu. V Budapešti nikomu nechybí

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Atletické mistrovství světa spěje k závěru a ruská absence zřejmě nikoho příliš nepálí. Svět si zvykl na boje bez ruských (a běloruských) atletů. Po trestu za státem podporovaný dopingový program přišlo od Světové atletiky (WA) stop kvůli invazi na Ukrajinu a podle všeho zákaz jen tak neskončí.

Češi navzdory rekordnímu času zůstali před branami finále

Štafeta zaběhla český rekord, ale nepostoupila. Soupeři byli lepší, uznal Šorm

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Někteří optimisté věřili v postup české mužské štafety 4x400 metrů do finále. Kvarteto ve složení Matěj Krsek, Pavel Maslák, Vít Müller a Patrik Šorm bojovalo na mistrovství světa v Budapešti ze všech sil. Časem 3:00,99 vytvořilo o 64 setin český rekord, ale v rozběhovém semifinále skončilo šesté a celkově dvanácté.

Legendy Barbora Špotáková a Jan Železný

Špotáková si v Budapešti zkusila roli komentátorky. Moje parketa to není, říká

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Na atletické mistrovství světa přijela jen na otočku. V Budapešti komentovala pro Českou televizi program se svou disciplínou. Na bývalou oštěpařku Barboru Špotákovou znovu dýchla atmosféra šampionátu, který třikrát vyhrála. S kariérou se loučila právě před rokem na ME v Mnichově, kde získala bronzovou medaili.

Mladé tanečnice orelského klubu Rytmus Zlín dosáhly na světovém šampionátu (WDA World Championship) v Budapešti velkého úspěchu, když mladší děvčata ovládla kategorii street dance! Foto: archiv klubu

Mladé zlínské tanečnice získaly zlato na MS

/FOTO/ Mladé tanečnice orelského klubu Rytmus Zlín dosáhly na světovém šampionátu (WDA World Championship) v Budapešti velkého úspěchu, když mladší děvčata ovládla kategorii street dance!

Získá Jakub Vadlejch na MS v Budapešti pro Česko druhou medaili?

Devadesátka na MS? Železný ji hodil jen jednou, připomíná oštěpař Vadlejch

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Představuje poslední medailovou šanci pro českou výpravu. Jakuba Vadlejcha do této role pasují jednak letošní skvělé výsledky, navíc se poslední roky pokaždé z velké akce vracel s cenným kovem. Nyní se o to pokusí na mistrovství světa v Budapešti a není tajemstvím, že by chtěl úspěšnou sezonu zakončit zlatou tečkou.