Kreativ

ŠTÍTEK: Budapešť

Kontrola na česko-slovenských hranicích.

Slovensko, Polsko i Maďarsko hlásí nové rekordy v počtu nakažených

Slovensko podle premiéra Igora Matoviče zaznamenalo v úterý nové denní maximum 877 potvrzených nových případů koronaviru. Předseda slovenské vlády na sociální síti také napsal, že v příštích dnech předpokládá další rekordní čísla. Zlepšení bilance očekává o víkendu, kdy by se podle něj mohly projevit dopady nových karanténních opatření ze začátku října. Také dvojnásobně větší Česko hlásí za úterý rekordní denní přírůstek, a to 4457 nakažených.

V Rakousku přejeli vlka.

U sousedů přejeli vlka

Linec – U obce Münzkirchenu (okr. Schärding) v Horních Rakousích našel zemědělec na svém poli mrtvého vlka, píší OÖN.

Zdravotnický personál kontroluje 24. března 2020 v ochranných oblecích ventilátor v Korányiho plicního ústavu v Budapešti

Koronavirus ve světě: Polsko i Maďarsko hlásí rekordní počet úmrtí

V Polsku za posledních 24 hodin zemřelo s covidem-19 rekordních 58 nakažených. S odvoláním na místní ministerstvo zdravotnictví o tom dnes informovala stanice TVN24. Také Maďarsko dnes podle webu index.hu zaznamenalo rekordní počet úmrtí za den. S covidem-19 zemřelo v pondělí 20 lidí.

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová

Jourová na kritice maďarské demokracie trvá. Komise chce jednat s Orbánem

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová trvá na svém výroku, že maďarský premiér Viktor Orbán vytváří v zemi nemocnou demokracii. Po dnešním zveřejnění zprávy o stavu právního státu v sedmadvacítce zemí Evropské unie to řekla českým novinářům v Bruselu. Zpráva podle ní opět ukázala na závažné problémy v Maďarsku i Polsku, s nimiž chce komise nadále vést dialog. Jourová připustila, že komise zjistila některé problémy týkající se boje s korupcí či vlastnictví médií také v Česku.

Ve sporu s orbánovci by Babiš měl stát za Jourovou

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová dělá České republice tu nejlepší službu, jakou může politik vyslaný do „vlády“ Evropské unie své zemi udělat. Také díky jejímu už šestiletému působení v Bruselu má Česká republika v Evropské unii mnohem lepší pověst, než by si zasloužila.  

Fotbalisté Bayernu s trofejí pro vítěze Superpoháru.

Superpohár patří Bayernu. Výhru v prodloužení vidělo v Budapešti 15 tisíc diváků

Fotbalisté Bayernu Mnichov porazili ve finále Superpoháru UEFA Sevillu 2:1 po prodloužení a po triumfu v roce 2013 v Praze ovládli soutěž podruhé v historii. V normální hrací době skončil duel mezi vítězem Ligy mistrů a šampionem Evropské ligy 1:1. Bavorský celek v letošním kalendářním roce získal už čtvrtou trofej, když triumfoval i v Bundeslize a Německém poháru.

Fotbalisté Bayernu s trofejí pro vítěze Superpoháru.

Superpohár patří Bayernu. Výhru v prodloužení vidělo v Budapešti 15 tisíc diváků

Fotbalisté Bayernu Mnichov porazili ve finále Superpoháru UEFA Sevillu 2:1 po prodloužení a po triumfu v roce 2013 v Praze ovládli soutěž podruhé v historii. V normální hrací době skončil duel mezi vítězem Ligy mistrů a šampionem Evropské ligy 1:1. Bavorský celek v letošním kalendářním roce získal už čtvrtou trofej, když triumfoval i v Bundeslize a Německém poháru.

Autobus, řidič, doprava. Ilustrační foto

Maďaři zadrželi na hranicích český autobus. Kvůli incidentu řidiče s policistkou

Na chorvatsko-maďarské hranici byl dnes krátce po půlnoci zadržen český autobus, který vezl zhruba 50 pasažérů z dovolené v Chorvatsku. Důvodem byl incident řidiče s maďarskou policistkou, uvedlo na dotaz ČTK velvyslanectví České republiky v Budapešti. Krátce po 15:00 vyrazil autobus směrem do Česka. Český řidič zůstal v Maďarsku.

Svobodná Evropa musela začít vysílat do Maďarska

Maďarský premiér Viktor Orbán má v Česku stále dost příznivců, kteří vše, co Orbán s Maďarskem v posledních deseti letech dělá, omlouvají tím, že k tomu přece dostal opakovaně mandát v demokratických volbách.

Zrekonstruované muzeum v Kloboukách u Brna navštívil i hejtman Bohumil Šimek.

Muzeum připomíná význam města v minulosti. Představí i cenné rukopisy

Význam Klobouk u Brna jako důležitého historického obchodního uzlu, a zároveň místa, kde se potkávala a působila tehdejší inteligence. Takový obraz si o městě udělají návštěvníci zrekonstruovaného muzea v budově tamního zámku. Lidem ho radnice plánuje zpřístupnit už na konci září.

Vojenský muzikant Kliment Matějka

Letos si připomínáme 130. výročí narození Klimenta Matějky

Letos by slavil 130 let Kliment Matějka. Tento vynikající vojenský muzikant, houslista, violista, trombonista a dirigent se narodil  6. září 1890, v Mostě. Své mládí spojil s plukovní hudbou c. a k. pěšího pluku č. 86 „ Freiherr von Steininger“, kterou v letech 1897 – 1910 s velkým úspěchem řídil dnes téměř zapomenutý hudební velikán, český král pochodů, Julius Fučík (1872-1916). Jeho jméno je úzce spojeno se Základní uměleckou školou v Hořovicích.

Připravný zápas: TJ Ostrava - VK Prostějov, 5. žáří 2020 v Ostravě.

PODÍVEJTE SE! O víkendu se hrál na Varenské volejbalový turnaj Ostrava Cup 2020

FOTOGALERIE/ O tomto víkendu se v Ostravě uskutečnil volejbalový turnaj žen Ostrava Cup 2020, kterého se zúčastnily týmy TJ Ostrava, KP Brno a VK Prostějov. Na vítězství dosáhly Hanačky, které v sobotu zdolaly v ostrých duelech Brno 3:2 a následně porazily také Ostravu 3:1. Druhé skončily domácí hráčky, které udolaly nakonec třetí Jihomoravanky 3:2. V neděli došlo ještě na zkrácené přátelské zápasy na dva sety.

PREMIÉRA. Taneční pár Natálie a Filip Taschlerovi předvedl v Ostravě oba nové programy.

Sourozenci Taschlerovi priority nemění. Největší sen je olympiáda

/FOTOGALERIE/ První start na seniorském mistrovství Evropy zvládli, v rakouském Grazu obsadili čeští mistři v lednu 19. místo, ale na světový šampionát do kanadského Montrealu se už mladý taneční pár Natálie a Filip Taschlerovi nepodíval. Zabránila mu v tom pandemie koronaviru, která všem krasobruslařům v březnu předčasně ukončila sezonu.

Premiér Andrej Babiš poskytl 16. června 2020 rozhovor Deníku

Češi s rezervovaným pobytem do Maďarska mohou, řekl Babiš. ČD spoje neruší

Čeští občané, kteří si rezervovali pobyt v Maďarsku před 1. zářím, budou smět do země vycestovat, pokud budou mít k dispozici negativní test na covid-19, který nebude starší než pět dní. Výsledek vzešel z jednání mezi maďarským premiérem Viktorem Orbánem a předsedou české vlády Andrejem Babišem. Maďarsko od 1. září nejméně na měsíc uzavře hranice pro cizince, aby zabránilo šíření koronaviru. Výjimku budou mít rovněž vojenské konvoje, humanitární tranzit či obchodní nebo diplomatické cesty a sportovci.

Ilustrační foto.

Levnější cestování. RegioJet změnil cenu jízdenek z Ostravy do Budapešti

RegioJet zlevnil cestování vlakem mezi Ostravou a Budapeští. Vlakem RegioJet s jedním přestupem v Brně na hlavním nádraží tak cestující může cesta z Ostravy do Budapešti přijít na 368 korun, a to i při nákupu jízdenky v den cesty. Studenti do 26 let a senioři nad 65 let zaplatí za jízdenku cenu od 247 Kč.  

Ilustrační foto.

RegioJet zlevnil cestování vlakem z Ostravy do Budapešti

RegioJet zlevnil cestování vlakem mezi Ostravou a Budapeští. Vlakem RegioJet s jedním přestupem v Brně na hlavním nádraží tak cestující může cesta z Ostravy do Budapešti přijít na 368 korun, a to i při nákupu jízdenky v den cesty. 

Ilustrační foto.

Zastávka při cestě do Vídně či Bratislavy? Blansko chce posílit spojení na trati

Stanislav Komínek z Blanska s rodinou často cestuje. Při výletech se snaží využívat hromadnou dopravu. To platí i při cestách do zahraničí. „Například při večerním odjezdu z Vídně využíváme přímý vlak až do Blanska. Byl bych rád, kdyby podobných přímým vlakových spojení do našeho okresního města bylo víc. Ať už z Vídně, Bratislavy nebo Budapešti,“ uvedl muž.  

Taekwondistka Iveta Jiránková jezdí po soustředěních, u termínu olympijské kvalifikace má zatím otazník.

Taekwondistka Jiránková si užívá zmrzliny, na olympiádu je pořád stejně daleko

Trénuje, bojuje a hlavně čeká. To je aktuální stav pelhřimovské taekwondistky Ivety Jiránkové, jedné ze dvou Češek, které mohou snít o startu na olympiádě v Tokiu. Ta musí napřed do kontinentální kvalifikace a u jejího termínu je stále otazník. Už několik měsíců. „Nepohnulo se to nikam. Jedna varianta je, že bude na konci roku. Druhá počítá se začátkem toho příštího,“ vysvětlila.

Bělorusové platí za ústup té „naší Evropy“ od demokracie

Je to něco takového, jako když milovník vepřového kolena s pusou ještě mastnou od křupavé kůžičky a špeku radí sousedovi, že by se měl ve vlastním zájmu stát vegetariánem.Podobně „důvěryhodně“ působí současná polská vláda, která stále drsněji ohýbá demokracii ve své vlastní zemi. A nyní žádá svolání mimořádného summitu EU k dramatické povolební situaci v Bělorusku.

Foto: FC Baník Ostrava

Baník začal soustředění výhrou nad Maďary, tu trefil v poslední minutě Kaloč

Fotbalisté Baníku Ostrava zahájili soustředění v Rakousku úspěšně. Svěřenci trenéra Luboše Kozla porazili v sobotním duelu Honvéd Budapešť 2:1, za kterým museli cestovat do maďarského Györu. Vítězný gól dal v poslední minutě Filip Kaloč. Další zápas odehraje Baník ve středu 12. srpna proti Admiře Wacker.

Ústecká společnost otevřela showroom ve Finsku.

Ústecká společnost otevřela showroom ve Finsku

Nový, v pořadí již svůj devátý, showroom otevřel v uplynulých dnech tuzemský lídr reklamního textilu, firma ADLER Czech. Nové reprezentační prostory jsou v moderním objektu Fashion House ve finských Helsinkách.

Varšavský barbakan, pevnost,  patří mezi nejoblíbenější turistické atrakce polské metropole.

Mění se před očima. Varšava je hlavní město střední Evropy

Jsou města, do kterých jezdíte proto, že se nemění. Vídeň, Paříž, Benátky, Řím, Budapešť a ano Praha. Jsou ale jiná, do nichž naopak jezdíte proto, že se mění před očima – u nás v Evropě třeba Berlín. Jeho zvláštní, středoevropskou obdobou, je polská Varšava.

Luboš Palata.

Peníze jsou pouze nutná podmínka

Evropská unie má velkou šanci vyjít z kononavirové krize jako vítěz. Unijní země, včetně Česka, dokázaly zastavit katastrofické šíření viru a během několika málo měsíců dostaly epidemii na svém území pod kontrolu.

Trénink s plavcem Janem Mickou v pražském Podolí

Nekonečná „vířivka“, porod i škola. Micka se bez olympiády nenudí

Ještě v zimě měl jasno. V létě udělá státnice, stráví pár dní s miminkem a potom už hurá na olympiádu. Ale znáte to: člověk míní a doba mění. Elitního plavce Jana Micku (25) zradila písemná zkouška, olympiáda byla odložena na rok 2021… Radost mu tak dělá alespoň dcerka Beáta. 

foto 4 Foto: archiv A. Štěpánka

Čtrnáctiletý Štěpánek nezapomene na basketbal ani o prázdninách

Basketbalista Adam Štěpánek je rodák z Havlíčkova Brodu, zrovna zakončil osmý ročník na základní škole Wolkerova. Na basketbalovou palubovku se poprvé postavil v šesti letech. V posledních letech hraje souběžně za tým Jiskry Havlíčkův Brod – Nadregionální soutěž U15 a Žďáru nad Sázavou – Extraliga U14. „Za rok bych se rád dostal na gymnázium se sportovním zaměřením na basketbal,“ přeje si čtrnáctiletý Štěpánek, který je klíčovým hráčem na pozici rozehrávače nebo křídla.

Tihle plavci Lokomotivy závodili skvěle: první zleva David Ludvík, Tomáš Míka , Štěpán Palata a trenérka Aneta Pokorná.

Berounští plavci útočili při Corona Cupu na českou špičku

O prvním červencovém víkendu se konal v pražském Podolí velký pohár dorostu a dospělých Corona cup 2020. Závody, které pořádal Český svaz plaveckých sportů byly soutěží jednotlivců, kde závodníci absolvovali každý devět startů (50 m VZ, 50 m Z, 50 m P,50 m M, 100 m VZ,100 m P, 100 m Z, 100 m M a 200 m PZ). Výsledky po součtu FINA bodů všech devíti disciplín určily vítěze Corona Cupu v jednotlivých kategorií.

Pražská burza. Ilustrační foto.

Technické problémy na tři hodiny zastavily obchody na pražské burze

Obchodování s cennými papíry na pražské burze bylo dnes dopoledne přes tři hodiny z technických důvodů přerušeno, kolem 12:25 se obnovilo. Řekl to mluvčí Burzy cenných papírů Praha Jiří Kovařík. Problém podle něj stále je na webu pražské burzy, kde se zatím nezobrazuje hodnota indexu. Zasaženy technickými problémy byly dnes všechny trhy obchodující na platformě Xetra T7, tedy například rakouské, německé či maďarské. 

Ilustrační foto.

Vlaky znovu pojedou z jihu Moravy do Budapešti

Z Brna přes Břeclav se od čtvrtka cestující opět dostanou vlakem až do Budapešti. České dráhy obnovily spoj EuroCity Hungaria. Opačným směrem z Maďarska na jižní Moravu vlaky vyjedou už ve středu.

KineDok zve na projekci dokumentárního Rockyho a online diskusi

KineDok zve na projekci dokumentárního Rockyho a online diskusi

KineDok připravil další ze série online projekcí spojených s diskuzemi s tvůrci. Po Central Bus Station Tomáše Elšíka a Srbence Nebojši Slijepčeviće můžou diváci na KineDok.net zhlédnout novinku katalogu pro rok 2020, maďarský film Ghetto Balboa.

Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku.

Maďarský zákon o nevládních organizacích diskriminuje, rozhodl Soudní dvůr EU

 Maďarský zákon, který zavedl zvláštní požadavky pro nevládní organizace financované ze zahraničí, je v rozporu s právem Evropské unie. Rozhodl o tom dnes Soudní dvůr EU. Organizacím, jejichž příspěvky z ciziny překročí určitou hranici, zákon mimo jiné ukládá registrační povinnost. Podle unijního soudu, na který se obrátila Evropská komise, Budapešť zákonem zavedla "diskriminační a neodůvodněná omezení". Zástupce maďarské vlády uvedl, že kabinet bude verdikt respektovat a zákon změní. Zároveň ocenil, že soud nezavrhl cíl zákona jako takový: tedy větší transparentnost financování organizací.