Kreativ

ŠTÍTEK: Petr Pokorný (teolog)

Začátkem adventu se rozzářily první vánoční stromy v celé řadě českých měst a obcí.

O víkendu se rozsvítily první vánoční stromky

Díky energii a příspěvku Skupiny ČEZ se letos opět se začátkem adventu rozzářily první vánoční stromy v celé řadě českých měst a obcí. Další budou následovat. Po celé zemi se postupně rozsvítí svátečně vyzdobené stromy na celkem 372 místech, jak informoval Petr Pokorný. Děkujeme za příspěvek. 

Loučení s létem v Zahájí na Českobudějovicku na fotbalovém hřišti si užily asi dvě stovky návštěvníků.

Nejjad(e)rnější guláš umí v Zahájí místní hasičky

Zhruba dvě stovky lidí se v sobotu 4. září přišly v Zahájí na Českobudějovicku rozloučit na místní fotbalové hřiště s letošním létem. Součástí zábavného odpoledne plného her a soutěží, které pro děti i dospělé připravila obec s podporou Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ, byla už tradiční soutěž o nejlepší jad(e)rný guláš. Jejím vítězem se letos stal tým členek zahájského sboru dobrovolných hasičů.

Šestý ročníku „pytlačení“ na Lundárku, které uspořádala obec s podporou Skupiny ČEZ, se zúčastnilo 32 dospělých a 16 dětí.

Pytlákům to letos na Lundárku nandala žena

Pytlákem roku 2021 se v sobotu 4. září stala v Nákří na Českobudějovicku žena. V tvrdé konkurenci zkušených lovců, v drtivé většině mužů, nejlépe obstála Jitka Dvořáková a se svým dvouhlavým úlovkem v celkové délce 81 centimetrů se stala historicky první vítězkou netradičního rybářského klání na obecním rybníku Lundárek.

Deník na návštěvě

Deník se znovu vydá na návštěvu. Tentokrát do Doks

/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Pojďte s námi na procházku po vesnicích, vesničkách i městech Českolipska. Poznávejte s námi místní obyvatele a nahlédněte do životů jejich obcí. Další díl právě připravujeme!

Den myslivosti Zbudov

Dětský den myslivosti přilákal do Zbudova dvě stovky návštěvníků

Zábavné dopoledne plné her, soutěží i poučení v jednom balení, připravili v sobotu 12. června už poosmé v řadě pro děti ze svého okolí myslivci z dívčického spolku Blata. A znovu slavili úspěch. Dětský den myslivosti přilákal do Zbudova, místní části Dívčic na Českobudějovicku, téměř dvě stovky dětí a dospělých.

Rybářské závody v Dívčicích

Pomejáček v Novosedlech „vypálil“ Dívčickým šestiletý Matěj z Nákří

Kapr dlouhý 51 centimetrů stačil v sobotu 5. června na dětských rybářských závodech v Novosedlech, místní části Dívčic na Českobudějovicku, šestiletému Matěji Vaňkovi z nedalekého Nákří, aby „vypálil rybník“ Pomejáček místním mladým rybářům. Stal se nejen vítězem závodů, ale bral i cenu za největší rybu.

Dětský den na návsi dívčické místní části Česká Lhota

Návštěvníci dětského dne v České Lhotě zažili koronavirové déjá vu

Svůj mezinárodní den, oficiálně připadající na úterý 1. června, oslavili v sobotu 29. května děti z Dívčic na Českobudějovicku odpolednem plným her a soutěží na návsi dívčické místní části Česká Lhota. Na první pohled běžná venkovská akce však byla svým způsobem mimořádná. Mnozí z jejích účastníků se totiž nemohli ubránit pocitu z právě prožitého dejá vu.

Kladno rozšíří kolumbárium na hlavních hřbitovech a zvelebí i ostatní prostory.

Kladno rozšíří kolumbárium na hlavních hřbitovech a zvelebí i ostatní prostory

/FOTOGALERIE/ Kolumbárium na hlavních kladenských hřbitovech v Hřbitovní ulici už svojí kapacitou nestačí. Všechna urnová okénka jsou již zaplněná a město se proto rozhodlo areál rozšířit i za bránu na travnatou plochu k silnici. Jak potvrdila mluvčí kladenského magistrátu Lenka Růžková, studie kolumbária už je dokončená, projekt vyšel na 105 tisíc korun.

Z dokumentu Fénix jménem Libušín

Fénix jménem Libušín. Dokument jako poděkování za podporu obnovy

Ikonická stavba legendárního architekta Dušana Jurkoviče na beskydských Pustevnách před šesti lety lehla popelem. Díky fortelu stovek odborníků tam stojí dokonalá replika. Příběh rekonstrukce slavné beskydské památky od samotného začátku má název Fénix jménem Libušín a diváci ho mohou sledovat DNES v 16.15 na ČT2.

Z dokumentu Fénix jménem Libušín

Fénix jménem Libušín. Dokument jako poděkování za podporu obnovy

Ikonická stavba legendárního architekta Dušana Jurkoviče na beskydských Pustevnách před šesti lety lehla popelem. Díky fortelu stovek odborníků tam stojí dokonalá replika. Příběh rekonstrukce slavné beskydské památky od samotného začátku má název Fénix jménem Libušín a diváci ho mohou sledovat v pátek 25. prosince v 16:15 na ČT2.

Z dokumentu Fénix jménem Libušín

Fénix jménem Libušín. Dokument jako poděkování za podporu obnovy

Ikonická stavba legendárního architekta Dušana Jurkoviče na beskydských Pustevnách před šesti lety lehla popelem. Díky fortelu stovek odborníků tam stojí dokonalá replika. Příběh rekonstrukce slavné beskydské památky od samotného začátku má název Fénix jménem Libušín a diváci ho mohou sledovat v pátek 25. prosince v 16:15 na ČT2.

Dcera šéfky hokejových Drtičů Romana Gajošová v době pandemie pracuje na infekčním oddělení hodonínské nemocnice. Foto: archiv Romany Gajošová

Gajošová pomáhá v nemocnici a chce být chirurgem. Baví mě ten adrenalin, říká

Pochází ze sportovní rodiny. Její maminka je šéfkou hokejových Drtičů. Možná i proto její dcera Romana Gajošová zdědila smysl pro fair-play. Čtyřiadvacetiletá studentka Ostravské univerzity se už od mládí snažila pomáhat druhým a tato krásná vlastnost jí zůstala doteď. V době pandemie koronaviru se nachází v první vlně, pracuje totiž na infekčním oddělení hodonínské nemocnice TGM, v místě svého bydliště se denně setkává s pacienty s covid-19 v těle.

Léto v České Lhotě ukončilo gulášové klání.

Gulášové klání ukončilo léto v České Lhotě

 Tento způsob léta, zdál se mi poněkud nešťastným. Slavná věta z pera Vladislava Vančury, jen v minulém čase, zřejmě nejlépe charakterizuje atmosféru sobotního Loučení s létem v České Lhotě, místní části Dívčic na Českobudějovicku. „V rouškách jsme tu byli koncem května a v rouškách jsme tady na doporučení hygieniků i dnes. A to přesto, že jde o venkovní akci s omezeným počtem účastníků. Možná, že je i na nějakou dobu i poslední,“ uvedl starosta Dívčic Miroslav Stulík.

Temelínskou traktoriádu nezastínila ani jubilejní Křivonoska.

Temelínskou traktoriádu nezastínila ani jubilejní Křivonoska

V Litoradlicích, místní části Temelína na Českobudějovicku, si v sobotu 19. září dali znovu po roce sraz majitelé historické zemědělské techniky, která dodnes brázdí pole v okolí stejnojmenné jaderné elektrárny. A tradiční Temelínskou traktoriádu nezastínila ani letošní jubilejní Veteran Rallye Křivonoska, jejíž 50. ročník se konal v sobotu jen o pár kilometrů dál ve stejnojmenném kempu u Hluboké nad Vltavou.

Pohádkový les si v sobotu 12. září přišla užít asi stovka dětí.

Les na Semenci se hemžil pohádkovými bytostmi

V lese na vrchu Semenec v Týně nad Vltavou se to v sobotu hemžilo pohádkovými bytostmi. A dětmi. Ty na kopec nad městem vyrazily v nádherném slunečném počasí v doprovodu rodičů a odpoledne plné soutěží si všichni společně užívali.  

Výstava mladé malířky Ve smyčce.

Malířka vystavuje Ve smyčce

Od začátku září vystavuje v Galerii Pošta svou tvorbu Barbora Myslikovjanová. Její výstava s názvem Ve smyčce představuje návštěvníkům zajímavě pojatou figurální malbu, kde se realita mísí s expresí a zdánlivá všednost s zneklidňujícím tajemstvím. Kurátor výstavy Petr Pokorný vyzdvihuje velký talent a výraznou individualitu mladé malířky, její schopnost diváka zaujmout a přimět k zamyšlení, i psychologicky propracované motivy obrazů.