Kreativ

ŠTÍTEK: Petr Pokorný (teolog)

Růžový palouček poblíž Morašic na Litomyšlsku.

Na Růžovém paloučku promluví Jiří Grygar

Újezdec u Litomyšle – V neděli 3. července se od 14 hodin uskuteční tradiční Slavnost na Růžovém paloučku. Státní hymnou ji zahájí Leoš Krejčí. Projevy přednesou astrofyzik Jiří Grygar a teolog Petr Pokorný. Kulturní program a celá slavnost se ponesou v duchu 700. výročí narození Karla IV.

Tomáš Pikora útočí ve druhém kole opravných bojů v českém poháru v Chomutově, kde nakonec skončil pátý.

Pikorovi medaile necinkla, byl pátý

Jablonec nad Nisou, Chomutov – Ve druhém kole národní ligy mužů v judu hostovali v družstvu Turnova Jan Pikora a Michal Maršíček z Benešova. Pikora úspěšně navázal na 1. kolo, ve kterém porazil tři soupeře. V Jablonci nejprve vyhrál na ippon s družstvem Plzně, poté porazil chomutovského protivníka s černým pásem v prodloužení. A nakonec si poradil se soupeřem, také s černým pásem před limitem na ippon.

Ilustrační foto.

České maso je na pultech stále vzácnější

Českobudějovicko - Každý druhý balíček sýra, kostka másla nebo porce vepřového masa jsou do českých obchodů dovezeny ze zahraničí. A jak upozorňuje ředitelka jihočeské Regionální agrární komory Hana Šťastná, pro zemědělství, které bylo v kraji vždy významným oborem, to má vážné následky. Ceny dovozů jsou často dotovány mateřskými zeměmi a čeští sedláci nejsou s to takovému tlaku odolávat.

Už v pondělí začne více než dvouměsíční rekonstrukce lávky do Suchého Vrbného.

Stovky lidí budou muset delší trasou, lávka se zavírá

České Budějovice – Už žádné kosmetické úpravy, ale celková rekonstrukce čeká v nadcházejících týdnech lávku vedoucí přes nákladové nádraží do Suchého Vrbného. Ta se pro pěší i cyklisty uzavře na více než dva měsíce v pondělí.

Hokejisté Hodonína se připravují na další sezonu. Úvodní trénink absolvoval i útočník Jakub Sajdl (vlevo), který patří k oporám mužstva.

U Drtičů skončil útočník Špok. Jurásek povede nově vzniklé béčko

Hodonín – Dlouhé roky patřili k ikonám klubu, nepostradatelným hráčům. Fanoušci si bez nich nedokázali představit sestavu. Mužstvo ve složitých situacích tahali z bryndy, uměli zabrat, když bylo potřeba. I když dělali chyby, pořád byli na ledě platní. Mladí spoluhráči se vedle nich učili. Petr Pokorný. Zdeněk Jurásek. Martin Špok. Tato jména znali i diváci, kteří na hodonínský hokej běžně nechodili, už při druholigových zápasech na Zimním stadionu Václava Nedomanského třeba nikdy nezazní. Ani jeden ze zmiňovaných hráčů totiž nezahájil v Hodoníně letní přípravu.

HC Junior Mělník

Finále! Mělník naskočí proti Černošicím

Mělník - Už dnes večer nás čeká jistě strhující atmosféra. Na mělnickém zimním stadionu se totiž odehraje první duel finále krajské ligy mužů mezi domácím Juniorem a soupeřem z Černošic.

Kostel v Bohdalicích-Pavlovicích čeká velká oprava. Dělníci se nejdříve pustí do střechy a krovů.

Bohdalický kostel čeká velká oprava. Začne se střechou

Bohdalice-Pavlovice – Naposledy zažil rekonstrukci v roce 1969. Podle faráře Jana Hanáka je sice udržovaný, nicméně se na kostele v Bohdalicích-Pavlovicích na Vyškovsku objevila řada skrytých vad, které je potřeba opravit. Začít chtějí už letos, a to opravou střechy.

Hodonínští hokejisté nezvládli důležitý souboj s Novým Jičínem, se kterým v základní části uhráli jediný bod. Drtiči ve středu večer prohráli s neoblíbeným soupeřem 2:3 a v druholigové tabulce přepustili čtvrtou příčku Porubě.

Drtiči v předposledním kole přišli o čtvrté místo. Debutant Štěpanovský střídal

Hodonín – Ne, rozhodnuto ještě není, ale šance, že vyřazovací boje začnou doma, je mizivá. Hodonínští hokejisté nezvládli důležitý souboj s Novým Jičínem, který neporazili ani ve čtvrtém letošním vzájemném souboji. Drtiči v posledním domácím zápase základní části prohráli s neoblíbeným soupeřem 2:3 a v druholigové tabulce přepustili čtvrtou příčku Porubě, kterou opět po roce vyzvou v prvním kole play off.

Jan Pikora (vpravo) byl několikrát blízko úspěšnému chvatu.

Soupeři byli nad síly judistů z Benešova

Olomouc – V hale v Olomouci se konal tradiční turnaj, kterého se kromě judistů Benešova zúčastnili bojovníci z oddílů z celé republiky i závodníci z Polska a Slovenska. Pro benešovské zástupce to byla „tvrdá škola".

První auto Jaromíra Jágra je stále na prodej.

Jágrův Favorit je pořád na prodej. Stojí už více než milion

Loni v červnu se na internetu objevil inzerát nabízející ke koupi modrou Škodu Favorit. Na obvykle vcelku všedním autě byla zajímavá jeho historie. Kdysi totiž patřilo legendárnímu hokejistovi Jaromíru Jágrovi. Vůz tehdy kupce nenašel a je na prodej znovu.

Hodonínského útočníka Martina Špoka (na snímku) v derby nezastavila ani vysoká hůl hostujícího forvarda Radka Zháňala. Drtiči s Břeclaví vyhráli 5:2, Špok dal vedoucí gól.

Drtiči jasně přehráli Břeclav. V derby řádila Juráskova formace

Hodonín /FOTOGALERIE/ – Kritika po utkání s Kopřivnicí zabrala, Drtiči se proti sousední Břeclavi vybičovali k výbornému výkonu a tradičního soupeře jasně přehráli. Další jižanské derby patřilo Hodonínu, který ve 28. kole druhé ligy zvítězil přesvědčivě 5:2 a udržel se na čtvrtém místě tabulky.

Břeclavští hokejisté neustáli tlak hodonínských Drtičů a v derby prohráli jasně 2:5.

Lvi padli v jižanském derby. Hodonín potrestal nevyužitý herní nádech Břeclavi

Hodonín, Břeclav /FOTOGALERIE/ – Toto derby až na pár okamžiků příliš napínavé nebylo. Domácí Hodonín si ve druhé lize dokráčel proti Břeclavi k hodně pohodlnému vítězství 5:2. Lvům zatápěla hlavně Juráskova formace s Pešem a Špokem, která nastřílela všech pět banek do břeclavské klece. Za hosty výsledek korigovali Zháňal se Směřičkou. Břeclav tak zůstává na devátém místě tabulky, ovšem stále jen jediný bod za osmou Kopřivnicí.

Přilákat do divadla i ty, kteří sem běžně nemíří, a pravidelným návštěvníkům ukázat to, co běžně nespatří, bylo cílem Noci divadel v Chebu.

Divadlo tentokrát trochu jinak

Cheb, Karlovarský kraj - Příležitost k netradičnímu seznámení s divadelním zákulisím dostali lidé v Chebu, Karlových Varech a v Ostrově.

Hodonínskému útočníkovi Zdeňku Juráskovi k významnému životnímu jubileu před sobotním utkáním popřála šéfka Drtičů Jana Gajošová i mladá fanynka.

Drtiči srovnali z 1:4 na 4:4. S Novým Jičínem nakonec padli v nájezdech

Hodonín – Pouze bod získali v jednadvacátém kole druhé ligy hodonínští hokejisté. Drtiči nezačali proti Novému Jičínu vůbec dobře a po dvou třetinách prohrávali 1:4. Ani nepříznivý výsledek ale favorita nesrazil. Naopak, slovácký celek předvedl strhující finiš a po třech brankách dovedl sobotní duel do prodloužení. Jihomoravané nakonec padli 4:5 po samostatných nájezdech.

Ilustrační foto

Osm medailí cinklo v Táboře

Tábor – Judistický turnaj pro mláďata a žákovské kategorie se konal v Táboře a zúčastnilo se ho jedenáct benešovských bojovníků a bojovnic, kteří vydolovali z tatami osm cenných kovů – dvě zlata, pět stříber a jeden bronz.

Orlík nad Vltavou.

Krátce ze severu Písecka

Sever Písecka - Střecha uhelny bude opravená do zimy, Orlík má novou kronikářku a myslivci připravují huberstkou zábavu

Předsedkyně hodonínského klubu Jana Gajošová před středečním utkáním předala kapitánu Petru Pokornému, který nastoupil proti Porubě k pětistému zápasu, dres a dárkový koš.

Nevídaná věrnost. Kapitán Pokorný odehrál za Drtiče pět stovek zápasů

Hodonín – Patří mezi hodonínské stálice a ikony. Bez kapitána Petra Pokorného si spousta fanoušků sestavu Drtičů nedokáže vůbec představit. Klubový rekordman si věrné příznivce získal svými výkony, věrností i přístupem. Ve středu večer dostala kariéra vyškovského odchovance další punc nesmrtelnosti. Proti Porubě si osmatřicetiletý zadák zapsal pětistý start v modrooranžovém dresu SHK.

Hodonínští hokejisté porazili ve 14. kole druhé ligy Porubu 5:2. Domácí kapitán Petr Pokorný ve středu nastoupil k pětistému zápasu v dresu SHK.

Drtiči zlomili prokletí. Zdolali neoblíbenou Porubu 5:2 a v tabulce jsou čtvrtí

Hodonín – Dlouhé čekání je definitivně u konce, hodonínští hokejisté utnuli desetizápasovou sérii bez vítězství nad Porubou, neoblíbeného soka před fantastickou kulisou zdolali 5:2 a díky tříbodovému zisku vystřídali soupeře z Ostravy na čtvrtém místě tabulky. Drtičům pomohly k dalšímu triumfu i parádně sehrané přesilové hry. V početní výhodě udeřili Jihomoravané hned třikrát. Dva góly dal slovenský obránce Lubomír Škápik, po jedné trefě přidali Petr Peš, Martin Špok a Dominik Matula.

Junior Mělník - Černošice 5:2

Třetí vítězství patří Junioru

Mělník – Také ve třetím utkání hokejové krajské ligy mužů bodovali hráči Mělníka naplno. Utkání proti Černošicím bylo náročné. Hosté nechtěli dát svoji kůži vůbec zadarmo a úporně bránili každý kus ledu. Havel a Příhoda byli celý zápas pod přísným dozorem soupeře a schytali neskutečné množství ran na hranici pravidel.

Ilustrační foto

Judisté na medaile nedosáhli

Brno – Mezinárodního turnaje v Brně se zúčastnilo více jak 800 judistů a judistek ze 14 zemí Evropy, z Benešova dorazilo devět.

Ilustrační foto

Lipov deklasoval v poháru dubňanskou rezervu. Červenka se trefil pětkrát

Hodonínsko – Nečekaným debaklem skončil zápas druhého kola okresního poháru mezi domácím Lipovem a dubňanskou rezervou. Sokol za deště a na těžkém terénu rozstřílel béčko Baníku 10:0. Na jednoznačné výhře, která znamenala postup do čtvrtfinále, se gólově podělila pouze trojice hráčů. Pěti brankami se blýskl výtečný útočník Lukáš Červenka, hattrick si připsal Radek Mlýnek a dva góly vstřelil Patrik Škopík.

Hodonínští hokejisté v pondělí večer poprvé vjeli na nový led, aby odstartovali závěrečnou část přípravy před blížící se druholigovou sezonou.

Hokejoví Drtiči už trénují na ledě. Druhou posilou je obránce Kolář

Hodonín – Dva brankáři, osm obránců a patnáct útočníků absolvovalo úvodní trénink Drtičů na nové ledové ploše. Trenéři SHK Hodonín Lubomír Oslizlo a Jan Prčík své svěřence nijak nešetřili, přesto hráči moc dobře vědí, že závěrečná část přípravy teprve začíná.

Ilustrační foto.

Po Litoměřickém kalichu slavili Trejbal, Hruška a Pražské mládí

Litoměřice – Už 13. ročník šachového festivalu Litoměřický kalich se uskutečnil v prostorách restaurace U kata, aby se jako každoročně sešli příznivci této hry, vyhodnotili uplynulou sezónu, spřádali plány na příští a samozřejmě si zahráli šachy. Kromě hráčů ŠK Slavoj Litoměřice se zúčastnili i šachisté z pražských oddílů UNICHESS a Pankrác.

POKUD MÁ NĚKDO POCIT, že je venku vedro k padnutí, tak by měl navštívit například sklářskou huť v karlovarském Moseru. Pak by poznal, co je to opravdu teplo. Zruční skláři se musí vypořádat s mnohem vyššími teplotami a ještě přitom vytvářet nádherná díla.

Vedro, vedro. Jak se zchladit?

Karlovarský kraj - Úmorná horka, která nás sužovala v uplynulých dnech, jsou zvláště nepříjemná pro zaměstnance v horkých provozech, kde se zahřejí, i když venku nejsou tropy. Vyprávět by o tom mohli například skláři. Lépe jsou na tom lidé, kteří mají momentálně dovolenou a před horkem se tak případně mohou ukrýt někam, kde je příjemný chládek. Nabízí se tak například návštěva některého ze zpřístupněných historických dolů nebo památkových objektů. A samozřejmě koupání.