Kreativ

ŠTÍTEK: Petr Pokorný (teolog)

Petr Pokorný.

Drtič Pokorný: Bylo to nezapomenutelné, hodonínský stadion praskal ve švech

Hodonín /ROZHOVOR/– Bývalý dlouholetý hokejista hodonínských Drtičů Petr Pokorný ukončil svoji hokejovou kariéru minulou sezonu. Za klub SHK Hodonín odehrál dlouhých třináct let. Na klub nezanevřel ani poté a od listopadu působí po boku trenéra Romana Čechmánka jako vedoucí mužstva. Nyní dvaačtyřicetiletý rodák z Vyškova spolu s týmem bojuje v semifinále play-off.

Benešovský Hotel Pošta.

Benešov pronajme znovu na rok celý hotel v centru města

Benešov – Co s hotelem Pošta v samotném centru města, komunální politici dosud definitivně nerozhodli. Ve hře je také jeho prodej. Ten není na pořadu dne, proto bude objekt dál sloužit svému účelu. Tedy i bez nového majitele. Rozhodli o tom benešovští radní při své schůzi na začátku měsíce.

Šťastný houbař. Ilustrační foto

Do lesa s kosou a několika koši. Češi zažívají houbařské žně

Náchodsko - „Za dvě hodinky v lese jsme nasbírali přes deset kilo hub. Ani jsme nemuseli hledat, zakopávali jsme o ně. Příště si vezmeme kosu,“ žertovali manželé Zelení z Náchoda, když obtěžkáni košíky opouštěli les. Houbaři nyní zažívají nejlepší sezonu za několik posledních let.

Benešovský hotel Pošta

Benešov prodá hotel Pošta nejspíš už napřesrok

Benešov /FOTOGALERIE, ANKETA/ – I když je už poměrně dlouho jasné, že se město Benešov chce zbavit jedné své dominantní stavby v centru, komplexu Hotelu Pošta, zatím nezodpovězenou otázkou je, kdy a za kolik. Naprosto zřejmé ale je, že letos to nebude.

Ilustrační foto.

Dnes mají dárci krve svátek

Liberecký kraj /ANKETA/ – Držitel Nobelovy ceny Karl Landsteiner objevil Rh faktor v krvi. Den jeho narozenin, 14. červen, se stal Světovým dnem dárců krve. Slaví se už 12 let.

Družstvo SKP Benešov zleva: Ondřej Říha, Jan a Tomáš Pikorovi, Martin Kudrna , Ondřej Fanta a  Vladymyr Fesenko.

Dvě domácí zlata pro Jana Pikoru

Benešov – Oddíl SKP judo Benešov pořádal 2. část Regionálního mistrovství Středních Čech, na kterém byl z domácích nejúspěšnější Jan Pikora, který ač věkem junior, porazil šest soupeřů a vybojoval zlato mezi muži jednotlivci i jako člen benešovského družstva.

Smrže.

Kačenka, smrž, ucháč i májovka. Z lesa už s prázdnou neodejdete

Náchodsko - Letošní počasí je zatím ideální k růstu hub. Dubnový déšť vystřídalo květnové slunce a v lesních porostech vystrkují kloboučky kačenky české, čirůvky májovky, různé druhy smržů i málo známé a opomíjené řasnatky. Neznáte je? Poradí vám mykologové.

Smrže.

Kačenka, smrž, ucháč i májovka. Z lesa už s prázdnou neodejdete

Královéhradecko - Letošní počasí je zatím ideální k růstu hub. Dubnový déšť vystřídalo květnové slunce a v lesních porostech vystrkují kloboučky kačenky české, čirůvky májovky, různé druhy smržů i málo známé a opomíjené řasnatky. Neznáte je? Poradí vám mykologové.

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Rektor Zima udělil nový grant UK pěti vynikajícím vědcům

Praha - Pět vynikajících vědců Univerzity Karlovy obdrželo ve čtvrtek od rektora Tomáše Zimy nový výzkumný grant. Každý z nich dostane jeden milion korun na další výzkum ve svém oboru. Rektor dnes u příležitosti 669. výročí založení univerzity předal také Cenu Miloslava Petruska za prezentaci Univerzity Karlovy a Cenu Bedřicha Hrozného za tvůrčí počin.

Hodonínský trenér Stanislav Beťko je s letošní sezonou spokojený. Slovácký celek ve druhé lize postoupil mezi čtyři nejlepší týmy a v semifinále trápil i favorizovaný Vsetín.

Kouč Beťko: Hlavní bylo, že se fanoušci v semifinále i celém play off bavili

Hodonín /ROZHOVOR/ – Vyřazení ho štvalo, ale na druhé straně ho bral s nadhledem. Trenér hodonínských hokejistů Stanislav Beťko moc dobře ví, kdo proti Drtičům v semifinále druhé ligy stál. „Ukázalo se, že Vsetín má kvalitní a profesionální tým, na rozdíl od našich kluků, z nichž naprostá většina musí chodit při hokeji i do své práce," připomíná kouč SHK, který zatím neví, zda bude na lavičce slováckého celku stát i v příštím soutěžním ročníku.

Hodonínští hokejisté prohráli ve čtvrtém semifinále s Vsetínem 2:5 a letošní druholigová sezoně pro ně skončila. S Drtiči se přišlo rozloučit 2 722 diváků.

Šanci Drtičům sebral Kajaba. Do finále druhé ligy postoupil Vsetín

Hodonín – Hodonínští hokejisté mohou začít plánovat dovolenou, letošní sezona pro ně skončila. Svěřenci trenérů Stanislava Beťka a Jana Prčíka v semifinále druhé ligy nestačili na favorizovaný Vsetín. Drtiči podlehli vítězi základní části 1:3 na zápasy. Poslední duel ovládli Valaši 5:2. Na rozlučku dorazilo 2 722 diváků.

Čtyřicetiletý obránce Petr Pokorný (na snímku) je nejstarším hodonínským hokejistou v letošním play off.

Byl to jeden z posledních zážitků na hodonínském ledě, říká Pokorný

Hodonín – Úterní výhra Šumperku na ledě Valašského Meziříčí definitivně určila semifinálové dvojice. Hodonínští hokejisté se v boji o postup do finále play off východní skupiny druhé ligy utkají s favorizovaným Vsetínem. Série hraná pouze na tři vítězné duely startuje v neděli večer na legendárním Lapači.

Útočník David Chvátal (vlevo) přijímá od spoluhráčů gratulace ke svému druhému gólu v dresu mělnického Junioru.

David Chvátal: V obraně je mnohem větší zodpovědnost za puk

Z třiadvacetiletého útočníka Davida Chvátala se pomalu stává nejlepší obránce mělnického hokejového kádru. „Objevili jsme ho jako obránce loni v kvalifikaci, od té doby se stal tady nejlepším obráncem," svěřil hlavní kouč HC Junioru Mělník Jan Boháček. „Zaslechl jsem, že byl dokonce někdy v mládi oceněn jako nejlepší obránce kraje," dodal trenér.

Práce hrobníků na hřbitově svaté Otýlie v Českých Budějovicích.

Hrobníci v mrazech s běžným náčiním nevystačí

Kladensko - Silné mrazy trvají a komplikují práci také hrobníkům. Vyhloubit místo v zemi není vůbec jednoduché ani pro zkušeného a zdatného kopáče. Země je ztuhlá a kopat se běžným náčiním nedá.

Silvestrovský pinčes v Ostředku.

V Ostředku padl rekord

Pošesté v řadě se ostředečtí stolní tenisté rozloučili s kalendářním rokem turnajem nazvaným „Silvestrovský pinčes a vepřový ovar", který byl i letos určen pouze pro domácí, členy TJ a pozvané. Přesto se na sále ostředecké restaurace sešlo rekordních čtyřicet sportovních nadšenců, z toho 11 dětí. Prvně byly pro dospělé účastníky vypsány kategorie registrovaných a příchozích. Dětští účastníci měli také dvě kategorie – chlapci a dívky.

Zlínský odchovanec Jakub Kužílek, který přišel na Slovácko v rozehraném ročníku z Nového Jičína, se vedle mazáka Petra Pokorného učí dospělému hokeji a sbírá cenné zkušenosti.

Ze zápasu se Šumperkem jsme měli získat víc než jeden bod, říká Kužílek

Hodonín – Patří k nejmladším hráčům v hodonínském týmu. Nedávno mu bylo jednadvacet let a letos prožívá svoji premiérovou sezonu mezi muži. Zlínský odchovanec Jakub Kužílek, který přišel na Slovácko v rozehraném ročníku z Nového Jičína, se vedle mazáka Petra Pokorného učí dospělému hokeji a sbírá cenné zkušenosti. „Myslím si, že to zvládám celkem v pohodě," říká šikovný mladík.

Zkušený hodonínský obránce Petr Pokorný (v modrém) v pondělí 21. listopadu oslavil jubilejní čtyřicáté narozeniny.

V kariéře se mi vyhýbala zranění, říká čtyřicátník Pokorný

Hodonín – Patří k druholigovým inventářům. V Hodoníně se nesmazatelně zapsal do klubové kroniky, získal si obdiv fanoušků, oblibu spoluhráčů i respekt soupeřů. I když Petr Pokorný nepatří k nejproduktiv­nějším zadákům a většině obránců by mohl dělat otce, pořád má týmu ze Slovácka co dát. V pondělí se ikona SHK zařadila mezi čtyřicátníky. Velezkušený bek významné životní jubileum oslavil na ledě, Drtičům pomohl skolit Opavu.

Zkušený hodonínský obránce Petr Pokorný (na snímku vlevo) si proti Opavě připsal první gól letošní sezony, porážce Drtičů ale nezabránil.

Hokejisté Hodonína prohráli i v Opavě. Domácí útočník Vítek zaznamenal pět bodů

Hodonín – Hodonínští hokejisté ve druhé lize nečekaně tápou. Drtiči po debaklu s Kopřivnicí nezvládli ani duel v Opavě, kde prohráli 2:5 a v tabulce klesli za Šumperk na čtvrté místo. Sobotní utkání rozhodl domácí útočník Jakub Vítek, který se podílel na všech brankách Slezanu. Pětadvacetiletý forvard k hattricku přidal také dvě gólové asistence.

Dvaadvacetiletý útočník Dominik Matula (na snímku) se z prvoligového Havířova vrátil zpět do Hodonína, kde bude hostovat do konce letošní sezony.

Doufám, že se dostanu zpět do formy, věří navrátilec v sestavě Drtičů Matula

Hodonín – Před rokem v Hodoníně vyletěl jako kometa a svými výkony si řekl o angažmá ve vyšší soutěži. Hokejový útočník Dominik Matula v létě uspěl na testech v prvoligovém Havířově. V prvoligovém týmu však na začátku letošní sezony nedostával tolik prostoru, a když přišla možnost, vrátil se zpět na Slovácko.

Ilustrační foto.

Body se v sousedském derby mezi Rokytnicí a Chlístovem po zásluze dělily

Třebíčsko - Sousedské derby i duel prvního týmu v tabulce se třetím nabídlo 10. kolo okresního přeboru. Fotbalisté Rokytnice zachraňovali bod proti Chlístovu až v závěru. Vedoucí Studenec rozhodl na půdě záložního mužstva Jemnicka gólem na konci prvního a na začátku druhého poločasu.

Tomáš Pikora (vpředu)  úspěšně útočí ve druhém kole turnaje v Říčanech.

Čuříková a Pokorný se pozlatili

Teplice, Varšava (Polsko), Říčany – Benešovští judisté se představili na na Českém poháru v Teplicích, na Velké ceně města Říčan a Jan Pikora na top evropském turnaji, Mezinárodní velké ceně města Varšava.

Ilustrační foto.

Na úvod sezony mladší dorost smetl Jihlavu

Havlíčkův Brod – První soutěžní zápas v nové sezoně 2016/2017 za sebou má hokejový mladší dorost, který se v Kotlině musel v derby Vysočiny s Jihlavou B vyrovnat s těžkými podmínkami.

Petřvaldské závody v cyklistice.

Cyklisté závodili v Petřvaldu

Petřvald /FOTO/ – Neděle patřila v Petřvaldu cyklistům. Závěrečného podniku Slezského poháru amatérů i finálového závodu Moravskoslezského poháru na silnici se zúčastnilo 138 cyklistů.

Ilustrační foto

Houbařské žně? Zatím nejsou. Nastat mají v září a říjnu

Náchodsko - Houbaři na Náchodsku (ale i jinde) si přišli na své zvlášť na začátku července. Tam, kde předtím dostatečně pršelo, rostla celá řada hřibovitých hub, různých druhů holubinek a muchomůrek. Uvádí to alespoň Petr Pokorný z náchodského klubu České mykologické společnosti.

Obyvatelé města v pondělí pokračovali v likvidaci škod, které napáchal víkendový přívalový déšť.

Voda v Týně ničila sklepy i náměstí

Týn nad Vltavou /VIDEO/ – Zatopené sklepy a zahrady, vymletá dlažba na náměstí, zřícená opěrná zeď pod kostelem. To je jen krátký výčet škod, které v noci na neděli napáchal přívalový déšť v Týně nad Vltavou.