Kreativ

ŠTÍTEK: blog

Ilustrační foto

Alkoholik ekologem? Výjimka, která se stává

Zlín /DENÍK ZLÍŇÁKA, 23. ÚNORA/– Nedávno jsem zažila poměrně úsměvnou historku. I když já se nad ní pobavila, tak na druhou stranu by si řada lidí z toho mohla vzít příklad. Šla jsem totiž navštívit naše krajské hasiče, kteří měli bilanční tiskovou konferenci.

Ilustrační foto.

Tip na opravdu originální zážitkový dárek

Zlín /DENÍK ZLÍŇÁKA, 22. ÚNORA/ - Když má někdo z blízkých narozeniny, většina z nás chce pro něj vymyslet originální dárek. Netradiční, aby na něj jen tak nezapomněl.

Herci zlínského městského divadla ve středu 2. listopadu zkoušeli nesmrtelnou komedii Carla Goldoniho Sluha dvou pánů.

Záznamy z deníku

Zlín -V pořadí dvacátý blog nemohu věnovat ničemu jinému než severočeskému turné představení Sluha dvou pánů. Zde jsou autentické poznámky z mého deníčku.

Ilustrační foto.

Srdcovitá záležitost

Zlín /DENÍK ZLÍŇÁKA, 19. ÚNORA/ - Milý deníčku, tak jsem dostal své první obrovské růžové spodky se srdíčky. Připadám si jak vykastrovaný šovinista, kterému na toaletě pustili ukolébavku. Utlumený a zrazený. Jako dítě, které musí jít spát po večerníčku.

Ilustrační foto

Na cestě

Zlín - V okamžiku, kdy čtete tyto řádky, jsem společně s dalšími více než dvaceti zaměstnanci na cestě do Nového Boru, kde dnes večer budeme hrát komedii Sluha dvou pánů.

Ilustrační foto

Zlí, jděte, hodní zůstaňte

Zlín /DENÍK ZLÍŇÁKA, 12. ÚNORA/ - Milý deníčku, nikdy jsem netušil, že být rukojmím je tak snadné. Ale věř mi, opravdu je. V televizi říkali, že ti pánové v rouškách chtějí peníze, jinak prý odejdou. Když jsem viděl ty černobílé sanitky, hned mi to bylo jasné. Pohřební služby jim asi nabídly víc.

Ilustrační foto

Hráli jsme kličkovanou...

Zlín /DENÍK ZLÍŇÁKA, 11. ÚNORA/ - Ó, jak já to ale nemám rád. Holt mám dlouhé nohy a jsem zvyklý chodit poměrně rychle. Ale copak to v ulicích Zlína jde? Leda tak někdy o půlnoci. Přes den se úvahy v tomto směru rovnají takřka science fiction.

Ilustrační foto

Potkat tak nějakou línou zlínskou prodavačku

Zlín /DENÍK ZLÍŇÁKA, 10. ÚNORA/ - Drobný příběh z marketu v centru Zlína: zná to řada lidí, cestou do práce si pořídit svačinu, času není nazbyt. Čekání u pokladny rovná se zmařený čas. Takže minulý týden se fronta zasekla na muži, který se jal pořídit lopatku na úklid.

Novopacké gymnázium.

Belgičané na novopackém gymnáziu

Nová Paka – V loňském školním roce realizovali žáci novopackého gymnázia projekt s označením BE-ECO-CZ (www.be-eco-cz.webnode.cz), který získal Evropský certifikát kvality.

Ilustrační foto

O rituálech

Zlín -Rituály, obřady, způsoby chování založené na tradičních pravidlech, nás provázejí od narození až do smrti. Dalo by se říct, že celý náš život je vlastně rituál, který je ještě rozdělen na další, méně významné a více významné rituály.

Ilustrační foto

Už můžeme jen vzpomínat

Zlín /DENÍK ZLÍŇÁKA, 1. ÚNORA/ - Milovníci zimních sportů se dočkali a konečně je zima, jak má být. Dřív jsem měla taky hodně ráda zimu. V Držkové byl totiž skvělý lyžařský vlek, kde se učila lyžovat snad půlka Zlína. No dobře, minimálně půlka všech lidí, které ze Zlína znám, a že jich není málo.

Do zlínského městského divadla ve středu 19. ledna přišlo několik desítek chlapců na konkurz pro dětské role v připravované hře Je třeba zabít Sekala. V samotné inscenaci by si jich mělo v různých alternacích nakonec zahrát osm.

Děti a psi na jeviště nepatří

Zlín -Před pár dny jsme v divadle začali zkoušet divadelní adaptaci slavného filmu Je třeba zabít Sekala. /Mimochodem, skutečnost, že film režíroval Michálek, je jen shoda jmen./

Ilustrační foto

Sníh na přání? Ani náhodou!

Zlín /DENÍK ZLÍŇÁKA, 31. LEDNA/ - „Ať ten sníh netaje. Ať ještě vydrží, alespoň na Štědrý den,“ skuhrala jsem před Vánoci. Pochopitelně roztál. Přišly teploty kolem plus deseti stupňů a za pár dní pak mrazy kolem mínus dvaceti stupňů, a to vše do konce roku 2010.

Chuť koupit si černé lodičky

Zlín /DENÍK ZLÍŇÁKA, 29. LEDNA/ - Na rozdíl od řady jiných dam nejsem milovnicí podpatků. I přesto, že se mi na jiných ženách velice líbí. Teda přesněji řečeno na těch, které v nich umí chodit. Nevěřila bych však, jaký problém může být sehnat klasické černé lodičky.

Ilustrační foto

Místo Zlína pole s kukuřicí a místo Otrokovic Barum

Zlín /DENÍK ZLÍŇÁKA, 28. LEDNA/ - Nedávno jsme dělali anketu na téma „Co byste změnili ve svém městě“. Kolegyně, která vyrazila do ulic shánět ochotné lidi (a že je to občas pořádný problém), přišla vysmátá s tím, že dostala skvělou odpověď, ale neuveřejnitelnou.

Ilustrační foto

Nebezpečná zebra na silnici

Zlín /DENÍK ZLÍŇÁKA, 25. LEDNA/ - Jsem každodenní řidič. Pár menších autokolizí jsem už v životě absolvovala, ale naštěstí ještě nikdy při tom nešlo o zranění člověka. Z toho mám panickou hrůzu. Asi i proto mám obrovský respekt z přechodů pro chodce.

Ilustrační foto

O nakupování

Zlín -Jednou z věcí, která nás všechny spojuje, je nakupování. Kdo z nás někdy nejel s drátěným vozíkem spotřební uličkou osvětlen zářivkami konzumu?

Ilustrační foto

Řidič odjinud by se ve Zlíně musel zastřelit

Zlín /DENÍK ZLÍŇÁKA, 24. LEDNA/ - Tak tohle ani GPS nebere! Pořídil jsem si speciálně na cestování Zlínem několik nových navigací – Janu, Petra, Lídu, Igora, Broňku, Pavla a Ilonu. Tyto navigace se mnou pravidelně usedají do auta, když se náhodou rozhodnu zabrousit do jedné ze zapadlejších uliček Zlína.

Ilustrační foto

Nový online svět... ale co bude dál?

Zlín /DENÍK ZLÍŇÁKA, 22. LEDNA/ - Kde jsou ty časy, kdy člověk musel vytáhnout paty, aby se vůbec k něčemu dostal a něco pořádného prožil? Nyní? Tseee. Život se dostává do online módu.

Ilustrační foto.

Když už ve vlaku prší přes zavřené okno, je to zlé

Zlín /DENÍK ZLÍNÁKA, 21. LEDNA/ - Na konci listopadu loňského roku jsem psala článek o tom, že zapadlé zlínské vlakové nádraží zažije té pocty, že na něj dvakrát denně zavítá vlak kategorie IC. Mělo se jednat o ranní přímý spoj ze Zlína do Prahy a večer z Prahy do Zlína.

Trh Pod Kaštany

Vylepší nám tržiště?

Zlín /DENÍK ZLÍŇÁKA, 20. LEDNA/ - Mám ráda tržiště Pod Kaštany. Byla doba, když jsme ještě bydleli trvale ve Zlíně, že jsem v jarních a letních měsících pravidelně v sobotu ráno nevydržela v posteli a vyrazili jsme na procházku po tržišti.

Budova bývalé tržníce a OD Prior.

Tak jde čas

Zlín /DENÍK ZLÍŇÁKA, 19. LEDNA/ - Vánoce jsou za námi. Kromě řady jiných povyražení přinesly také návštěvy příbuzných a přátel. Sedělo se nad alby starých fotografií a vzpomínalo.

Ilustrační foto

O spánku a snění II

Zlín - Tak schválně, co se vám dnes zdálo? Někomu asi o létání, za někým přišla kamarádka z dětství, někdo vyšetřoval zločin, někdo si jen umyl nohy, některý z našich herců možná zapomněl text - to je takový ten klasický herecký sen.

Ilustrační foto

Pokoj lidem dobré vůle

Zlín /DENÍK ZLÍŇÁKA, 14. LEDNA/ - Milý deníčku, tak si tak stojím ve frontě u trafiky a čekám. Ne, rozhodně jsem nechtěl žádné hanbaté časopisy. Ne, nelžu, jako když tisknu bankovky. Chtěl jsem jen časopis pro kutily, protože jsem z bytu udělal kůlničku na dříví.

Ilustrační foto

Poděkování...

Zlín /DENÍK ZLÍŇÁKA, 13. LEDNA/ - Chtěl bych tímto poděkovat všem ve Zlíně, kteří mají na starost péči o chodníky. Konkrétní případ: Před několika dny naproti Myslivně prasklo kvůli mrazu vodovodní potrubí. To se zkrátka nedalo nic dělat, vodaři havárii museli opravit a také se tak stalo.

Ilustrační foto.

O nejdražší cestě motorákem z Otrokovic do Zlína

Zlín /DENÍK ZLÍŇÁKA, 12. LEDNA/ - Tak tohle byla má nejdražší cesta z Otrokovic do Zlína. A řekla bych, že jsem nebyla jediná, kdo byl takto šokovaný. V neděli v noci jsem se totiž vracela po náročném školení z Prahy. A byla jsem hrozně ráda, že jsem v přeplněném vlaku našla volné místo, abych mohla v klidu odpočívat a načerpávat nové síly na další týden.

Ilustrační foto

Vyhazov z TOP 09 projedná celorepublikový výbor

Brno – Za svá slova do médií, nebo taky za článek na blogu hrozí vyloučení ze strany dvěma členům brněnské organizace TOP 09. V pondělí večer projednal jejich případ jihomoravský krajský výbor strany. Pavlu Palečekovi a Marianovi Němecovi způsobily problémy jejich kritická vyjádření před komunálními volbami.

Ilustrační foto.

Má veselá a překvapivá jitra

Zlín /DENÍK ZLÍŇÁKA, 11. LEDNA/ - Stále „veselejší“ jsou mé ranní cesty do práce a následné večerní návraty domů. Člověk totiž ve vozech nejrůznějších regionálních dopravců zažije nejedno překvapení, ať už to úsměvné, nebo na druhé straně nepříjemné. Třeba jako tuhle před pár dny.

Ilustrační foto

O novém pohledu

Zlín - Nový rok jsem začal s novým pohledem. A to doslova. Před pár dny jsem totiž podstoupil operaci levého oka, která mi umožnila sundat brýle. Po dvaceti sedmi letech.

Ilustrační foto

Když se daří, tak se daří

Zlín /DENÍK ZLÍŇÁKA, 10. LEDNA/ - Začalo to hned doma. Vycházím ze dveří a moje jinak líná a teplomilná kočka vyběhla ven. Zůstala stát před dveřmi a nevěděla kam. Zůstat venku, nebo zpět domů?

Ilustrační foto

Zhubnu a budu dělat radost

Zlín /DENÍK ZLÍŇÁKA, 8. LEDNA/ - Podobám se většině lidí národa. Začátkem každého nového roku si dávám předsevzetí. Bývají různá. Někdy si řeknu, že zhubnu, jindy, že budu milejší na lidi kolem sebe. Letos jsem si dala oboje. A znovu věřím, že se mi je podaří realizovat.

Ilustrační foto

Buďte on-line i po své smrti

Zlín /DENÍK ZLÍŇÁKA, 7. LEDNA/ - Různé druhy elektronické komunikace nás dnes již zcela pohltily. První boom před mnoha lety s nástupem internetu znamenaly e-maily, kdy jsme najednou mohli psát druhé straně v reálném čase.

Ilustrační foto.

Jedenáctka má rozhodně větší grády

Zlín /DENÍK ZLÍŇÁKA, 6. LEDNA/ - Nevím, jak to vnímají jiní, pro mě osobně byl ale rok 2010 dost hektický a vůbec plný smutných rodinných událostí a katastrof. A tak doufám a pevně věřím, že tento rok, který má na konci jedenáctku, bude mnohem příznivější a tak nějak řečeno i chutnější.

Ivan Hoffman

Nervy z NERVu

Z týmu ekonomických expertů, kteří se před časem nechali přemluvit, aby radili vládě, odešel Pavel Kohout. Nahlédl marnost NERVu.

Ilustrační foto

Sůl je prý nad zlato. No jak kdy

Zlín /DENÍK ZLÍŇÁKA, 4. LEDNA/ - Z nebe se snášejí sněhové vločky velké jako ptačí peříčka, město pomalu přikrývá sněhová peřina. Všechno je tak nějak kouzelné. Po ušlapaném sněhu se i vcelku dobře chodí. Zkrátka jako v pohádce.

Ilustrační fotografie.

Pomalé rozjezdy

Zlín -Jak je to krásné. Ráno se probudit bez budíku, na pánev hodit dvě slunce, posnídat u denního tisku, jehož obsah je vám najednou vzdálený jako Mléčná dráha, chvilku se dívat z okna, popřemýšlet u cigárka co s dnešním dnem (jako by to nebylo dopředu jasné).

Ilustrační foto

Zas... půst

Zlín /DENÍK ZLÍŇÁKA, 30. PROSINCE/ - Milý deníčku, sousedi na Štědrý den slavnostně doklepali řízky, i když jsou vegetariáni. Ty podivné zvuky mě, pravda, poněkud děsily. Ale jelikož byly teprve dvě hodiny odpoledne, stále věřím, že porcovali banány, ananas nebo jiné divoké ovoce.

Ilustrační foto

Dávejte si na chodnících pozor, klouže to

Zlín /DENÍK ZLÍŇÁKA, 29. PROSINCE/ - Pominu-li bláznivé piráty silnic, není pro ukázněného řidiče snad většího nepřítele, než jakým se v zimních dnech stává náledí. Avšak nejen šoféři, kterým je věnován nejeden zpravodajský vstup v rádiích a televizích, ale také chodci, na které se v tomto ohledu prakticky zapomíná, se musejí v současné době potýkat s nejrůznějšími nástrahami.

Ilustrační foto

O prázdném a plném divadle

Zlín -Právě teď, tento blog píšu večer před Štědrým dnem, odešla z divadla ekonomka Irena Pelková.Popřáli jsme si hezké svátky a já si uvědomil, že teď tu jsem jen já a dole paní vrátná. Prázdné a ztichlé divadlo.

Dlouholetý trenér házené Miroslav Dratva.

Dratva: Ve Francii mi dali lekci přístupu k mládeži

Hodonín /ROZHOVOR/ - Za svoji bohatou trenérskou kariéru pomohl vychovat několik ligových hráček a reprezentantek Česka i Slovenska. V kategorii starších žákyň získal na Slovensku dva mistrovské tituly. V současnosti se snaží házenkářský doyen Miroslav Dratva předat své zkušenosti mladým hráčkám Hodonína.

Ilustrační foto.

Kaprova pomsta

Zlín /DENÍK ZLÍŇÁKA, 22. PROSINCE/ - Před třemi lety jsem se známým natáčel „instruktážní“ video, jak vykuchat kapra. Výsledek nebyl určený pro úplně slabé nátury. Dost krve a teď k tomu i různé hlášky typu: právě odstraňujeme žlučník, srdce, žábra, snad je dostatečně usmrcen, aby jej to nebolelo.

Ilustrační foto.

O mazlíčcích

Zlín -Dnešní blog píšu s pohledem na louku naproti divadlu. Prohánějí se po ní dva psi. Rasa se mi těžko identifikuje, ale i v tomto případě platí, že jsou velmi podobni svým pánům.