Kreativ

ŠTÍTEK: blog

Stopnout si letadlo je jednoduché. Nevíte jak? Podívejte se na video.

Cestovatel Slávek Král: U Victoriiných vodopádů jsem si stopnul letadalo

/ROZHOVOR/ Po cestě si stopnul pašeráky drog, dálnici mu zablokovalo stádo slonů, svezl se zadarmo i letadlem. Obrovskou zkušeností bylo i učení v africké škole. Slávek Král cestuje po světě autostopem již šestý rok. Po návratu plánuje pokračovat v cyklu cestovatelských přednášek, vyjít by měla i jeho kniha. 

Během putování prošla mladá žena jak pouští, kde bylo přes den i padesát stupňů, tak i vysokými horami, kde v noci klesaly teploty až patnáct stupňů pod nulu.

Monika Benešová ušla sama tisíce kilometrů divočinou

Nové Město na Moravě – Více než 4 200 kilometrů ušla během zhruba pěti měsíců Monika Benešová z Nového Města na Moravě. Sedmadvacetiletá žena sama zdolala jednu z nejtěžších pěších tras světa – Pacific crest trail (PCT) čili Pacifickou hřebenovku, jež vede z jihu na sever USA.

Předání ocenění se uskutečnilo ve Werichově vile v Praze.

Březovská maminka bodovala v celostátní soutěži

Sokolov – „Chtěli článek s příběhem, tak jsem si řekla, proč jim ho neposlat,“ odlehčeně komentuje svou účast v projektu Sophia 2017 Díky dětem Petra Šetele z Březové u Sokolova. Příběh o tom, jak narození její vymodlené dcery Štěpánky změnilo její život, však porotu oslovil.

Maltská novinářka Daphne Caruana Galiziová podlehla 16. října 2016 atentátu.

Kdo zavraždil maltskou novinářku? Policie zadržela osm podezřelých

Šest týdnu po atentátu na Daphne Caruanovou Galiziovou, maltskou investigativní novinářku, sáhla policie ostrovního státu k bleskové akci. Zadrženo bylo osm osob, maltských občanů. Zprávu přinesl maltský premiér Joseph Muscat, jenž byl častým terčem kritiky respektované novinářky.

Ilustrační foto

Seriál o kraji má desetitisíce diváků

Karlovarský kraj – Poznávat přírodní krásy a památky Karlovarského kraje mohou v současnosti lidé i díky novému cestovatelskému seriálu, který realizuje Karlovarský kraj ve spolupráci se společností provozující internetový portál.

Jak má pardubická rocková Vypsaná fiXa věrné publiku v Ústí a okolí, to se ukázalo v sobotu večer v Music Clubu Doma. Její fanoušci téměř zaplnili legendární klub, přijeli ale bez předkapely.

FOTO, VIDEO: Vypsaná fIxa rozdováděla legendární klub

Ústí nad Labem - Jak má pardubická rocková Vypsaná fiXa věrné publikum v Ústí a okolí, to se ukázalo v sobotu večer v Music Clubu Doma. Její fanoušci téměř zaplnili legendární klub. Rockeři přijeli ale bez předkapely.

Dobruška láká návštěvníky 
na tři zajímavé výstavy.

Dobruška láká návštěvníky na tři zajímavé výstavy

Dobruška - Tři zajímavé výstavy je možné v závěru října navštívit v Dobrušce. Lapidárim městského úřadu nabízí práce žáků výtvarného oboru dobrušské zušky, kde pod vedením Petry Žďánské rozvíjí velice úspěšně svůj talent více než osm desítek dětí. Se svými pracemi slaví úspěchy na soutěžích doma i v zahraničí a současné expozice jejich umění potvrzuje.

Twitter, ilustrační foto

Twitter slibuje transparentnější reklamy. Kvůli Rusku

Společnost Twitter se zavázala, že své reklamy více zprůhlední. Chce, aby bylo jasnější, kdo a za jakým účelem si je zaplatil. Zaměřit se chce hlavně na ty, kteří chtějí prostřednictvím reklam ovlivňovat politické dění. Stejně jako některé jiné technologické firmy chce Twitter ukázat, že je „sám svým pánem“ poté, co vyšlo najevo, že některé ruské společnosti využívaly jeho reklamy ve svůj prospěch.

Petra se Štěpánkou. V rámci Mezinárodního týdne nošení dětí uspořádala 1. ročník pochodu i v Sokolově.

Pomáhat druhým, v tom vidí smysl

Sokolov – Je menší postavy, přesto nepřehlédnutelná. Srší energií, kterou by jí mohl leckdo závidět. A hlavu má plnou nápadů, které pomáhají druhým.

Trosky auta novinářky Caruanové Galiziové

Novinářské eso zabila bomba v autě. Galiziová šetřila kauzu Panama Papers

/VIDEO/ Malta je v šoku. Ostrov známý svou poklidnou, až rodinnou atmosférou, se vzpamatovává z vraždy investigativní novinářky Daphne Caruana Galiziové. K neštěstí došlo v pondělí večer, krátce poté co oběť nastartovala svůj vůz. Galiziová, tvrdá kritička maltského premiéra Josepha Muscata si před nedávnem stěžovala na výhrůžky smrtí. 

Štěpánka Fingerhutová.

Každý herec chce být slavný, říká Štěpánka Fingerhutová

Pardubice - Začínala modelingem. Dostat se do reklamy totiž bylo jednodušší než do filmu. Nakonec ale dala přednost herectví. Dnes je jednadvacetiletá Štěpánka Fingerhutová známá i z televizní obrazovky. „V modelingu byl velký tlak na postavu a vzhled, takže jsem s tím skončila a přešla k herectví, které mě zajímalo víc,“ říká nová posila Východočeského divadla.

Petr Klíma, šéfkuchař restaurace Country Life

Petr Klíma: Královnami podzimu jsou dýně a červená řepa

/ROZHOVOR/ Své motto: „Baví mě čerstvá, sezonní, kreativní, pestrá, zdravá a přitom chutná kuchyně bez masa,“ praktikuje denně, doma i v zaměstnání. Po řadě zahraničních angažmá zakotvil Petr Klíma v mekce zdravého stravování, v síti restaurací Counry Life. Šéfkuchař, gurmán, autor zajímavé a inspirativní Zeleninové kuchařky se podělil o zkušenosti, názory a připravil podzimní menu plné vitaminů a zajímavých chutí.

Ilustrační foto

Rusové zneužívali Facebook, aby rozkolísali USA

Sociální síť Facebook zveřejnila nemilý problém. Celé dva roky na ni umisťovaly své reklamy nespecifikované ruské subjekty. Cíl? Nastolování kontroverzních témat tak, aby vyvolaly a eskalovaly napětí v americké společnosti. O aféře informoval Alex Stamos, šéf bezpečnosti společnosti, která se stará o Facebook. 

Výprava Po stopách moravských exulantů při přijetí na ústecké radnici.

Z Ústí se vydali po stopách uprchlíků

Ústí nad Orlicí - Na dlouhou pouť se v pondělí vydala česko-lotyšská výprava mládežníků, která vyrazila z Ústí nad Orlicí do Polska po stopách moravských uprchlíků.

„Ahoj, jsem Svatava a jsem blázen... blázen do jídla...“ říkává známá foodblogerka

„Ahoj, jsem Svatava a jsem blázen... blázen do jídla...“

Královéhradecko - Svatava Vašková patří mezi nejznámější a nejúspěšnější současné české foodblogerky. Sama o sobě říká: „Nemám ambici ohromovat vysokou kulinařinou či cukrařinou, na to nemám schopnosti, čas ani prostředky. Ráda bych, aby můj blog především inspiroval…“ Dlužno říct, že se jí to daří. Přesvědčit se můžete sami nejen v našem rozhovoru, ale i na webu Coolinarka.cz.

Ilustrační foto

Spory se táhnou, tresty však rozdávají jihomoravští soudci rychle

/INFOGRAFIKA/ Než soudcovské kladívko odklepne vynesený verdikt, čekají lidé celé měsíce nebo i roky. Ačkoliv podle statistik ministerstva spravedlnosti české soudy zrychlily, polovinu civilních řízení v Jihomoravském kraji ukončí rozsudek až po více než 327 dnech.

Ilustrační foto

Knižní tipy nejen na víkend

K vodě, na zahradu, do městské hromadné dopravy či jen tak do postele. Kniha se hodí jako správný doplněk ke každé příležitosti. Přinášíme Vám vybrané knižní tipy, na své si přijdou nejen příznivci žánru young adult, sci-fi a thrilleru. 

DOX

Umělci zkoumají úložiště semen v Norsku, výsledky ukazují na webu

Praha - Největší světovou databanku semen zkoumají norští umělci Jorn Knutsen a Einar Sneve Martinussen. Jejich pohled na to, jak jsou uchovávány statisíce semen rostlin z celého světa, mohou on-line vidět taktéž zájemci odkudkoli na světě. Projekt je součástí výstavy Big Bang Data, která se koná v pražském centru DOX a která se věnuje fenoménu informační exploze.

Rekonstrukce interny v Děčíně je v plném proudu.

Rekonstrukce interny v Děčíně jede naplno

Děčín – Kompletní oprava budovy interny vyjde na přibližně 37 milionů korun. Nejrozsáhlejší rekonstrukce v děčínské nemocnici v posledních desetiletích je v plném proudu. Na interně se pracuje zvenku i vevnitř.

Ilustrační foto.

KRÁTCE: Praha otevřela novou medárnu

Praha - Seznámit se s technologií výroby medu je nyní možné v medárně v Práčské ulici v Praze 10. Nově vybudovaná medárna, za kterou Praha zaplatila téměř 2 miliony korun, zpracovává včelí vosk pouze z pražských úlů.

Petr Ryska-2

Petr Ryska: Při objevitelské výpravě musím chytit múzu

/ROZHOVOR/ Historií Prahy se Petr Ryska zabývá již od dětství a z nenápadného koníčku se mu časem stalo i zaměstnání. O málo známých metropolitních místech psal nejprve na svém blogu, posléze založil stejnojmenné webové stránky a netradiční průvodcovskou kancelář. Před nedávnem vyšel druhý díl jeho knihy Praha Neznámá – originální i netradiční místopis, hledající rovnováhu mezi současným a historickým městem, moderní architekturou a starou Prahou či dynamickou zástavbou a panenskou přírodou.

Ilustrační foto.

Kroužky na křídlech naděje

Pardubice - Kroužky na křídlech naděje je již tradiční akce neziskové společnosti Kroužky východní Čechy a Avon pochodu proti rakovině prsu. Letos se uskuteční 21. května v areálu monumentální stavby Gočárových Automatických mlýnů.

Ilustrační foto

KRÁTCE: Lidé hodnotí práci úředníků

Neratovice - Městský úřad se od května letošního roku zapojí do projektu Dobrý úřad. Tento projekt nabízí všem návštěvníkům radnice možnost zhodnocení práce a jednání jednotlivých úředníků nebo celého odboru a současně jim umožní vyjádřit svůj názor ke kvalitě života ve městě.

Michaela Salačová

Michaela Salačová, podnikatelka

Miss roku 2000, modelka, dýdžejka, blogerka, manželka a máma dvou synů, Míša je neuvěřitelně činorodá mladá žena. Nyní má se svým manželem firmu na pořádání kulturních akcí. Vystudovala žurnalistiku a při mateřské dovolené založila a vede svůj vlastní úspěšný blog COOL BRNO BLOG.cz , který zaměřila na život v Brně, inspirací je jí samotné město, lidé a dění, které je ji velmi blízké.

Marie Petrovová

Marie Petrovová, podnikatelka

Marie je dáma, která dlouhé roky pracovala v korporátech a pak se rozhodla začít podnikat. Má tedy zkušenosti a ráda je předává dále. Je odbornici na komunikaci a ráda píše, takže svoje zkušenosti předává nejen osobně (je aktivní v různých ženských spolcích) na různých přednáškách a workshopech, tak také prostřednictvím blogu, který píše.

Eva Hrindová

Eva Hrindová, marketingová konzultantka, copywriterka

Eva je stále usměvavá "naštvaná" matka. Zakladatelka spolku Naštvané matky, který hlásá návrat k selskému rozumu a přirozenosti, je ženou činu - píše blogy, je přímá, zásadová a nemá ráda kličkování.