Kreativ

ŠTÍTEK: blog

Studentka medicíny na brněnské Masarykově univerzitě Zuzana Špačková je dnes známá zejména mezi příznivci posilování.

Relaxace od učení? Medička zvedá činky a má tisíce fanoušků

Brno – Do šestnácti let jí cvičení a pohyb obecně nic neříkaly. Poté ji přítel zavedl do posilovny a od té doby činku nedala z ruky. Třiadvacetiletá studentka medicíny na brněnské Masarykově univerzitě Zuzana Špačková je dnes známá zejména mezi příznivci posilování. Se svým přítelem píše o cvičení i internetový blog a na sociální síti Instagram ji sleduje přes osmnáct tisíc fanoušků.

Lékařka Julie Bienertová-Vašků získala titul Žena regionu na jižní Moravě.

Žena roku jižní Moravy: vědkyně zkoumá dopady stresu a píše blog

Brno – Vystudovala lékařskou fakultu, zkoumá civilizační choroby a vydala vlastní studii o stresu. Když nepracuje, píše oblíbený blog o své autistické dceři Zitě a nezapomíná ani na charitu. Kromě podpory Lékařů bez hranic navíc adoptovala indickou holčičku Rachel. Ve čtvrtek vyhrála titul Žena regionu na jižní Moravě. „Neumím odpovědět, proč jsem v anketě vyhrála. Ještě teď se stydím. Taková pozornost mi není příjemná," říká lékařka Julie Bienertová-Vašků, která cenu převzala za doprovodu své autistické dcery Zity.

Ilustrační foto.

Sousedé ubrali z neřestí?

Linec - Podle aktuální studie kompetenčního centra závislosti Rakušané umenšili problémový konzum alkoholu, drog a cigaret, píší linecké OÖN.

Ilustrační foto.

Sousedé ubrali z neřestí?

Linec - Podle aktuální studie kompetenčního centra závislosti Rakušané umenšili problémový konzum alkoholu, drog a cigaret, píší linecké OÖN.

JAN KORYTÁŘ před svým přechodným bydlištěm v Žitavě.

První příspěvek na blogu zastupitelů se pouští do Jana Korytáře

Liberec - Radniční web přináší novinku v podobě blogů jednotlivých zastupitelů. „Chceme tím dát ještě širší prostor pro vzájemnou polemiku, umožnit zastupitelům přímo reagovat na příspěvek a vyjádřit vlastní názor k danému tématu. Předpokládám, že zejména v prvních měsících budou blogy hojně využívané. Přeji proto kolegům ostré pero a jasnou mysl," uvedl primátor Tibor Batthyány.

Miroslava Krčová

Miroslava Krčová: Svou flegmatickou povahu bych nechtěla nikdy ztratit

Setkání s Miroslavou Krčovou je pro lidi velice příjemná a obohacující zkušenost. Její veselou a klidnou povahou však zvláštnosti této dámy nekončí, na svém internetovém blogu často vypráví své myšlenky, které ji napadají během jejího oblíbeného koníčku, což jsou výlety do přírody, nebo při přemýšlení nad různými postřehy a problémy.

Blogerka Jana Nováková.

Blogerka Jana Nováková: Slovo blbka mě neuráží

Praha - Vždycky měla spoustu rozdílných zájmů a bláznivých nápadů. Stejně jako ostatní, měla své sny, které si chtěla splnit. Někdy v budoucnosti. Pak ale přišla rána. Zemřel jí otec a ona si uvědomila, že život je jen jeden a dne ani hodiny, které zbývají, nezná nikdo. Své sny si proto začala plnit. Hned. Jedním z nich byl ten, že napíše knížku.

Petr Ryska, autor projektu Praha Neznámá.

Petr Ryska: Praha mě nepřestává fascinovat

Praha - Méně známá zákoutí metropole ho lákala už od dětství. A jeho záliba ho neopustila. Bývalý úředník Petr Ryska se nebál vyměnit teplé místo v kanceláři za vlastní podnik. Nyní provozuje úspěšnou průvodcovskou kancelář.

Piloti zahájili cestu kolem světa loni v březnu v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech a do loňského června absolvovali osm etap.

Solární letoun dnes po devíti měsících odstartuje z Havaje

Honolulu – Po devíti měsících nucené přestávky kvůli vadným bateriím dnes odletí z Havaje do Kalifornie solární letoun Solar Impulse 2, jehož piloti se snaží o oblet zeměkoule. Start k 62hodinovému letu je naplánován na 17:00 SELČ. Piloti zahájili cestu kolem světa loni v březnu v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech a do loňského června absolvovali osm etap. Při té poslední, během letu z Japonska na Havaj, se po přehřátí zničily baterie.

Spisovatel Robert Fulghum v Brně.

Jablečné lázně navštíví Fulghum

Jablonec n. N. - Letošní program v Městských lázních odstartuje 29. dubna projekt LiStOVáNí. Do Jablonce v rámci něj přijede Marie Doležalová nebo Robert Fulghum.

Ilustrační fotografie.

Co může obnášet to kouzelné slůvko inkluze?

Hradec Králové - Jako pro matematika to pro mne není zas tak neznámé slovo. Opráším-li své znalosti z teorie množin, jak jsem ji kdysi dávno studoval a později také učil, tak se mi vybavuje, že inkluze je vztah mezi množinou a její podmnožinou. To znamená vztah nějaké menšiny k jinému většímu celku.

Ilustrační fotografie.

Co může obnášet to kouzelné slůvko inkluze?

Hradec Králové - Jako pro matematika to pro mne není zas tak neznámé slovo. Opráším-li své znalosti z teorie množin, jak jsem ji kdysi dávno studoval a později také učil, tak se mi vybavuje, že inkluze je vztah mezi množinou a její podmnožinou. To znamená vztah nějaké menšiny k jinému většímu celku.

Ilustrační foto.

Peříčka na pomoc dětem

Praha – V pátek 1. dubna proběhne vůbec poprvé celorepubliková sbírková akce Peříčkový den. Ti, kdo budou chtít podpořit Kuře a jeho sbírkové konto Pomozte dětem (výtěžek jde na podporu organizací pomáhajícím ohroženým a znevýhodněným dětem), si mohou koupit Peříčkovou brož.

Blogerka Martina Bechyňová chce své čtenářky odnaučit nakupovat "rychlou módu".

Blogerka Bechyňová: Chci čtenářky odnaučit nakupovat 'rychlou módu'

Příbram /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Psát klasický papírový deník jí prý nikdy nešlo. Tak se vrhla na webový. Postupem času si její blog o módě, kráse a běžných denních starostech získával stále více čtenářů. Nyní instagramový profil Martiny Bechyňové sleduje více než sedm tisíc uživatelů této sociální sítě.

Blogerka Martina Bechyňová chce své čtenářky odnaučit nakupovat "rychlou módu".

Blogerka Martina Bechyňová: Chci čtenářky odnaučit nakupovat „rychlou módu“

Příbram – Psát klasický papírový deník jí prý nikdy nešlo. Tak se vrhla na webový. Postupem času si její blog o módě, kráse a běžných denních starostech získával stále více čtenářů. Dnes instagramový profil Martiny Bechyňové sleduje více než sedm tisíc uživatelů této sociální sítě. Jak vypadá běžný den blogerky? A kolik času věnuje přípravě jednoho snímku, než ho vyvěsí na webové stránky? To dvaadvacetiletá rodačka z Příbrami prozradila v následujícím rozhovoru.

Kniha Kafe a cigárko herečky a blogerky Marie Doležalové.

Kafe a cigárko sází na humor, sebeironii a velkou dávku entuziasmu

Havlíčkův Brod /RECENZE/ – Neznám český blog, který by se dočkal tištěné podoby a zároveň se zařadil mezi knižní bestsellery. K tomu všemu připočteme ještě prestižní ocenění Magnesia Litera a výsledkem je kniha Kafe a cigárko herečky a blogerky Marie Doležalové. Ta nabízí otevřenou a upřímnou výpověď zajímavých historek z hereckého podsvětí.

PlayStation 4 hra Uncharted 4: A Thief’s End.

Uncharted 4 se mírně opozdí a ukazuje příběhový trailer

Majitelé PlayStation 4 si na nejočekávanější hru pro tuto konzoli - Uncharted 4: A Thief's End - nakonec počkají ještě o trošku déle. Studio na svém blogu oznámilo další odložení. Tentokrát je naštěstí krátké a netýká se vývoje hry.

Martin Konvička.

Úsvit si smluvně pojistil účast Konvičky ve volbách

Praha - Úsvit si smluvně pojistil účast Martina Konvičky a jeho Bloku proti islámu na své kandidátce do krajských i sněmovních voleb. Pokud by před nimi Blok proti islámu ukončil spolupráci, hrozí mu, že by musel platit až 60 milionů korun. S odvoláním na blog Lukáše Lhoťana to dnes uvedlo Právo. Zástupci Úsvitu dnes na tiskové konferenci pravost zveřejněné smlouvy nechtěli potvrdit.

Ilustrační foto

Knižní soutěž Magnesia Litera odtajnila nominace

Praha - Důvod k radosti. To je v kostce shrnutý názor poroty, jež letos vybírala knižní adepty v sedmi kategoriích na ceny Magnesia Litera. Jinými slovy k posouzení byla spousta kvalitní literatury, z níž se těžko vybíraly nejlepší kusy. „Z osmdesáti titulů jsme se nakonec rozhodli dokonce pro šest knih, tři se nám zdály málo. Chtěli jsme dát čtenářům šanci poznat širší knižní svět," vysvětlil šéf letošní poroty Petr Fischer.

Marie Petrovová.

Marie Petrovová, podnikatelka

Marie dlouhé roky pracovala v korporátních firmách a pak se rozhodla začít podnikat. Má tedy zkušenosti a ráda je předává dále.

K nejvyššímu argentinskému průsmyku Abra el Acay, který sousedí s horou Nevado del Acay, jíž do šestikilometrové výšky chybí jen padesát metrů, vede nejdelší argentinská cesta La Ruta 40.Tou se vydal také Miroslav Šlegl.

Napříč Jižní Amerikou: Mirek Šlegl má za sebou pět tisíc kilometrů

V minulém blogu jsem se s vámi rozloučil v tom nejlepším. Vzpomínkou na moji návštěvu jihoamerických „hodů", kde jsem poznal nejen zdejší folklor, ale poznal jsem tam také pohostinnost zdejších lidí. Pokusím se na minulý závěr navázat malým zamyšlením nad některými zážitky z cesty, na níž mám za sebou něco málo přes pět tisíc kilometrů a na našem charitativním společném kontě s Michalem Kadlecem, Petrem Čechem a Petrem Zámečníkem je za těch pět tisíc ujetých kilometrů přes pětaosmdesát tisíc korun.

K nejvyššímu argentinskému průsmyku Abra el Acay, který sousedí s horou Nevado del Acay, jíž do šestikilometrové výšky chybí jen padesát metrů, vede nejdelší argentinská cesta La Ruta 40.Tou se vydal také Miroslav Šlegl.

Napříč Jižní Amerikou: Mirek Šlegl má za sebou pět tisíc kilometrů

/SERIÁL DENÍKU/ - V minulém blogu jsem se s vámi rozloučil v tom nejlepším . Vzpomínkou na moji návštěvu jihoamerických „hodů", kde jsem poznal nejen zdejší folklor, ale poznal jsem tam také pohostinnost zdejších lidí. Pokusím se na minulý závěr navázat malým zamyšlením nad některými zážitky z cesty, na níž mám za sebou něco málo přes pět tisíc kilometrů a na našem charitativním společném kontě s Michalem Kadlecem, Petrem Čechem a Petrem Zámečníkem je za těch pět tisíc ujetých kilometrů přes pětaosmdesát tisíc korun.

Ilustrační foto

Ve Washingtonu dnes na nové trati poprvé vyjedou české tramvaje

Washington – Do ulic americké metropole se dnes po více než půlstoletí vrátí tramvaje a na první, zatím jen čtyři kilometry dlouhou trať vyjedou soupravy dodané českou firmou Inekon Group. Provoz slavnostně zahájí starostka Muriel Bowserová v 10:00 místního času (v 16:00 SEČ), uvedla stanice NBC. Návrat tramvají do Washingtonu má ale i řadu kritiků – ti mimo jiné upozorňují na vysoké náklady, několikaleté zpoždění zahájení provozu i na to, že v současné trase budou tramvaje jen málo vytížené.

Walesa: Udělal jsem chybu, ale s policii jsem nespolupracoval

Varšava - Bývalý polský prezident a vůdce odborového svazu Solidarita Lech Walesa, který je obviňován ze spolupráce s komunistickými tajnými službami v sedmdesátých letech, dnes přiznal, že se dopustil blíže neupřesněné "chyby". Nicméně v příspěvku, který zveřejnil na svém blogu, znovu důrazně popřel, že by byl informátorem.

Ilustrační foto.

Opustili práci ve velké firmě. A teď toho litují

Varšava - Je to osvědčený návod na televizní seriál: dívka po třicítce opouští nenáviděnou práci ve velké korporaci a zakládá vlastní firmu, píše blog a stěhuje se na venkov. Ale co když život napíše jiný scénář a odchod se ukáže být chybou? ptá se polský zpravodajský server Onet.pl.

Francouzští váleční zajatci v zimě roku 1941 v Hoře Svaté Kateřiny, kdy pracovali ve zdejší firmě Walter. Antonin Mellet stojí druhý zprava.

Díky spolupráci s mosteckými historiky mají francouzští badatelé nové dokumenty

Most – Francouzští badatelé si díky spolupráci s členy Severočeského leteckého archivu mohli doplnit některá jména francouzských válečných zajatců z pracovního komanda v Hoře Svaté Kateřiny. Mimo jiné byl zasazen onen pomyslný kamínek do složité mozaiky událostí spojených s obdobím II. světové války na Mostecku v mezinárodním měřítku.

Ilustrační foto

Ortorexie - zdravá strava zahnaná do extrému

Před dvěma lety vedla Američanka Jordan Youngerová oblíbený internetový blog o životním stylu nazvaný "Veganská blondýnka" a stala se něčím jako guru rostlinné stravy. Mladá žena žijící v New Yorku se prosadila mimo jiné i psaním o nebezpečí konzervovaných potravin a pesticidů, či přínosu očistných pitných kůr z bio-džusů. Youngerová si budovala nejen vlastní úspěch - ale postupně také ochromující strach z toho, co pokládala za nezdravé jídlo, napsal list The Sacramento Bee.

Plné hlediště se zaujetím poslouchá přednášku historika Miloše Bělohlávka.

Historie Chodova láká, přednášky plní sál

Chodov – Ani filmové hity s herci světových jmen nevyprodaly v poslední době chodovský kinosál tak jako přednášky historika Miloše Bělohlávka. Nebývalý zájem o jeho povídání o Chodově potvrdil to, že o historii města se zajímá stále více obyvatel.

Martin Reiner.

O cenu Magnesia Litera soutěží 347 knih, loňský vítěz má 10 tisíc prodaných kusů

Praha – Tuzemskou bestsellerovou hranici, tedy 10.000 prodaných výtisků, překonal loňský vítěz výročních cen Magnesia Litera, kniha Martina Reinera o básníkovi Ivanu Blatném. Do letošního ročníku je přihlášeno 347 knih, o dvě méně než loni. Nejpočetněji je s 80 tituly obeslána kategorie prózy. Kdo zvítězí v 15. ročníku soutěže, která chce propagovat kvalitní domácí i překladovou tvorbu, bude známo 5. dubna.

Ilustrační foto

Češi v Tyrolsku podle místního experta podstoupili velké riziko

Vídeň – Čeští turisté, které v Tyrolsku v sobotu zasypala lavina, svou výpravou podstoupili vysoké riziko. Podle agentury APA to prohlásil ředitel tyrolské lavinové služby Rudi Mair. Ten také řekl, že během nynější špatné zimy neúměrně zvyšuje riziko problematický starý sníh. Tragédie si vyžádala pět mrtvých.

Ilustrační foto

Microsoft uvažuje o podmořském datacentru

New York – Americký softwarový gigant Microsoft uvažuje o umístění serverových center na moře. Podmořské datacentrum by prý mohlo mimo jiné využívat energie přílivu a odlivu. Nižší teploty pod mořskou hladinou by pak zajišťovaly automatické chlazení. O projektu s názvem Project Natick firma informovala v pondělí na svém oficiálním internetovém blogu.

De grenseløse - Hege Haagenrud

Norská tanečnice předvede v Olomouci duši anorektičky

Olomouc – Cestu do podvědomí mladé dívky, trpící mentálními poruchami zažijí diváci představení norské tanečnice Kari Skotnes Vikjord s názvem De grenseløse. To se uskuteční ve středu 20. ledna od 19.30 hodin v olomouckém Divadle na cucky.

De grenseløse - Hege Haagenrud

Norská tanečnice předvede v Olomouci duši anorektičky

Olomouc – Cestu do podvědomí mladé dívky, trpící mentálními poruchami zažijí diváci představení norské tanečnice Kari Skotnes Vikjord s názvem De grenseløse. To se uskuteční ve středu 20. ledna od 19.30 hodin v olomouckém Divadle na cucky.