Kreativ

ŠTÍTEK: blog

Vzducholoď na střeše galerie DOX.

Gulliver láká knihomoly

Praha - První úspěšný let má vzducholoď nad Centrem současného umění DOX za sebou. Co nabídne dál? Dámy a pánové, odpoutejte se – těmito slovy ve středu odstartoval Gulliver svou první vzduchoplavbu. Prvním jejím průvodcem byl vlámský spisovatel Dimitri Verhulst, který během více než hodinového letu představil svůj nejnovější román Opozdilec.

Ceny Magnesia Litera. Ilustrační foto.

O titul Magnesia Litera letos soutěží 27 knih a šest blogů

Praha - Ocenění v rámci 16. ročníku knižních cen Magnesia Litera má šanci získat 27 knih a šest blogů. Mezi nimi nechybí kniha Stingl Miloslav. Biografie cestovatelské legendy od Adama Chrousta, který nad obsáhlou publikací aspirující na Literu za nakladatelský počin spolupracoval s tímto světoznámým českým cestovatelem. V každé z osmi kategorií jsou tři nominace, jen původní domácí próza má nominací šest. Pořadatelé cen letos zaznamenali rekordních 352 přihlášených knih ze 134 nakladatelství či jiných subjektů. Novináře o tom dnes informoval předseda pořádajícího spolku Litera Pavel Mandys.

O svém boji s rakovinou píše na internetovém blogu třiadvacetiletý Petr Hübel.

S rakovinou bude bojovat až v Peru u domorodého kmene. Věří na zázraky

Brno /ANKETA/ – Chemoterapie je zdlouhavá a náročná, ale nebolí, píše na svém internetovém blogu třiadvacetiletý Petr Hübel. S rakovinou lymfatických uzlin bojuje od roku 2015. Prodělal desítky vyšetření, zbavil se strachu z jehel a rozhodl se za sedm týdnů odjet do Peru za tradiční přírodní medicínou.

O cvičení, zdravé výživě a zážitcích ze soutěže Miss aerobik či z mistrovství republiky ve vzpírání vede třiadvacetiletá Lucie Minářová z Brna blog. Její rady sleduje dvanáct a půl tisíce lidí. S aerobikem začala před osmnácti lety.

Soutěžila v Miss aerobik, teď zvedá činky. Její rady sleduje dvanáct tisíc lidí

Brno - O cvičení, zdravé výživě a zážitcích ze soutěže Miss aerobik či z mistrovství republiky ve vzpírání vede třiadvacetiletá Lucie Minářová z Brna blog. Její rady sleduje dvanáct a půl tisíce lidí. S aerobikem začala před osmnácti lety. „Vyzkoušela jsem téměř všechny jeho formy, od stepaerobiku až po trenérství," říká.

Svíčky na místě, kde ve středu 22. února 2017, dopadl muž, který skočil ze sedmého patra na sídlišti v Napajedlích.

Sbohem a amen, napsal muž před skokem z balkonu

Napajedla – Stále jako živá je tragédie, která ve středu v podvečer otřásla Napajedly. Z balkonu svého bytu v sedmém patře tam vyskočil Jaroslav Janota. Vloni měl střílet na exekutory, za což mu soud letos v lednu vyměřil trest odnětí svobody na dvanáct let. O svém úmyslu skoncovat se životem psal také v posledních hodinách svého života na jednom internetovém blogu.

Svíčky na místě, kde ve středu 22. února 2017, dopadl muž, který skočil ze sedmého patra na sídlišti v Napajedlích.

Sbohem a amen, napsal muž před skokem z balkonu

Stále jako živá je tragédie, která ve středu v podvečer otřásla Napajedly. Z balkonu svého bytu v sedmém patře tam vyskočil Jaroslav Janota. Vloni měl střílet na exekutory, za což mu soud letos v lednu vyměřil trest odnětí svobody na dvanáct let. O svém úmyslu skoncovat se životem psal také v posledních hodinách svého života na jednom internetovém blogu.

Zpátečka zařazená za jízdy.

VIDEO: Co se stane, když zařadíte za jízdy zpátečku?

Určitě i vás někdy napadlo, co by se stalo, kdybyste za jízdy zařadili zpátečku. Drtivá většina z nás to z pochopitelných důvodů nikdy nevyzkouší, ale naštěstí je tady internet, na kterém to mohou dostatečně odvážní jedinci vyzkoušet za nás.

PayPal.Me – bezplatná a jednoduchá služba pro inkasování peněz

PayPal.Me - bezplatná služba pro inkasování peněz je dostupná už i ČR

Benešovsko /FOTOGALERIE/ - Vyrovnávání dluhů mezi přáteli a příbuznými s sebou často nese skryté rozpaky nebo vyvolává konflikty. Studie PayPal Money Habits Study, která zkoumá přístup lidí a jejich chování v souvislosti s penězi a možnostmi digitálních plateb, dokonce přinesla zjištění, že třetina respondentů kvůli nevráceným penězům přišli o přátele.

PayPal.Me – bezplatná a jednoduchá služba pro inkasování peněz

PayPal.Me – bezplatná služba pro inkasování peněz je dostupná už i ČR

Praha /FOTOGALERIE/ - Vyrovnávání dluhů mezi přáteli a příbuznými s sebou často nese skryté rozpaky nebo vyvolává konflikty. Studie PayPal Money Habits Study, která zkoumá přístup lidí a jejich chování v souvislosti s penězi a možnostmi digitálních plateb, dokonce přinesla zjištění, že třetina respondentů kvůli nevráceným penězům přišli o přátele. Někdy je dost obtížné najít pro obě strany vhodnou cestu, jak peníze vrátit. Navíc podle průzkumu PayPal malé, nesplacené dluhy příbuzných a přátel přesahují mezi dospělými po celém světě 51 miliard USD. PayPal proto v pátek představil PayPal.Me: jednoduchou službu pro P2P (peer-to-peer) platby. S ní je vybírání peněz od jednotlivců stejně jednoduché jako od skupiny lidí. Je to rychlejší než šek, jednodušší než bankovní převod a na oprávněné transakce se vztahuje ochrana prodejců. Šetří také čas.

David Rath

Rath vyzval prezidenta ke schůzce s jeho advokáty

Praha - Bývalý středočeský hejtman David Rath chce, aby se prezident Miloš Zeman setkal s jeho advokáty. Právníci podle něj hlavě státu předloží "nezkreslené informace" o případu údajné korupce, kvůli které Rath čelí žalobě. Rath tak zareagoval na prezidentova slova, že jako důkaz proti němu by měla postačit krabice se sedmi miliony, se kterou Ratha zadržela policie. Na výzvu zveřejněnou na Rathově blogu dnes upozornil Český rozhlas.

Jamie Oliver

Jamie Oliver otevře na vídeňském letišti tři podniky

Světoznámý kuchař Jamie Oliver otevře na vídeňském letišti tři podniky – dvě restaurace a jeden bar. Vídeňské letiště se tak stane prvním místem v Rakousku, kde bude možné ochutnat jídlo od Jamieho Olivera. Slavný Brit letos otevře i svůj první podnik v Německu.

Úspěšná blogerka Gabriela Sedláková.

Začala vařit kvůli dětem. Nyní patří mezi nejúspěšnější blogerky

Senetářov – Osmadvacetiletá Gabriela Sedláková ze Senetářova kdysi tvrdila, že vařit nikdy nebude. Měla v plánu najít si manžela, který se v kuchyni o všechno postará. Dnes nejen výborně vaří, ale provozuje na internetu také blog, kde radí ostatním. A to natolik dobře, že se letos i loni umístila mezi deseti nejlepšími blogery v republice zaměřenými na přípravu jídel.

Beyoncé

Lemonade zpěvačky Beyoncé je podle kritiků nejoblíbenější album

Washington - Album Lemonade (limonáda), které letos na jaře vydala americká zpěvačka Beyoncé, hudební kritici označili za nejlepší hudební album roku. Předčilo tak i velmi oblíbenou desku Blackstar, kterou vydal hudebník David Bowie pouhé dva dny před svou smrtí letos v lednu. Napsal o tom dnes zpravodajský server BBC.

Ilustrační foto

Lázně čeká speciální vánoční PechaKucha Night

Mariánské Lázně - Oblíbená série přednášek PechaKucha bude v pátek 16. prosince na mariánskolázeňské radnici pokračovat speciální vánoční edicí. Tentokrát do Mariánských Lázní přijali pozvání místní rodáci, kteří jsou zároveň světáci a osobnosti spjaté s tímto krásným městem. Veřejnost je může znát třeba z televizního zpravodajství, jako moderátorku ČT Petru Tuháčkovou, nebo z cestovatelského blogu, jako Karla Nyklese.

Lukáš Hejlík.

Lukáš Hejlík: Jaká místa mám v Praze rád

Praha - Oblíbený herec a moderátor Lukáš Hejlík žije střídavě v Praze a v Říčkách u Brna, kde má chalupu. V posledních letech se ovšem kromě hraní zabývá i dalšími aktivitami, je autorem divadelního projektu LiStOVáNí a taky blogu Gastromapa, na které společně s manželkou Veronikou mapují zajímavé podniky po celé republice. Pravidelně pořádá Gastrokroužky setkání s vařením pro lidi, kteří milují dobré jídlo. Přispívá rovněž do několika časopisů, ve všech se snaží úročit své postřehy z cest.

Marie Doležalová - CD

Co člověk pojmenuje, přestane ho sžírat

Napřed své příběhy prožila, pak sepsala a teď je i vypráví – herečka Marie Doležalová pokřtila v minulém týdnu audio podobu svého prestižními cenami ověnčeného blogu a knižního bestselleru Kafe a cigárko. Ještě předtím jej posluchačům představila v rámci akce Velký knižní audio čtvrtek.

Bára Kubíčková

Zdroj obživy i boj s „hejty“ – takový je svět youtubera

Rychnovsko /ROZHOVOR/ - Veřejnost již zná jména letošních nejlepších blogerů a youtuberů. Soukromá agentura je slavnostně vyhlašovala minulý týden v Praze. A své zastoupení mělo ve finálové desítce i Rychnovsko. Čtvrtou oceněnou autorkou internetových videí v kategorii „beauty" se stala Bára Kubíčková ze Solnice se svým youtube kanálem Barušminky. Bára nechala redaktorku Deníku nakouknout pod pokličku své tvorby i soukromého života.

Sesterská dvojice A Cup Of Style.

Módními blogerkami roku se počtvrté po sobě staly A Cup Of Style

Praha - Českými blogerkami roku se zaměřením na módu se počtvrté po sobě stala sesterská dvojice A Cup Of Style, loňské prvenství mezi blogery zopakoval Deníček moderního fotra a jako videoblogerka vítězství obhájila Shopaholic Nicol. Ceny udělované na základě ankety Czech Blog Awards byly ve středu večer předány v pražském Hudebním divadle Karlín. O výsledcích ankety za pořadatele informovala Michaela Derynková.

Marie Doležalová.

Marie Doležalová: Jaká místa mám v Praze ráda

Praha - Oblíbený a prestižními cenami ověnčený blog a knižní bestseller loňského roku Kafe a cigárko se dočkal audio podoby. Jeho autorka, herečka a tanečnice Marie Doležalová jej pokřtí právě ve středu v 16 hodin v kavárně Oliver's Coffee Cup v Domě módy na Václavském náměstí. Všichni jsou srdečně zváni! Oblíbené „historky z hereckého podsvětí" vyšly 3. listopadu u vydavatelství Tympanum.

Modelka a studentka Gymnázia Jateční Markéta Marečková.

Modeling mi sundal růžové brýle, říká studentka z Ústí

Ústí nad Labem – Na narozeninovém dortu nedávno sfoukla pouhých osmnáct svíček, přesto má ve svém mladém věku zkušeností a zážitků jako málokdo z dospělých. Život studentky Gymnázia Jateční Markéty Marečkové je protknutý dobrodružstvím.

Obsah pochází ze stejnojmenného blogu. Stereotypy provází i vtipné ilustrace jako tato, kde je glosován první partnerský sex.

Kniha Bez jablka vtipně popisuje vztahy současných třicátníků

Chodov, Praha - Co by se stalo, kdyby Eva kdysi nepodala Adamovi jablko a Adam si do něj nekousl? Mluvili by spolu ženy a muži beze studu, stereotypů a předsudků? Na to v knize Bez jablka hledá odpovědi autorské duo Michelle Losekoot, pocházející z Chodova na Sokolovsku, a Miloš Říha, kteří glosují vztahy současných třicátníků z pohledu ženy a muže.

Socha vítěze před budovou gymnázia J. K. Tyla v Hradci Králové.

Trenýrky? V Hradci šokoval oblečený Vítěz

Hradec Králové - Docela mne zajímá, jestli někdo z Hradečáků tenhle příběh ještě pamatuje. Stal se v červnu roku 1964, kdy krátce po maturitě skupina studentů SVVŠ J. K. Tyla oděla z recese Štursovu sochu Vítěze před školní budovou a do ruky mu vložila matematickou úlohu, jejíž výsledek dává číslo 324, o kterém jsem v blogu psal v článku Magie čísel. Teď už vím, odkud mi toto číslo utkvělo v paměti.

Ilustrační foto

Výchovné centrum na Slovensku čelí podezření ze zneužívání dívek

Bratislava - Soukromé výchovné zařízení na jihu Slovenska čelí podezření, že jeho zaměstnanci sexuálně zneužívali nezletilé dívky. Slovenská prokuratura dnes oznámila, že případ prověřuje na základě již dříve podaných trestných oznámení ve věci týrání blízké a svěřené osoby. Ředitel centra pro problémové děti nařčení odmítl, úřady se zase hájily před kritikou ze zanedbání dohledu nad zařízením.

Počítačová hra Battlefield 1.

Počasí v Battlefield 1: bouře, déšť a mlha. Dodatek přidá Francouze a Rusy

Vydání očekávaného Battlefield 1 z první světové války se spolehlivě přibližuje a studio tak zásobuje hráče novými informacemi. V jednom z posledních příspěvků na oficiálním blogu promluvilo o počasí. Už Battlefield 4 disponoval změnami počasí při on-line hraní, zde budou ale ještě větší a důležitější.

Ilustrační foto

Spropitné číšníkovi nebude podléhat evidenci tržeb, tvrdí Babiš

Praha - Spropitné, které si ponechá barman nebo číšník, nebude podléhat elektronické evidenci tržeb. Na svém blogu to v pondělí uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO). V případě, že si ovšem spropitné ponechá částečně nebo celé majitel restaurace, pak by se mělo evidovat. První fáze elektronické evidence tržeb začne 1. prosince a bude platit pro podnikatele ve stravování a ubytování.

Ministr financí Andrej Babiš.

Spropitné číšníkovi nebude podléhat evidenci tržeb, tvrdí Babiš

Praha - Spropitné, které si ponechá barman nebo číšník, nebude podléhat elektronické evidenci tržeb. Na svém blogu to v pondělí uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO). V případě, že si ovšem spropitné ponechá částečně nebo celé majitel restaurace, pak by se mělo evidovat. První fáze elektronické evidence tržeb začne 1. prosince a bude platit pro podnikatele ve stravování a ubytování.

Lucie Svěcená zapózovala na žateckém koupališti

Lucka z Ria - díl třetí

Rio /DÍL TŘETÍ/ - Lucie Svěcená pro čtenáře Deníku popisuje své zážitky z olympiády v Riu. Jak vnímá své vystoupení? Jaké má nové zážitky? Jak se připravuje na štafetu? Kam by se ráda podívala?

Ilustrační foto.

Chůze na boso je pro děti prospěšná

Obuv vězní nohy a modifikuje chůzi. Pro děti má chůze na boso zásadní význam, ale pomáhá rovněž dospělým ve správném držení těla a v posilování svalů, píše italský deník La Repubblica.

Peter Chalupianský.

Posíláním pohledů vydělal téměř 200 tisíc na charitu

Praha - Peter Chalupianský se po čtyřech měsících vrátil ze studií v Jižní Koreji. Během té doby jeho projekt Kde je Peťa vydělal 186 tisíc na charitu. Studijní pobyt je pro mnoho mladých lidí zkušeností na celý život. Peter Chalupianský se rozhodl, že změní nejen život svůj, ale podpoří i ostatní. Vymyslel projekt Kde je Peťa.

Lucie Svěcená zapózovala na žateckém koupališti

Lucka z Ria!

Rio /DÍL PRVNÍ/ - Lucie Svěcená pro čtenáře Deníku popisuje své zážitky z olympiády v Riu. Jak proběhlo soustředění v Aracaju? Jak se zabydlela v olympijské vesnici?

David Veselý při autorském čtení představil krimi povídku.

Deváťák předložil posluchačům a čtenářům kyanid

Benešov – V městské knihovně Benešov se v dětském oddělení uskutečnilo již třetí autorské čtení začínajícího autora Davida Veselého, který tentokrát představil svou povídku „Cyankáli aneb vraždit kyanidem je lehké."

Petr Ryska.

Nový průvodce představuje Prahu neznámou

Praha - V klidu a teple domova i přímo v ulicích mohou nově Pražané poznávat turistům skrytá, ovšem neméně zajímavá zákoutí metropole. Představí je kniha Praha neznámá.

Ilustrační foto.

Le Figaro: Naše úspěchy závisejí na našem dobrém spánku

Prokletím našeho století je nedostatek spánku. Ve Francii podle výzkumu Národního ústavu pro spánek a bdělost 73 procent lidí uvádí, že se budí nejméně jednou za noc. Přes den je ospalých 25 procent lidí a zhruba třetina trpí poruchami spánku. Americká mediální podnikatelka a zakladatelka internetových novin Huffington Post Arianna Huffingtonová ve svém posledním blogu píše: „Když zadáte na Googlu slova ‚proč jsem…', tak první, co se vám ukáže, je ‚proč jsem unavený?'"

Guvernér České národní banky Miroslav Singer.

Singer: Intervence v uplynulých letech podpořily růst ekonomiky

Praha - Režim devizových intervencí přispěl loni k růstu tuzemské ekonomiky o 0,3 procentního bodu a v roce 2014 o 1,2 procentního bodu. Ve svém blogu to uvedl guvernér České národní banky Miroslav Singer. Loni ekonomika stoupla o 4,3 procenta a předloni o 1,9 procenta.

Studentka medicíny na brněnské Masarykově univerzitě Zuzana Špačková je dnes známá zejména mezi příznivci posilování.

Medička zvedá činky a má tisíce fanoušků

Brno – Do šestnácti let jí cvičení a pohyb obecně nic neříkaly. Poté ji přítel zavedl do posilovny a od té doby činku nedala z ruky. Třiadvacetiletá studentka medicíny na brněnské Masarykově univerzitě Zuzana Špačková je dnes známá zejména mezi příznivci posilování. Se svým přítelem píše o cvičení i internetový blog a na sociální síti Instagram ji sleduje přes osmnáct tisíc fanoušků.