Kreativ

ŠTÍTEK: blog

ZUZANA SOUČKOVÁ našla zálibu v běhání. To ji přivedlo na start maratonu v San Francisku.

Začít s něčím novým a tím si plnit své sny, není nikdy pozdě

Stříbro – Zuzana Součková ze Stříbra má tři dnes už dospělé děti a šikovného manžela. Ve Stříbře žije celý svůj život. Stejně jako její tři děti je absolventkou místního gymnázia. S nadsázkou jí vlastní říká: „Neměli jsme tam už snad mít množstevní slevu?"

Americký režisér Woody Allen.

Adoptivní dcera Woodyho Allena jej obvinila ze zneužívání

New York – Adoptivní dcera Woodyho Allena obvinila v sobotu amerického herce a režiséra ze zneužívání v době, kdy jí bylo sedm let. Podobné tvrzení se objevilo již před více než 20 roky. Allen tehdy nebyl stíhán ani obžalován. Podle agentury AFP je to nyní poprvé, kdy se k této věci veřejně vyjadřuje jeho adoptivní dcera.

Ilustrační foto.

Do znásilňování seminaristů je zapleteno celé vedení církevní školy

Moskva - Prokuratura povolžského Tatarstánu vyšetřuje případ sexuálního násilí v řadách pravoslavných popů. Podezření podle serveru Lenta padlo na prorektora kazaňského pravoslavného semináře igumena (opata) Kirilla, který byl odpovědný za vzdělávání mladých seminaristů. Do jejich znásilňování bylo ale podle zpráv místních médií zapleteno celé vedení školy.

Oko. Ilustrační snímek.

Google vyvíjí kontaktní čočky, které sledují hladinu cukru

San Francisco – Google testuje kontaktní čočky pro diabetiky, které budou schopné sledovat hladinu cukru. „Inteligentní kontaktní čočky" v sobě mají zabudované malé čipy a anténu a zjišťují hladinu cukru ze slz. Mohly by tak případně nahradit současné testy, při kterých se určuje hladina cukru z kapky krve z prstu.

Kim Čong Un s vedením severokorejské armády

Poprava roztrháním psy v KLDR je prý fáma z čínského webu

Londýn - Zpráva o tom, že strýc severokorejského vůdce Kim Čong-una byl při popravě zaživa roztrhán zdivočelými psy, je fáma pocházející očividně z čínského satirického blogu. Napsal to dnes britský list The Guardian. Někdejšího silného muže KLDR Čang Song-tcheka nový vůdce Kim Čong-un nechal v závěru loňského roku sesadit a následně popravit.

Music Break v Gymnáziu Příbram.

BLOG: V Gymnáziu Příbram to žije

Příbram - O aktivitách studentů a pedagogů v Gymnáziu Příbram píše v následujících řádcích pravidelný přispěvatel Josef Fryš.

Ilustrační foto.

Několik tipů, jak si přivydělat na webu

Praha - Přemýšlíte, jak si v této době zvýšit příjmy? Připravili jsme pro vás několik nenáročných tipů, prostřednictvím kterých dosáhnete tohoto cíle na internetu.

Ilustrační foto

Hitem aktuální plesové sezóny jsou odhalená záda a samet

Praha – Hitem nadcházející sezóny plesů budou šaty s odhalenými zády, samet a modrá nebo šedá barva. Objemné róby s velkou sukní, které plesům dominovaly v přechozích letech, vystřídají šaty jednoduchých střihů s výraznými doplňky jako jsou pásky, spony nebo korálky, řekli ČTK lidé z módních oborů.

Spisovatelka Iva Pekárková a kniha Levhartice.

'Austrálie je stále můj sen,' říká spisovatelka Pekárková

Hradec Králové /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ – Těsně před dokončením vysoké školy emigrovala. Stalo se v roce 1983 – a z Ivy Pekárkové je místo mikrobioložky respektovaná spisovatelka. Prozaička ve středu besedovala se čtenáři v hradecké městské knihovně, mluvila také o své nové knize Levhartice.

Ilustrační foto

Stranický systém se prý v Česku rozpadá, nastupují noví hráči

Washington - Volby v České republice byly vždy otázkou pravice a levice. Toto rozdělení zůstalo sice silné i v nynějším hlasování do parlamentu, hlavní roli ale hrají staré politické strany proti novým. Nováčci, stejně jako tomu bylo ve volbách v roce 2010, v sobě slučují klíčové prvky, a to celebrity a peníze, píše autor blogu The Monkey Cage na portálu listu The Washington Post.

Kim Čong-un

Malajsijská univerzita udělila doktorát severokorejskému diktátorovi

Kuala Lumpur - Malajsijská univerzita se ocitla pod palbou kritiky za to, že udělila čestný doktorát v oboru ekonomie severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi, jehož země patří k nejchudším na světě. Soukromá univerzita HELP uvedla, že doktorát Kimovým jménem přijal na „prostém obřadu" severokorejský velvyslanec v Malajsii, a to už začátkem října.

Premiér Erdogan

Turecko údajně vyzradilo Íránu izraelské špiony

Washington - Turecko údajně vyzradilo Teheránu totožnost deseti Íránců, kteří sbírali ve své zemi tajné informace pro izraelskou rozvědku. Ankara to podle dnešní zprávy na komentátorském blogu listu The Washington Post učinila kvůli roztržce s židovským státem po zásahu izraelských komand proti tureckým lodím s aktivisty na palubě směřujícím do Gazy v roce 2010. Zahynulo přitom několik tureckých občanů.

Ilustrační foto.

Podnikáte? Nezapomeňte být on-line

Praha /INFOGRAFIKA, ROZHOVOR/ - Kdo dnes není na internetu, jako by nebyl, říká se. Obzvlášť to platí pro podnikatele. Ať už máte větší firmu, restauraci nebo malý krámek s vlastními výrobky, měli byste být dohledatelní v internetových vyhledávačích. Dnes už ani nemusíte být programátoři, abyste zvládli vytvořit jednoduchou internetovou stránku nebo profil na sociální síti. Stačí nápad, počítač a pár minut.

Ilustrační foto

Požár vozu Tesla způsobila proražená baterie

Seattle - Elektrický vůz automobilky Tesla se vznítil poté, co kovový předmět prorazil baterii. Uvedl to generální ředitel automobilky Elon Musk. Požár vozu Model S se stal tento týden internetovou senzací a znervózněl investory kvůli obavám o bezpečnost baterií.

MAMUTÍ ROZMĚRY. Na německé poměry nezvyklý billboard o velikosti 2400 metrů čtverečních vyvolal v zemi pozdvižení.

Prostředníček, náhrdelník, letadélko. Úsměvné momenty voleb

Berlín – Německé strany letos předvedly jednu z nejnudnějších volebních kampaní, myslí si odborníci na mediální komunikaci. Najít se v ní ale daly i úsměvné momenty. Nechtěně pobavili třeba liberálové z FDP a pravicoví extremisté z NPD. V kampani použili stejné obrázky šťastné německé rodiny, které si vybrali 
z fotografické databanky. Totožné snímky používá v reklamě i finská společnost, která tak láká ke koupi sýru, upozornil blog Open Europe.

Předseda Romské demokratické strany ČR Miroslav Tancoš.

Nová strana by mohla pomoci zorganizovat Romy, píší Britové

Londýn – Nová romská strana se při nadcházejících volbách zřejmě nedostane nad pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do parlamentu, ale mohla by pomoci politicky zorganizovat romskou menšinu v České republice. Na svém blogu to ve čtvrtek napsal britský týdeník The Economist.

Ilustrační foto.

Sociologové se distancují od dat o Romech, jsou podle nich falešná

Praha - Sociologický ústav akademie věd se distancoval od statistických údajů o Romech, které se šíří po internetu a objevují se i v některých médiích. Popřel, že by byl autorem dat o sňatcích, prostituci, kriminalitě či vzdělání Romů. Podle něj jsou zfalšovaná.

Kostelík U Ježíška

V plzeňském kostelíku U Ježíška zahrají pro zesnulou Kačku

Plzeň - Plzeňská folková kapela Strašlivá podívaná odehraje v pátek 6. září ve 20 hodin v kostelíku U Ježíška vzpomínkový „Koncert pro Kačku". A nejen pro ni. Koncert je věnován všem, kteří opustili tento svět z vlastního rozhodnutí. A rozhodla se tak právě i Kateřina, bylo jí patnáct let.

Hot-Dog-Legs. Fotografování párků, které jsou velmi podobné snímkům nohou.

Jsou to párky, nebo nohy? Nová zábava zaplavila internet

Washington – Hot-Dog-Legs – nová zábava, která zaplavila internet. Ti, kteří měli již plné zuby fotografií z pláží, na kterých byly nohy fotografujících – u bazénu, při lenošení, pod slunečníkem, vymysleli novou zábavu. Fotografování párků, které jsou velmi podobné snímkům nohou. Dokonce již vznikla facebooková stránka.

Srpen 1968 na nymburském náměstí.

Bloger Mašata z Poděbrad schvaluje srpnovou okupaci 
v roce 1968

Poděbrady /ANIMACE/ - Michal Mašata (27) je bloger z Poděbrad na Nymbursku, který na svém blogu rozebírá různá společenská témata. Veřejnost ovšem pobouřil jeho text Rok 1968: Brežněv udělal správnou věc. V něm schvaluje srpnovu okupaci Československa z roku 1968. Ne, opravdu nejde o nejapný žert.

Matěj a Bára Čuhelovi.

Dlouhá cesta byla pořádnou zkouškou vztahu

Svitavy - K létu neodmyslitelně patří cestování. Většina lidí vycestuje do zahraničí na několik dní, maximálně týdnů. BÁRA A MATĚJ ČUHELOVI ze Svitav, které pravidelní čtenáři znají ze středečního seriálu, cestovali po světě téměř dva roky. Tedy přesně 679 dní.

Na titulní straně britského serveru Guardian je tlačítko s nápisem: „Republikán?" (v záhlaví vpravo) Stisknutím z obsahu listu zmizí všechny zmínky o královském dítěti.

Levicový server nabídl možnost nechat zmizet články o královském dítěti

Londýn – Narození britského královského potomka v pondělí rozpoutalo šílenství na internetových komunitních sítích. Ovšem přinejmenším jeden zpravodajský server na své stránky umístil „republikánské tlačítko" pro uživatele, kteří chtějí všudypřítomné royalistické miminkománii uniknout.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

ČSSD nepodpoří Rusnoka, pokud bude "nakupovat" hlasy

Praha – Sociální demokracii bude zajímat způsob, jakým chce Jiří Rusnok získat podporu pro svůj kabinet. Pokud by jeho postup zaváněl nakupováním hlasů a politickou korupcí, ČSSD úřednickou vládu nepodpoří. V blogu na webu sociální demokracie to dnes napsal její předseda Bohuslav Sobotka. ČSSD zatím podporu Rusnokova kabinetu zvažuje.

Ilustrační foto

Domácí chleba oproti kupovanému vyjde zhruba na polovinu

Praha - Lidé, kteří si doma pečou vlastní chleba, na této základní potravině ušetří. Zatímco kilový bochník konzumního kvasnicového chleba stojí v obchodech okolo 25 Kč, cena obdobné domácí verze začíná na 13 Kč. Domácí bochník z kvásku pak vyjde na zhruba 11 Kč. Vyplývá to z výpočtů projektu PečemPecen.cz a portálu Kupi.cz, který mapuje ceny v supermarketech.

Ilustrační foto

O ponožkách v sandálech a legínách pod sukněmi

Zlínsko - Legíny pod sukněmi, ponožky v sandálech, nesedící velikosti, neochota experimentovat a málo barev. To jsou prý jedny z nejviditelnějších prohřešků obyvatel Zlínska proti dobrému vkusu. Čeho dalšího se máme v letním oblékání vyvarovat a co by naopak v našem šatníku v těchto měsících chybět nemělo?

Ilustrační foto

Telefonní operátoři v Maďarsku chtějí zavést platby přes mobil

Budapešť - Tři telefonní operátoři v Maďarsku pracují na zavedení systému plateb za zboží a služby prostřednictvím mobilních telefonů. Informoval o tom blog pod hlavičkou amerického finančního listu The Wall Street Journal. Zákazníci by prý systém mohli začít využívat od začátku příštího roku.

Slavnost masek v Brně - ilustrační fotografie.

Festival Brno téměř minul, dočtou se lidé na webu akce

Brno – Festival, který umí projít všemi brněnskými divadly tak, že si ho nikdo nevšimne. Kritik a muzikolog Boris Klepal popsal Divadelní svět Brno jako akci, která nemá jednotnou tvář, neví, co chce, a nemá dostatečnou propagaci. To se podle něj podepsalo na slabé návštěvnosti.

Dyzajn márket, ilustrační foto

Jak si zpříjemnit den? Občas stačí hezky se upravit a obléct

Nové Město – Až dnes půjdete kolem piazzetty Národního divadla, dost možná ji tam potkáte taky. Třiadvacetiletá zrzka, která „se narodila v Madridu, vyrostla v Kamenici a teď bydlí u Krematoria Strašnice se svými 90 šaty a jedněmi kalhotami" říkající si Maruška Václavová, je jednou z pořadatelek Dyzajn márketu.

TAXIKAŘINA? „Byla to forma obživy a zdroj literárních příběhů,“ říká Iva Pekárková.

Iva Pekárková: Blog je krásná možnost vmezeřit se do mainstreamové literatury

Praha /ROZHOVOR/ - Na letošní Svět knihy přijela debatovat o fenoménu blogů i o tom, jak se stát spisovatelem díky internetu.  Iva Pekárková, asi jediná česká spisovatelka, jež si kdysi vydělávala jako taxikářka, dnes sama blogy píše. Autorka, která žije mezi Londýnem a Prahou, dělí svůj zájem a témata mezi ně a tištěné knihy. S Ivou Pekárkovou jsme hovořily o psaní blogů, sprostých diskutérech a pravdomluvném černém Kennym, chlapovi už napořád…

Pařížská katedrála Notre Dame

V katedrále Notre-Dame se zastřelil krajně pravicový aktivista

Paříž – V pařížské katedrále Notre-Dame se dnes zastřelil 78letý historik a pravicový aktivista Dominique Venner. Chrám, který patří mezi největší turistické atrakce francouzské metropole, byl evakuován, informovala agentura AFP s odvoláním na policii. Venner byl ve Francii známý svými krajně pravicovými eseji a byl odpůrcem nedávno schválených sňatků homosexuálů.

Bohuslav Sobotka a Alena Gajdůšková

Sobotka s Gajdůškovou kritizují Zemana za postoj k Putnovi

Praha - Místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková zkritizovala prezidenta Miloš Zemana za to, že tajením důvodů, proč nechce Martina C. Putnu jmenovat profesorem, rozděluje českou společnost. Nahrává tak úvahám, že tím zasahuje do akademických svobod, do svobody slova a do svobody vyjadřovat svůj názor, řekla dnes novinářům Gajdůšková. Hlavu státu na blogu kritizoval také předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Silvio Berlusconi

Italská opozice chce Berlusconimu odebrat senátorský mandát

Řím - Italské opoziční Hnutí pěti hvězd (M5S) vytáhlo do boje proti expremiérovi Silviu Berlusconimu a chce, aby na základě zákona o střetu zájmů opustil své senátorské křeslo. Šéf M5S, bývalý komik Beppe Grillo, na svém blogu napsal, že mediální magnát se kvůli svému televiznímu podnikání dostal do rozporu se zákonem z roku 1957. Ten cestu do parlamentu zapovídá kandidátům, kteří od státu získávají koncese či licence.

Křest knihy Lenky Vlkové.

Básnířka Lenka Vlková: Laptop si nedám pod polštář jako knihu

Příbram /FOTOGALERIE/ – Stát se básnířkou. To byl pro příbramskou rodačku Lenku Vlkovou, současně žijící v Chraštičkách, dlouho velký sen. A splnil se. Před několika dny pokřtila svou první a možná ne poslední sbírku básní a prózy s názvem Ty, moudré ráno – a já, večer hloupý.