Kreativ

ŠTÍTEK: blog

David Rath.

Žena protestuje hladovkou proti Rathově vazbě

Praha – Žena z Prahy protestuje ode dneška hladovkou proti vazbě Davida Ratha a žádá jeho propuštění. Případ je podle ní zmanipulovaný. Beata Krusic dnes médiím řekla, že pracuje jako vychovatelka v jedné z pražských základních škol a Rathovu práci sleduje už roky. Rath podle ní vždy čelil „mediální kampani". Osobně prý nemají nic společného.

David Rath

Žena protestuje hladovkou proti Rathově vazbě

Praha – Žena z Prahy protestuje ode dneška hladovkou proti vazbě Davida Ratha a žádá jeho propuštění. Případ je podle ní zmanipulovaný. Beata Krusic dnes řekla, že pracuje jako vychovatelka v jedné z pražských základních škol a Rathovu práci sleduje už roky. Rath podle ní vždy čelil „mediální kampani". Osobně prý nemají nic společného.

Zranění z letounu indonéských nízkonákladových aerolinek Lion Air.

Indonéský letoun skončil v moři, nehoda se obešla bez obětí

Jakarta - Letoun indonéských nízkonákladových aerolinek Lion Air se při přistávání na ostrově Bali netrefil na dráhu a skončil na mělčině v moři, kde se rozlomil na dvě části. Nepovedené přistání se obešlo bez obětí na životech, ale až 45 z více než stovky lidí na palubě utrpělo podle agentury AP zranění.

Cesta za východem slunce v podání Jana Žďánského z Mladé Boleslavi.

Z Čech do Tokia se na kole vydal mladoboleslavský cestovatel

Mladá Boleslav - První stovky kilometrů má mladoboleslavský dobrodruh Jan Žďánský. Sám na jízdním kole směřuje až do japonského Tokia. Trasa je dlouhá přibližně sedmnáct tisíc kilometrů, na její zdolání si vymezil osm měsíců.

Ilustrační foto.

Google umožní lidem rozhodnout, co s daty po jejich smrti

San Francisco - Americká internetová společnost Google umožní svým uživatelům, aby rozhodli, co se s jejich daty stane poté, co zemřou. Podle BBC se tak Google stane první z velkých firem, která tuto citlivou otázku řeší.

Pracovní tábory ani hladovějící obyvatelstvo turisté v Severní Koreji neuvidí. Pod dohledem přidělených průvodců smějí navštívit jen vybraná místa, jako jsou Diamantové hory nedaleko jihokorejských hranic (na snímku)

Dovolená v KLDR? Nad cestami visí velký otazník

Praha, Pchjongjang – „Nemůžeme uvěřit, co všechno může obsahovat podobiznu velkého vůdce. Okamžitě kupujeme první suvenýry, odznáčky a pohledy. Kolem osmé hodiny konečně vystupujeme na hlavním a zřejmě jediném nádraží v Pchjongjangu, kde nás očekávají naši dva průvodci, z nichž jeden umí celkem dobře česky," popisuje český manželský pár na jednom z cestovatelských blogů nezvyklý zážitek z cesty do KLDR před pár lety.

Ilustrační foto

Operátora Vodafone se možná pokusí převzít AT&T a Verizon

Londýn - Britského mobilního operátora Vodafone se možná pokusí převzít a rozdělit mezi sebe americké telekomunikační skupiny AT&T a Verizon Communications. Napsal to dnes blog Financial Times Alphaville s odkazem na „obvykle spolehlivé zdroje". Akcie Vodafonu po zprávě výrazně vzrostly.

Ilustrační fotografie.

Blogování o jídle má neomezený potenciál, nabírá druhý dech

Praha – Recepty, fotky i osobní kulinářské zkušenosti jsou součástí foodblogů, které nyní nabírají druhý dech. Novým trendem je výroba chleba za pomocí kvásku, který si příznivci domácího pečení vzájemně předávají. Jiné blogy se zase soustředí na cukrářské umění nebo třeba veganskou stravu. V oblasti jídla je stále spousta neprozkoumaných témat, řekl nejznámější český food bloger Martin Kuciel z blogu Cuketka.cz.

Ilustrační foto.

Videa na YouTube měsíčně navštěvuje už víc než miliarda lidí

San Francisco - Počet lidí, kteří každý měsíc navštíví internetovou stránku pro sdílení videí YouTube, přesáhl jednu miliardu. Prudký nárůst podpořilo užívání chytrých telefonů, oznámila dnes společnost YouTube, kterou vlastní americký internetový gigant Google.

FENOMÉN. Tereza Voříšková v dalším filmu Nevinných lží nazvaném Hvězdička.

Hvězdička, důsledek lži spáchané na sobě a návrat Suchánka do dramatu

Praha – Stvořil jsem falešnou hvězdu – to je téma dalšího filmu z cyklu České televize Nevinné lži, Hvězdička. Na obrazovkách se objeví v neděli ve 20 hodin. Čtyřicetiletý novinář v něm přijme svou roli v mediálním obchodním záměru a začne se na internetu vydávat za sedmnáctiletou.

Ilustrační foto

Část počítačů Microsoftu napadli hackeři, data jsou asi v pořádku

Seattle/Redmond – Menší část počítačů americké společnosti Microsoft napadli hackeři, klientská data ale patrně ohrožena nebyla. Způsob, jakým byly bezpečnostní prvky prolomeny, se podle sdělení firmy podobal útokům, o nichž už dříve informovala společnost Apple nebo provozovatel komunitní sítě Facebook.

SMYSL PRO HUMOR Radkin Honzák neztrácí při psaní knížek, ani svojí lékařské praxi, které se věnuje přes 50 let.

Psychiatr a spisovatel Radkin Honzák: Celý život prchám před zubaři

Praha /ROZHOVOR/  - O tom, že i lékaři mohou mít smysl pro humor, se minulý týden přesvědčili návštěvníci Paláce knih Luxor na Václavském náměstí. Sešly se v něm dvě přední osobnosti české medicíny  - psychiatr Radkin Honzák a kardiochirurg Jan Pirk. Cílem vzácné návštěvy byl křest humorné knihy o nehumorném tématu „Jak přežít léčení", jejímž autorem je právě známý psychiatr Honzák.

Psychiatr Radkin Honzák křtil svoji novou knihu

Radkin Honzák představil humorné čtení o léčení a nemocech

Praha /ROZHOVOR/ – O tom, že i lékaři mohou mít smysl pro humor, se ve středu 6. února přesvědčili návštěvníci Paláce knih Luxor na Václavském náměstí. V podvečer se v něm sešli dvě přední osobnosti české medicíny – psychiatr Radkin Honzák a kardiochirurg Jan Pirk. Cílem vzácné návštěvy byl křest humorné knihy o nehumorném tématu „Jak přežít léčení", jejímž autorem je právě známý psychiatr Honzák. Kardiochirurg Pirk se stal pro změnu jejím kmotrem. „Ta kniha by měla být součástí každé domácnosti, protože obsahuje informace potřebné pro nás všechny," řekl na úvod Jan Pirk.

Do Literárního kaleidoskopu se zapojí i spisovatelka Kateřina Tučková.

Jak napsat povídku? Poradí populární Literární kaleidoskop

Brno - Jak napsat příběh, aby se od něj čtenář nemohl odtrhnout? To se dozvědí lidé v Knihovně Jiřího Mahena v Brně. V úterý tam začíná čtyřměsíční kurz Literární kaleidoskop. O novinku je mezi čtenáři zájem. Na celý kurz se jich přihlásilo jedenáct.

Karel Schwarzenberg

Schwarzenberg kvůli kandidatuře zveřejnil zprávu o svém zdraví

Praha – Nejstarší kandidát na prezidenta Karel Schwarzenberg (TOP 09) dnes na svém blogu zveřejnil vyjádření renomovaného lékaře, podle něhož je zdravotně způsobilý pro výkon funkce hlavy státu. Schwarzenbergovi je 75 let a je po operaci srdce. Ke zdravotnické dokumentaci ministra zahraničí a předsedy TOP 09 se vyjádřil přednosta interní kliniky Fakultní nemocnice Motol profesor Milan Kvapil.

Redakce Zlínského deníku: David Karola

Dobrý den, Zlínsko

To je kariéra jako skvělé saké. Tomio Okamura se docela před nedávnem začal objevovat v televizi. Byl na pohled zajímavý a novinářsky přijatelně se vyjádřil prakticky k čemukoliv. V letní sezoně jako mluvčí cestovek jsme ho mohli vídat prakticky každý den. Psal blogy, řada lidí si ho oblíbila. Popularity využil, na podzim se stal senátorem za Zlínsko.

Ilustrační foto

Průkopníka antivirových programů McAfeeho zadržela policie

Washington - Policisté zadrželi na hranicích Mexika a Belize Johna McAfeeho. Průkopník antivirových programů pro počítače je podezříván z vraždy Američana. Informovala o tom internetová stránka whoismcafee.com, která je podle agentury AFP oficiálním blogem sedmašedesátiletého McAfeeho.

Americký voják Robert Bales podezřelý z postřílení 16 afghánských civilistů

Americký voják, který prý postřílel 16 Afghánců, nechce vypovídat

Seattle – Americký seržant Robert Bales obviněný ze zastřelení 16 lidí ve dvou afghánských vesnicích, nebude u soudu vypovídat. Při dnešním předběžném stání, které má pomoci určit, zda s ním vojenský soud zahájí proces, to podle agentury AP řekli jeho právní zástupci.

Džemy a marmelády.

Vítězka marmeládu vylepšila slivovicí

Ústí nad Labem - „Jen ji dobře uvařit a pak se stačí umístit," řekla Michaela Votrubová (11) na 5. Středohořském jamování, sladké voňavé akce s podtitulem Souboj marmelád v rytmu jazzu. Hostil ji v sobotu 3. listopadu bar Činoherního studia v Ústí. Akce otevřela festival Sudety 2012.

Na severovýchodě Slovenska u obce Kurimany nedaleko Spišské Nové Vsi se v sobotu odpoledne zřítil rozestavěný most přes budovanou dálnici.

Neštěstí na stavbě mostu na Slovensku způsobila asi vadná podpěra

Bratislava /VIDEO/ - Příčinou pátečního neštěstí na stavbě mostu na slovenské dálnici byl podle ministra vnitra Roberta Kaliňáka zřejmě kolaps ocelových skruží tvořících podpůrnou konstrukci mostu. Řekl to dnes zpravodajskému portálu HNonline.sk. Podle ministra i odborníků tedy nešlo o pád mostu, ale podpůrné konstrukce. Po zborcení části stavby na dálnici D1 nedaleko Spišské Nové Vsi zemřeli čtyři dělníci. Dalších 12, kteří utrpěli zranění, je v nemocnicích ve stabilizovaném stavu.

 Každý, kdo sbírá staré pohlednice, musí mít vztah k historii. Bez toho to nejde. Liberecký patriot Egon Wiener propadl kouzlu starých pohlednic už bezmála před půl stoletím, shromažďuje je od svých deseti let.

Egon Wiener: Nejraději píši v noci. Jako Balzac

Liberec /ROZHOVOR, KNIHA/ - Rozhovor s Egonem Wienerem nejen o nové knize Egonovy pohledy a pohlednice 4, které představí na autorském čtení ve čtvrtek 25. října v Krajské vědecké knihovně.

 Každý, kdo sbírá staré pohlednice, musí mít vztah k historii. Bez toho to nejde. Liberecký patriot Egon Wiener propadl kouzlu starých pohlednic už bezmála před půl stoletím, shromažďuje je od svých deseti let.

Egon Wiener: Nejraději píši v noci. Jako Balzac

Liberecký kraj /ROZHOVOR, KNIHA/ - Rozhovor s Egonem Wienerem nejen o nové knize Egonovy pohledy a pohlednice 4, které představí na autorském čtení ve čtvrtek 25. října v Krajské vědecké knihovně.

Lenka Procházková

Signatářka Charty 77 Procházková podpořila komunistu Dolejše

Praha – Spisovatelka a signatářka Charty 77 Lenka Procházková se rozhodla ve druhém kole senátních voleb za Prahu 8 podpořit komunistického kandidáta Jiřího Dolejše. Učinila tak na svém blogu „výzvou k rozumu" adresovanou voličům. Procházkovou s Dolejšem pojí zejména odmítavý postoj k církevním restitucím.

Ilustrační foto

Kanadská matka donutila děti k domácím pracím stávkou

Pyramidy špinavých talířů i špinavé prádlo na podlaze se rozhodla ignorovat jedna Kanaďanka, aby konečně donutila k pracím v domácnosti svoje nepořádné děti. Jako stávkující matka dosáhla svého po šesti dnech a o svém vítězném tažení se svěřovala na internetu, píše agentura AP.

Ilustrační foto

Kanadská matka donutila děti k domácím pracím stávkou

Calgary - Pyramidy špinavých talířů i špinavé prádlo na podlaze se rozhodla ignorovat jedna Kanaďanka, aby konečně donutila k pracím v domácnosti svoje nepořádné děti. Jako stávkující matka dosáhla svého po šesti dnech a o svém vítězném tažení se svěřovala na internetu, píše dnes agentura AP.

Roman Joch.

Nečasův poradce označil Klause za ufňukanou kremlofilní bábu

Praha - Ostře se dnes do prezidenta Václava Klause opřel Roman Joch, poradce premiéra Petra Nečase pro oblast lidských práv a zahraniční politiky. Ve svém internetovém blogu vyslovil nesouhlas s názorem, že páteční útok na Klause v Chrastavě na Liberecku byl atentát, a naznačil, že Klaus se po incidentu chová zbaběle. Od jeho slov se premiér Nečas vzápětí distancoval a s Jochem ukončil spolupráci.

Ilustrační foto

Britský list: Otravy metanolem připomněly černý trh v ČR

Londýn/Praha - I když vyšetřovatelé v České republice tvrdí, že našli jediný zdroj otrav metanolem, celý případ obrátil pozornost na černý trh s alkoholem, který zde kvete od pádu komunismu v roce 1989. Ve svém blogu to ve středu napsal britský týdeník The Economist, který se aféře podrobně věnuje.

Petr Nečas a Václav Klaus

Kontroverzní Nečasovy výroky mohly být určeny Klausovi

Londýn/Praha – Výroky Petra Nečase kritizující podporu skupině Pussy Riot a dalajlámovi možná souvisejí méně se zahraniční politikou a více s usmiřováním prezidenta Václava Klause, jehož podporu by premiér mohl potřebovat k tomu, aby si udržel své místo. Ve svém blogu to ve čtvrtek napsal britský týdeník The Economist.

Aleš Misař.

Líbilo by se mi žít v období první republiky

Nymburk - Mladý poetický muž, který mnohým připadá jako z jiného století. Aleš Misař z Nymburka se věnuje psaní poezie už od patnácti let a jak sám říká, nejvíce by se mu líbilo žít za první republiky. Nyní se dal na cestu být básníkem na volné noze

Počítačová hra Sleeping Dogs.

Vychází dema Sleeping Dogs, Modern Warfare 3 a Pro Evolution Soccer 2013

V současné době by člověk spíš čekal ukázku Black Ops 2. Přední výrobci však mají z průzkumů vyčteno, že demo známých her je nejúčinnější až po vydání, aby nastartovalo dodatečný zájem o hru. Activision proto až nyní vypustili demo loňského dílu Call of Duty: Modern Warfare 3, které obsahuje misi Black Tuesday.

Nové logo softwarové společnosti Microsoft.

Microsoft poprvé po čtvrt století změnil své logo

Seattle /VIDEO/ - Softwarová společnost Microsoft dnes poprvé po čtvrt století představila nové firemní logo. Dominantní světový výrobce počítačových operačních systémů tím chce sjednotit svůj vizuální design před uvedením série nových produktů v čele s novým operačním systémem Windows 8.

Počítačová hra Mass Effect 3.

Rozšíření Leviathan pro Mass Effect 3 vyjde už tento měsíc

Pokud se už nemůžete dočkat na stahovatelný přídavek Leviathan pro Mass Effect 3, možná vás potěší zpráva, že čekat už nebudete příliš dlouho. DLC by mělo vyjít za necelé dva týdny - 28. srpna. BioWare to prozradil na svém oficiálním blogu.