Kreativ

ŠTÍTEK: blog

Míša Landová je smutná z kritiky diváků

Michaela Landová z Peče celá země: Kritika na mé působení v pořadu se mě dotýká

Porotkyně oblíbené soutěže Peče celá země Michaela Landová letos oslavila kulatiny. Uběhlo přesně deset let od chvíle, kdy založila blog, který jí od základů změnil život. Bez něho by nebyla známá jako „Makronková královna“, ani jako porotkyně v pekařském klání, kde pro ni rozhodně nebylo jednoduché nahradit předchůdkyni Mirku van Gils Slavíkovou. O to víc ji mrzí, že se na ni teď od diváků snáší ostrá kritika. 

Některé výmysly jsou až úsměvné. Například ten o Svazu sběračů lesních plodů, který prý od začátku příštího roku začne rozdávat povolenky na sběr hub. Opět jde o šířenou lež dezinformátorů.

Povolenky na sběr hub? Svaz navázaný na EU je vydávat nebude, je to další lež

Mezi ty bizarnější nesmysly konce letošního roku určitě patří fáma o připravovaném novém sdružení nazvaném údajně Svaz sběračů lesních plodů (SSLP), který prý začne od začátku sezony sběru hub 2024 prodávat regionální či celostátní povolenky na houby. Je to lež a aktualizovaná verze vylhané zprávy, jež se objevovala už v roce 2011.

Snímek s názvem „Ostrov Aurora“ Kat Lawman

Krása polární záře: 25 nezapomenutelných fotografií od autorů z celého světa

Fotografický a cestovatelský blog Capture the Atlas každoročně pořádá fotografickou soutěž zaměřenou na astronomické jevy. Tématem letošního šestého ročníku byla polární záře. Porota nakonec vybrala 25 nejlepších snímků polární záře od autorů z celého světa. Podívejte se na ně v naší fotogalerii. Stojí to za to.

Pavouci jsou užiteční tvorové, bydlet s nimi ale většina lidí nechce.

Chcete se zbavit pavouků? Poradíme vám, jak je odradit a udržet mimo váš domov

Pavouci jsou vítanými hosty na zahradě, kde nás zbavují škůdců. Představa, že by se tento osminohý nezvaný návštěvník usadil u vás doma, ale většinu lidí neláká. Kde se v domě berou pavouci a jak se jich zbavit? Víte, co nemají pavouci rádi? Co můžete udělat, abyste odradili pavouky od pobytu u vás doma, aniž byste použili chemii nebo je zabíjeli?

Blogerkou se můžete stát v jakémkoli věku.

Blogerem v jakémkoli věku. Čím běžnější téma zvolíte, tím větší zájem vyvoláte

Označení bloger si nejspíš spojujete s mladými lidmi a říkáte si, že to není nic pro vás. Naopak! Psaní blogu může i lidem v produktivním věku či seniorům rozsvítit a obohatit život. Pocítíte radost z tvoření, předáte své životní zkušenosti a možná přitom i poznáte zajímavé lidi. Jak si začít psát blog a co do blogu psát? Poradíme vám.

Italská železnice v roce 1911. Na snímku vlak v Turi v Apulii

Záhada vlaku Zanetti: Legenda tvrdí, že vjel do tunelu, pak se po něm zem slehla

Ke 14. červnu (podle jiných zdrojů ke 14. červenci) se váže tajemná legenda, jaké tak rádi řeší záhadologové. Ten den v roce 1911 prý vjel do tunelu mezi italskými regiony Lombardie a Emilia-Romagna výletní vlak s více než stovkou cestujících, aby už nikdy nevyjel. Jeho pasažéři i samotný vlak pak byli údajně spatřeni na různých místech světa, jako kdyby cestovali prostorem a časem. Kde se tento příběh zrodil?

Filmaři natáčí na Roudnicku a v Ústí nad Labem nový snímek Zápisník alkoholičky. Hlavní roli hraje Tereza Ramba, film režíruje Dan Svátek.

Film Zápisník alkoholičky vzniká na Roudnicku. Tereza Ramba se vrátí v létě

/FOTO/ Filmaři v Mnetěši na Roudnicku, v okolí Řípu, ale také v Ústí nad Labem natáčí hvězdně obsazený nový celovečerní film režiséra Dana Svátka. Tereza Ramba, Miroslav Hanuš, Martin Finger nebo Jan Plouhar v minulých dnech skončili první část natáčení, v červnu mají filmaři do Ústeckého kraj přijet znovu a snímek Zápisník alkoholičky dokončit. Film inspirovaný autobiografickým blogem a knihou Michaely Duffkové popisuje bitvu se závislostí.

Na Roudnicku filmaři natáčí snímek Zápisník alkoholičky. Hlavní roli ztvární Tereza Ramba.

Na Roudnicku točí Zápisník alkoholičky. Hlavní roli ztvární Tereza Ramba

Miroslav Hanuš, Martin Finger, Jan Plouhar, v hlavní roli pak Tereza Ramba. Hvězdné obsazení má nový celovečerní film režiséra Dana Svátka, který začal vznikat v Mnetěši u Roudnice nad Labem. Snímek inspirovaný autobiografickým blogem a knihou Michaely Duffkové popisuje bitvu se závislostí. Filmaři v Mnetěši, okolí Řípu, ale také v Ústí nad Labem stráví 20 natáčecích dní.

Ne, elektrikáři z ČEZ na jižní Moravě neodpojují elektroměry, jak tvrdí vylhaná historka z internetového blogu. Dokonce ani nemohou. ČEZ totiž na jižní Moravě vůbec nespravuje distribuční síť, to má na starost společnost EG.D (dříve EO.N). Ilustrační foto

Nový trend dezinformátorů: Vymýšlejí si příběhy nejmenovaných lidí

Tento týden rozhýbala české sociální sítě kauza vylhaného příběhu o vyplácení speciálních odměn zaměstnancům ČEZu, kteří psychicky nezvládají odpojování brečících matek a babiček od elektroměrů kvůli neplacení. Příběh si vymyslel autor dezinformačního blogu Vidlákovy kydy, ČEZ ho dementoval. Vymyšlené anonymizované příběhy tvoří momentálně na dezinformační scéně silný trend.

Kamča se chystá v šachách dosáhnout velkých věcí

Že jsou šachy nuda? Osmnáctiletá dívka o nich píše básně a chystá talkshow

Když se řekne „šachy“, každý z nás si jistě představí dva extrémně inteligentní jedince, kteří sedí naproti sobě a žmoulají si brady, aby nad černobílou šachovnicí vymysleli nejlepší tah. 18letá Kamila Steinová se snaží tento mýtus zbořit, a i přes svůj nízký věk vyhlásila šachovou literární soutěž a každý den přináší historky ze zákulisí šachových utkání.

Reklamu krásám středních Čech dělají i osobnosti internetu ze zahraničí, které se ve svých zemích mohou pochlubit značnou sledovaností.

Střední Čechy mají na internetu nadchnout skrze Kutnou Horu

/FOTOGALERIE/ Reklamu krásám středních Čech dělají i osobnosti internetu ze zahraničí, které se ve svých zemích mohou pochlubit značnou sledovaností. Takzvaní influenceři a další tvůrci digitálního obsahu. Mluvčí Středočeské centrály cestovního ruchu (SCCR) Lucie Vurbsová na to upozornila v souvislosti s nedávnou mezinárodní konferencí Traverse 2022, jejíž devátý ročník hostilo Brno. Zaujal přes tři stovky influencerů, bloggerů a digitálních tvůrců, upozornila Vurbsová.

Petra Filová z Litomyšle pokřtila svoji druhou knihu Pralinková teta na cestách. Výtěžek z prodeje pomůže sirotkům v Africe a také podpoří ochranu goril horských.

Pralinková teta z Litomyšle vydala druhou knihu. Podpoří sirotky i gorily

Na návštěvy vozí krabice litomyšlských pralinek, první kniha pomohla invalidní mamince Monice a druhá kniha podpoří sirotky v Africe. Petra Filová z Litomyšle alias pralinková teta chce bavit čtenáře a zároveň pomáhat. Její druhou knihu Pralinková teta na cestách v sobotu pokřtil Marek Ždánský, bývalý ošetřovatel goril v pražské zoo, a herečka Pavla Tomicová. Ta se současně stala i patronkou blogu Pralinková teta.

Mája Šnajdrová u Medvědího ledovce.

Ledovce, fjordy a vzácná setkání. Světoběžnice z Chomutovska křižují Kanadu

/SERIÁL/ Cestovatelky, které vyrazily z Chomutovska na druhý konec světa, aby prozkoumaly Kanadu a Aljašku, už za sebou nechaly národní parky Banff a Jasper. Dojely tam po jedné z nejkrásnějších a také nejopuštěnějších silnic světa – Stewart-Cassiar Highway. Z ní se jim nabídl pohled na mohutné ledovce, hluboké fjordy a skutečnou divočinu.

Nové krnovské bistro Včera, dnes a zítra.

Krnovské podniky jedou, další z nich jsou nově na gastromapě Lukáše Hejlíka

/FOTOGALERIE/ Gastromapa Lukáše Hejlíka po celé České republice vyhledává a doporučuje zajímavá bistra, kavárny a restaurace. Herec a food blogger Lukáš Hejlík formou osobní návštěvy a recenze ověřuje, zda trendy podnik dostál své pověsti. Na jeho Gastromapě dosud z krnovských podniků figuroval pouze kultovní Cafe Bar Malé Café. V květnu 2022 na Hejlíkově Gastromapě přibyla kavárna Mane z krnovského Zámečku a krnovské bistro Včera, dnes a zítra.

Našli ho poprvé také u Dunaje.

Od sousedů: Zubař si v šatně filmoval zaměstnankyně

59letý zubař z Lince umístil skrytou kameru v šatně prý kvůli tomu, že v okolí někdo neznámý kradl. Státní zástupce ale vyhodnotil, že přístroj byl tak umístěn a zaměřen, aby mohl panu doktorovi umožňovat pohled na oblast pohlaví filmových zaměstnankyň. Osm natočených videí ve spisu to potvrzuje. Byl obžalován ze zpracování dat v úmyslu poškodit. Za to by mohl dostat až rok.

Čtyřiačtyřicetiletý Moldavan způsobil vážnou dopravní nehodu na obchvatu Chrudimi v červenci 2019. Nyní za ni od soudu dostal podmínku na pět let.

Zavinil nehodu, při níž bloger přišel o nohu. U soudu dostal pětiletou podmínku

Červencový den roku 2019 se stal osudným motorkářům a tehdejším manželům Švihálkovým. Vážně se zranili při dopravní nehodě na obchvatu Chrudimi. Jiří Švihálek následně přišel o nohu. Nehodu zavinil čtyřiačtyřicetiletý Moldavan, který nyní u chrudimského okresního soudu dostal pětiletou podmínku. Poškození chtějí po viníkovi zaplatit nemajetkovou újmu. Té se ale nedočkali.

První 'sametová' demonstrace v Kutné Hoře se konala 23. listopadu 1989.

Vzpomínky Aleny Šuchmannové: Byla jedna sametová...

/FOTOGALLERIE/ Listopadové události byly dramatické také v Kutné Hoře. Zavzpomínal na ně tehdejší student ČVUT Pavel Šuchmann, který je popsal před deseti lety na svém blogu. Po třiceti letech pak současnou situaci hodnotí i jeho třiaosmdesátiletá matka Alena Šuchmannová, stále neskutečně vitální žena, která má o společensko-politickém dění i ve svém věku dokonalý přehled.

Dačického dům v Kutné Hoře

Beseda s autorkou blogu Krkavčí matka bude dnes

Veronika Hurdová je autorkou blogu Krkavčí matka, na kterém čtenáři najdou zamyšlení týkající se života, svobodné výchovy dětí, cestování s nimi, minimalismu, ale třeba i smrti.

Anna Handlová s rodinou.

Mateřství je druhé dospívání, říká Anna Handlová

/ROZHOVOR/ Anna Handlová se stará o sedmiměsíčního syna Mikuláše na plný úvazek. Dříve psávala sloupky Deníček na podpatku a Svatební deníček, dnes coby mladá matka rozjíždí vlastní blog Máma mimo mísu. V rozhovoru prozradila, jak ji mateřství změnilo a co by přála ostatním matkám.

Hana Lehečková s redaktorkou Vyšehradu Alenou Snelling při křtu své novinky na Světu knihy v Praze.

Ke knize ji inspiroval blog schizofrenika

Jižní Čechy – Po dětské knize, rozhlasových pohádkách a divadelních hrách pro dospělé napsala Hana Lehečková z Vodňan psychotickou novelu Svatá hlava.

Marta Kučíková s rodinou žije v Itálii už patnáct let. Stala se z ní úspěšná blogerka, která s humorem popisuje každodenní zážitky.

Jsem zapisovatelka dění viděného okem veselým a vlídným, říká blogerka

Valdagno, Telč – Do mlhavého italského městečka v podhůří Dolomit se měla Marta Kučíková s manželem a dětmi přestěhovat pouze dočasně, ale nakonec se stalo jejich druhý domovem, kde žijí už patnáct let. K Česku měla rodina stále velmi blízko, a protože Martě Kučíkové chyběla hlavně čeština, začala pro radost psát vtipný a výstižný blog o tom, jak se krajanům žije v Itálii. Její postřehy se moc líbily a z Marty Kučíková najednou byla oceňovaná blogerka. O všem, co zažila v zemi na jihu Evropy, si můžete přečíst ve dvou knihách, které vyšly. „Pokaždé, když přijedu do Telče, nejraději bych každého, koho potkám na ulici, objala radostí, že jsem zase na pár dní zpátky,“ nedá Marta Kučíková dopustit na město, odkud pochází.

Sociální síť Facebook - Ilustrační foto

Facebook řeší další skandál. Nechránil hesla stovek milionů uživatelů

Po loňských kauzách kolem zneužívání soukromých údajů uživatelů má největší sociální síť další problém. Podle zjištění bezpečnostního experta Briana Krebse Facebook řadu let ukládal stovky miliony hesel v nezašifrované čitelné podobě. Facebook informaci potvrdil na svém firemním blogu.

Zakladatel Amazonu Jeff Bezos

Miliardář Bezos čelí vydírání. Bulvární deník chce zveřejnit jeho intimní fotky

Zakladatel společnosti Amazon a nejbohatší muž světa Jeff Bezos obvinil čelní představitele amerického bulvárního listu National Enquirer z vydírání. Údajně po něm požadovali zveřejnění prohlášení, že majitel deníku, vydavatelská společnost American Media (AMI), nepracuje na základě politické objednávky. Pokud tak neučiní, hrozili zveřejněním intimních snímků, na kterých je Bezos zachycen s milenkou Lauren Sanchezovou.

Zimní běh na Blaník.

Blanický rytíř vyslal běžce na mýtickou horu Blaník

Vlašim – V předvečer závodu vydatně sněží a venku panuje lezavá zima. Běžci tuší přetěžký terén ve sněhové peřině. Po probuzení se ale teplota přehoupla nad nulu a sníh pomalu odtává. Trať se zhoršuje každým závodníkem a každým krokem. Naplňují se slova ředitele závodu Ondřeje Pojmona: „Jde o extrémní závod v extrémním počasí.“ Řeč je o populárním vlašimském závodu Zimní běh na Blaník, který se konal již po čtyřicáté páté.

Airbus A350 společnosti Cathay Pacific

Tuze drahá chyba. Dopravce nabízel prémiové letenky se slevou 95 procent

Rezervační portál Hongkonkgských aerolinek Cathay Pacific lákal během Nového roku své potenciální zákazníky na nabídku, která se nedala odmítnout. Na trasách mezi Vietnamem a několika americkými městy totiž nabízel zpáteční letenky první třídou za „pouhých“ 675 dolarů (zhruba 15 tisíc korun). Druhý šok pro překvapené zákazníky přišel poté, co společnost na svém twitterovém účtu uvedla, že všechny zakoupené letenky zůstávají nadále v platnosti.

Osmnáctiletá Stela Ambrosová bojuje s rakovinou, snaží se ale pomáhat ostatním.

Dva roky zápasí s rakovinou. Přesto pomáhá ostatním

Vyškov - Nevzdávat se. Heslo, kterým se řídí osmnáctiletá Stela Ambrosová z vyškovské místní části Rychtářov. Už skoro dva roky zápasí s rakovinou štítné žlázy. „Když mi doktoři oznámili diagnózu, byl to pro mě konec světa, nevěděla jsem, co bude a co mě čeká,“ říká studentka cestovního ruchu.

Bojovat znamená zvítězit. I tak by se dal v kostce shrnout příběh teprve čtyřiadvacetileté Jany z Přerova, která v těhotenství bojovala s rakovinou.

Pokud moje kniha „nakopne“ onkologické pacienty k boji, pak splnila svůj účel

O nelehkém boji dnes čtyřiadvacetileté Jany Ryšánkové, které před dvěma lety – ve čtyřiadvacátém týdnu těhotenství zjistili rakovinu, Přerovský a hranický deník již informoval. Tenkrát jí dokonce hrozila amputace nohy. Mladá žena se ale nevzdala a dala se do boje, bojovala za zdraví svoje i své dcery – a nelehký boj nakonec vyhrála.

Sídlo společnosti Google v kalifornském Mountain View

Google postaví nové zelené datacentrum v Dánsku. Investuje přes 15 miliard

Google plánuje utratit 4,5 miliardy dánských korun (15,7 miliard korun českých) za nové datacentrum v dánském městě Fredericii. Kromě toho hodlá v zemi investovat i do zelené energie a vyhodnocuje řadu projektů pobřežních, větrných a solárních elektráren. Firma to oznámila v příspěvku na svém blogu.

Svitavský a pardubický krajský zastupitel Vítězslav Podivínský.

Lživé informace a hoaxy šíří na webu i krajský zastupitel

Svitavy – Hoaxy, fake news, dezinformace. Ve virtuálním prostoru sociálních sítí, blogů a serverů zuří hybridní válka. Je to fakt, kterého si nejspíš nepovšiml jen málokdo. V poslední době se potyčky, v nichž proti sobě na obou stranách většinou stojí stejně nesmiřitelní nepřátelé, přenesly i do komunální politiky.

Svitavský a pardubický krajský zastupitel Vítězslav Podivínský.

Hoaxy i vulgarismy. Blog zastupitele Podivínského podle některých škodí ČSSD

Hoaxy, fake news, dezinformace. Ve virtuálním prostoru sociálních sítí, blogů a serverů zuří hybridní válka. Je to fakt, kterého si nejspíš nepovšiml jen málokdo. V poslední době se potyčky, v nichž proti sobě na obou stranách většinou stojí stejně nesmiřitelní nepřátelé, přenesly i do komunální politiky.

Ostrov ve Finsku, na který budou moci jen ženy

Ve Finsku bude ostrov jen pro ženy. Na SuperShe Island muži nesmí

Podnikatelka Kristina Rothová vytvořila na pobřeží Finska takzvaný SuperShe Ostrov, tedy soukromé útočiště pro ženy, kam nesmí žádný muž. Rothová tím prý chtěla ženám dopřát destinaci, která je vzdálená tlakům současné společnosti. Zároveň si tam ženy mohou "znovu osvojit svou ženskou energii".