Kreativ

ŠTÍTEK: blog

Počítačová hra Far Cry: Primal.

Výlet do pravěkého světa Oros bude ve Far Cry: Primal pouze pro jednoho

S pomalu blížícím se datem vydání nejnovějšího dílu Far Cry série se studio rozhodlo odhalit další informace o chystané hře. V tomto případě jde bohužel o ten typ oznámení, které mnoho hráčů zklamou. Ve Far Cry: Primal se totiž nepočítá s žádnou formou hry více hráčů.

Konzolová i počítačová hra Scalebound.

Scalebound hlásí zpoždění, vyjde až příští rok

Po boku obřího draka si v chystané akci od tvůrců Bayonetta dalších známých her, zabojujeme až v roce 2017. Původně měla hra dorazit v druhé polovině letošního roku. Čekání na ambiciózní Scalebound od studia Platinum Games (autoři Bayonetta, Transformers: Devastation či například Metal Gear Rising: Revenagenace) se znatelně prodlouží.

Ilustrační fotografie.

Twitter zavedl jasnější pravidla pro blokování účtů extremistům

San Francisco – Sociální síť twitter konkretizovala pravidla blokování a rušení účtů, jejichž uživatelé propagují násilí nebo vyhrožují násilím určitým skupinám. Firma úterním sdělením odpovídá na rostoucí požadavky politiků a dalších, kteří poukazují na to, že islamističtí extremisté používají twitter a další sociální sítě ke své propagandě a k náboru nových členů.

Album Prví sníh od Lindy Milotové

Gymnázium Blovice vydalo CD i kalendář plný dívek

Blovice - Pomáhat nadaným a zviditelňovat školu má za cíl nadační fond BloG Trust, který téměř rok funguje na Gymnáziu Blovice. Že to nejsou jen plané sliby, se potvrdilo v úterý na slavnostním křtu kalendáře a CD, jež právě díky BloG Trustu vznikly.

kniha blogů z filmového a divadelního zákulisí Kafe a cigárko.

Psaní je pro mě ventil, říká Marie Doležalová

Praha /ROZHOVOR/ – Vídáme ji každý sobotní večer na obrazovce České televize ve StarDance. Se svým partnerem Markem Zelinkou se probojovala už do druhé půli soutěže. Herečka Marie Doležalová toho ale stíhá víc než jen filmy, divadlo Na Fidlovačce či televizní práci (Saša v sitcomu Comeback). Dnes jí vychází kniha blogů z filmového a divadelního zákulisí Kafe a cigárko (Domino), za které má letošní Magnesii Literu.

Lucie Bittalová. Autorka kampaně Měsíc raka upozorňující ženy na rakovinu děložního čípku.

Mladá aktivistka proti rakovině podlehla nemoci. Bojovala kampaní Měsíc raka

Brno – Lucie Bittalová, která upozorňovala prostřednictvím kampaně s provokativním názvem Měsíc raka všechny ženy, že podcenění prohlídek u gynekologa a prevence se nemusí vyplatit, podlehla rakovině děložního čípku. „V pátek večer zemřela naše kolegyně Lucka Bittalová. Bude nám moc chybět…" oznámili na internetu zástupci iniciativy Hate Free Culture.

Jan Farský

Pohřbí senátoři nejkrásnější zákon? Rozhodnou poslanci

Praha /INFOGRAFIKA/ – Když někdo nakoupí zboží či služby za peníze daňových poplatníků, dá jim 
o tom prostřednictvím internetu vědět, jinak řečeno kupní smlouvu zveřejní. A pokud to do tří měsíců neudělá, obchod nebude platit. Jasné, jednoduché a efektivní opatření. Navíc se vešlo na jedinou stránku, kterou před třemi lety poslanec TOP 09/STAN Jan Farský v paragrafovém znění předložil do sněmovny. Přesto se jeho opakovaně podaný návrh tzv. nejkrásnějšího zákona o registru smluv po třech letech vrací ze Senátu do poslaneckých lavic ve vykuchané podobě. „Zákon se v senátní verzi stal jen prázdnou skořápkou, nefunkčním předpisem, který slušné obtěžuje a zlodějům nepřekáží," napsal na svém blogu Farský.

Lucie Bittalová. Autorka kampaně Měsíc raka upozorňující ženy na rakovinu děložního čípku.

Proti rakovině bojovala s kampaní Měsíc raka. Brňanka Bittalová podlehla nemoci

Brno – Lucie Bittalová, která upozorňovala prostřednictvím kampaně s provokativním názvem Měsíc raka všechny ženy, že podcenění prohlídek u gynekologa a prevence se nemusí vyplatit, podlehla rakovině děložního čípku. „V pátek večer zemřela naše kolegyně Lucka Bittalová. Bude nám moc chybět…" oznámili na internetu zástupci iniciativy Hate Free Culture.

Z CEST PO INDII. Před více než půl rokem vyrazili dva cestovatelé Martin Měchura a Petr Petříček z Bangkoku do Horních Řepčic na Vespě a v tuk-tuku. Navštívili Barmu a projeli i Indii.

Vespa Expedition: Z Barmy do Indie aneb Jak cestovatelé ochutnali psa

Naposledy jsme dvojici cestovatelů Martina Měchuru a Petra Petříčka zastihli na hranici s Barmou. Zvažovali, zda podivnému, navíc bývalému průvodci zaplatit nemalou částku za vyřízení povolení k vjezdu. Risk se jim však nakonec vyplatil a přes další peripetie se jim do země skutečně podařilo dostat.

Z CEST PO INDII. Před více než půl rokem vyrazili dva cestovatelé Martin Měchura a Petr Petříček z Bangkoku do Horních Řepčic na Vespě a v tuk-tuku. Navštívili Barmu a projeli i Indii.

Vespa Expedition: Z Barmy do Indie aneb Jak cestovatelé ochutnali psa

Asie - Naposledy jsme dvojici cestovatelů Martina Měchuru a Petra Petříčka zastihli na hranici s Barmou. Zvažovali, zda podivnému, navíc bývalému průvodci zaplatit nemalou částku za vyřízení povolení k vjezdu. Risk se jim však nakonec vyplatil a přes další peripetie se jim do země skutečně podařilo dostat.

Guvernér České národní banky Miroslav Singer.

Guvernér ČNB Singer: Konec intervencí může nastat na přelomu 2016 a 2017

Praha - Konec režimu devizových intervencí může přijít na přelomu roků 2016 a 2017. V blogu na internetových stránkách České národní banky to dnes uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer. Pravděpodobnost, že by ČNB ukončila režim intervencí v létě nebo na začátku podzimu příštího roku, je podle Singera mizivá. Dodal, že základní úroková sazba se z technické nuly začne zvyšovat v roce 2017.

Spisovatelka Žaneta Voldánová.

Nový román Žanety Voldánové zavede čtenáře do vyšší společnosti

Hodonín – Teprve dvacetiletá studentka Žaneta Voldánová v uplynulých letech překvapila nejen čtenáře z Hodonínska třemi úspěšnými romány. Nyní připravuje svůj další literární počin. Pojmenuje jej My, dámy. V budoucnu chce své knihy přeložit do angličtiny, aby se její tvorba otevřela celému světu.

Tesla představila režim "autopilot".

Tesla do svých aut zavádí autopilota. Bez řidiče se ale neobejde

Americký výrobce elektromobilů Tesla Motors rozesílá zákazníkům v Severní Americe novou verzi programového vybavení, která umožní řídit vůz v režimu "autopilot". Software, určený pro vozy Model S a Model X, sice neumí řídit auto úplně sám, podle sdělení na firemním blogu se ale dokáže pohybovat na silnici, měnit jízdní pruhy a regulovat rychlost auta s ohledem na okolní provoz.

Matěj Hollan z Žít Brno.

Brněnští komunisté chtěli odvolat náměstka primátora Hollana. Neuspěli

Brno – O odvolání Matěje Hollana z funkce náměstka primátora chtěli na úterním jednání brněnského zastupitelstva hlasovat komunističtí zastupitelé. Jejich klub navrhl zařadit tento bod na program jednání dodatečně.  Opoziční komunisty popudila Hollanova slova o posílání lidí do plynu. Návrh zařadit bod ale neprošel. "Pro hlasovalo jednadvacet, proti šestnáct, zdrželo se deset zastupitelů. Návrh tak nebyl schválený," komentoval primátor Petr Vokřál.  

Lukáš Hejlík

Lukáš Hejlík: Krásné Olomouci chybí rozmanitost

Olomouc - Herec a moderátor Lukáš Hejlík je v Olomouci jako doma. Nejen, že sem jezdí za rodinou, na Hanou míří i za prací. Do konce roku ho lze v pořadu LiStOVáNí v Divadle na Šantovce vidět hned několikrát.

Pavlov.

Cyklostezky jinak: zkuste video blog s průvodcem

Cykloturistika, stejně tak jako vinařská turistika je rok od roku populárnější. Do přírody i za vínem vyjíždí více nadšenců sportovce a putování po vinařských stezkách v sobě oba tyto fenomény přirozeně spojuje. Po mapách a průvodcích tak Vinařský fond představuje další informační servis pro cyklisty a milovníky vína.

Angela Merkelová

Nový návrh dohody EU o uprchlících prý nepočítá s kvótami

Brusel - Povinné kvóty k přerozdělování migrantů v rámci Evropské unie možná nebudou. Podle blogu listu Financial Times s nimi totiž nepočítá aktuální návrh dohody pro úterní jednání ministrů vnitra členských zemí EU, na němž pracují vyjednávači. Počet přijatých uprchlíků by si podle tohoto textu stanovovaly jednotlivé státy samy.

Chan Chauto, předseda představenstva čínské skupiny CEFC, prezident česko- čínské komory s Milošem Zemanem.

Vnuk exprezidenta Číny? Nakupuje v ČR a radí Hradu

Praha, Peking /INFOGRAFIKA/ – Tajemný šéf v Česku hojně nakupující čínské investiční skupiny CEFC Jie Ťien-ming, jenž se minulý týden stal poradcem prezidenta Miloše Zemana, by mohl být vnukem bývalého čínského prezidenta a maršála Jie Ťien-jinga, který stál v čele asijského státu v letech 1978 až 1983.

Ilustrační foto

ČNB může režim devizových intervencí udržovat i po roce 2016

Praha - Česká národní banka může udržovat uvolněnou měnovou politiku, tedy i režim devizových intervencí, déle, než předpokládá její srpnová prognóza vývoje ekonomiky. Důvodem může být snížení očekávaného růstu Číny a jiných rozvíjejících se zemí a s tím spojený pokles cen ropy i dalších komodit. Ve svém blogu to dnes uvedl viceguvernér centrální banky Vladimír Tomšík.

Webová stránka investigativního blogu Netzpolitik.org.

Německá prokuratura zastavila vyšetřování blogu Netzpolitik.org

Berlín - Německá prokuratura s konečnou platností zastavila vyšetřování proti investigativnímu blogu Netzpolitik.org, který čelil obvinění z vlastizrady kvůli zveřejnění plánů kontrarozvědky. Kauza vyvolala v Německu pobouření a vedla k odvolání nejvyššího státního zástupce Haralda Rangeho. Státní zastupitelství sice šetří únik informací i nadále, vyšetřování ale vede proti neznámému pachateli.

Harald Range

Německý nejvyšší státní zástupce byl po sporu s vládou odvolán

Berlín - Německý ministr spravedlnosti Heiko Maas dnes zbavil funkce nejvyššího státního zástupce Haralda Rangeho. Range čelil kritice ze strany vlády i novinářských organizací poté, co zahájil vyšetřování proti investigativnímu blogu Netzpolitik.org pro podezření z vlastizrady. Dříve během dne ale také nejvyšší státní zástupce obvinil vládu Angely Merkelové, že se neoprávněně vměšuje do vyšetřování blogu a ohrožuje nezávislost justice.

Tereza Hažmuková.

Tereza Hažmuková: S pečením někdy končím v půl druhé ráno

Mělník – Začalo to náhodou, když Tereza Hažmuková dostala chuť zkusit upéct několik cupcaků, dortíčků v papírových košíčcích zdobených krémem a ovocem nebo marcipánovými doplňky. Dnes je peče nejen pro svou rodinu a kolegy v práci, ale prodává je třeba i na mělnických farmářských trzích.

Mobilní hra Angry Birds 2.

Angry Birds 2 oficiálně oznámeno, vyjde tento měsíc

Finské Rovio chystá nové pokračování své velmi úspěšné série především mobilních her. Dvojka má být po všech směrech lepší a větší než první díl, ačkoliv název je značně zavádějící. Angry Birds her již stihlo vyjít opravdu hodně a značka bude expandovat do dalších odvětví. Nové Angry Birds má přilétnout předposlední den července.

Vyšetřovatelé na místě střelby.

Útočník na americké námořníky pocházel z Kuvajtu. Na blogu psal o džihádu

Chattanooga (USA) – „Život je krátký a hořký" a muslimové by neměli zmeškat příležitost, aby se „podrobili Alláhovi", napsal podle monitorovacího střediska SITE před několika dny na internetu čtyřiadvacetiletý muž viněný ze čtvrteční střelby ve městě Chattanooga v americkému státu Tennessee. Zahynuli při ní čtyři členové americké námořní pěchoty i podezřelý útočník. Další tři lidé utrpěli zranění. Vyšetřovatelé nyní motivy útoku na dvě vojenská zařízení zjišťují.

Řecký ministr financí Janis Varufakis.

Řecký ministr financí Varufakis odstupuje z funkce

Atény - Řecký ministr financí Janis Varufakis dnes oznámil, že odstupuje z funkce. Na svém blogu uvedl, že si je vědom, že někteří z představitelů euroskupiny by uvítali, kdyby s ním už nemuseli jednat. Premiér Alexis Tsipras prý soudí, že Varufakisova „absence" by mu pomohla při vyjednávání dohody s eurozónou. Právě z tohoto důvodu opouštím dnes ministerstvo financí, dodal Varufakis.

Matěj Balga.

Cestovatel Matěj Balga dorazil do cíle Hedvábné stezky

Slovácký cestovatel na své cyklopouti z Hodonína na východní pobřeží do cíle Hedvábné stezky a dál na východ urazil téměř deset tisíc kilometrů. O muži, který opustil Hodonín v polovině října, Hodonínský deník Rovnost informoval naposledy při překročení z Kyrgyzstánu do Čínské lidové republiky. „Dny v Sinťangu měly neurčité obrysy vizí starce s počínajícím šedým zákalem a jsou povětšinou horké, prašné a zmučené větrem. V poušti rudé jak Áresovy slzy měřím vzdálenosti na dny a další cíle na měsíce," popsal na svém blogu průjezd nejzápadnější čínskou provincií čtyřiadvacetiletý cestovatel.

Matěj Balga.

Matěj Balga dorazil do cíle Hedvábné stezky

Čína – Slovácký cestovatel na své cyklopouti z Hodonína na východní pobřeží do cíle Hedvábné stezky a dál na východ urazil téměř deset tisíc kilometrů. O muži, který opustil Hodonín v polovině října, Hodonínský deník Rovnost informoval naposledy při překročení z Kyrgyzstánu do Čínské lidové republiky. „Dny v Sinťangu měly neurčité obrysy vizí starce s počínajícím šedým zákalem a jsou povětšinou horké, prašné a zmučené větrem. V poušti rudé jak Áresovy slzy měřím vzdálenosti na dny a další cíle na měsíce," popsal na svém blogu průjezd nejzápadnější čínskou provincií čtyřiadvacetiletý cestovatel.

Vystudovaný farmaceut z Brna Marek Šiman.

Lékárník radí lidem, jak na nemoc. Na webu

Pacient mi oznámil, že zapil hrst prášků na vysoký tlak červeným vínem. Hrozně se přitom divil, že nezabírají. Takových zážitků má pětadvacetiletý vystudovaný farmaceut z Brna Marek Šiman mnoho. Aby lidem pomáhal se správným užíváním léků, spustil se svou kolegyní Lenkou Urbánkovou v březnu projekt Lékověda.

Vystudovaný farmaceut z Brna Marek Šiman.

Lékárník radí lidem, jak na nemoc. Na webu

Brno - Pacient mi oznámil, že zapil hrst prášků na vysoký tlak červeným vínem. Hrozně se přitom divil, že nezabírají. Takových zážitků má pětadvacetiletý vystudovaný farmaceut z Brna Marek Šiman mnoho. Aby lidem pomáhal se správným užíváním léků, spustil se svou kolegyní Lenkou Urbánkovou v březnu projekt Lékověda.

Ilustrační foto

V USA představují v přírodě největší riziko včely, vosy či sršni

New York - Kdykoli se na světě objeví nový případ útoku žraloka na člověka, proběhne sdělovacími prostředky vlna paniky, jako by se právě Čelisti přelily z filmového plátna do nejbližšího oceánu, napsal zpravodajský server CNET.com. Pravda je ale taková, že po světě běhá, plazí se či létá řada zvířat, která ročně zabijí mnohem víc lidí, než žraloci – včetně například krav.

Iva Pekárková.

Spisovatelka Iva Pekárková: Většina imigrantů chce jen tiše žít svůj život

Praha /ROZHOVOR/ - Postřehy z Londonistánu. Tak pojmenovala Iva Pekárková svou novou knihu namíchanou z blogů a literatury faktu (Mladá fronta), jež zastřešuje až na výjimky jedno téma: život s imigranty. V jejím případě hlavně v Londýně, nicméně pro české čtenáře je v mnohém poučná. Třeba v tom, že na rozdíl od názorů některých politiků a odpůrců uprchlíků není černobílá. Navíc je psaná s autorčiným příslovečným sarkasmem.

Golf - ilustrační foto.

Stáž v Corku: zprostředkování golfových výletů a dovolených

Rychnov u Jablonce nad Nisou - Stáž jsem vykonávala ve druhém největším městě Irska, v Corku. Strávila jsem tam čtyři neuvěřitelné týdny (21. března – 18. dubna). Stáže jsem se mohla zúčastnit díky naší škole (Obchodní akademie, Hotelová škola a Střední odborná škola, Turnov) a programu Erasmus+.

Online počítačová hra Wildstar.

WildStar se na podzim otevře všem hráčům

Sci-fi hra WildStar je jednou z mála masivních on-line her, které vyžadují placení měsíčních poplatků. Spoustu ostatních her od tohoto modelu již upustilo a právě WildStar je bude letos následovat. Bude ale nutné počkat na podzim, kdy studio plánuje změnu provést. Tímto krokem chtějí tvůrci z Carbine nalákat do své hry ještě více hráčů.