Kreativ

ŠTÍTEK: Bonn

Ilustrační foto.

Neandertálců bylo málo, proto vyhynuli

Bonn, Washington - Zánik neandertálců zřejmě způsobil extrémně nízký stav jejich populace. V závěrečné etapě jejich existence žilo na evropském kontinentě jen 7000 až 10 000 těchto hominidů.

Česká fotografie v Bonnu. František Drtikol, Vlna z roku 1925.

V Bonnu probíhá největší zahraniční výstava české fotografie

Bonn - Největší. Tento zcela jednoznačný přívlastek je možno zvolit pro výstavu české fotografie 20. století, která právě probíhá v Bonnu. V Umělecké a výstavní hale Spolkové republiky Německo se svými díly představují dvě stovky tvůrců a jejich vystoupení je nejrozsáhlejší přehlídkou české fotografie, jaká kdy byla v zahraničí uspořádána.

Koncert v Heroldově síni

Ještě o něm uslyšíme

Rakovník - Martin Levický je laureátem mnoha národních i mezinárodních klavírních soutěží, zvítězil i v konkursu o stipendium firmy Yamaha a z Pražského jara 2004 si odnesl cenu pro nejúspěšnějšího mladého účastníka.

Sonáta v dur

Dívám se z okna. Šedivý pták na šedivé větvi na pozadí šedého nebe. Dál: šedý kouř se válí po šedivé střeše, šedavá mlha na obzoru, na zemi zešedlý sníh. Šedivo v hlavě, v duši, v srdci, ani psát se mi to dál nechce a vám se to určitě už nechce číst.

Ilustrační foto

Rakovničtí pozemkáři na stoletých oslavách

Praha/Rakovník/ Doba předvánoční je časem různých setkání a jedno z těch slavnostních se uskutečnilo v pražském hotelu Pramen, kde se k oslavám 100. výročí pozemního hokeje u nás sešly dvě stovky účastníků.

Vítězslav Beneš (vlevo) vstřelil do sítě Plzně druhý a vedoucí gól.

FOTO: Spartu probudil Berger, po pauze Kladno zbičovala

Praha – Fotbalisté SK Kladno se s ligovým podzimem 2008 rozloučili drtivou porážkou na nejslavnějším českém stadionu. Tam je hostila Sparta, která sice v duchu posledních týdnů nezačala vůbec dobře, ale spasila ji krásná rána intrernacionála Patrika Bergera z 25. minuty, na kterou navíc navázal chvíli po přestávce Bonny Wilfried. Pak už se góly do hostující sítě sypaly velmi rychle.

Ilustrační foto

Deutsche Telecom tajil ztrátu dat 17 milionů zákazníků

Bonn - Osobní údaje 17 milionů zákazníků Deutsche Telecom uloupil neznámý pachatel z dceřinné firmy T-Mobile. Stalo se tak již před rokem a půl, přiznala společnost v sobotu, tedy v den, kdy o kauze informoval deník Der Spiegel.

Jiří Šíma.

Obojživelník Šíma rozloží síly

Brno - Vrátil se z Německa, aby se stal oporou hned dvou brněnských klubů. Jiří Šíma hraje třetí fotbalovou ligu za Bystrc a zítra začne s Helasem boje v nejvyšší futsalové soutěži.

Kostičky se na kladenském dresu už neobjeví.

Novák slibuje: Kostičky z dresů zmizí

Kladno-Anketa časopisu hattrick určila dresy fotbalistů SK Kladno v uplynulé sezoně za vůbec nejhorší, jaké kdy kdo v lize nosil. Sportovní ředitel klubu Eduard Novák se tomu jen pousmál, nicméně potvrdil, že oblečení hráčů Kladna se v nové sezoně přece jen změní.

Ředitel Německé pobočky organizace modelů tryskáčů Winfried Ohlgart

Na hlavu vám model nespadne, tvrdí šéf leteckých modelářů

Hluboké Mašůvky - Nebe nad Hlubokými Mašůvkami patřilo o víkendu mezinárodnímu setkání leteckých modelářů s jejich modely tryskových letadel. Na akci Jet Over Czech 2008 přijely desítky pilotů, ale také množství diváků. Až z Německého Bonnu si přijel zalétat také ředitel německé organizace leteckých modelářů, jedenašedesátiletý pilot Winfried Ohlgart.

Jaderné elektráryn jsou velmi kontroverzní, ale neprodukují skleníkové plyny.

Snižování emisí cestou jaderná energie?

Bonn/ Bohaté národy možná budou pomáhat těm chudším s výstavbou jaderných elektráren. Mělo by je k tomu motivovat opatření směřující k omezení emisí skleníkových plynů, o kterém tento týden jednaly delegace 170 národů v Bonnu.

Divadlo Reduta

Reduta se promění v dům hrůzy

Brno - Strašidelných kostýmů a masek se mohou polekat v sobotu v podvečerních a večerních hodinách návštěvníci sklepení Reduty. Studio Devítka zde totiž uvede premiéru experimentálního operního představení Vyvolávači.

Hasiči v Oseku dostali nové auto.

Osečtí hasiči budou jezdit novým autem

Osek - Hasičům v Oseku se podařilo výrazně inovovat vozový park. Díky finančnímu daru 400 tisíc korun, které městu věnovaly Severočeské doly Chomutov, si v těchto dnech přivezli z Německa speciální hasičský vůz Iveco Magirus.

Tady dopadl asteroid. Meteorický kráter v Arizoně je dokladem, co těleso z vesmíru dokáže způsobit.

Ostře sledovaný asteroid WD5

Kourou, Cap Canaveral - Na filmovém plátně celý problém řeší Bruce Willis odpálením jaderné nálože, která asteroid, řítící se na zeměkouli, rozpoltí vedví.

Martina Čížková (vlevo) ze Svitav představila projekt.

Pohoda v Kolovratech vynesla padesát tisíc korun

Svitavy/Kolovraty - Tříkrálová neděle byla pro svitavské rodiče a přátele zdravotně postižených dětí výjimečná. Jejich přátelé, zpěvák Tomáš Beroun a profesor pražské Ježkovy konzervatoře Eduard Klezla, pro ně uspořádali koncert Pohoda v Kolovratech. Vybralo se padesát tisíc korun.

Martina Čížková (vlevo) ze Svitav představila projekt.

Pohoda v Kolovratech vynesla padesát tisíc korun

Svitavy/Kolovraty - Tříkrálová neděle byla pro svitavské rodiče a přátele zdravotně postižených dětí výjimečná. Jejich přátelé, zpěvák Tomáš Beroun a profesor pražské Ježkovy konzervatoře Eduard Klezla, pro ně uspořádali koncert Pohoda v Kolovratech. Vybralo se padesát tisíc korun.

Ilustrační foto.

Čupr exceloval v Rakousku

Litoměřice - V závěru roku má parádní formu šermíř Slavoje Litoměřice Michal Čupr. Po vítězství v Bonnu a při mistrovské soutěži kadetů v Olomouci dokázal totiž zvítězit minulý týden také v rakouském Mödlingu.

Ilustrační foto.

Ostuda! Kopřivnice vypadla z poháru s Polankou

Kopřivnice - Sdruholigovou Polankou vypadli už vosmifinále Českého poháru házenkáři Kopřivnice. Nadšeně bojující tým zpředměstí Ostravy tak již vyřadil druhého extraligového soupeře, neboť vpředcházejícím kole porazil Třeboň.

Ilustrační foto

Smůla: amfetamin prodali protidrogovému agentovi

ÚSTÍ - Vladimír Bína z Hořovic a Miroslav Kadeřábek z Teplic čelí před ústeckým krajským soudem obžalobě kvůli dovozu 10 kg amfetaminu z Nizozemska. Bína nabízel amfetamin tak nešikovně, že prodal látku agentovi protidrogové centrály.

Ilustrační foto.

Čupr potvrdil v Bonnu své kvality

LITOMĚŘICE - Šermíř Slavoje Litoměřice Michal Čupr zazářil na velké mezinárodní soutěži v kordu kadetů, která se o minulý víkend konala v německém Bonnu.