Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

V chladu škrabali brambory nejrychleji manželé Pejškovi

Havlíčkův Brod - Přibližně za tři minuty dokázali v sobotu oškrabat tři kilogramy brambor nejlepší účastníci soutěže v Havlíčkově Brodě. Nejúspěšnější byli stejně jako loni manželé Alena a Miloš Pejškovi z Havlíčkova Brodu, kteří zvítězili v kategoriích mužů a žen.

Bublavská škrabka ukáže kulinářské pochutiny z brambor

Bublavská škrabka. Takový je název oblíbené kulinářské akce v Bublavě, která v krušnohorské obci pomalu, ale jistě zakořenila. Pochutinami z brambor se tam místní chlubí už příští sobotu. Více v rozhovoru s pořadatelkou Bublavské škrabky Michalou Nyklesovou…

Bramborová pochoutka Vysočiny: ze soutěžních výtvorů přecházely oči

Havlíčkův Brod – Tradiční Bramborářské dny v Havlíčkově Brodě opět zpestřila soutěž o Bramborovou pochoutku Vysočiny. Prostě i ukázka kulinářského umění studentů zkrátka k této podzimní akci patří. A mladí kuchaři opět zdatně dokazovali, že brambory nemusí být pouze přílohou.

Mřížkový koláč trochu jinak

Klasické těsto nahraďte bramborovým, místo obvyklých jablek přidejte tvaroh se sušenými brusinkami a netradiční moučník je na světě.

Urodilo se nejméně brambor za desítky let. Ceny jsou dvojnásobné

Havlíčkův Brod – Čeští zemědělci letos sklidí nejméně brambor za desítky let, protože jim počasí pokazilo výnosy. Nižší úroda už způsobila zdražení, pěstitelé prodávají brambory oproti loňsku za dvojnásobek. Podle odhadu Ústředního bramborářského svazu ČR se objem produkce zemědělských podniků proti loňsku snížil asi o pětinu přibližně na 550.000 tun. Předseda svazu Miloslav Chlan na dnešním semináři pěstitelů v Havlíčkově Brodě řekl, že bramborářství v Česku je v útlumu dlouhodobě, pomoci by mu měl stát.

Bublavská škrabka ukáže kulinářské pochutiny z brambor

Bublava – Bublavská škrabka. Takový je název oblíbené kulinářské akce v Bublavě, která v krušnohorské obci pomalu, ale jistě zakořenila. Pochutinami z brambor se tam místní pochlubí už příští sobotu. Více v rozhovoru s pořadatelkou Bublavské škrabky Michalou Nyklesovou.

Neúroda na polích: za kilogram brambor si pořádně připlatíme

Šípy – O dvacet až třicet procent nižší sklizeň letos očekávají pěstitelé brambor v České republice. To se již odrazilo na ceně v obchodech. Zákazník za ně letos zaplatí v celorepublikovém průměru o šedesát procent více než loni, tedy v průměru 15,25 koruny za kilogram.

Běleckým Mlýnem se o víkendu nesla chuť guláše

Bělecký Mlýn – Údolí osady pod skalou porostlou lesem je provoněno gulášem. Energicky prorážím tu vůni a jdu přímo za nosem. Gulášové aroma mě přivede do kuchyně, kde šéfkuchař bojuje s chataři o nejlepší chuťový zážitek z původně maďarského pokrmu.

Brambory prudce zdražily. Ale jen v obchodech

Olomouc, Praha - Jídlo pro chudé, a stojí skoro jako banány! zlobili se včera na olomoucké tržnici plné čerstvých výpěstků zelinářů a sadařů mnozí zákazníci. Cena brambor se v těchto dnech dostala na patnáct korun za kilogram.

Jak jsme dříve sklízeli brambory

Již Čechy - Opět je tu nový díl „nekonečného" seriálu jihočeských Deníků, který jsme na počátku nazvali 70+.Tentokrát senioři vzpomínají na to, jak dříve chodili sklízet brambory.

Letošní úroda, to je katastrofa. Je málo jablek i brambor

Tachovsko - Na téměř stovce hektarů pěstuje společnost Agroova v okolí Velkých Dvorců jablka. Jak Deníku řekl jednatel firmy Vladimír Mamica, letošní úroda je ve srovnání s loňskou velmi špatná a jablek je na stromech podstatně méně.

Brambory podražily kvůli počasí, i úroda je letos slabší

Příbramsko – Bramborová pole už vydávají úrodu. Té letošní počasí příliš nepřálo. Kvůli jarním dešťům a chladnu, poté letním suchu, jsou nestejnoměrné, z velké části drobné a je jich méně a proto jsou zemědělci nuceni je prodávat dráž.

Brambory budou dražší, počasí se podepsalo na jejich špatné úrodě

Olomoucký kraj - Letošní počasí bramborám nepřálo. Kvůli jarním dešťům a letním suchu jsou drobné a zemědělci jsou nuceni je prodávat dráž. I když je nyní sezona v plném proudu a na hodnocení si musíme zatím počkat, už nyní je jisté, že studené a mokré jaro, stejně jako extrémně suchý červenec výrazně ovlivní letošní výnosy.

Letošní úroda, to je katastrofa

Tachovsko – Na téměř stovce hektarů pěstuje společnost Agroova v okolí Velkých Dvorců jablka. Jak Deníku řekl jednatel firmy Vladimír Mamica, letošní úroda je ve srovnání s loňskou velmi špatná a jablek je na stromech podstatně méně.

Brambory budou dražší, počasí se podepsalo na jejich špatné úrodě

Přerovsko/Hranicko – Letošní počasí bramborám nepřálo. Kvůli jarním dešťům a letním tropickým suchům jsou drobné a zemědělci jsou nuceni je prodávat dráž. I když je nyní sezona v plném proudu a na hodnocení si musíme zatím počkat, už nyní je jisté, že studené a mokré jaro, stejně jako extrémně suchý červenec výrazně ovlivní letošní výnosy.

Brambory budou dražší, počasí se podepsalo na jejich špatné úrodě

Přerovsko/Hranicko – Letošní počasí bramborám nepřálo. Kvůli jarním dešťům a letním tropickým suchům jsou drobné a zemědělci jsou nuceni je prodávat dráž. I když je nyní sezona v plném proudu a na hodnocení si musíme zatím počkat, už nyní je jisté, že studené a mokré jaro, stejně jako extrémně suchý červenec výrazně ovlivní letošní výnosy.

Déšť zabrzdil sklizeň brambor

Jindřichohradecko – Sklizeň brambor v současné době brzdí deště. Například ve středu ráno na mnoha místech regionu zemědělci vjeli do polí, ale za krátkou dobu se museli vrátit.

Jablka, brambory či švestky doplnil vodník

Nivnice – Ve velkém stylu pojali nivničtí zahrádkáři letošní ročník pravidelné podzimní výstavy. V sále tamní Besedy doplnili exponáty ovoce, zeleniny a květin o další krásné dekorace. Návštěvníci tak mohli obdivovat umělé jezírko, zahrádku, práce z dětské výtvarné soutěže i několik postav včetně vodníka.

Brambory a mléčné výrobky jsou oproti loňsku dražší o desítky procent

Praha – V tuzemských obchodech proti loňskému podzimu o desítky procent zdražily brambory a mléčné výrobky. O téměř desetinu stoupla i cena vína. Vejce a rajčata jsou naopak o více než pětinu levnější než před rokem. Vyplývá to z údajů o průměrných cenách v obchodech za letošní září, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Slavnosti brambor odstartují stavbu centra

Bystřice nad Pernštejnem - Dvoudenní obnovené bystřické Slavnosti brambor, které se uskuteční ve dnech 21. a 22. v lokalitě u tamního vlakového nádraží, odstartují začátek stavby takzvaného Centra zelených vědomostí.

Jídlo by už zdražovat nemělo. Ani zlevňovat

Praha /INFOGRAFIKA, ROZHOVOR/ – Pohled na křivku, která ukazuje vývoj cen potravin v posledních letech, zřejmě nikoho nepotěší. Jídlo je podle statistiků o více než třicet procent dražší než před osmi lety. Lepší zprávy nepřišly ani nyní, když Český statistický úřad zveřejnil srpnovou inflaci.

OBRAZEM: Jídlo z téměř prošlých potravin zasytilo v Praze stovky lidí

Praha /FOTOGALERIE/ – V centru Prahy se dnes vydávaly zdarma obědy pro tisícovku lidí, indické kari bylo uvařeno ze zeleniny, kterou by jinak obchody musely vyhodit. Akce skupiny Zachraň jídlo upozornila na plýtvání potravinami a legislativu, která ztěžuje darování jídla potřebným. Lidé se zároveň mohli dozvědět, jak skladovat potraviny, aby déle vydržely, nebo jak si připravit chipsy ze slupek od brambor.

Pěstitele brambor úroda netěší

Rokycansko - Nejdříve Rokycansko sužovaly červnové deště, potom srpnová vedra. Vše se samozřejmě odrazilo na kvalitě různých druhů plodin. Nejhorší situace je v okrese s bramborami. I přesto, že velké společnosti od nich upustily, soukromí zemědělci se snaží tuto tradiční potravinu v malém množství pěstovat.

Sklizeň brambor bude o čtvrtinu nižší než loni

Praha - Letošní úroda brambor v Česku klesne meziročně o 23,7 procenta na 505.162 tun. Vyplývá to z dnes zveřejněného odhadu Českého statistického úřadu. Na základě šetření provedeného k polovině srpna navýšili statistici odhad produkce základních obilovin bezmála o čtyři procenta. Sklizeň by tak měla dosáhnout 6,7 milionu tun a být o 19,5 procenta vyšší než v roce 2012.

V Nizozemsku se prodávají kuřata ze sóji a hovězí z mrkve

Haag - Je libo kuřata vyrobená ze sóji nebo hovězí z mrkve, hrášku a brambor? V Nizozemsku mají celou škálu „masitých" výrobků vyrobených výhradně z rostlinných zdrojů a hrdě o nich prohlašují, že jsou „skutečnější než sama příroda", napsala agentura AFP.