Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

Slavnosti podzimu v Ekocentru Huslík v Poděbradech.

Vůně jablek, chuť moštu, pečené brambory v ohni. Na Huslíku přivítají podzim

/FOTO/ Slavnosti podzimu se odehrají v sobotu 7. října od 10 do 16 hodin v Ekocentrum Huslík v Poděbradech. Návštěvníky bude čekat celá řada aktivit. Lze uvést tradiční moštování jablek a informace o možnostech zpracování ovoce. Děti se mohou těšit na různé dílničky, pečené brambory a divadýlko. Připraveny budou workshopy, řemeslný jarmark a občerstvení.

Správný výběr potravin je důležitý. Když zvolíte ty správné, zasytí vás, aniž byste přijali příliš mnoho kalorií.

Snažíte se zhubnout? Těchto 10 potravin vás zasytí a jsou téměř bez kalorií

Chceme-li shodit nějaké to kilo, čemu se zcela určitě nevyhneme, je omezení energetického příjmu. Protože pokud chceme zhubnout, musíme přijmout méně kalorií, než kolik jich během dne naše tělo vydá. Omezení kalorického příjmu však může být pro řadu lidí problematické. Jak ale omezit kalorický příjem při hubnutí a jak díky potravinám zhubnout? Jaké potraviny mají málo kalorií a které vás i přes nízký počet kalorií zasytí?

Při skladování brambor v domácnosti je třeba respektovat určité zásady.

Jak uskladnit brambory? Co potřebují ve sklepě a co dělat, když sklep nemáte

Každý Čech ročně zkonzumuje asi 70 kilogramů brambor. Tato plodina je tak oblíbená, že si ji mnozí lidé pěstují sami na polích a zahrádkách, aby nemuseli spoléhat na nabídku v obchodech. Po vypěstování a sklizni však následuje další starost: jak uskladnit brambory, aby vydržely v dobrém stavu co nejdéle.

Pěstitel v Blatci zahájil sběr brambor na uskladnění. Zájem je velký. Pátek 22. září 2023.

Přímo z pole a za pár korun. U Olomouce začal sběr brambor

Vybrat si brambory na uskladnění přímo na poli a za kvalitní zeleninu zaplatit násobně méně než v obchodě? V pátek odpoledne nabídl tuto možnost pěstitel v Blatci. Za kilogram žlutých nebo červených brambor chce 13 korun. Zájem je tradičně velký.

Štika pečená vcelku na zelenině s vařeným bramborem a máslem

Ryba nemá chybu. Vyzkoušejte s Deníkem štiku nebo mořského vlka

Víte, že v zimě jsou mořské ryby nejchutnější? Dáme vám pár tipů, které z nich jsou cenově dostupné a zároveň velmi chutné i nutričně významné. A připomeneme si i českou rybníkářskou klasiku. Vyzkoušejte s Deníkem recepty s nenáročnou přípravou. Chuť ryb nejlépe vynikne, když si úpravu nebudete zbytečně komplikovat. Zkrátka – dejte jim jen trochu tepla a není co zkazit.

Sklizeň brambor. Ilustrační snímek

Pěstitelé brambor naříkají nad letošní úrodou. Lidé si výrazně připlatí

Mnozí pěstitelé z jihu Moravy si stěžují na špatnou úrodu brambor. Někteří farmáři avizují až o čtvrtinu horší sklizeň, důvodem je podle nich počasí - konkrétně chladné jaro a převážně suché léto. Kvůli vyšším nákladům a menší úrodě ve srovnání s loňským rokem zdražili, ceny se tak nyní v průměru pohybují kolem patnácti korun za kilo brambor. 

Brambory, ilustrační snímek.

Za brambory až o třetinu víc. Pěstitelé z jihu Moravy naříkají nad sklizní

Na špatnou úrodu brambor si stěžují mnozí pěstitelé z jihu Moravy. Až o čtvrtinu horší sklizeň avizují někteří farmáři už v polovině září, důvodem je podle nich chladné jaro a převážně suché léto. Ve srovnání s loňským rokem kvůli vyšším nákladům a menší úrodě zdražili, aktuální ceny se tak nyní průměrně pohybují kolem patnácti korun za kilo brambor.

Brambory z Vysočiny, ilustrační foto.

Za brambory až o třetinu víc. Pěstitelé z Vysočiny naříkají nad letošní sklizní

Na špatnou úrodu brambor si stěžují mnozí pěstitelé z Vysočiny. Až o čtvrtinu horší sklizeň avizují někteří farmáři už v polovině září, důvodem je podle nich chladné jaro a převážně suché léto. Ve srovnání s loňským rokem kvůli vyšším nákladům a menší úrodě zdražili, aktuální ceny se tak nyní průměrně pohybují kolem patnácti korun za kilo brambor.

Brambory z Vysočiny, ilustrační foto.

Za brambory až o třetinu víc. Pěstitelé z Vysočiny naříkají nad letošní sklizní

Na špatnou úrodu brambor si stěžují mnozí pěstitelé z Vysočiny. Až o čtvrtinu horší sklizeň avizují někteří farmáři už v polovině září, důvodem je podle nich chladné jaro a převážně suché léto. Ve srovnání s loňským rokem kvůli vyšším nákladům a menší úrodě zdražili, aktuální ceny se tak nyní průměrně pohybují kolem patnácti korun za kilo brambor.

Humpolecká dokopná. Bramborová akce v parku Stromovka pro malé i velké.

Humpolec zaplnily brambory. Ve Stromovce z nich děti dělaly i razítka

Léto ve Stromovce v Humpolci zakončila v sobotu bramborová akce. Konala se tady Humpolecká dokopná. Na návštěvníky čekal bohatý program, který se točil kolem této oblíbené vysočinské plodiny. Zahrnoval bramborové divadlo, workshopy nebo hry a soutěže a bramborové občerstvení.

Poslední švestkový samosběr vrcholí.

Samosběr ve Vítově: švestky na knedlíky i slivovici končí, čas brambor se blíží

/FOTO, VIDEO/ Švestky, kterých je letos ve Vítově bohatá úroda, už jsou zralé a jejich sezona pomalu končí. Do sadů na Farmě Dryák už od pátečního dopoledne, kdy byl zahájen poslední víkend samosběru švestek, míří desítky česáčů. V září má následovat u Dryáků samosběr brambor, cibule, česneku, křenu a dokonce i melounů.

Poslední švestkový samosběr vrcholí.

Samosběr ve Vítově: švestky na knedlíky i slivovici končí, čas brambor se blíží

/FOTO, VIDEO/ Švestky, kterých je letos ve Vítově bohatá úroda, už jsou zralé a jejich sezona pomalu končí. Do sadů na Farmě Dryák už od pátečního dopoledne, kdy byl zahájen poslední víkend samosběru švestek, míří desítky česáčů z Kladenska, Kralupska i dalších míst. V září má následovat u Dryáků samosběr brambor, cibule, česneku, křenu a dokonce i melounů.

Sklizeň brambor. Ilustrační foto

Polím škodilo sucho i déšť: brambory se na Vysočině prodávají i za třicet korun

Bramborovým polím v Česku škodí sucho, výnosy sklízených raných odrůd v Polabí jsou nižší. Brambory jsou dražší. Při prodeji ve velkém dostávají zemědělci za kilogram 12 až 14 korun, přibližně o polovinu víc než ve stejné době před rokem, řekl předseda Českého bramborářského svazu Josef Králíček. Později sklízeným bramborám na Vysočině by ještě mohl pomoci déšť, pokud začne pršet v nejbližší době.

Sklizeň brambor. Ilustrační foto

Polím na jihu Moravy škodí sucho: brambory se prodávají dráž než před rokem

Bramborovým polím v Česku škodí sucho, výnosy sklízených raných odrůd v Polabí jsou nižší. Brambory jsou dražší. Při prodeji ve velkém dostávají zemědělci za kilogram 12 až 14 korun, přibližně o polovinu víc než ve stejné době před rokem, řekl předseda Českého bramborářského svazu Josef Králíček. Později sklízeným bramborám na Vysočině by ještě mohl pomoci déšť, pokud začne pršet v nejbližší době.

Největších střepů je dobré se zbavit smetáčkem a lopatkou.

Střepy vysavačem neluxujte. Co hrozí a jak sklo snadno a bezpečně uklidit

Říká se, že střepy znamenají štěstí. Pokud jste tedy zrovna nerozbili zrcadlo. Stačí pár neobratných pohybů, chvilka nesoustředění, dítě bez dozoru a sklenice či váza leží na zemi roztříštěná na tisíc kousků. Jak rozbité sklo uklidit a jak se střepů zbavit, když zrovna nemáte po ruce vysavač? A víte, proč lux na střepy raději vůbec nepoužívat a co dalšího nikdy nevysávat?

Přesolené jídlo nemusí letět rovnou do koše.

Přesolili jste pokrm? Zkuste jednoduché triky, které sůl z jídla vytáhnou

Jistě se vám už někdy stalo, že se vám při vaření takzvaně zvrhla ruka a pokrm jste omylem přesolili. Nedosolené jídlo dosolíte, ovšem odebrat sůl z už hotového oběda zkrátka nelze. Existují ale triky, kterými můžete sůl v pokrmu neutralizovat, nebo přidat další suroviny, aby její chuť nebyla tak výrazná a jinak chutné jídlo nemuselo letět přímo do koše.

Brodet (nebo také brudet) jsou dušené ryby. Takový guláš z moře.

Deset rybích delikates Chorvatska: Ochutnejte to nejlepší z místní kuchyně

Návštěva chorvatského pobřeží přímo vybízí k poznávání pokladů moře a místní kuchyně – čerstvých ryb připravovaných na řadu způsobů. Najdete tu vše od levných osmažených sardinek přes plody moře, jako jsou garnáty, krevety a ráčky, až po nejdražší humry a langusty. Deník přináší výběr i méně známých ryb a delikates, které stojí za to ochutnat v konobách a restauracích na Jadranu. Druhů je víc než dost.

Vláčné mrkvové muffiny provoněné medem a skořicí. Jsou lahodné i samy o sobě, ale stojí za to jim udělat ještě smetanovou čepici

Sladké, a přesto zdravé. Zkuste moučníky se zeleninou, nyní jsou v kurzu

Zdá se vám, že spojení sladkého moučníku a zeleniny k sobě jaksi nepasuje? Omyl! Zeleninové dezerty jsou chutné, vláčné a zdravé. A rozhodně vás nehodláme nudit známým mrkvovým dortem, nebo perníkem z cukety. Zdravých receptů přibývá, přitom příprava moučníků a dortů není složitá.

Podle zjištění Deníku jsou potraviny v Chorvatsku obecně mírně dražší než v Česku. Turisté si však pořádně připlatí za jídlo a nápoje v restauracích a bistrech. Ať už v uličkách měst či při plážích

Dražší Chorvatsko: Čevabčiči a brambory za 400 korun. Obchody čekají nával Čechů

Nasmažit řízky, naplnit auto plechovkami s pivem, paštikami, lunchmeaty a dalšími potravinami. Tak trochu retro přístup k dovolené na Jadranu? Informace o extrémním zdražování v Chorvatsku, které se šíří internetem, v Češích probouzejí myšlenky na návrat těchto starých zvyků. Reportéři Deníku proto vyrazili zjistit skutečné aktuální ceny jídla a pití těsně před hlavní sezonou.

Muškáty. Jsou prostě krásné. Ale víte, jak se o ně správně starat?

Chcete mít krásné muškáty? Dodejte jim správné hnojivo. Stačí vaše domácí zdroje

Škála kvetoucích rostlin, kterými si můžeme ozdobit balkony a parapety, se každoročně rozšiřuje, ale převislé muškáty mezi nimi stále vedou. Vypadají efektně, a přitom pěstování muškátů zvládne i začátečník. Cíl každého pěstitele je jasný: truhlíky s nádhernými zelenými kaskádami plnými různobarevných muškátů, stejných jako na alpských chatách v seriálu Doktor z hor. Máme pár tipů, které by vám v jeho dosažení mohly pomoci.

Jolanda Stokkermans tvoří tak krásné jídlo, že by vám bylo líto ho sníst.

Neuvěřitelné. Jolanda tvoří z jídla umělecká díla, používá přitom běžné suroviny

Pokud lze tvrdit, že lze některé umění sníst, pak musí být řeč o food artu Jolandy Stokkermans. Svým milovaným totiž servíruje jídla v podobě zvířat či známých osobností, která jsou tak dokonalá, že by vám bylo líto je sníst. Schválně, uhodnete, z jakých ingrediencí svá díla tvoří a kolik času potřebuje k tomu, aby je nachystala? A zvládli byste to i vy?

Pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic i letos chystá samosběr kvalitní zeleniny za pár korun. Zákazníci se mohou těšit na novinky. Tou nejlákavější bude česnek, 4. května 2023

Kvalitní zelenina za pár korun. Všude se zdražuje, u samosběru ale ne

Zatímco jinde v České republice profesionální pěstitelé zeleniny snížili plochy a podnikání v oboru omezili, v Těšeticích-Vojnicích na Olomoucku vládne optimismus. Pěstitel Ladislav Kašpar chválí jaro, které zatím plodinám přeje. Až na hraboše, kteří se přemnožili, takže nakonec vzdal výsadbu brambor.

Na podzim se oba rivalové potkali na třemešenském trávníku. V soutěži i poháru se radovaly Kocbeře (1:2 a 2:3).

Hej ty, to jsou naše brambory, kam to neseš? Rivalové zvou na prestižní derby

/VIDEO/ Na Trutnovsku fotbal táhne a v tamním okresním přeboru i díky nebývalé vyrovnanosti předních mužstev. Vedoucí tři celky dělí v tabulce dva body a vlastně už po tomto víkendu se klidně může pořadí měnit. Dojde totiž na měření sil druhého se třetím. Proti sobě půjdou Kocbeře a Bílá Třemešná. A rivalové před derby přispěchali s video upoutávkou, která má na utkání přilákat co nejvyšší návštěvu.  

Na podzim se oba rivalové potkali na třemešenském trávníku. V soutěži i poháru se radovaly Kocbeře (1:2 a 2:3).

Hej ty, to jsou naše brambory, kam to neseš? Rivalové zvou na prestižní derby

/VIDEO/ Na Trutnovsku fotbal táhne a v tamním okresním přeboru i díky nebývalé vyrovnanosti předních mužstev. Vedoucí tři celky dělí v tabulce dva body a vlastně už po tomto víkendu se klidně může pořadí měnit. Dojde totiž na měření sil druhého se třetím. Proti sobě půjdou Kocbeře a Bílá Třemešná. A rivalové před derby přispěchali s video upoutávkou, která má na utkání přilákat co nejvyšší návštěvu.  

Ilustrační foto.

Sázení brambor v Česku zdržují deště, na Vysočině ještě skoro nezačalo

Sázení brambor v Česku zdržují deště. Na Vysočině, kde se jich tradičně pěstuje nejvíc, výsadba kvůli mokré půdě do dneška prakticky ještě nezačala, zatímco jindy touto dobou se už dělala naplno. Brambory bývají obvykle nasázené do 10. května, letos se sázení pravděpodobně protáhne do druhé poloviny příštího měsíce. Oznámil to v těchto dnech předseda Českého bramborářského svazu Josef Králíček.

Jako na ostrově Robinsona Crusoe. Vysočina už je vhodná k pěstování batátů

Jako na Robinsonově ostrově. Batáty se dají pěstovat i na Vysočině

Pěstoval je Robinson Crusoe na opuštěném ostrově a do budoucna mohou být vidět i na vysočinských polích. Vysočina je krajem brambor, a tak by lidé mohli na polích v kraji častěji vídat jejich vzdálené příbuzné. Batáty. Podmínky na pěstování těchto sladkých brambor jsou totiž v kraji už ideální. A s touto exotickou plodinou začínají experimentovat i zahrádkáři.

Jako na ostrově Robinsona Crusoe. Vysočina už je vhodná k pěstování batátů. Foto: se souhlasem Výzkumného ústavu bramborářského

Jako na ostrově Robinsona Crusoea. Vysočina je už vhodná k pěstování batátů

Pěstoval je Robinson Crusoe na opuštěném ostrově a do budoucna mohou být vidět i na vysočinských polích. Vysočina je krajem brambor, a tak by lidé mohli na polích v kraji častěji vídat jejich vzdálené příbuzné. Batáty. Podmínky na pěstování těchto sladkých brambor jsou totiž v kraji už ideální. A s touto exotickou plodinou začínají experimentovat i zahrádkáři.