/VIDEO/ Bramboráři z celé republiky se sešli na velké konferenci v Kulturním domě Ostrov v Havlíčkově Brodě. Upozornili na cenu brambor, promluvili o levné konkurenci z ciziny a slevových akcích v supermarketech.
/VIDEO/ Brambory stokrát jinak. Sedm kuchařských týmů z odborných škol z celé Vysočiny, včetně slovenské Nitry, v pátek 18. října ukázalo, co všechno se dá připravit z docela obyčejných brambor. Soutěž pořádala Obchodní akademie a Hotelová škola v Havlíčkově Brodě v rámci bramborářských dnů. Téma soutěže tedy nemohlo znít jinak než brambory.
/FOTO, VIDEO/ Hlavní návštěvnická sezona na zámku Kačina v sobotu 19. října skončí a Národní zemědělské muzeum při té příležitosti připravilo od 10 do 17 hodin šestý ročník Zámeckého čajování, které láká na známé a neznámé čaje, na zajímavosti o bramborách a vystoupení mistrů flašinetářů.
Oproti období před dvěma lety, kdy kvůli skokovému růstu ceny energií v důsledku ruské války na Ukrajině výrazně podražily také potraviny, je letos situace příznivější. A to navzdory tomu, že zemědělci hlásí výrazně horší sezonu, než bývá zvykem. Důvodem byly časté výkyvy počasí. Přesto se některé položky nyní zákazníkům v obchodě výrazně prodraží. Jde zejména o máslo.
/FOTO, VIDEO/ Kolik brambor padne za zimu? Většinou se lidé zásobí třiceti až padesáti kilogramy na strávníka. Na uskladnění si tak kupují několik pytlů. A nebo si brambory sami nasbírají, aby ušetřili. Na farmě Hanč ve Vraňanech, proslulé především jahodami, na podzim pokračují samosběry nejen brambor. Není to ale každý den.
Velké zpoždění mají jihočeští zemědělci s letošními podzimními polními pracemi. Kvůli různé nadmořské výšce nebo půdám bývají běžně mezi sedláky rozdíly. Tentokrát jsou ale všichni bez rozdílu zdrženi velkými dešti v září.
V sobotu 5. října se na Veselém Kopci konala oblíbená akce bramborová sobota, která i přes deštivé počasí přilákala bramborové nadšence. Návštěvníci se hned po vstupu ocitli v minulosti – dřevěné chalupy, které obklopují celé prostranství, sloužily jako kulisa pro prezentaci tradičních způsobů, jak brambory zpracovávat. Vůně čerstvě upečených bramboráků, lepenice, krupičníku a dalších tradičních pokrmů se šířila celým areálem, který už od rána ožíval atmosférou spojenou s touto nenápadnou, ale důležitou plodinou české kuchyně. Základní vstupné činilo 160 korun na osobu a zahrnovalo ochutnávky degustačních porcí, na které mohl navíc každý přispět dobrovolnou částkou.
V sobotu 5. října se na Veselém Kopci uskuteční program s názvem Bramborová sobota. Je připomínkou tradice pěstování a využití brambor na Českomoravské vrchovině. Na jeho přípravě muzeum spolupracuje s Výzkumným ústavem bramborářským v Havlíčkově Brodě.
Poslední zářijový víkend na Třebíčsku bude patřit Bramborobraní v Okříškách, rybářský piknik chystají v Hrotovicích a okno do středověku otevřou v Jemnici. Milovníci burzy si přijdou na své v Moravských Budějovicích.
V Jihlavě oproti loňskému létu vzrostla cena obědů nejvíce ze všech krajských měst. Stále se ale najde dost restaurací, kde člověku stačí sto padesát korun v kapse.
Na Žďársku si lidé budou moci o víkendu vybírat z pestré nabídky víkendových akcí. V Edenu budou Slavnosti brambor, bude i žďárský farmářský trh nebo retro přehlídka Na vlnách.
Přestože se brambor letos na Vysočině urodilo více, na cenách pro spotřebitele se to výrazně projevit nemusí. Hlavním důvodem větší úrody je to, že se zvýšilo množství půdy, na které se brambory pěstují.
Přestože se brambor letos na Vysočině urodilo více, na cenách pro spotřebitele se to výrazně projevit nemusí. Hlavním důvodem větší úrody je převážně to, že se zvýšilo množství půdy, ve které se brambory pěstují. V jakém období by však ceny mohly alespoň mírně klesnout?
Bramborák nebo také cmunda patří k velmi oblíbeným pokrmům. Potřebujete na něj jen pár surovin a připravit ho zvládne každý. Receptů na něj existuje bezpočet a liší se překvapivě i v tom nejzákladnějším, tedy jakou mouku použít a nebo čím ji nahradit.
Cena a kvalita. To jsou hlavní důvody, proč je v posledních letech takový zájem o samosběry nejrůznějších plodin. Po jahodách a borůvkách dozrály na Vysočině cibule, brambory a mrkev.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Traktoriáda s pořadovým číslem sedm se v Bramborách konala v sobotu 24. srpna. S redakčním objektivem jsme navštívili tradiční spanilou jízdu do sousední Svobodné Vsi a zpět.
Drnčení, hukot a 'odfukování' starých strojů se v sobotu neslo Skršicemi na Rychnovsku. Milovníci zemědělských pomocníků od dob našich dědů až do současnosti si tu dali sraz na Skršické brázdě, aby předvedli krasavce svých sbírek i v chodu. Přichystali tak atraktivní podívanou pro četné návštěvníky, mezi nimiž nechyběly starší ročníky, ale ani nejmladší generace. Traktory jsou tu díky partě jejich sběratelů fenoménem. I když nejen ty sem lákaly. Podívejte se na fotogalerii a videa.
Když vaříte brambory, zkuste do vody přidat pár kapek octa nebo citrónové šťávy. Chuť brambor se výrazně zlepší. Tuhle fintu, která dokáže vylepšit i chuť starých brambor, znaly už naše babičky. Moc dobře věděly, že si díky tomu brambory udrží více vitaminu C, nebudou se rozpadat, zachovají si barvu a ještě si na nich víc pochutnáme.
Malé farmy na trzích aktuálně nabízí brambory, rajčata a jahody. Najít lze i borůvky nebo maliny. Deník porovnal ceny tří pražských farmářských trhů. Srovnání cen vybraného ovoce a zeleniny je v závěru článku. V hale 22 v Holešovické tržnici najdou zákazníci také úplnou novinku z jižní Moravy.
Olympijský festival, který v současnosti probíhá u Jezera Most, vítal první sportovní hrdiny. Stovky lidí se nahrnuly do areálu, aby přivítaly bronzové šermíře.
Olympijský festival, který v současnosti probíhá u Jezera Most, vítal první sportovní hrdiny. Stovky lidí se nahrnuly do areálu, aby přivítaly bronzové šermíře.
/KVÍZ/ Podle posledních statistik jsou brambory v celém Česku osázené na téměř devětadvaceti tisících hektarech, číslo oproti loňskému roku vzrostlo téměř o dva tisíce. Vysočina pěstování brambor celorepublikově vévodí. Víte, které okresy jsou nejčastěji oseté touto pro Vysočinu tradiční plodinou?
Brambory nezdraží, ale pokud zákazníci chtějí kvalitu, měli by nakupovat od farmářů. Potěšující pro pěstitele je, že bramborových lánů u nás přibývá a mezi lidmi stoupá zájem hlavně o brambory konzumní. Kraj Vysočina si stále drží republikové prvenství v jejich produkci.
Už v šest hodin ráno se hrnuli lidé na pole s cibulí u Kožušan-Tážal, kde v pátek odstartoval populární samosběr. Farmář z Blatce Leon Vlček nabídl i brambory. Cena? Deset korun za kilogram zdravé zeleniny. Zájem je obrovský. Na pole nedaleko Olomouce se sjíždějí lidé zdaleka.
Už v šest hodin ráno se hrnuli lidé na pole s cibulí u Kožušan-Tážal, kde v pátek odstartoval populární samosběr. Farmář z Blatce Leon Vlček nabídl i brambory. Cena? Deset korun za kilogram zdravé zeleniny. Zájem je obrovský. Na pole nedaleko Přerova se sjíždějí lidé zdaleka.
Už v šest hodin ráno se hrnuli lidé na pole s cibulí u Kožušan-Tážal, kde v pátek odstartoval populární samosběr. Farmář z Blatce Leon Vlček nabídl i brambory. Cena? Deset korun za kilogram zdravé zeleniny. Zájem je obrovský. Na pole nedaleko Olomouce se sjíždějí lidé zdaleka.
Už v šest hodin ráno se hrnuli lidé na pole s cibulí u Kožušan-Tážal, na rozhraní Prostějovska a Olomoucka, kde v pátek odstartoval populární samosběr. Farmář z Blatce Leon Vlček nabídl i brambory. Cena? Deset korun za kilogram zdravé zeleniny. Zájem je obrovský. Na pole nedaleko Prostějova se sjíždějí lidé zdaleka.
Brambory se (nejen) podle Evropské unie dělí na brambory nové, rané a ostatní konzumní neboli brambory pozdní. U aktuálně nabízených brambor raných se mnoho lidí setkává s tím, že jim začnou doma velmi rychle hnít či chytnou plíseň. Produkt v ceně pohybující se mezi nezanedbatelnými 20 až 30 korunami za kilogram tak snadno skončí v koši. Jde tomu však zabránit.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Odskočit si nakoupit třeba něco na přípravu dobrého oběda o víkendu, to je každou sobotu od 6 do 12 hodin skvělá příležitost pro obyvatele a návštěvníky Čáslavi. Pravidelně jim to ještě v úterý a ve čtvrtek umožňují trhy na náměstí Jana Žižky z Trocnova. Nejinak se tak stalo v sobotu 15. června.
Háďátko kolumbijské, které našli inspektoři Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského, je pro brambory velmi nebezpečné. Čeští pěstitelé si přísné kontroly chválí, jejich brambory jsou díky nim v bezpečí. Rovněž nečekají, že by letošní sklizeň kvůli rozmarům počasí dopadla špatně.
Silnice I/29 u Podolí I na Písecku je průjezdná pouze jedním pruhem. V pátek 3. května před osmou hodinou ráno tady havaroval náklaďák, který vezl brambory, převrátil se a náklad se mu rozsypal.
Kuchařka a influencerka Hanka Zemanová je známá propagátorka našich tradičních potravin. K jejím oblíbeným zdravým jídlům patří pohanka. Pohanka totiž obsahuje rutin, díky kterému je podpůrným lékem pro cévy, křečové žíly a hemoroidy. Zdraví prospěšný je v pohance také vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Jak pohanku připravit, aby byla chutná? Kuchařka Hanka Zemanová poradila hned několik receptů.
Smažený sýr se objevuje na většině jídelníčků v českých hospodách. V Praze se jeho cena pohybuje od 170 do 300 korun. Rozdíl je v přípravě, ale i druhu sýra.
/FOTO, VIDEO/ Škrabání či strouhání padesáti kilogramů brambor. A pak smíchání s těmi správnými ingrediencemi, to vše čekalo den před samotnými hody křovické hasičky, hasiče a jejich manželky. Tradiční velikonoční posezení, které se koná v Křovicích od roku 2009 na takzvanou holčičí koledu a doprovází ho tak pletení pomlázek, proběhlo letos netradičně až první dubnovou sobotu.
Smažený sýr s hranolkami a tatarkou je podle restauratérů i konzumentů napříč Českem stále ve velké oblibě. Redakce Deníku se zaměřila nejen na to, kolik na Kladensku stojí, ale kde lidem nejvíce chutná a proč se v místních restauracích pořád drží na špici oblíbenosti.
Jedna z největších klasik české gastronomie, kterou si dá čas od času snad každý. To je smažený sýr, který jde podávat na spoustu způsobů. Kromě tradičního eidamu se obaluje také hermelín, gouda nebo niva, přílohou bývají hranolky či vařený brambor a nesmí chybět tatarka, ideálně domácí. Alternativou v rychlém občerstvení může být také smažený sýr v housce.
Většinou se objeví znenadání, zato ve velké míře. A když myslíte, že jste zamáčkli poslední, objeví se jich druhý den dvakrát tolik. Smutnice sice nepatří mezi bodavý hmyz, ale jejich přítomnost v domácnosti není příjemná. Navíc škodí pokojovým rostlinám. Naštěstí existuje několik triků, jak se smutnic zbavit, a to i bez chemie. Larvy smutnic v hlíně odhalíte jednoduchým trikem se syrovou bramborou.
Oblíbený smažený sýr si vychutnáte i dnes, ale ceny jsou daleko od těch totalitních. Deník prozkoumal, kde na Tachovsku najdete tu nejlepší porci a kolik vás přijde.
V Čechách je to klasika nejklasičtější. Smažený sýr s bramborem a tatarkou. Najdete ho v nabídce snad všech restaurací a výjimkou nejsou ani ty na Benešovsku.
/FOTO, VIDEO/ Smažený sýr, hranolky nebo vařené brambory a tatarka. Už se to nese, dobrou chuť! Tradiční hospodský smažák je podle provozovatelů restaurací v Blansku, které Deník oslovil, stále na špici u objednávaných jídel. I když postupně podražil a dávno už se zdaleka nejedná o levné jídlo, pořád je to fenomén domácí gastro scény. Společně se smaženým řízkem co do oblíbenosti těžko hledá konkurenci.
/VIDEO, FOTO/ Mezi nejoblíbenější jídla nabízená na polední menu v hodonínských restauracích dlouhodobě patří smažený sýr. Právě na to, kolik takzvaný smažák stojí, se Deník zaměřil napříč podniky v největším městě regionu.
/PŘEHLED/ Všichni ho milují. A kdo říká že ne, jí ho tajně. Tak se o smaženém sýru vyjadřují provozovatelé brněnských restaurací. Podniků, kde by vedle tradiční svíčkové chyběl smažený sýr, je v brněnských ulicích pomálu. Kolik jsou za českou stálici ochotní zaplatit milovníci tohoto pokrmu? Brněnský deník Rovnost připravil srovnání cen smažených sýrů poledních menu v Brně.
Smažený sýr je fenomén. K českým hospodám a restauracím patří téměř stejně neodmyslitelně jako pivo. Stálice české kuchyně má spoustu příznivců a restauratéři to dobře vědí. Proto smažák s hranolky nebo vařenými bramborami nabízejí při obědových menu, ale i ve stálých jídelních lístcích. Redakce Deníku se zaměřila na to, kolik na Pardubicku stojí.
/VIDEO/ Je to jedna ze stálic jídelních lístků českých hospod. Smažený sýr nejlépe s vařenými brambory a s tatarskou omáčkou. Na vysmívaný pokrm nedají dopustit ti, pro které je to prostě jistota, když si nemohou vybrat. Přečtěte si, kde na Hradecku si dáte kvalitní smažák za dobrou cenu.
Redakce Olomouckého deníku se vydala v době oběda do několika restaurací ve městě a zaměřila se na klasiku všech klasik české gastronomie - smažený sýr. Podívejte se do našeho výběru TOP5 smažáků v Olomouci a zjistěte, z jakého sýra se pochoutka připravuje, s čím jej podávají a kolik za něj zaplatíte.
/FOTO, VIDEO/ Stálice českého gastronomického nebe, král vegetariánských menu i noční můra kreativních kuchařů. Popularita smaženého sýra s pořádnou porcí brambor nebo hranolek s tatarskou omáčkou je v českých restauracích vyhlášená. Redakce Deníku prozkoumala obědová menu restaurací na Jičínsku a vyrazila na do několika z nich na hříšnou ochutnávku smažáků. Poradili nám sami čtenáři i oblíbená Smažákomapa, kam fanoušci posílají recenze z navštívených restaurací po celém Česku.