Smažený sýr s hranolkami a tatarkou je podle restauratérů i konzumentů napříč Českem stále ve velké oblibě. Redakce Deníku se zaměřila nejen na to, kolik na Kladensku stojí, ale kde lidem nejvíce chutná a proč se v místních restauracích pořád drží na špici oblíbenosti.
Jedna z největších klasik české gastronomie, kterou si dá čas od času snad každý. To je smažený sýr, který jde podávat na spoustu způsobů. Kromě tradičního eidamu se obaluje také hermelín, gouda nebo niva, přílohou bývají hranolky či vařený brambor a nesmí chybět tatarka, ideálně domácí. Alternativou v rychlém občerstvení může být také smažený sýr v housce.
Většinou se objeví znenadání, zato ve velké míře. A když myslíte, že jste zamáčkli poslední, objeví se jich druhý den dvakrát tolik. Smutnice sice nepatří mezi bodavý hmyz, ale jejich přítomnost v domácnosti není příjemná. Navíc škodí pokojovým rostlinám. Naštěstí existuje několik triků, jak se smutnic zbavit, a to i bez chemie. Larvy smutnic v hlíně odhalíte jednoduchým trikem se syrovou bramborou.
Oblíbený smažený sýr si vychutnáte i dnes, ale ceny jsou daleko od těch totalitních. Deník prozkoumal, kde na Tachovsku najdete tu nejlepší porci a kolik vás přijde.
V Čechách je to klasika nejklasičtější. Smažený sýr s bramborem a tatarkou. Najdete ho v nabídce snad všech restaurací a výjimkou nejsou ani ty na Benešovsku.
/FOTO, VIDEO/ Smažený sýr, hranolky nebo vařené brambory a tatarka. Už se to nese, dobrou chuť! Tradiční hospodský smažák je podle provozovatelů restaurací v Blansku, které Deník oslovil, stále na špici u objednávaných jídel. I když postupně podražil a dávno už se zdaleka nejedná o levné jídlo, pořád je to fenomén domácí gastro scény. Společně se smaženým řízkem co do oblíbenosti těžko hledá konkurenci.
/VIDEO, FOTO/ Mezi nejoblíbenější jídla nabízená na polední menu v hodonínských restauracích dlouhodobě patří smažený sýr. Právě na to, kolik takzvaný smažák stojí, se Deník zaměřil napříč podniky v největším městě regionu.
/PŘEHLED/ Všichni ho milují. A kdo říká že ne, jí ho tajně. Tak se o smaženém sýru vyjadřují provozovatelé brněnských restaurací. Podniků, kde by vedle tradiční svíčkové chyběl smažený sýr, je v brněnských ulicích pomálu. Kolik jsou za českou stálici ochotní zaplatit milovníci tohoto pokrmu? Brněnský deník Rovnost připravil srovnání cen smažených sýrů poledních menu v Brně.
Smažený sýr je fenomén. K českým hospodám a restauracím patří téměř stejně neodmyslitelně jako pivo. Stálice české kuchyně má spoustu příznivců a restauratéři to dobře vědí. Proto smažák s hranolky nebo vařenými bramborami nabízejí při obědových menu, ale i ve stálých jídelních lístcích. Redakce Deníku se zaměřila na to, kolik na Pardubicku stojí.
/VIDEO/ Je to jedna ze stálic jídelních lístků českých hospod. Smažený sýr nejlépe s vařenými brambory a s tatarskou omáčkou. Na vysmívaný pokrm nedají dopustit ti, pro které je to prostě jistota, když si nemohou vybrat. Přečtěte si, kde na Hradecku si dáte kvalitní smažák za dobrou cenu.
Redakce Olomouckého deníku se vydala v době oběda do několika restaurací ve městě a zaměřila se na klasiku všech klasik české gastronomie - smažený sýr. Podívejte se do našeho výběru TOP5 smažáků v Olomouci a zjistěte, z jakého sýra se pochoutka připravuje, s čím jej podávají a kolik za něj zaplatíte.
/FOTO, VIDEO/ Stálice českého gastronomického nebe, král vegetariánských menu i noční můra kreativních kuchařů. Popularita smaženého sýra s pořádnou porcí brambor nebo hranolek s tatarskou omáčkou je v českých restauracích vyhlášená. Redakce Deníku prozkoumala obědová menu restaurací na Jičínsku a vyrazila na do několika z nich na hříšnou ochutnávku smažáků. Poradili nám sami čtenáři i oblíbená Smažákomapa, kam fanoušci posílají recenze z navštívených restaurací po celém Česku.
Redakce Valašského deníku se vydala do restaurací ve městě a zaměřila se na klasiku všech klasik české gastronomie: smažený sýr. Podívejte se na výběr nejlepších smažáků ve Vsetíně podle Deníku a zjistěte, z jakého sýra se připravují, s čím se podávají a kolik za ně zaplatíte.
Redakce Zlínského deníku se vypravila do restaurací ve Zlíně a zaměřila se na klasiku všech klasik české gastronomie: smažený sýr. Vybrala pět míst, kde si ho člověk může dát. Podívejte se, jaký druh sýra tu smaží a s čím ho podávají. A taky kolik za smažák zaplatíte.
Redakce Deníku se vydala do restaurací v Novém Jičíně a zaměřila se na klasiku všech klasik české gastronomie - smažený sýr. Podívejte se do našeho výběru pěti nejlepších smažáků ve městě a zjistěte, z jakého sýra se pochoutka připravuje, s čím ji v dané restauraci podávají a kolik za ni zaplatíte.
/FOTOGALERIE/ Byl, je a bude! Smažák s hranolkami či bramborem má v tuzemské gastronomii stále pevné místo. S klidem můžeme říci, že je pořád hitovkou. Redakce Opavského a hlučínského deníku se vydala udělat sondu do některých opavských restaurací.
Smažák je nesmrtelný, shodují se kuchaři z restaurací na Svitavsku. Klasiku s brambory a tatarkou nabízí většina hospod v regionu. Smažený sýr se již dlouhá léta objevuje v poledních menu nejen takzvaných třetích cenových, ale i v luxusních restauracích. A boduje nejen u dětí. Kde ho mají na Svitavsku nejlepší podle vás? A znáte Smažákomapu?
Můj tatínek jako svobodný (roč. 1917) používal k sázení brambor "mechanizaci" - tou byly dvě kravičky. Když se přiženil v roce 1945 do většího zemědělského stavení, tak už byli pomocníky k sázení brambor dva koně.
Brambory se dají pěstovat prakticky všude. Nepotřebujete mít ani velkou zahradu. Brambory můžete klidně pěstovat i na balkoně nebo na terase v pytli nebo v květináči. Je ale potřeba vědět jak. Důležité je také vybrat správnou odrůdu brambor. Ivan Haška ze Pstruží už v květnu sklízí první výpěstky.
Na Vysočině se loni sklidilo méně brambor, zato více řepky. Vyplývá to z meziročního srovnání Českého statistického úřadu. I přes nižší výnos pochází stále až jedna třetina českých brambor právě z Vysočiny.
I když se batátům říká sladké brambory, s bramborami nemají nic společného. Batáty pocházejí z Jižní Ameriky a mohou být až 5 kg těžké. Povijnice batátová patří do čeledi svlačcovitých a její kořenové hlízy si získávají čím dál větší oblibu i v české kuchyni. Batáty jsou navíc prospěšné pro zdraví očí, regulují krevní cukr, cholesterol, podporují imunitu, trávení, snižují riziko rakoviny. A i když jsou batáty sladké, jsou vhodné pro redukční dietu. Jak se dají batáty využít a je možné pěstovat je i doma?
Jaromír Jágr ve své kariéře zažil mnoho úspěchů a významných večerů. Už zítra ale nastane v jeho životě výjimečný den. Dostane se mu totiž pocty, kterou před ním zažil naposledy Mario Lemieux. Ještě než půjde jeho dres s číslem 68 ke stropu arény v Pittsburghu, jeho přátelé na něj zavzpomínali. A prozradili zajímavé věci z „Jagsova“ života.
Pokusy, jež měly ověřit účinnost silic proti plísním na bramborách, vyústily po řadě testů v objevení speciálního třívrstvého pytle. Ten díky kmínové silici zabraňuje klíčení této oblíbené zemědělské plodiny. Unikátní pytel vyrábějí v litoměřické společnosti Terpenix.
Pokusy, jež měly ověřit účinnost silic proti plísním na bramborách, vyústily po řadě testů v objevení speciálního třívrstvého pytle. Ten díky kmínové silici zabraňuje klíčení této oblíbené zemědělské plodiny. Unikátní pytel vyrábějí v litoměřické společnosti Terpenix.
Mikrovlnná trouba patří už čtyřicet let ke spolehlivým kuchyňským pomocníkům. I když umí víc věcí, nejčastěji pomáhá rychle ohřát studené jídlo. Ne každé jídlo je však vhodné ohřívat v mikrovlnné troubě. Je známo, že některé potraviny v ní mohou explodovat, ale už méně se ví, že některá jídla ohřátá v mikrovlnce, mohou být pro člověka škodlivá nebo dokonce jedovatá. Která jídla se nesmí dávat do mikrovlnné trouby? A proč může být jídlo z mikrovlnné trouby toxické?
Brambory nejsou houby, takže je určitě nedělíme na jedlé a jedovaté. Jako u řady čerstvých potravin se ale i u brambor může něco pokazit. Namísto chutné přílohy z nich pak vznikne nekonzumovatelná jedovatá věc. Co může být na bramborách jedovatého? Co znamená, když zezelenají a proč se nemají jíst naklíčené? Zeptali jsme se nutriční specialistky Adély Tiché.
Michal Buček. Známý český kuchař, který se rozhodl pro práci ve Zlíně. Své bohaté zkušenosti nyní zúročuje v síti podniků Baltaci. Vaří, připravuje gastronomické akce a také rád předává své zkušenosti mladým kuchařským studentům. A to tak, aby přispěl k vysokému renomé tuzemské kuchyně.
V obchodě krásně tvrdé, doma ve spíži docela brzy povadlé, naměklé a plné klíčků. Takový často bývá osud brambor, které pak mnohdy skončí v odpadkovém koši. Pomůže tomu přitom zabránit docela snadný trik za pár korun. A vaše brambory budou dlouho vypadat v pohodě a skvěle si na nich pochutnáte.
O tom, že je zelenina zdravá, zasytí a přitom je málo kalorická, nikdo jistě nepochybuje. Obsahuje vitaminy, minerální látky a je důležitým zdrojem vlákniny. Podle doporučení Společnosti pro výživu bychom měli zeleniny sníst každý den 400 gramů. Při výběru zeleniny, kterou konzumujete, musíte dávat ale pozor na druhy, které obsahují velké množství toxinů. Na co byste si tedy měli dávat opravdu bacha abyste předešli zdravotním problémům? Jaké plodiny obsahují látky, které jsou pro člověka jedovaté?
Snad i vlivem všudypřítomných reklam lidé někdy zapomínají, že opravdu není potřeba každý neduh řešit práškem z lékárny. Často je nejen levnější, ale také zdravější a účinnější spolehnout se na osvědčené tipy našich babiček. Jedním z nich je poctivá česnečka. Už tak lahodnou česnekovou polévku navíc můžete několika triky vyšperkovat k dokonalosti.
Hlízy lilkovité rostliny jsou leckdy nedoceněnou superpotravinou. Bez nich by náš jídelníček postrádal důležitý vitamin, podporující imunitu, výborně nás zasytí, a navíc přispívají k dobrému trávení. Kromě kuchyně je možné brambory využít i jako domácího pomocníka třeba při čištění rukou či zašlého stříbra.
Vlašský salát býval ještě před několika desítkami let jednou z nejvyhledávanějších pochoutek studené kuchyně. Deset deka vlašáku a dva rohlíky – to byla sice nepříliš zdravá, zato oblíbená svačina. Pokud si pamětníci dají stejné menu i dnes, zpravidla zjistí, že už to není ono. Daleko jistější je proto vyrobit si vlašský salát doma a kvalitu všech ingrediencí si ohlídat. Na silvestrovských chlebíčcích bude určitě skvělý. Co se dává do vlašského salátu? Jak se dělá vlašský salát? A proč má vlastně název vlašský?
Příprava štědrovečerní večeře se letos zase trochu prodraží. Potvrzují to čísla statistiků, která analyzoval datový tým Deníku. Oproti minulému roku sice výrazně zlevnila vejce, dokonce o 28 procent, a také olej o 15 procent, naopak si však lidé připlatí za brambory. Tato základní surovina pro salát zdražila dokonce o 29 procent.
Jemný bílý prášek z brambor nebo kukuřice se používá při vaření i do marinád poměrně často. Víte ale, že je škrob skvělým pomocníkem, pokud se před Vánoci chystáte umýt okna? Stačí jedna lžíce škrobu a vyrobíte si domácí čistič skla, který nejen že pomůže odstranit špínu z oken, ale nezanechává šmouhy a okna se budou krásně lesknout. Čistá vydrží dlouho a bonusem je, že tenhle čistič oken nezatíží životní prostředí ani vaši peněženku.
Kuriózní případ řešili koncem října strážníci strakonické městské policie. Hlas z telefonního sluchátka si je žádal v ulici U Hajské, kde ležel zapáchající pytel s podivným obsahem.
Blíží se svátek svatého Martina a s ním i oblíbená specialita všech milovníků dobrého jídla – pečená husička. Než se ale do ní s chutí pustíte, možná byste se o huse chtěli dozvědět víc. Třeba abyste u slavnostně prostřeného svatomartinského stolu platili za znalce.
/VIDEOKOLÁŽ, FOTO/ Den brambory si užili lidé v Horní Cerekvi. V sobotu 21. října je čekala ochutnávka brambor na všechny způsoby. Podívejte se do galerie. Za možnost zveřejnění děkujeme Nele Lajtkepové Dörrerové
Brambor se v Česku podle odhadu Českého bramborářského svazu a statistiků kvůli dopadům počasí urodilo o 15 až 20 procent méně než vloni, na trhu budou chybět zjara. Chladné jaro zdrželo sázení brambor hlavně na Vysočině, kde se jich v Česku pěstuje nejvíc.
Receptů na přípravu rychlé večeře není nikdy dost. Tento pokrm s růžičkovou kapustou a mletým masem vás zasytí, zahřeje a nezabere mnoho času. Navíc je plný zdraví prospěšných látek jako jsou vitamíny, minerály a bílkoviny.
Průměrný jedlík spořádá v Česku do roka podle statistiky asi šedesát kilo brambor. Není vyloučené, že část pochází možná i z Keřkova na Havlíčkobrodsku. Společnost Sativa Keřkov patřila v minulosti k ikonám bramborářského trhu. Keřkovské rohlíčky byly pověstné, ve správném vánočním salátu nesměly chybět.
/RECEPT, FOTO, VIDEO/ Pět kuchařských týmů z odborných škol z celé Vysočiny, včetně jednoho týmu ze slovenské Nitry, v pátek 20. října ukázalo, co všechno se dá připravit z obyčejných brambor. Soutěž pořádala Obchodní akademie a Hotelová škola v Havlíčkově Brodě v rámci bramborářských dnů. Téma soutěže tedy nemohlo znít jinak než Brambory stokrát jinak.
Havlíčkovo náměstí a kulturní dům zaberou v pátek a v sobotu brambory. Konají se tu Bramborářské dny. V Meziklasí u Dolního Města zase zájemci upečou šrúdl, který poměří s tím sousedovým. A do Havlíčkova Brodu přijede kapela Tublatanka, která letos slaví čtyřicet let na scéně.
V Novém Městě na Moravě se v sobotu koná Festival Malý svět nejen pro děti. Bude plný divadla, hraček i laserového bludiště. V Novém Veselí loví rybník a slavnosti brambor a zdraví budou v Cyrilově, místní části Borů.
Prvním projektem ve školním roce v jesenické mateřince byl Bramborový týden. Paní učitelky uspořádaly pro děti s rodiči Podzimní tvořivé odpoledne, kde si děti mohly z přírodnin vytvořit výrobek podle názvů tříd. Tedy ježečky, motýly a sovy.
Pole rozježděné od aut, pošlapaný porost a mizející úroda. Tak vypadají pole mnohých pěstitelů zelí, cibule nebo brambor v těchto dnech. Někteří se snaží svá pole hlídat nebo alespoň častěji objíždět, jiní se už se ztrátami části své produkce smířili. Drzost zlodějů je totiž stále větší.
Pole rozježděné od aut, pošlapaný porost a mizející úroda. Tak vypadají pole mnohých pěstitelů zelí, cibule nebo brambor v těchto dnech. Někteří se snaží svá pole hlídat nebo alespoň častěji objíždět, jiní se už se ztrátami části své produkce smířili.
/FOTO/ Slavnosti podzimu se odehrají v sobotu 7. října od 10 do 16 hodin v Ekocentrum Huslík v Poděbradech. Návštěvníky bude čekat celá řada aktivit. Lze uvést tradiční moštování jablek a informace o možnostech zpracování ovoce. Děti se mohou těšit na různé dílničky, pečené brambory a divadýlko. Připraveny budou workshopy, řemeslný jarmark a občerstvení.
Chceme-li shodit nějaké to kilo, čemu se zcela určitě nevyhneme, je omezení energetického příjmu. Protože pokud chceme zhubnout, musíme přijmout méně kalorií, než kolik jich během dne naše tělo vydá. Omezení kalorického příjmu však může být pro řadu lidí problematické. Jak ale omezit kalorický příjem při hubnutí a jak díky potravinám zhubnout? Jaké potraviny mají málo kalorií a které vás i přes nízký počet kalorií zasytí?