Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

Tak to vypadalo na kuchařské soutěži o nejlepší pochoutku z brambor. Podívejte se

Souboj kuchařů u sporáků v Brodě. Téma soutěže: brambory, jak je neznáte

/VIDEO/ Brambory stokrát jinak. Sedm kuchařských týmů z odborných škol z celé Vysočiny, včetně slovenské Nitry, v pátek 18. října ukázalo, co všechno se dá připravit z docela obyčejných brambor. Soutěž pořádala Obchodní akademie a Hotelová škola v Havlíčkově Brodě v rámci bramborářských dnů. Téma soutěže tedy nemohlo znít jinak než brambory.

Máslo opět zdražuje. A co další potraviny?

Cena másla roste. Jiné potraviny ale navzdory slabší sklizni nezdraží

Oproti období před dvěma lety, kdy kvůli skokovému růstu ceny energií v důsledku ruské války na Ukrajině výrazně podražily také potraviny, je letos situace příznivější. A to navzdory tomu, že zemědělci hlásí výrazně horší sezonu, než bývá zvykem. Důvodem byly časté výkyvy počasí. Přesto se některé položky nyní zákazníkům v obchodě výrazně prodraží. Jde zejména o máslo.

Samosběr brambor na farmě Hanč ve Vraňanech.

Zásoby na zimu za pár korun: podzimních samosběrů je málo, hlídejte si termíny

/FOTO, VIDEO/ Kolik brambor padne za zimu? Většinou se lidé zásobí třiceti až padesáti kilogramy na strávníka. Na uskladnění si tak kupují několik pytlů. A nebo si brambory sami nasbírají, aby ušetřili. Na farmě Hanč ve Vraňanech, proslulé především jahodami, na podzim pokračují samosběry nejen brambor. Není to ale každý den.

Sklizeň obilí. Ilustrační foto.

Na polích bahno, sklizeň brambor i setí ozimů mají zdržení

Velké zpoždění mají jihočeští zemědělci s letošními podzimními polními pracemi. Kvůli různé nadmořské výšce nebo půdám bývají běžně mezi sedláky rozdíly. Tentokrát jsou ale všichni bez rozdílu zdrženi velkými dešti v září.

Malé, dozlatova pečené bramboráčky

Lepenice a bramboráky vévodily bramborové akci na Veselém Kopci

V sobotu 5. října se na Veselém Kopci konala oblíbená akce bramborová sobota, která i přes deštivé počasí přilákala bramborové nadšence. Návštěvníci se hned po vstupu ocitli v minulosti – dřevěné chalupy, které obklopují celé prostranství, sloužily jako kulisa pro prezentaci tradičních způsobů, jak brambory zpracovávat. Vůně čerstvě upečených bramboráků, lepenice, krupičníku a dalších tradičních pokrmů se šířila celým areálem, který už od rána ožíval atmosférou spojenou s touto nenápadnou, ale důležitou plodinou české kuchyně. Základní vstupné činilo 160 korun na osobu a zahrnovalo ochutnávky degustačních porcí, na které mohl navíc každý přispět dobrovolnou částkou.

V sobotu se návštěvníci skanzenu na Veselém Kopci mohou dozvědět spoustu zajímavých informací o pěstování, šlechtění, uskladnění i použití brambor

Koroptve motykou střílené. Skanzen bude v sobotu patřit bramborám

V sobotu 5. října se na Veselém Kopci uskuteční program s názvem Bramborová sobota. Je připomínkou tradice pěstování a využití brambor na Českomoravské vrchovině. Na jeho přípravě muzeum spolupracuje s Výzkumným ústavem bramborářským v Havlíčkově Brodě.

Úroda brambor je letos na Vysočině slušná, na nižší seně se to zřejmě neprojeví. Ilustrační foto: poskytla Farma Brož

Brambor se na Vysočině urodilo více. Ceny však výrazně neklesnou

Přestože se brambor letos na Vysočině urodilo více, na cenách pro spotřebitele se to výrazně projevit nemusí. Hlavním důvodem větší úrody je převážně to, že se zvýšilo množství půdy, ve které se brambory pěstují. V jakém období by však ceny mohly alespoň mírně klesnout?

Skršická brázda lákala i letos na atraktivní podívanou na historické hospodářské stroje, které se představily i v chodu. A k vidění byly také historické automobily.

Nostalgie starých časů. Nejen historické traktory drnčely na Skršické brázdě

Drnčení, hukot a 'odfukování' starých strojů se v sobotu neslo Skršicemi na Rychnovsku. Milovníci zemědělských pomocníků od dob našich dědů až do současnosti si tu dali sraz na Skršické brázdě, aby předvedli krasavce svých sbírek i v chodu. Přichystali tak atraktivní podívanou pro četné návštěvníky, mezi nimiž nechyběly starší ročníky, ale ani nejmladší generace. Traktory jsou tu díky partě jejich sběratelů fenoménem. I když nejen ty sem lákaly. Podívejte se na fotogalerii a videa.

Stačí přidat do vody pár kapek octa a chuť brambor i jejich konzistence se výrazně zlepší.

Jednoduchá finta, která doladí chuť brambor. Používaly ji už naše babičky

Když vaříte brambory, zkuste do vody přidat pár kapek octa nebo citrónové šťávy. Chuť brambor se výrazně zlepší. Tuhle fintu, která dokáže vylepšit i chuť starých brambor, znaly už naše babičky. Moc dobře věděly, že si díky tomu brambory udrží více vitaminu C, nebudou se rozpadat, zachovají si barvu a ještě si na nich víc pochutnáme.

Začátek samosběru v Kožušanech. Lidé si mohou nasbírat až čtyři druhy cibule, k mání jsou i nové brambory. 19. července 2024

Na samosběr u Přerova míří davy. Cibule a brambory jsou za pár korun

Už v šest hodin ráno se hrnuli lidé na pole s cibulí u Kožušan-Tážal, kde v pátek odstartoval populární samosběr. Farmář z Blatce Leon Vlček nabídl i brambory. Cena? Deset korun za kilogram zdravé zeleniny. Zájem je obrovský. Na pole nedaleko Přerova se sjíždějí lidé zdaleka.

Začátek samosběru v Kožušanech. Lidé si mohou nasbírat až čtyři druhy cibule, k mání jsou i nové brambory. 19. července 2024

Na samosběr u Olomouce míří davy. Cibule a brambory jsou za pár korun

Už v šest hodin ráno se hrnuli lidé na pole s cibulí u Kožušan-Tážal, kde v pátek odstartoval populární samosběr. Farmář z Blatce Leon Vlček nabídl i brambory. Cena? Deset korun za kilogram zdravé zeleniny. Zájem je obrovský. Na pole nedaleko Olomouce se sjíždějí lidé zdaleka.

U nových a raných brambor je důležité, aby se po sklizni co nedříve dostaly k zákazníkovi.

Zase mi shnily. Rychlé zkáze drahých raných brambor lze chytře zabránit

Brambory se (nejen) podle Evropské unie dělí na brambory nové, rané a ostatní konzumní neboli brambory pozdní. U aktuálně nabízených brambor raných se mnoho lidí setkává s tím, že jim začnou doma velmi rychle hnít či chytnou plíseň. Produkt v ceně pohybující se mezi nezanedbatelnými 20 až 30 korunami za kilogram tak snadno skončí v koši. Jde tomu však zabránit.

Trh na náměstí Jana Žižky z Trocnova v Čáslavi.

Za kolik? Jahody hodně zdražily, zájem na trhu byl o meruňky, borůvky a brambory

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Odskočit si nakoupit třeba něco na přípravu dobrého oběda o víkendu, to je každou sobotu od 6 do 12 hodin skvělá příležitost pro obyvatele a návštěvníky Čáslavi. Pravidelně jim to ještě v úterý a ve čtvrtek umožňují trhy na náměstí Jana Žižky z Trocnova. Nejinak se tak stalo v sobotu 15. června.

Háďátko kolumbijské, které našli inspektoři Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského, je pro brambory velmi nebezpečné.

Háďátko kolumbijské poprvé zachytili v ČR. Škůdce je pohromou pro brambory

Háďátko kolumbijské, které našli inspektoři Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského, je pro brambory velmi nebezpečné. Čeští pěstitelé si přísné kontroly chválí, jejich brambory jsou díky nim v bezpečí. Rovněž nečekají, že by letošní sklizeň kvůli rozmarům počasí dopadla špatně.

Asi nejznámější je v pohance obsah fotochemikálie s názvem rutin, díky které je pohanka podpůrným lékem pro cévy.

Zpevněte si cévy a navíc hubněte: Obojí vám zajistí jídlo našich prababiček

Kuchařka a influencerka Hanka Zemanová je známá propagátorka našich tradičních potravin. K jejím oblíbeným zdravým jídlům patří pohanka. Pohanka totiž obsahuje rutin, díky kterému je podpůrným lékem pro cévy, křečové žíly a hemoroidy. Zdraví prospěšný je v pohance také vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Jak pohanku připravit, aby byla chutná? Kuchařka Hanka Zemanová poradila hned několik receptů.

V Křovicích to vonělo bramboráky.

Kramflek, erteplák, křapáč. Křovicemi zavoněly opět tradiční bramboráky a zeláky

/FOTO, VIDEO/ Škrabání či strouhání padesáti kilogramů brambor. A pak smíchání s těmi správnými ingrediencemi, to vše čekalo den před samotnými hody křovické hasičky, hasiče a jejich manželky. Tradiční velikonoční posezení, které se koná v Křovicích od roku 2009 na takzvanou holčičí koledu a doprovází ho tak pletení pomlázek, proběhlo letos netradičně až první dubnovou sobotu.

Smažák je oblíbená klasika. Ilustrační foto.

Smažák je klasika, která nezklame. Kde chutná nejlépe a kolik kde stojí?

Jedna z největších klasik české gastronomie, kterou si dá čas od času snad každý. To je smažený sýr, který jde podávat na spoustu způsobů. Kromě tradičního eidamu se obaluje také hermelín, gouda nebo niva, přílohou bývají hranolky či vařený brambor a nesmí chybět tatarka, ideálně domácí. Alternativou v rychlém občerstvení může být také smažený sýr v housce.

Smutnice patří mezi nejčastější škůdce pokojových rostlin, které ale dokáží otrávit i člověka.

Malé černé mušky zaplaví domácnost a ničí pokojovky. Pomůže jednoduchý trik

Většinou se objeví znenadání, zato ve velké míře. A když myslíte, že jste zamáčkli poslední, objeví se jich druhý den dvakrát tolik. Smutnice sice nepatří mezi bodavý hmyz, ale jejich přítomnost v domácnosti není příjemná. Navíc škodí pokojovým rostlinám. Naštěstí existuje několik triků, jak se smutnic zbavit, a to i bez chemie. Larvy smutnic v hlíně odhalíte jednoduchým trikem se syrovou bramborou.

Smažený sýr. Ilustrační foto.

Fenomén smažák. V Blansku se dá pořídit do sto padesáti korun. Víme kde

/FOTO, VIDEO/ Smažený sýr, hranolky nebo vařené brambory a tatarka. Už se to nese, dobrou chuť! Tradiční hospodský smažák je podle provozovatelů restaurací v Blansku, které Deník oslovil, stále na špici u objednávaných jídel. I když postupně podražil a dávno už se zdaleka nejedná o levné jídlo, pořád je to fenomén domácí gastro scény. Společně se smaženým řízkem co do oblíbenosti těžko hledá konkurenci.

V Lokále u Caipla podávají smažený řemeslný bio sýr z farmy.

Smažený sýr v Brně: ceny poledních menu i kde si ho dát kilovku jako romantiku

/PŘEHLED/ Všichni ho milují. A kdo říká že ne, jí ho tajně. Tak se o smaženém sýru vyjadřují provozovatelé brněnských restaurací. Podniků, kde by vedle tradiční svíčkové chyběl smažený sýr, je v brněnských ulicích pomálu. Kolik jsou za českou stálici ochotní zaplatit milovníci tohoto pokrmu? Brněnský deník Rovnost připravil srovnání cen smažených sýrů poledních menu v Brně.

Smažený syr- stálice české kuchyně má spoustu příznivců a restauratéři to dobře vědí.

Pardubické restaurace zůstávají věrné smažákům. Cena je stále příznivá

Smažený sýr je fenomén. K českým hospodám a restauracím patří téměř stejně neodmyslitelně jako pivo. Stálice české kuchyně má spoustu příznivců a restauratéři to dobře vědí. Proto smažák s hranolky nebo vařenými bramborami nabízejí při obědových menu, ale i ve stálých jídelních lístcích. Redakce Deníku se zaměřila na to, kolik na Pardubicku stojí.

Smažený sýr podávaný v restaurantu Pod Limpou na Dolním náměstí

Kam na smažák v Olomouci. Tipy na TOP smažené sýry ve městě

Redakce Olomouckého deníku se vydala v době oběda do několika restaurací ve městě a zaměřila se na klasiku všech klasik české gastronomie - smažený sýr. Podívejte se do našeho výběru TOP5 smažáků v Olomouci a zjistěte, z jakého sýra se pochoutka připravuje, s čím jej podávají a kolik za něj zaplatíte.

Villa Libosad

Smažák za 99 korun? Restaurace Lucie v Jičíně láká všechny sýrařské gurmány

/FOTO, VIDEO/ Stálice českého gastronomického nebe, král vegetariánských menu i noční můra kreativních kuchařů. Popularita smaženého sýra s pořádnou porcí brambor nebo hranolek s tatarskou omáčkou je v českých restauracích vyhlášená. Redakce Deníku prozkoumala obědová menu restaurací na Jičínsku a vyrazila na do několika z nich na hříšnou ochutnávku smažáků. Poradili nám sami čtenáři i oblíbená Smažákomapa, kam fanoušci posílají recenze z navštívených restaurací po celém Česku.