Muži sbírají, ženy z toho potom dělají dobroty. V Domově pro seniory v Lesnově mají práci spravedlivě rozdělenou. A báječně se doplňují. V minulých dnech začali klienti sbírat brambory, které mají na malém poli v areálu domova. Připravili si z nich bramboráky, upekli je s česnekem a k nim měli podmáslí. Za čtrnáct dní budou sít obilí. Podívejte se, jak jim sběr a příprava plodin jde. Děkujeme Andree Šeredové za fotografie.
„Recept na rozmarýnové brambory je úplně jednoduchý. Chutnají skvěle i samotné, ale steak jim sluší,“ říká s úsměvem Těhotnej kuchař. Tuto snadnou přílohu si naprosto zamilujete.
„Já dělávám medailonky z panenky z prasnic. Ta je větší a hodí se na ně víc,“ radí Těhotnej kuchař, který připravil recept na grilovanou lahůdku, které nikdo neodolá. Medailonky z panenky v šalvěji a slanině skvěle doplní přílohové špízy z čerstvých brambor a zeleniny i jednoduchý smetanový dip.
O tom, že je skladování brambor celkem věda, ví každý své. Určitě se vám už někdy stalo, že jste chtěli oloupat pár brambor k obědu, ale ve spíži či komoře jste našli jen pár svraštělých naklíčených hlíz. Pokud nemáte sklep, bohužel to není žádná novinka. Pak je tu ale Zembag, unikátní třívrstvý pytel na brambory, který umožňuje dlouhodobé skladování brambor, a to i při pokojové teplotě.
Rčení, že co si člověk zaseje, to i sklidí, neplatí pokaždé. Své o tom ví ve Vícově na Prostějovsku, kde každoročně řádí na polích zloději. Tentokrát okradli soukromého zemědělce, u nějž nakopali a odvezli okolo pěti metráků pozdních brambor.
„A to vám říkám, když rozbalíte alobal, ta vůně vás normálně bude nutit tancovat a ještě se to na vás bude smát,“ popisuje výsledek vaření Těhotnej kuchař, který připravil recept na jednoduchou retro krkovici v alobalu zapečenou s brambory a slaninou.
/VIDEO/ Kovový čmelák dokáže během krátké doby obletět celé pole. Udělá snímky, ze kterých má pěstitel jasno, kde spustit zavlažovací systém. Vyzkoušeli to ve čtvrtek ve Valečově.
/VIDEO/ Kovový čmelák dokáže během krátké doby obletět celé pole. Udělá snímky, ze kterých má pěstitel jasno, kde spustit zavlažovací systém. Vyzkoušeli to ve čtvrtek ve Valečově na Havlíčkobrodsku.
V Česku snad není nikdo, kdo by neznal čevabčiči. Příprava válečků z mletého masa, cibule a koření nezabere moc času. Jisté je, že se na nich pochutná celá rodina.
Tradiční jedlíci je mají nejraději s okurkovým salátem nebo zakysaným mlékem. První rané brambory už míří z jihomoravských polí na talíře strávníků. Navzdory jarnímu suchu bude jejich letošní úroda obvyklá. Stále více lidí také dává přednost nákupu přímo od pěstitelů, většinou u nich zaplatí i nižší cenu než v obchodech.
Zapékání je jedním z nejoblíbenějších způsobů úpravy brambor. A není divu. Zapečené brambory s kuřecím masem a brokolicí nejen dobře chutnají, ale i vypadají. A navíc dostatečně nasytí.
/JÍDLO JE MOJE HOBBY/ Strojírenský technolog se ve chvíli nouze obrátil na Kuchařku naší vesnice. Osvědčený recept ale dokázal vylepšit zajímavou inovací.
/INFOBLOK - KDE A ZA KOLIK/ Bude jich dost a kolik budou stát? Na Vysočině začal prodej raných brambor. O množství rozhoduje počasí. O cenách obchodníci. Komu se to nelíbí, ať kupuje u farmářů, radí bramboráři.
Bude jich dost a kolik budou stát? Na Vysočině začal prodej raných brambor. O množství rozhoduje počasí. O cenách obchodníci. Komu se to nelíbí, ať kupuje u farmářů, radí bramboráři.
Jižní Čechy nabízejí řadu gastronomických specialit. Zdejší hospodyně bohatě využívají místní suroviny jako zelí a brambory. Zároveň se nebrání houbám a plodům z místních lesů. A samozřejmě místní vzhledem k bohatému rybníkářství nedají dopustit ani na ryby.
K výrobě domácí zmrzliny stačí pouhé dvě ingredience. Stačí, když při procházce přírodou natrháte pár třešní a cestou domů se stavíte v obchodě pro tvaroh. Máte-li třešně třeba na zahrádce a tvaroh už v ledničce, můžete se pustit do práce hned.
Chutné, levné, snadné na přípravu. Karbanátky s bramborovou kaší potěší i náročnější strávníky, obzvlášť když recept obohatíte například o smetanu. Tak s chutí do toho.
Na pulty obchodů již míří první letošní tuzemské velmi rané brambory. Od těch běžných se liší zejména velmi tenkou slupkou a malým obsahem škrobu. Mají tedy méně kalorií, zato jsou plné zdravých látek, zejména vitamínu C. Podle pěstitelů jsou ale zejména velmi chutné.
/FOTO/ S originálním nápadem prodeje čerstvé zeleniny od místních farmářů přišel Petr Grünwald z Malhostovic na Brněnsku. Brambory, cibuli či česnek chce lidem prodávat skrz automat. Nyní mají o speciální zeleninomat zájem představitelé tří brněnských městských částí.
Kucmoch známý i jako škubánky je v Královéhradeckém kraji tradiční a proslavil se také ve zfilmovaném románu Karla Poláčka Bylo nás pět, a to jako jídlo Poláčkova dětství, který se v Rychnově nad Kněžnou narodil. Kucmoch - jednoduchý, rychlý, levný, sytý a zároveň i chutný. A protože na něj všechny potřebné ingredience nejspíš máte běžně doma, můžete si ho rovnou uvařit.
Kucmoch známý i jako škubánky je na Orlicku a Rychnovsku tradiční a proslavil se také ve zfilmovaném románu Karla Poláčka Bylo nás pět, a to jako jídlo Poláčkova dětství, který se v Rychnově nad Kněžnou narodil. Kucmoch - jednoduchý, rychlý, levný, sytý a zároveň i chutný. A protože na něj všechny potřebné ingredience nejspíš máte běžně doma, můžete si ho rovnou uvařit.
Kucmoch známý i jako škubánky je v Královéhradeckém kraji tradiční a proslavil se také ve zfilmovaném románu Karla Poláčka Bylo nás pět, a to jako jídlo Poláčkova dětství, který se v Rychnově nad Kněžnou narodil. Kucmoch - jednoduchý, rychlý, levný, sytý a zároveň i chutný. A protože na něj všechny potřebné ingredience nejspíš máte běžně doma, můžete si ho rovnou uvařit.
Kerhart, gerhard, kozí kopýtko. Otravný plevel s bílými dlouhými kořínky, se kterými svádí zahrádkáři marné boje. Správně se nazývá bršlice kozí noha a má spoustu vitaminů a minerálů. Co je však hlavní, dokáže bojovat proti dně, jejíž příznaky jsou velmi bolestivé. Masožrouti tak mohou díky této rostlině snížit množství kyseliny močové v těle.
Rakušané vypili mezi červny 2020-21 průměrně "jen" 103,6 litru piva, o tři a půl litru méně než v předchozím hospodářském roce. Důvodem mohlo být zavření hospod a barů během pandémie.
Přestože do gastronomického byznysu vstoupil Vojtěch Václavík v náročné době, jeho podniky dnes slaví úspěch. K prvnímu bistru Kro Kitchen na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad brzy přibyly další tři podniky. V čem tkví tajemství jeho úspěchu? To je vlastně ideální otázka na začátek rozhovoru pro časopis Gourmet.
Plocha osázená bramborami se stále zmenšuje. Před 40 lety se pěstovaly na zhruba 130 tisících hektarech, před dvěma desetiletími zhruba na polovině této plochy. Jejich pěstování je totiž náročnější než u jiných plodin, proto od nich zemědělci pozvolna stále upouštějí. Loni tak brambory pěstovali na 22,8 tisících hektarech a letos zřejmě ještě dalších pár procent takto osázené plochy ubude.
Varování ekonomů se plní a většina restaurací musela meziročně zdražit polední menu. Nárůst zaznamenal i král obědových nabídek - kuřecí řízek s přílohou. Ať už je strávník fanouškem vařených brambor, hranolků nebo klasiky v podobě bramborového salátu, za oběd si letos připlatí v řádu desítek korun. Deník zjišťoval, jak se ceny oblíbené položky poledních meníček vyvíjejí v Králohradeckém kraji.
Soužití Čechů a Ukrajinců prchajících před válkou může zpříjemnit společné vaření. O víkendu si to vyzkoušeli třeba v jihomoravské Moravské Nové Vsi. Téměř sto porcí boršče tam navařila na malou improvizovanou slavnost Jana z ukrajinského Mukačeva. Do České republiky ji přivezl syn, který tady pracuje.
/VIDEO/ Věděli jste, že bramborovou kaši můžete vykouzlit během pár okamžiků, i když právě nemáte ruční mixér nebo šťouchadlo? Jde to. Naše babičky to tak dělaly, i když jste to možná tehdy vůbec nepostřehli. Takto připravená kaše je jemná, bez hrudek, rozplývá se na jazyku. Je prostě dokonalá. Stejně jako videonávod od časopisu Glanc, který vám pomůže k perfektnímu výsledku.
„Ahoj. Máš pěkný barevný sluneční deštníček,“ povídá plazící se žížala Aneta berušce Lucince. „Děkuji, Anetko. Nechceš se napít ledové vody a dát si pár jahod na osvěžení v takovém horkém počasí?“ ptá se Lucie. „Ráda,“ odvětí.
/FOTO/ Limoncello, mandarello či arancello. Italské likéry z citronů, mandarinek a pomerančů nezapřou svůj jižanský původ. Sladké alkoholické nápoje vznikají i na Vysočině z citrusových plodů vypěstovaných ve skleníku Petra Broži.
Vánoce jako symbol přejídání? Ne pro všechny. „Vánoce u nás nejsou o jídle, s výjimkou cukroví,“ říká Eva Cikrytová, lektorka zdravého životního stylu a zakladatelka projektu Jíme Jinak. Zdůrazňuje také, jak je důležité jíst v časech ideálních pro tělo. Nejde totiž jen o to, co sníme, ale také kdy.