Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

V domově seniorů v Lesnově už sesbírali brambory na poli. Ale i maliny a ostružiny.

Senioři v Lesnově už sbírali brambory. Upekli si je a zapili podmáslím

Muži sbírají, ženy z toho potom dělají dobroty. V Domově pro seniory v Lesnově mají práci spravedlivě rozdělenou. A báječně se doplňují. V minulých dnech začali klienti sbírat brambory, které mají na malém poli v areálu domova. Připravili si z nich bramboráky, upekli je s česnekem a k nim měli podmáslí. Za čtrnáct dní budou sít obilí. Podívejte se, jak jim sběr a příprava plodin jde. Děkujeme Andree Šeredové za fotografie.

Ve finále máte na talíři špíz se špízem.

Těhotnej kuchař: Medailonky z panenky naservírujte k večeři svojí divožence

„Já dělávám medailonky z panenky z prasnic. Ta je větší a hodí se na ně víc,“ radí Těhotnej kuchař, který připravil recept na grilovanou lahůdku, které nikdo neodolá. Medailonky z panenky v šalvěji a slanině skvěle doplní přílohové špízy z čerstvých brambor a zeleniny i jednoduchý smetanový dip.

Zembag jsou ekologické pytle, ve kterých můžete skladovat brambory i doma

Už žádné naklíčené brambory. Češi vymysleli pytel, ve kterém se hlízy nekazí

O tom, že je skladování brambor celkem věda, ví každý své. Určitě se vám už někdy stalo, že jste chtěli oloupat pár brambor k obědu, ale ve spíži či komoře jste našli jen pár svraštělých naklíčených hlíz. Pokud nemáte sklep, bohužel to není žádná novinka. Pak je tu ale Zembag, unikátní třívrstvý pytel na brambory, který umožňuje dlouhodobé skladování brambor, a to i při pokojové teplotě.

Na jižní Moravě začala sklizeň raných brambor.

Rané brambory na jihu Moravy míří na talíře: do ceny se promítá zdražování

Tradiční jedlíci je mají nejraději s okurkovým salátem nebo zakysaným mlékem. První rané brambory už míří z jihomoravských polí na talíře strávníků. Navzdory jarnímu suchu bude jejich letošní úroda obvyklá. Stále více lidí také dává přednost nákupu přímo od pěstitelů, většinou u nich zaplatí i nižší cenu než v obchodech.

Pro Třeboňsko je typický kapr.

KVÍZ: Víte, co jsou hnětýnky nebo jak se jmenuje bramborový koláč?

Jižní Čechy nabízejí řadu gastronomických specialit. Zdejší hospodyně bohatě využívají místní suroviny jako zelí a brambory. Zároveň se nebrání houbám a plodům z místních lesů. A samozřejmě místní vzhledem k bohatému rybníkářství nedají dopustit ani na ryby.

Staročeský pečený kucmoch.

Královéhradecká specialita: Bramborová delikatesa padávána u Karla Poláčka

Kucmoch známý i jako škubánky je v Královéhradeckém kraji tradiční a proslavil se také ve zfilmovaném románu Karla Poláčka Bylo nás pět, a to jako jídlo Poláčkova dětství, který se v Rychnově nad Kněžnou narodil. Kucmoch - jednoduchý, rychlý, levný, sytý a zároveň i chutný. A protože na něj všechny potřebné ingredience nejspíš máte běžně doma, můžete si ho rovnou uvařit.

Staročeský pečený kucmoch.

Krajová specialita Orlicka: Bramborová delikatesa padávána u Karla Poláčka

Kucmoch známý i jako škubánky je na Orlicku a Rychnovsku tradiční a proslavil se také ve zfilmovaném románu Karla Poláčka Bylo nás pět, a to jako jídlo Poláčkova dětství, který se v Rychnově nad Kněžnou narodil. Kucmoch - jednoduchý, rychlý, levný, sytý a zároveň i chutný. A protože na něj všechny potřebné ingredience nejspíš máte běžně doma, můžete si ho rovnou uvařit.

Staročeský pečený kucmoch.

Krajová specialita Rychnovska: Bramborová delikatesa padávána u Karla Poláčka

Kucmoch známý i jako škubánky je v Královéhradeckém kraji tradiční a proslavil se také ve zfilmovaném románu Karla Poláčka Bylo nás pět, a to jako jídlo Poláčkova dětství, který se v Rychnově nad Kněžnou narodil. Kucmoch - jednoduchý, rychlý, levný, sytý a zároveň i chutný. A protože na něj všechny potřebné ingredience nejspíš máte běžně doma, můžete si ho rovnou uvařit.

Brrrr. Bršlice. Polévka z ní je ale výborná a navíc léčí

Brrrr, bršlice? Polévka ze známého plevele je výborná a navíc léčí

Kerhart, gerhard, kozí kopýtko. Otravný plevel s bílými dlouhými kořínky, se kterými svádí zahrádkáři marné boje. Správně se nazývá bršlice kozí noha a má spoustu vitaminů a minerálů. Co je však hlavní, dokáže bojovat proti dně, jejíž příznaky jsou velmi bolestivé. Masožrouti tak mohou díky této rostlině snížit množství kyseliny močové v těle. 

Vojtěch Václavík provozuje několik úspěšných restaurací

Kuře není žádná nuda. Nové rady promění jídlo za 100 korun v delikatesu

Přestože do gastronomického byznysu vstoupil Vojtěch Václavík v náročné době, jeho podniky dnes slaví úspěch. K prvnímu bistru Kro Kitchen na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad brzy přibyly další tři podniky. V čem tkví tajemství jeho úspěchu? To je vlastně ideální otázka na začátek rozhovoru pro časopis Gourmet.

Pěstitelé věří, že domácí produkce brambor bude letos dost

Místo brambor obilí. Válka zřejmě změní plány českých sedláků

Plocha osázená bramborami se stále zmenšuje. Před 40 lety se pěstovaly na zhruba 130 tisících hektarech, před dvěma desetiletími zhruba na polovině této plochy. Jejich pěstování je totiž náročnější než u jiných plodin, proto od nich zemědělci pozvolna stále upouštějí. Loni tak brambory pěstovali na 22,8 tisících hektarech a letos zřejmě ještě dalších pár procent takto osázené plochy ubude.

Ilustrační foto

Za řízek s přílohou v menu dáte i 150 korun. Strávníky to zatím neodradí

Varování ekonomů se plní a většina restaurací musela meziročně zdražit polední menu. Nárůst zaznamenal i král obědových nabídek - kuřecí řízek s přílohou. Ať už je strávník fanouškem vařených brambor, hranolků nebo klasiky v podobě bramborového salátu, za oběd si letos připlatí v řádu desítek korun. Deník zjišťoval, jak se ceny oblíbené položky poledních meníček vyvíjejí v Králohradeckém kraji.

Kaše

Bramborová kaše bez šťouchadla: Dokonalý videonávod, jak ji dělaly naše babičky

/VIDEO/ Věděli jste, že bramborovou kaši můžete vykouzlit během pár okamžiků, i když právě nemáte ruční mixér nebo šťouchadlo? Jde to. Naše babičky to tak dělaly, i když jste to možná tehdy vůbec nepostřehli. Takto připravená kaše je jemná, bez hrudek, rozplývá se na jazyku. Je prostě dokonalá. Stejně jako videonávod od časopisu Glanc, který vám pomůže k perfektnímu výsledku.

Deštník

Pohádky květinové víly – kapitola 8. Barevné paraplíčko

„Ahoj. Máš pěkný barevný sluneční deštníček,“ povídá plazící se žížala Aneta berušce Lucince. „Děkuji, Anetko. Nechceš se napít ledové vody a dát si pár jahod na osvěžení v takovém horkém počasí?“ ptá se Lucie. „Ráda,“ odvětí.