Máte rádi mák a přemýšlíte, co z této suroviny připravit? Chuť, ale zároveň také hlad spolehlivě zaženou pečené knedlíčky s mákem. Hodí se i jako rodinný oběd, protože si pochutnají jak děti, tak dospělí. A nějaká ta návštěva jistě také nepohrdne. Tak s chutí do toho!
Odměna pro koledníky a jeden ze symbolů velikonočních svátků – to je malované vajíčko neboli kraslice. Letos se nám jejich pořízení prodraží, ale i tak budou ve většině českých domácností barevná vajíčka krášlit stůl.
/FOTOGALERIE/ Růst cen energií i potravin se projevil i v gastronomických podnicích. Většina restaurací i jídelen během posledního roku zdražila. Polední menu jsou až o dvacet procent dražší. Stačí zákazníkům na Kladensku na polévku a oblíbený řízek s přílohou dvě stovky?
Trápí vás rýma a ucpané dutiny? Původně neškodné onemocnění, kterým trpí většina lidí hned několikrát do roka, může velmi rychle přerůst v silný bakteriální zánět, se kterým antibiotikům neuniknete. K rychlé úlevě a uvolnění hlenů však může přispět i několik domácích metod, kterým vévodí obklad z brambor, soli i průplach dutin.
Jihlava je nejlevnější. Zatímco celorepublikově stojí polední menu v průměru téměř 178 korun, v krajském městě Vysočiny to je na začátku letošního roku jen 161, informuje aktuální Edenred Restaurant Index. Přitom ještě v lednu 2020 byla průměrná cena menu v Jihlavě ani ne 118 korun.
Na provozovatele restaurací nejprve dolehla covidová pandemie, kdy to především na vesnicích část hospod zabalila. Ty, které přežily, pak musely zareagovat na dramaticky narůstající ceny energií a surovin. Proto se jedním z hodně sledovaných kritérií stalo polední menu. Deník proto připravil přehled, za kolik si na Rokycansku můžete dát k obědu klasický řízek v trojobalu s přílohou.
Pan Ladislav ze Strakonicka si čas od času dopřeje pohodu obědu v restauraci. Nejen ve Strakonicích, Blatné nebo Volyni. „Jednou za čas jezdím na výlety po jižních nebo západních Čechách. Přece nebudu jíst chleba s máslem,“ směje se muž, kterému se blíží šedesátka. Vždy si nejde nějakou útulnou hospůdku, kde s naobědvá. „Když nevím, dám si prostě vepřový nebo kuřecí řízek s bramborem. Na tom není co zkazit,“ dodává s tím, že peníze moc neřeší.
Vepřový řízek patří s vepřo-knedlo–zelo, gulášem a svíčkovou v českých restauracích k nejpopulárnějším jídlům. Deník zjišťoval cenu klasického řízku s přílohou v denním menu s polévkou či samostatně. Drtivá většina restauratérů jej alespoň jednou týdně v poledním menu nabídne.
/FOTOGALERIE/ Pod kamionem naloženým čtyřiadvaceti tunami brambor se utrhla krajnice. Kolos naložený hlízami se naklonil do příkopu a hrozilo, že se převrátí. Událost, která zcela uzavřela na několik hodin silnici I/16 od Velvar na Slaný u odbočky na Ješín, se stala v pátek půl hodiny před polednem.
Na čem si pochutnávali dědečkové a babičky, když byli ještě kluci a holčičky. To je název výstavy v chodbě Městské knihovny na Palackého třídě v Nymburce. Jeden z příspěvků si nyní můžete přečíst.
Řízek, i když původně z Rakouska-Uherska, je český fenomén. Vždyť jen to množství druhů – český, vídeňský, holandský, přírodní, kuřecí, vepřový, telecí či plněný musí zaujmout. V naší republice dokonce existují i restaurace specializované pouze na řízky.
Co to byla sáhovka nebo rozsívka. K čemu sloužil ruční marker. Na tyto otázky odpoví zajímavá výstava ve sklepení havlíčkobrodského muzea. Je věnovaná stoletému výročí založení Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě. Přístupná je do šestadvacátého března.
Řízek patří mezi stálice české kuchyně, byť vepřovou klasiku stále víc válcuje kuřecí varianta. Jenže s nástupem zdražování začínají být řízky luxusnějším obědem.
Celkem 22 240 kusů cigaret převážel v autě slovenské poznávací značky pětačtyřicetiletý zpočátku usměvavý muž. V Náchodě ho zastavila hlídka královéhradeckých celníků. Při kontrole vozidla, kdy nejprve tvrdil, že veze z Polska potraviny, vzápětí přiznal, že si dováží také cigarety. Některé měl na zadní sedačce pod pytlem brambor, další v krabicích v kufru vozidla.
Naši předkové je jedli, na českých polích se s nimi už nesetkáme. I takové skvosty shromažďuje genová banka, kterou jako jediný v České republice disponuje Výzkumný ústav bramborářský v Havlíčkově Brodě (VÚB). Má v zásobě přes dva tisíce vzorků od víc než tisícovky odrůd brambor.
/FOTO, VIDEO/ Naši předkové je jedli, na českých polích se s nimi už nesetkáme. I takové skvosty shromažďuje genová banka, kterou jako jediný v České republice disponuje Výzkumný ústav bramborářský v Havlíčkově Brodě (VÚB). Má v zásobě přes dva tisíce vzorků od víc než tisícovky odrůd brambor.
/FOTO, VIDEO/ Vidíš, tam je ale brambor, zaznělo v úterý dopoledne od nového automatu v brněnských Kohoutovicích. Takzvaný Bramat tam nově nabízí Brňanům balíčky brambor, cibule nebo jablek, a to pouze od lokálních pěstitelů z jihu Moravy. Hned po spuštění prodeje projevili někteří lidé zájem a vydali se automat prozkoumat.
Na českém Facebooku se objevila více než tisíckrát sdílená zpráva, že obchodní řetězec Lidl začal ve svých prodejnách v Česku prodávat slupky z brambor. Zpráva je vylhaná. Zneužila kampaň Lidlu zaměřenou proti plýtvání a na zužitkování zbytků potravin.
Já toto jídlo podávám s rýží, ale lze použít i těstoviny, případně brambory. Celková doba vaření i s rýží, se kterou začněte, je do 20 minut. Je to naprosto jednoduchý recept, ale věřím, že vám bude chutnat.
Nadváha a obezita dosáhly v Evropě rozměrů epidemie, konstatují odborníci. Postihují až 60 pt dospělé populace. Kromě dobře známých zdravotních rizik s sebou obezita nese ještě jedno, o němž se ještě před třiceti lety moc nemluvilo. A tím je onemocnění jater.
/FOTOGALERIE/ Kluky a holčičky v mateřské škole Maršovice navštívil v pondělí 5. prosince Mikuláš v doprovodu anděla a čerta. Děti nejprve předvedly své dovednosti zpíváním písniček a přednesem básniček, poté Mikuláš, anděl a čert rozdali každému odměnu v podobě různých dobrot a ovoce a nechyběla ani brambora a uhlí z pekla.
Ráj policistů, stárnoucí region, bramborářská bašta a sen všech klimatických aktivistů. To vše je Kraj Vysočina. Alespoň podle Českého statistického úřadu, který vydal velký přehled největších zajímavostí kraje. Deník vám nyní přináší to nejlepší z něj.
Už je tu zase listopad, mlhy se povalují po polích dešťové přeháňky občas zkropí zem a vítr fičí po strništích. To je ten správný signál pro kluky a holky, aby oprášily své staré draky, nebo si vyrobili nové. V dnešní době však drtivá většina draků pochází z obchodu. Je to trochu škoda. Jsou sice krásně barevní a nejrozmanitějších tvarů, ale to pravé kouzlo, které dnes znají jen rodiče a prarodiče, postrádají.
Cena brambor v obchodech i přímo u farmářů brzo stoupne hlavně kvůli růstu cen energií. Na pokrytí tuzemské poptávky bude potřeba dovézt zhruba 150 tisíc tun brambor ze zahraničí a dalších 100 tisíc tun v různých výrobcích z brambor. Novinářům to dnes řekl předseda Českého bramborářského svazu Josef Králíček. Letošní úroda je podle posledních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) zhruba 614 tisíc tun, což je o 8,6 procenta méně než loni. Svaz však odhaduje, že letošní úroda bude nižší o deset až 20 procent.
Nasbírat v lese dřevo, rozdělat oheň, udělat popel. To už moc dnešní děti neznají. Proto každoročně vyráží Mateřská škola Okříšky s dětmi k lesu péct brambory. Jsou vždy nadšené.
/VIDEO/ Na bramborách zemědělec nezbohatne. Prodává za mnohem nižší cenu, než kolik ho stojí kilo brambor vypěstovat a bojuje s levnou konkurencí z ciziny. Bramboráři z celé republiky opět rokovali na velkém pátečním setkání v Kulturním domě Ostrov v Havlíčkově Brodě a shodli se. Bez dotací od státu to nejde.
Na bramborách zemědělec nezbohatne. Prodává za mnohem nižší cenu, než kolik ho stojí kilo brambor vypěstovat a bojuje s levnou konkurencí z ciziny. Bramboráři z celé republiky opět rokovali na velkém pátečním setkání v Kulturním domě Ostrov v Havlíčkově Brodě a shodli se. Bez dotací od státu to nejde.
/VIDEO/ Davide, očisti si brambory a nespěchej! Tahle plotýnka je malá! Na kraji to bude studené a uprostřed se ti to spálí! Tak zní poslední pokyny učitelů před soutěží. Nervozita stoupá. Šest kuchařských týmů z odborných škol z celé Vysočiny, včetně dvou ze Slovenska, ukazují, co všechno se dá připravit právě z brambor. Soutěž pořádá Obchodní akademie a Hotelová škola v Havlíčkově Brodě. Místo konání, nové moderní školní gastrostudio.
Podzim na Vysočině je neodmyslitelně spjatý s brambory a dalšími výpěstky. S těmi se teď chtějí pochlubit na různých místech. Zřejmě největší akci přivítá o víkendu Havlíčkův Brod, kde se uskuteční 32. ročník Bramborářských dnů.
To nejlepší ze zahrad a polí místních pěstitelů představí o víkendu v pořadí již čtyřiadvacátý ročník Výstavy ovoce, zeleniny, medu a brambor Přibyslavska v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. „Vystavovatelé představují ve sklepení radnice ovoce a zeleninu ze svých zahrad, zemědělci zase soutěží o nejkvalitnější brambory. Pěstování brambor má na Přibyslavsku dlouholetou tradici, která je dána vhodnými přírodními podmínkami, ale i dobrou péčí,“ upřesnil místostarosta Michael Omes.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Aby brambory v zimě chutnaly, je nutné při jejich nákupu pamatovat na správný výběr a po něm na náležité uskladnění. Na poli u Zálezlic na Mělnicku, kde ve čtvrtek 6. října společnost Hanka Mochov představila sklizeň pozdních brambor, na to upozornil majitel Petr Hanka, který je členem představenstva Agrární komory ČR a současně předsedou Zelinářské unie Čech a Moravy.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Aby brambory v zimě chutnaly, je nutné při jejich nákupu pamatovat na správný výběr a po něm na náležité uskladnění. Na poli u Zálezlic na Mělnicku, kde ve čtvrtek 6. října společnost Hanka Mochov představila sklizeň pozdních brambor, na to upozornil majitel Petr Hanka, který je členem představenstva Agrární komory ČR a současně předsedou Zelinářské unie Čech a Moravy.
Akce Bramborová pouť měla letos 2.ročník. I přes deštivé a chladné počasí turisté dorazili. Pouť je podložena historií, kdy putovali páni a dámy od Domažlic do Kdyně. Zvládli dorazit i na Rýzmberk a dojit do cíle, jímž byla zahrádka kavárny Esence, kde se zahřáli pravou bramboračkou a zahnali hlad vošouchem.
Zatímco v roce 1999 se brambory v tuzemsku pěstovaly na 30 000 hektarech půdy, předloni to bylo už jen necelých 23 000 hektarů. Podobně jsou na tom i další tradiční plodiny jako cibule, česnek či křen a ústup se nevyhnul ani živočišné výrobě. Lze tento vývoj změnit? Skupina zainteresovaných odborníků věří, že ano, a proto zakládají zmíněnou iniciativu.
/POZVÁNKA + RECEPT/ Brambory patřily od poloviny 18. století k důležité složce jídelníčku našich předků. Hospodyně na Hlinecku často připravovaly krupičník, bramborové placky, šišky, knedlíky či lepenice. Více o pěstování brambor v našem regionu zjistíte v sobotu na Veselém Kopci.
Sklizeň brambor oslavili také na Edenu v Bystřici nad Pernštejnem. Víkendový program zaujal malé i velké návštěvníky. Mohli si užít přehlídky koní, svezení na traktoru i bryčce, králičí hop, soutěž jedlíků a vyzkoušet si třeba i výrobu bramborových placek. Děkujeme za fotografie.
Brambory patřily od poloviny 18. století k důležité složce jídelníčku našich předků. Hospodyně na Hlinecku často připravovaly krupičník, bramborové placky, šišky, knedlíky či lepenice. Více o pěstování brambor v našem regionu zjistíte v sobotu na Veselém Kopci.
Brambory patřily od poloviny 18. století k důležité složce jídelníčku našich předků. Hospodyně na Hlinecku často připravovaly krupičník, bramborové placky, šišky, knedlíky či lepenice. Více o pěstování brambor v našem regionu zjistíte v sobotu na Veselém Kopci.
Pro někoho jsou jen příloha, jiný si na nich rád pochutná i jako na hlavním chodu, v Edenu jim dokonce věnovali celé slavnosti. Řeč je o bramborech, jejichž sklizeň je momentálně v plném proudu. Ani Maxijedlík Jaroslav Němec nezahálel a právě na Slavnostech brambor v bystřickém Edenu se účastnil soutěže v jejich pojídání. Plný talíř naložený kilogramem brambor a půl litru mléka navrch zvládnul za necelé dvě minuty a stal se tak vítězem bramborového klání. Děkujeme za fotografie a video.
Poslední zářijový víkend láká na pestrý výběr akcí po celé Vysočině. Žďár si připomene tři sta let od vysvěcení poutního kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře. V kostele svatého Víta v Zahrádce u Ledče nad Sázavou zazní Múza Versailles. Slavnosti brambor oslaví v Bystřici nad Pernštejnem a v Třebíči. Filharmonie Gustava Mahlera začíná svou jubilejní dvacátou sezonu a zve na velkolepý zahajovací koncert v Jihlavě.
Kuře na paprice patří k oblíbeným rodinným receptům. Není proto divu, že nechybí ani v jídelníčku slovenského blogu Pekne papkaj, jehož recepty chutnají dětem i dospělým.
Italskou pizzu známe všichni. Zkoušeli jste ale někdy vytvořit tradiční pochoutku z bramborového těsta? Pizza na způsob bramboráku určitě nezklame, vyzkoušejte sami. Dobře vypadá a ještě lépe chutná.
Muži sbírají, ženy z toho potom dělají dobroty. V Domově pro seniory v Lesnově mají práci spravedlivě rozdělenou. A báječně se doplňují. V minulých dnech začali klienti sbírat brambory, které mají na malém poli v areálu domova. Připravili si z nich bramboráky, upekli je s česnekem a k nim měli podmáslí. Za čtrnáct dní budou sít obilí. Podívejte se, jak jim sběr a příprava plodin jde. Děkujeme Andree Šeredové za fotografie.