Jistě se vám už někdy stalo, že se vám při vaření takzvaně zvrhla ruka a pokrm jste omylem přesolili. Nedosolené jídlo dosolíte, ovšem odebrat sůl z už hotového oběda zkrátka nelze. Existují ale triky, kterými můžete sůl v pokrmu neutralizovat, nebo přidat další suroviny, aby její chuť nebyla tak výrazná a jinak chutné jídlo nemuselo letět přímo do koše.
Návštěva chorvatského pobřeží přímo vybízí k poznávání pokladů moře a místní kuchyně – čerstvých ryb připravovaných na řadu způsobů. Najdete tu vše od levných osmažených sardinek přes plody moře, jako jsou garnáty, krevety a ráčky, až po nejdražší humry a langusty. Deník přináší výběr i méně známých ryb a delikates, které stojí za to ochutnat v konobách a restauracích na Jadranu. Druhů je víc než dost.
Zdá se vám, že spojení sladkého moučníku a zeleniny k sobě jaksi nepasuje? Omyl! Zeleninové dezerty jsou chutné, vláčné a zdravé. A rozhodně vás nehodláme nudit známým mrkvovým dortem, nebo perníkem z cukety. Zdravých receptů přibývá, přitom příprava moučníků a dortů není složitá.
Nasmažit řízky, naplnit auto plechovkami s pivem, paštikami, lunchmeaty a dalšími potravinami. Tak trochu retro přístup k dovolené na Jadranu? Informace o extrémním zdražování v Chorvatsku, které se šíří internetem, v Češích probouzejí myšlenky na návrat těchto starých zvyků. Reportéři Deníku proto vyrazili zjistit skutečné aktuální ceny jídla a pití těsně před hlavní sezonou.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ V centru Ostravy vznikl nový podnik. Několik druhů dezertů je k mání v cukrárně Royal Candy v Puchmajerově ulici. Ukrajinská cukrářka Maryna Ivankova zde spolu s dcerou peče mezinárodní dezerty, včetně českých i ukrajinských.
Škála kvetoucích rostlin, kterými si můžeme ozdobit balkony a parapety, se každoročně rozšiřuje, ale převislé muškáty mezi nimi stále vedou. Vypadají efektně, a přitom pěstování muškátů zvládne i začátečník. Cíl každého pěstitele je jasný: truhlíky s nádhernými zelenými kaskádami plnými různobarevných muškátů, stejných jako na alpských chatách v seriálu Doktor z hor. Máme pár tipů, které by vám v jeho dosažení mohly pomoci.
Pokud lze tvrdit, že lze některé umění sníst, pak musí být řeč o food artu Jolandy Stokkermans. Svým milovaným totiž servíruje jídla v podobě zvířat či známých osobností, která jsou tak dokonalá, že by vám bylo líto je sníst. Schválně, uhodnete, z jakých ingrediencí svá díla tvoří a kolik času potřebuje k tomu, aby je nachystala? A zvládli byste to i vy?
Zatímco jinde v České republice profesionální pěstitelé zeleniny snížili plochy a podnikání v oboru omezili, v Těšeticích-Vojnicích na Olomoucku vládne optimismus. Pěstitel Ladislav Kašpar chválí jaro, které zatím plodinám přeje. Až na hraboše, kteří se přemnožili, takže nakonec vzdal výsadbu brambor.
/VIDEO/ Na Trutnovsku fotbal táhne a v tamním okresním přeboru i díky nebývalé vyrovnanosti předních mužstev. Vedoucí tři celky dělí v tabulce dva body a vlastně už po tomto víkendu se klidně může pořadí měnit. Dojde totiž na měření sil druhého se třetím. Proti sobě půjdou Kocbeře a Bílá Třemešná. A rivalové před derby přispěchali s video upoutávkou, která má na utkání přilákat co nejvyšší návštěvu.
/VIDEO/ Na Trutnovsku fotbal táhne a v tamním okresním přeboru i díky nebývalé vyrovnanosti předních mužstev. Vedoucí tři celky dělí v tabulce dva body a vlastně už po tomto víkendu se klidně může pořadí měnit. Dojde totiž na měření sil druhého se třetím. Proti sobě půjdou Kocbeře a Bílá Třemešná. A rivalové před derby přispěchali s video upoutávkou, která má na utkání přilákat co nejvyšší návštěvu.
Zatímco jinde v České republice profesionální pěstitelé zeleniny snížili plochy a podnikání v oboru omezili, v Těšeticích-Vojnicích vládne optimismus. Pěstitel Ladislav Kašpar chválí jaro, které zatím plodinám přeje. Až na hraboše, kteří se přemnožili, takže nakonec vzdal výsadbu brambor.
Sázení brambor v Česku zdržují deště. Na Vysočině, kde se jich tradičně pěstuje nejvíc, výsadba kvůli mokré půdě do dneška prakticky ještě nezačala, zatímco jindy touto dobou se už dělala naplno. Brambory bývají obvykle nasázené do 10. května, letos se sázení pravděpodobně protáhne do druhé poloviny příštího měsíce. Oznámil to v těchto dnech předseda Českého bramborářského svazu Josef Králíček.
Pěstoval je Robinson Crusoe na opuštěném ostrově a do budoucna mohou být vidět i na vysočinských polích. Vysočina je krajem brambor, a tak by lidé mohli na polích v kraji častěji vídat jejich vzdálené příbuzné. Batáty. Podmínky na pěstování těchto sladkých brambor jsou totiž v kraji už ideální. A s touto exotickou plodinou začínají experimentovat i zahrádkáři.
Pěstoval je Robinson Crusoe na opuštěném ostrově a do budoucna mohou být vidět i na vysočinských polích. Vysočina je krajem brambor, a tak by lidé mohli na polích v kraji častěji vídat jejich vzdálené příbuzné. Batáty. Podmínky na pěstování těchto sladkých brambor jsou totiž v kraji už ideální. A s touto exotickou plodinou začínají experimentovat i zahrádkáři.
Jejich cesta do jídelníčku Evropanů, tedy i Čechů, byla dlouhá. Nedůvěra v jejich výživné a lahodné hlízy trvala téměř dvě staletí po jejich objevení v Americe. Teprve před 400 lety je první významní muži v českých zemích servírovali na svých hostinách jako zvláštní pochoutku. Později však brambory pomáhaly i obyčejným lidem překonávat období hladu, neúrody obilovin či epidemií.
Se zvyšujícícími se cenami stále více zahradníků pěstuje, nebo chce začít pěstovat brambory doma na svých zahradách či balkonech. Bez lilku brambor neboli brambory hlíznaté si dnes zkrátka neumíme představit naši kuchyni. Ne vždy jsou ale s úrodou brambor spokojeni. Vyzkoušejte letos některou ze zajímavých metod a porovnejte svůj výnos.
Máte rádi mák a přemýšlíte, co z této suroviny připravit? Chuť, ale zároveň také hlad spolehlivě zaženou pečené knedlíčky s mákem. Hodí se i jako rodinný oběd, protože si pochutnají jak děti, tak dospělí. A nějaká ta návštěva jistě také nepohrdne. Tak s chutí do toho!
Odměna pro koledníky a jeden ze symbolů velikonočních svátků – to je malované vajíčko neboli kraslice. Letos se nám jejich pořízení prodraží, ale i tak budou ve většině českých domácností barevná vajíčka krášlit stůl.
/FOTOGALERIE/ Růst cen energií i potravin se projevil i v gastronomických podnicích. Většina restaurací i jídelen během posledního roku zdražila. Polední menu jsou až o dvacet procent dražší. Stačí zákazníkům na Kladensku na polévku a oblíbený řízek s přílohou dvě stovky?
Trápí vás rýma a ucpané dutiny? Původně neškodné onemocnění, kterým trpí většina lidí hned několikrát do roka, může velmi rychle přerůst v silný bakteriální zánět, se kterým antibiotikům neuniknete. K rychlé úlevě a uvolnění hlenů však může přispět i několik domácích metod, kterým vévodí obklad z brambor, soli i průplach dutin.
Jihlava je nejlevnější. Zatímco celorepublikově stojí polední menu v průměru téměř 178 korun, v krajském městě Vysočiny to je na začátku letošního roku jen 161, informuje aktuální Edenred Restaurant Index. Přitom ještě v lednu 2020 byla průměrná cena menu v Jihlavě ani ne 118 korun.
Na provozovatele restaurací nejprve dolehla covidová pandemie, kdy to především na vesnicích část hospod zabalila. Ty, které přežily, pak musely zareagovat na dramaticky narůstající ceny energií a surovin. Proto se jedním z hodně sledovaných kritérií stalo polední menu. Deník proto připravil přehled, za kolik si na Rokycansku můžete dát k obědu klasický řízek v trojobalu s přílohou.
Pan Ladislav ze Strakonicka si čas od času dopřeje pohodu obědu v restauraci. Nejen ve Strakonicích, Blatné nebo Volyni. „Jednou za čas jezdím na výlety po jižních nebo západních Čechách. Přece nebudu jíst chleba s máslem,“ směje se muž, kterému se blíží šedesátka. Vždy si nejde nějakou útulnou hospůdku, kde s naobědvá. „Když nevím, dám si prostě vepřový nebo kuřecí řízek s bramborem. Na tom není co zkazit,“ dodává s tím, že peníze moc neřeší.
Vepřový řízek patří s vepřo-knedlo–zelo, gulášem a svíčkovou v českých restauracích k nejpopulárnějším jídlům. Deník zjišťoval cenu klasického řízku s přílohou v denním menu s polévkou či samostatně. Drtivá většina restauratérů jej alespoň jednou týdně v poledním menu nabídne.
/FOTOGALERIE/ Pod kamionem naloženým čtyřiadvaceti tunami brambor se utrhla krajnice. Kolos naložený hlízami se naklonil do příkopu a hrozilo, že se převrátí. Událost, která zcela uzavřela na několik hodin silnici I/16 od Velvar na Slaný u odbočky na Ješín, se stala v pátek půl hodiny před polednem.
Na čem si pochutnávali dědečkové a babičky, když byli ještě kluci a holčičky. To je název výstavy v chodbě Městské knihovny na Palackého třídě v Nymburce. Jeden z příspěvků si nyní můžete přečíst.
Řízek, i když původně z Rakouska-Uherska, je český fenomén. Vždyť jen to množství druhů – český, vídeňský, holandský, přírodní, kuřecí, vepřový, telecí či plněný musí zaujmout. V naší republice dokonce existují i restaurace specializované pouze na řízky.
Co to byla sáhovka nebo rozsívka. K čemu sloužil ruční marker. Na tyto otázky odpoví zajímavá výstava ve sklepení havlíčkobrodského muzea. Je věnovaná stoletému výročí založení Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě. Přístupná je do šestadvacátého března.
Řízek patří mezi stálice české kuchyně, byť vepřovou klasiku stále víc válcuje kuřecí varianta. Jenže s nástupem zdražování začínají být řízky luxusnějším obědem.
Celkem 22 240 kusů cigaret převážel v autě slovenské poznávací značky pětačtyřicetiletý zpočátku usměvavý muž. V Náchodě ho zastavila hlídka královéhradeckých celníků. Při kontrole vozidla, kdy nejprve tvrdil, že veze z Polska potraviny, vzápětí přiznal, že si dováží také cigarety. Některé měl na zadní sedačce pod pytlem brambor, další v krabicích v kufru vozidla.
Naši předkové je jedli, na českých polích se s nimi už nesetkáme. I takové skvosty shromažďuje genová banka, kterou jako jediný v České republice disponuje Výzkumný ústav bramborářský v Havlíčkově Brodě (VÚB). Má v zásobě přes dva tisíce vzorků od víc než tisícovky odrůd brambor.
/FOTO, VIDEO/ Naši předkové je jedli, na českých polích se s nimi už nesetkáme. I takové skvosty shromažďuje genová banka, kterou jako jediný v České republice disponuje Výzkumný ústav bramborářský v Havlíčkově Brodě (VÚB). Má v zásobě přes dva tisíce vzorků od víc než tisícovky odrůd brambor.
/FOTO, VIDEO/ Vidíš, tam je ale brambor, zaznělo v úterý dopoledne od nového automatu v brněnských Kohoutovicích. Takzvaný Bramat tam nově nabízí Brňanům balíčky brambor, cibule nebo jablek, a to pouze od lokálních pěstitelů z jihu Moravy. Hned po spuštění prodeje projevili někteří lidé zájem a vydali se automat prozkoumat.
Na českém Facebooku se objevila více než tisíckrát sdílená zpráva, že obchodní řetězec Lidl začal ve svých prodejnách v Česku prodávat slupky z brambor. Zpráva je vylhaná. Zneužila kampaň Lidlu zaměřenou proti plýtvání a na zužitkování zbytků potravin.
Já toto jídlo podávám s rýží, ale lze použít i těstoviny, případně brambory. Celková doba vaření i s rýží, se kterou začněte, je do 20 minut. Je to naprosto jednoduchý recept, ale věřím, že vám bude chutnat.
Nadváha a obezita dosáhly v Evropě rozměrů epidemie, konstatují odborníci. Postihují až 60 pt dospělé populace. Kromě dobře známých zdravotních rizik s sebou obezita nese ještě jedno, o němž se ještě před třiceti lety moc nemluvilo. A tím je onemocnění jater.
/FOTOGALERIE/ Kluky a holčičky v mateřské škole Maršovice navštívil v pondělí 5. prosince Mikuláš v doprovodu anděla a čerta. Děti nejprve předvedly své dovednosti zpíváním písniček a přednesem básniček, poté Mikuláš, anděl a čert rozdali každému odměnu v podobě různých dobrot a ovoce a nechyběla ani brambora a uhlí z pekla.
Ráj policistů, stárnoucí region, bramborářská bašta a sen všech klimatických aktivistů. To vše je Kraj Vysočina. Alespoň podle Českého statistického úřadu, který vydal velký přehled největších zajímavostí kraje. Deník vám nyní přináší to nejlepší z něj.
Už je tu zase listopad, mlhy se povalují po polích dešťové přeháňky občas zkropí zem a vítr fičí po strništích. To je ten správný signál pro kluky a holky, aby oprášily své staré draky, nebo si vyrobili nové. V dnešní době však drtivá většina draků pochází z obchodu. Je to trochu škoda. Jsou sice krásně barevní a nejrozmanitějších tvarů, ale to pravé kouzlo, které dnes znají jen rodiče a prarodiče, postrádají.
Cena brambor v obchodech i přímo u farmářů brzo stoupne hlavně kvůli růstu cen energií. Na pokrytí tuzemské poptávky bude potřeba dovézt zhruba 150 tisíc tun brambor ze zahraničí a dalších 100 tisíc tun v různých výrobcích z brambor. Novinářům to dnes řekl předseda Českého bramborářského svazu Josef Králíček. Letošní úroda je podle posledních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) zhruba 614 tisíc tun, což je o 8,6 procenta méně než loni. Svaz však odhaduje, že letošní úroda bude nižší o deset až 20 procent.
Nasbírat v lese dřevo, rozdělat oheň, udělat popel. To už moc dnešní děti neznají. Proto každoročně vyráží Mateřská škola Okříšky s dětmi k lesu péct brambory. Jsou vždy nadšené.
/VIDEO/ Na bramborách zemědělec nezbohatne. Prodává za mnohem nižší cenu, než kolik ho stojí kilo brambor vypěstovat a bojuje s levnou konkurencí z ciziny. Bramboráři z celé republiky opět rokovali na velkém pátečním setkání v Kulturním domě Ostrov v Havlíčkově Brodě a shodli se. Bez dotací od státu to nejde.
Na bramborách zemědělec nezbohatne. Prodává za mnohem nižší cenu, než kolik ho stojí kilo brambor vypěstovat a bojuje s levnou konkurencí z ciziny. Bramboráři z celé republiky opět rokovali na velkém pátečním setkání v Kulturním domě Ostrov v Havlíčkově Brodě a shodli se. Bez dotací od státu to nejde.