/RECEPT, FOTO, VIDEO/ Pět kuchařských týmů z odborných škol z celé Vysočiny, včetně jednoho týmu ze slovenské Nitry, v pátek 20. října ukázalo, co všechno se dá připravit z obyčejných brambor. Soutěž pořádala Obchodní akademie a Hotelová škola v Havlíčkově Brodě v rámci bramborářských dnů. Téma soutěže tedy nemohlo znít jinak než Brambory stokrát jinak.
Havlíčkovo náměstí a kulturní dům zaberou v pátek a v sobotu brambory. Konají se tu Bramborářské dny. V Meziklasí u Dolního Města zase zájemci upečou šrúdl, který poměří s tím sousedovým. A do Havlíčkova Brodu přijede kapela Tublatanka, která letos slaví čtyřicet let na scéně.
V Novém Městě na Moravě se v sobotu koná Festival Malý svět nejen pro děti. Bude plný divadla, hraček i laserového bludiště. V Novém Veselí loví rybník a slavnosti brambor a zdraví budou v Cyrilově, místní části Borů.
Prvním projektem ve školním roce v jesenické mateřince byl Bramborový týden. Paní učitelky uspořádaly pro děti s rodiči Podzimní tvořivé odpoledne, kde si děti mohly z přírodnin vytvořit výrobek podle názvů tříd. Tedy ježečky, motýly a sovy.
Pole rozježděné od aut, pošlapaný porost a mizející úroda. Tak vypadají pole mnohých pěstitelů zelí, cibule nebo brambor v těchto dnech. Někteří se snaží svá pole hlídat nebo alespoň častěji objíždět, jiní se už se ztrátami části své produkce smířili. Drzost zlodějů je totiž stále větší.
Pole rozježděné od aut, pošlapaný porost a mizející úroda. Tak vypadají pole mnohých pěstitelů zelí, cibule nebo brambor v těchto dnech. Někteří se snaží svá pole hlídat nebo alespoň častěji objíždět, jiní se už se ztrátami části své produkce smířili.
/FOTO/ Slavnosti podzimu se odehrají v sobotu 7. října od 10 do 16 hodin v Ekocentrum Huslík v Poděbradech. Návštěvníky bude čekat celá řada aktivit. Lze uvést tradiční moštování jablek a informace o možnostech zpracování ovoce. Děti se mohou těšit na různé dílničky, pečené brambory a divadýlko. Připraveny budou workshopy, řemeslný jarmark a občerstvení.
Chceme-li shodit nějaké to kilo, čemu se zcela určitě nevyhneme, je omezení energetického příjmu. Protože pokud chceme zhubnout, musíme přijmout méně kalorií, než kolik jich během dne naše tělo vydá. Omezení kalorického příjmu však může být pro řadu lidí problematické. Jak ale omezit kalorický příjem při hubnutí a jak díky potravinám zhubnout? Jaké potraviny mají málo kalorií a které vás i přes nízký počet kalorií zasytí?
Přestože letošní letní vysoké teploty a sucho trvalo déle než v předchozích letech, úroda je podle pěstitelů zelí, cibule nebo brambor letos dobrá. Sklizeň je v plném proudu a zájem o plodiny je velký.
Přestože letošní letní vysoké teploty a sucho trvalo déle, než v předchozích letech, úroda je podle pěstitelů zelí, cibule nebo brambor letos dobrá. Sklizeň je v plném proudu a zájem o tuzemské plodiny je velký.
Každý Čech ročně zkonzumuje asi 70 kilogramů brambor. Tato plodina je tak oblíbená, že si ji mnozí lidé pěstují sami na polích a zahrádkách, aby nemuseli spoléhat na nabídku v obchodech. Po vypěstování a sklizni však následuje další starost: jak uskladnit brambory, aby vydržely v dobrém stavu co nejdéle.
Vybrat si brambory na uskladnění přímo na poli a za kvalitní zeleninu zaplatit násobně méně než v obchodě? V pátek odpoledne nabídl tuto možnost pěstitel v Blatci. Za kilogram žlutých nebo červených brambor chce 13 korun. Zájem je tradičně velký.
/FOTO, VIDEO/ Zahradnictví Poruba v Ostravě se rozhodlo pro uspořádání jejich prvního samosběru brambor. Ten mohou zájemci o brambory navštívit v pátek do pěti hodin nebo v sobotu od osmi do jedenácti hodin.
Víte, že v zimě jsou mořské ryby nejchutnější? Dáme vám pár tipů, které z nich jsou cenově dostupné a zároveň velmi chutné i nutričně významné. A připomeneme si i českou rybníkářskou klasiku. Vyzkoušejte s Deníkem recepty s nenáročnou přípravou. Chuť ryb nejlépe vynikne, když si úpravu nebudete zbytečně komplikovat. Zkrátka – dejte jim jen trochu tepla a není co zkazit.
Slavnosti brambor chystají v Centru Eden v Bystřici nad Pernštejnem, součástí bude bohatý doprovodný program nejen pro děti, ale i dospělé. Svátováclavské slavnosti chystají v Novém Městě na Moravě, hlavní program čeká na návštěvníky na Vratislavově náměstí.
Ne vždy je velikost důležitá, říká se. Ovšem v případě zemědělských výpěstků to většinou neplatí. Čím větší, tím lepší. A kdo má největší brambory, se ukáže v pátek 22. září v Milešově.
Bezmála třicet korun za kilo. Tolik zaplatí kupující za kilo jablek v obchodech. Nyní mají zájemci z jihu Moravy příležitost, nasbírat si jablka přímo u pěstitelů. Plán na nadcházející víkend tak může být jasný. Pořádné boty a pracovní oblečení.
Mnozí pěstitelé z jihu Moravy si stěžují na špatnou úrodu brambor. Někteří farmáři avizují až o čtvrtinu horší sklizeň, důvodem je podle nich počasí - konkrétně chladné jaro a převážně suché léto. Kvůli vyšším nákladům a menší úrodě ve srovnání s loňským rokem zdražili, ceny se tak nyní v průměru pohybují kolem patnácti korun za kilo brambor.
Na špatnou úrodu brambor si stěžují mnozí pěstitelé z jihu Moravy. Až o čtvrtinu horší sklizeň avizují někteří farmáři už v polovině září, důvodem je podle nich chladné jaro a převážně suché léto. Ve srovnání s loňským rokem kvůli vyšším nákladům a menší úrodě zdražili, aktuální ceny se tak nyní průměrně pohybují kolem patnácti korun za kilo brambor.
Na špatnou úrodu brambor si stěžují mnozí pěstitelé z Vysočiny. Až o čtvrtinu horší sklizeň avizují někteří farmáři už v polovině září, důvodem je podle nich chladné jaro a převážně suché léto. Ve srovnání s loňským rokem kvůli vyšším nákladům a menší úrodě zdražili, aktuální ceny se tak nyní průměrně pohybují kolem patnácti korun za kilo brambor.
Na špatnou úrodu brambor si stěžují mnozí pěstitelé z Vysočiny. Až o čtvrtinu horší sklizeň avizují někteří farmáři už v polovině září, důvodem je podle nich chladné jaro a převážně suché léto. Ve srovnání s loňským rokem kvůli vyšším nákladům a menší úrodě zdražili, aktuální ceny se tak nyní průměrně pohybují kolem patnácti korun za kilo brambor.
Leonardo da Vinci by se divil. Brazilský umělec Huylson Tormen vytvořil Monu Lisu z brambor a hlávkového salátu. Inspiroval ho k tomu název odrůdy, který zní stejně jako jméno dámy ze slavného obrazu, upozornil americký deník New York Post.
Léto ve Stromovce v Humpolci zakončila v sobotu bramborová akce. Konala se tady Humpolecká dokopná. Na návštěvníky čekal bohatý program, který se točil kolem této oblíbené vysočinské plodiny. Zahrnoval bramborové divadlo, workshopy nebo hry a soutěže a bramborové občerstvení.
I pro několik desítek pytlů brambor se vydali lidé na farmu Hanč do Vraňan na Mělnicku. Ve čtvrtek 7. září tam začal samosběr oblíbené české přílohy. Cena letos mírně stoupla.
I pro několik desítek pytlů brambor se vydali lidé na farmu Hanč do Vraňan. Ve čtvrtek 7. září tam začal samosběr oblíbené české přílohy. Cena letos mírně stoupla.
V Humpolci chystají bramborovou dokopnou. Bude se slavit sklizeň brambor. Nejen věřící vyrazí na pouť do Želiva, poutníci si budou moci dát také pivo z místního klášterního pivovaru.
„Co je doma, to se počítá. Je jedno, jak jsem k tomu přišel.“ Nejspíš tímto heslem se drží někteří lidé, kteří neváhají krást brambory a další úrodu na cizích polích. Své o tom ví soukromý zemědělec z Holyně na Tachovsku Květoslav Válek.
/FOTO, VIDEO/ Stovky lidí, ucpaná silnice, ale brambory za 10 a cibule za 12 korun za kilo a pro mnohé úspora ve výši stovek i tisíců korun. V hradeckých Svobodných Dvorech začal v pátek ráno samosběr brambor a cibule a zájem byl obrovský.
Cuketa má v kuchyni využití na mnoho způsobů. Vyzkoušejte naše recepty na polévku, pečené placky, těstoviny či hrníčkovou bábovku. Určitě si pochutnáte.
/FOTO, VIDEO/ Švestky, kterých je letos ve Vítově bohatá úroda, už jsou zralé a jejich sezona pomalu končí. Do sadů na Farmě Dryák už od pátečního dopoledne, kdy byl zahájen poslední víkend samosběru švestek, míří desítky česáčů. V září má následovat u Dryáků samosběr brambor, cibule, česneku, křenu a dokonce i melounů.
/FOTO, VIDEO/ Švestky, kterých je letos ve Vítově bohatá úroda, už jsou zralé a jejich sezona pomalu končí. Do sadů na Farmě Dryák už od pátečního dopoledne, kdy byl zahájen poslední víkend samosběru švestek, míří desítky česáčů z Kladenska, Kralupska i dalších míst. V září má následovat u Dryáků samosběr brambor, cibule, česneku, křenu a dokonce i melounů.
Z lesní pokrývky už pomalu vykukují první hřiby, bedly, babky, lišky i klouzky. Opodál se schovávají václavky, holubinky a kozáky a čekají, až jimi naplníte košíky. Víte, jak s houbami naložit, když se vrátíte z lesa?
Bramborovým polím v Česku škodí sucho, výnosy sklízených raných odrůd v Polabí jsou nižší. Brambory jsou dražší. Při prodeji ve velkém dostávají zemědělci za kilogram 12 až 14 korun, přibližně o polovinu víc než ve stejné době před rokem, řekl předseda Českého bramborářského svazu Josef Králíček. Později sklízeným bramborám na Vysočině by ještě mohl pomoci déšť, pokud začne pršet v nejbližší době.
Bramborovým polím v Česku škodí sucho, výnosy sklízených raných odrůd v Polabí jsou nižší. Brambory jsou dražší. Při prodeji ve velkém dostávají zemědělci za kilogram 12 až 14 korun, přibližně o polovinu víc než ve stejné době před rokem, řekl předseda Českého bramborářského svazu Josef Králíček. Později sklízeným bramborám na Vysočině by ještě mohl pomoci déšť, pokud začne pršet v nejbližší době.
/FOTO, VIDEO/ Už dlouho předtím, než na stagích vystoupili hudebníci a kapely, začal festival pro stánkaře s občerstvením. Jaká je letošní nabídka na Colours of Ostrava? Co způsobily další výdaje stánkařů za pronájem a jaké jsou letos ceny? A proč je letos v areálu více polských prodejců než dříve?
/FOTO, VIDEO, PŘEHLED CEN/ Už dlouho předtím, než na stagích vystoupili hudebníci a kapely, začal festival pro stánkaře s občerstvením. Jaká je letošní nabídka na Colours of Ostrava? Co způsobily další výdaje stánkařů za pronájem? A proč je letos v areálu více polských prodejců než dříve?
Říká se, že střepy znamenají štěstí. Pokud jste tedy zrovna nerozbili zrcadlo. Stačí pár neobratných pohybů, chvilka nesoustředění, dítě bez dozoru a sklenice či váza leží na zemi roztříštěná na tisíc kousků. Jak rozbité sklo uklidit a jak se střepů zbavit, když zrovna nemáte po ruce vysavač? A víte, proč lux na střepy raději vůbec nepoužívat a co dalšího nikdy nevysávat?
Samosběr je fenomén dnešní doby. Ušetří peníze farmářům i zákazníkům. Po jahodách i česneku přišly na řady brambory i okurky. A pár meruněk tam, kde počasí alespoň trochu přálo.
Jistě se vám už někdy stalo, že se vám při vaření takzvaně zvrhla ruka a pokrm jste omylem přesolili. Nedosolené jídlo dosolíte, ovšem odebrat sůl z už hotového oběda zkrátka nelze. Existují ale triky, kterými můžete sůl v pokrmu neutralizovat, nebo přidat další suroviny, aby její chuť nebyla tak výrazná a jinak chutné jídlo nemuselo letět přímo do koše.
Návštěva chorvatského pobřeží přímo vybízí k poznávání pokladů moře a místní kuchyně – čerstvých ryb připravovaných na řadu způsobů. Najdete tu vše od levných osmažených sardinek přes plody moře, jako jsou garnáty, krevety a ráčky, až po nejdražší humry a langusty. Deník přináší výběr i méně známých ryb a delikates, které stojí za to ochutnat v konobách a restauracích na Jadranu. Druhů je víc než dost.
Zdá se vám, že spojení sladkého moučníku a zeleniny k sobě jaksi nepasuje? Omyl! Zeleninové dezerty jsou chutné, vláčné a zdravé. A rozhodně vás nehodláme nudit známým mrkvovým dortem, nebo perníkem z cukety. Zdravých receptů přibývá, přitom příprava moučníků a dortů není složitá.
Nasmažit řízky, naplnit auto plechovkami s pivem, paštikami, lunchmeaty a dalšími potravinami. Tak trochu retro přístup k dovolené na Jadranu? Informace o extrémním zdražování v Chorvatsku, které se šíří internetem, v Češích probouzejí myšlenky na návrat těchto starých zvyků. Reportéři Deníku proto vyrazili zjistit skutečné aktuální ceny jídla a pití těsně před hlavní sezonou.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ V centru Ostravy vznikl nový podnik. Několik druhů dezertů je k mání v cukrárně Royal Candy v Puchmajerově ulici. Ukrajinská cukrářka Maryna Ivankova zde spolu s dcerou peče mezinárodní dezerty, včetně českých i ukrajinských.
Škála kvetoucích rostlin, kterými si můžeme ozdobit balkony a parapety, se každoročně rozšiřuje, ale převislé muškáty mezi nimi stále vedou. Vypadají efektně, a přitom pěstování muškátů zvládne i začátečník. Cíl každého pěstitele je jasný: truhlíky s nádhernými zelenými kaskádami plnými různobarevných muškátů, stejných jako na alpských chatách v seriálu Doktor z hor. Máme pár tipů, které by vám v jeho dosažení mohly pomoci.
Pokud lze tvrdit, že lze některé umění sníst, pak musí být řeč o food artu Jolandy Stokkermans. Svým milovaným totiž servíruje jídla v podobě zvířat či známých osobností, která jsou tak dokonalá, že by vám bylo líto je sníst. Schválně, uhodnete, z jakých ingrediencí svá díla tvoří a kolik času potřebuje k tomu, aby je nachystala? A zvládli byste to i vy?
Zatímco jinde v České republice profesionální pěstitelé zeleniny snížili plochy a podnikání v oboru omezili, v Těšeticích-Vojnicích na Olomoucku vládne optimismus. Pěstitel Ladislav Kašpar chválí jaro, které zatím plodinám přeje. Až na hraboše, kteří se přemnožili, takže nakonec vzdal výsadbu brambor.