Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

Pro velkou úrodu brambor je potřeba dobře pečovat o půdu, nevyživovat jen rostliny, ale chovat půdní mikroorganismy

Češi jedí brambory 400 let: Jak se mění spotřeba a cena, kde jsou největší pole

Jejich cesta do jídelníčku Evropanů, tedy i Čechů, byla dlouhá. Nedůvěra v jejich výživné a lahodné hlízy trvala téměř dvě staletí po jejich objevení v Americe. Teprve před 400 lety je první významní muži v českých zemích servírovali na svých hostinách jako zvláštní pochoutku. Později však brambory pomáhaly i obyčejným lidem překonávat období hladu, neúrody obilovin či epidemií.

Brambory vysazujeme kdykoliv od března do května

Sedm způsobů, jak pěstovat brambory. Zkuste to i pod slámou či v obřím květináči

Se zvyšujícícími se cenami stále více zahradníků pěstuje, nebo chce začít pěstovat brambory doma na svých zahradách či balkonech. Bez lilku brambor neboli brambory hlíznaté si dnes zkrátka neumíme představit naši kuchyni. Ne vždy jsou ale s úrodou brambor spokojeni. Vyzkoušejte letos některou ze zajímavých metod a porovnejte svůj výnos.

Pečené knedlíčky s mákem jako rodinný oběd

Spojit brambory a mák? Těmto pečeným knedlíčkům neodoláte

Máte rádi mák a přemýšlíte, co z této suroviny připravit? Chuť, ale zároveň také hlad spolehlivě zaženou pečené knedlíčky s mákem. Hodí se i jako rodinný oběd, protože si pochutnají jak děti, tak dospělí. A nějaká ta návštěva jistě také nepohrdne. Tak s chutí do toho!  

Zánět nosní sliznice obvykle do sedmi dnů ustoupí a rýma odezní.

Konec smrkání a ucpaných dutin. Tyto triky vás rychle zbaví rýmy i hlenu

Trápí vás rýma a ucpané dutiny? Původně neškodné onemocnění, kterým trpí většina lidí hned několikrát do roka, může velmi rychle přerůst v silný bakteriální zánět, se kterým antibiotikům neuniknete. K rychlé úlevě a uvolnění hlenů však může přispět i několik domácích metod, kterým vévodí obklad z brambor, soli i průplach dutin.

Smažený vepřový řízek z obědového menu. Ilustrační foto

Obědy jsou v Jihlavě nejlevnější, řízek se dá sehnat za 130 korun

Jihlava je nejlevnější. Zatímco celorepublikově stojí polední menu v průměru téměř 178 korun, v krajském městě Vysočiny to je na začátku letošního roku jen 161, informuje aktuální Edenred Restaurant Index. Přitom ještě v lednu 2020 byla průměrná cena menu v Jihlavě ani ne 118 korun.

Ilustrační foto

Řízky v mnoha podobách miluje i Rokycansko. Strávníci zaplatí kolem 150 korun

Na provozovatele restaurací nejprve dolehla covidová pandemie, kdy to především na vesnicích část hospod zabalila. Ty, které přežily, pak musely zareagovat na dramaticky narůstající ceny energií a surovin. Proto se jedním z hodně sledovaných kritérií stalo polední menu.  Deník proto připravil přehled, za kolik si na Rokycansku můžete dát k obědu klasický řízek v trojobalu s přílohou.

Řízek, kuřecí nebo vepřový. Jídlo, které nesmí v české restauraci chybět.

Řízek trochu podražil. Přesto na jídelním lístku nesmí chybět

Pan Ladislav ze Strakonicka si čas od času dopřeje pohodu obědu v restauraci. Nejen ve Strakonicích, Blatné nebo Volyni. „Jednou za čas jezdím na výlety po jižních nebo západních Čechách. Přece nebudu jíst chleba s máslem,“ směje se muž, kterému se blíží šedesátka. Vždy si nejde nějakou útulnou hospůdku, kde s naobědvá. „Když nevím, dám si prostě vepřový nebo kuřecí řízek s bramborem. Na tom není co zkazit,“ dodává s tím, že peníze moc neřeší.

S kamionem naloženým bramborami se utrhla u Velvar krajnice.

S kamionem naloženým bramborami se utrhla u Velvar krajnice

/FOTOGALERIE/ Pod kamionem naloženým čtyřiadvaceti tunami brambor se utrhla krajnice. Kolos naložený hlízami se naklonil do příkopu a hrozilo, že se převrátí. Událost, která zcela uzavřela na několik hodin silnici I/16 od Velvar na Slaný u odbočky na Ješín, se stala v pátek půl hodiny před polednem.

Ilustrační foto

Není řízek jako řízek. Ve Zlíně si ho můžete dát od 135 korun

Řízek, i když původně z Rakouska-Uherska, je český fenomén. Vždyť jen to množství druhů – český, vídeňský, holandský, přírodní, kuřecí, vepřový, telecí či plněný musí zaujmout. V naší republice dokonce existují i restaurace specializované pouze na řízky.

Výstava u příležitosti sto let od založení Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě.

Bramborářský ústav slaví sto let. V Brodě je jediná genová banka

Co to byla sáhovka nebo rozsívka. K čemu sloužil ruční marker. Na tyto otázky odpoví zajímavá výstava ve sklepení havlíčkobrodského muzea. Je věnovaná stoletému výročí založení Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě. Přístupná je do šestadvacátého března.

Hlídka královéhradeckých celníků v Náchodě zastavila osobní automobil. Řidič v něm převážel  22 240 kusů cigaret. Kuřivu chyběly platné tabákové nálepky a bylo ho větší množství, než je povolený limit pro osobní spotřebu.

VIDEO: "Vezu brambory, nudle," tvrdil řidič. V autě měl tisíce cigaret z Polska

Celkem 22 240 kusů cigaret převážel v autě slovenské poznávací značky pětačtyřicetiletý zpočátku usměvavý muž. V Náchodě ho zastavila hlídka královéhradeckých celníků. Při kontrole vozidla, kdy nejprve tvrdil, že veze z Polska potraviny, vzápětí přiznal, že si dováží také cigarety. Některé měl na zadní sedačce pod pytlem brambor, další v krabicích v kufru vozidla. 

Brambory, cibuli nebo jablka od lokálních pěstitelů, si lidé nově nakoupí ve speciálním automatu v brněnských Kohoutovicích.

Brambory z automatu? V Kohoutovicích v něm lidé nakoupí i jablka a cibuli

/FOTO, VIDEO/ Vidíš, tam je ale brambor, zaznělo v úterý dopoledne od nového automatu v brněnských Kohoutovicích. Takzvaný Bramat tam nově nabízí Brňanům balíčky brambor, cibule nebo jablek, a to pouze od lokálních pěstitelů z jihu Moravy. Hned po spuštění prodeje projevili někteří lidé zájem a vydali se automat prozkoumat.

Do maršovické mateřinky přišel Mikuláš s družinou.

Dobroty ale i brambora či uhlí. Do maršovické mateřinky zavítal Mikuláš

/FOTOGALERIE/ Kluky a holčičky v mateřské škole Maršovice navštívil v pondělí 5. prosince Mikuláš v doprovodu anděla a čerta. Děti nejprve předvedly své dovednosti zpíváním písniček a přednesem básniček, poté Mikuláš, anděl a čert rozdali každému odměnu v podobě různých dobrot a ovoce a nechyběla ani brambora a uhlí z pekla.

První neděle v listopadu patřila v Hlubokých Mašůvkách drakiádě.

Nad Mašůvky se vzesli draci, do dálky voněly pečené brambory

Už je tu zase listopad, mlhy se povalují po polích dešťové přeháňky občas zkropí zem a vítr fičí po strništích. To je ten správný signál pro kluky a holky, aby oprášily své staré draky, nebo si vyrobili nové. V dnešní době však drtivá většina draků pochází z obchodu. Je to trochu škoda. Jsou sice krásně barevní a nejrozmanitějších tvarů, ale to pravé kouzlo, které dnes znají jen rodiče a prarodiče, postrádají.

Brambory - ilustrační foto

Kvůli růstu cen energií brzy podraží i brambory. Ušetřit lze nákupem ze dvora

Cena brambor v obchodech i přímo u farmářů brzo stoupne hlavně kvůli růstu cen energií. Na pokrytí tuzemské poptávky bude potřeba dovézt zhruba 150 tisíc tun brambor ze zahraničí a dalších 100 tisíc tun v různých výrobcích z brambor. Novinářům to dnes řekl předseda Českého bramborářského svazu Josef Králíček. Letošní úroda je podle posledních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) zhruba 614 tisíc tun, což je o 8,6 procenta méně než loni. Svaz však odhaduje, že letošní úroda bude nižší o deset až 20 procent.

Kuchařská soutěž v Obchodní akademii a hotelové škole Havlíčkův Brod.

Souboj mladých kuchtíků v Brodě: brambory nejsou jen na loupačku

/VIDEO/ Davide, očisti si brambory a nespěchej! Tahle plotýnka je malá! Na kraji to bude studené a uprostřed se ti to spálí! Tak zní poslední pokyny učitelů před soutěží. Nervozita stoupá. Šest kuchařských týmů z odborných škol z celé Vysočiny, včetně dvou ze Slovenska, ukazují, co všechno se dá připravit právě z brambor. Soutěž pořádá Obchodní akademie a Hotelová škola v Havlíčkově Brodě. Místo konání, nové moderní školní gastrostudio.

Výstava v Přibyslavi, foto z minulých ročníků

Brambory, ovoce a zelenina z Přibyslavska dostávají na výstavě punc kvality

To nejlepší ze zahrad a polí místních pěstitelů představí o víkendu v pořadí již čtyřiadvacátý ročník Výstavy ovoce, zeleniny, medu a brambor Přibyslavska v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. „Vystavovatelé představují ve sklepení radnice ovoce a zeleninu ze svých zahrad, zemědělci zase soutěží o nejkvalitnější brambory. Pěstování brambor má na Přibyslavsku dlouholetou tradici, která je dána vhodnými přírodními podmínkami, ale i dobrou péčí,“ upřesnil místostarosta Michael Omes.

Ze sběru a uskladnění pozdních brambor na farmě v Zálezlicích.

Trocha péče věnovaná pořízeným bramborám přinese nebe na talíři

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Aby brambory v zimě chutnaly, je nutné při jejich nákupu pamatovat na správný výběr a po něm na náležité uskladnění. Na poli u Zálezlic na Mělnicku, kde ve čtvrtek 6. října společnost Hanka Mochov představila sklizeň pozdních brambor, na to upozornil majitel Petr Hanka, který je členem představenstva Agrární komory ČR a současně předsedou Zelinářské unie Čech a Moravy.

Ze sběru a uskladnění pozdních brambor na farmě v Zálezlicích.

Trocha péče věnovaná pořízeným bramborám přinese nebe na talíři

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Aby brambory v zimě chutnaly, je nutné při jejich nákupu pamatovat na správný výběr a po něm na náležité uskladnění. Na poli u Zálezlic na Mělnicku, kde ve čtvrtek 6. října společnost Hanka Mochov představila sklizeň pozdních brambor, na to upozornil majitel Petr Hanka, který je členem představenstva Agrární komory ČR a současně předsedou Zelinářské unie Čech a Moravy.

Sklizeň brambor. Ilustrační foto

Češi jedí více masa než brambor. Plodiny na stůl chce vrátit projekt České pole

Zatímco v roce 1999 se brambory v tuzemsku pěstovaly na 30 000 hektarech půdy, předloni to bylo už jen necelých 23 000 hektarů. Podobně jsou na tom i další tradiční plodiny jako cibule, česnek či křen a ústup se nevyhnul ani živočišné výrobě. Lze tento vývoj změnit? Skupina zainteresovaných odborníků věří, že ano, a proto zakládají zmíněnou iniciativu.

Bramborová sobota na Veselém Kopci.

Blíží se Bramborová sobota: Jaký je váš oblíbený recept z brambor?

/POZVÁNKA + RECEPT/ Brambory patřily od poloviny 18. století k důležité složce jídelníčku našich předků. Hospodyně na Hlinecku často připravovaly krupičník, bramborové placky, šišky, knedlíky či lepenice. Více o pěstování brambor v našem regionu zjistíte v sobotu na Veselém Kopci. 

Maxijedlík Jaroslav Němec se nenechal zahanbit ani o víkendu v centru Eden, kde vyhrál v pojídání brambor na čas.

Maxijedlík znovu bodoval. Tentokrát si nechal naložit plný talíř brambor

Pro někoho jsou jen příloha, jiný si na nich rád pochutná i jako na hlavním chodu, v Edenu jim dokonce věnovali celé slavnosti. Řeč je o bramborech, jejichž sklizeň je momentálně v plném proudu. Ani Maxijedlík Jaroslav Němec nezahálel a právě na Slavnostech brambor v bystřickém Edenu se účastnil soutěže v jejich pojídání. Plný talíř naložený kilogramem brambor a půl litru mléka navrch zvládnul za necelé dvě minuty a stal se tak vítězem bramborového klání. Děkujeme za fotografie a video. 

Soutěžící se s Vodomilem podívají například do Žďáru na Zelenou horu.

Na Zelené hoře slaví. Poutní kostel ve Žďáře stojí už tři sta let

Poslední zářijový víkend láká na pestrý výběr akcí po celé Vysočině. Žďár si připomene tři sta let od vysvěcení poutního kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře. V kostele svatého Víta v Zahrádce u Ledče nad Sázavou zazní Múza Versailles. Slavnosti brambor oslaví v Bystřici nad Pernštejnem a v Třebíči. Filharmonie Gustava Mahlera začíná svou jubilejní dvacátou sezonu a zve na velkolepý zahajovací koncert v Jihlavě.