Neopatrnou manipulací vysokozdvižným vozíkem vážně zranil ženu
V bramborárně na Jindřichohradecku muž nedbale manipuloval v dubnu s vysokozdvižným vozíkem. Vážně zranil ženu.
V bramborárně na Jindřichohradecku muž nedbale manipuloval v dubnu s vysokozdvižným vozíkem. Vážně zranil ženu.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Původně maďarské jídlo si v Česku zamilovaly celé generace. Řeč je o langoši, tedy placce z kynutého těsta.
Natě brambor na polích by za normálních okolností už vadly. Letos je to však jinak a některé odrůdy jsou ještě v plném květu. „Tak jako u ostatních plodin i vegetace brambor je opožděná. Je to zejména pozdější výsadbou kvůli chladnému jaru,“ uvedl Jaroslav Čepl, ředitel Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod.
Natě brambor na polích by za normálních okolností už vadly. Letos je to však jinak a některé odrůdy jsou ještě v plném květu. „Tak jako u ostatních plodin i vegetace brambor je opožděná. Je to zejména pozdější výsadbou kvůli chladnému jaru,“ uvedl Jaroslav Čepl, ředitel Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Škrob je zásobní látka, do které si rostliny ukládají energii. Uvnitř jejich buněk ho najdeme v podobě zrn různých velikostí a tvarů. Zkuste zrnka „osvobodit“ a připravit si tak čistý škrob.
Zemědělci z farmy ve Valečově, kterou provozuje Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, šetří vodu a zároveň dokázali zvýšit výnos polí. Pomáhá jim v tom kapková závlaha, kterou řídí automatický systém.
Zemědělci z farmy ve Valečově, kterou provozuje Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, šetří vodu a zároveň dokázali zvýšit výnos polí. Pomáhá jim v tom kapková závlaha, kterou řídí automatický systém.
Lidé v kraji si zhruba od minulého týdne mohou pochutnat na prvních letošních bramborách. Přímo u pěstitelů za ně zaplatí do dvaceti korun.
/VIDEO/ Polský tahač s chladírenským návěsem, který se pohyboval na dálnici D2 mezi Břeclaví a Brnem, si vytipovali pro kontrolu celníci. Řidič po předložení osobních a registračních dokladů k vozidlu sdělil, že přepravuje brambory ze Slovenska do Německa.
/FOTOGALERIE/ První brambory z letošní domácí sklizně míří ke spotřebitelům. Třebaže v některých bramborářských oblastech Vysočiny sotva dokončili sázení, kvůli chladnému a deštivému jaru opožděné, v Polabí a na jižní Moravě už začala sklizeň nejranějších odrůd. Také se zpožděním; zhruba o dva týdny.
/ROZHOVOR/ Jiřině Barešové je osmdesát tři let, ale stále kriticky sleduje počínání mnoha dnešních zemědělců. Na polích u Železného Brodu i díky ní roste kořenová zelenina, pestrobarevné lány obilí, bučí krávy. Jak se na Popluži žilo a žije? Kam podle ní kráčí české zemědělství?
Čtyřicetimiliardový deficit obchodu se zemědělským zbožím a potravinami z posledních dvou let štve české zemědělce. I když podle Českého statistického úřadu celková spotřeba potravin u nás spíš roste, soběstačnost vyjádřená podílem výroby a spotřeby na obyvatele se u většiny komodit snižuje.
Kamarádi se mě ptají, jak chutná Surströmming. Jako holka z vesnice mohu zápach kvašených sleďů přirovnat k situaci, kdy vyklápím v červnu zbytek kysaného zelí ze soudku. A k tomu ještě přidám shnilou bramboru a rozkládající se rybu na břehu Sečské přehrady. Ale chuť špatná není, v ústech maso perlí, je hodně slané stejně jako nálev.
Dlouhá zima a mokrá pole působí zemědělcům starosti, ale menší než velká sucha v předcházejících letech.
Kvůli pandemii koronaviru zavřely restaurace, hotely i lidové jídelny a jejich provozovatelé odebrali méně surovin k vaření. Třeba i brambor.„Jen za letošní první čtvrtletí jsme na bramborách utržili o tři a půl miliony korun méně, než ve stejném období loni. Na bramborách konzumních to bylo 2,5 milionu, zbytek na sadbě,“ potvrdil Karel Růžek, předseda Výrobně-obchodního družstva (VOD) Zdislavice.
Kvůli pandemii koronaviru zavřely restaurace, hotely i lidové jídelny a jejich provozovatelé odebrali méně surovin k vaření. Třeba i brambor.„Jen za letošní první čtvrtletí jsme na bramborách utržili o tři a půl miliony korun méně, než ve stejném období loni. Na bramborách konzumních to bylo 2,5 milionu, zbytek na sadbě,“ potvrdil Karel Růžek, předseda Výrobně-obchodního družstva (VOD) Zdislavice.
Chladnější nástup jara úrodě neuškodí. Naopak, řekl bych, že pro ovoce i pro všechno ostatní je to plus. Příroda všechno dožene. Pokud ale přijde oteplení hodně brzo, stromy rozkvetou a pak většinou zmrznou. Čím později pokvetou, tím větší šanci mají, že se dočkají kvalitní úrody, vysvětlil předseda lukaveckých zahrádkářů na Pelhřimovsku Jaroslav Kuba.
Chladnější nástup jara úrodě neuškodí. Naopak, řekl bych, že pro ovoce i pro všechno ostatní je to plus. Příroda všechno dožene. Pokud ale přijde oteplení hodně brzo, stromy rozkvetou a pak většinou zmrznou. Čím později pokvetou, tím větší šanci mají, že se dočkají kvalitní úrody, vysvětlil předseda lukaveckých zahrádkářů na Pelhřimovsku Jaroslav Kuba.
Chcete ušetřit za brambory? Nyní je na to ideální okamžik. Českým pěstitelům jich totiž po loňské sezoně stále mnoho zůstalo ve skladech. Nyní je rozprodávají „za hubičku“, aby měli dost místa na ty letošní a nemuseli se jich zbavovat třeba v bioplynových stanicích.
Viděl jsem papriky za 150 korun kilo, to nemůže nikdo myslet vážně, konstatoval Milan Plodík z Havlíčkova Brodu. Ceny zeleniny a ovoce na pultech v posledních dnech dramaticky rostou a zákazníci si stěžují. Českých brambor jsou naopak plné sklady a k dostání jsou levně.
Tři až čtyři koruny za kilo brambor vypěstovaných našimi zemědělci! Za takovou cenu jsou v těchto dnech k mání ve čtyřech velkoskladech v České republice. Jeden z nich se nachází i v Moravskoslezském kraji. Na svých facebookových stránkách o tom informovala Česká agrární komora.
Tři až čtyři koruny za kilo brambor vypěstovaných našimi zemědělci. Za takovou cenu jsou v těchto dnech k mání ve čtyřech velkoskladech v České republice. Na svých facebookových stránkách o tom informovala Česká agrární komora.
Člověk aby se bál vstoupit do oddělení ovoce a zeleniny v obchodních řetězcích. Ošklivé brambory s černým vnitřkem, měkká cibule, vysušená petržel a nahnilá mrkev se krčí v bedničkách a punc čerstvosti jim nedodají ani speciální světla. A ty ceny! Je možné, že někdo koupí uvadlý květák velikosti dětské hlavičky za 70 korun?
Vloni v tuto dobu měli sklady prázdné. Předloni už v březnu. Letos? V tuzemských skladech leží tisíce tun brambor. Na pěstitele dopadla nejen opatření proti koronaviru, kdy restaurace a jídelny nefungují v normálním provozu, ale i nadúroda brambor v Evropské unii.
Vloni v tuto dobu měli sklady prázdné. Předloni už v březnu. Letos? V tuzemských skladech leží tisíce tun brambor. Na pěstitele dopadla nejen opatření proti koronaviru, kdy restaurace a jídelny nefungují v normálním provozu, ale i nadúroda brambor v Evropské unii.
Na pohled moc pěkné nebývají, ale pro pěstování brambor, mrkve či rajčat na lodžii i balkoně jsou jako stvořené. Použít můžete pytle z juty, stejně tak silnější plastové pytle na odpadky, osvědčí se také pevné obaly největších balení granulí pro domácí mazlíčky nebo objemné igelitové tašky. K dostání jsou také speciální vaky, určené přímo pro pěstování kořenové zeleniny. Rajčata, jahody nebo papriky lze pěstovat dokonce přímo v obalu od substrátu, který se prodává ve čtyřicetilitrových pytlích „Otoč a sázej“.
Středočeským zemědělcům se v roce plném koronavirových omezení dařilo. Loni většinou zaznamenali vyšší sklizeň i vyšší hektarové výnosy než předloni. V řeči čísel příznivého výsledku se podařilo dosáhnout navzdory nedostatku sezonních pracovníků z ciziny i brigádníků, na což si majitelé farem stěžovali před rokem kvůli omezujícím opatřením majícím bránit šíření koronaviru.
Třicetiletý recidivista z Mostu se vloupal v domě v centru města do cizí sklepní kóje, kde si vzal pět kilogramů brambor, dvě kila česneku a basu piv.
Nejen barevná velikonoční vajíčka, ale i brambory mohou zpestřit sváteční stůl.
Jestli v Horažďovicích na Klatovsku umí něco opravdu dobře, pak je to výroba bramborového škrobu. Zdejší česko – švédská společnost LYCKEBY AMYLEX, a. s., je tak právem největším výrobcem tohoto produktu v České republice. Kromě toho je rovněž jedinou společností v Čechách, kde ze škrobárenských brambor dokážou získat i krmivo.
Připravte si doma jarní pokrmy, o které se s vámi za téměř deset let podělili čtenáři Deníku. Vyzkoušejte recepty, které jsou považovány za "rodinné stříbro"
Profesor klasické filologie židovského původu Pavel Oliva přežil tři nacistické koncentrační tábory. Po válce se stal předním odborníkem na starověké Řecko. Dožil se 98 let, zemřel 5. března.
Že se k masu skvěle hodí i sladké suroviny se můžete sami přesvědčit, když vyzkoušíte následující recept na lahodou vepřovou panenku. Skvěle se k ní budou hodit pečené brambory nebo brambory vařené ve slupce.
Vysočina zůstává bramborářským krajem, a to nejen co se jejich pěstování týká. Lidé je mají rádi i na talíři. „Mí rodiče na vesnici mají svoje políčko. Je to sice dřina, ale máme brambory zdravé a chutné,“ usmál se Milan Koutecký z Nového Města na Moravě. Na Vysočině zkrátka není o tuto zemědělskou plodinu nouze, loni se kraj podílel na celkové produkci brambor v Česku celou třetinou.
Pestrobarevné petrklíče, macešky, ale i rozmarýn, tymián nebo třeba sazeničky rajčat či paprik. To vše teď raší ve sklenících farmy Selekta na Hrádku u Pacova. „Sezona pomalu začíná. Do týdne se rozjede naplno,“ říká Vítězslav Krejča, který to tu má na starosti.
Murphyho zákon praví: „Může-li se pokazit více věcí, bude to ta, která napáchá co nejvíce škody.“ Ale i zákonem zákonů je, že vždy nemusí platit. Své o tom ví i David Smetana ze Svobodných Dvorů u Hradec Králové, který v covidové době utrpěl ztráty na prakticky všech forntách, které si současný podnikatel může představit.
Kuchařky z horské Bublavy a okolí dokáží čarovat s obyčejnou bramborou. Jedná se o plodinu, která měla na horách v jídelníčku své místo a místní obyvatelé dokázali vždy z ničeho a brambor uvařit cosi. proto není divu, že v obci je velmi oblíbená kulinářská soutěž Bublavská škrabka.
Ester Ledecká si musí na první lyžařskou medaili z mistrovství světa počkat. Na šampionátu v Cortině d’Ampezzo skončila v superobřím slalomu čtvrtá, když ji od bronzu dělilo pouhých šest setin vteřiny.
Domácí bramboráři vyrážejí „na zteč“. O přízeň zákazníka, který je v obchodech zahlcen dovozovými plodinami z Francie, Německa či Belgie, hodlají bojovat novou značkou kvality. Jmenuje se „CZ Q“ a poprvé by se na obalech měla objevit už koncem jara na raných bramborách z letošní sklizně.
Možná toho o pivu víte hodně. Možná víte i mnohé o vaření. Teď ale můžete zjistit, jaká piva se ideálně snoubí s nejrůznějšími jídly. V Knize o pivu, kterou napsali porotce významných degustačních soutěží Pavel Borowiec a diplomovaná pivní sommelierka Marcela Titzlová, je vše hezky vysvětleno. Nechybí ani dobré recepty. Víte například, jak si připravit uzené vepřové koleno na černém pivu?