V mračské mateřské škole MiniSvět se ve středu 13. října uskutečnila akce pro rodiče s děti nazvaná „Bramboriáda“. Na této akci, jak už název vypovídá, hrály hlavní roly brambory. Při plnění nejrůznějších úkolů se děti dozvěděly jak vlastně brambora roste, co se z ní dá uvařit a jak se jinak dá využít.
O tom, že příjemný den se dá prožít se spolužáky a paní učitelkou na čerstvém vzduchu, se přesvědčily děti z Rostěnic-Zvonovic. Pouštění draků a vůně pečených brambor k podzimu přece patří. Děkujeme paní Marii Kudličkové za příspěvek a těšíme se i na vaše texty a fotografie.
Nesmí chybět k rajské, svíčkové nebo výpečkům. Pokud by Češi volili svou národní potravinu, přední místa by jistě zastávaly právě ony. Knedlíky tři desetiletí vyrábí Zdeněk Ptáček z Oskavy. „Osobně je jím nejraději se zelím,“ prozrazuje.
Kuře a houbová omáčka, to je skvělá kombinace. Já tentokrát použil lišky, ale samozřejmě můžete použít i jiné houby. Recept je velmi jednoduchý, ale tím více záleží na kvalitě surovin. Obzvláště kvalita koření je zásadní.
Známý Maxijedlík Jaroslav Němec si opět "vyjedl" první místa v soutěžích v pojídání. Minulý víkend se konaly Slavnosti brambor v Bystřici nad Perštejnem a Tvargl fest ve Velké Bystřici. Za fotky děkujeme Kateřině Hájkové.
Zvláštní směs shonu a nadčasové ospalosti panoval během úterního svátečního dne na polích Zahrady Svádov proslulé jahodami, bramborami a krouhaným zelím. Nejen policisté a železničáři musejí ve svátek do práce, ale i sedláci a pěstitelé. Zelí a brambory se prostě samy nesklidí a jíst se musí každý den.
Nesmí chybět k rajské, svíčkové nebo výpečkům. Pokud by Češi volili svou národní potravinu, přední místa by jistě zastávaly právě ony. Knedlíky tři desetiletí vyrábí Zdeněk Ptáček z Oskavy. „Osobně je jím nejraději se zelím,“ prozrazuje.
Ve znamení brambor se neslo sobotní odpoledne 18. září v Bolaticích. Místní dobrovolní hasiči opět spojili síly s obcí a zorganizovali široko daleko oblíbený a vyhlášený festival této zemědělské plodiny.
Nemám čas. Sklízíme brambory. Nemáme lidi, tak jezdím s ještěrkou sám, prohlásil Zdeněk Vachovec šéf společnosti Agrozdeva z Brtnice na Jihlavsku. Bramborový kombajn a několik ochotných důchodců. Tak vypadá sklizeň brambor na Vysočině. Brigádníci nemají zájem.
Zemědělci se trvale potýkají s nedostatkem brigádníků také na Kladensku. Fyzická práce na polích a v sadech není pro lidi lákavá a mnohé nemotivuje ani sto korun za hodinu. Farmáři jsou tak odkázáni na pomoc hrstky dobrovolníků nebo zahraničních pracovníků.
Zahrádkáři v Kobylí připravili výstavu výpěstsků svých členů. Návštěvníci viděli gladioly i jablka, ale také třeba fialové brambory nebo proklatě pálivé chili. K ochutnání byly letos i zelňačky při premiérové soutěži. Za pěkný příspěvek děkujeme Miroslavě Jakubčíkové.
Nevíte, co s meruňkami, které jste zatím nestačili sníst nebo zpracovat? Pak určitě neváhejte s výrobou marmelády, díky níž si i v zimě pochutnáte na letním ovoci.
Fotbalisté Osvětiman mají nového a velmi překvapivého střelce! Po odchodu kanonýra Zýbala převzal roli hlavního snipera v ambiciózním týmu útočník Čevelík, v páteční předehrávce 4. kola krajské I. A třídy ale produktivního forvarda zastínil nejen masér Slovácka Adam Skřivan, ale nečekaně i Vojtěch Kučera.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Natě brambor na polích by za normálních okolností už vadly. Letos je to však jinak a některé odrůdy jsou ještě v plném květu. „Tak jako u ostatních plodin i vegetace brambor je opožděná. Je to zejména pozdější výsadbou kvůli chladnému jaru,“ uvedl Jaroslav Čepl, ředitel Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod.
Natě brambor na polích by za normálních okolností už vadly. Letos je to však jinak a některé odrůdy jsou ještě v plném květu. „Tak jako u ostatních plodin i vegetace brambor je opožděná. Je to zejména pozdější výsadbou kvůli chladnému jaru,“ uvedl Jaroslav Čepl, ředitel Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Škrob je zásobní látka, do které si rostliny ukládají energii. Uvnitř jejich buněk ho najdeme v podobě zrn různých velikostí a tvarů. Zkuste zrnka „osvobodit“ a připravit si tak čistý škrob.
Zemědělci z farmy ve Valečově, kterou provozuje Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, šetří vodu a zároveň dokázali zvýšit výnos polí. Pomáhá jim v tom kapková závlaha, kterou řídí automatický systém.
Zemědělci z farmy ve Valečově, kterou provozuje Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, šetří vodu a zároveň dokázali zvýšit výnos polí. Pomáhá jim v tom kapková závlaha, kterou řídí automatický systém.
/VIDEO/ Polský tahač s chladírenským návěsem, který se pohyboval na dálnici D2 mezi Břeclaví a Brnem, si vytipovali pro kontrolu celníci. Řidič po předložení osobních a registračních dokladů k vozidlu sdělil, že přepravuje brambory ze Slovenska do Německa.
/FOTOGALERIE/ První brambory z letošní domácí sklizně míří ke spotřebitelům. Třebaže v některých bramborářských oblastech Vysočiny sotva dokončili sázení, kvůli chladnému a deštivému jaru opožděné, v Polabí a na jižní Moravě už začala sklizeň nejranějších odrůd. Také se zpožděním; zhruba o dva týdny.
/ROZHOVOR/ Jiřině Barešové je osmdesát tři let, ale stále kriticky sleduje počínání mnoha dnešních zemědělců. Na polích u Železného Brodu i díky ní roste kořenová zelenina, pestrobarevné lány obilí, bučí krávy. Jak se na Popluži žilo a žije? Kam podle ní kráčí české zemědělství?
Čtyřicetimiliardový deficit obchodu se zemědělským zbožím a potravinami z posledních dvou let štve české zemědělce. I když podle Českého statistického úřadu celková spotřeba potravin u nás spíš roste, soběstačnost vyjádřená podílem výroby a spotřeby na obyvatele se u většiny komodit snižuje.
Kamarádi se mě ptají, jak chutná Surströmming. Jako holka z vesnice mohu zápach kvašených sleďů přirovnat k situaci, kdy vyklápím v červnu zbytek kysaného zelí ze soudku. A k tomu ještě přidám shnilou bramboru a rozkládající se rybu na břehu Sečské přehrady. Ale chuť špatná není, v ústech maso perlí, je hodně slané stejně jako nálev.
Kvůli pandemii koronaviru zavřely restaurace, hotely i lidové jídelny a jejich provozovatelé odebrali méně surovin k vaření. Třeba i brambor.„Jen za letošní první čtvrtletí jsme na bramborách utržili o tři a půl miliony korun méně, než ve stejném období loni. Na bramborách konzumních to bylo 2,5 milionu, zbytek na sadbě,“ potvrdil Karel Růžek, předseda Výrobně-obchodního družstva (VOD) Zdislavice.
Kvůli pandemii koronaviru zavřely restaurace, hotely i lidové jídelny a jejich provozovatelé odebrali méně surovin k vaření. Třeba i brambor.„Jen za letošní první čtvrtletí jsme na bramborách utržili o tři a půl miliony korun méně, než ve stejném období loni. Na bramborách konzumních to bylo 2,5 milionu, zbytek na sadbě,“ potvrdil Karel Růžek, předseda Výrobně-obchodního družstva (VOD) Zdislavice.
Chladnější nástup jara úrodě neuškodí. Naopak, řekl bych, že pro ovoce i pro všechno ostatní je to plus. Příroda všechno dožene. Pokud ale přijde oteplení hodně brzo, stromy rozkvetou a pak většinou zmrznou. Čím později pokvetou, tím větší šanci mají, že se dočkají kvalitní úrody, vysvětlil předseda lukaveckých zahrádkářů na Pelhřimovsku Jaroslav Kuba.
Chladnější nástup jara úrodě neuškodí. Naopak, řekl bych, že pro ovoce i pro všechno ostatní je to plus. Příroda všechno dožene. Pokud ale přijde oteplení hodně brzo, stromy rozkvetou a pak většinou zmrznou. Čím později pokvetou, tím větší šanci mají, že se dočkají kvalitní úrody, vysvětlil předseda lukaveckých zahrádkářů na Pelhřimovsku Jaroslav Kuba.
Chcete ušetřit za brambory? Nyní je na to ideální okamžik. Českým pěstitelům jich totiž po loňské sezoně stále mnoho zůstalo ve skladech. Nyní je rozprodávají „za hubičku“, aby měli dost místa na ty letošní a nemuseli se jich zbavovat třeba v bioplynových stanicích.
Viděl jsem papriky za 150 korun kilo, to nemůže nikdo myslet vážně, konstatoval Milan Plodík z Havlíčkova Brodu. Ceny zeleniny a ovoce na pultech v posledních dnech dramaticky rostou a zákazníci si stěžují. Českých brambor jsou naopak plné sklady a k dostání jsou levně.
Tři až čtyři koruny za kilo brambor vypěstovaných našimi zemědělci! Za takovou cenu jsou v těchto dnech k mání ve čtyřech velkoskladech v České republice. Jeden z nich se nachází i v Moravskoslezském kraji. Na svých facebookových stránkách o tom informovala Česká agrární komora.
Tři až čtyři koruny za kilo brambor vypěstovaných našimi zemědělci. Za takovou cenu jsou v těchto dnech k mání ve čtyřech velkoskladech v České republice. Na svých facebookových stránkách o tom informovala Česká agrární komora.
Člověk aby se bál vstoupit do oddělení ovoce a zeleniny v obchodních řetězcích. Ošklivé brambory s černým vnitřkem, měkká cibule, vysušená petržel a nahnilá mrkev se krčí v bedničkách a punc čerstvosti jim nedodají ani speciální světla. A ty ceny! Je možné, že někdo koupí uvadlý květák velikosti dětské hlavičky za 70 korun?