Vlna zdražování se nevyhne ani bramborám, jakkoli současné akční ceny v obchodech se zdají budit u spotřebitelů optimismus. Nárůst cen očekává Petr Hanka, který hospodaří v okolí Mochova na Praze-východ a také na Mělnicku u Zálezlic. Na celkem 650 hektarech poblíž Labe a Vltavy se zaměřuje na produkci zeleniny - včetně brambor. A také bylinek.
Vlna zdražování se nevyhne ani bramborám, jakkoli současné akční ceny v obchodech se zdají budit u spotřebitelů optimismus. Nárůst cen očekává Petr Hanka, který hospodaří v okolí Mochova na Praze-východ a také na Mělnicku u Zálezlic. Na celkem 650 hektarech poblíž Labe a Vltavy se zaměřuje na produkci zeleniny - včetně brambor. A také bylinek.
Vlna zdražování se nevyhne ani bramborám, jakkoli současné akční ceny v obchodech se zdají budit u spotřebitelů optimismus. Nárůst cen očekává Petr Hanka, který hospodaří v okolí Mochova na Praze-východ a také na Mělnicku u Zálezlic. Na celkem 650 hektarech poblíž Labe a Vltavy se zaměřuje na produkci zeleniny - včetně brambor. A také bylinek.
Vlna zdražování se nevyhne ani bramborám, jakkoli současné akční ceny v obchodech se zdají budit u spotřebitelů optimismus. Nárůst cen očekává Petr Hanka, který hospodaří v okolí Mochova na Praze-východ a také na Mělnicku u Zálezlic. Na celkem 650 hektarech poblíž Labe a Vltavy se zaměřuje na produkci zeleniny - včetně brambor. A také bylinek.
Vlna zdražování se nevyhne ani bramborám, jakkoli současné akční ceny v obchodech se zdají budit u spotřebitelů optimismus. Nárůst cen očekává Petr Hanka, který hospodaří v okolí Mochova na Praze-východ a také na Mělnicku u Zálezlic. Na celkem 650 hektarech poblíž Labe a Vltavy se zaměřuje na produkci zeleniny - včetně brambor. A také bylinek.
Vlna zdražování se nevyhne ani bramborám, jakkoli současné akční ceny v obchodech se zdají budit u spotřebitelů optimismus. Nárůst cen očekává Petr Hanka, který hospodaří v okolí Mochova na Praze-východ a také na Mělnicku u Zálezlic. Na celkem 650 hektarech poblíž Labe a Vltavy se zaměřuje na produkci zeleniny - včetně brambor. A také bylinek.
Vlna zdražování se nevyhne ani bramborám, jakkoli současné akční ceny v obchodech se zdají budit u spotřebitelů optimismus. Nárůst cen očekává Petr Hanka, který hospodaří v okolí Mochova na Praze-východ a také na Mělnicku u Zálezlic. Na celkem 650 hektarech poblíž Labe a Vltavy se zaměřuje na produkci zeleniny - včetně brambor. A také bylinek.
Vlna zdražování se nevyhne ani bramborám, jakkoli současné akční ceny v obchodech se zdají budit u spotřebitelů optimismus. Nárůst cen očekává Petr Hanka, který hospodaří v okolí Mochova na Praze-východ a také na Mělnicku u Zálezlic. Na celkem 650 hektarech poblíž Labe a Vltavy se zaměřuje na produkci zeleniny - včetně brambor. A také bylinek.
Vlna zdražování se nevyhne ani bramborám, jakkoli současné akční ceny v obchodech se zdají budit u spotřebitelů optimismus. Nárůst cen očekává Petr Hanka, který hospodaří v okolí Mochova na Praze-východ a také na Mělnicku u Zálezlic. Na celkem 650 hektarech poblíž Labe a Vltavy se zaměřuje na produkci zeleniny - včetně brambor. A také bylinek.
Vlna zdražování se nevyhne ani bramborám, jakkoli současné akční ceny v obchodech se zdají budit u spotřebitelů optimismus. Nárůst cen očekává Petr Hanka, který hospodaří v okolí Mochova na Praze-východ a také na Mělnicku u Zálezlic. Na celkem 650 hektarech poblíž Labe a Vltavy se zaměřuje na produkci zeleniny - včetně brambor. A také bylinek.
Vlna zdražování se nevyhne ani bramborám, jakkoli současné akční ceny v obchodech se zdají budit u spotřebitelů optimismus. Nárůst cen očekává Petr Hanka, který hospodaří v okolí Mochova na Praze-východ a také na Mělnicku u Zálezlic. Na celkem 650 hektarech poblíž Labe a Vltavy se zaměřuje na produkci zeleniny - včetně brambor. A také bylinek.
Po roce zase společně si lidé ve Vrbovci užili už tradiční večer světel. Obcí opět blikaly rozsvícené dýně a tentokrát se všichni opět mohi společně sejít u opékání brambor. Za pěkné fotky děkujeme Veronice Písařové.
/FOTO/ Havlíčkův Brod zažil letošní poslední farmářské trhy. Stovky lidí si v sobotu dopoledne zašly pro čerstvé ovoce či zeleninu. Polovina náměstí patřila farmářům, druhou letos zaplnili pěstitelé brambor. Měli zde totiž svůj Bramborářský den.
/FOTOGALERIE/ "Jé, vy máte batáty? Tak to já si hned vezmu kilo. Anebo raději dvě," vykřikne radostí paní Věra u jednoho ze stánku, kterých je na Farmářských trzích u OC Futurum v Ostravě okolo tři desítek. A stejně jako během celého roku tu lidé z Ostravy i okolí od farmářů houfně nakupují zeleninu, maso, vejce, ryby, med, sirupy, koření, sýry nebo brambory i domácí pivo a mnoho dalších produktů vypěstovaných a vyráběných v domácích podmínkách. Letos už tu ale trhy pomalu končí, budou už jen dvakrát.
Ceny v obchodech stoupají. Zdražují nejen potraviny, ale i spotřební zboží či pohonné hmoty. Češi proto hledají všechny způsoby, jak ušetřit. Stále větší popularitu proto získávají nákupy za hranicemi. Výhodný kurz zlotého i nižší ceny lákají do Polska zástupy českých zákazníků.
Obec Býškovice a kulturní komise uspořádaly v sobotu 2. října 2021 zábavné odpoledne tzv. Bramboriádu spojenou s ochutnávkou pokrmů z brambor. Za fotoreportáž děkujeme Jiřině Vinklárkové.
„Vezmeme dva pytle toho zelí. Co, Marie? A deset kilo brambor k tomu,“ mluví ke své ženě pan Vladimír na tržišti v polských Chałupkách. Do Starého Bohumína je to odtud přes hraniční most asi 500 metrů, z Ostravy po dálnici jste tam za pár minut, takže ve čtvrtek dopoledne převažují mezi zákazníky Češi. „Já bych řekla tak šedesát procent Čechů a čtyřicet Poláků,“ upřesňuje prodavačka Basia.
Začínal jsem jako kluk. Choval jsem čmeláky v krabici, svěřil se Jaroslav Kárník, vítěz soutěže Slza medu. V Přibyslavi se o víkendu konal 23. ročník Výstavy ovoce, zeleniny, medu a brambor spojený se soutěží o nejlepší med a brambory. Porota rozhodla, že nejlepší med pochází z Přibyslavi, nejlepší brambory odrůdy Santera mají zemědělci z Olešenky na Havlíčkobrodsku.
V mračské mateřské škole MiniSvět se ve středu 13. října uskutečnila akce pro rodiče s děti nazvaná „Bramboriáda“. Na této akci, jak už název vypovídá, hrály hlavní roly brambory. Při plnění nejrůznějších úkolů se děti dozvěděly jak vlastně brambora roste, co se z ní dá uvařit a jak se jinak dá využít.
O tom, že příjemný den se dá prožít se spolužáky a paní učitelkou na čerstvém vzduchu, se přesvědčily děti z Rostěnic-Zvonovic. Pouštění draků a vůně pečených brambor k podzimu přece patří. Děkujeme paní Marii Kudličkové za příspěvek a těšíme se i na vaše texty a fotografie.
Nesmí chybět k rajské, svíčkové nebo výpečkům. Pokud by Češi volili svou národní potravinu, přední místa by jistě zastávaly právě ony. Knedlíky tři desetiletí vyrábí Zdeněk Ptáček z Oskavy. „Osobně je jím nejraději se zelím,“ prozrazuje.
Kuře a houbová omáčka, to je skvělá kombinace. Já tentokrát použil lišky, ale samozřejmě můžete použít i jiné houby. Recept je velmi jednoduchý, ale tím více záleží na kvalitě surovin. Obzvláště kvalita koření je zásadní.
Známý Maxijedlík Jaroslav Němec si opět "vyjedl" první místa v soutěžích v pojídání. Minulý víkend se konaly Slavnosti brambor v Bystřici nad Perštejnem a Tvargl fest ve Velké Bystřici. Za fotky děkujeme Kateřině Hájkové.
Zvláštní směs shonu a nadčasové ospalosti panoval během úterního svátečního dne na polích Zahrady Svádov proslulé jahodami, bramborami a krouhaným zelím. Nejen policisté a železničáři musejí ve svátek do práce, ale i sedláci a pěstitelé. Zelí a brambory se prostě samy nesklidí a jíst se musí každý den.
Nesmí chybět k rajské, svíčkové nebo výpečkům. Pokud by Češi volili svou národní potravinu, přední místa by jistě zastávaly právě ony. Knedlíky tři desetiletí vyrábí Zdeněk Ptáček z Oskavy. „Osobně je jím nejraději se zelím,“ prozrazuje.
Ve znamení brambor se neslo sobotní odpoledne 18. září v Bolaticích. Místní dobrovolní hasiči opět spojili síly s obcí a zorganizovali široko daleko oblíbený a vyhlášený festival této zemědělské plodiny.
Nemám čas. Sklízíme brambory. Nemáme lidi, tak jezdím s ještěrkou sám, prohlásil Zdeněk Vachovec šéf společnosti Agrozdeva z Brtnice na Jihlavsku. Bramborový kombajn a několik ochotných důchodců. Tak vypadá sklizeň brambor na Vysočině. Brigádníci nemají zájem.
Zemědělci se trvale potýkají s nedostatkem brigádníků také na Kladensku. Fyzická práce na polích a v sadech není pro lidi lákavá a mnohé nemotivuje ani sto korun za hodinu. Farmáři jsou tak odkázáni na pomoc hrstky dobrovolníků nebo zahraničních pracovníků.
Zahrádkáři v Kobylí připravili výstavu výpěstsků svých členů. Návštěvníci viděli gladioly i jablka, ale také třeba fialové brambory nebo proklatě pálivé chili. K ochutnání byly letos i zelňačky při premiérové soutěži. Za pěkný příspěvek děkujeme Miroslavě Jakubčíkové.
Nevíte, co s meruňkami, které jste zatím nestačili sníst nebo zpracovat? Pak určitě neváhejte s výrobou marmelády, díky níž si i v zimě pochutnáte na letním ovoci.
Fotbalisté Osvětiman mají nového a velmi překvapivého střelce! Po odchodu kanonýra Zýbala převzal roli hlavního snipera v ambiciózním týmu útočník Čevelík, v páteční předehrávce 4. kola krajské I. A třídy ale produktivního forvarda zastínil nejen masér Slovácka Adam Skřivan, ale nečekaně i Vojtěch Kučera.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Natě brambor na polích by za normálních okolností už vadly. Letos je to však jinak a některé odrůdy jsou ještě v plném květu. „Tak jako u ostatních plodin i vegetace brambor je opožděná. Je to zejména pozdější výsadbou kvůli chladnému jaru,“ uvedl Jaroslav Čepl, ředitel Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod.
Natě brambor na polích by za normálních okolností už vadly. Letos je to však jinak a některé odrůdy jsou ještě v plném květu. „Tak jako u ostatních plodin i vegetace brambor je opožděná. Je to zejména pozdější výsadbou kvůli chladnému jaru,“ uvedl Jaroslav Čepl, ředitel Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.