Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

Polévka z fermentovaných okurek je rozšířená v Polsku, v Litvě a na Ukrajině. Ví se o ní, že je velmi zdravá a prospívá zejména zažívacímu ústrojí.

Polévka plná probiotik. Poláci ji jedí rádi, ale Češi ji skoro neznají

Mezi tradiční jídla našich severních sousedů patří polévka z fermentovaných okurek. Na rozdíl od známých letních okurkových polévek se jí teplá a v Polsku se považuje spíše za zimní jídlo. Pokud někdo nad tímto pokrmem pozvedl obočí, měl by vědět, že tato polévka pomáhá při trávení a má blahodárné účinky na střeva, a to i na nemocná. Lidé, kteří ji ochutnali, navíc ocenili její lehce pikantní chuť, která má v zimě zahřívací účinky.

Domácí hranolky nejsou žádným prohřeškem proti zdravému stravování.

Jak na nejlepší domácí hranolky. Hodí se i při hubnutí a mají další plusy

Hranolky patří mezi nejoblíbenější přílohy na světě. Traduje se o nich, že jsou mastné, nezdravé, tloustne se po nich a že právě proto by se moc často neměly jíst. Pokud si je však připravíte podle jednoduchého receptu sami doma, bude situace úplně jiná. Nejenže půjde o téměř dietní jídlo, ale chutí převýší většinu hranolek, které jste si kdy koupili ve stánku či v restauraci s rychlým občerstvením.

Bramborový salát bez cibule? Podle některých nesmysl. Na syrovou ale zapomeňte

Babiččinu fintu používám roky. S ní je bramborový salát ten nejlepší a nenadýmá

Každý je přesvědčený, že vlastní recept na ten nejlepší bramborový salát. Ať už do něj dáváte hrášek, vejce, kyselé okurky, nebo uzeninu, důležité je především to, zda podle vás patří do typické štědrovečerní přílohy cibule. Pokud totiž cibuli do salátu přidáváte, můžete se po jeho konzumaci cítit nadmutí. Chuť cibule je ale v salátu důležitá. A díky triku mé babičky už vás bramborový salát na Vánoce nadýmat nebude.

Kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová přidávala do bramborového salátu vskutku nevšední přísady.

Bramborový salát podle Rettigové je jen pro otrlé žaludky. Ten si neuděláte

Debata o tom, co patří do bramborového salátu, dokáže s lehkou nadsázkou rozvrátit rodiny a rozkmotřit i nejlepší přátele. Jedni jsou přesvědčeni, že do oblíbené štědrovečerní přílohy patří hrášek i cibule, jiní do něj přidávají uzeninu, vajíčko či jogurt. Přísady, které do něj ale přidávala česká buditelka, spisovatelka a autorka kuchařek Magdalena Dobromila Rettigová, by dnes už asi nikdo neocenil.

Krakonošovy drny jsou typickým lidovým jídlem.

Zapomeňte na pizzu, zkuste Krakonošovy drny. Česká klasika z Krkonoš vás ohromí

Krakonošovy drny jsou tradiční české jídlo, které má svůj původ v Krkonoších. Jsou to vlastně jakési bramborové placky s příměsí kapusty, které se připravují podobně jako bramboráky. Své jméno dostaly podle legendárního krále Krkonoš – Krakonošovi. Pojďte si je s námi vyzkoušet. Je to levné, rychlé a velmi chutné jídlo.

Husa podle šéfkuchaře Jana Punčocháře

Recept: Jak udělat svatomartinskou husu se zelím podle šéfkuchaře Punčocháře

Svátek svatého Martina se neobejde bez tradiční pečené husy, kterou si můžete připravit podle receptu šéfkuchaře Jana Punčocháře. Tento kulinářský mistr sdílí své tipy na dokonalou přípravu husy, včetně netradičních příloh, které ozvláštní váš sváteční stůl. Od marinování v mléce po pečení s jablky a kořením, Punčochář nabízí podrobný návod, jak dosáhnout křupavé kůrčičky a lahodné chuti.

Správné uskladnění rozhodne o tom, jak dlouho vám úroda vydrží čerstvá.

Jak uskladnit úrodu, aby dlouho vydržela? Nemýt ji, ale to není vše

Mít celou zimu k dispozici chutné a plné vitaminů ovoce i zeleninu. To by chtěl jistě každý. Pokud máte letos bohatou úrodu ze zahrady, je třeba se postarat, aby vydržela čerstvá a lahodná co nejdéle. Uskladnění má svá pravidla. Léty prověřené rady pomohou, aby se vaše výpěstky nezačaly rychle kazit.  

Brambory jsou jednou z nejpoužívanějších surovin. Přesto kolem nich stále koluje mnoho mýtů.

Brambory jsou nezdravé a vadí diabetikům. Lékaři řeší, komu a jak mohou škodit

Brambory jsou po rýži, pšenici a kukuřici čtvrtou nejpěstovanější potravinářskou plodinou na světě. Konzumují se v mnoha podobách od bramborové kaše po křupavé hranolky. Na sociálních sítích se však lze dočíst, že brambory nejsou zdravé, mohou vás otrávit a tloustne se po nich. Někteří lidé také věří, že brambory překyselují tělo a že když jich budete jíst moc, způsobí vám bolest kloubů a revmatismus. 

Trhy v polském Zabełkówu

Hřbitovní ozdoby v polském Zabełkówu jsou na tom cenově podobně jako v Opavě

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Trhy v polském Zabełkówu byly ještě donedávna hitem. Hlavně v období dušiček, Památky zesnulých, praskaly v švech. Do místa vzdáleného kousek od Šilheřovic se vydal Deník v úterý dopoledne, aby zmonitoroval situaci. Parkoviště u tržnice tak plná jako v minulosti nebyla, nicméně návštěvníků bylo na tržišti dost. Vedle dušičkových relikvií jsou hitem také brambory.

Pro co jezdí Češi v říjnu do Polska? Pro zelí, brambory, cibuli, vřesy i chryzantémy

Na nákupy do Polska. Češi jezdí za hranice pro zelí, brambory či vřesy

Do polského příhraničního města Kudowa-Zdrój jezdí nyní velké množství Čechů nejen na běžné nákupy, ale i pro sezónní produkty, jako jsou brambory, cibule, česnek, květák a především zelí. To prodejci nabízí buď jako celé hlávky, nebo čerstvě nakrouhané. Sortiment zpestřují i podzimní květiny, například vřesy či chryzantémy.

U stánku s ovocem a zeleninou jen kousek za hranicemi v Kudowě-Zdroj.

Pro co jezdí Češi v říjnu do Polska? Pro zelí, brambory, vřesy i chryzantémy

Do příhraničního města Kudowa-Zdrój jezdí velké množství Čechů nejen na běžné nákupy, ale i pro sezónní produkty tamního zemědělství, jako jsou nyní brambory, cibule, česnek, květák a především zelí. To prodejci nabízí buď jako celé hlávky, nebo čerstvě nakrouhané. Sortiment zpestřují i podzimní květiny, například vřesy či chryzantémy. Podívejte se, jaká byla nabídka a ceny v pátek 18. října.

Tak to vypadalo na kuchařské soutěži o nejlepší pochoutku z brambor. Podívejte se

Souboj kuchařů u sporáků v Brodě. Téma soutěže: brambory, jak je neznáte

/VIDEO/ Brambory stokrát jinak. Sedm kuchařských týmů z odborných škol z celé Vysočiny, včetně slovenské Nitry, v pátek 18. října ukázalo, co všechno se dá připravit z docela obyčejných brambor. Soutěž pořádala Obchodní akademie a Hotelová škola v Havlíčkově Brodě v rámci bramborářských dnů. Téma soutěže tedy nemohlo znít jinak než brambory.

Máslo opět zdražuje. A co další potraviny?

Cena másla roste. Jiné potraviny ale navzdory slabší sklizni nezdraží

Oproti období před dvěma lety, kdy kvůli skokovému růstu ceny energií v důsledku ruské války na Ukrajině výrazně podražily také potraviny, je letos situace příznivější. A to navzdory tomu, že zemědělci hlásí výrazně horší sezonu, než bývá zvykem. Důvodem byly časté výkyvy počasí. Přesto se některé položky nyní zákazníkům v obchodě výrazně prodraží. Jde zejména o máslo.

Samosběr brambor na farmě Hanč ve Vraňanech.

Zásoby na zimu za pár korun: podzimních samosběrů je málo, hlídejte si termíny

/FOTO, VIDEO/ Kolik brambor padne za zimu? Většinou se lidé zásobí třiceti až padesáti kilogramy na strávníka. Na uskladnění si tak kupují několik pytlů. A nebo si brambory sami nasbírají, aby ušetřili. Na farmě Hanč ve Vraňanech, proslulé především jahodami, na podzim pokračují samosběry nejen brambor. Není to ale každý den.

Sklizeň obilí. Ilustrační foto.

Na polích bahno, sklizeň brambor i setí ozimů mají zdržení

Velké zpoždění mají jihočeští zemědělci s letošními podzimními polními pracemi. Kvůli různé nadmořské výšce nebo půdám bývají běžně mezi sedláky rozdíly. Tentokrát jsou ale všichni bez rozdílu zdrženi velkými dešti v září.

Malé, dozlatova pečené bramboráčky

Lepenice a bramboráky vévodily bramborové akci na Veselém Kopci

V sobotu 5. října se na Veselém Kopci konala oblíbená akce bramborová sobota, která i přes deštivé počasí přilákala bramborové nadšence. Návštěvníci se hned po vstupu ocitli v minulosti – dřevěné chalupy, které obklopují celé prostranství, sloužily jako kulisa pro prezentaci tradičních způsobů, jak brambory zpracovávat. Vůně čerstvě upečených bramboráků, lepenice, krupičníku a dalších tradičních pokrmů se šířila celým areálem, který už od rána ožíval atmosférou spojenou s touto nenápadnou, ale důležitou plodinou české kuchyně. Základní vstupné činilo 160 korun na osobu a zahrnovalo ochutnávky degustačních porcí, na které mohl navíc každý přispět dobrovolnou částkou.

V sobotu se návštěvníci skanzenu na Veselém Kopci mohou dozvědět spoustu zajímavých informací o pěstování, šlechtění, uskladnění i použití brambor

Koroptve motykou střílené. Skanzen bude v sobotu patřit bramborám

V sobotu 5. října se na Veselém Kopci uskuteční program s názvem Bramborová sobota. Je připomínkou tradice pěstování a využití brambor na Českomoravské vrchovině. Na jeho přípravě muzeum spolupracuje s Výzkumným ústavem bramborářským v Havlíčkově Brodě.

Úroda brambor je letos na Vysočině slušná, na nižší seně se to zřejmě neprojeví. Ilustrační foto: poskytla Farma Brož

Brambor se na Vysočině urodilo více. Ceny však výrazně neklesnou

Přestože se brambor letos na Vysočině urodilo více, na cenách pro spotřebitele se to výrazně projevit nemusí. Hlavním důvodem větší úrody je převážně to, že se zvýšilo množství půdy, ve které se brambory pěstují. V jakém období by však ceny mohly alespoň mírně klesnout?

Skršická brázda lákala i letos na atraktivní podívanou na historické hospodářské stroje, které se představily i v chodu. A k vidění byly také historické automobily.

Nostalgie starých časů. Nejen historické traktory drnčely na Skršické brázdě

Drnčení, hukot a 'odfukování' starých strojů se v sobotu neslo Skršicemi na Rychnovsku. Milovníci zemědělských pomocníků od dob našich dědů až do současnosti si tu dali sraz na Skršické brázdě, aby předvedli krasavce svých sbírek i v chodu. Přichystali tak atraktivní podívanou pro četné návštěvníky, mezi nimiž nechyběly starší ročníky, ale ani nejmladší generace. Traktory jsou tu díky partě jejich sběratelů fenoménem. I když nejen ty sem lákaly. Podívejte se na fotogalerii a videa.

Stačí přidat do vody pár kapek octa a chuť brambor i jejich konzistence se výrazně zlepší.

Jednoduchá finta, která doladí chuť brambor. Používaly ji už naše babičky

Když vaříte brambory, zkuste do vody přidat pár kapek octa nebo citrónové šťávy. Chuť brambor se výrazně zlepší. Tuhle fintu, která dokáže vylepšit i chuť starých brambor, znaly už naše babičky. Moc dobře věděly, že si díky tomu brambory udrží více vitaminu C, nebudou se rozpadat, zachovají si barvu a ještě si na nich víc pochutnáme.

Začátek samosběru v Kožušanech. Lidé si mohou nasbírat až čtyři druhy cibule, k mání jsou i nové brambory. 19. července 2024

Na samosběr u Přerova míří davy. Cibule a brambory jsou za pár korun

Už v šest hodin ráno se hrnuli lidé na pole s cibulí u Kožušan-Tážal, kde v pátek odstartoval populární samosběr. Farmář z Blatce Leon Vlček nabídl i brambory. Cena? Deset korun za kilogram zdravé zeleniny. Zájem je obrovský. Na pole nedaleko Přerova se sjíždějí lidé zdaleka.

Začátek samosběru v Kožušanech. Lidé si mohou nasbírat až čtyři druhy cibule, k mání jsou i nové brambory. 19. července 2024

Na samosběr u Olomouce míří davy. Cibule a brambory jsou za pár korun

Už v šest hodin ráno se hrnuli lidé na pole s cibulí u Kožušan-Tážal, kde v pátek odstartoval populární samosběr. Farmář z Blatce Leon Vlček nabídl i brambory. Cena? Deset korun za kilogram zdravé zeleniny. Zájem je obrovský. Na pole nedaleko Olomouce se sjíždějí lidé zdaleka.

U nových a raných brambor je důležité, aby se po sklizni co nedříve dostaly k zákazníkovi.

Zase mi shnily. Rychlé zkáze drahých raných brambor lze chytře zabránit

Brambory se (nejen) podle Evropské unie dělí na brambory nové, rané a ostatní konzumní neboli brambory pozdní. U aktuálně nabízených brambor raných se mnoho lidí setkává s tím, že jim začnou doma velmi rychle hnít či chytnou plíseň. Produkt v ceně pohybující se mezi nezanedbatelnými 20 až 30 korunami za kilogram tak snadno skončí v koši. Jde tomu však zabránit.

Trh na náměstí Jana Žižky z Trocnova v Čáslavi.

Za kolik? Jahody hodně zdražily, zájem na trhu byl o meruňky, borůvky a brambory

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Odskočit si nakoupit třeba něco na přípravu dobrého oběda o víkendu, to je každou sobotu od 6 do 12 hodin skvělá příležitost pro obyvatele a návštěvníky Čáslavi. Pravidelně jim to ještě v úterý a ve čtvrtek umožňují trhy na náměstí Jana Žižky z Trocnova. Nejinak se tak stalo v sobotu 15. června.

Háďátko kolumbijské, které našli inspektoři Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského, je pro brambory velmi nebezpečné.

Háďátko kolumbijské poprvé zachytili v ČR. Škůdce je pohromou pro brambory

Háďátko kolumbijské, které našli inspektoři Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského, je pro brambory velmi nebezpečné. Čeští pěstitelé si přísné kontroly chválí, jejich brambory jsou díky nim v bezpečí. Rovněž nečekají, že by letošní sklizeň kvůli rozmarům počasí dopadla špatně.

Asi nejznámější je v pohance obsah fotochemikálie s názvem rutin, díky které je pohanka podpůrným lékem pro cévy.

Zpevněte si cévy a navíc hubněte: Obojí vám zajistí jídlo našich prababiček

Kuchařka a influencerka Hanka Zemanová je známá propagátorka našich tradičních potravin. K jejím oblíbeným zdravým jídlům patří pohanka. Pohanka totiž obsahuje rutin, díky kterému je podpůrným lékem pro cévy, křečové žíly a hemoroidy. Zdraví prospěšný je v pohance také vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Jak pohanku připravit, aby byla chutná? Kuchařka Hanka Zemanová poradila hned několik receptů.

V Křovicích to vonělo bramboráky.

Kramflek, erteplák, křapáč. Křovicemi zavoněly opět tradiční bramboráky a zeláky

/FOTO, VIDEO/ Škrabání či strouhání padesáti kilogramů brambor. A pak smíchání s těmi správnými ingrediencemi, to vše čekalo den před samotnými hody křovické hasičky, hasiče a jejich manželky. Tradiční velikonoční posezení, které se koná v Křovicích od roku 2009 na takzvanou holčičí koledu a doprovází ho tak pletení pomlázek, proběhlo letos netradičně až první dubnovou sobotu.