Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

Smažený sýr podávaný v restaurantu Pod Limpou na Dolním náměstí

Kam na smažák v Olomouci. Tipy na TOP smažené sýry ve městě

Redakce Olomouckého deníku se vydala v době oběda do několika restaurací ve městě a zaměřila se na klasiku všech klasik české gastronomie - smažený sýr. Podívejte se do našeho výběru TOP5 smažáků v Olomouci a zjistěte, z jakého sýra se pochoutka připravuje, s čím jej podávají a kolik za něj zaplatíte.

Villa Libosad

Smažák za 99 korun? Restaurace Lucie v Jičíně láká všechny sýrařské gurmány

/FOTO, VIDEO/ Stálice českého gastronomického nebe, král vegetariánských menu i noční můra kreativních kuchařů. Popularita smaženého sýra s pořádnou porcí brambor nebo hranolek s tatarskou omáčkou je v českých restauracích vyhlášená. Redakce Deníku prozkoumala obědová menu restaurací na Jičínsku a vyrazila na do několika z nich na hříšnou ochutnávku smažáků. Poradili nám sami čtenáři i oblíbená Smažákomapa, kam fanoušci posílají recenze z navštívených restaurací po celém Česku.

Restaurace Na špici ve Vsetíně

Kam zajít na smažák ve Vsetíně? Vybrali jsme TOP 5 podniků ve městě

Redakce Valašského deníku se vydala do restaurací ve městě a zaměřila se na klasiku všech klasik české gastronomie: smažený sýr. Podívejte se na výběr nejlepších smažáků ve Vsetíně podle Deníku a zjistěte, z jakého sýra se připravují, s čím se podávají a kolik za ně zaplatíte.

Oblíbený smažený sýr v restauraci Bistrotéka Valachy ve Zlíně.

Kam zajít na smažák ve Zlíně? Vybrali jsme TOP 5 podniků ve městě

Redakce Zlínského deníku se vypravila do restaurací ve Zlíně a zaměřila se na klasiku všech klasik české gastronomie: smažený sýr. Vybrala pět míst, kde si ho člověk může dát. Podívejte se, jaký druh sýra tu smaží a s čím ho podávají. A taky kolik za smažák zaplatíte.

Smažený sýr. Smažák. Ilustrační foto

Smažák! Česká klasika. Kde je podle vás nejlepší na Svitavsku? Máme pár tipů

Smažák je nesmrtelný, shodují se kuchaři z restaurací na Svitavsku. Klasiku s brambory a tatarkou nabízí většina hospod v regionu. Smažený sýr se již dlouhá léta objevuje v poledních menu nejen takzvaných třetích cenových, ale i v luxusních restauracích. A boduje nejen u dětí. Kde ho mají na Svitavsku nejlepší podle vás? A znáte Smažákomapu? 

Brambory. Ilustrační

Marie Ženatová: Sázení brambor v minulosti a dnes

Můj tatínek jako svobodný (roč. 1917) používal k sázení brambor "mechanizaci" - tou byly dvě kravičky. Když se přiženil v roce 1945 do většího zemědělského stavení, tak už byli pomocníky k sázení brambor dva koně.

Ilustrační snímek.

Brambory na ústupu, na Vysočině se loni dařilo řepce

Na Vysočině se loni sklidilo méně brambor, zato více řepky. Vyplývá to z meziročního srovnání Českého statistického úřadu. I přes nižší výnos pochází stále až jedna třetina českých brambor právě z Vysočiny.

Batáty neboli sladké brambory jsou prospěšné pro naše zdraví.

Hranolky i placky: Hlíza, která snižuje riziko rakoviny a reguluje cholesterol

I když se batátům říká sladké brambory, s bramborami nemají nic společného. Batáty pocházejí z Jižní Ameriky a mohou být až 5 kg těžké. Povijnice batátová patří do čeledi svlačcovitých a její kořenové hlízy si získávají čím dál větší oblibu i v české kuchyni. Batáty jsou navíc prospěšné pro zdraví očí, regulují krevní cukr, cholesterol, podporují imunitu, trávení, snižují riziko rakoviny. A i když jsou batáty sladké, jsou vhodné pro redukční dietu. Jak se dají batáty využít a je možné pěstovat je i doma?

Jaromír Jágra během své kariéry v Pittsburghu Penguins.

Jágr a záhada brambor, pilot letadla i láska k herečce. NHL vzpomíná na legendu

Jaromír Jágr ve své kariéře zažil mnoho úspěchů a významných večerů. Už zítra ale nastane v jeho životě výjimečný den. Dostane se mu totiž pocty, kterou před ním zažil naposledy Mario Lemieux. Ještě než půjde jeho dres s číslem 68 ke stropu arény v Pittsburghu, jeho přátelé na něj zavzpomínali. A prozradili zajímavé věci z „Jagsova“ života.

U některých potravin zvažte, zda jim ohřev v mikrovlnné troubě prospěje.

Co nepatří do mikrovlnky? Lidé často nemají ponětí, z kterého jídla udělají jed

Mikrovlnná trouba patří už čtyřicet let ke spolehlivým kuchyňským pomocníkům. I když umí víc věcí, nejčastěji pomáhá rychle ohřát studené jídlo. Ne každé jídlo je však vhodné ohřívat v mikrovlnné troubě. Je známo, že některé potraviny v ní mohou explodovat, ale už méně se ví, že některá jídla ohřátá v mikrovlnce, mohou být pro člověka škodlivá nebo dokonce jedovatá. Která jídla se nesmí dávat do mikrovlnné trouby? A proč může být jídlo z mikrovlnné trouby toxické?

Malých klíčků na bramborách se neděste, stačí je pečlivě vykrojit a bramboru můžete k jídlu klidně uvařit

Opravdu nás brambory mohou otrávit? Nebezpečí se dá vyhnout, tvrdí specialistka

Brambory nejsou houby, takže je určitě nedělíme na jedlé a jedovaté. Jako u řady čerstvých potravin se ale i u brambor může něco pokazit. Namísto chutné přílohy z nich pak vznikne nekonzumovatelná jedovatá věc. Co může být na bramborách jedovatého? Co znamená, když zezelenají a proč se nemají jíst naklíčené? Zeptali jsme se nutriční specialistky Adély Tiché.

Michala Bučka baví nejvíce vařit českou kuchyni. Kvalitně, precizně, nepřeplácaně.

Kuchař ze Zlína vařil pro prezidenta USA. Zazářil i v pořadu MasterChef

Michal Buček. Známý český kuchař, který se rozhodl pro práci ve Zlíně. Své bohaté zkušenosti nyní zúročuje v síti podniků Baltaci. Vaří, připravuje gastronomické akce a také rád předává své zkušenosti mladým kuchařským studentům. A to tak, aby přispěl k vysokému renomé tuzemské kuchyně.

Mladé cukety jsou skvělé syrové, pečené na olivovém oleji i grilované. Starší hořká cuketa vás ale může otrávit.

I zelenina může být jedovatá: zdravá strava, která vás může dostat do nemocnice

O tom, že je zelenina zdravá, zasytí a přitom je málo kalorická, nikdo jistě nepochybuje. Obsahuje vitaminy, minerální látky a je důležitým zdrojem vlákniny. Podle doporučení Společnosti pro výživu bychom měli zeleniny sníst každý den 400 gramů. Při výběru zeleniny, kterou konzumujete, musíte dávat ale pozor na druhy, které obsahují velké množství toxinů. Na co byste si tedy měli dávat opravdu bacha abyste předešli zdravotním problémům? Jaké plodiny obsahují látky, které jsou pro člověka jedovaté?

Česneková polévka jde připravit na mnoho variant. Snadno si ji tak přizpůsobíte vlastním preferencím.

Jednoduchá polévka našich babiček: Umí skvěle zahnat nachlazení i posílit srdce

Snad i vlivem všudypřítomných reklam lidé někdy zapomínají, že opravdu není potřeba každý neduh řešit práškem z lékárny. Často je nejen levnější, ale také zdravější a účinnější spolehnout se na osvědčené tipy našich babiček. Jedním z nich je poctivá česnečka. Už tak lahodnou česnekovou polévku navíc můžete několika triky vyšperkovat k dokonalosti.

Nejzdravější jsou brambory vařené a nepřemaštěné

Říká se jim citrony severu. Podporují imunitu a jsou zásadní pro dobré trávení

Hlízy lilkovité rostliny jsou leckdy nedoceněnou superpotravinou. Bez nich by náš jídelníček postrádal důležitý vitamin, podporující imunitu, výborně nás zasytí, a navíc přispívají k dobrému trávení. Kromě kuchyně je možné brambory využít i jako domácího pomocníka třeba při čištění rukou či zašlého stříbra.

Vlašský salát se potřebuje rozležet, proto si jej připravteden předem.

Nejlepší vlašský salát je ten domácí: Jak ho udělat na silvestrovské chlebíčky

Vlašský salát býval ještě před několika desítkami let jednou z nejvyhledávanějších pochoutek studené kuchyně. Deset deka vlašáku a dva rohlíky – to byla sice nepříliš zdravá, zato oblíbená svačina. Pokud si pamětníci dají stejné menu i dnes, zpravidla zjistí, že už to není ono. Daleko jistější je proto vyrobit si vlašský salát doma a kvalitu všech ingrediencí si ohlídat. Na silvestrovských chlebíčcích bude určitě skvělý. Co se dává do vlašského salátu? Jak se dělá vlašský salát? A proč má vlastně název vlašský?

Smažený kapr s bramborovým salátem - tradiční česká štědrovečerní večeře

Štědrovečerní večeře podražila. Ideální jsou keřkovské brambory, radí Vaněk

Příprava štědrovečerní večeře se letos zase trochu prodraží. Potvrzují to čísla statistiků, která analyzoval datový tým Deníku. Oproti minulému roku sice výrazně zlevnila vejce, dokonce o 28 procent, a také olej o 15 procent, naopak si však lidé připlatí za brambory. Tato základní surovina pro salát zdražila dokonce o 29 procent.

Škrob pomůže odstranit špínu z oken, nezanechává šmouhy a okna se budou krásně lesknout

Stačí jedna lžíce a okna budou čistá a lesklá nejen na Vánoce, ale až do jara

Jemný bílý prášek z brambor nebo kukuřice se používá při vaření i do marinád poměrně často. Víte ale, že je škrob skvělým pomocníkem, pokud se před Vánoci chystáte umýt okna? Stačí jedna lžíce škrobu a vyrobíte si domácí čistič skla, který nejen že pomůže odstranit špínu z oken, ale nezanechává šmouhy a okna se budou krásně lesknout. Čistá vydrží dlouho a bonusem je, že tenhle čistič oken nezatíží životní prostředí ani vaši peněženku.

Bramborářské dny v Havlíčkově Brodě. Martin Merunka ze Sativa Keřkov (na snímku vlevo).

Pěstitel z Keřkova: Pro naše brambory musí zájemci jinam, než do řetězců

Průměrný jedlík spořádá v Česku do roka podle statistiky asi šedesát kilo brambor. Není vyloučené, že část pochází možná i z Keřkova na Havlíčkobrodsku. Společnost Sativa Keřkov patřila v minulosti k ikonám bramborářského trhu. Keřkovské rohlíčky byly pověstné, ve správném vánočním salátu nesměly chybět.

Podívejte se, jak se činí budoucí kuchaři na soutěži kterou pořádá Obchodní akademie a Hotelová škola v Havlíčkově Brodě.

Brambory stokrát jinak. Kuchtíci z celé Vysočiny se v Brodě potili u sporáku

/RECEPT, FOTO, VIDEO/ Pět kuchařských týmů z odborných škol z celé Vysočiny, včetně jednoho týmu ze slovenské Nitry, v pátek 20. října ukázalo, co všechno se dá připravit z obyčejných brambor. Soutěž pořádala Obchodní akademie a Hotelová škola v Havlíčkově Brodě v rámci bramborářských dnů. Téma soutěže tedy nemohlo znít jinak než Brambory stokrát jinak.

Farmářka Tereza Adamovská má se zloději úrody dlouholeté zkušenosti

Drzí zloději i bezohlední řidiči. Farmáři jsou proti krádežím bezmocní

Pole rozježděné od aut, pošlapaný porost a mizející úroda. Tak vypadají pole mnohých pěstitelů zelí, cibule nebo brambor v těchto dnech. Někteří se snaží svá pole hlídat nebo alespoň častěji objíždět, jiní se už se ztrátami části své produkce smířili. Drzost zlodějů je totiž stále větší.

Slavnosti podzimu v Ekocentru Huslík v Poděbradech.

Vůně jablek, chuť moštu, pečené brambory v ohni. Na Huslíku přivítají podzim

/FOTO/ Slavnosti podzimu se odehrají v sobotu 7. října od 10 do 16 hodin v Ekocentrum Huslík v Poděbradech. Návštěvníky bude čekat celá řada aktivit. Lze uvést tradiční moštování jablek a informace o možnostech zpracování ovoce. Děti se mohou těšit na různé dílničky, pečené brambory a divadýlko. Připraveny budou workshopy, řemeslný jarmark a občerstvení.

Správný výběr potravin je důležitý. Když zvolíte ty správné, zasytí vás, aniž byste přijali příliš mnoho kalorií.

Snažíte se zhubnout? Těchto 10 potravin vás zasytí a jsou téměř bez kalorií

Chceme-li shodit nějaké to kilo, čemu se zcela určitě nevyhneme, je omezení energetického příjmu. Protože pokud chceme zhubnout, musíme přijmout méně kalorií, než kolik jich během dne naše tělo vydá. Omezení kalorického příjmu však může být pro řadu lidí problematické. Jak ale omezit kalorický příjem při hubnutí a jak díky potravinám zhubnout? Jaké potraviny mají málo kalorií a které vás i přes nízký počet kalorií zasytí?

Při skladování brambor v domácnosti je třeba respektovat určité zásady.

Jak uskladnit brambory? Co potřebují ve sklepě a co dělat, když sklep nemáte

Každý Čech ročně zkonzumuje asi 70 kilogramů brambor. Tato plodina je tak oblíbená, že si ji mnozí lidé pěstují sami na polích a zahrádkách, aby nemuseli spoléhat na nabídku v obchodech. Po vypěstování a sklizni však následuje další starost: jak uskladnit brambory, aby vydržely v dobrém stavu co nejdéle.

Pěstitel v Blatci zahájil sběr brambor na uskladnění. Zájem je velký. Pátek 22. září 2023.

Přímo z pole a za pár korun. U Olomouce začal sběr brambor

Vybrat si brambory na uskladnění přímo na poli a za kvalitní zeleninu zaplatit násobně méně než v obchodě? V pátek odpoledne nabídl tuto možnost pěstitel v Blatci. Za kilogram žlutých nebo červených brambor chce 13 korun. Zájem je tradičně velký.

Štika pečená vcelku na zelenině s vařeným bramborem a máslem

Ryba nemá chybu. Vyzkoušejte s Deníkem štiku nebo mořského vlka

Víte, že v zimě jsou mořské ryby nejchutnější? Dáme vám pár tipů, které z nich jsou cenově dostupné a zároveň velmi chutné i nutričně významné. A připomeneme si i českou rybníkářskou klasiku. Vyzkoušejte s Deníkem recepty s nenáročnou přípravou. Chuť ryb nejlépe vynikne, když si úpravu nebudete zbytečně komplikovat. Zkrátka – dejte jim jen trochu tepla a není co zkazit.

Sklizeň brambor. Ilustrační snímek

Pěstitelé brambor naříkají nad letošní úrodou. Lidé si výrazně připlatí

Mnozí pěstitelé z jihu Moravy si stěžují na špatnou úrodu brambor. Někteří farmáři avizují až o čtvrtinu horší sklizeň, důvodem je podle nich počasí - konkrétně chladné jaro a převážně suché léto. Kvůli vyšším nákladům a menší úrodě ve srovnání s loňským rokem zdražili, ceny se tak nyní v průměru pohybují kolem patnácti korun za kilo brambor.