Mezi tradiční jídla našich severních sousedů patří polévka z fermentovaných okurek. Na rozdíl od známých letních okurkových polévek se jí teplá a v Polsku se považuje spíše za zimní jídlo. Pokud někdo nad tímto pokrmem pozvedl obočí, měl by vědět, že tato polévka pomáhá při trávení a má blahodárné účinky na střeva, a to i na nemocná. Lidé, kteří ji ochutnali, navíc ocenili její lehce pikantní chuť, která má v zimě zahřívací účinky.
Hranolky patří mezi nejoblíbenější přílohy na světě. Traduje se o nich, že jsou mastné, nezdravé, tloustne se po nich a že právě proto by se moc často neměly jíst. Pokud si je však připravíte podle jednoduchého receptu sami doma, bude situace úplně jiná. Nejenže půjde o téměř dietní jídlo, ale chutí převýší většinu hranolek, které jste si kdy koupili ve stánku či v restauraci s rychlým občerstvením.
Každý je přesvědčený, že vlastní recept na ten nejlepší bramborový salát. Ať už do něj dáváte hrášek, vejce, kyselé okurky, nebo uzeninu, důležité je především to, zda podle vás patří do typické štědrovečerní přílohy cibule. Pokud totiž cibuli do salátu přidáváte, můžete se po jeho konzumaci cítit nadmutí. Chuť cibule je ale v salátu důležitá. A díky triku mé babičky už vás bramborový salát na Vánoce nadýmat nebude.
Debata o tom, co patří do bramborového salátu, dokáže s lehkou nadsázkou rozvrátit rodiny a rozkmotřit i nejlepší přátele. Jedni jsou přesvědčeni, že do oblíbené štědrovečerní přílohy patří hrášek i cibule, jiní do něj přidávají uzeninu, vajíčko či jogurt. Přísady, které do něj ale přidávala česká buditelka, spisovatelka a autorka kuchařek Magdalena Dobromila Rettigová, by dnes už asi nikdo neocenil.
Krakonošovy drny jsou tradiční české jídlo, které má svůj původ v Krkonoších. Jsou to vlastně jakési bramborové placky s příměsí kapusty, které se připravují podobně jako bramboráky. Své jméno dostaly podle legendárního krále Krkonoš – Krakonošovi. Pojďte si je s námi vyzkoušet. Je to levné, rychlé a velmi chutné jídlo.
Svátek svatého Martina se neobejde bez tradiční pečené husy, kterou si můžete připravit podle receptu šéfkuchaře Jana Punčocháře. Tento kulinářský mistr sdílí své tipy na dokonalou přípravu husy, včetně netradičních příloh, které ozvláštní váš sváteční stůl. Od marinování v mléce po pečení s jablky a kořením, Punčochář nabízí podrobný návod, jak dosáhnout křupavé kůrčičky a lahodné chuti.
Mít celou zimu k dispozici chutné a plné vitaminů ovoce i zeleninu. To by chtěl jistě každý. Pokud máte letos bohatou úrodu ze zahrady, je třeba se postarat, aby vydržela čerstvá a lahodná co nejdéle. Uskladnění má svá pravidla. Léty prověřené rady pomohou, aby se vaše výpěstky nezačaly rychle kazit.
Brambory jsou po rýži, pšenici a kukuřici čtvrtou nejpěstovanější potravinářskou plodinou na světě. Konzumují se v mnoha podobách od bramborové kaše po křupavé hranolky. Na sociálních sítích se však lze dočíst, že brambory nejsou zdravé, mohou vás otrávit a tloustne se po nich. Někteří lidé také věří, že brambory překyselují tělo a že když jich budete jíst moc, způsobí vám bolest kloubů a revmatismus.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Trhy v polském Zabełkówu byly ještě donedávna hitem. Hlavně v období dušiček, Památky zesnulých, praskaly v švech. Do místa vzdáleného kousek od Šilheřovic se vydal Deník v úterý dopoledne, aby zmonitoroval situaci. Parkoviště u tržnice tak plná jako v minulosti nebyla, nicméně návštěvníků bylo na tržišti dost. Vedle dušičkových relikvií jsou hitem také brambory.
Do polského příhraničního města Kudowa-Zdrój jezdí nyní velké množství Čechů nejen na běžné nákupy, ale i pro sezónní produkty, jako jsou brambory, cibule, česnek, květák a především zelí. To prodejci nabízí buď jako celé hlávky, nebo čerstvě nakrouhané. Sortiment zpestřují i podzimní květiny, například vřesy či chryzantémy.
Do příhraničního města Kudowa-Zdrój jezdí velké množství Čechů nejen na běžné nákupy, ale i pro sezónní produkty tamního zemědělství, jako jsou nyní brambory, cibule, česnek, květák a především zelí. To prodejci nabízí buď jako celé hlávky, nebo čerstvě nakrouhané. Sortiment zpestřují i podzimní květiny, například vřesy či chryzantémy. Podívejte se, jaká byla nabídka a ceny v pátek 18. října.
/VIDEO/ Bramboráři z celé republiky se sešli na velké konferenci v Kulturním domě Ostrov v Havlíčkově Brodě. Upozornili na cenu brambor, promluvili o levné konkurenci z ciziny a slevových akcích v supermarketech.
/VIDEO/ Brambory stokrát jinak. Sedm kuchařských týmů z odborných škol z celé Vysočiny, včetně slovenské Nitry, v pátek 18. října ukázalo, co všechno se dá připravit z docela obyčejných brambor. Soutěž pořádala Obchodní akademie a Hotelová škola v Havlíčkově Brodě v rámci bramborářských dnů. Téma soutěže tedy nemohlo znít jinak než brambory.
/FOTO, VIDEO/ Hlavní návštěvnická sezona na zámku Kačina v sobotu 19. října skončí a Národní zemědělské muzeum při té příležitosti připravilo od 10 do 17 hodin šestý ročník Zámeckého čajování, které láká na známé a neznámé čaje, na zajímavosti o bramborách a vystoupení mistrů flašinetářů.
Oproti období před dvěma lety, kdy kvůli skokovému růstu ceny energií v důsledku ruské války na Ukrajině výrazně podražily také potraviny, je letos situace příznivější. A to navzdory tomu, že zemědělci hlásí výrazně horší sezonu, než bývá zvykem. Důvodem byly časté výkyvy počasí. Přesto se některé položky nyní zákazníkům v obchodě výrazně prodraží. Jde zejména o máslo.
/FOTO, VIDEO/ Kolik brambor padne za zimu? Většinou se lidé zásobí třiceti až padesáti kilogramy na strávníka. Na uskladnění si tak kupují několik pytlů. A nebo si brambory sami nasbírají, aby ušetřili. Na farmě Hanč ve Vraňanech, proslulé především jahodami, na podzim pokračují samosběry nejen brambor. Není to ale každý den.
Velké zpoždění mají jihočeští zemědělci s letošními podzimními polními pracemi. Kvůli různé nadmořské výšce nebo půdám bývají běžně mezi sedláky rozdíly. Tentokrát jsou ale všichni bez rozdílu zdrženi velkými dešti v září.
V sobotu 5. října se na Veselém Kopci konala oblíbená akce bramborová sobota, která i přes deštivé počasí přilákala bramborové nadšence. Návštěvníci se hned po vstupu ocitli v minulosti – dřevěné chalupy, které obklopují celé prostranství, sloužily jako kulisa pro prezentaci tradičních způsobů, jak brambory zpracovávat. Vůně čerstvě upečených bramboráků, lepenice, krupičníku a dalších tradičních pokrmů se šířila celým areálem, který už od rána ožíval atmosférou spojenou s touto nenápadnou, ale důležitou plodinou české kuchyně. Základní vstupné činilo 160 korun na osobu a zahrnovalo ochutnávky degustačních porcí, na které mohl navíc každý přispět dobrovolnou částkou.
V sobotu 5. října se na Veselém Kopci uskuteční program s názvem Bramborová sobota. Je připomínkou tradice pěstování a využití brambor na Českomoravské vrchovině. Na jeho přípravě muzeum spolupracuje s Výzkumným ústavem bramborářským v Havlíčkově Brodě.
Poslední zářijový víkend na Třebíčsku bude patřit Bramborobraní v Okříškách, rybářský piknik chystají v Hrotovicích a okno do středověku otevřou v Jemnici. Milovníci burzy si přijdou na své v Moravských Budějovicích.
V Jihlavě oproti loňskému létu vzrostla cena obědů nejvíce ze všech krajských měst. Stále se ale najde dost restaurací, kde člověku stačí sto padesát korun v kapse.
Na Žďársku si lidé budou moci o víkendu vybírat z pestré nabídky víkendových akcí. V Edenu budou Slavnosti brambor, bude i žďárský farmářský trh nebo retro přehlídka Na vlnách.
Přestože se brambor letos na Vysočině urodilo více, na cenách pro spotřebitele se to výrazně projevit nemusí. Hlavním důvodem větší úrody je to, že se zvýšilo množství půdy, na které se brambory pěstují.
Přestože se brambor letos na Vysočině urodilo více, na cenách pro spotřebitele se to výrazně projevit nemusí. Hlavním důvodem větší úrody je převážně to, že se zvýšilo množství půdy, ve které se brambory pěstují. V jakém období by však ceny mohly alespoň mírně klesnout?
Bramborák nebo také cmunda patří k velmi oblíbeným pokrmům. Potřebujete na něj jen pár surovin a připravit ho zvládne každý. Receptů na něj existuje bezpočet a liší se překvapivě i v tom nejzákladnějším, tedy jakou mouku použít a nebo čím ji nahradit.
Cena a kvalita. To jsou hlavní důvody, proč je v posledních letech takový zájem o samosběry nejrůznějších plodin. Po jahodách a borůvkách dozrály na Vysočině cibule, brambory a mrkev.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Traktoriáda s pořadovým číslem sedm se v Bramborách konala v sobotu 24. srpna. S redakčním objektivem jsme navštívili tradiční spanilou jízdu do sousední Svobodné Vsi a zpět.
Drnčení, hukot a 'odfukování' starých strojů se v sobotu neslo Skršicemi na Rychnovsku. Milovníci zemědělských pomocníků od dob našich dědů až do současnosti si tu dali sraz na Skršické brázdě, aby předvedli krasavce svých sbírek i v chodu. Přichystali tak atraktivní podívanou pro četné návštěvníky, mezi nimiž nechyběly starší ročníky, ale ani nejmladší generace. Traktory jsou tu díky partě jejich sběratelů fenoménem. I když nejen ty sem lákaly. Podívejte se na fotogalerii a videa.
Když vaříte brambory, zkuste do vody přidat pár kapek octa nebo citrónové šťávy. Chuť brambor se výrazně zlepší. Tuhle fintu, která dokáže vylepšit i chuť starých brambor, znaly už naše babičky. Moc dobře věděly, že si díky tomu brambory udrží více vitaminu C, nebudou se rozpadat, zachovají si barvu a ještě si na nich víc pochutnáme.
Malé farmy na trzích aktuálně nabízí brambory, rajčata a jahody. Najít lze i borůvky nebo maliny. Deník porovnal ceny tří pražských farmářských trhů. Srovnání cen vybraného ovoce a zeleniny je v závěru článku. V hale 22 v Holešovické tržnici najdou zákazníci také úplnou novinku z jižní Moravy.
Olympijský festival, který v současnosti probíhá u Jezera Most, vítal první sportovní hrdiny. Stovky lidí se nahrnuly do areálu, aby přivítaly bronzové šermíře.
Olympijský festival, který v současnosti probíhá u Jezera Most, vítal první sportovní hrdiny. Stovky lidí se nahrnuly do areálu, aby přivítaly bronzové šermíře.
/KVÍZ/ Podle posledních statistik jsou brambory v celém Česku osázené na téměř devětadvaceti tisících hektarech, číslo oproti loňskému roku vzrostlo téměř o dva tisíce. Vysočina pěstování brambor celorepublikově vévodí. Víte, které okresy jsou nejčastěji oseté touto pro Vysočinu tradiční plodinou?
Brambory nezdraží, ale pokud zákazníci chtějí kvalitu, měli by nakupovat od farmářů. Potěšující pro pěstitele je, že bramborových lánů u nás přibývá a mezi lidmi stoupá zájem hlavně o brambory konzumní. Kraj Vysočina si stále drží republikové prvenství v jejich produkci.
Už v šest hodin ráno se hrnuli lidé na pole s cibulí u Kožušan-Tážal, kde v pátek odstartoval populární samosběr. Farmář z Blatce Leon Vlček nabídl i brambory. Cena? Deset korun za kilogram zdravé zeleniny. Zájem je obrovský. Na pole nedaleko Olomouce se sjíždějí lidé zdaleka.
Už v šest hodin ráno se hrnuli lidé na pole s cibulí u Kožušan-Tážal, kde v pátek odstartoval populární samosběr. Farmář z Blatce Leon Vlček nabídl i brambory. Cena? Deset korun za kilogram zdravé zeleniny. Zájem je obrovský. Na pole nedaleko Přerova se sjíždějí lidé zdaleka.
Už v šest hodin ráno se hrnuli lidé na pole s cibulí u Kožušan-Tážal, na rozhraní Prostějovska a Olomoucka, kde v pátek odstartoval populární samosběr. Farmář z Blatce Leon Vlček nabídl i brambory. Cena? Deset korun za kilogram zdravé zeleniny. Zájem je obrovský. Na pole nedaleko Prostějova se sjíždějí lidé zdaleka.
Už v šest hodin ráno se hrnuli lidé na pole s cibulí u Kožušan-Tážal, kde v pátek odstartoval populární samosběr. Farmář z Blatce Leon Vlček nabídl i brambory. Cena? Deset korun za kilogram zdravé zeleniny. Zájem je obrovský. Na pole nedaleko Olomouce se sjíždějí lidé zdaleka.
Brambory se (nejen) podle Evropské unie dělí na brambory nové, rané a ostatní konzumní neboli brambory pozdní. U aktuálně nabízených brambor raných se mnoho lidí setkává s tím, že jim začnou doma velmi rychle hnít či chytnou plíseň. Produkt v ceně pohybující se mezi nezanedbatelnými 20 až 30 korunami za kilogram tak snadno skončí v koši. Jde tomu však zabránit.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Odskočit si nakoupit třeba něco na přípravu dobrého oběda o víkendu, to je každou sobotu od 6 do 12 hodin skvělá příležitost pro obyvatele a návštěvníky Čáslavi. Pravidelně jim to ještě v úterý a ve čtvrtek umožňují trhy na náměstí Jana Žižky z Trocnova. Nejinak se tak stalo v sobotu 15. června.
Háďátko kolumbijské, které našli inspektoři Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského, je pro brambory velmi nebezpečné. Čeští pěstitelé si přísné kontroly chválí, jejich brambory jsou díky nim v bezpečí. Rovněž nečekají, že by letošní sklizeň kvůli rozmarům počasí dopadla špatně.
Silnice I/29 u Podolí I na Písecku je průjezdná pouze jedním pruhem. V pátek 3. května před osmou hodinou ráno tady havaroval náklaďák, který vezl brambory, převrátil se a náklad se mu rozsypal.
Kuchařka a influencerka Hanka Zemanová je známá propagátorka našich tradičních potravin. K jejím oblíbeným zdravým jídlům patří pohanka. Pohanka totiž obsahuje rutin, díky kterému je podpůrným lékem pro cévy, křečové žíly a hemoroidy. Zdraví prospěšný je v pohance také vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Jak pohanku připravit, aby byla chutná? Kuchařka Hanka Zemanová poradila hned několik receptů.
Smažený sýr se objevuje na většině jídelníčků v českých hospodách. V Praze se jeho cena pohybuje od 170 do 300 korun. Rozdíl je v přípravě, ale i druhu sýra.
/FOTO, VIDEO/ Škrabání či strouhání padesáti kilogramů brambor. A pak smíchání s těmi správnými ingrediencemi, to vše čekalo den před samotnými hody křovické hasičky, hasiče a jejich manželky. Tradiční velikonoční posezení, které se koná v Křovicích od roku 2009 na takzvanou holčičí koledu a doprovází ho tak pletení pomlázek, proběhlo letos netradičně až první dubnovou sobotu.