
Kuře s houbovou omáčkou. Vynikající recept pro milovníky hub
Kuře a houbová omáčka, to je skvělá kombinace. Já tentokrát použil lišky, ale můžete použít i jiné houby.
Kuře a houbová omáčka, to je skvělá kombinace. Já tentokrát použil lišky, ale můžete použít i jiné houby.
Pohádka pro Nikyho, napůl ochrnutého hrdinu v osmiletém těle. Část třetí.
Masu v kombinaci se zeleninou na jedné špejli neodoláte. Grilované nebo pečené, určitě si pochutnáte.
Nemáte čas na přípravu oběda? Na zhotovení tohoto báječného pokrmu stačí pouhých 20 minut.
V Rakousku mají 25 let databanku genetických otisků DNA, připomínají OÖN. Poprvé byla použita ve věci sériového vraha Jacka Unterwegera.
Varování ekonomů se plní a většina restaurací musela meziročně zdražit polední menu. Nárůst zaznamenal i král obědových nabídek - kuřecí řízek s přílohou. Ať už je strávník fanouškem vařených brambor, hranolků nebo klasiky v podobě bramborového salátu, za oběd si letos připlatí v řádu desítek korun. Deník zjišťoval, jak se ceny oblíbené položky poledních meníček vyvíjejí v Králohradeckém kraji.
Soužití Čechů a Ukrajinců prchajících před válkou může zpříjemnit společné vaření. O víkendu si to vyzkoušeli třeba v jihomoravské Moravské Nové Vsi. Téměř sto porcí boršče tam navařila na malou improvizovanou slavnost Jana z ukrajinského Mukačeva. Do České republiky ji přivezl syn, který tady pracuje.
/VIDEO/ Věděli jste, že bramborovou kaši můžete vykouzlit během pár okamžiků, i když právě nemáte ruční mixér nebo šťouchadlo? Jde to. Naše babičky to tak dělaly, i když jste to možná tehdy vůbec nepostřehli. Takto připravená kaše je jemná, bez hrudek, rozplývá se na jazyku. Je prostě dokonalá. Stejně jako videonávod od časopisu Glanc, který vám pomůže k perfektnímu výsledku.
Česká gastronomie se neobejde bez guláše. Existuje mnoho druhů tohoto pokrmu. Využijte při vaření fazole, kombinaci s párkem a brambory neodoláte.
„Ahoj. Máš pěkný barevný sluneční deštníček,“ povídá plazící se žížala Aneta berušce Lucince. „Děkuji, Anetko. Nechceš se napít ledové vody a dát si pár jahod na osvěžení v takovém horkém počasí?“ ptá se Lucie. „Ráda,“ odvětí.
Tento recept je snadný, rychlý a přitom je to naprostá dokonalost.
/FOTO/ Limoncello, mandarello či arancello. Italské likéry z citronů, mandarinek a pomerančů nezapřou svůj jižanský původ. Sladké alkoholické nápoje vznikají i na Vysočině z citrusových plodů vypěstovaných ve skleníku Petra Broži.
Vánoce jako symbol přejídání? Ne pro všechny. „Vánoce u nás nejsou o jídle, s výjimkou cukroví,“ říká Eva Cikrytová, lektorka zdravého životního stylu a zakladatelka projektu Jíme Jinak. Zdůrazňuje také, jak je důležité jíst v časech ideálních pro tělo. Nejde totiž jen o to, co sníme, ale také kdy.
Ne každý rád na Vánoce kapra. Tak co zkusit tentokrát tresku a odlehčený bramborový salát?
Petr Kumšta tentokrát v zahrádkářském seriálu prozradí, jak na skladování brambor, řez vinné révy či péči o mečíky.
Petr Kumšta tentokrát v zahrádkářském seriálu prozradí, jak na skladování brambor, řez vinné révy či péči o mečíky.
Předvánoční období je i v letošním roce dobou, kdy se zákazníci snaží v obchodech ušetřit díky slevovým akcím. Ty bývají často zaměřeny na vánoční cukroví. Letos si lidé ty nejtypičtější suroviny potřebné k jeho upečení v akcích mohou pořídit v průměru za 913 korun, tedy o 69 korun dráž než loni. Vyplývá to z analýzy společnosti Česká distribuční, dceřiné společnosti Vltava Labe Media.
Z českých kuchyní v době pandemie nejspíše mizely bramboráky či škubánky a nahradily je lehké pokrmy z rýže či luštěnin. Naznačují to aspoň nová data statistiků. Češi totiž v loňském roce „předvedli“ rekordní spotřebu rýže, nejvyšší od roku 1920, kdy statistici tento ukazatel sledují. Průměrný konzument spotřeboval 7,9 kilogramu rýže. Obdobně rekordní byla průměrná spotřeba luštěnin ve výši 3,6 kilogramu, tu statistici sledují od roku 1948.
Vypadá skvěle, ještě lépe chutná. Vyzkoušejte polévku, která nasytí a v chladném období i vnitřně zahřeje.
Jaká bude vaše první odpověď na otázku „které švédské jídlo znáte?“ Pravděpodobně to budou masové kuličky, tolik zpopularizované nakupováním lehce smontovatelného nábytku.
Možná je to s podivem, ale lidé s diabetem se nemusejí smiřovat s drastickými omezeními, či dokonce úplným vyloučením některých potravin. Pro většinu z nich znamená diabetický režim jednoduše zdravou stravu.
Tip na výborný a navíc krásný oběd. Plněné rolky nakrájené na plátky jsou pastvou pro oči i žaludek.
Brambory jsou veledůležitou surovinou pro přípravu mnoha různých pokrmů. Jíme je vařené ve vodě, v páře, smažené jako hranolky nebo lupínky či pečené ve slupce. Strouhané je používáme do bramboráků nebo bramborových placek, bramborových knedlíků a škubánků, a rozmixované zase jako bramborovou kaši. A umíte si vůbec představit Vánoce bez oblíbeného bramborového salátu? Ne nadarmo jsou brambory čtvrtou nejkonzumovanější plodinou na světě – hned po rýži, pšenici a kukuřici.
Pravděpodobně největší brambor světa o hmotnosti téměř osm kilogramů vypěstovali na své zahradě na Novém Zélandu manželé Colin and Donna Craigovi-Brownovi. Dosavadním rekordmanem zaznamenaným v Guinnessově knize rekordů je brambor vykopaný v roce 2011 v Británii, který vážil 4,99 kilogramu. Uvedla to dnes agentura AP.
Je tu podzim, měsíc plný barev a romanticky padajícího listí. K němu neodmyslitelně patří také brambory a pouštění draků. A právě pečení brambor s dětmi z naší školky jsme si moc užili.
Správné skladování a zpracování zeleniny či ovoce je tak trochu alchymie. Jak třeba takové potraviny zamrazit, aby neztratily důležité látky a zároveň nepřekážely v mrazáku? Nezávislá výživová poradkyně Mgr. Ing. Markéta Rozinková poradí také ideální způsob vaření, díky němuž brambory či cuketa získají lepší chuť.
Vypadá to možná složitě, ale není to nijak těžké. Tento recept zvládne téměř každý.
Kvůli chladnému jaru se letos opozdila sklizeň brambor. Neurodilo se jich ani tolik co loni. Pěstitelé tak za letošek sklidili asi 815 tisíc tun brambor, o 35 tisíc tun méně než v minulém roce. Pro pokrytí tuzemské spotřeby proto bude třeba dovézt na 150 tisíc tun brambor. Zákazníci si za ně ale zřejmě budou muset připlatit.
Vlna zdražování se nevyhne ani bramborám, jakkoli současné akční ceny v obchodech se zdají budit u spotřebitelů optimismus. Nárůst cen očekává Petr Hanka, který hospodaří v okolí Mochova na Praze-východ a také na Mělnicku u Zálezlic. Na celkem 650 hektarech poblíž Labe a Vltavy se zaměřuje na produkci zeleniny - včetně brambor. A také bylinek.
Vlna zdražování se nevyhne ani bramborám, jakkoli současné akční ceny v obchodech se zdají budit u spotřebitelů optimismus. Nárůst cen očekává Petr Hanka, který hospodaří v okolí Mochova na Praze-východ a také na Mělnicku u Zálezlic. Na celkem 650 hektarech poblíž Labe a Vltavy se zaměřuje na produkci zeleniny - včetně brambor. A také bylinek.
Vlna zdražování se nevyhne ani bramborám, jakkoli současné akční ceny v obchodech se zdají budit u spotřebitelů optimismus. Nárůst cen očekává Petr Hanka, který hospodaří v okolí Mochova na Praze-východ a také na Mělnicku u Zálezlic. Na celkem 650 hektarech poblíž Labe a Vltavy se zaměřuje na produkci zeleniny - včetně brambor. A také bylinek.
Vlna zdražování se nevyhne ani bramborám, jakkoli současné akční ceny v obchodech se zdají budit u spotřebitelů optimismus. Nárůst cen očekává Petr Hanka, který hospodaří v okolí Mochova na Praze-východ a také na Mělnicku u Zálezlic. Na celkem 650 hektarech poblíž Labe a Vltavy se zaměřuje na produkci zeleniny - včetně brambor. A také bylinek.
Vlna zdražování se nevyhne ani bramborám, jakkoli současné akční ceny v obchodech se zdají budit u spotřebitelů optimismus. Nárůst cen očekává Petr Hanka, který hospodaří v okolí Mochova na Praze-východ a také na Mělnicku u Zálezlic. Na celkem 650 hektarech poblíž Labe a Vltavy se zaměřuje na produkci zeleniny - včetně brambor. A také bylinek.
Vlna zdražování se nevyhne ani bramborám, jakkoli současné akční ceny v obchodech se zdají budit u spotřebitelů optimismus. Nárůst cen očekává Petr Hanka, který hospodaří v okolí Mochova na Praze-východ a také na Mělnicku u Zálezlic. Na celkem 650 hektarech poblíž Labe a Vltavy se zaměřuje na produkci zeleniny - včetně brambor. A také bylinek.
Vlna zdražování se nevyhne ani bramborám, jakkoli současné akční ceny v obchodech se zdají budit u spotřebitelů optimismus. Nárůst cen očekává Petr Hanka, který hospodaří v okolí Mochova na Praze-východ a také na Mělnicku u Zálezlic. Na celkem 650 hektarech poblíž Labe a Vltavy se zaměřuje na produkci zeleniny - včetně brambor. A také bylinek.
Vlna zdražování se nevyhne ani bramborám, jakkoli současné akční ceny v obchodech se zdají budit u spotřebitelů optimismus. Nárůst cen očekává Petr Hanka, který hospodaří v okolí Mochova na Praze-východ a také na Mělnicku u Zálezlic. Na celkem 650 hektarech poblíž Labe a Vltavy se zaměřuje na produkci zeleniny - včetně brambor. A také bylinek.
Vlna zdražování se nevyhne ani bramborám, jakkoli současné akční ceny v obchodech se zdají budit u spotřebitelů optimismus. Nárůst cen očekává Petr Hanka, který hospodaří v okolí Mochova na Praze-východ a také na Mělnicku u Zálezlic. Na celkem 650 hektarech poblíž Labe a Vltavy se zaměřuje na produkci zeleniny - včetně brambor. A také bylinek.
Vlna zdražování se nevyhne ani bramborám, jakkoli současné akční ceny v obchodech se zdají budit u spotřebitelů optimismus. Nárůst cen očekává Petr Hanka, který hospodaří v okolí Mochova na Praze-východ a také na Mělnicku u Zálezlic. Na celkem 650 hektarech poblíž Labe a Vltavy se zaměřuje na produkci zeleniny - včetně brambor. A také bylinek.
Vlna zdražování se nevyhne ani bramborám, jakkoli současné akční ceny v obchodech se zdají budit u spotřebitelů optimismus. Nárůst cen očekává Petr Hanka, který hospodaří v okolí Mochova na Praze-východ a také na Mělnicku u Zálezlic. Na celkem 650 hektarech poblíž Labe a Vltavy se zaměřuje na produkci zeleniny - včetně brambor. A také bylinek.
Vlna zdražování se nevyhne ani bramborám, jakkoli současné akční ceny v obchodech se zdají budit u spotřebitelů optimismus. Nárůst cen očekává Petr Hanka, který hospodaří v okolí Mochova na Praze-východ a také na Mělnicku u Zálezlic. Na celkem 650 hektarech poblíž Labe a Vltavy se zaměřuje na produkci zeleniny - včetně brambor. A také bylinek.
Po roce zase společně si lidé ve Vrbovci užili už tradiční večer světel. Obcí opět blikaly rozsvícené dýně a tentokrát se všichni opět mohi společně sejít u opékání brambor. Za pěkné fotky děkujeme Veronice Písařové.
/FOTO/ Havlíčkův Brod zažil letošní poslední farmářské trhy. Stovky lidí si v sobotu dopoledne zašly pro čerstvé ovoce či zeleninu. Polovina náměstí patřila farmářům, druhou letos zaplnili pěstitelé brambor. Měli zde totiž svůj Bramborářský den.
/FOTOGALERIE/ "Jé, vy máte batáty? Tak to já si hned vezmu kilo. Anebo raději dvě," vykřikne radostí paní Věra u jednoho ze stánku, kterých je na Farmářských trzích u OC Futurum v Ostravě okolo tři desítek. A stejně jako během celého roku tu lidé z Ostravy i okolí od farmářů houfně nakupují zeleninu, maso, vejce, ryby, med, sirupy, koření, sýry nebo brambory i domácí pivo a mnoho dalších produktů vypěstovaných a vyráběných v domácích podmínkách. Letos už tu ale trhy pomalu končí, budou už jen dvakrát.
Ceny v obchodech stoupají. Zdražují nejen potraviny, ale i spotřební zboží či pohonné hmoty. Češi proto hledají všechny způsoby, jak ušetřit. Stále větší popularitu proto získávají nákupy za hranicemi. Výhodný kurz zlotého i nižší ceny lákají do Polska zástupy českých zákazníků.
Obec Býškovice a kulturní komise uspořádaly v sobotu 2. října 2021 zábavné odpoledne tzv. Bramboriádu spojenou s ochutnávkou pokrmů z brambor. Za fotoreportáž děkujeme Jiřině Vinklárkové.
„Vezmeme dva pytle toho zelí. Co, Marie? A deset kilo brambor k tomu,“ mluví ke své ženě pan Vladimír na tržišti v polských Chałupkách. Do Starého Bohumína je to odtud přes hraniční most asi 500 metrů, z Ostravy po dálnici jste tam za pár minut, takže ve čtvrtek dopoledne převažují mezi zákazníky Češi. „Já bych řekla tak šedesát procent Čechů a čtyřicet Poláků,“ upřesňuje prodavačka Basia.
Navzdory téměř bezvětrnému počasí se v neděli nad Prostiboří vznášeli papíroví draci a ovzduším se nesla vůně opečených trdelníků a pečených brambor.
Kdo by neznal americké brambory. Ochutnejte ty od foodblogera Davida, který poradí i s výrobou domácí česnekové majonézy.
Novopacká Střední škola gastronomie a služeb hostila v tomto týdnu své kolegy z Bardejova, a to v rámci projektu Erasmus – spolupráce škol.
Začínal jsem jako kluk. Choval jsem čmeláky v krabici, svěřil se Jaroslav Kárník, vítěz soutěže Slza medu. V Přibyslavi se o víkendu konal 23. ročník Výstavy ovoce, zeleniny, medu a brambor spojený se soutěží o nejlepší med a brambory. Porota rozhodla, že nejlepší med pochází z Přibyslavi, nejlepší brambory odrůdy Santera mají zemědělci z Olešenky na Havlíčkobrodsku.