Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

Na jižní Moravě začala sklizeň raných brambor.

Rané brambory na jihu Moravy míří na talíře: do ceny se promítá zdražování

Tradiční jedlíci je mají nejraději s okurkovým salátem nebo zakysaným mlékem. První rané brambory už míří z jihomoravských polí na talíře strávníků. Navzdory jarnímu suchu bude jejich letošní úroda obvyklá. Stále více lidí také dává přednost nákupu přímo od pěstitelů, většinou u nich zaplatí i nižší cenu než v obchodech.

Pro Třeboňsko je typický kapr.

KVÍZ: Víte, co jsou hnětýnky nebo jak se jmenuje bramborový koláč?

Jižní Čechy nabízejí řadu gastronomických specialit. Zdejší hospodyně bohatě využívají místní suroviny jako zelí a brambory. Zároveň se nebrání houbám a plodům z místních lesů. A samozřejmě místní vzhledem k bohatému rybníkářství nedají dopustit ani na ryby.

Staročeský pečený kucmoch.

Královéhradecká specialita: Bramborová delikatesa padávána u Karla Poláčka

Kucmoch známý i jako škubánky je v Královéhradeckém kraji tradiční a proslavil se také ve zfilmovaném románu Karla Poláčka Bylo nás pět, a to jako jídlo Poláčkova dětství, který se v Rychnově nad Kněžnou narodil. Kucmoch - jednoduchý, rychlý, levný, sytý a zároveň i chutný. A protože na něj všechny potřebné ingredience nejspíš máte běžně doma, můžete si ho rovnou uvařit.

Staročeský pečený kucmoch.

Krajová specialita Orlicka: Bramborová delikatesa padávána u Karla Poláčka

Kucmoch známý i jako škubánky je na Orlicku a Rychnovsku tradiční a proslavil se také ve zfilmovaném románu Karla Poláčka Bylo nás pět, a to jako jídlo Poláčkova dětství, který se v Rychnově nad Kněžnou narodil. Kucmoch - jednoduchý, rychlý, levný, sytý a zároveň i chutný. A protože na něj všechny potřebné ingredience nejspíš máte běžně doma, můžete si ho rovnou uvařit.

Staročeský pečený kucmoch.

Krajová specialita Rychnovska: Bramborová delikatesa padávána u Karla Poláčka

Kucmoch známý i jako škubánky je v Královéhradeckém kraji tradiční a proslavil se také ve zfilmovaném románu Karla Poláčka Bylo nás pět, a to jako jídlo Poláčkova dětství, který se v Rychnově nad Kněžnou narodil. Kucmoch - jednoduchý, rychlý, levný, sytý a zároveň i chutný. A protože na něj všechny potřebné ingredience nejspíš máte běžně doma, můžete si ho rovnou uvařit.

Brrrr. Bršlice. Polévka z ní je ale výborná a navíc léčí

Brrrr, bršlice? Polévka ze známého plevele je výborná a navíc léčí

Kerhart, gerhard, kozí kopýtko. Otravný plevel s bílými dlouhými kořínky, se kterými svádí zahrádkáři marné boje. Správně se nazývá bršlice kozí noha a má spoustu vitaminů a minerálů. Co je však hlavní, dokáže bojovat proti dně, jejíž příznaky jsou velmi bolestivé. Masožrouti tak mohou díky této rostlině snížit množství kyseliny močové v těle. 

Vojtěch Václavík provozuje několik úspěšných restaurací

Kuře není žádná nuda. Nové rady promění jídlo za 100 korun v delikatesu

Přestože do gastronomického byznysu vstoupil Vojtěch Václavík v náročné době, jeho podniky dnes slaví úspěch. K prvnímu bistru Kro Kitchen na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad brzy přibyly další tři podniky. V čem tkví tajemství jeho úspěchu? To je vlastně ideální otázka na začátek rozhovoru pro časopis Gourmet.

Pěstitelé věří, že domácí produkce brambor bude letos dost

Místo brambor obilí. Válka zřejmě změní plány českých sedláků

Plocha osázená bramborami se stále zmenšuje. Před 40 lety se pěstovaly na zhruba 130 tisících hektarech, před dvěma desetiletími zhruba na polovině této plochy. Jejich pěstování je totiž náročnější než u jiných plodin, proto od nich zemědělci pozvolna stále upouštějí. Loni tak brambory pěstovali na 22,8 tisících hektarech a letos zřejmě ještě dalších pár procent takto osázené plochy ubude.

Ilustrační foto

Za řízek s přílohou v menu dáte i 150 korun. Strávníky to zatím neodradí

Varování ekonomů se plní a většina restaurací musela meziročně zdražit polední menu. Nárůst zaznamenal i král obědových nabídek - kuřecí řízek s přílohou. Ať už je strávník fanouškem vařených brambor, hranolků nebo klasiky v podobě bramborového salátu, za oběd si letos připlatí v řádu desítek korun. Deník zjišťoval, jak se ceny oblíbené položky poledních meníček vyvíjejí v Králohradeckém kraji.

Kaše

Bramborová kaše bez šťouchadla: Dokonalý videonávod, jak ji dělaly naše babičky

/VIDEO/ Věděli jste, že bramborovou kaši můžete vykouzlit během pár okamžiků, i když právě nemáte ruční mixér nebo šťouchadlo? Jde to. Naše babičky to tak dělaly, i když jste to možná tehdy vůbec nepostřehli. Takto připravená kaše je jemná, bez hrudek, rozplývá se na jazyku. Je prostě dokonalá. Stejně jako videonávod od časopisu Glanc, který vám pomůže k perfektnímu výsledku.

Deštník

Pohádky květinové víly – kapitola 8. Barevné paraplíčko

„Ahoj. Máš pěkný barevný sluneční deštníček,“ povídá plazící se žížala Aneta berušce Lucince. „Děkuji, Anetko. Nechceš se napít ledové vody a dát si pár jahod na osvěžení v takovém horkém počasí?“ ptá se Lucie. „Ráda,“ odvětí.

Slevy v obchodech lze očekávat tradičně i po Vánocích

Češi hltají nákupy podle letáků. Ve slevách bývají brambory, ale i webkamery

Předvánoční období je i v letošním roce dobou, kdy se zákazníci snaží v obchodech ušetřit díky slevovým akcím. Ty bývají často zaměřeny na vánoční cukroví. Letos si lidé ty nejtypičtější suroviny potřebné k jeho upečení v akcích mohou pořídit v průměru za 913 korun, tedy o 69 korun dráž než loni. Vyplývá to z analýzy společnosti Česká distribuční, dceřiné společnosti Vltava Labe Media.

Češi v loňském roce předvedli rekordní spotřebu rýže, nejvyšší od roku 1920, kdy statistici tento ukazatel sledují.

Češi v pandemii zanevřeli na brambory. Rekordně kupovali rýži a ovoce

Z českých kuchyní v době pandemie nejspíše mizely bramboráky či škubánky a nahradily je lehké pokrmy z rýže či luštěnin. Naznačují to aspoň nová data statistiků. Češi totiž v loňském roce „předvedli“ rekordní spotřebu rýže, nejvyšší od roku 1920, kdy statistici tento ukazatel sledují. Průměrný konzument spotřeboval 7,9 kilogramu rýže. Obdobně rekordní byla průměrná spotřeba luštěnin ve výši 3,6 kilogramu, tu statistici sledují od roku 1948.

Brambory jsou čtvrtou nejkonzumovanější plodinou na světě – hned po rýži, pšenici a kukuřici

Češi bez brambor? Šišatého šperku sní každý sedmdesát kilo ročně

Brambory jsou veledůležitou surovinou pro přípravu mnoha různých pokrmů. Jíme je vařené ve vodě, v páře, smažené jako hranolky nebo lupínky či pečené ve slupce. Strouhané je používáme do bramboráků nebo bramborových placek, bramborových knedlíků a škubánků, a rozmixované zase jako bramborovou kaši. A umíte si vůbec představit Vánoce bez oblíbeného bramborového salátu? Ne nadarmo jsou brambory čtvrtou nejkonzumovanější plodinou na světě – hned po rýži, pšenici a kukuřici.

Cuketu nikdy před opékáním nesolte. Jen ji nakrájejte i se slupkou, opečte na kontaktním grilu nebo na pánvi na kapce oleje a osolte až po upečení

Rady odbornice: Nevařte zeleninu dlouho a nepřeplňujte mrazák

Správné skladování a zpracování zeleniny či ovoce je tak trochu alchymie. Jak třeba takové potraviny zamrazit, aby neztratily důležité látky a zároveň nepřekážely v mrazáku? Nezávislá výživová poradkyně Mgr. Ing. Markéta Rozinková poradí také ideální způsob vaření, díky němuž brambory či cuketa získají lepší chuť.

Sklizeň brambor. Ilustrační foto

Příště zasejeme obilí, hrozí bramboráři. Drtí je slevové akce

Kvůli chladnému jaru se letos opozdila sklizeň brambor. Neurodilo se jich ani tolik co loni. Pěstitelé tak za letošek sklidili asi 815 tisíc tun brambor, o 35 tisíc tun méně než v minulém roce. Pro pokrytí tuzemské spotřeby proto bude třeba dovézt na 150 tisíc tun brambor. Zákazníci si za ně ale zřejmě budou muset připlatit.

Zahájení sklizně velmi raných brambor představila v pondělí na farmě v Zálezlicích na Mělnicku pěstitelská společnost Hanka Mochov.

Zdražování není konec. Levné brambory budí falešný optimismus, zaznívá z polí

Vlna zdražování se nevyhne ani bramborám, jakkoli současné akční ceny v obchodech se zdají budit u spotřebitelů optimismus. Nárůst cen očekává Petr Hanka, který hospodaří v okolí Mochova na Praze-východ a také na Mělnicku u Zálezlic. Na celkem 650 hektarech poblíž Labe a Vltavy se zaměřuje na produkci zeleniny - včetně brambor. A také bylinek.