
Chutný a jednoduchý oběd: Čevabčici s petrželovými bramborami
V Česku snad není nikdo, kdo by neznal čevabčiči. Příprava válečků z mletého masa, cibule a koření nezabere moc času. Jisté je, že se na nich pochutná celá rodina.
V Česku snad není nikdo, kdo by neznal čevabčiči. Příprava válečků z mletého masa, cibule a koření nezabere moc času. Jisté je, že se na nich pochutná celá rodina.
Zatímco první jihomoravské brambory už míří k zákazníkům, čím dál více jich pro ně chodí přímo k farmářům.
Tradiční jedlíci je mají nejraději s okurkovým salátem nebo zakysaným mlékem. První rané brambory už míří z jihomoravských polí na talíře strávníků. Navzdory jarnímu suchu bude jejich letošní úroda obvyklá. Stále více lidí také dává přednost nákupu přímo od pěstitelů, většinou u nich zaplatí i nižší cenu než v obchodech.
Zapékání je jedním z nejoblíbenějších způsobů úpravy brambor. A není divu. Zapečené brambory s kuřecím masem a brokolicí nejen dobře chutnají, ale i vypadají. A navíc dostatečně nasytí.
/JÍDLO JE MOJE HOBBY/ Strojírenský technolog se ve chvíli nouze obrátil na Kuchařku naší vesnice. Osvědčený recept ale dokázal vylepšit zajímavou inovací.
/INFOBLOK - KDE A ZA KOLIK/ Bude jich dost a kolik budou stát? Na Vysočině začal prodej raných brambor. O množství rozhoduje počasí. O cenách obchodníci. Komu se to nelíbí, ať kupuje u farmářů, radí bramboráři.
Bude jich dost a kolik budou stát? Na Vysočině začal prodej raných brambor. O množství rozhoduje počasí. O cenách obchodníci. Komu se to nelíbí, ať kupuje u farmářů, radí bramboráři.
Jižní Čechy nabízejí řadu gastronomických specialit. Zdejší hospodyně bohatě využívají místní suroviny jako zelí a brambory. Zároveň se nebrání houbám a plodům z místních lesů. A samozřejmě místní vzhledem k bohatému rybníkářství nedají dopustit ani na ryby.
K výrobě domácí zmrzliny stačí pouhé dvě ingredience. Stačí, když při procházce přírodou natrháte pár třešní a cestou domů se stavíte v obchodě pro tvaroh. Máte-li třešně třeba na zahrádce a tvaroh už v ledničce, můžete se pustit do práce hned.
Chutné, levné, snadné na přípravu. Karbanátky s bramborovou kaší potěší i náročnější strávníky, obzvlášť když recept obohatíte například o smetanu. Tak s chutí do toho.
Na pulty obchodů již míří první letošní tuzemské velmi rané brambory. Od těch běžných se liší zejména velmi tenkou slupkou a malým obsahem škrobu. Mají tedy méně kalorií, zato jsou plné zdravých látek, zejména vitamínu C. Podle pěstitelů jsou ale zejména velmi chutné.
/FOTO/ S originálním nápadem prodeje čerstvé zeleniny od místních farmářů přišel Petr Grünwald z Malhostovic na Brněnsku. Brambory, cibuli či česnek chce lidem prodávat skrz automat. Nyní mají o speciální zeleninomat zájem představitelé tří brněnských městských částí.
Kucmoch známý i jako škubánky je v Královéhradeckém kraji tradiční a proslavil se také ve zfilmovaném románu Karla Poláčka Bylo nás pět, a to jako jídlo Poláčkova dětství, který se v Rychnově nad Kněžnou narodil. Kucmoch - jednoduchý, rychlý, levný, sytý a zároveň i chutný. A protože na něj všechny potřebné ingredience nejspíš máte běžně doma, můžete si ho rovnou uvařit.
Kucmoch známý i jako škubánky je na Orlicku a Rychnovsku tradiční a proslavil se také ve zfilmovaném románu Karla Poláčka Bylo nás pět, a to jako jídlo Poláčkova dětství, který se v Rychnově nad Kněžnou narodil. Kucmoch - jednoduchý, rychlý, levný, sytý a zároveň i chutný. A protože na něj všechny potřebné ingredience nejspíš máte běžně doma, můžete si ho rovnou uvařit.
Kucmoch známý i jako škubánky je v Královéhradeckém kraji tradiční a proslavil se také ve zfilmovaném románu Karla Poláčka Bylo nás pět, a to jako jídlo Poláčkova dětství, který se v Rychnově nad Kněžnou narodil. Kucmoch - jednoduchý, rychlý, levný, sytý a zároveň i chutný. A protože na něj všechny potřebné ingredience nejspíš máte běžně doma, můžete si ho rovnou uvařit.
Kerhart, gerhard, kozí kopýtko. Otravný plevel s bílými dlouhými kořínky, se kterými svádí zahrádkáři marné boje. Správně se nazývá bršlice kozí noha a má spoustu vitaminů a minerálů. Co je však hlavní, dokáže bojovat proti dně, jejíž příznaky jsou velmi bolestivé. Masožrouti tak mohou díky této rostlině snížit množství kyseliny močové v těle.
Květákové placičky jsou skvělé, jednoduché. A tyto pečené navíc i zdravé.
Rakušané vypili mezi červny 2020-21 průměrně "jen" 103,6 litru piva, o tři a půl litru méně než v předchozím hospodářském roce. Důvodem mohlo být zavření hospod a barů během pandémie.
Přestože do gastronomického byznysu vstoupil Vojtěch Václavík v náročné době, jeho podniky dnes slaví úspěch. K prvnímu bistru Kro Kitchen na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad brzy přibyly další tři podniky. V čem tkví tajemství jeho úspěchu? To je vlastně ideální otázka na začátek rozhovoru pro časopis Gourmet.
Plocha osázená bramborami se stále zmenšuje. Před 40 lety se pěstovaly na zhruba 130 tisících hektarech, před dvěma desetiletími zhruba na polovině této plochy. Jejich pěstování je totiž náročnější než u jiných plodin, proto od nich zemědělci pozvolna stále upouštějí. Loni tak brambory pěstovali na 22,8 tisících hektarech a letos zřejmě ještě dalších pár procent takto osázené plochy ubude.
Obecní ples se v Bramborách u Kutné Hory konal v pátek 1. dubna. K tanci i poslechu zahrála kapela Laura. Akci jsme navštívili s redakčním objektivem
Kuře a houbová omáčka, to je skvělá kombinace. Já tentokrát použil lišky, ale můžete použít i jiné houby.
Pohádka pro Nikyho, napůl ochrnutého hrdinu v osmiletém těle. Část třetí.
Masu v kombinaci se zeleninou na jedné špejli neodoláte. Grilované nebo pečené, určitě si pochutnáte.
Nemáte čas na přípravu oběda? Na zhotovení tohoto báječného pokrmu stačí pouhých 20 minut.
V Rakousku mají 25 let databanku genetických otisků DNA, připomínají OÖN. Poprvé byla použita ve věci sériového vraha Jacka Unterwegera.
Varování ekonomů se plní a většina restaurací musela meziročně zdražit polední menu. Nárůst zaznamenal i král obědových nabídek - kuřecí řízek s přílohou. Ať už je strávník fanouškem vařených brambor, hranolků nebo klasiky v podobě bramborového salátu, za oběd si letos připlatí v řádu desítek korun. Deník zjišťoval, jak se ceny oblíbené položky poledních meníček vyvíjejí v Králohradeckém kraji.
Soužití Čechů a Ukrajinců prchajících před válkou může zpříjemnit společné vaření. O víkendu si to vyzkoušeli třeba v jihomoravské Moravské Nové Vsi. Téměř sto porcí boršče tam navařila na malou improvizovanou slavnost Jana z ukrajinského Mukačeva. Do České republiky ji přivezl syn, který tady pracuje.
/VIDEO/ Věděli jste, že bramborovou kaši můžete vykouzlit během pár okamžiků, i když právě nemáte ruční mixér nebo šťouchadlo? Jde to. Naše babičky to tak dělaly, i když jste to možná tehdy vůbec nepostřehli. Takto připravená kaše je jemná, bez hrudek, rozplývá se na jazyku. Je prostě dokonalá. Stejně jako videonávod od časopisu Glanc, který vám pomůže k perfektnímu výsledku.
Česká gastronomie se neobejde bez guláše. Existuje mnoho druhů tohoto pokrmu. Využijte při vaření fazole, kombinaci s párkem a brambory neodoláte.
„Ahoj. Máš pěkný barevný sluneční deštníček,“ povídá plazící se žížala Aneta berušce Lucince. „Děkuji, Anetko. Nechceš se napít ledové vody a dát si pár jahod na osvěžení v takovém horkém počasí?“ ptá se Lucie. „Ráda,“ odvětí.
Tento recept je snadný, rychlý a přitom je to naprostá dokonalost.
/FOTO/ Limoncello, mandarello či arancello. Italské likéry z citronů, mandarinek a pomerančů nezapřou svůj jižanský původ. Sladké alkoholické nápoje vznikají i na Vysočině z citrusových plodů vypěstovaných ve skleníku Petra Broži.
Vánoce jako symbol přejídání? Ne pro všechny. „Vánoce u nás nejsou o jídle, s výjimkou cukroví,“ říká Eva Cikrytová, lektorka zdravého životního stylu a zakladatelka projektu Jíme Jinak. Zdůrazňuje také, jak je důležité jíst v časech ideálních pro tělo. Nejde totiž jen o to, co sníme, ale také kdy.
Ne každý rád na Vánoce kapra. Tak co zkusit tentokrát tresku a odlehčený bramborový salát?
Petr Kumšta tentokrát v zahrádkářském seriálu prozradí, jak na skladování brambor, řez vinné révy či péči o mečíky.
Petr Kumšta tentokrát v zahrádkářském seriálu prozradí, jak na skladování brambor, řez vinné révy či péči o mečíky.
Předvánoční období je i v letošním roce dobou, kdy se zákazníci snaží v obchodech ušetřit díky slevovým akcím. Ty bývají často zaměřeny na vánoční cukroví. Letos si lidé ty nejtypičtější suroviny potřebné k jeho upečení v akcích mohou pořídit v průměru za 913 korun, tedy o 69 korun dráž než loni. Vyplývá to z analýzy společnosti Česká distribuční, dceřiné společnosti Vltava Labe Media.
Z českých kuchyní v době pandemie nejspíše mizely bramboráky či škubánky a nahradily je lehké pokrmy z rýže či luštěnin. Naznačují to aspoň nová data statistiků. Češi totiž v loňském roce „předvedli“ rekordní spotřebu rýže, nejvyšší od roku 1920, kdy statistici tento ukazatel sledují. Průměrný konzument spotřeboval 7,9 kilogramu rýže. Obdobně rekordní byla průměrná spotřeba luštěnin ve výši 3,6 kilogramu, tu statistici sledují od roku 1948.
Vypadá skvěle, ještě lépe chutná. Vyzkoušejte polévku, která nasytí a v chladném období i vnitřně zahřeje.
Jaká bude vaše první odpověď na otázku „které švédské jídlo znáte?“ Pravděpodobně to budou masové kuličky, tolik zpopularizované nakupováním lehce smontovatelného nábytku.
Možná je to s podivem, ale lidé s diabetem se nemusejí smiřovat s drastickými omezeními, či dokonce úplným vyloučením některých potravin. Pro většinu z nich znamená diabetický režim jednoduše zdravou stravu.
Tip na výborný a navíc krásný oběd. Plněné rolky nakrájené na plátky jsou pastvou pro oči i žaludek.
Brambory jsou veledůležitou surovinou pro přípravu mnoha různých pokrmů. Jíme je vařené ve vodě, v páře, smažené jako hranolky nebo lupínky či pečené ve slupce. Strouhané je používáme do bramboráků nebo bramborových placek, bramborových knedlíků a škubánků, a rozmixované zase jako bramborovou kaši. A umíte si vůbec představit Vánoce bez oblíbeného bramborového salátu? Ne nadarmo jsou brambory čtvrtou nejkonzumovanější plodinou na světě – hned po rýži, pšenici a kukuřici.
Pravděpodobně největší brambor světa o hmotnosti téměř osm kilogramů vypěstovali na své zahradě na Novém Zélandu manželé Colin and Donna Craigovi-Brownovi. Dosavadním rekordmanem zaznamenaným v Guinnessově knize rekordů je brambor vykopaný v roce 2011 v Británii, který vážil 4,99 kilogramu. Uvedla to dnes agentura AP.
Je tu podzim, měsíc plný barev a romanticky padajícího listí. K němu neodmyslitelně patří také brambory a pouštění draků. A právě pečení brambor s dětmi z naší školky jsme si moc užili.
Správné skladování a zpracování zeleniny či ovoce je tak trochu alchymie. Jak třeba takové potraviny zamrazit, aby neztratily důležité látky a zároveň nepřekážely v mrazáku? Nezávislá výživová poradkyně Mgr. Ing. Markéta Rozinková poradí také ideální způsob vaření, díky němuž brambory či cuketa získají lepší chuť.
Vypadá to možná složitě, ale není to nijak těžké. Tento recept zvládne téměř každý.
Kvůli chladnému jaru se letos opozdila sklizeň brambor. Neurodilo se jich ani tolik co loni. Pěstitelé tak za letošek sklidili asi 815 tisíc tun brambor, o 35 tisíc tun méně než v minulém roce. Pro pokrytí tuzemské spotřeby proto bude třeba dovézt na 150 tisíc tun brambor. Zákazníci si za ně ale zřejmě budou muset připlatit.
Vlna zdražování se nevyhne ani bramborám, jakkoli současné akční ceny v obchodech se zdají budit u spotřebitelů optimismus. Nárůst cen očekává Petr Hanka, který hospodaří v okolí Mochova na Praze-východ a také na Mělnicku u Zálezlic. Na celkem 650 hektarech poblíž Labe a Vltavy se zaměřuje na produkci zeleniny - včetně brambor. A také bylinek.