Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

Jednadvacetiletý brankář Osvětiman Vojtěch Kučera se v zápase s Dolním Němčí blýskl dvěma góly.

Náhradní brankář Osvětiman vstřelil dva góly. Za „odměnu“ sbíral brambory

Fotbalisté Osvětiman mají nového a velmi překvapivého střelce! Po odchodu kanonýra Zýbala převzal roli hlavního snipera v ambiciózním týmu útočník Čevelík, v páteční předehrávce 4. kola krajské I. A třídy ale produktivního forvarda zastínil nejen masér Slovácka Adam Skřivan, ale nečekaně i Vojtěch Kučera.

Eintopf - vydatná polévka se zeleninou

Nejste fanoušky jídel z bufetů? Vyzkoušejte v kempu tyto chutné recepty

Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.

České brambory. Ilustrační foto.

Letošní úroda brambor bude průměrná. Sklizeň zpozdilo i chladné jaro

Natě brambor na polích by za normálních okolností už vadly. Letos je to však jinak a některé odrůdy jsou ještě v plném květu. „Tak jako u ostatních plodin i vegetace brambor je opožděná. Je to zejména pozdější výsadbou kvůli chladnému jaru,“ uvedl Jaroslav Čepl, ředitel Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod.

Ilustrační snímek

Letošní úroda brambor bude průměrná. Sklizeň zpozdilo i chladné jaro

Natě brambor na polích by za normálních okolností už vadly. Letos je to však jinak a některé odrůdy jsou ještě v plném květu. „Tak jako u ostatních plodin i vegetace brambor je opožděná. Je to zejména pozdější výsadbou kvůli chladnému jaru,“ uvedl Jaroslav Čepl, ředitel Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod.

Eintopf - vydatná polévka se zeleninou

Nejste fanoušky jídel z bufetů? Vyzkoušejte v kempu tyto chutné recepty

Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.

Eintopf - vydatná polévka se zeleninou

Nejste fanoušky jídel z bufetů? Vyzkoušejte v kempu tyto chutné recepty

Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.

Eintopf - vydatná polévka se zeleninou

Nejste fanoušky jídel z bufetů? Vyzkoušejte v kempu tyto chutné recepty

Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.

Eintopf - vydatná polévka se zeleninou

Nejste fanoušky jídel z bufetů? Vyzkoušejte v kempu tyto chutné recepty

Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.

Eintopf - vydatná polévka se zeleninou

Nejste fanoušky jídel z bufetů? Vyzkoušejte v kempu tyto chutné recepty

Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.

Eintopf - vydatná polévka se zeleninou

Nejste fanoušky jídel z bufetů? Vyzkoušejte v kempu tyto chutné recepty

Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.

Eintopf - vydatná polévka se zeleninou

Nejste fanoušky jídel z bufetů? Vyzkoušejte v kempu tyto chutné recepty

Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.

Eintopf - vydatná polévka se zeleninou

Nejste fanoušky jídel z bufetů? Vyzkoušejte v kempu tyto chutné recepty

Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.

Eintopf - vydatná polévka se zeleninou

Nejste fanoušky jídel z bufetů? Vyzkoušejte v kempu tyto chutné recepty

Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.

Škrob

Chemikem doma aneb Vyrobte si škrob

Škrob je zásobní látka, do které si rostliny ukládají energii. Uvnitř jejich buněk ho najdeme v podobě zrn různých velikostí a tvarů. Zkuste zrnka „osvobodit“ a připravit si tak čistý škrob.

Zahájení sklizně velmi raných brambor představila v pondělí na farmě v Zálezlicích na Mělnicku pěstitelská společnost Hanka Mochov.

Sklizeň letošních brambor začala se zpožděním. Zatím v nížině na Mělnicku

/FOTOGALERIE/ První brambory z letošní domácí sklizně míří ke spotřebitelům. Třebaže v některých bramborářských oblastech Vysočiny sotva dokončili sázení, kvůli chladnému a deštivému jaru opožděné, v Polabí a na jižní Moravě už začala sklizeň nejranějších odrůd. Také se zpožděním; zhruba o dva týdny.

Sklizeň obilovin na Litoměřicku

Česko jako potravinová montovna? U vepřového a brambor se to vymstilo

Čtyřicetimiliardový deficit obchodu se zemědělským zbožím a potravinami z posledních dvou let štve české zemědělce. I když podle Českého statistického úřadu celková spotřeba potravin u nás spíš roste, soběstačnost vyjádřená podílem výroby a spotřeby na obyvatele se u většiny komodit snižuje.

Šílený rybí puch. Surströmming

KOMENTÁŘ: Smrdutý Surströmming? Červi jsou jednoznačně chutnější

Kamarádi se mě ptají, jak chutná Surströmming. Jako holka z vesnice mohu zápach kvašených sleďů přirovnat k situaci, kdy vyklápím v červnu zbytek kysaného zelí ze soudku. A k tomu ještě přidám shnilou bramboru a rozkládající se rybu na břehu Sečské přehrady. Ale chuť špatná není, v ústech maso perlí, je hodně slané stejně jako nálev.

Tržby za prodej brambor kvůli pandemii klesly i zdislavickým zemědělcům.

Tržby za brambory klesly i zemědělcům ze Zdislavic. Na vině je pandemie

Kvůli pandemii koronaviru zavřely restaurace, hotely i lidové jídelny a jejich provozovatelé odebrali méně surovin k vaření. Třeba i brambor.„Jen za letošní první čtvrtletí jsme na bramborách utržili o tři a půl miliony korun méně, než ve stejném období loni. Na bramborách konzumních to bylo 2,5 milionu, zbytek na sadbě,“ potvrdil Karel Růžek, předseda Výrobně-obchodního družstva (VOD) Zdislavice.  

Tržby za prodej brambor kvůli pandemii klesly i zdislavickým zemědělcům.

Tržby za brambory klesly i zemědělcům ze Zdislavic. Na vině je pandemie

Kvůli pandemii koronaviru zavřely restaurace, hotely i lidové jídelny a jejich provozovatelé odebrali méně surovin k vaření. Třeba i brambor.„Jen za letošní první čtvrtletí jsme na bramborách utržili o tři a půl miliony korun méně, než ve stejném období loni. Na bramborách konzumních to bylo 2,5 milionu, zbytek na sadbě,“ potvrdil Karel Růžek, předseda Výrobně-obchodního družstva (VOD) Zdislavice.  

Kvůli chladnému počasí se zemědělci zpozdili s pracemi oproti normálu až o čtrnáct dní.

Práce na polích začaly později: podle zemědělce z Kojčic budou výnosy nižší

Chladnější nástup jara úrodě neuškodí. Naopak, řekl bych, že pro ovoce i pro všechno ostatní je to plus. Příroda všechno dožene. Pokud ale přijde oteplení hodně brzo, stromy rozkvetou a pak většinou zmrznou. Čím později pokvetou, tím větší šanci mají, že se dočkají kvalitní úrody, vysvětlil předseda lukaveckých zahrádkářů na Pelhřimovsku Jaroslav Kuba.

Kvůli chladnému počasí se zemědělci zpozdili s pracemi oproti normálu až o čtrnáct dní.

Práce na polích začaly později. Výnosy budou nižší, varují zemědělci z Vysočiny

Chladnější nástup jara úrodě neuškodí. Naopak, řekl bych, že pro ovoce i pro všechno ostatní je to plus. Příroda všechno dožene. Pokud ale přijde oteplení hodně brzo, stromy rozkvetou a pak většinou zmrznou. Čím později pokvetou, tím větší šanci mají, že se dočkají kvalitní úrody, vysvětlil předseda lukaveckých zahrádkářů na Pelhřimovsku Jaroslav Kuba.

Tři až čtyři koruny za kilo brambor vypěstovaných našimi zemědělci! Za takovou cenu jsou v těchto dnech k mání ve čtyřech velkoskladech v České republice. Jeden z nich se nachází i v Moravskoslezském kraji. Produkce brambor, ilustrační snímek.

Tři koruny za kilo brambor! Zemědělci v MS kraji se zbavují zásob

Tři až čtyři koruny za kilo brambor vypěstovaných našimi zemědělci! Za takovou cenu jsou v těchto dnech k mání ve čtyřech velkoskladech v České republice. Jeden z nich se nachází i v Moravskoslezském kraji. Na svých facebookových stránkách o tom informovala Česká agrární komora.

Ilustrační foto.

KOMENTÁŘ: Zemědělci a farmáři potřebují podporu

Člověk aby se bál vstoupit do oddělení ovoce a zeleniny v obchodních řetězcích. Ošklivé brambory s černým vnitřkem, měkká cibule, vysušená petržel a nahnilá mrkev se krčí v bedničkách a punc čerstvosti jim nedodají ani speciální světla. A ty ceny! Je možné, že někdo koupí uvadlý květák velikosti dětské hlavičky za 70 korun?

Výrobci nabízejí speciální plastové boxy.

Brambory v pytli. Zkuste také pěstovat mrkev či jahody v jutovém vaku

Na pohled moc pěkné nebývají, ale pro pěstování brambor, mrkve či rajčat na lodžii i balkoně jsou jako stvořené. Použít můžete pytle z juty, stejně tak silnější plastové pytle na odpadky, osvědčí se také pevné obaly největších balení granulí pro domácí mazlíčky nebo objemné igelitové tašky. K dostání jsou také speciální vaky, určené přímo pro pěstování kořenové zeleniny. Rajčata, jahody nebo papriky lze pěstovat dokonce přímo v obalu od substrátu, který se prodává ve čtyřicetilitrových pytlích „Otoč a sázej“.

Žně. Ilustrační foto.

Navzdory nouzi o pracovníky se středočeským zemědělcům v roce 2020 dařilo

Středočeským zemědělcům se v roce plném koronavirových omezení dařilo. Loni většinou zaznamenali vyšší sklizeň i vyšší hektarové výnosy než předloni. V řeči čísel příznivého výsledku se podařilo dosáhnout navzdory nedostatku sezonních pracovníků z ciziny i brigádníků, na což si majitelé farem stěžovali před rokem kvůli omezujícím opatřením majícím bránit šíření koronaviru.

V LYCKEBY AMYLEX a. s. dokáží z hlízové šťávy  získat protein. Ten se  po usušení užívá v krmivářském průmyslu

Horažďovický primát: Z brambor vyrobí škrob a díky dotaci EU i krmivo

Jestli v Horažďovicích na Klatovsku umí něco opravdu dobře, pak je to výroba bramborového škrobu. Zdejší česko – švédská společnost LYCKEBY AMYLEX, a. s., je tak právem největším výrobcem tohoto produktu v České republice. Kromě toho je rovněž jedinou společností v Čechách, kde ze škrobárenských brambor dokážou získat i krmivo.

brambory

Kopřivové brambory

Připravte si doma jarní pokrmy, o které se s vámi za téměř deset let podělili čtenáři Deníku. Vyzkoušejte recepty, které jsou považovány za  "rodinné stříbro"

Vepřová panenka plněná švestkami

Vepřová panenka plněná švestkami

Že se k masu skvěle hodí i sladké suroviny se můžete sami přesvědčit, když vyzkoušíte následující recept na lahodou vepřovou panenku. Skvěle se k ní budou hodit pečené brambory nebo brambory vařené ve slupce.

Více než čtyřicet procent z celkového stáda skotu představují krávy a ty daly 592 195 tisíc litrů mléka.

Země skotu a brambor, Vysočina zůstává zemědělským krajem

Vysočina zůstává bramborářským krajem, a to nejen co se jejich pěstování týká. Lidé je mají rádi i na talíři. „Mí rodiče na vesnici mají svoje políčko. Je to sice dřina, ale máme brambory zdravé a chutné,“ usmál se Milan Koutecký z Nového Města na Moravě. Na Vysočině zkrátka není o tuto zemědělskou plodinu nouze, loni se kraj podílel na celkové produkci brambor v Česku celou třetinou.  

Zemědělec, hoteliér i "učitel" v jedné osobě. David Smetana stále neví, zda udrží rodinný podnik.

Rok s covidem: David Smetana bojuje na třech lockdownových frontách

Murphyho zákon praví: „Může-li se pokazit více věcí, bude to ta, která napáchá co nejvíce škody.“ Ale i zákonem zákonů je, že vždy nemusí platit. Své o tom ví i David Smetana ze Svobodných Dvorů u Hradec Králové, který v covidové době utrpěl ztráty na prakticky všech forntách, které si současný podnikatel může představit.

Bublavská škrabka je plná originálních jídel

Bublavská škrabka je každoročně plná originálních jídel

Kuchařky z horské Bublavy a okolí dokáží čarovat s obyčejnou bramborou. Jedná se o plodinu, která měla na horách v jídelníčku své místo a místní obyvatelé dokázali vždy z ničeho a brambor uvařit cosi. proto není divu, že v obci je velmi oblíbená kulinářská soutěž Bublavská škrabka.