/VIDEO/ Davide, očisti si brambory a nespěchej! Tahle plotýnka je malá! Na kraji to bude studené a uprostřed se ti to spálí! Tak zní poslední pokyny učitelů před soutěží. Nervozita stoupá. Šest kuchařských týmů z odborných škol z celé Vysočiny, včetně dvou ze Slovenska, ukazují, co všechno se dá připravit právě z brambor. Soutěž pořádá Obchodní akademie a Hotelová škola v Havlíčkově Brodě. Místo konání, nové moderní školní gastrostudio.
Podzim na Vysočině je neodmyslitelně spjatý s brambory a dalšími výpěstky. S těmi se teď chtějí pochlubit na různých místech. Zřejmě největší akci přivítá o víkendu Havlíčkův Brod, kde se uskuteční 32. ročník Bramborářských dnů.
To nejlepší ze zahrad a polí místních pěstitelů představí o víkendu v pořadí již čtyřiadvacátý ročník Výstavy ovoce, zeleniny, medu a brambor Přibyslavska v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. „Vystavovatelé představují ve sklepení radnice ovoce a zeleninu ze svých zahrad, zemědělci zase soutěží o nejkvalitnější brambory. Pěstování brambor má na Přibyslavsku dlouholetou tradici, která je dána vhodnými přírodními podmínkami, ale i dobrou péčí,“ upřesnil místostarosta Michael Omes.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Aby brambory v zimě chutnaly, je nutné při jejich nákupu pamatovat na správný výběr a po něm na náležité uskladnění. Na poli u Zálezlic na Mělnicku, kde ve čtvrtek 6. října společnost Hanka Mochov představila sklizeň pozdních brambor, na to upozornil majitel Petr Hanka, který je členem představenstva Agrární komory ČR a současně předsedou Zelinářské unie Čech a Moravy.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Aby brambory v zimě chutnaly, je nutné při jejich nákupu pamatovat na správný výběr a po něm na náležité uskladnění. Na poli u Zálezlic na Mělnicku, kde ve čtvrtek 6. října společnost Hanka Mochov představila sklizeň pozdních brambor, na to upozornil majitel Petr Hanka, který je členem představenstva Agrární komory ČR a současně předsedou Zelinářské unie Čech a Moravy.
Akce Bramborová pouť měla letos 2.ročník. I přes deštivé a chladné počasí turisté dorazili. Pouť je podložena historií, kdy putovali páni a dámy od Domažlic do Kdyně. Zvládli dorazit i na Rýzmberk a dojit do cíle, jímž byla zahrádka kavárny Esence, kde se zahřáli pravou bramboračkou a zahnali hlad vošouchem.
Zatímco v roce 1999 se brambory v tuzemsku pěstovaly na 30 000 hektarech půdy, předloni to bylo už jen necelých 23 000 hektarů. Podobně jsou na tom i další tradiční plodiny jako cibule, česnek či křen a ústup se nevyhnul ani živočišné výrobě. Lze tento vývoj změnit? Skupina zainteresovaných odborníků věří, že ano, a proto zakládají zmíněnou iniciativu.
/POZVÁNKA + RECEPT/ Brambory patřily od poloviny 18. století k důležité složce jídelníčku našich předků. Hospodyně na Hlinecku často připravovaly krupičník, bramborové placky, šišky, knedlíky či lepenice. Více o pěstování brambor v našem regionu zjistíte v sobotu na Veselém Kopci.
Sklizeň brambor oslavili také na Edenu v Bystřici nad Pernštejnem. Víkendový program zaujal malé i velké návštěvníky. Mohli si užít přehlídky koní, svezení na traktoru i bryčce, králičí hop, soutěž jedlíků a vyzkoušet si třeba i výrobu bramborových placek. Děkujeme za fotografie.
Brambory patřily od poloviny 18. století k důležité složce jídelníčku našich předků. Hospodyně na Hlinecku často připravovaly krupičník, bramborové placky, šišky, knedlíky či lepenice. Více o pěstování brambor v našem regionu zjistíte v sobotu na Veselém Kopci.
Brambory patřily od poloviny 18. století k důležité složce jídelníčku našich předků. Hospodyně na Hlinecku často připravovaly krupičník, bramborové placky, šišky, knedlíky či lepenice. Více o pěstování brambor v našem regionu zjistíte v sobotu na Veselém Kopci.
Pro někoho jsou jen příloha, jiný si na nich rád pochutná i jako na hlavním chodu, v Edenu jim dokonce věnovali celé slavnosti. Řeč je o bramborech, jejichž sklizeň je momentálně v plném proudu. Ani Maxijedlík Jaroslav Němec nezahálel a právě na Slavnostech brambor v bystřickém Edenu se účastnil soutěže v jejich pojídání. Plný talíř naložený kilogramem brambor a půl litru mléka navrch zvládnul za necelé dvě minuty a stal se tak vítězem bramborového klání. Děkujeme za fotografie a video.
Poslední zářijový víkend láká na pestrý výběr akcí po celé Vysočině. Žďár si připomene tři sta let od vysvěcení poutního kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře. V kostele svatého Víta v Zahrádce u Ledče nad Sázavou zazní Múza Versailles. Slavnosti brambor oslaví v Bystřici nad Pernštejnem a v Třebíči. Filharmonie Gustava Mahlera začíná svou jubilejní dvacátou sezonu a zve na velkolepý zahajovací koncert v Jihlavě.
Kuře na paprice patří k oblíbeným rodinným receptům. Není proto divu, že nechybí ani v jídelníčku slovenského blogu Pekne papkaj, jehož recepty chutnají dětem i dospělým.
Italskou pizzu známe všichni. Zkoušeli jste ale někdy vytvořit tradiční pochoutku z bramborového těsta? Pizza na způsob bramboráku určitě nezklame, vyzkoušejte sami. Dobře vypadá a ještě lépe chutná.
Muži sbírají, ženy z toho potom dělají dobroty. V Domově pro seniory v Lesnově mají práci spravedlivě rozdělenou. A báječně se doplňují. V minulých dnech začali klienti sbírat brambory, které mají na malém poli v areálu domova. Připravili si z nich bramboráky, upekli je s česnekem a k nim měli podmáslí. Za čtrnáct dní budou sít obilí. Podívejte se, jak jim sběr a příprava plodin jde. Děkujeme Andree Šeredové za fotografie.
„Recept na rozmarýnové brambory je úplně jednoduchý. Chutnají skvěle i samotné, ale steak jim sluší,“ říká s úsměvem Těhotnej kuchař. Tuto snadnou přílohu si naprosto zamilujete.
„Já dělávám medailonky z panenky z prasnic. Ta je větší a hodí se na ně víc,“ radí Těhotnej kuchař, který připravil recept na grilovanou lahůdku, které nikdo neodolá. Medailonky z panenky v šalvěji a slanině skvěle doplní přílohové špízy z čerstvých brambor a zeleniny i jednoduchý smetanový dip.
O tom, že je skladování brambor celkem věda, ví každý své. Určitě se vám už někdy stalo, že jste chtěli oloupat pár brambor k obědu, ale ve spíži či komoře jste našli jen pár svraštělých naklíčených hlíz. Pokud nemáte sklep, bohužel to není žádná novinka. Pak je tu ale Zembag, unikátní třívrstvý pytel na brambory, který umožňuje dlouhodobé skladování brambor, a to i při pokojové teplotě.
Rčení, že co si člověk zaseje, to i sklidí, neplatí pokaždé. Své o tom ví ve Vícově na Prostějovsku, kde každoročně řádí na polích zloději. Tentokrát okradli soukromého zemědělce, u nějž nakopali a odvezli okolo pěti metráků pozdních brambor.
„A to vám říkám, když rozbalíte alobal, ta vůně vás normálně bude nutit tancovat a ještě se to na vás bude smát,“ popisuje výsledek vaření Těhotnej kuchař, který připravil recept na jednoduchou retro krkovici v alobalu zapečenou s brambory a slaninou.
/VIDEO/ Kovový čmelák dokáže během krátké doby obletět celé pole. Udělá snímky, ze kterých má pěstitel jasno, kde spustit zavlažovací systém. Vyzkoušeli to ve čtvrtek ve Valečově na Havlíčkobrodsku.
/VIDEO/ Kovový čmelák dokáže během krátké doby obletět celé pole. Udělá snímky, ze kterých má pěstitel jasno, kde spustit zavlažovací systém. Vyzkoušeli to ve čtvrtek ve Valečově.
V Česku snad není nikdo, kdo by neznal čevabčiči. Příprava válečků z mletého masa, cibule a koření nezabere moc času. Jisté je, že se na nich pochutná celá rodina.
Tradiční jedlíci je mají nejraději s okurkovým salátem nebo zakysaným mlékem. První rané brambory už míří z jihomoravských polí na talíře strávníků. Navzdory jarnímu suchu bude jejich letošní úroda obvyklá. Stále více lidí také dává přednost nákupu přímo od pěstitelů, většinou u nich zaplatí i nižší cenu než v obchodech.
Zapékání je jedním z nejoblíbenějších způsobů úpravy brambor. A není divu. Zapečené brambory s kuřecím masem a brokolicí nejen dobře chutnají, ale i vypadají. A navíc dostatečně nasytí.
/JÍDLO JE MOJE HOBBY/ Strojírenský technolog se ve chvíli nouze obrátil na Kuchařku naší vesnice. Osvědčený recept ale dokázal vylepšit zajímavou inovací.
/INFOBLOK - KDE A ZA KOLIK/ Bude jich dost a kolik budou stát? Na Vysočině začal prodej raných brambor. O množství rozhoduje počasí. O cenách obchodníci. Komu se to nelíbí, ať kupuje u farmářů, radí bramboráři.
Bude jich dost a kolik budou stát? Na Vysočině začal prodej raných brambor. O množství rozhoduje počasí. O cenách obchodníci. Komu se to nelíbí, ať kupuje u farmářů, radí bramboráři.
Jižní Čechy nabízejí řadu gastronomických specialit. Zdejší hospodyně bohatě využívají místní suroviny jako zelí a brambory. Zároveň se nebrání houbám a plodům z místních lesů. A samozřejmě místní vzhledem k bohatému rybníkářství nedají dopustit ani na ryby.
K výrobě domácí zmrzliny stačí pouhé dvě ingredience. Stačí, když při procházce přírodou natrháte pár třešní a cestou domů se stavíte v obchodě pro tvaroh. Máte-li třešně třeba na zahrádce a tvaroh už v ledničce, můžete se pustit do práce hned.
Chutné, levné, snadné na přípravu. Karbanátky s bramborovou kaší potěší i náročnější strávníky, obzvlášť když recept obohatíte například o smetanu. Tak s chutí do toho.
Na pulty obchodů již míří první letošní tuzemské velmi rané brambory. Od těch běžných se liší zejména velmi tenkou slupkou a malým obsahem škrobu. Mají tedy méně kalorií, zato jsou plné zdravých látek, zejména vitamínu C. Podle pěstitelů jsou ale zejména velmi chutné.
/FOTO/ S originálním nápadem prodeje čerstvé zeleniny od místních farmářů přišel Petr Grünwald z Malhostovic na Brněnsku. Brambory, cibuli či česnek chce lidem prodávat skrz automat. Nyní mají o speciální zeleninomat zájem představitelé tří brněnských městských částí.
Kucmoch známý i jako škubánky je v Královéhradeckém kraji tradiční a proslavil se také ve zfilmovaném románu Karla Poláčka Bylo nás pět, a to jako jídlo Poláčkova dětství, který se v Rychnově nad Kněžnou narodil. Kucmoch - jednoduchý, rychlý, levný, sytý a zároveň i chutný. A protože na něj všechny potřebné ingredience nejspíš máte běžně doma, můžete si ho rovnou uvařit.
Kucmoch známý i jako škubánky je na Orlicku a Rychnovsku tradiční a proslavil se také ve zfilmovaném románu Karla Poláčka Bylo nás pět, a to jako jídlo Poláčkova dětství, který se v Rychnově nad Kněžnou narodil. Kucmoch - jednoduchý, rychlý, levný, sytý a zároveň i chutný. A protože na něj všechny potřebné ingredience nejspíš máte běžně doma, můžete si ho rovnou uvařit.
Kucmoch známý i jako škubánky je v Královéhradeckém kraji tradiční a proslavil se také ve zfilmovaném románu Karla Poláčka Bylo nás pět, a to jako jídlo Poláčkova dětství, který se v Rychnově nad Kněžnou narodil. Kucmoch - jednoduchý, rychlý, levný, sytý a zároveň i chutný. A protože na něj všechny potřebné ingredience nejspíš máte běžně doma, můžete si ho rovnou uvařit.
Kerhart, gerhard, kozí kopýtko. Otravný plevel s bílými dlouhými kořínky, se kterými svádí zahrádkáři marné boje. Správně se nazývá bršlice kozí noha a má spoustu vitaminů a minerálů. Co je však hlavní, dokáže bojovat proti dně, jejíž příznaky jsou velmi bolestivé. Masožrouti tak mohou díky této rostlině snížit množství kyseliny močové v těle.
Rakušané vypili mezi červny 2020-21 průměrně "jen" 103,6 litru piva, o tři a půl litru méně než v předchozím hospodářském roce. Důvodem mohlo být zavření hospod a barů během pandémie.
Přestože do gastronomického byznysu vstoupil Vojtěch Václavík v náročné době, jeho podniky dnes slaví úspěch. K prvnímu bistru Kro Kitchen na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad brzy přibyly další tři podniky. V čem tkví tajemství jeho úspěchu? To je vlastně ideální otázka na začátek rozhovoru pro časopis Gourmet.
Plocha osázená bramborami se stále zmenšuje. Před 40 lety se pěstovaly na zhruba 130 tisících hektarech, před dvěma desetiletími zhruba na polovině této plochy. Jejich pěstování je totiž náročnější než u jiných plodin, proto od nich zemědělci pozvolna stále upouštějí. Loni tak brambory pěstovali na 22,8 tisících hektarech a letos zřejmě ještě dalších pár procent takto osázené plochy ubude.