Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

Kuchařská soutěž v Obchodní akademii a hotelové škole Havlíčkův Brod.

Souboj mladých kuchtíků v Brodě: brambory nejsou jen na loupačku

/VIDEO/ Davide, očisti si brambory a nespěchej! Tahle plotýnka je malá! Na kraji to bude studené a uprostřed se ti to spálí! Tak zní poslední pokyny učitelů před soutěží. Nervozita stoupá. Šest kuchařských týmů z odborných škol z celé Vysočiny, včetně dvou ze Slovenska, ukazují, co všechno se dá připravit právě z brambor. Soutěž pořádá Obchodní akademie a Hotelová škola v Havlíčkově Brodě. Místo konání, nové moderní školní gastrostudio.

Výstava v Přibyslavi, foto z minulých ročníků

Brambory, ovoce a zelenina z Přibyslavska dostávají na výstavě punc kvality

To nejlepší ze zahrad a polí místních pěstitelů představí o víkendu v pořadí již čtyřiadvacátý ročník Výstavy ovoce, zeleniny, medu a brambor Přibyslavska v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. „Vystavovatelé představují ve sklepení radnice ovoce a zeleninu ze svých zahrad, zemědělci zase soutěží o nejkvalitnější brambory. Pěstování brambor má na Přibyslavsku dlouholetou tradici, která je dána vhodnými přírodními podmínkami, ale i dobrou péčí,“ upřesnil místostarosta Michael Omes.

Ze sběru a uskladnění pozdních brambor na farmě v Zálezlicích.

Trocha péče věnovaná pořízeným bramborám přinese nebe na talíři

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Aby brambory v zimě chutnaly, je nutné při jejich nákupu pamatovat na správný výběr a po něm na náležité uskladnění. Na poli u Zálezlic na Mělnicku, kde ve čtvrtek 6. října společnost Hanka Mochov představila sklizeň pozdních brambor, na to upozornil majitel Petr Hanka, který je členem představenstva Agrární komory ČR a současně předsedou Zelinářské unie Čech a Moravy.

Ze sběru a uskladnění pozdních brambor na farmě v Zálezlicích.

Trocha péče věnovaná pořízeným bramborám přinese nebe na talíři

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Aby brambory v zimě chutnaly, je nutné při jejich nákupu pamatovat na správný výběr a po něm na náležité uskladnění. Na poli u Zálezlic na Mělnicku, kde ve čtvrtek 6. října společnost Hanka Mochov představila sklizeň pozdních brambor, na to upozornil majitel Petr Hanka, který je členem představenstva Agrární komory ČR a současně předsedou Zelinářské unie Čech a Moravy.

Sklizeň brambor. Ilustrační foto

Češi jedí více masa než brambor. Plodiny na stůl chce vrátit projekt České pole

Zatímco v roce 1999 se brambory v tuzemsku pěstovaly na 30 000 hektarech půdy, předloni to bylo už jen necelých 23 000 hektarů. Podobně jsou na tom i další tradiční plodiny jako cibule, česnek či křen a ústup se nevyhnul ani živočišné výrobě. Lze tento vývoj změnit? Skupina zainteresovaných odborníků věří, že ano, a proto zakládají zmíněnou iniciativu.

Bramborová sobota na Veselém Kopci.

Blíží se Bramborová sobota: Jaký je váš oblíbený recept z brambor?

/POZVÁNKA + RECEPT/ Brambory patřily od poloviny 18. století k důležité složce jídelníčku našich předků. Hospodyně na Hlinecku často připravovaly krupičník, bramborové placky, šišky, knedlíky či lepenice. Více o pěstování brambor v našem regionu zjistíte v sobotu na Veselém Kopci. 

Maxijedlík Jaroslav Němec se nenechal zahanbit ani o víkendu v centru Eden, kde vyhrál v pojídání brambor na čas.

Maxijedlík znovu bodoval. Tentokrát si nechal naložit plný talíř brambor

Pro někoho jsou jen příloha, jiný si na nich rád pochutná i jako na hlavním chodu, v Edenu jim dokonce věnovali celé slavnosti. Řeč je o bramborech, jejichž sklizeň je momentálně v plném proudu. Ani Maxijedlík Jaroslav Němec nezahálel a právě na Slavnostech brambor v bystřickém Edenu se účastnil soutěže v jejich pojídání. Plný talíř naložený kilogramem brambor a půl litru mléka navrch zvládnul za necelé dvě minuty a stal se tak vítězem bramborového klání. Děkujeme za fotografie a video. 

Soutěžící se s Vodomilem podívají například do Žďáru na Zelenou horu.

Na Zelené hoře slaví. Poutní kostel ve Žďáře stojí už tři sta let

Poslední zářijový víkend láká na pestrý výběr akcí po celé Vysočině. Žďár si připomene tři sta let od vysvěcení poutního kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře. V kostele svatého Víta v Zahrádce u Ledče nad Sázavou zazní Múza Versailles. Slavnosti brambor oslaví v Bystřici nad Pernštejnem a v Třebíči. Filharmonie Gustava Mahlera začíná svou jubilejní dvacátou sezonu a zve na velkolepý zahajovací koncert v Jihlavě.

V domově seniorů v Lesnově už sesbírali brambory na poli. Ale i maliny a ostružiny.

Senioři v Lesnově už sbírali brambory. Upekli si je a zapili podmáslím

Muži sbírají, ženy z toho potom dělají dobroty. V Domově pro seniory v Lesnově mají práci spravedlivě rozdělenou. A báječně se doplňují. V minulých dnech začali klienti sbírat brambory, které mají na malém poli v areálu domova. Připravili si z nich bramboráky, upekli je s česnekem a k nim měli podmáslí. Za čtrnáct dní budou sít obilí. Podívejte se, jak jim sběr a příprava plodin jde. Děkujeme Andree Šeredové za fotografie.

Ve finále máte na talíři špíz se špízem.

Těhotnej kuchař: Medailonky z panenky naservírujte k večeři svojí divožence

„Já dělávám medailonky z panenky z prasnic. Ta je větší a hodí se na ně víc,“ radí Těhotnej kuchař, který připravil recept na grilovanou lahůdku, které nikdo neodolá. Medailonky z panenky v šalvěji a slanině skvěle doplní přílohové špízy z čerstvých brambor a zeleniny i jednoduchý smetanový dip.

Zembag jsou ekologické pytle, ve kterých můžete skladovat brambory i doma

Už žádné naklíčené brambory. Češi vymysleli pytel, ve kterém se hlízy nekazí

O tom, že je skladování brambor celkem věda, ví každý své. Určitě se vám už někdy stalo, že jste chtěli oloupat pár brambor k obědu, ale ve spíži či komoře jste našli jen pár svraštělých naklíčených hlíz. Pokud nemáte sklep, bohužel to není žádná novinka. Pak je tu ale Zembag, unikátní třívrstvý pytel na brambory, který umožňuje dlouhodobé skladování brambor, a to i při pokojové teplotě.

Na jižní Moravě začala sklizeň raných brambor.

Rané brambory na jihu Moravy míří na talíře: do ceny se promítá zdražování

Tradiční jedlíci je mají nejraději s okurkovým salátem nebo zakysaným mlékem. První rané brambory už míří z jihomoravských polí na talíře strávníků. Navzdory jarnímu suchu bude jejich letošní úroda obvyklá. Stále více lidí také dává přednost nákupu přímo od pěstitelů, většinou u nich zaplatí i nižší cenu než v obchodech.

Pro Třeboňsko je typický kapr.

KVÍZ: Víte, co jsou hnětýnky nebo jak se jmenuje bramborový koláč?

Jižní Čechy nabízejí řadu gastronomických specialit. Zdejší hospodyně bohatě využívají místní suroviny jako zelí a brambory. Zároveň se nebrání houbám a plodům z místních lesů. A samozřejmě místní vzhledem k bohatému rybníkářství nedají dopustit ani na ryby.

Staročeský pečený kucmoch.

Královéhradecká specialita: Bramborová delikatesa padávána u Karla Poláčka

Kucmoch známý i jako škubánky je v Královéhradeckém kraji tradiční a proslavil se také ve zfilmovaném románu Karla Poláčka Bylo nás pět, a to jako jídlo Poláčkova dětství, který se v Rychnově nad Kněžnou narodil. Kucmoch - jednoduchý, rychlý, levný, sytý a zároveň i chutný. A protože na něj všechny potřebné ingredience nejspíš máte běžně doma, můžete si ho rovnou uvařit.

Staročeský pečený kucmoch.

Krajová specialita Orlicka: Bramborová delikatesa padávána u Karla Poláčka

Kucmoch známý i jako škubánky je na Orlicku a Rychnovsku tradiční a proslavil se také ve zfilmovaném románu Karla Poláčka Bylo nás pět, a to jako jídlo Poláčkova dětství, který se v Rychnově nad Kněžnou narodil. Kucmoch - jednoduchý, rychlý, levný, sytý a zároveň i chutný. A protože na něj všechny potřebné ingredience nejspíš máte běžně doma, můžete si ho rovnou uvařit.

Staročeský pečený kucmoch.

Krajová specialita Rychnovska: Bramborová delikatesa padávána u Karla Poláčka

Kucmoch známý i jako škubánky je v Královéhradeckém kraji tradiční a proslavil se také ve zfilmovaném románu Karla Poláčka Bylo nás pět, a to jako jídlo Poláčkova dětství, který se v Rychnově nad Kněžnou narodil. Kucmoch - jednoduchý, rychlý, levný, sytý a zároveň i chutný. A protože na něj všechny potřebné ingredience nejspíš máte běžně doma, můžete si ho rovnou uvařit.

Brrrr. Bršlice. Polévka z ní je ale výborná a navíc léčí

Brrrr, bršlice? Polévka ze známého plevele je výborná a navíc léčí

Kerhart, gerhard, kozí kopýtko. Otravný plevel s bílými dlouhými kořínky, se kterými svádí zahrádkáři marné boje. Správně se nazývá bršlice kozí noha a má spoustu vitaminů a minerálů. Co je však hlavní, dokáže bojovat proti dně, jejíž příznaky jsou velmi bolestivé. Masožrouti tak mohou díky této rostlině snížit množství kyseliny močové v těle. 

Vojtěch Václavík provozuje několik úspěšných restaurací

Kuře není žádná nuda. Nové rady promění jídlo za 100 korun v delikatesu

Přestože do gastronomického byznysu vstoupil Vojtěch Václavík v náročné době, jeho podniky dnes slaví úspěch. K prvnímu bistru Kro Kitchen na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad brzy přibyly další tři podniky. V čem tkví tajemství jeho úspěchu? To je vlastně ideální otázka na začátek rozhovoru pro časopis Gourmet.

Pěstitelé věří, že domácí produkce brambor bude letos dost

Místo brambor obilí. Válka zřejmě změní plány českých sedláků

Plocha osázená bramborami se stále zmenšuje. Před 40 lety se pěstovaly na zhruba 130 tisících hektarech, před dvěma desetiletími zhruba na polovině této plochy. Jejich pěstování je totiž náročnější než u jiných plodin, proto od nich zemědělci pozvolna stále upouštějí. Loni tak brambory pěstovali na 22,8 tisících hektarech a letos zřejmě ještě dalších pár procent takto osázené plochy ubude.