Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

Na Islandu mají trochu jiné Vánoce. Jí se rejnok a jehněčí

I na Islandu se samozřejmě slaví křesťanské vánoční svátky. Počátky křesťanství zde ale určit nejde úplně lehce. Pobývali tu irští mniši, pak přišli misionáři ze severního Německa a Norska, kteří pokřtili velkou část obyvatelstva. Koncem X. století byl počet křesťanů už tak velký, že se tamní vládnoucí vrstvy začaly obávat o mír a jednotu v zemi, kde státním náboženstvím bylo stále skandinávské pohanství. V roce 1000 tak ustanovil po jednání islandského sněmu tehdejší „předseda parlamentu” Thorgeir Þorkelsson Ljósvetningagoði křesťanství za státní náboženství.

Na Islandu mají trochu jiné Vánoce. Jí se rejnok a jehněčí

I na Islandu se samozřejmě slaví křesťanské vánoční svátky. Počátky křesťanství zde ale určit nejde úplně lehce. Pobývali tu irští mniši, pak přišli misionáři ze severního Německa a Norska, kteří pokřtili velkou část obyvatelstva. Koncem X. století byl počet křesťanů už tak velký, že se tamní vládnoucí vrstvy začaly obávat o mír a jednotu v zemi, kde státním náboženstvím bylo stále skandinávské pohanství. V roce 1000 tak ustanovil po jednání islandského sněmu tehdejší „předseda parlamentu” Thorgeir Þorkelsson Ljósvetningagoði křesťanství za státní náboženství.

Na Islandu mají trochu jiné Vánoce. Jí se rejnok a jehněčí

I na Islandu se samozřejmě slaví křesťanské vánoční svátky. Počátky křesťanství zde ale určit nejde úplně lehce. Pobývali tu irští mniši, pak přišli misionáři ze severního Německa a Norska, kteří pokřtili velkou část obyvatelstva. Koncem X. století byl počet křesťanů už tak velký, že se tamní vládnoucí vrstvy začaly obávat o mír a jednotu v zemi, kde státním náboženstvím bylo stále skandinávské pohanství. V roce 1000 tak ustanovil po jednání islandského sněmu tehdejší „předseda parlamentu” Thorgeir Þorkelsson Ljósvetningagoði křesťanství za státní náboženství.

Tvoříme s dětmi aneb Tiskátka z brambor

Lámete si hlavu, jak v těchto dnech zabavit své děti? Sáhněte do spíže pro pár brambor a vytvořte z nich během chvilky úžasná tiskátka. Nápadům na motivy se meze nekladou a děti zabavíte u kreativní činnosti.

Tvoříme s dětmi: Tiskátka z brambor

Lámete si hlavu, jak v těchto dnech zabavit své děti? Sáhněte do spíže pro pár brambor a vytvořte z nich během chvilky úžasná tiskátka. Nápadům na motivy se meze nekladou a děti zabavíte u kreativní činnosti.

Tvoříme s dětmi: Tiskátka z brambor

Lámete si hlavu, jak v těchto dnech zabavit své děti? Sáhněte do spíže pro pár brambor a vytvořte z nich během chvilky úžasná tiskátka. Nápadům na motivy se meze nekladou a děti zabavíte u kreativní činnosti.

Vytvořte s dětmi oblíbená tiskátka z brambor.

Lámete si hlavu, jak v těchto dnech zabavit své děti? Sáhněte do spíže pro pár brambor a vytvořte z nich během chvilky úžasná tiskátka. Nápadům na motivy se meze nekladou a děti zabavíte u kreativní činnosti.

Tvoříme s dětmi: Tiskátka z brambor

Lámete si hlavu, jak v těchto dnech zabavit své děti? Sáhněte do spíže pro pár brambor a vytvořte z nich během chvilky úžasná tiskátka. Nápadům na motivy se meze nekladou a děti zabavíte u kreativní činnosti.

Bramborový den. Děti si vyrobily krásné ježečky bodlináče i usměvavá sluníčka

První podzimní den jsme ve školní družině oslavili soutěžemi a tvořením z brambor. Děti zkoušely po hmatu rozpoznat brambory od míčků, házely je do starého proutěného koše nebo nosily na lžičce. Moc nás pobavila soutěž o bramboru cestovatelku. Potom se skupinky dětí vystřídaly při třech výtvarných činnostech. Vyrobily krásné ježečky bodlináče a usměvavá sluníčka, bramborovými razítky tiskly listy na podzimní stromy. 

FOTO: Žáci z českolipského učiliště sbírali brambory na školním poli

„Hurá na brambory!“ Pro některé generace stále milý „retrozážitek“, vzpomínka na studentská léta, kdy byly povinné brigády při sklizni brambor pravidelnou součástí školního roku. Jak se z brázd vybírají brambory a následně třídí, ale už dnešní studenti středních škol netuší.

Září na zahradě: je čas pro sklizeň dýně, pozdní mrkve či brambor

Babí léto je ideální období ke sklízení letní úrody, k sázení jarních cibulovin, květin i zeleniny či k zazimování choulostivějších bylinek. Postupně zrají podzimní a raně zimní hrušky, švestky i jablka, dozrávají také pozdní broskve či ostružiny, vlašské a lískové ořechy.

Karbanátky z lidského masa, mrtvé dítě na okně. To byla děsivá zima v Leningradu

Před devětasedmdesáti lety 8. září 1941 zahájila německá nacistická vojska obléhání Leningradu (dnes Petrohrad). Blokáda trvala neuvěřitelných 29 měsíců do konce ledna 1944. V obleženém městě zemřelo skoro milion lidí hlady. Jedná se o nejdelší a nejkrutější obléhání města v historii válek. Tehdy jedenáctiletá Irina Juřinová přežila se svou babičkou v Leningradu nejtvrdší zimu blokády. Její vzpomínky zaznamenali studenti z pražského gymnázia Evolution Jižní Město, kteří se zapojili do projektu Příběhy našich sousedů.

VIDEO: Bramboráři z Vysočiny zkouší nový vytrhávač natí. Jako první v Česku

Zemědělci by se v budoucnu mohli obejít bez chemických postřiků. Například spálení natě brambor a následné ukončení jejich vegetace teď dokáže nahradit nový vytrhávač natí. Prohlédnout si ho mohli zemědělci v rámci polního dne ve Valečově, která je pokusnou stanicí Výzkumného ústavu bramborářského z Havlíčkova Brodu.

VIDEO: Bramboráři z Vysočiny zkouší nový vytrhávač natí. Jako první v Česku

Zemědělci by se v budoucnu mohli obejít bez chemických postřiků. Například spálení natě brambor a následné ukončení jejich vegetace teď dokáže nahradit nový vytrhávač natí. Prohlédnout si ho mohli zemědělci v rámci polního dne ve Valečově, která je pokusnou stanicí Výzkumného ústavu bramborářského z Havlíčkova Brodu.

FOTO: Unikátní bramboromat láká místní i turisty

Unikátní bramboromat mají ve Velharticích na Klatovsku. Zařízení, které najdete pod známým hradem, využívají turisté i místní. „Jde o jediný bramboromat ve střední Evropě,“ směje se ředitel společnosti Vesa Velhartice Viktor Kopačka.

Redaktoři vaří: Placky plněné brambory a sýrem

Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Redaktoři vaří: Placky plněné brambory a sýrem

Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Redaktoři vaří: Placky plněné brambory a sýrem

Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Redaktoři vaří: Placky plněné brambory a sýrem

Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Redaktoři vaří: Placky plněné brambory a sýrem

Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Redaktoři vaří: Placky plněné brambory a sýrem

Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Redaktoři vaří: Placky plněné brambory a sýrem

Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Redaktoři vaří: Placky plněné brambory a sýrem

Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Od plotny do obleku. Hoteliér Jiří Gajdošík: I z holandského řízku může být hit

Jiří Gajdošík se po střední hotelové škole několik let živil jako kuchař v Německu, Rakousku či Španělsku. Pak svlékl kuchařský rondon a převlékl se do obleku. Po mnohaletých zkušenostech v hotelových řetězcích založil se svým obchodním partnerem společnost Asten Hotels, která provozuje několik butikových hotelů v Praze a Špindlerově Mlýně, mimo jiné hotel Savoy s restaurací Savoya.

Zahrádkáři nezahálejí ani v zimě, říká Ladislav Hladík

Už víc než šedesát let působí v Přibyslavi základní organizace Českého zahrádkářského svazu. Zakladatelem byl přibyslavský učitel pan Josef Košátko, který byl následně zvolen předsedou organizace. Dneska má spolek asi stovku členů, současným tajemníkem organizace je Ladislav Hladík. Pomyslnou výkladní skříní spolku je každoroční Výstava ovoce zeleniny a brambor Přibyslavska a velkou chloubou je i zahrádkářská moštárna v Žižkově ulici. „Naše podzimní výstava se koná pravidelně třetí říjnový víkend,“ upřesnil Hladík.

Čtenáři pečou: Preclíky z brambor

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty!