I na Islandu se samozřejmě slaví křesťanské vánoční svátky. Počátky křesťanství zde ale určit nejde úplně lehce. Pobývali tu irští mniši, pak přišli misionáři ze severního Německa a Norska, kteří pokřtili velkou část obyvatelstva. Koncem X. století byl počet křesťanů už tak velký, že se tamní vládnoucí vrstvy začaly obávat o mír a jednotu v zemi, kde státním náboženstvím bylo stále skandinávské pohanství. V roce 1000 tak ustanovil po jednání islandského sněmu tehdejší „předseda parlamentu” Thorgeir Þorkelsson Ljósvetningagoði křesťanství za státní náboženství.
I na Islandu se samozřejmě slaví křesťanské vánoční svátky. Počátky křesťanství zde ale určit nejde úplně lehce. Pobývali tu irští mniši, pak přišli misionáři ze severního Německa a Norska, kteří pokřtili velkou část obyvatelstva. Koncem X. století byl počet křesťanů už tak velký, že se tamní vládnoucí vrstvy začaly obávat o mír a jednotu v zemi, kde státním náboženstvím bylo stále skandinávské pohanství. V roce 1000 tak ustanovil po jednání islandského sněmu tehdejší „předseda parlamentu” Thorgeir Þorkelsson Ljósvetningagoði křesťanství za státní náboženství.
I na Islandu se samozřejmě slaví křesťanské vánoční svátky. Počátky křesťanství zde ale určit nejde úplně lehce. Pobývali tu irští mniši, pak přišli misionáři ze severního Německa a Norska, kteří pokřtili velkou část obyvatelstva. Koncem X. století byl počet křesťanů už tak velký, že se tamní vládnoucí vrstvy začaly obávat o mír a jednotu v zemi, kde státním náboženstvím bylo stále skandinávské pohanství. V roce 1000 tak ustanovil po jednání islandského sněmu tehdejší „předseda parlamentu” Thorgeir Þorkelsson Ljósvetningagoði křesťanství za státní náboženství.
Uhlí a brambory přivezli dnes před Sněmovnu primátor Zdeněk Hřib (Piráti), středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN), pardubický hejtman Martin Netolický (3PK) převlečení za čerty jako mikulášskou nadílku poslancům.
V listopadu můžeme ještě pokračovat s výsadbou ovocných dřevin, dokud nezamrzne půda. Dbáme na to, aby stromky byly vysazeny ve stejné úrovni jako ve školce.
V listopadu můžeme ještě pokračovat s výsadbou ovocných dřevin, dokud nezamrzne půda. Dbáme na to, aby stromky byly vysazeny ve stejné úrovni jako ve školce.
V listopadu můžeme ještě pokračovat s výsadbou ovocných dřevin, dokud nezamrzne půda. Dbáme na to, aby stromky byly vysazeny ve stejné úrovni jako ve školce.
Je jich stále víc. Vzdělaní mladí lidé se dobrovolně vzdávají běžného způsobu stravování a volí život bez masa a živočišných produktů. Říkají si vegani. Proč se takhle dobrovolně „trápí“?
Lámete si hlavu, jak v těchto dnech zabavit své děti? Sáhněte do spíže pro pár brambor a vytvořte z nich během chvilky úžasná tiskátka. Nápadům na motivy se meze nekladou a děti zabavíte u kreativní činnosti.
Lámete si hlavu, jak v těchto dnech zabavit své děti? Sáhněte do spíže pro pár brambor a vytvořte z nich během chvilky úžasná tiskátka. Nápadům na motivy se meze nekladou a děti zabavíte u kreativní činnosti.
Lámete si hlavu, jak v těchto dnech zabavit své děti? Sáhněte do spíže pro pár brambor a vytvořte z nich během chvilky úžasná tiskátka. Nápadům na motivy se meze nekladou a děti zabavíte u kreativní činnosti.
Lámete si hlavu, jak v těchto dnech zabavit své děti? Sáhněte do spíže pro pár brambor a vytvořte z nich během chvilky úžasná tiskátka. Nápadům na motivy se meze nekladou a děti zabavíte u kreativní činnosti.
Lámete si hlavu, jak v těchto dnech zabavit své děti? Sáhněte do spíže pro pár brambor a vytvořte z nich během chvilky úžasná tiskátka. Nápadům na motivy se meze nekladou a děti zabavíte u kreativní činnosti.
První podzimní den jsme ve školní družině oslavili soutěžemi a tvořením z brambor. Děti zkoušely po hmatu rozpoznat brambory od míčků, házely je do starého proutěného koše nebo nosily na lžičce. Moc nás pobavila soutěž o bramboru cestovatelku. Potom se skupinky dětí vystřídaly při třech výtvarných činnostech. Vyrobily krásné ježečky bodlináče a usměvavá sluníčka, bramborovými razítky tiskly listy na podzimní stromy.
„Hurá na brambory!“ Pro některé generace stále milý „retrozážitek“, vzpomínka na studentská léta, kdy byly povinné brigády při sklizni brambor pravidelnou součástí školního roku. Jak se z brázd vybírají brambory a následně třídí, ale už dnešní studenti středních škol netuší.
Babí léto je ideální období ke sklízení letní úrody, k sázení jarních cibulovin, květin i zeleniny či k zazimování choulostivějších bylinek. Postupně zrají podzimní a raně zimní hrušky, švestky i jablka, dozrávají také pozdní broskve či ostružiny, vlašské a lískové ořechy.
Před devětasedmdesáti lety 8. září 1941 zahájila německá nacistická vojska obléhání Leningradu (dnes Petrohrad). Blokáda trvala neuvěřitelných 29 měsíců do konce ledna 1944. V obleženém městě zemřelo skoro milion lidí hlady. Jedná se o nejdelší a nejkrutější obléhání města v historii válek. Tehdy jedenáctiletá Irina Juřinová přežila se svou babičkou v Leningradu nejtvrdší zimu blokády. Její vzpomínky zaznamenali studenti z pražského gymnázia Evolution Jižní Město, kteří se zapojili do projektu Příběhy našich sousedů.
V 1. třídě si každý do skleničky s vodou zasadil bramboru, namaloval jí obličej a pak už jen čekal a pozoroval, co udělá. Brambora se začala měnit, a když už se do skleničky nevešla, zasadili jsme ji do země. Pak už pracovala příroda.
Cuketa má v kuchyni využití na mnoho způsobů. Vyzkoušejte naše recepty na polévku, pečené placky, těstoviny či hrníčkovou bábovku. Určitě si pochutnáte.
Brambory za šest korun. K mání budou od pátečního odpoledne na poli v Blatci, kde letos zkouší samosběr zeleniny místní farmář. Zájemci nepotřebují motyku, hlízy jim pěstitelé nachystají na pole. Nasbírat si mohou také cibuli.
Pojídání brambor na čas, soutěž o nejlepší bramborák nebo třeba tipovačka, kolik brambor je v pytli. To byla jubilejní desátá Bramboriáda v Nové Vsi. Kromě této žluté plodiny ji navíc zpestřil i bavič Milan Pitkin či zpěvák Martin Maxa.
Zemědělci by se v budoucnu mohli obejít bez chemických postřiků. Například spálení natě brambor a následné ukončení jejich vegetace teď dokáže nahradit nový vytrhávač natí. Prohlédnout si ho mohli zemědělci v rámci polního dne ve Valečově, která je pokusnou stanicí Výzkumného ústavu bramborářského z Havlíčkova Brodu.
Zemědělci by se v budoucnu mohli obejít bez chemických postřiků. Například spálení natě brambor a následné ukončení jejich vegetace teď dokáže nahradit nový vytrhávač natí. Prohlédnout si ho mohli zemědělci v rámci polního dne ve Valečově, která je pokusnou stanicí Výzkumného ústavu bramborářského z Havlíčkova Brodu.
Unikátní bramboromat mají ve Velharticích na Klatovsku. Zařízení, které najdete pod známým hradem, využívají turisté i místní. „Jde o jediný bramboromat ve střední Evropě,“ směje se ředitel společnosti Vesa Velhartice Viktor Kopačka.
Unikátní bramboromat mají ve Velharticích na Klatovsku. Zařízení, které najdete pod známým hradem, využívají turisté i místní. „Jde o jediný bramboromat ve střední Evropě,“ směje se ředitel společnosti Vesa Velhartice Viktor Kopačka.
Na podzim začne společnost Intersnack stavět vlastní vodovod do obce Choustník na Táborsku, měřit bude 10 kilometrů a stavba potrvá asi 12 měsíců. Připojit se k němu budou moci i obce Krátošice, Skopytce a Choustník. K čemu při výrobě brambůrek voda slouží?
Plavková sezona je tu. Pokud nejste spokojeni se svou postavou, necítíte se dobře, existuje způsob, jak vše vylepšit. Nemusíte hladovět, vyzkoušejte naše lehké a chutné recepty a bude vám skvěle.
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Dobrých řezníků není nikdy dost, proto vždycky potěší, když narazíte na nově otevřený, kvalitní podnik. Odhalili jsme, že Masology v Nových Butovicích v Praze k tomu nabízí i poutavý příběh manažera Aleše Peterky, kterého omrzelo sedět za počítačem a raději se postavil za řeznický pult.
Jiří Gajdošík se po střední hotelové škole několik let živil jako kuchař v Německu, Rakousku či Španělsku. Pak svlékl kuchařský rondon a převlékl se do obleku. Po mnohaletých zkušenostech v hotelových řetězcích založil se svým obchodním partnerem společnost Asten Hotels, která provozuje několik butikových hotelů v Praze a Špindlerově Mlýně, mimo jiné hotel Savoy s restaurací Savoya.
Už víc než šedesát let působí v Přibyslavi základní organizace Českého zahrádkářského svazu. Zakladatelem byl přibyslavský učitel pan Josef Košátko, který byl následně zvolen předsedou organizace. Dneska má spolek asi stovku členů, současným tajemníkem organizace je Ladislav Hladík. Pomyslnou výkladní skříní spolku je každoroční Výstava ovoce zeleniny a brambor Přibyslavska a velkou chloubou je i zahrádkářská moštárna v Žižkově ulici. „Naše podzimní výstava se koná pravidelně třetí říjnový víkend,“ upřesnil Hladík.
Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty!