Opavsko - Brambory. Pro většinu tradičních českých domácností neodmyslitelná a základní součást kuchyně. Není tedy divu, že po zveřejnění informací Českého statistického úřadu, že hrozí jejich nedostatek, vypukly mezi veřejností obavy, že buďto se bude muset bez oblíbené pochutiny obejít, nebo kvůli ní pořádně sáhnout do kapsy.
Opavsko - Brambory. Pro většinu tradičních českých domácností neodmyslitelná a základní součást kuchyně. Není tedy divu, že po zveřejnění informací Českého statistického úřadu, že hrozí jejich nedostatek, vypukly mezi veřejností obavy, že buďto se bude muset bez oblíbené pochutiny obejít, nebo kvůli ní pořádně sáhnout do kapsy.
Praha /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Praha se již potřetí stala dějištěm akce 48 Hour Film Project powered by Fénix. V největší časově omezené tvůrčí soutěži na světě museli účastníci během 48 hodin na základě dané rekvizity, postavy a jedné řádky dialogu natočit krátký film v rozsahu 4 až 7 minut.
Praha /INFOGRAFIKA/- Brambory aby člověk na českých polích pohledal. Plodinu, která dříve byla naprostou samozřejmostí, už farmáři nejsou ochotni pěstovat. Příliš se jim to nevyplácí. Český statistický úřad tak včera ohlásil, že letošní úroda této okopaniny bude o více než 20 procent nižší než loni.
Znojemsko - Zahrádkáři i velcí pěstitelé ovoce se radují z letošní podzimní úrody. Dostatek je jablek, švestek i hrušek. Hlouběji do kapsy ale budeme muset sáhnout při koupi brambor.
Jižní Čechy - Minule jsme s vámi vzpomínali na to, jak jste prožívali úspěchy v dobývání vesmíru. Dnes přichází na řadu téma jarmarků a trhů. Příště si připomeneme, jak jste dříve pásli dobytek. Rozdělávali jste si při tom oheň a pekli brambory?
Praha – Sklizeň všech obilovin bude podle třetího letošního odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) k 15. září o 16,4 procenta vyšší než loňská a bude činit asi 7,651 milionu tun. Naopak úroda brambor zřejmě meziročně klesne o 20,2 procenta na 528.000 tun.
Havlíčkův Brod - Přibližně za tři minuty dokázali v sobotu oškrabat tři kilogramy brambor nejlepší účastníci soutěže v Havlíčkově Brodě. Nejúspěšnější byli stejně jako loni manželé Alena a Miloš Pejškovi z Havlíčkova Brodu, kteří zvítězili v kategoriích mužů a žen.
Brambor je letos při sklizni méně (menší množství hlíz pod jedním trsem) a jejich cena proti minulým rokům stoupla. O to více bude záležet na na správném uskladnění, aby hlízy vydržely pro potřeby domácností co nejdéle.
Bublavská škrabka. Takový je název oblíbené kulinářské akce v Bublavě, která v krušnohorské obci pomalu, ale jistě zakořenila. Pochutinami z brambor se tam místní chlubí už příští sobotu. Více v rozhovoru s pořadatelkou Bublavské škrabky Michalou Nyklesovou…
Havlíčkův Brod – Tradiční Bramborářské dny v Havlíčkově Brodě opět zpestřila soutěž o Bramborovou pochoutku Vysočiny. Prostě i ukázka kulinářského umění studentů zkrátka k této podzimní akci patří. A mladí kuchaři opět zdatně dokazovali, že brambory nemusí být pouze přílohou.
Havlíčkův Brod – Producenti brambor z Vysočiny a dalších míst republiky se v pátek sešli v Havlíčkově Brodě při tradičních Bramborářských dnech. Zhodnotili stav svého komoditního odvětví a konstatovali, že je kritický.
Havlíčkův Brod - Producenti brambor z Vysočiny a dalších míst republiky se v pátek sešli v Havlíčkově Brodě při tradičních Bramborářských dnech. Zhodnotili stav svého komoditního odvětví a konstatovali, že je kritický.
Mrkev je dvouletka, která v prvním roce vytvoří kořen se zásobními látkami, které využije v dalším roce pro tvorbu semena. Její vegetační cyklus přerušíme a v létě či na podzim vyryjeme kořeny pro vlastní potřebu. Pokud bychom kořeny nechali v půdě, příští jaro by mrkev vykvetla a vytvořila semena.
Jižní Čechy – Brambor je letos při sklizni méně (menší množství hlíz pod jedním trsem) a jejich cena proti minulým rokům stoupla. O to více bude záležet na na správném uskladnění, aby hlízy vydržely pro potřeby domácností co nejdéle.
Havlíčkův Brod – Čeští zemědělci letos sklidí nejméně brambor za desítky let, protože jim počasí pokazilo výnosy. Nižší úroda už způsobila zdražení, pěstitelé prodávají brambory oproti loňsku za dvojnásobek. Podle odhadu Ústředního bramborářského svazu ČR se objem produkce zemědělských podniků proti loňsku snížil asi o pětinu přibližně na 550.000 tun. Předseda svazu Miloslav Chlan na dnešním semináři pěstitelů v Havlíčkově Brodě řekl, že bramborářství v Česku je v útlumu dlouhodobě, pomoci by mu měl stát.
Březová nad Svitavou – „Brambory" sklidili sajdkárkrosaři Jaroslav Kříž a Édouard Chéreau. Čtvrtí byli na domácí trati i v celkovém hodnocení šampionátu.
Bublava – Bublavská škrabka. Takový je název oblíbené kulinářské akce v Bublavě, která v krušnohorské obci pomalu, ale jistě zakořenila. Pochutinami z brambor se tam místní pochlubí už příští sobotu. Více v rozhovoru s pořadatelkou Bublavské škrabky Michalou Nyklesovou.
Cheb - Jak složité může být odevzdání nalezené občanky, zažil jednaosmdesátiletý muž z Františkových Lázní na Chebsku. Než ji mohl předat někomu kompetentnímu, přehazovali si jej různí úředníci jako horký brambor.
Jižní Čechy – Brambor je letos při sklizni méně (menší množství hlíz pod jedním trsem) a jejich cena proti minulým rokům stoupla. O to více bude záležet na na správném uskladnění, aby hlízy vydržely pro potřeby domácností co nejdéle.
Jižní Čechy - Minule jsme s vámi vzpomínali na to, jak jste dříve sklízeli brambory. Dnes přichází na řadu vzpomínky na to, jak jste prožívali úspěchy ve vesmíru. Příště si připomeneme, jak jste dříve jezdili prodávat a nakupovat na jarmarky a trhy.
Mlázovy – Soutěže, odhalení sochy, předání vlády. To a mnoho dalšího bylo součástí ukončení sezony v pohádkové chalupě v Mlázovech, které se konalo v neděli.
Veselý Kopec - Program bramborové soboty přilákal do skanzenu na Veselém Kopci stovky návštěvníků. Ti měli mimo jiné možnost ochutnat například brambory vařené „na loupačku" nebo pečené v horkém popelu.
Veselý Kopec Program bramborové soboty přilákal do skanzenu na Veselém Kopci stovky návštěvníků. Ti měli mimo jiné možnost ochutnat například brambory vařené „na loupačku" nebo pečené v horkém popelu.
Jarama – Španělská Jarama stájím ze severu Čech moc nepřála. Jen hromadu „brambor" si z Madridu přivezl David Vršecký. Pilot roudnické Buggyry i vinou technických problémů skončil nejlépe čtvrtý, a to hned dvakrát.
Věžky – Draci obsadili v sobotu oblohu na věžkami. Chvilkami až příliš příznivý vítr trošku hatil plány organizátorů, dětem však draci létali jedna báseň. Soutěžilo se o nejhezčího draka, opékali se špekáčky i brambory. Ve Věžkách se prostě nikdo nenudil.
Uherské Hradiště – „Ona k tomu má vždycky takové dobré průpovídky," slyším v sobotu dopoledne, když přicházím ke Slováckému muzeu v Uherském Hradišti. Z budovy právě vychází skupinka důchodkyň s úsměvem na rtech.
Šípy – O dvacet až třicet procent nižší sklizeň letos očekávají pěstitelé brambor v České republice. To se již odrazilo na ceně v obchodech. Zákazník za ně letos zaplatí v celorepublikovém průměru o šedesát procent více než loni, tedy v průměru 15,25 koruny za kilogram.
Bělecký Mlýn – Údolí osady pod skalou porostlou lesem je provoněno gulášem. Energicky prorážím tu vůni a jdu přímo za nosem. Gulášové aroma mě přivede do kuchyně, kde šéfkuchař bojuje s chataři o nejlepší chuťový zážitek z původně maďarského pokrmu.
Krnov /FOTOGALERIE, DOPLNĚNO/ - Třídenní výstava ovoce a zeleninyv paláci Silesia v Krnově je pro zahrádkáře příležitostí bilancovat sezonu. Sadaři přiznávají, že letošní úroda za moc nestála.
Plešovice - Václav Vilhum, soukromě hospodařící zemědělec z Plešovic, se brambor něco napěstoval. Vždyť v zemědělství pracuje prakticky od dětství. Oficiálně má odpracováno téměř šedesát let.
Velké Březno - Puding ze štiky, Karbanátky z kapra, Postní topinky, Houbovec se zemčátky, Pstruhové v aspiku plus další lahůdky z receptáře proslulé české kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové.