Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

Ilustrační foto.

Bramborová krize je i na Opavsku. Lidé panikaří

Opavsko - Brambory. Pro většinu tradičních českých domácností neodmyslitelná a základní součást kuchyně. Není tedy divu, že po zveřejnění informací Českého statistického úřadu, že hrozí jejich nedostatek, vypukly mezi veřejností obavy, že buďto se bude muset bez oblíbené pochutiny obejít, nebo kvůli ní pořádně sáhnout do kapsy.

Praha se již potřetí stala dějištěm akce 48 Hour Film Project powered by Fénix.

Nejlepší za 48 hodin: Vyhrál snímek Kašlu nato, podívejte se

Praha /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Praha se již potřetí stala dějištěm akce 48 Hour Film Project powered by Fénix. V největší časově omezené tvůrčí soutěži na světě museli účastníci během 48 hodin na základě dané rekvizity, postavy a jedné řádky dialogu natočit krátký film v rozsahu 4 až 7 minut.

Ilustrační foto

Brambory mizí z českých polí. Jejich cena je rok od roku vyšší

Praha /INFOGRAFIKA/-  Brambory aby člověk na českých polích pohledal. Plodinu, která dříve byla naprostou samozřejmostí, už farmáři nejsou ochotni pěstovat. Příliš se jim to nevyplácí. Český statistický úřad tak včera ohlásil, že letošní úroda této okopaniny bude o více než 20 procent nižší než loni.

Marie Řehořová

Jak jsme jezdili na jarmarky a trhy

Jižní Čechy - Minule jsme s vámi vzpomínali na to, jak jste prožívali úspěchy v dobývání vesmíru. Dnes přichází na řadu téma jarmarků a trhů. Příště si připomeneme, jak jste dříve pásli dobytek. Rozdělávali jste si při tom oheň a pekli brambory?

Ilustrační foto.

V chladu škrabali brambory nejrychleji manželé Pejškovi

Havlíčkův Brod - Přibližně za tři minuty dokázali v sobotu oškrabat tři kilogramy brambor nejlepší účastníci soutěže v Havlíčkově Brodě. Nejúspěšnější byli stejně jako loni manželé Alena a Miloš Pejškovi z Havlíčkova Brodu, kteří zvítězili v kategoriích mužů a žen.

BUBLAVSKÁ ŠKRABKA se blíží. Na snímku je jeden z loňských výtvorů – loď Santa Maria.

Bublavská škrabka ukáže kulinářské pochutiny z brambor

Bublavská škrabka. Takový je název oblíbené kulinářské akce v Bublavě, která v krušnohorské obci pomalu, ale jistě zakořenila. Pochutinami z brambor se tam místní chlubí už příští sobotu. Více v rozhovoru s pořadatelkou Bublavské škrabky Michalou Nyklesovou…

Ze soutěže O bramborovou pochoutku Vysočiny.

Bramborová pochoutka Vysočiny: ze soutěžních výtvorů přecházely oči

Havlíčkův Brod – Tradiční Bramborářské dny v Havlíčkově Brodě opět zpestřila soutěž o Bramborovou pochoutku Vysočiny. Prostě i ukázka kulinářského umění studentů zkrátka k této podzimní akci patří. A mladí kuchaři opět zdatně dokazovali, že brambory nemusí být pouze přílohou.

Ilustrační foto

Jak předcházet větvení mrkve

Mrkev je dvouletka, která v prvním roce vytvoří kořen se zásobními látkami, které využije v dalším roce pro tvorbu semena. Její vegetační cyklus přerušíme a v létě či na podzim vyryjeme kořeny pro vlastní potřebu. Pokud bychom kořeny nechali v půdě, příští jaro by mrkev vykvetla a vytvořila semena.

  TIP. Koláč můžete před pečením posypat nasekanými mandlemi nebo vlašskými ořechy.

Mřížkový koláč trochu jinak

Klasické těsto nahraďte bramborovým, místo obvyklých jablek přidejte tvaroh se sušenými brusinkami a netradiční moučník je na světě.

Ilustrační foto

Urodilo se nejméně brambor za desítky let. Ceny jsou dvojnásobné

Havlíčkův Brod – Čeští zemědělci letos sklidí nejméně brambor za desítky let, protože jim počasí pokazilo výnosy. Nižší úroda už způsobila zdražení, pěstitelé prodávají brambory oproti loňsku za dvojnásobek. Podle odhadu Ústředního bramborářského svazu ČR se objem produkce zemědělských podniků proti loňsku snížil asi o pětinu přibližně na 550.000 tun. Předseda svazu Miloslav Chlan na dnešním semináři pěstitelů v Havlíčkově Brodě řekl, že bramborářství v Česku je v útlumu dlouhodobě, pomoci by mu měl stát.

BUBLAVSKÁ ŠKRABKA se blíží. Na snímku je jeden z loňských výtvorů – loď Santa Maria.

Bublavská škrabka ukáže kulinářské pochutiny z brambor

Bublava – Bublavská škrabka. Takový je název oblíbené kulinářské akce v Bublavě, která v krušnohorské obci pomalu, ale jistě zakořenila. Pochutinami z brambor se tam místní pochlubí už příští sobotu. Více v rozhovoru s pořadatelkou Bublavské škrabky Michalou Nyklesovou.

Stanislav Toušek

Jak jsme prožívali úspěchy ve vesmíru

Jižní Čechy - Minule jsme s vámi vzpomínali na to, jak jste dříve sklízeli brambory. Dnes přichází na řadu vzpomínky na to, jak jste prožívali úspěchy ve vesmíru. Příště si připomeneme, jak jste dříve jezdili prodávat a nakupovat na jarmarky a trhy.

Slováckým muzeem voněly bramborové pokrmy.

Z muzea lidé odcházeli s makovým úsměvem

Uherské Hradiště – „Ona k tomu má vždycky takové dobré průpovídky," slyším v sobotu dopoledne, když přicházím ke Slováckému muzeu v Uherském Hradišti. Z budovy právě vychází skupinka důchodkyň s úsměvem na rtech.

Vybírání brambor v Šípech

Neúroda na polích: za kilogram brambor si pořádně připlatíme

Šípy – O dvacet až třicet procent nižší sklizeň letos očekávají pěstitelé brambor v České republice. To se již odrazilo na ceně v obchodech. Zákazník za ně letos zaplatí v celorepublikovém průměru o šedesát procent více než loni, tedy v průměru 15,25 koruny za kilogram.

Vaření je radost, obzvláště, když to člověk umí!

Běleckým Mlýnem se o víkendu nesla chuť guláše

Bělecký Mlýn – Údolí osady pod skalou porostlou lesem je provoněno gulášem. Energicky prorážím tu vůni a jdu přímo za nosem. Gulášové aroma mě přivede do kuchyně, kde šéfkuchař bojuje s chataři o nejlepší chuťový zážitek z původně maďarského pokrmu.

Výstava ovoce a zeleniny v Krnově.

Počasí zahrádkářům nepřálo

Krnov /FOTOGALERIE, DOPLNĚNO/ - Třídenní výstava ovoce a zeleninyv paláci Silesia v Krnově je pro zahrádkáře příležitostí bilancovat sezonu. Sadaři přiznávají, že letošní úroda za moc nestála.

Zámek Velké Březno.

Zámecké mlsání: postní pochoutky

Velké Březno - Puding ze štiky, Karbanátky z kapra, Postní topinky, Houbovec se zemčátky, Pstruhové v aspiku plus další lahůdky z receptáře proslulé české kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové.

Ilustrační foto

Brambory prudce zdražily. Ale jen v obchodech

Olomouc, Praha - Jídlo pro chudé, a stojí skoro jako banány! zlobili se včera na olomoucké tržnici plné čerstvých výpěstků zelinářů a sadařů mnozí zákazníci. Cena brambor se v těchto dnech dostala na patnáct korun za kilogram.