Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

Krouhárna v Roudném chrlí čerstvou krouhanku. Do přepravek jí pomáhá Naďa Petrová.

V Roudném už krouhají hlávky zelí

Roudné - Pouze ručně letos sklízejí zemědělci v Roudném z polí zelí. Krouhárna, odkud jsou Jihočeši zvyklí vozit si už hotovou krouhanku a doma pak nakládat tradiční dobrotu do soudků, spustila provoz jen na půl plynu. Letošní úroda totiž nebude podle odhadu šéfa provozu ZD Malše Roudné Eduarda Šebendy zdaleka tak dobrá, jako v minulých letech.

Květa Fialová příchozí bavila od první minuty.

Vše je dobré, přijela říct seniorům Květa Fialová

Třebíč - Dáma s neuvěřitelným životním elánem, herečka Květa Fialová ozdobila včerejší Den seniorů v Třebíči. Setkání s ní bylo pro třebíčské seniory zážitkem. Zaplnili sál Domu zahrádkářů ve Švabinského ulici do posledního místa.

Věra Haladová má dvě dcera a pět pravnoučat

Jak jsme dříve sklízeli brambory

Již Čechy - Opět je tu nový díl „nekonečného" seriálu jihočeských Deníků, který jsme na počátku nazvali 70+.Tentokrát senioři vzpomínají na to, jak dříve chodili sklízet brambory.

Ilustrační foto.

Letošní úroda, to je katastrofa. Je málo jablek i brambor

Tachovsko - Na téměř stovce hektarů pěstuje společnost Agroova v okolí Velkých Dvorců jablka. Jak Deníku řekl jednatel firmy Vladimír Mamica, letošní úroda je ve srovnání s loňskou velmi špatná a jablek je na stromech podstatně méně.

Ilustrační foto

Přemnožení divočáci ničí zemědělcům na Blanensku úrodu

Blanensko – Poslední snop z pole, první klas do zásypu. To je staré myslivecké pravidlo, kterým se řídí i myslivci na Blanensku. Zvěř tak už od tohoto měsíce začínají pomalu přikrmovat a za sebou mají už i první hony. Zanedlouho začnou také sčítat škody, které na polích způsobila zemědělcům černá zvěř. Té podle myslivců i zemědělců každým rokem přibývá.

PRÁCE JDE OD RUKY, když  je dost lidí. Zleva je Marian Kratejl, v kloboučku Anna Opičková, šéf party s košem brambor Ota Maršík, Petr Štádler a Iva Lhotská.

Brambory podražily kvůli počasí, i úroda je letos slabší

Příbramsko – Bramborová pole už vydávají úrodu. Té letošní počasí příliš nepřálo. Kvůli jarním dešťům a chladnu, poté letním suchu, jsou nestejnoměrné, z velké části drobné a je jich méně a proto jsou zemědělci nuceni je prodávat dráž.

Ilustrační foto.

Brambory budou dražší, počasí se podepsalo na jejich špatné úrodě

Olomoucký kraj - Letošní počasí bramborám nepřálo. Kvůli jarním dešťům a letním suchu jsou drobné a zemědělci jsou nuceni je prodávat dráž. I když je nyní sezona v plném proudu a na hodnocení si musíme zatím počkat, už nyní je jisté, že studené a mokré jaro, stejně jako extrémně suchý červenec výrazně ovlivní letošní výnosy.

Ilustrační foto.

Letošní úroda, to je katastrofa

Tachovsko – Na téměř stovce hektarů pěstuje společnost Agroova v okolí Velkých Dvorců jablka. Jak Deníku řekl jednatel firmy Vladimír Mamica, letošní úroda je ve srovnání s loňskou velmi špatná a jablek je na stromech podstatně méně.

Ilustrační foto.

Brambory budou dražší, počasí se podepsalo na jejich špatné úrodě

Přerovsko/Hranicko – Letošní počasí bramborám nepřálo. Kvůli jarním dešťům a letním tropickým suchům jsou drobné a zemědělci jsou nuceni je prodávat dráž. I když je nyní sezona v plném proudu a na hodnocení si musíme zatím počkat, už nyní je jisté, že studené a mokré jaro, stejně jako extrémně suchý červenec výrazně ovlivní letošní výnosy.

Ilustrační foto.

Brambory budou dražší, počasí se podepsalo na jejich špatné úrodě

Přerovsko/Hranicko – Letošní počasí bramborám nepřálo. Kvůli jarním dešťům a letním tropickým suchům jsou drobné a zemědělci jsou nuceni je prodávat dráž. I když je nyní sezona v plném proudu a na hodnocení si musíme zatím počkat, už nyní je jisté, že studené a mokré jaro, stejně jako extrémně suchý červenec výrazně ovlivní letošní výnosy.

Marta a Jaroslav Krovozovi se do Soběslavi přistěhovali před dvěma roky za svými dětmi. Jsou spolu pětačtyřicet let.

Jak jsme se dříve namlouvali

Táborsko - Minule jsme s vámi jeli na žebřiňácích na fotbal. Dnes si povíme, jak jste se dříve namlouvali, chlapec dívku? Co bylo povolené, co bylo nepřípustné? Byla děvčata cudnější a chlapci nesmělejší? Příště si připomeneme, jak jsme dříve sklízeli brambory.

Ilustrační foto.

Stovky draků se vydají na cestu k oblakům

Hradec Králové – Tradičně na podzim se na louce u nové budovy Univerzity Hradec Králové scházejí malí i velcí, aby pouštěli draky. Ani letošní rok není výjimkou, přijít na Hradeckou drakiádu můžete v sobotu na patnáctou hodinu.

Ilustrační foto.

Déšť zabrzdil sklizeň brambor

Jindřichohradecko – Sklizeň brambor v současné době brzdí deště. Například ve středu ráno na mnoha místech regionu zemědělci vjeli do polí, ale za krátkou dobu se museli vrátit.

Sběr jahod ve Svádově.

Štrympl s jahodami bodoval na Zahradě Čech

Svádov - Hned dvě ocenění si jako jediná společnost z Ústecka odnesla společnost Zahrada Svádov Stanislava Štrympla ze Svádova v letošní soutěži o nejlepší potravinu a nejlepší potravinářský výrobek z Ústeckého kraje.

Ilustrační foto.

Sklizeň cukrovky v Královéhradeckém kraji klesne o 16 procent

Hradec Králové – Sklizeň cukrové řepy v Královéhradeckém kraji by letos měla meziročně klesnout o 15,7 procenta na 609.958 tun. Kraj patří mezi největší pěstitele cukrovky v zemi, pochází z něj zhruba pětina republikové produkce cukrové řepy.

Ivan Baborák

Dejte si do chleba staročeské olivy

Chrudim - Ahoj. Kdo hledal minulý týden mou glosu a našel na jejím místě placenou předvolební reklamu na Jirku Paroubka má smůlu. Nebo štěstí, neb každému, co jeho jest.

Sklizeň.

Kukuřice letos přivezou z polí málo

Českobudějovicko - Plodina bude chybět především v krmivu pro zvířata. Zemědělci tedy budou muset propad ve výnosu nahradit, a to finančně pocítí

Ilustrační foto.

Brambory a mléčné výrobky jsou oproti loňsku dražší o desítky procent

Praha – V tuzemských obchodech proti loňskému podzimu o desítky procent zdražily brambory a mléčné výrobky. O téměř desetinu stoupla i cena vína. Vejce a rajčata jsou naopak o více než pětinu levnější než před rokem. Vyplývá to z údajů o průměrných cenách v obchodech za letošní září, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Ilustrační foto

Jídlo by už zdražovat nemělo. Ani zlevňovat

Praha /INFOGRAFIKA, ROZHOVOR/ – Pohled na křivku, která ukazuje vývoj cen potravin v posledních letech, zřejmě nikoho nepotěší. Jídlo je podle statistiků o více než třicet procent dražší než před osmi lety. Lepší zprávy nepřišly ani nyní, když Český statistický úřad zveřejnil srpnovou inflaci.

Ilustrační foto

Salát se dostane ze záhonu na stůl za pár hodin

Brno /ROZHOVOR, ANKETA/ – Typickým zájemcem o bedýnky s farmářskou zeleninou jsou podle Jakuba Hediji z firmy Badeko matky s malými dětmi. „Chtějí, aby potraviny neobsahovaly chemické látky a pesticidy," říká Hedija.

Ilustrační foto.

Pěstitele brambor úroda netěší

Rokycansko - Nejdříve Rokycansko sužovaly červnové deště, potom srpnová vedra. Vše se samozřejmě odrazilo na kvalitě různých druhů plodin. Nejhorší situace je v okrese s bramborami. I přesto, že velké společnosti od nich upustily, soukromí zemědělci se snaží tuto tradiční potravinu v malém množství pěstovat.

Ilustrační foto.

Sklizeň brambor bude o čtvrtinu nižší než loni

Praha - Letošní úroda brambor v Česku klesne meziročně o 23,7 procenta na 505.162 tun. Vyplývá to z dnes zveřejněného odhadu Českého statistického úřadu. Na základě šetření provedeného k polovině srpna navýšili statistici odhad produkce základních obilovin bezmála o čtyři procenta. Sklizeň by tak měla dosáhnout 6,7 milionu tun a být o 19,5 procenta vyšší než v roce 2012.

ŠMERDOVI Z BANÍNA najdou pokaždé v lese spoustu hub. Jedlé sbírají, nádherné muchomůrky plní fotoalbum.

Udělali řízky, polévku i maso na houbách

Banín - „Jestli rostou houby? To je relativní. Někomu stačí malý košík na polévku a někomu nestačí ani tři. Teď jich je ale dost pro každého," říká Lubomír Šmerda z Banína. Houby rostou všude.

Jiří Vrzal s vypěstovanými melouny

V Třebestovicích nastal melounový čas

Třebestovice - Jakoby se člověk ocitl na zahrádce úspěšného pěstitele, ovšem z jiného podnebného pásma. Jiří Vrzal z Třebestovic už několik let dokazuje, že
i v našich teplotních podmínkách si lze na zahradě poměrně jednoduše vypěstovat prakticky cokoliv.