Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

Restaurace Valhalla.

Valhalla - místo bohů bez božského jídla i prostředí

Brno - Valhalla byla sídlem bohů starověkých Keltů. Vbrněnské restauraci Valhalla vKopečné ulici ale božské jídlo ani prostředí hosté nenajdou. Spíš ponurý sklep se zaprášenou výzdobou na stěnách a vkuchyni kuchaře, který vzásobách nenašel rajčatový protlak, kokos a plete si lososa sčerveně obarveným masem tresky.

Ve středu oslavila své úctyhodné sté narozeniny Marie Marešová, která od své svatby až do letošního března žila s rodinou v Lišově. V těchto dnech už ale Marie Marešová bydlí v domově důchodců na Dobré Vodě u Českých Budějovic, kde ji rodina navštěvuje.

Marie Marešová oslavila sto let

Dobrá Voda u Českých Budějovic - Dvě dcery, čtyři vnoučata a osm pravnoučat. Tolik potomků má Marie Marešová, která ve středu v domově důchodců na Dobré Vodě u Českých Budějovic oslavila sto let.

Ilustrační foto.

Růst cen v průmyslu meziročně zpomalil na 1,2 procenta

Hradec Králové - Meziměsíčně klesly ceny zemědělských výrobců o 4,2 % a průmyslových výrobců o 1,9 %. Vzrostly ceny stavebních prací o 0,1 %, ceny tržních služeb se nezměnily. Meziročně byly ceny zemědělských výrobců nižší o 19,5 %. Ceny průmyslových výrobců byly vyšší o 1,2 %, stavebních prací o 3,9 % a tržních služeb o 4,3 %.

Ilustrační foto.

Růst cen v průmyslu meziročně zpomalil na 1,2 procenta

Hradec Králové - Meziměsíčně klesly ceny zemědělských výrobců o 4,2 % a průmyslových výrobců o 1,9 %. Vzrostly ceny stavebních prací o 0,1 %, ceny tržních služeb se nezměnily. Meziročně byly ceny zemědělských výrobců nižší o 19,5 %. Ceny průmyslových výrobců byly vyšší o 1,2 %, stavebních prací o 3,9 % a tržních služeb o 4,3 %.

Ze ZŠ Soudná.

Ze ZŠ v Soudné: Brambory pečený...

Jičín - Školský vzdělávací program vstoupil do druhého roku. Dílčí část projektu pro 1. stupeň ZŠ Jičín Soudná 12, který nese název Jaro, léto, podzim, zima – to je celý rok, měla pro letošní podzim název Sklizeň ovoce, zeleniny a brambor.

České vánoční tradice

České tradice a zvyky u vánočního stolu

Kdy jindy bychom se měli vracet k tradicím než o Vánocích. Pojďme tedy nahlédnout do historie pokrmů, které se v minulosti podávaly během štědrovečerní večeře. Ač to mnohdy bývala tabule skromná, nesla v sobě klid, poselství lásky a přání všeho dobrého. Přesně tak, jak to má být o Vánocích, a nakonec nejenom o nich.

Slavnostní silvestrovské pohoštění

Slavnostní střípky z vánoční a silvestrovské kuchařky

Možná jste už vyzkoušeli všechny recepty z rodinné kuchařky a možná máte chuť připravit k vánočnímu a silvestrovskému stolu něco více tradičního. Vybrali jsme pro vás pár receptů, které odrážejí nejenom tradici, ale také moderní styl zdravého odlehčeného vaření.

Čtvrtfinále Českého pohárů házené žen Zlín (ve žlutém) - Slavia Praha

PODÍVEJTE SE: Zlíňanky darovaly Slavii postup

Zlín - /FOTOGALERIE, VIDEO/ Utkání dvou rozdílných poločasů přinesl středeční čtvrtfinálový duel Českého poháru házenkářek. Zatímco vprvním měly jasně navrch domácí Zlíňanky, po změně stran ovládly palubovky hráčky pražské Slavie, které se nakonec radovaly zpostupu do finálového turnaje. Ten proběhne začátkem ledna vOlomouci za účasti dvou domácích celků, Slavie a Veselí.

Vaříme z přídělu

Pořád říkám, že před Vánoci by měl člověk uklízet tak, aby z toho něco měla i jeho duše. Pokud nejste zrovna fanatici úklidu – a kdo si něco takového při dnešním tempu může dovolit – máte vždycky šanci, že při smýčení v místech, která jste už dlouho neobrátili naruby, narazíte na cosi z dávné minulosti, co vás vnitřně obohatí.

Tréninkový byt občanského sdružení Pferda, kde se klienti připravují na reálný život v opravdovém vlastním bytě.

Jak vypadá trénink na život?

Rychnov nad Kněžnou - Na stole voní čerstvě upečené perníčky pod vánoční výzdobou. Dívka v pokoji hbitě žehlí jednu utěrku za druhou. Z kuchyně se ozývá smích, nad vařením brambor se baví dva mladíci.

Karel Křivánek

Choulím se a drkotám

Fejeton - V sobotu jsem nasedl na své věrné kolo již v teplé bundě, řádně ošálen a okulichován. Od úst se mi kouřilo a lehce zalézalo za nehty. Raději jsem se vrátil pro rukavice.

Dalibor Brambora.

Stará garda libereckého Slovanu drtila Křinecké

Křinec - Stará garda Slovanu Liberec sehrála přátelské fotbalové utkání v rodišti trenéra třetiligové rezervy Františka Šturmy. Křinecká garnitura však nestačila na Old boys Slovanu a prohrála 1:8. V dresu Slovanu si odbyli premiéru Luděk Zelenka (momentálně Dukla Praha) a Radim Nečas (asistent libereckého áčka).

Tuny brambor zastavily provoz na dálničním přivaděči

OD SOUSEDŮ: Tuny brambor zastavily dopravu

Jihlava - Přes deset tun brambor z převráceného vleku odstraňovali ve čtvrtek od rána dělníci z vozovky dálničního přivaděče těsně před Jihlavou ve směru od Havlíčkova Brodu.

Tuny brambor zastavily provoz na dálničním přivaděči

FOTO:Tuny brambor zastavily provoz na silnici

Jihlava - Přes deset tun brambor z převráceného vleku odstraňovali ve čtvrtek od rána dělníci z vozovky dálničního přivaděče těsně před Jihlavou ve směru od Havlíčkova Brodu.

Zde by měla vyrůst nová sportovní hala.

Ohledně nové sportovní haly u sokolovny nic nového

Příbram/ Nová sportovní hala u příbramské sokolovny letos určitě stát nebude. Proč, když ten nejdelší krok už obě zainteresované strany – Středočeský kraj a město Příbram – podle jejich slov mají za sebou?

Ve Žďáře nad Sázavou si dali dostaveníčko zemědělci z celé republiky

Zemědělci rokovali ve Žďáře nad Sázavou

Žďár nad Sázavou– Ve Žďáře nad Sázavou si dali dostaveníčko zemědělci zcelé republiky. Uskutečnila se konference členů Zemědělského svazu ČR na téma konkurenceschopnost českého zemědělství vrámci EU.

Ilustrační foto

Chovatelé se sejdou opět Na Pazderně

KLATOVY - Tradiční výstava králíků, holubů a drůbeže se bude konat v klatovském chovatelském areálu Na Pazderně už o tomto víkendu 7. – 8. listopadu

Více než čtyřicet dětí se zúčastnilo nedělní drakiády. Kromě pouštění draků  pořadatelé připravili i další doporovodný program, a tak si zájemci například mohli z brambor vyrobit i tiskátka.

Drakiádu zpestřily hry s podzimními plody

Teplice nad Metují - První listopadovou neděli uspořádali ASPV Slavoj, Sbor dobrovolných hasičů, Město Teplice nad Metují a Spolek pro záchranu papírových draků, který stál u zrodu té akce, již třetí ročník drakiády.

Plaňanská škola provoněná podzimem přivítala děti z mateřinek

FOTOGALERIE: Plaňanská škola provoněná podzimem přivítala děti z mateřinek

Slavnosti podzimu na plaňanské ZŠ otevřely své dveře dětem z mateřských škol. Ve čtvrtek po třinácté hodině, kdy ve škole obvykle již bývají žákovské lavice prázdné, teprve začíná být pořádně rušno. Slavnosti podzimu na plaňanské ZŠ otevřely své dveře dětem z mateřských škol. Ve čtvrtek po třinácté hodině, kdy ve škole obvykle již bývají žákovské lavice prázdné, teprve začíná být pořádně rušno.

Můj první PIN

Když mi bylo šest let, žil jsem s rodiči v jedné ošklivé novostavbě v Karlových Varech. Jedinými klady toho bydlení, zázraku třetí nebo které pětiletky, byla oddělená koupelna a záchod, malý balkon a veliký sklep.

Ilustrační foto.

Co víte o bramborách?

Chrudim - Pro své mnohostranné použití patří brambory k nejdůležitějším zemědělským plodinám. Jejich význam stále roste. Proto vyhlásila organizace OSN pro výživu a zemědělství FAO letošní rok Mezinárodním rokem brambor. Navíc jsou brambory oblíbené v jídelníčku na celém světě.

Z drakiády ve Zruči nad Sázavou.

FOTOGALERIE: Drakům se do oblaků moc nechtělo

Zruč nad Sázavou - V pohybu strávili státní svátek malí i velcí účastníci zručské drakiády v lokalitě Na Pohoří. Protože vítr tradičně při této akci „stávkoval“, naběhali se víc, než bývá při pouštění draků zvykem.

Suroviny na bramborový salát by měly letos být cenově přijatelné. Milovníci této pochutiny tak budou mít Vánoce podle svého gusta. Ilustrační foto.

Co víte o bramborách?

Svitavy - Pro své mnohostranné použití patří brambory k nejdůležitějším zemědělským plodinám. Jejich význam stále roste. Proto vyhlásila organizace OSN pro výživu a zemědělství FAO letošní rok Mezinárodním rokem brambor. Navíc jsou brambory oblíbené v jídelníčku na celém světě.

Mutěnice opět ve Znojmě bodovaly

Obal zařídil remízu

Znojmo - V dalším kole třetí ligy Znojmo naplno nebodovalo. Brankou v nastavení přišlo o tři body.

Ivan Hoffman

Zdražování tepla

Je to od tepláren hezké, že nám vysvětlují, proč si v budoucnu řeknou za teplo i třikrát více než dnes. Ještě by k tomu ale měli politici říct, jak kontrolují podnikání v oblastech, kde lidé nemají možnost volby.