Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

Brambory. Ilustrační snímek.

Brambory vyvolaly ve výživě skutečnou revoluci

Rychnovsko - Pro své mnohostranné použití patří brambory k nejdůležitějším zemědělským plodinám. Jejich význam stále roste. Proto vyhlásila organizace OSN pro výživu a zemědělství FAO letošní rok Mezinárodním rokem brambor. Navíc jsou brambory oblíbené v jídelníčku na celém světě.

Ilustrační foto: Díky propagační akci má letos poptávka po bramborách vzrůst

Brambory vyvolaly ve výživě skutečnou revoluci

Východní Čechy - Pro své mnohostranné použití patří brambory už léta k nejdůležitějším zemědělským plodinám. Jejich význam stále roste. Proto také vyhlásila organizace OSN pro výživu a zemědělství FAO letošní rok Mezinárodním rokem brambor. Navíc jsou brambory oblíbené v jídelníčku na celém světě.

List pasovací dostal Petr Budka z Přimdy(na snímku). Brambora, kterou přinesl, vážila více  než 1,5 kilogramu.

Nejblbějším sedlákem se stal Petr Budka

PŘIMDA - Čím větší sedlák, tím větší brambory. Tímto příslovím se v Přimdě řídí už pět let. Ani letošní rok nebyl výjimkou. V tamní Selské hospůdce se totiž uskutečnila tradiční soutěž O nejblbějšího sedláka

Brambory. Ilustrační snímek.

Brambory vyvolaly ve výživě skutečnou revoluci

Hradec králové - Pro své mnohostranné použití patří brambory k nejdůležitějším zemědělským plodinám. Jejich význam stále roste. Proto vyhlásila organizace OSN pro výživu a zemědělství FAO letošní rok Mezinárodním rokem brambor. Navíc jsou brambory oblíbené v jídelníčku na celém světě.

Kamil Hamerský - přeborník v pojídání bramboráků na čas.

V pojídání bramboráků borec z Vírů nezklamal

Havlíčkův Brod - Blondýna do toho! Ta paní číslo pět jede jako fretka! Číslo pět rafinovaně mění styl. Dámy, pozor na úraz! Takovými povzbuzujícími výkřiky koučovali přihlížející na Havlíčkově náměstí asi desítku odvážných soutěžících, kteří se pustili do nelehké disciplíny. Škrábání pěti kilo brambor na čas.

Lahůdky, které studenti připravovali, měly jednu základní surovinu: brambory. Na stole se pak sešla téměř umělecká díla, která na první pohled neměla s bramborami nic společného. Podle našich informací však kulinářské speciality chutnaly výjimečně.

Bramborářská soutěž: kulinářské zázraky na počkání

Havlíčkův Brod - O vítězství v prvním ročníku soutěže O bramborovou pochoutku Vysočiny se v pátek utkalo na půdě havlíčkobrodské Obchodní akademie a hotelové školy v ulici Bratříků osm týmů ze šesti středních škol, jejichž výuka je zaměřena na gastronomii.

Letošní ročník tradičních bramborářských dnů bude plný novinek. Návštěvníky překvapí nová soutěž o nejlepší bramborovou pochoutku nebo Bramborové hody ve městě.

Letošní Bramborářské dny: nová soutěž i hody ve městě

Havlíčkův Brod - Na osmnáctých Bramborářských dnech si přijdou na své odborníci i laická veřejnost. V pátek ráno začíná tradiční odborný seminář. V sobotu se bude na Havlíčkově náměstí konat trh s doprovodným kulturním programem.

Dobré ráno o veselském náměstí

Je s podivem, co všechno může nést název náměstí. Náměstí 24. dubna ve Veselí nad Moravou je zarostlou loukou, kde ještě před pár lety lidé kopali brambory.

ilustrační foto

Místo základny pro cirkusy budou domy

Veselí nad Moravou - Na veselském náměstí 24. dubna, které v současné době slouží jako místo pro příležitostné cirkusy, by do jara roku 2010 mohly začít vyrůstat rodinné domky.

V muzeu Vysočiny v Havlíčkově Brodě začala výstava Brambory skrytý poklad. Výstava je pořádána u příležitosti roku brambor, sta let od založení první bramborářské organizace v Čechách a osmdesáti pěti let od vzniku Výzkumného ústavu bramborářského.

OBRAZEM: Brambory naplní Muzeum

Havlíčkův Brod - V úterý začala v muzeu Vysočiny v Havlíčkově Brodě výstava Brambory skrytý poklad. Výstava je pořádána u příležitosti roku brambor, sta let od založení první bramborářské organizace v Čechách a osmdesáti pěti let od vzniku Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě.

Letošní brambory jsou velké, pěkné a zdravé.

Brambory se letos urodily

Českokrumlovsko - Úrodu brambor si letos celkem pochvalují zemědělci. Brambory jsou poměrně velké, pěkné a zdravé.

Tak vypadá speciální a hodně ostrý bramborový salát od Jiřího Vrzala

Nejbáječnější bramborový salát umí kamarád Jožo

Třebestovice - Jiří Vrzal je známý pěstitel. Na své nevelké zahrádce oťukává melouny, zda už jsou správně zralé, indické okurky kalabasy se mu pnou po mohutné borovici, na záhonech má v těchto dnech spoustu paprik a španělská rajčata kumato.

Zahrádkáře zahrádkáři soutěží oo nejkrásnější jablko.

Zahrádkáři soutěží o nejkrásnější jablko

Kladno - Výstavu Plody podzimupořádají odčtvrtka do soboty kladenští zahrádkáři v Kleinerově ulici v Kladně. Součástí akce je čtrnáctý ročník soutěže O nejkrásnější jablko Kladenska.

Výška rostlin, tvar listů i charakteristická vůně. Vše je téměř identické s konopím setým, leč chyba lávky! Technické konopí neobsahuje látku THC a využívá se ryze hospodářsky. Vyrábí se z něj provazy a izolační materiály.

Krádeže je už nechávají v klidu. Policii nevolají

Havlíčkobrodsko - S krádežemi úrody zemědělci na Havlíčkobrodsku počítají už dopředu. Vědí, že společně s nimi budou, především brambory, kukuřici nebo mák, sklízet i ti, kteří na to nemají právo.

Den mouky pořádalo tuto sobotu v Chanovicích Vlastivědné muzeum dr. Hostaše v Klatovech ve spolupráci s obcí Chanovice. Výstavu různých druhů obilnin a mouky si na snímku prohlížejí Kristína (vlevo) a Jaroslava Opltovy z Chanovic.

Ve skanzenu vonělo pečivo

CHANOVICE /AKTUALIZOVÁNO - Fotogalerie/ - Návštěvníci chanovického Dne mouky mohli ochutnat sladké i slané výrobky z mouky

Výstavu navštívily  také studentky třídy V3 Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Kladno, náměstí E. Beneše.  A líbila se jim.

Mezinárodní výstava je na téma Brambory a komunikace

Lidice - Kdo nestihl přes léto, má možnost ještě do konce tohoto měsíce navštívit 36. ročník Mezinárodní výtvarné výstavy Lidice. V prostorách Lidické galerie se nachází 1011 prací, z toho 492 ze zahraničí.

Machovští žáci se s vervou pustili do úpravy školní zahrady.

Školní zahradu v Machově zkrášlily jezírko i altánek

Machov - Místní základní škola je zařízením, které se může pochlubit krásně upraveným okolím lákajícím k zastavení nejen obyvatele, ale i řadu turistů. V rámci různých projektů vytvořili totiž žáci u budovy v uplynulých letech například bylinkovou zahrádku, keltský stromový kalendář či poučné pohřebiště odpadků.

Ilustrační foto.

Od sousedů: Brambory jsou v okrese sklizeny asi ze dvou třetin

Jihlavsko - Brambory, bez nichž si nedovede žádný jedlík ani hospodyňka představit život, dozrály v dobré kvalitě a bude jich dostatek.Deníku to oznámil ředitel jihlavské pobočky Zemědělské agentury ministerstva zemědělství Jan Štefka.

SKLIZEŇ JEŠTĚ NESKONČILA. V posledních dnech bylo na Vysočině deštivo, což sklizni brambor nepřálo. Zemědělci se však na polích určitě objeví v tomto týdnu. Má být sucho a tepleji.

Brambory jsou v okrese sklizeny asi ze dvou třetin

Jihlavsko - Brambory, bez nichž si nedovede žádný jedlík ani hospodyňka představit život, dozrály v dobré kvalitě a bude jich dostatek.Deníku to včera alespoň oznámil ředitel jihlavské pobočky Zemědělské agentury ministerstva zemědělství Jan Štefka.

Víchová s Machovou získali na MS stříbro.

Víchová získala další stříbro

Děčín - Největší naděje vkládal děčínský oddíl TJ Kajak na MS v kanoistickém maratonu v Týně n.Vlt. Martiny Víchová, která se chystala k oběma závodům juniorek.

Výstava Život na zahradě

Zahrádkářů i včelařů ubývá, na výstavě bylo ale plno

Ostrava - Víkendová výstava Život na zahradě na ostravské Černé louce neměla o návštěvníky nouzi. K vidění byla zahradní technika, vybavení pro zahrádkáře a kutily, zahradní keramika, květiny, rostliny, okrasné dřeviny a vše, co patří k zahradě.

Brambory se většinou nevyplatí nakupovat v supermarketech. Ceny za kilo tam dosahují astronomických výšek. Brambory za dobrou cenu nakoupíte přímo v šlechtitelských stanicích nebo u soukromníka.

Ceny brambor: někde je rozdíl až pět korun za kilo

Havlíčkův Brod - Ceny brambor v obchodech a zvláště v supermarketech šly na podzim výrazně nahoru. Vůbec nejdražší brambory jsou v Havlíčkově Brodě k sehnání v supermarketu Billa, kde jsou prodávány až okolo 11,45 korun za kilogram. Vedoucí prodejny Petr Červín však tuto částku odmítl komentovat.

Ilustrační foto

Co se ve středověku jedlo a jak to dopadlo?

V tomto dílu seriálu Báje a pověsti regionu si řekneme něco o středověké kuchyni a stravování. V dnešní moderní kuchyni by byly recepty našich předků asi nepředstavitelné. Ale každopádně stojí za to něco si o nich a jejich vzniku říci.