Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

Ilustrační foto

Děti na louce poznávaly život zvířat

Vrchlabí - Téma Hrajeme si se zvířátky oslovilo letos při tradiční akci Louka plná dětí, pořádané ekologickým oddělením Správy Krkonošského národního parku, celkem 235 účastníků.

Letošní sklizeň brambor začala také ve šlechtitelské stanici společnosti Vesa Velhartice v České Bělé na Havlíčkobrodsku.

Monika láká pěstitele brambor

Česká Bělá - Letošní sklizeň brambor začala také ve šlechtitelské stanici společnosti Vesa Velhartice v České Bělé na Havlíčkobrodsku.

Ilustrační foto.

Bramboráři čekají průměrnou úrodu

Senožaty - Brambory postrádají kvůli nevalnému počasí kvalitu. Odhalilo to mezinárodní přátelské setkání pěstitelů této rozšířené polní plodiny, které se uskutečnilo včera v Senožatech.

Ilustrační foto

Většina dětí je denně u monitoru přes 2 hodiny

Praha - Dnešní čtyřicátníci si jistě pamatují jeden z častých výchovných pokynů: „Nekoukej pořád do té bedny!“ V době jejich dětství jí ale byla myšlena výhradně televize. Dnes mají děti na výběr mezi obrazovkou televizní, počítačovou a domácím kinem.

Michal Červinka

Rozpadne se kunovický mostek? aneb Nehas, co tě nepálí

Uherské Hradiště - Lhostejnost, to je to, co symbolizují lidová rčení „Nehas, co tě nepálí“, „Co oči nevidí, to srdce nebolí“ nebo „O cizím neštěstí až po obědě“. Všechna mi tak trochu připomínají pomalu chátrající mostek přes Olšavu v Kunovicích.

Několik tisíců porcí jídla bude potřeba na akci Pyro Car. Do přípravy knedlíků se proto ve Škrdlovicích zapojily šikovné hasičky.

Hlad uhasí knedlíky. Škrdlovické plněné

Škrdlovice - Návštěvníci sobotního Pyro Caru hlady rozhodně trpět nebudou! Vědí to škrdlovičtí kuchaři Vlastimil Bucek a Luděk Novotný. S nimi i parta zhruba deseti dívek a žen, které pro nadcházející přibyslavskou hasičskou slávu chystaly a vařily tři tisíce plněných bramborových knedlíků.

Zdeněk Skalička

Jak se dělá kamarádství

Uherské Hradiště - Červenec a srpen, dva přitažlivé měsíce pro každého školáka. Dny spojené s volností, s pohybem a tábory jsou pomalu minulostí. Navštívil jsem o prázdninách některé z táborů. Jen v jednom jsem nachytal kluky a holky, jak se celé dopoledne dívali na televizi, vedoucí jim pouštěli videokazety.

Školní jídelna

Soutěž školních jídelen vyhrála Masarova

Brno - Žáci Základní školy Masarova mohou od nového školního roku chodit na obědy do školní jídelny s chutí. Jejich kuchařky totiž vaří to nejchutnější, nejpestřejší a nejhezčí jídlo v Brně.

Chotkovské slavnosti na zámku Kačina.

Brambory nejsou obyčejnou plodinou, patří jim výstavní prostory na zámku

Svatý Mikuláš - Zvláštní výstavu můžete zhlédnout na zámku Kačina od poloviny srpna do 5. září. „Letošní rok byl vyhlášen Mezinárodním rokem brambor a Národní zemědělské muzeum Praha se připojuje k oslavě této významné plodiny, která se stala věhlasným fenoménem, potravinou a významnou surovinou,“ uvedla Lucie Zuzová z muzea na Kačině.

Ilustrační snímek

Pivo za kilo brambor? Anglická restaurace tím láká zadlužené

Edgefield, Velká Británie – Představte si, že za pivo zaplatíte kilem brambor nebo platem vajec. Nemožné? Nikoli. V restauraci v anglické obci Edgefield se tímto netradičním způsobem rozhodli bojovat proti klesající libře, rostoucím cenám potravin i zadluženosti místních usedlíků.

Bramborové srdce.

Zahrádkář vykopal bramborové srdce

Krnov - Jednadevadesátiletý zahrádkář Stanislav Kovařík z Krnova se může pochlubit bramborovým unikátem. Při vykopávání brambor nalezl v záhonku červený brambor podobný perníkovému srdci.

Aleš Besta (1.FC Brno) v souboji s Miroslavem Holeňákem (Liberec).

Besta začal po zranění zostra

Brno - V závěru loňské sezony ho trápil bolestivý výrůstek na noze, hrát mohl jen s injekcemi. Po sezoně šel na operaci, kvůli které promarodil velkou část letní přípravy.

byvatelům obce Sušany na Chomutovsku vadí chov prasat. Především pak zápach.

V Sušanech si stěžují na zápach z chovu prasat

Sušany u Strupčic - Místní už dlouho sužuje nepříjemný zápach z chovu prasat. Obec s tím nemůže nic dělat. Obyvatelé si už poněkolikáté stěžují na Pavla Vlasáka, který v obci chová okolo tří stovek vepřů. Lidem z okolních domů se nelíbí silný pach hnoje, který podle nich z farmy vychází.

Monolitický kříž  s vytesanou sekerou najdete před radnicí v Josefově.

Jak jsem našel za stodolou starou babu...

Králova Lhota - Jednoduchou krásu třípodlažní zvonice v Králové Lhotě obdivuji už mnoho let. Několikrát se mi podařilo uveřejnit snímek zvonice, ale vždy s okolní zástavbou a nebyl jsem s tím spokojen. Proto jsem hledal v okolí Královy Lhoty vhodné místo, z něhož to zvonici nejvíc sluší.

Nepřeberné množství výpěstků zeleniny, ovoce, květin, bonsají, kaktusů a skalniček mohli lidé spatřit na výstavě v Bruntále.

Zahrádkáři v Bruntále pěstují dokonce i melouny

Bruntál - (FOTOGALERIE) O víkendu to v okolí Květinky u Zdenky v Bruntále hrálo všemi barvami o hodně víc, než jindy. Kromě květin z běžné nabídky zde mohli lidé spatřit nepřeberné množství plodů, bonsají, kaktusů a skalniček, které zde vystavovali místní zahrádkáři.

Velká vzorná kuchařka.

Velká vzorná kuchařka z počátku minulého století

Nedávno jsem o dovolené nahlédl do staré kuchařky B. Jermářové z počátku minulého století. Protože venku pršelo, měl jsem dost času si ji prostudovat. Po krátkém listování mne překvapil morbidní recept č. 91 na přípravu želví polévky.

Ilustrační foto.

Florbalisté Slavičína brali brambory

Slavičín - Úspěšnou herní prověrku mají za sebou florbalisté Slavičína, kteří na kvalitně obsazeném turnaji v Hluku skončili na čtvrtém místě. Valaši v podniku, jehož se zúčastnilo celkem patnáct družstev, nejprve ve skupině porazili Goralia Team, poté podlehli celku Beskyd Selection a skupinu zakončili vítězstvím nad florbalisty ČSKA Ostrava.

Zemědělkyně Jiřina Barešová kontroluje jakost brambor. Kolem ní je vidět dílo zlodějů zemědělských plodin.

Zemědělci bojují se zloději

Jablonecko - Poslední případ se odehrál v Železném Brodě. Zloději se zaměřují především na brambory v dostupných místech.

Ilustrační foto

Sháníte lékaře? Najdete ho na webu

Praha - Pobíhání od jednoho doktora k druhému ve snaze zjistit, zda bere nové pacienty. Strast, která už za pár týdnů Pražanům odpadne. Sdružení praktických lékařů totiž hodlá v nejbližších týdnech po vzoru stomatologické komory na svých stránkách zveřejnit seznam volných lékařů.

Karel Křivánek

Dnes se žije krásně

Fejeton - Je krásné, bleděmodře chladivé letní ráno. Tichučko. Nikdo mi nevolá a nikdo po mně dnes nic nechce. Zdá se, že i Pánbů má prázdniny. V duchu si představuji, jak vykloněný z oblačného okna kouří své první cigáro. Jistě, bledě modré Gitanky.

Ilustrační foto

Slimáci pustoší letošní úrodu

Blanensko - Zahrádkářům na Blanensku ničí úrodu slimáci, kteří se přemnožili. Největší pohromu pro pěstitele představuje slimák španělský.