Kreativ

ŠTÍTEK: bramborový salát

Zvířata v zoo si užila štědrodenní krmení

Brno /FOTOGALERIE/ – Tradiční večeře na Štědrý den bývá u lidí vždy stejná, smažený kapr s bramborovým salátem. To zvířata v brněnské zoo si užila úplně jinou hostinu. Při tradičním vánočním krmení si pochutnala na ovoci, rybách nebo třeba kuřatech.

Na Štědrý den se těšili v domově seniorů

Rakovník- Vánoce jsou nejkrásnějšími svátky vroce. A tak se i dětské domovy a domovy seniorů snaží udělat pro své obyvatele co nejkrásnější. O to se pokusí také vDomově seniorů na Zátiší, kde probíhají každý rok nejen vánoční, ale i silvestrovské oslavy.

Pacienti mohou zajít na ekumenickou bohoslužbu

Šumperk – Na přibližně sto padesát pacientů, kteří budou muset trávit vánoční svátky v Šumperské nemocnici, čeká na Štědrý den malé překvapení. Nemocnice pro ně připravila ekumenickou bohoslužbu.

Strom zdobí bezvěrec i věřící

Děčín – Bývalý ředitel děčínského divadla Rudolf Felzmann se těší na bramborový salát, který bude chodit ujídat i v noci. Pokud ho nedojí, bude pokračovat na Boží hod vánoční

Na Štědrý večer šupina pod talířem

Slovácko /ANKETA/ – Šupina pod talířem pro štěstí, oplatky s medem na stole nebo vonící hrachová polévka, to vše bývá pro lidi na Slovácku součástí štědrovečerního menu. Přestože tradiční kapr a bramborový salát chybí málokde, obvyklé rituály se dům od domu liší.

Jak nepřibrat o Vánocích

Komentář - Vánoční svátky mnozí považují za vysloveně nepřátelské vůči štíhlé linii. A opravdu to obezitologové potvrzují. Lidé během Vánoc přiberou průměrně tři kilogramy a některým se nepodaří kila znovu shodit.

Vánoce si užijí i pacienti v nemocnicích

Frýdek-Místek, Třinec – Smutnější Vánoce než obvykle asi zažijí lidé, kteří nejkrásnější svátky v roce musejí trávit v nemocnicích. Zdravotníci se ale každým rokem snaží pacientům vánoční pobyt v nemocnici v rámci možností co nejvíce zpříjemnit.

Tipy na štědrovečerní stůl

Prachaticko - Základem pro prostření svátečního stolu je dostatek místa. Strkání lokty jeden do druhého kouzlo štědrovečerní večeře ničí.

Také kněží si na Vánoce dávají drobné dárečky

Frýdek-Místek – Většina lidí tráví Vánoce jako dny volna v kruhu rodiny a svých blízkých. Pro římskokatolické kněží jsou to však nejen svátky rodinné pohody a rozjímání, ale také dny zasvěcené službě Bohu i lidem.

Pochlubte se na soutěži svým vánočním salátem!

Prostějov – Myslíte si, že umíte připravit ten nejlepší vánoční salát? Máte šanci to zjistit. Soutěž, v níž hlavní roli hraje právě tato tradiční pochoutka, pořádá opět občanské sdružení Adrenalinsport klub Prostějov.

Polské děti v suchodolské škole

Suchý důl – Pátek 18. prosince se nesl v budově základní a mateřské školy v Suchém Dole ve znamení česko–polského vánočního tvoření. Na základě společného česko–polského projektu „Rozšíření volnočasové, vzdělávací a kulturní spolupráce Radków – Suchý Důl“ v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika - Polská republika 2007-2013 přijely do Suchého Dolu tři desítky školáků z polských Vambeřic.

Štědrý večer oslavili v předstihu

České Budějovice – Do vánočních svátků zbývá ještě více než týden, ale v českobudějovické restauraci Sparta již v úterý voněl smažený kapr, svítil stromeček a zněly koledy. Český červený kříž tu totiž pořádal Štědrý den v předstihu.

Soutěžili o nejlepší štědrovečerní tabuli

Kladno/FOTOGALERIE/ - Svou nápaditost a smysl pro detail, ale také znalost a pečlivost představovali včera studenti Střední hotelové školy Kladno, kteří soutěžili v rámci projektového dne o nejhezčí štědrovečerní tabuli a nejchutnější bramborový salát.

Hasiči rozdali poděkování za pomoc

Topol – V požární zbrojnici se v pátek uskutečnila hasičská výroční schůze, při které členové SDH Topol rozdali za sebe a město Chrudim písemná poděkování všem, kteří pomáhali povodní postižené vesnici Bludovice nebo její obyvatele podpořili příspěvkem do humanitární sbírky.

Myslíte, že bude na Vánoce sníh?

Zlínský kraj /SKÓRE DENÍKU/ - Ideálním obrazem Vánoc je byt provoněný jehličím, dárky, kapr, bramborový salát, a venku krásně bílo. Myslíte si, že letošní svátky budou na sněhu?

Vánoční menu tradičně i netradičně

Štědrý večer patří k nejkrásnějším v roce. V slavnostně vyzdobených bytech se rozzáří vánoční stromky, rodiny zasednou ke společné večeři, děti se těší na dárky. Tomu všemu předchází spousta příprav, vaření, smažení a pečení. A ještě před tím rozhodování, co rodině naservírovat – zůstaneme u tradiční smažené ryby s bramborovým salátem nebo letos vyzkoušíme něco nového? Složit slavnostní menu tak, aby chutě ladily a všichni byli spokojení, není snadné. Pro inspiraci vám přinášíme několik možností. Všechny recepty mají ale jedno společné: základem jsou kvalitní výchozí suroviny.

Ryba na vánoční stůl: slavnostně a netradičně

K tradičním pokrmům, servírovaným na Štědrý večer, patří bezesporu kapr. V mnoha rodinách se připravuje klasicky – obalený v trojobalu a smažený v oleji. Přílohou bývá bramborový salát. Rybu – a nemusí být zrovna z českých rybníků – lze ale upravit na řadu dalších, a asi i zdravějších způsobů. A když místo salátu z brambor a majonézy obložíme maso spoustou čerstvé zeleniny, konečný výsledek bude nejen chutný, ale i oku lahodící.

Veselé vánoční hody...

Atmosféra Vánoc na nás již dýchá na každém kroku. Slavnostně vyzdobená města září vánočními stromy, horký punč voní ulicemi. Za několik dní se i naše domácnosti obléknou do slavnostního hávu. Podle tradice bychom celý Štědrý den měli držet půst, abychom viděli zlaté prasátko. Ale štědrovečerní večeře – to už je něco jiného. Měla by být plná laskomin, cukroví a jiných dobrot. Na té české vánoční tabuli by neměla chybět rybí polévka, smažený kapr a bramborový salát. Jenomže – doba si žádá své. Slavnostní menu může být i netradiční a odlehčené.

Divadelníci si pěkně zavařili

Uherské Hradiště – Že se Slováckému divadlu daří, je dostatečně známo. Slova o tom, že si divadelníci rozumějí, potvrzují i v divadelním zákulisí. Důkazem je už sedmý ročník originální akce s názvem Labužnický festival.

Vánoční rady nejen pro diabetiky: Zaostřeno na cukry a alkohol

Konec roku bývá vždycky náročný. Chceme vyřešit všechny resty, musíme uklidit byt, nakoupit dárky a absolvovat tradiční večírky. K tomu všemu máme tendence se přejídat a častěji posilňovat alkoholem. Ještě těžší je konec roku pro diabetiky, kteří se musí držet zkrátka a musí dodržovat dietní režim. Jde to vůbec zvládnout?

Jihomoravané kupují jedličky. S rybou čekají

Jižní Morava /ANKETA, TÉMA/ – Ježíšek potřebuje místo, kam by nadílku složil. Kdo se celý den postil a viděl zlaté prasátko, se zase chce večer pořádně najíst. Ozdobený stromek a smažený kapr s bramborovým salátem patří neodmyslitelně k Vánocům. Zatímco jehličnany nakupují Jihomoravané již nyní, ryby nechávají až na poslední chvíli.

Ne všichni pečou cukroví doma

Novjičínsko – Smažený kapr, bramborový salát, hrachová či rybí polévka. To jsou tradiční pokrmy svátků vánočních svátků, mezi které se neoddiskutovatelně řadí také vánoční cukroví. To se v mnoha domácnostech peče podle rodinných receptur dědících se z generace na generaci, avšak mnoho lidí si také nechává sladké pochoutky upéct na objednávku.

FOTOGALERIE: Vánoční strom svítí už i v Kutné Hoře

Kutná Hora - Také ve městě stříbra už svítí vánoční strom. Na Palackého náměstí se rozzářil na pokyn osmileté Barborky Sedláčkové v pátek, v sedmnáct hodin. Přítomným, mimo jiné, zazpívaly děti z MŠ Benešova a skupina Lisopea, byl vyhlášen vítěz soutěže o nejlepší bramborový salát, přímo na náměstí byl k vidění i živý betlém a ke stovkám Kutnohořanů také promluvil farář Jan Uhlíř.

Až nám perník zavoní

V. Mýto - Až nám perník zavoní je název výstavy, která v úterý začne v Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě. Zpříjemní adventní čas i dobu mezi svátky a začátek nového roku.

Ilustrační foto.

Vánoční menu tradičně i netradičně

Rybí polévka, bramborový salát a obalovaný kapr – to je tradiční představa svátečního štědrovečerního menu. Slavnostní stůl si žádá slavnostní pokrm. Možností je ale více.

Ilustrační foto.

Vánoce dělají maličkosti...

Vánoce nejsou jen dárky, koledy nebo kapr s bramborovým salátem. Podstatná je jedinečná, slavnostní a trochu tajemná atmosféra, kterou doma nemíváme každý den. Světla, barvy, dekorace, rolničky, prskavky – i takové malé drobnosti, správně sladěné dohromady, dokážou vykouzlit "velké" Vánoce.