Kreativ

ŠTÍTEK: bramborový salát

Povánoční slevy a nákupy. Ilustrační foto.

Slevy? Kdepak! Nízké ceny vám spíš sáhnou hluboko do kapsy

Vánoční nákupní horečku vystřídala lavina novoročních slev. A tak se řada Čechů téměř ihned od bramborového salátu a kapra opět vydala na lov vysněných kousků za „výhodné“ ceny. Obří „slevy“ či „výprodeje“ zaplavily většinu obchodních řetězců a internetových obchodů. Snaží se zbavit loňských modelů a vyždímat zbytky finančních prostředků, často i s pomocí nekalých praktik a fiktivních slev. Obchodní žně začaly.

Chlebíček store

Tradiční pochoutka jinak? Chlebíček store nabízí veganskou verzi

Čekáte návštěvu a chcete připravit pohoštění, které uspokojí vegany a vegetariány? Pokud si nedokážete večírek představit bez chlebíčků, můžete je objednat v bistru Chlebíček store. A samozřejmě se tam můžete stavit i na něco dobrého, až vás popadne jen malý hlad.

Vimperští spálili kalorie.

Vimperští spálili kalorie

Vimperk – Kdo přes svátky přespříliš hřešil nad mísou s cukrovím či se ládoval bramborovým salátem a řízky, měl jedinečnou šanci své provinění napravit.

Rokycanští hledali krále bramborového salátu

Salátové klání: letos 24 vzorků

Rokycany – Sousedé, přátelé a známí z rokycanské čtvrti Pod Čilinou mají sváteční období spojené se soutěží o nejchutnější bramborový salát. Tentokrát se sešlo 24 talířů!

Bramborový salát

Večeře pro bezdomovce

Chrudim – Již dvanáctým rokem pořádala společnost SOPRE CR štědrovečerní večeři pro uživatele noclehárny a nízkoprahového centra v Chrudimi.

Letos se vybíralo ze 13 vzorků.

OBRAZEM: U Reichertů se volil nejlepší bramborový salát

Příbram - Už po jedenácté se v hospodě U Reichertů na Březových Horách na první svátek vánoční sešli milovníci a hlavně tvůrci bramborového salátu, aby určili, kdo z nich dělá ten nejlepší. Letos se vybíralo z celkem 13 vzorků. Donesené saláty pořadatelé naservírovali na talířky a tříčlenná porota ochutnávala a zapisovala si, který z nich se jim zdál nejlepší.

Ze soutěže o nejlepší bramborový salát.

Muži se pochlubili saláty. Možná naposledy

Tachov – K vánočním tradicím v Tachově patří už 23 let soutěž o nejlepší bramborový salát dělaný výhradně mužskou rukou. Letošní ročník byl možná poslední a jeho vítězem se stal Petr Burda.

Z vánočního setkání dětí z kosteleckého střediska pro uprchlíky se seniory.

Služba o Vánocích? Ve středisku bývá větší klid

Kostelec nad Orlicí - Hotový Babylon. Tolik národností a různorodých kultur byste sotva jinde v kraji našli na jednom místě. V pobytovém středisku v Kostelci nad Orlicí strávily vánoční svátky více než dvě stovky čekatelů na azyl.

Vepřové hody a Vánoce na Blátě.

OBRAZEM: Vánoce na Blátě se konaly skutečně na blátě

Bláto - Předvánoční akci uspořádala v sobotu 22. prosince Farma Bláto nedaleko Uhlířských Janovic. Návštěvníky hned po příchodu přivítala vůně vepřových hodů.  A málokdo dokázal odolat nabídce čerstvého ovaru, tlačenky nebo zrovna uvařené jitrnice. Nechyběl ani bramborový salát, ale obalovaného kapra nahradily smažené sýry z produkce farmy. Mléčné výrobky si bylo možné zakoupit v místní prodejničce.

Prodej kaprů z Tovačova.

Kaprů je dostatek, zdražení je jen nepatrné

Sehnat šupináče na štědrovečerní tabuli je v těchto dnech alfou a omegou předvánočního shonu. Kaprů je dostatek, ale pokud chtějí lidé na večeři netradiční rybu - například lososového pstruha, štiku nebo sumce, měli by si rozhodně pospíšit.

Příprava na Vánoce v ženské věznici ve Světlé nad Sázavou.

OBRAZEM: Ve věznici se odsouzené už připravovaly na Vánoce

Světlá nad Sázavou – V ženské věznici ve Světlé nad Sázavou si odsouzené, které studují provozní služby v místním školském vzdělávacím středisku, ve středu 19. prosince vyzkoušely přípravu štědrovečerní večeře. Ve věznici jde už o tradiční akci, která se tady koná každý rok.

Prodej vánočních kaprů. Ilustrační foto

Vánoční kapry Brňané koupí i na Štědrý den

Brno /ANKETA/ – Smažený v trojobalu s bramborovým salátem, na černo, na medu či v jiné úpravě. Spousta brněnských rodin bude jíst na Štědrý večer kapra nebo jinou rybu. V těchto dnech je lidé nakupují. Kdo nestíhá, sežene je i na Štědrý den.

Šneci.

Zpestřete si Štědrý den šnečími specialitami v nové Bistrotéce Valachy

Zkraťte si čekání na Ježíška neobvyklým gurmánským zážitkem. Nová Bistrotéka Valachy, která se v těchto dnech otevřela ve zrekonstruovaném Obchodním domě Zlín, chystá na 24. prosince speciální lahůdku pro všechny, kteří si tento den chtějí zpříjemnit gurmánským zastavením v duchu tradic první republiky.

Česko zpívá koledy 2018. I přes vytrvalé sněžení si cestu k Domečku Hořovice našly desítky lidí.

OBRAZEM: Česko zpívalo koledy a Berounsko s ním

Berounsko - A je to za námi. Celorepublikový projekt Deníku 'Česko zpívá koledy' přilákal celkem na čtyři místa v okrese na desítky občanů, kteří si našli čas a odešli od rozpečeného cukroví, aby společně se svou rodinou, bližními nebo třeba jen se známými zazpívali několik koled… I když to není vlastně správné tvrzení.

Kondiční trenér Jakub Šigut si nedokáže představit život bez pohybu.

Místo bramborového salátu běh. Sportovci vyrazí na vánoční závod

Znojmo – Běhání zažívá boom. A aktivní sportování už více než osmatřicet let podporuje Vánoční běh Elektrokov Znojmo. „Jde o skoro čtyřicetiletou nepřerušenou tradici,“ shodují se v rozhovoru jedni z hlavních organizátorů Ida Holíková z organizace Znojemské běhaní a Jakub Šigut působící v oddíle Rabbits Znojmo. Oba spolky několik let spojují síly při pořádání akce, která patří mezi nejoblíbenější sportovní události roku v regionu. Letošní ročník odstartuje na první svátek vánoční v deset dopoledne ve znojemských Husových sadech.

Hotel Horizont - Pec pod Sněžkou

Vánoce v Krkonoších? Téměř vyprodáno!

Pec pod Sněžkou - Kdo by snad chtěl ještě teď, na poslední chvíli sehnat vánoční pobyt v nejnavštěvovanějších českých horách, je téměř bez šance. Drtivá většina hotelů, pensionů a chat má totiž plno, bez ohledu na (zatím chybějící) sníh i (vyšší) ceny.

Vánoční trhy na Zelném trhu a Moravském náměstí v Brně

V Česku odstartovaly vánoční trhy. Náměstí oblékla adventní kabát

Nastal adventní čas – nejkrásnější období celého roku. Snad u nás není vesnička, která by se nezahalila do vánočních šatů. Kouzelná atmosféra vládne na každém kroku. A tak jako kapr a bramborový salát patří na slavnostní tabuli, tak i trhy jsou tradiční neodmyslitelnou součástí předvánoční nálady. Nechte se inspirovat a vyražte za zimní pohodou, přivoňte si k punči a svařáku nebo ulovte originální dárky pro své blízké.

Strakonice - Lucie Kolaříková ze Strakonic téměř celý život zasedala při štědrovečerní večeři ke smaženému rybímu řízku. V posledních letech jej však již vynechává a říká: „Změnila jsem pohled na maso, jako na surovinu, takže volím bezmasé vánoční menu.“

Vánoce 2018 kapr

Strakonice - Lucie Kolaříková ze Strakonic téměř celý život zasedala při štědrovečerní večeři ke smaženému rybímu řízku.

Třiašedesát karbaníků si to mezi sebou rozdalo o půlku prasete. Při turnaji Okrouhlecké eso.

Vítěz Okrouhleckého esa bere půlku prasete. Poslední karty, aby se naučil hrát

Okrouhlá /VIDEO/ - Sobotní den zalilo slunce. Přestože první jarní počasí vytáhlo ven spousty cyklistů a výletníků, hospoda v Okrouhlé praská ve švech. Na stoly dopadají půllitry, panáky, sem tam sevřená pěst. A hlavně karty. Červená sedma nakonec, flek, reflek. Hromádky mincí se přesouvají s jednoho rohu stolu na druhý. Turnaj v mariáši ve třech Okrouhlecké eso je v plném proudu.

Ilustrační foto

Jaké dárky udělaly radost sportovcům Rakovnicka?

Rakovnicko - Jak tráví vánoční svátky fotbalista Marek Tvrz, florbalista Vít Němeček, florbalistka Martina Řepková, hokejbalista Martin Tvarůžek, závodnice v aerobiku Žaneta Palčeková či pozemní hokejista Pavel Hraba? Dodržují vánoční tradice, a co jim udělá největší radost? To se dozvíte v následujících řádcích. 

103letý Josef Mrkvička z ostravského Domova pro seniory Kamenec má rád cukroví a vaječný koňak.

Vánoce ve 103 letech slaví doušky vaječného koňaku

Nejstarší obyvatel Domova pro seniory (DPS) Kamenec ve Slezské Ostravě má svůj zažitý rituál. Když to nohy dovolí, sám vyrazí ve čtvrtém patře ke kalendáři, aby zjistil, jaký je právě den a zůstal v obraze. 

VOJTA KIĎÁK TOMÁŠKO letos oslavil životní jubileum. Dobrá zpráva je, že kytaru na hřebík zatím nepověsí.

Ať zůstanu stejnej, tak moc to nestojí, přeje si „Toulavej“

Loket – Ke svému vánočnímu koncertu zvolil letos „Toulavej z Lokte“ Vojta Kiďák Tomáško neobvyklé prostředí. Jak říká, běžně si sem chodí půjčovat knížky, tentokrát přišel pohladit po duši svými písničkami. Zahrál a zazpíval totiž v atriu loketské knihovny.

Letos soutěžil rekordní počet salátů.

Den po Vánocích se soutěžilo o nejlepší bramborový salát

Příbram /FOTOGALERIE/ – Dvacet jedna vzorků domácího bramborového salátu se sešlo na první svátek vánoční v podvečer v restauraci u Reichertů na Březových Horách. Konala tam totiž tradiční soutěž o nejlepší bramborový salát. Letošní ročník byl do počtu účastníků rekordní.

Petra Surynková.

Pravé české Vánoce oslavili Češi také v USA

Benešovsko /ROZHOVOR/ Tradiční české vánoční zvyky se nedodržují jen v České republice. I ve vzdálenějších zemích, kde ale žijí větší komunity Čechů, se můžeme během Vánoc setkat jak s tradičním kaprem, tak i bramborovým salátem. Nejinak tomu je i na Floridě, kde již skoro čtvrt roku pobývá česká vědkyně z Vlašimi, Petra Surynková. Ta se svými známými a kamarády, kteří také pocházejí z České republiky, oslavila pravé české Vánoce.

Vánoce v USA pohledem české vědkyně z Vlašimi, Petry Surynkové.

Pravé české Vánoce oslavili Češi také v USA

/ROZHOVOR/ Tradiční české vánoční zvyky se nedodržují jen v České republice. I ve vzdálenějších zemích, kde ale žijí větší komunity Čechů, se můžeme během Vánoc setkat jak s tradičním kaprem, tak i bramborovým salátem. Nejinak tomu je i na Floridě, kde již skoro čtvrt roku pobývá česká vědkyně z Vlašimi, Petra Surynková. Ta se svými známými a kamarády, kteří také pocházejí z České republiky, oslavila pravé české Vánoce.

Adventní trhy skončily charitativní večeří Mladá Boleslav

OBRAZEM: Adventní trhy skončily charitativní večeří

Mladá Boleslav - Dlouhými frontami a všeobecně nemenším zájmem skončily v sobotu 23. prosince na Výstavišti boleslavské adventní trhy. Ty byly od 1. prosince poprvé situovány právě sem a přilákaly podle slov z radnice bez mála 30 tisíc návštěvníků.