Frýdek-Místek - Deník během víkendu oslovil několik lidí s tím, jestli si na Vánoce kupují tradičního kapra. Drtivá většina oslovených si nedovede bez této ryby štědrovečerní večeři vůbec představit.
Praha - Mít ke štědrovečerní večeři něco jiného než kapra nebo řízek s bramborovým salátem? Vyjet na Vánoce k moři nebo někam jinam mimo domov? Na tyto myšlenky lze v našich končinách skoro jistě zapomenout.
Příbram – Typickou přílohou ke smažené rybě či řízku o štědrovečerní večeři je ve většině domácností bramborový salát. O jeho výrobě se nejen mezi hospodyňkami, ale i u piva v hospodě vedou nekonečné debaty. S uzeninou nebo bez, s majolkou nebo s jogurtem, s cibulí nebo bez… Který je ale ten nejlepší?
Smažený kapr, bramborový salát a samozřejmě kila cukroví. A to vše nejlépe zapít vaječným koňakem. Vánoce se pro řadu lidí nesou nejen ve znamená sváteční pohody a vytouženého klidu, ale také přejídání. Podle statistik většina lidí během této doby přibere. V průměru dvě až čtyři kila.
Praha - Kapra střídá losos, kuřecí řízek nebo vinná klobása, bramborový salát ale zůstává. Jak a odkud se zeleninová pochoutka na štědrovečerní stůl dostala, nikdo neví. Pravda ale je, že jen málokdo si bez něj dokáže Vánoce představit.
Hodonínsko - Kapr na černo, na bylinkách nebo klasicky v trojobalu. Taková pochoutka přistává na štědrovečerním stole v mnoha českých rodinách. Přestože některé dávají přednost jiné rybě, pokrmy z kapra jsou klasikou. „U nás kromě kapra připravujeme i vepřové řízky a lososa. Každý má rád něco jiného. Manžel si dává trojboj," prozradila s úsměvem Petra Ševelová z Ratíškovic.
Kutnohorsko – Štědrý večer nemusíte trávit sami. Ať již z jakéhokoliv důvodu nemáte společníka ke štědrovečernímu stolu, můžete na tradiční menu vyrazit do společnosti.
Praha – Prodejci těsně před Vánoci zlevňují potraviny v řádu desítek procent. V aktuálních letákových akcích je možné na štědrovečerním a silvestrovském menu ušetřit v průměru přes 35 procent. Vyplývá to z průzkumu společnosti Česká distribuční.
Blanensko - Smažený kapr s bramborovým salátem. Jinak si večeři na Štědrý den neumí mnozí lidé ani představit. Kdo ale nevládne rybářskou udicí, musí kapra před Vánoci sehnat někde jinde než přímo v rybníku. Na Blanensku bude takových míst celá řada. Hlavní prodej rybáři zahájí o tomto víkendu. Cena ryb zůstane stejná jako v minulém roce.
Východní Čechy - Opět po roce tu máme svátky klidu a míru. Vánoce jsou u většiny lidí velmi oblíbené. Pro ty, kteří řeší problém jak zhubnout, však nastává období odříkání a těžkého odolávání. A buďme upřímní, kdo z nás už někdy dokázal říct „ne" vonícím vanilkovým rohlíčkům, krásně nazdobeným perníčkům nebo plněnému vosímu hnízdu?
Praha /ROZHOVOR/ - Chvíli naoko zadumaně přemýšlel. „Letošní Vánoce? Budou letos pravděpodobně někde na jihu. Kde budu vlastně? Jo, na Novém Zélandu," usmívá se kajaká Vavřinec Hradilek, stříbrný olympijský šampion z Londýna a mistr světa.
Východní Čechy - Opět po roce tu máme svátky klidu a míru. Vánoce jsou u většiny lidí velmi oblíbené. Pro ty, kteří řeší problém jak zhubnout, však nastává období odříkání a těžkého odolávání. A buďme upřímní, kdo z nás už někdy dokázal říct „ne" vonícím vanilkovým rohlíčkům, krásně nazdobeným perníčkům nebo plněnému vosímu hnízdu?
Východní Čechy – Opět po roce tu máme svátky klidu a míru. Vánoce jsou u většiny lidí velmi oblíbené. Pro ty, kteří řeší problém jak zhubnout, však nastává období odříkání a těžkého odolávání. A buďme upřímní, kdo z nás už někdy dokázal říct „ne" vonícím vanilkovým rohlíčkům, krásně nazdobeným perníčkům nebo plněnému vosímu hnízdu?
Východní Čechy – Opět po roce tu máme svátky klidu a míru. Vánoce jsou u většiny lidí velmi oblíbené. Pro ty, kteří řeší problém jak zhubnout, však nastává období odříkání a těžkého odolávání. A buďme upřímní, kdo z nás už někdy dokázal říct „ne" vonícím vanilkovým rohlíčkům, krásně nazdobeným perníčkům nebo plněnému vosímu hnízdu?
Hradecko - Smažený kapr, bramborový salát a samozřejmě kila cukroví. A to vše nejlépe zapít vaječným koňakem. Vánoce se pro řadu lidí nesou nejen ve znamená sváteční pohody a vytouženého klidu, ale také přejídání. Podle statistik většina lidí během této doby přibere. V průměru dvě až čtyři kila.
Východní Čechy - Opět po roce tu máme svátky klidu a míru. Vánoce jsou u většiny lidí velmi oblíbené. Pro ty, kteří řeší problém jak zhubnout, však nastává období odříkání a těžkého odolávání. A buďme upřímní, kdo z nás už někdy dokázal říct „ne" vonícím vanilkovým rohlíčkům, krásně nazdobeným perníčkům nebo plněnému vosímu hnízdu?
Pelhřimovsko – Štědrovečerní tabuli si jen málokdo dokáže představit bez kapra a bramborového salátu. Dobrou zprávou je, že cena za kilo zůstává na Pelhřimovsku, v Deníkem oslovených rybárnách, stejná jako loni.
Vyškovsko - Jedním ze znaků toho, že se Vánoce nezadržitelně blíží, jsou i prodejci zabalení do mnoha vrstev oblečení, s prokřehlými prsty, kteří v kádích zákazníkům loví podle jejich přání ty nejhezčí šupináče. Už koncem týdne budou k dostání i na Vyškovsku. V teple kamenných prodejen ovšem zájemci čerstvou rybu koupí už nyní.
Přeštice – Tradiční vánoční pochoutka byla hlavním bodem sobotního odpoledne v restauraci Na Kosině v Přešticích. Konal se zde totiž první ročník soutěže o nejlepší bramborový salát.
Malé Přítočno – Debaty o tom, kdo má doma nejlepší bramborový salát patří k předvánočnímu koloritu nejen mezi ženami, ale i muži. Dát odpověď na tuto otázku se rozhodli v Malém Přítočně, kde v prostorách obecního úřadu spořádali první ročník soutěže o nejchutnější tradiční vánoční pochoutku.
Karlovarsko - Nedokážete si Vánoce představit bez bramborového salátu a kapra? V tom případě mají pro vás rybáři dobrou zprávu. Zdražovat se nebude, tedy alespoň ne v prodejnách, které provozují samotní rybáři. Že ceny oproti loňsku neporostou, potvrzují i předsedové Českého rybářského svazu Božičany Ernest Ješík a za Karlovy Vary Michal Blahůšek.
České Budějovice – Slavnostní stůl, na kterém nechybí smažený kapr s bramborovým salátem, cukroví, malý dárek, koledy a setkání se známými, to vše si ve čtvrtek užili klienti českobudějovického spolku Českého červeného kříže.
Vánoční svátky jsou období, kdy se asi více než jindy vracíme k tradičním zvykům. Jenže které dodržovat, když nežijete v zemi, kde jste se narodili? Herečka Chantal Poullain sice pochází z Marseille, ale v tom, jak slavit Vánoce, má jasno. Slaví po česku, i když některé věci jí prý zpočátku dělaly trochu potíže. Než vyladila k dokonalosti takový bramborový salát, trvalo to prý asi tři roky.
Česká Lípa - Chodilo se tam na grilovaná kuřata, na žemlovku, na chlebíčky nebo na výborný vlašský či bramborový salát. Někdo tam chodil jako malý s tátou, někoho zasvěcovala do tajů dobrot babička. A všichni na to dnes nostalgicky vzpomínají.
České Budějovice - Vědec Petr Blabolil působí na Hydrobiologickém ústavu Biologického centra pracoviště Akademie věd v Českých Budějovicích. „Ctím tradice, na vánočního kapra nedám dopustit. Na štědrovečerním stole jsou u nás každoročně řízky z kapra s bramborovým salátem," říká.
Střední Čechy /FOTOGALERIE/ - Osmý ročník Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu, které se dnes konalo ve středočeském Mratíně, vyhrál počtvrté za sebou šéfkuchař Martin Pánek se svým týmem. „Příští rok už se asi nezúčastním, štěstí nejde pokoušet pořád dokola," řekl krátce po vyhlášení výsledků čtyřnásobný mistr.
Tříčlenná porota v sobotu v Hotelovém domě v Petrovicích vybírala nejchutnější bramborový salát a silvestrovské jednohubky. Tuto soutěž pořádal Český svaz žen a její součástí byla také taneční a hudební vystoupení a módní přehlídka.
Rokytnice v Orlických horách - Druhou listopadovou sobotu se v rokytnické školní jídelně konal již druhý ročník soutěže o nejlepší bramborový salát a jablečný závin.
Region - Milujete, když se z kuchyně začne linout vůně vánočního cukroví? Přesně ta doba se blíží. Pokud jste přesvědčeni, že nejlepší recept na vanilkové rohlíčky máte právě vy (možná je to ten po babičce), pak hledáme právě vás. Stejně jako ty, kdo rádi experimentují a baví je vymýšlet vlastní verze osvědčených jídel.
Rokytnice v O. h. – Druhou listopadovou sobotu se v rokytnické školní jídelně konal již druhý ročník soutěže o nejlepší bramborový salát a jablečný závin.
Východní Čechy - Milujete, když se z kuchyně začne linout vůně vánočního cukroví? Přesně ta doba se blíží. Pokud jste přesvědčeni, že nejlepší recept na vanilkové rohlíčky máte právě vy (možná je to ten po babičce), pak hledáme právě vás.
Východní Čechy - Milujete, když se z kuchyně začne linout vůně vánočního cukroví? Přesně ta doba se blíží. Pokud jste přesvědčeni, že nejlepší recept na vanilkové rohlíčky máte právě vy (možná je to ten po babičce), pak hledáme právě vás.
Severní Čechy - Milujete, když se z kuchyně začne linout vůně vánočního cukroví? Přesně ta doba se blíží. Pokud jste přesvědčeni, že nejlepší recept na vanilkové rohlíčky máte právě vy (možná je to ten po babičce), pak hledáme právě vás. Stejně jako ty, kdo rádi experimentují a baví je vymýšlet vlastní verze osvědčených jídel.
Severní Čechy - Milujete, když se z kuchyně začne linout vůně vánočního cukroví? Přesně ta doba se blíží. Pokud jste přesvědčeni, že nejlepší recept na vanilkové rohlíčky máte právě vy (možná je to ten po babičce), pak hledáme právě vás. Stejně jako ty, kdo rádi experimentují a baví je vymýšlet vlastní verze osvědčených jídel.
Po roce Vánoce, Vánoce přicházejí! A doprovází je každoroční obavy o udržení štíhlé linie. Cukroví a jiné sladkosti, smažený kapr a tučné bramborové saláty. To všechno možná dělá vašim chuťovým buňkám dobře, ale tělo vám za to později pravděpodobně nepoděkuje. Vyzkoušejte letos odlehčené vánoční pečení ze zdravých a přesto lahodných surovin. Uvidíte, bude příjemné si na jaře odpustit výčitky a hubnoucí předsevzetí.
Chlístov – Žádné galeje, ale běžná, drobná práce. Tak vypadá činnost každé volební komise. I té v Chlístově, obci s 261 voličem. Ti žijí nejen v Chlístově nedaleko Benešova, ale také v Žabovřeskách a na Racku.
Valtice /SOUTĚŽ/ – Česká tabule nabídne moravského vrabce, strapačky, na dolnorakouských stolech se zase bude servírovat fašírka s bramborovým salátem, Tafelspitz nebo Beuschel na smetaně. První ročník mezinárodního festivalu Víno bez hranic však láká na víc než jen jídlo a víno.
Prostějov/Suchý – Máte doma buldočka a rádi se seznamujete? Pak se vydejte ve dnech 22. srpna až 24. srpna do obce Suchý u Boskovic. V areálu penzionu Athéna se tu 23. srpna bude konat 8. ročník setkání francouzských buldočků a speciální závod v coursingu.
Kroměříž – Na kroměřížské Šlajze bylo v sobotu od časného rána slyšet jen nahazování prutů. Konaly se tam už tradiční rybářské závody, na kterých se letos pokoušelo z vody vytáhnout co největší rybu na téměř sto třicet rybářů.
Vyškovsko – V průběhu několika měsíců z padesáti na tři sta zdravých jídel denně. Zvyšující se zájem o lehkou stravu a čerstvé suroviny dokládá jediné. Spojení zdravý životní styl není cizí ani lidem z Vyškovska. Tvrdí to alespoň provozovatelé stravovacích zařízení. Řízek s bramborovým salátem nahrazují dušenou rybou dokonce i manuálně pracující muži. Důvody jsou různé. Zájem o své zdraví, ale i zvědavost a chuť objevovat něco nového.