Jeho vpád do Premier League byl fenomenální. Tomáš Souček si po přestupu ze Slavie do West Hamu dokázal rychle podmanit celou Anglii. Český fotbalista si v nejlepší lize světa vysloužil kredit svou pracovitostí na hřišti i bezprostředností při rozhovorech. Jeho hláška s bramborovým salátem se stala legendární.
Na 24. prosince se každoročně těší nejen děti, ale i dospělí. Připravují se na tento den měsíce dopředu. A jak jsou na Štědrý den připraveni některé osobnosti Berounska, jsme zjišťovali v naší anketě. Položili jsme jim tři otázky: 1. Chystáte vosí hnízda nebo včelí úlky? 2. Připravujete bramborový salát se šunkou nebo bez? 3. Na který film se raději podíváte – na Lásku nebeskou nebo Tři oříšky pro Popelku?
Ryba bez kostí je přáním všech, kteří se na Štědrý den rozhodnou naservírovat si vedle bramborového salátu kapra. Kvůli strachu z uvíznutí rybí kosti v krku ale někteří volí raději obalovaný řízek. Podle tradic je však kapří maso s Vánocemi úzce spjato, a tak se může hodit návod, jak kapra naporcovat tak, abyste ho mohli konzumovat bez rizika.
Každý je přesvědčený, že vlastní recept na ten nejlepší bramborový salát. Ať už do něj dáváte hrášek, vejce, kyselé okurky, nebo uzeninu, důležité je především to, zda podle vás patří do typické štědrovečerní přílohy cibule. Pokud totiž cibuli do salátu přidáváte, můžete se po jeho konzumaci cítit nadmutí. Chuť cibule je ale v salátu důležitá. A díky triku mé babičky už vás bramborový salát na Vánoce nadýmat nebude.
Debata o tom, co patří do bramborového salátu, dokáže s lehkou nadsázkou rozvrátit rodiny a rozkmotřit i nejlepší přátele. Jedni jsou přesvědčeni, že do oblíbené štědrovečerní přílohy patří hrášek i cibule, jiní do něj přidávají uzeninu, vajíčko či jogurt. Přísady, které do něj ale přidávala česká buditelka, spisovatelka a autorka kuchařek Magdalena Dobromila Rettigová, by dnes už asi nikdo neocenil.
Bramborový salát je pro většinu českých rodin neodmyslitelnou součástí štědrovečerní tabule. Aby tato tradice mohla potěšit i rodiny, které si ji běžně nemohou dovolit, vznikla v Praze jedinečná iniciativa. Značka Hellmann’s připravila více než tunu bramborového salátu, který bude rozdělen mezi rodiče samoživitele ve dvou desítkách měst.
Vánoce tráví herec Milan Šteindler hlavně v kuchyni, je vášnivý kuchař! Ve svátečním období nedá ale dopustit ani na odpočinek strávený u televize. Jaký připravuje bramborový salát a které pohádky u něj bodují?
Kapr nebo řízek, bramborový salát, pivo, víno i nealko. To je vánoční menu většiny českých domácností. Nechybí ani mnoho druhů domácího cukroví. Jaké je u Čechů oblíbené, co o Vánocích večeří i na čem plánují letos ušetřit, zjišťovala Datová redakce Deníku.
Pořekadlo „tisíc lidí, tisíc chutí“ minimálně platí u vánoční klasiky v podobě bramborového salátu. Někdo se striktně drží tradice, jiní zase naopak rádi experimentují. A právě bramborový salát hrál hlavní roli v 7. ročníku kulinářské soutěže, která se uskutečnila třetí listopadovou sobotu v Heřmanicích na Frýdlantsku.
Když vaříte brambory, zkuste do vody přidat pár kapek octa nebo citrónové šťávy. Chuť brambor se výrazně zlepší. Tuhle fintu, která dokáže vylepšit i chuť starých brambor, znaly už naše babičky. Moc dobře věděly, že si díky tomu brambory udrží více vitaminu C, nebudou se rozpadat, zachovají si barvu a ještě si na nich víc pochutnáme.
Vánoce jsou šťastně za námi. Štědrovečerní večeře chutnala všem a mísa na bramborový salát je opět umytá, uklizená a připravená pro další slavnostní příležitost. Jen ty řízky, kterých jste zase usmažili víc, než jste původně plánovali, jsou ještě stále nějaké v lednici. Jak je správně ohřát, abyste si na nich pochutnali stejně, jakoby se právě dosmažily? Co udělat, aby strouhanka na řízku nebyla vlhká a nebo řízek tvrdý a vysušený?
Chlebíčky nesmí chybět na žádné české slavnostní tabuli. Pojďte si s Deníkem připravit tuto neodmyslitelnou součást silvestra a podívejte se, jak ji správně ozdobit. Gastronaut Pavel Maurer pro Deník také zabředl do palčivé otázky týkající se vajíčkového chlebíčku. Má se jíst od vajíčka, či od šunky?
Pětadvacet vzorků bramborového salátu okoštovali a zhodnotili účastníci 12. ročníku vánoční soutěže v Rokycanech. Na žádném z hlasovacích lístků nechybělo označení talířku číslo 17, pod nímž se skrývalo dílo kuchařky Petry Grímmové.
Už léta se v českobudějovickém Suchém Vrbném scházejí sousedé, aby zhodnotili, kdo právě toho roku připravil nejlepší bramborový salát. Základem jsou sice vždy brambory, ale pak se fantazii kuchařů a variantám receptů meze nekladou.
Tolik druhů bramborového salátu byste těžko hledali i v nejvyhlášenějším lahůdkářství. Na ubrusem pokrytém kulečníkovém stole ve Snack Pivnici Hájek&Hájková v Dobřanech se jich na Štědrý den dopoledne sešlo hned 31 druhů. Konal se zde již 23. ročník ve městě populární soutěže O nejlepší bramborový salát.
Příprava štědrovečerní večeře se letos zase trochu prodraží. Potvrzují to čísla statistiků, která analyzoval datový tým Deníku. Oproti minulému roku sice výrazně zlevnila vejce, dokonce o 28 procent, a také olej o 15 procent, naopak si však lidé připlatí za brambory. Tato základní surovina pro salát zdražila dokonce o 29 procent.
/FOTOGALERIE/ V pořadí svůj šestý rekord bude mít od neděle 18. června zapsán v České knize rekordů superjedlík Radim Dvořáček z Ostravy. Tentokrát poprvé čelil bramborovému salátu, kterého na ostravském Cars & Food Festivalu v Trojhalí spořádal čtyři a půl kila. Nejdříve se na čas měřily první tři kila, ty zvládl Radim Dvořáček za 3,28 minuty.
Tomáš Souček a Vladimír Coufal se těší do Prahy na vysněné finále Konferenční ligy. Čeští fotbalisté natočili video jako turističtí průvodci, ve kterém zvou do české metropole fanoušky West Hamu. Londýňany lákají na historické památky - a Souček ještě na guláš.
Jihlava je nejlevnější. Zatímco celorepublikově stojí polední menu v průměru téměř 178 korun, v krajském městě Vysočiny to je na začátku letošního roku jen 161, informuje aktuální Edenred Restaurant Index. Přitom ještě v lednu 2020 byla průměrná cena menu v Jihlavě ani ne 118 korun.
Nevesele mohou vánoční svátky skončit pro ty, kdo se snaží dojíst všechny dobroty, nachystané na Štědrý den. Nejen kvůli špatné přípravě pokrmů nebo nevhodnému skladování kulinářských skvostů může jídlo způsobit nemalé zažívací obtíže. Každá potravina má prostě svou trvanlivost a tu je dobré respektovat.
Pětadvacet vzorků museli okoštovat účastníci vánoční soutěže bramborových salátů v Rokycanech. „Během jedenácti let konfrontace jde o druhý nejvyšší počet,“ zdůraznil organizátor Petr Štillip před dekorováním vítězky Jany Klukavé.
V komunitní centru v Dobřeni se v pátek sešli tradičně zájemci o Betlémské světlo, které zde rozdávali hasiči spolu s neoficiálním spolkem Karamelky. Celou akci doplňovalo posezení s občerstvením a hlavně soutěž O nejlepší dobřeňský bramborový salát 2022. Vítěze této prestižní kulinářské soutěže vybírali z pěti přihlášených salátů právě Karamelky, které v porotě doplnila i loňská vítězka.
Dva fotbalisté Sigmy Olomouc se před vánoční přestávkou utkali v souboji o lepší bramborový salát. V duelu se proti sobě postavili brankář Jakub Trefil a záložník Pavel Zifčák. Kdo vykouzlil lepší tradiční vánoční přílohu?
Je nezbytnou součástí Vánoc v mnoha rodinách po Česku, ale jaké ingredience jsou ty správné? Deník vyrazil do ulic zjistit, co do bramborového salátu patří, a co zásadně ne.
Fotbalově nebyl rok 2022 pro Tomáše Součka nejvydařenější. Jeho rodina se ale rozrostla o druhou dcerku a celá rodina už se těší na vánoční svátky. Jak je kapitán české reprezentace v Anglii slaví?„Uděláme si české Vánoce. Vždycky si ale jeden dárek schováme i na ráno. Jsme v Anglii, tak chceme trochu držet i anglickou tradici. Většinou proto máme dárek i v ponožce,“ popisuje záložník West Hamu, který se v rozhovoru pro Deník rozpovídal i o slavné hlášce s bramborovým salátem.
Více než padesát prodejních stánků, předvádění řemesel, zabijačkové i rybí speciality, perníky, spousta vánočního zboží a také různí účinkující na pódiu. To byly první prosincovou sobotu adventní trhy v Nedvědici. Součástí programu byla také soutěž v pojídání jednoho kilogramu bramborového salátu. Tu ovládl takřka nepřemožitelný maxijedlík Jaroslav Němec.
Varování ekonomů se plní a většina restaurací musela meziročně zdražit polední menu. Nárůst zaznamenal i král obědových nabídek - kuřecí řízek s přílohou. Ať už je strávník fanouškem vařených brambor, hranolků nebo klasiky v podobě bramborového salátu, za oběd si letos připlatí v řádu desítek korun. Deník zjišťoval, jak se ceny oblíbené položky poledních meníček vyvíjejí v Králohradeckém kraji.
Desátý ročník a při něm rekordní počet osmadvaceti vzorků. Tak se na Štědrý den odehrávala soutěž party rokycanských přátel, spočívající v přípravě bramborového salátu.
/FOTOGALERIE/ Současná covidová situace zasáhla i do vánočního života ve věznicích České republiky. Domů se na svátky nedostanou ani trestanci se vzorným chováním. Duch Vánoc přesto za mříže dorazil.
I tvrdý rocker, na Vánoce zjihne, zpívá koledy, sní porci kapra s bramborovým salátem a věnuje se své rodině. Alespoň současní členové legendární skupiny Olympic – kapelník Petr Janda, baskytarista Milan Broum, bubeník Martin Vajgl a klávesák Pavel Březina – to tak mají. Proč je svátky vždycky rozdělí? A co by si letos přáli od Ježíška?
Chcete na chvíli utéct ze světa přeplněného lineckým cukrovím a smaženými kapry s bramborovým salátem? Třeba vás inspiruje letošní „vánoční hamburger“, který od začátku adventu nabízí svým hostům fastfoodová restaurace Hank Marvin na předměstí skotské metropole Glasgow.
Tomáš Souček vletěl do nového ročníku Premier League ve velkém stylu. A podobně tak i jeho West Ham. "Kladiváři" sice v Newcastlu dvakrát prohrávali, ale nakonec slaví tři body. I díky českému záložníkovi vyhráli 4:2.
Doba a životní styl se kromě stresu vyznačují nadbytkem nevhodných potravins přemírou cukru a tuku. České domácnosti jsou na Vánoce a Silvestra nabité cukrovím, saláty, řízky, chlebíčky, klobásami…
Naše vánočně-novoroční anketa osobností Moravy a Slezska pokračuje. Tentokrát jsme se ptali, jaký je jejich vánoční rituál a jak budou slavit covidové Vánoce a silvestra? V čem budou jiné?
Vánoce. Čas, kdy si i profesionální sportovci mohou s jídlem zahřešit. Své o tom ví i snajpr hokejových Litoměřic Patrik Miškář. Ten prozradil ve vánočním rozhovoru jak to má se stromečkem, cukrovím, ale třeba i se štědrovečerní večeří.
/ROZHOVOR/ Vánoce. Čas, kdy si i profesionální sportovci mohou s jídlem zahřešit. Své o tom ví i snajpr hokejových Litoměřic Patrik Miškář, jenž ještě loni hájil barvy hradeckého Mountfieldu v extralize. Ten prozradil ve vánočním rozhovoru jak to má se stromečkem, cukrovím, ale třeba i se štědrovečerní večeří.
/ROZHOVOR/ Vánoce. Čas, kdy si i profesionální sportovci mohou s jídlem zahřešit. Své o tom ví i snajpr hokejových Litoměřic Patrik Miškář, jenž ještě loni hájil barvy hradeckého Mountfieldu v extralize. Ten prozradil ve vánočním rozhovoru jak to má se stromečkem, cukrovím, ale třeba i se štědrovečerní večeří.
/ROZHOVOR/ Vánoce. Čas, kdy si i profesionální sportovci mohou s jídlem zahřešit. Své o tom ví i snajpr hokejových Litoměřic Patrik Miškář, jenž ještě loni hájil barvy hradeckého Mountfieldu v extralize. Ten prozradil ve vánočním rozhovoru jak to má se stromečkem, cukrovím, ale třeba i se štědrovečerní večeří.
/ROZHOVOR/ Vánoce. Čas, kdy si i profesionální sportovci mohou s jídlem zahřešit. Své o tom ví i snajpr hokejových Litoměřic Patrik Miškář, jenž ještě loni hájil barvy hradeckého Mountfieldu v extralize. Ten prozradil ve vánočním rozhovoru jak to má se stromečkem, cukrovím, ale třeba i se štědrovečerní večeří.
/ROZHOVOR/ Vánoce. Čas, kdy si i profesionální sportovci mohou s jídlem zahřešit. Své o tom ví i snajpr hokejových Litoměřic Patrik Miškář, jenž ještě loni hájil barvy hradeckého Mountfieldu v extralize. Ten prozradil ve vánočním rozhovoru jak to má se stromečkem, cukrovím, ale třeba i se štědrovečerní večeří.
Jaký je váš vánoční rituál? Jak budete slavit covidové Vánoce a silvestra? V čem budou podle vás jiné? Zjistíte ve velké Vánoční anketě Deníku s osobnostmi Moravy a Slezska.
Gurmáni z okresního města i jeho okolí měli ve svátečním čase dostaveníčko při ochutnávce bramborových salátů. Dvě soutěže, které jsme navštívili, měly prestižní náboj a na všech vzorcích byla znát pečlivá příprava.
Saka a politické problémy zanechali v kancelářích úřadů a ve svátečním čase si i nejvyšší představitelé východočeských samospráv na sebe navlékají zástěru a v kuchyni pomáhají s výrobou bramborového salátu. Najdou se mezi nimi však i výjimky, které tradiční vánoční pochoutku "oklestí" pouze na samotné brambory.