Vánoce jsou šťastně za námi. Štědrovečerní večeře chutnala všem a mísa na bramborový salát je opět umytá, uklizená a připravená pro další slavnostní příležitost. Jen ty řízky, kterých jste zase usmažili víc, než jste původně plánovali, jsou ještě stále nějaké v lednici. Jak je správně ohřát, abyste si na nich pochutnali stejně, jakoby se právě dosmažily? Co udělat, aby strouhanka na řízku nebyla vlhká a nebo řízek tvrdý a vysušený?
Chlebíčky nesmí chybět na žádné české slavnostní tabuli. Pojďte si s Deníkem připravit tuto neodmyslitelnou součást silvestra a podívejte se, jak ji správně ozdobit. Gastronaut Pavel Maurer pro Deník také zabředl do palčivé otázky týkající se vajíčkového chlebíčku. Má se jíst od vajíčka, či od šunky?
Pětadvacet vzorků bramborového salátu okoštovali a zhodnotili účastníci 12. ročníku vánoční soutěže v Rokycanech. Na žádném z hlasovacích lístků nechybělo označení talířku číslo 17, pod nímž se skrývalo dílo kuchařky Petry Grímmové.
Už léta se v českobudějovickém Suchém Vrbném scházejí sousedé, aby zhodnotili, kdo právě toho roku připravil nejlepší bramborový salát. Základem jsou sice vždy brambory, ale pak se fantazii kuchařů a variantám receptů meze nekladou.
Tolik druhů bramborového salátu byste těžko hledali i v nejvyhlášenějším lahůdkářství. Na ubrusem pokrytém kulečníkovém stole ve Snack Pivnici Hájek&Hájková v Dobřanech se jich na Štědrý den dopoledne sešlo hned 31 druhů. Konal se zde již 23. ročník ve městě populární soutěže O nejlepší bramborový salát.
Příprava štědrovečerní večeře se letos zase trochu prodraží. Potvrzují to čísla statistiků, která analyzoval datový tým Deníku. Oproti minulému roku sice výrazně zlevnila vejce, dokonce o 28 procent, a také olej o 15 procent, naopak si však lidé připlatí za brambory. Tato základní surovina pro salát zdražila dokonce o 29 procent.
/FOTOGALERIE/ V pořadí svůj šestý rekord bude mít od neděle 18. června zapsán v České knize rekordů superjedlík Radim Dvořáček z Ostravy. Tentokrát poprvé čelil bramborovému salátu, kterého na ostravském Cars & Food Festivalu v Trojhalí spořádal čtyři a půl kila. Nejdříve se na čas měřily první tři kila, ty zvládl Radim Dvořáček za 3,28 minuty.
Tomáš Souček a Vladimír Coufal se těší do Prahy na vysněné finále Konferenční ligy. Čeští fotbalisté natočili video jako turističtí průvodci, ve kterém zvou do české metropole fanoušky West Hamu. Londýňany lákají na historické památky - a Souček ještě na guláš.
Jihlava je nejlevnější. Zatímco celorepublikově stojí polední menu v průměru téměř 178 korun, v krajském městě Vysočiny to je na začátku letošního roku jen 161, informuje aktuální Edenred Restaurant Index. Přitom ještě v lednu 2020 byla průměrná cena menu v Jihlavě ani ne 118 korun.
Nevesele mohou vánoční svátky skončit pro ty, kdo se snaží dojíst všechny dobroty, nachystané na Štědrý den. Nejen kvůli špatné přípravě pokrmů nebo nevhodnému skladování kulinářských skvostů může jídlo způsobit nemalé zažívací obtíže. Každá potravina má prostě svou trvanlivost a tu je dobré respektovat.
Pětadvacet vzorků museli okoštovat účastníci vánoční soutěže bramborových salátů v Rokycanech. „Během jedenácti let konfrontace jde o druhý nejvyšší počet,“ zdůraznil organizátor Petr Štillip před dekorováním vítězky Jany Klukavé.
V komunitní centru v Dobřeni se v pátek sešli tradičně zájemci o Betlémské světlo, které zde rozdávali hasiči spolu s neoficiálním spolkem Karamelky. Celou akci doplňovalo posezení s občerstvením a hlavně soutěž O nejlepší dobřeňský bramborový salát 2022. Vítěze této prestižní kulinářské soutěže vybírali z pěti přihlášených salátů právě Karamelky, které v porotě doplnila i loňská vítězka.
Dva fotbalisté Sigmy Olomouc se před vánoční přestávkou utkali v souboji o lepší bramborový salát. V duelu se proti sobě postavili brankář Jakub Trefil a záložník Pavel Zifčák. Kdo vykouzlil lepší tradiční vánoční přílohu?
Je nezbytnou součástí Vánoc v mnoha rodinách po Česku, ale jaké ingredience jsou ty správné? Deník vyrazil do ulic zjistit, co do bramborového salátu patří, a co zásadně ne.
Fotbalově nebyl rok 2022 pro Tomáše Součka nejvydařenější. Jeho rodina se ale rozrostla o druhou dcerku a celá rodina už se těší na vánoční svátky. Jak je kapitán české reprezentace v Anglii slaví?„Uděláme si české Vánoce. Vždycky si ale jeden dárek schováme i na ráno. Jsme v Anglii, tak chceme trochu držet i anglickou tradici. Většinou proto máme dárek i v ponožce,“ popisuje záložník West Hamu, který se v rozhovoru pro Deník rozpovídal i o slavné hlášce s bramborovým salátem.
Více než padesát prodejních stánků, předvádění řemesel, zabijačkové i rybí speciality, perníky, spousta vánočního zboží a také různí účinkující na pódiu. To byly první prosincovou sobotu adventní trhy v Nedvědici. Součástí programu byla také soutěž v pojídání jednoho kilogramu bramborového salátu. Tu ovládl takřka nepřemožitelný maxijedlík Jaroslav Němec.
Varování ekonomů se plní a většina restaurací musela meziročně zdražit polední menu. Nárůst zaznamenal i král obědových nabídek - kuřecí řízek s přílohou. Ať už je strávník fanouškem vařených brambor, hranolků nebo klasiky v podobě bramborového salátu, za oběd si letos připlatí v řádu desítek korun. Deník zjišťoval, jak se ceny oblíbené položky poledních meníček vyvíjejí v Králohradeckém kraji.
Desátý ročník a při něm rekordní počet osmadvaceti vzorků. Tak se na Štědrý den odehrávala soutěž party rokycanských přátel, spočívající v přípravě bramborového salátu.
/FOTOGALERIE/ Současná covidová situace zasáhla i do vánočního života ve věznicích České republiky. Domů se na svátky nedostanou ani trestanci se vzorným chováním. Duch Vánoc přesto za mříže dorazil.
I tvrdý rocker, na Vánoce zjihne, zpívá koledy, sní porci kapra s bramborovým salátem a věnuje se své rodině. Alespoň současní členové legendární skupiny Olympic – kapelník Petr Janda, baskytarista Milan Broum, bubeník Martin Vajgl a klávesák Pavel Březina – to tak mají. Proč je svátky vždycky rozdělí? A co by si letos přáli od Ježíška?
Chcete na chvíli utéct ze světa přeplněného lineckým cukrovím a smaženými kapry s bramborovým salátem? Třeba vás inspiruje letošní „vánoční hamburger“, který od začátku adventu nabízí svým hostům fastfoodová restaurace Hank Marvin na předměstí skotské metropole Glasgow.
Tomáš Souček vletěl do nového ročníku Premier League ve velkém stylu. A podobně tak i jeho West Ham. "Kladiváři" sice v Newcastlu dvakrát prohrávali, ale nakonec slaví tři body. I díky českému záložníkovi vyhráli 4:2.
Doba a životní styl se kromě stresu vyznačují nadbytkem nevhodných potravins přemírou cukru a tuku. České domácnosti jsou na Vánoce a Silvestra nabité cukrovím, saláty, řízky, chlebíčky, klobásami…
Naše vánočně-novoroční anketa osobností Moravy a Slezska pokračuje. Tentokrát jsme se ptali, jaký je jejich vánoční rituál a jak budou slavit covidové Vánoce a silvestra? V čem budou jiné?
Vánoce. Čas, kdy si i profesionální sportovci mohou s jídlem zahřešit. Své o tom ví i snajpr hokejových Litoměřic Patrik Miškář. Ten prozradil ve vánočním rozhovoru jak to má se stromečkem, cukrovím, ale třeba i se štědrovečerní večeří.
/ROZHOVOR/ Vánoce. Čas, kdy si i profesionální sportovci mohou s jídlem zahřešit. Své o tom ví i snajpr hokejových Litoměřic Patrik Miškář, jenž ještě loni hájil barvy hradeckého Mountfieldu v extralize. Ten prozradil ve vánočním rozhovoru jak to má se stromečkem, cukrovím, ale třeba i se štědrovečerní večeří.
/ROZHOVOR/ Vánoce. Čas, kdy si i profesionální sportovci mohou s jídlem zahřešit. Své o tom ví i snajpr hokejových Litoměřic Patrik Miškář, jenž ještě loni hájil barvy hradeckého Mountfieldu v extralize. Ten prozradil ve vánočním rozhovoru jak to má se stromečkem, cukrovím, ale třeba i se štědrovečerní večeří.
/ROZHOVOR/ Vánoce. Čas, kdy si i profesionální sportovci mohou s jídlem zahřešit. Své o tom ví i snajpr hokejových Litoměřic Patrik Miškář, jenž ještě loni hájil barvy hradeckého Mountfieldu v extralize. Ten prozradil ve vánočním rozhovoru jak to má se stromečkem, cukrovím, ale třeba i se štědrovečerní večeří.
/ROZHOVOR/ Vánoce. Čas, kdy si i profesionální sportovci mohou s jídlem zahřešit. Své o tom ví i snajpr hokejových Litoměřic Patrik Miškář, jenž ještě loni hájil barvy hradeckého Mountfieldu v extralize. Ten prozradil ve vánočním rozhovoru jak to má se stromečkem, cukrovím, ale třeba i se štědrovečerní večeří.
/ROZHOVOR/ Vánoce. Čas, kdy si i profesionální sportovci mohou s jídlem zahřešit. Své o tom ví i snajpr hokejových Litoměřic Patrik Miškář, jenž ještě loni hájil barvy hradeckého Mountfieldu v extralize. Ten prozradil ve vánočním rozhovoru jak to má se stromečkem, cukrovím, ale třeba i se štědrovečerní večeří.
Jaký je váš vánoční rituál? Jak budete slavit covidové Vánoce a silvestra? V čem budou podle vás jiné? Zjistíte ve velké Vánoční anketě Deníku s osobnostmi Moravy a Slezska.
Gurmáni z okresního města i jeho okolí měli ve svátečním čase dostaveníčko při ochutnávce bramborových salátů. Dvě soutěže, které jsme navštívili, měly prestižní náboj a na všech vzorcích byla znát pečlivá příprava.
Saka a politické problémy zanechali v kancelářích úřadů a ve svátečním čase si i nejvyšší představitelé východočeských samospráv na sebe navlékají zástěru a v kuchyni pomáhají s výrobou bramborového salátu. Najdou se mezi nimi však i výjimky, které tradiční vánoční pochoutku "oklestí" pouze na samotné brambory.
Saka a politické problémy zanechali v kancelářích úřadů a ve svátečním čase si i nejvyšší představitelé východočeských samospráv na sebe navlékají zástěru a v kuchyni pomáhají s výrobou bramborového salátu. Najdou se mezi nimi však i výjimky, které tradiční vánoční pochoutku "oklestí" pouze na samotné brambory.
Saka a politické problémy zanechali v kancelářích úřadů a ve svátečním čase si i nejvyšší představitelé východočeských samospráv na sebe navlékají zástěru a v kuchyni pomáhají s výrobou bramborového salátu. Najdou se mezi nimi však i výjimky, které tradiční vánoční pochoutku "oklestí" pouze na samotné brambory.
Vánoce by měly být svátkem klidu, míru a lásky. Na horách by měl padat sníh a na koberce zase jehličí. Není snad nikdo, koho by vánoční atmosféra nepohltila. A tak někdy zapomeneme, že nám štědrovečerní nadílka může způsobit zdravotní i psychické potíže. Jak se na vánoční hody připravit a vše v pohodě a hlavně ve zdraví zvládnout?
Na soutěž o nejlepší bramborový salát, jablečný závin a utopence láká sobotní Rokytnické kuchtění. Začne v 19 hodin ve školní jídelně v Rokytnici v Orlických horách.
Na první pohled triviální věc. Možná dokonce symbol obyčejnosti. Žádné lanýže či kaviár, ale kus masa osmažený v rohlíku a strčený mezi dva krajíce šumavy. Jak říká měsíčník Gurmet - na tom jsme přece všichni vyrostli, protože řízek patří k naší DNA stejně jako plzeňské.
V obci Patokryje se jelo na Patokryjské vlně. Soutěžilo se a moderátor zajímavé akce Zdeněk Lukesle na sociální síti zveřejnil infomaci, že byl s největší pravděpodobností ustaven jeden světový rekord.