Kreativ

ŠTÍTEK: bramborový salát

Řezbář Jan Viktora z Hýskova.

Vánoční anketa: Jaké cukroví chystají na Vánoce osobnosti Berounska?

Na 24. prosince se každoročně těší nejen děti, ale i dospělí. Připravují se na tento den měsíce dopředu. A jak jsou na Štědrý den připraveni některé osobnosti Berounska, jsme zjišťovali v naší anketě. Položili jsme jim tři otázky: 1. Chystáte vosí hnízda nebo včelí úlky? 2. Připravujete bramborový salát se šunkou nebo bez? 3. Na který film se raději podíváte – na Lásku nebeskou nebo Tři oříšky pro Popelku?

Kapr k vánočním svátkům a Štědrému dni neodmyslitelně patří

Postrach Vánoc: rybí kost v krku. Rybáři radí, jak konzumovat kapra bez rizika

Ryba bez kostí je přáním všech, kteří se na Štědrý den rozhodnou naservírovat si vedle bramborového salátu kapra. Kvůli strachu z uvíznutí rybí kosti v krku ale někteří volí raději obalovaný řízek. Podle tradic je však kapří maso s Vánocemi úzce spjato, a tak se může hodit návod, jak kapra naporcovat tak, abyste ho mohli konzumovat bez rizika.

Bramborový salát bez cibule? Podle některých nesmysl. Na syrovou ale zapomeňte

Babiččinu fintu používám roky. S ní je bramborový salát ten nejlepší a nenadýmá

Každý je přesvědčený, že vlastní recept na ten nejlepší bramborový salát. Ať už do něj dáváte hrášek, vejce, kyselé okurky, nebo uzeninu, důležité je především to, zda podle vás patří do typické štědrovečerní přílohy cibule. Pokud totiž cibuli do salátu přidáváte, můžete se po jeho konzumaci cítit nadmutí. Chuť cibule je ale v salátu důležitá. A díky triku mé babičky už vás bramborový salát na Vánoce nadýmat nebude.

Kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová přidávala do bramborového salátu vskutku nevšední přísady.

Bramborový salát podle Rettigové je jen pro otrlé žaludky. Ten si neuděláte

Debata o tom, co patří do bramborového salátu, dokáže s lehkou nadsázkou rozvrátit rodiny a rozkmotřit i nejlepší přátele. Jedni jsou přesvědčeni, že do oblíbené štědrovečerní přílohy patří hrášek i cibule, jiní do něj přidávají uzeninu, vajíčko či jogurt. Přísady, které do něj ale přidávala česká buditelka, spisovatelka a autorka kuchařek Magdalena Dobromila Rettigová, by dnes už asi nikdo neocenil.

Největší bramborový salat pro samoživitelky,

Tuna bramborového salátu pro dobrou věc. Akce podpoří o svátcích samoživitele

Bramborový salát je pro většinu českých rodin neodmyslitelnou součástí štědrovečerní tabule. Aby tato tradice mohla potěšit i rodiny, které si ji běžně nemohou dovolit, vznikla v Praze jedinečná iniciativa. Značka Hellmann’s připravila více než tunu bramborového salátu, který bude rozdělen mezi rodiče samoživitele ve dvou desítkách měst.

7. ročníku kulinářské soutěže o bramborový salát.

S řepou, hráškem nebo jogurtem? Heřmanice se proměnily v ráj bramborových salátů

Pořekadlo „tisíc lidí, tisíc chutí“ minimálně platí u vánoční klasiky v podobě bramborového salátu. Někdo se striktně drží tradice, jiní zase naopak rádi experimentují. A právě bramborový salát hrál hlavní roli v 7. ročníku kulinářské soutěže, která se uskutečnila třetí listopadovou sobotu v Heřmanicích na Frýdlantsku.

Stačí přidat do vody pár kapek octa a chuť brambor i jejich konzistence se výrazně zlepší.

Jednoduchá finta, která doladí chuť brambor. Používaly ji už naše babičky

Když vaříte brambory, zkuste do vody přidat pár kapek octa nebo citrónové šťávy. Chuť brambor se výrazně zlepší. Tuhle fintu, která dokáže vylepšit i chuť starých brambor, znaly už naše babičky. Moc dobře věděly, že si díky tomu brambory udrží více vitaminu C, nebudou se rozpadat, zachovají si barvu a ještě si na nich víc pochutnáme.

Řízek je skvělý i ohřívaný.

Jak to udělat, aby i ohřáté řízky chutnaly jako právě vyndané z pánve?

Vánoce jsou šťastně za námi. Štědrovečerní večeře chutnala všem a mísa na bramborový salát je opět umytá, uklizená a připravená pro další slavnostní příležitost. Jen ty řízky, kterých jste zase usmažili víc, než jste původně plánovali, jsou ještě stále nějaké v lednici. Jak je správně ohřát, abyste si na nich pochutnali stejně, jakoby se právě dosmažily? Co udělat, aby strouhanka na řízku nebyla vlhká a nebo řízek tvrdý a vysušený?

Silvestr bez chlebíčků? Pro mnohé nepředstavitelné.

VIDEO: Nejlepší chlebíčky na stole. Jak správně ozdobit silvestrovskou klasiku

Chlebíčky nesmí chybět na žádné české slavnostní tabuli. Pojďte si s Deníkem připravit tuto neodmyslitelnou součást silvestra a podívejte se, jak ji správně ozdobit. Gastronaut Pavel Maurer pro Deník také zabředl do palčivé otázky týkající se vajíčkového chlebíčku. Má se jíst od vajíčka, či od šunky?

Smažený kapr s bramborovým salátem - tradiční česká štědrovečerní večeře

Štědrovečerní večeře podražila. Ideální jsou keřkovské brambory, radí Vaněk

Příprava štědrovečerní večeře se letos zase trochu prodraží. Potvrzují to čísla statistiků, která analyzoval datový tým Deníku. Oproti minulému roku sice výrazně zlevnila vejce, dokonce o 28 procent, a také olej o 15 procent, naopak si však lidé připlatí za brambory. Tato základní surovina pro salát zdražila dokonce o 29 procent.

Profesionální jedlík Radim Dvořáček na food festivalu v rámci tuning Show Trojhalí, 18. června 2023, Ostrava.

Kýbl bramborového salátu za tři minuty. Profi jedlík z Ostravy prozradil fígle

/FOTOGALERIE/ V pořadí svůj šestý rekord bude mít od neděle 18. června zapsán v České knize rekordů superjedlík Radim Dvořáček z Ostravy. Tentokrát poprvé čelil bramborovému salátu, kterého na ostravském Cars & Food Festivalu v Trojhalí spořádal čtyři a půl kila. Nejdříve se na čas měřily první tři kila, ty zvládl Radim Dvořáček za 3,28 minuty.

Smažený vepřový řízek z obědového menu. Ilustrační foto

Obědy jsou v Jihlavě nejlevnější, řízek se dá sehnat za 130 korun

Jihlava je nejlevnější. Zatímco celorepublikově stojí polední menu v průměru téměř 178 korun, v krajském městě Vysočiny to je na začátku letošního roku jen 161, informuje aktuální Edenred Restaurant Index. Přitom ještě v lednu 2020 byla průměrná cena menu v Jihlavě ani ne 118 korun.

Dojíst všechny vánoční zbytky za každou cenu se nemusí vyplatit

Otravy z vánočních zbytků: Kdy vyhodit zbylý salát a jak je to s řízky

Nevesele mohou vánoční svátky skončit pro ty, kdo se snaží dojíst všechny dobroty, nachystané na Štědrý den. Nejen kvůli špatné přípravě pokrmů nebo nevhodnému skladování kulinářských skvostů může jídlo způsobit nemalé zažívací obtíže. Každá potravina má prostě svou trvanlivost a tu je dobré respektovat.

Soutěž O nejlepší dobřeňský bramborový salát 2022.

Obrazem: V Dobřeni soutěžili o nejlepší bramborový salát

V komunitní centru v Dobřeni se v pátek sešli tradičně zájemci o Betlémské světlo, které zde rozdávali hasiči spolu s neoficiálním spolkem Karamelky. Celou akci doplňovalo posezení s občerstvením a hlavně soutěž O nejlepší dobřeňský bramborový salát 2022. Vítěze této prestižní kulinářské soutěže vybírali z pěti přihlášených salátů právě Karamelky, které v porotě doplnila i loňská vítězka.

Tomáš Souček v dresu West Ham United

Souček: West Ham? Jsme zklamaní. Bramborový salát se se mnou táhne skoro doteď

Fotbalově nebyl rok 2022 pro Tomáše Součka nejvydařenější. Jeho rodina se ale rozrostla o druhou dcerku a celá rodina už se těší na vánoční svátky. Jak je kapitán české reprezentace v Anglii slaví?„Uděláme si české Vánoce. Vždycky si ale jeden dárek schováme i na ráno. Jsme v Anglii, tak chceme trochu držet i anglickou tradici. Většinou proto máme dárek i v ponožce,“ popisuje záložník West Hamu, který se v rozhovoru pro Deník rozpovídal i o slavné hlášce s bramborovým salátem.

Jaroslav Němec snědl kilogram bramborového salátu za dvě minuty a devět vteřin.

Na Vánoce si ho domů nezvěte. Sní kilo bramborového salátu za 2 minuty!

Více než padesát prodejních stánků, předvádění řemesel, zabijačkové i rybí speciality, perníky, spousta vánočního zboží a také různí účinkující na pódiu. To byly první prosincovou sobotu adventní trhy v Nedvědici. Součástí programu byla také soutěž v pojídání jednoho kilogramu bramborového salátu. Tu ovládl takřka nepřemožitelný maxijedlík Jaroslav Němec.

Ilustrační foto

Za řízek s přílohou v menu dáte i 150 korun. Strávníky to zatím neodradí

Varování ekonomů se plní a většina restaurací musela meziročně zdražit polední menu. Nárůst zaznamenal i král obědových nabídek - kuřecí řízek s přílohou. Ať už je strávník fanouškem vařených brambor, hranolků nebo klasiky v podobě bramborového salátu, za oběd si letos připlatí v řádu desítek korun. Deník zjišťoval, jak se ceny oblíbené položky poledních meníček vyvíjejí v Králohradeckém kraji.

Současní členové Olympicu. Zleva Martin Vajgl, Milan Broum, Pavel Březina a Petr Janda

Na Vánoce jsme spolu nikdy nebyli. Měli jsme se dost, tvrdí členové Olympicu

I tvrdý rocker, na Vánoce zjihne, zpívá koledy, sní porci kapra s bramborovým salátem a věnuje se své rodině. Alespoň současní členové legendární skupiny Olympic – kapelník Petr Janda, baskytarista Milan Broum, bubeník Martin Vajgl a klávesák Pavel Březina – to tak mají. Proč je svátky vždycky rozdělí? A co by si letos přáli od Ježíška?

Vánoční burger se stal hitem sociálních sítí

Skotský vánoční burger? Fastfoodová Babylonská věž

Chcete na chvíli utéct ze světa přeplněného lineckým cukrovím a smaženými kapry s bramborovým salátem? Třeba vás inspiruje letošní „vánoční hamburger“, který od začátku adventu nabízí svým hostům fastfoodová restaurace Hank Marvin na předměstí skotské metropole Glasgow.

Bramborový salát si dám, ale pak ho budu muset vyjezdit, culí se Miškář

/ROZHOVOR/ Vánoce. Čas, kdy si i profesionální sportovci mohou s jídlem zahřešit. Své o tom ví i snajpr hokejových Litoměřic Patrik Miškář, jenž ještě loni hájil barvy hradeckého Mountfieldu v extralize. Ten prozradil ve vánočním rozhovoru jak to má se stromečkem, cukrovím, ale třeba i se štědrovečerní večeří.

Bramborový salát si dám, ale pak ho budu muset vyjezdit, culí se Miškář

/ROZHOVOR/ Vánoce. Čas, kdy si i profesionální sportovci mohou s jídlem zahřešit. Své o tom ví i snajpr hokejových Litoměřic Patrik Miškář, jenž ještě loni hájil barvy hradeckého Mountfieldu v extralize. Ten prozradil ve vánočním rozhovoru jak to má se stromečkem, cukrovím, ale třeba i se štědrovečerní večeří.

Bramborový salát si dám, ale pak ho budu muset vyjezdit, culí se Miškář

/ROZHOVOR/ Vánoce. Čas, kdy si i profesionální sportovci mohou s jídlem zahřešit. Své o tom ví i snajpr hokejových Litoměřic Patrik Miškář, jenž ještě loni hájil barvy hradeckého Mountfieldu v extralize. Ten prozradil ve vánočním rozhovoru jak to má se stromečkem, cukrovím, ale třeba i se štědrovečerní večeří.

Bramborový salát si dám, ale pak ho budu muset vyjezdit, culí se Miškář

/ROZHOVOR/ Vánoce. Čas, kdy si i profesionální sportovci mohou s jídlem zahřešit. Své o tom ví i snajpr hokejových Litoměřic Patrik Miškář, jenž ještě loni hájil barvy hradeckého Mountfieldu v extralize. Ten prozradil ve vánočním rozhovoru jak to má se stromečkem, cukrovím, ale třeba i se štědrovečerní večeří.

Bramborový salát si dám, ale pak ho budu muset vyjezdit, culí se Miškář

/ROZHOVOR/ Vánoce. Čas, kdy si i profesionální sportovci mohou s jídlem zahřešit. Své o tom ví i snajpr hokejových Litoměřic Patrik Miškář, jenž ještě loni hájil barvy hradeckého Mountfieldu v extralize. Ten prozradil ve vánočním rozhovoru jak to má se stromečkem, cukrovím, ale třeba i se štědrovečerní večeří.

Rokycanští koštovali bramborové saláty

Gurmáni z okresního města i jeho okolí měli ve svátečním čase dostaveníčko při ochutnávce bramborových salátů. Dvě soutěže, které jsme navštívili, měly prestižní náboj a na všech vzorcích byla znát pečlivá příprava.

Kdo má lepší bramborový salát? Receptem se pochlubil i primátor Pardubic

Saka a politické problémy zanechali v kancelářích úřadů a ve svátečním čase si i nejvyšší představitelé východočeských samospráv na sebe navlékají zástěru a v kuchyni pomáhají s výrobou bramborového salátu. Najdou se mezi nimi však i výjimky, které tradiční vánoční pochoutku "oklestí" pouze na samotné brambory.