Kreativ

ŠTÍTEK: bramborový salát

Den otevřených dveří na rybárně.

Do pacovské rybárny mířily davy lidí. Největší zájem byl o kapra

Pacov – V rybárně v Pacově bylo včera nebývale rušno. Konal se tady totiž tradiční den otevřených dveří, který patří k největším akcím tohoto druhu na Pelhřimovsku. Na své si přišly jak děti, které okoukly rybičky, tak dospělí, kteří si odtud odnesli něco dobrého na zub.

Pozvánka: Vánoce v dobách M. D. Rettigové.

Vánoce v dobách M. D. Rettigové

Rychnov nad Kněžnou - V Muzeu hraček, které sídlí v budově bývalé radnice na Starém náměstí v Rychnově nad Kněžnou, si můžete prohlédnout výstavu s názvem Vánoce v dobách M. D. Rettigové.

bramborový salát, vánoční klasika

Bramborový salát s majonézou po pěti dnech. Je ještě bezpečný?

/ANKETA/ Bramborový salát s majonézou je štědrovečerní klasika. Typické chování českých spotřebitelů simuloval spotřebitelský časopis dTest pokusem, kdy ponechal bramborové saláty pět dnů napospas jejich osudu, ovšem pod laboratorním dohledem. Test ukázal, že majonézy bez konzervantů vydrží stejně jako ty s "éčky".

Jeden z největších rybníku Vysočiny ukázal, co skrývá pod hladinou. Rybáři vylovili například kapry, sumce, okouny, štiky, amury, marény i tolstolobiky.

Rybáři vylovili Veselský rybník

Nové Veselí – Jedna z největších vodních ploch na Vysočině vydala své bohatství. V sobotu 21. října rybáři společnosti Kinský Žďár vylovili Veselský rybník v Novém Veselí na Žďársku, jenž se pyšní rozlohou zhruba 87 hektarů.

Ze soutěže v Havlíčkově Brodě.

Nikoliv bramborová medaile, ale zlatá!

Chrudim, Havlíčkův Brod – Dívčí družstvo chrudimské SOŠ a SOU obchodu a služeb ve složení Viktoriya Koval a Eliška Horáková získalo minulý týden na soutěži „O bramborovou pochoutku Vysočiny“ v Havlíčkově Brodě 1. místo a zlaté medaile!

Posvícení v Branžeži.

OBRAZEM: V Branžeži se veselili

Branžež - Posvícení v Branžeži bylo pořádáno Spolkem pro obnovu tradic, SDH  Branžež a Obecním úřadem  Branžež. Pro děti byla možnost vyrobit si dekorace z keramiky, obrázky z listí, případně vytvořit kresby na kameny. Návštěvníci měli možnost hlasovat v soutěži o nejlepší štrůdl či ochutnat z rozmanitého množství koláčů, buchet, chlebíčků nebo ochutnat domácí řízek s bramborovým salátem. Posvícení navštívilo asi 100 návštěvníků z Branžeže, Nové Vsi a okolí.

Štědrý den na návsi v Nevězicích.

Nevězice oslavily Vánoce v létě

Nevězice /PŘÍSPĚVEK ČTENÁŘE/ – Již podesáté se sešli lidé z Nevězic a okolív sobotu k posezení nazvanému Štědrý večer, aby se rozloučili s létem, pobavili se, pojedli vynikající bramborový salát se smaženou rybou připravený Lucií Ermisovou s kolektivem.

Trojnásobný halový mistr Evropy zavítal ve středu odpoledne i do Prostějova. Tam představil své další cíle, a to uspět také na mistrovství světa venku.

Chtěl bych i světový tripl, přiznal trojnásobný mistr Evropy Pavel Maslák

Prostějov – /ROZHOVOR/ Zlatý hattrick z mistrovství Evropy v hale zkompletoval v sobotu český sprinter Pavel Maslák. V neděli pak přidal do své medailové sbírky taky bronz ze závodu štafet. V posledních čtyřech letech je v hale nepřemožitelný. Teď čeká největší hvězdu české atletiky krátký odpočinek a poté příprava na letní část sezony.

vánoční posezení se seniory

Senioři se sešli u tradičního vánočního posezení

Jablonec nad Nisou - Primátor Petr Beitl zval opět k tradičnímu vánočnímu posezení. Na Štědrý den odpoledne se ke slavnostně prostřeným stolům ve velkém sále Spolkového domu v Jablonci nad Nisou sešlo přibližně třicet osamělých lidí, zejména seniorů.

Ilustrační foto.

Vánoce Slovanu prospěly. Urval bod na ledě favorita

Kladno – Jako správný doping zapůsobil na hokejisty ústeckého Slovanu kapr s bramborovým salátem. V prvním utkání po Vánocích Severočeši urvali cenný bod na ledě favorizovaného Kladna, kde prohráli 2:3 až v prodloužení. V tabulce WSM Ligy tak udrželi šestou pozici, Rytíři jsou třetí.

Ilustrační foto

Vojáci v misích trávili Vánoce sledováním pohádek i hraním šipek

Praha - Čeští vojáci v zahraničních misích trávili Vánoce sledováním pohádek, zpíváním koled, hraním šipek i u bramborového salátu nebo buchet. V Iráku si sehnali od místních i vánoční stromeček. Na svých webových stránkách to uvedla armáda. Vánoce v zahraničí strávilo kolem 400 českých vojáků.

Ilustrační foto.

V přerovských posilovnách byl po Vánocích nával

Přerov – Cukroví, bramborový salát nebo chlebíčky. O vánočních svátcích je tradičně kalorických lákadel mnoho, váha poté mnohdy ukazuje nějaká ta kila navíc. Se shazováním těch přebytečných lze ale zatočit už nyní.

miminka narozená v Chrudimi na Štědrý den

Vánoční porody: Tři holčičky

Chrudim - Namísto přípravy bramborového salátu a kapra ke slavnostní večeři spěchaly tři maminky do porodnice. Jejich čas přivést miminko na svět nastal o Štědrém dni. Miminka pomohla přivést na svět lékařka Lenka Skoupá.

Miminka narozená na Štědrý den

Vánoční porody: Tři krásné holčičky

Chrudim – Namísto přípravy bramborového salátu a kapra ke slavnostní večeři spěchaly tři maminky do porodnice. Jejich čas přivést miminko na svět nastal o Štědrém dni.

Ilustrační foto

Jaké bývaly Vánoce v Sudetech

Zapomeňte na kapra s bramborovým salátem a televizní pohádky. Vánoce u původních německy mluvících obyvatel Jeseníků vypadaly jinak než ty dnešní.

Důchodci v Milíčevsi o Vánocích.

Ani senioři nechtějí být o Vánocích sami

Milíčeves – Říká se, že Vánoce jsou nejkrásnější svátky v roce. Bohužel ne každý má tu možnost oslavit je se svými blízkými. A to třeba i z důvodu, že už mu to jeho věk ani zdravotní stav nedovolují. Rozhodně to ale nemusí být důvod ke smutku.

Na Kramolíně je dobrá lyžovačka.

Na Lipně díky poloze parkoviště nemusíte sundat lyže z nohy

Lipno nad Vltavou - Nezapomenutelný vánoční víkend zažijí lyžaři ve Skiareálu Lipno. Provozovatelé připravili devět kilometrů sjezdových tratí, na kterých je až osmdesát centimetrů sněhu. Skiareál je výjimečný tím, že po zaparkování vozu u sjezdovek už nemusíte sundat lyže z nohy, protože jednotlivé tratě na sebe navazují.

Ke svátečnímu stolu v Azylovém domě a noclehárně pro muže Armády spásy v Havířově zasedli na Štědrý den k svátečnímu obědu lidé, kteří se ocitli v obtížné životní situaci, a hledají cestu k návratu do běžného života.

OBRAZEM: Vánoční oběd Armády spásy v Havířově

Ke svátečnímu stolu v Azylovém domě a noclehárně pro muže Armády spásy v Havířově zasedli na Štědrý den k svátečnímu obědu lidé, kteří se ocitli v obtížné životní situaci, a hledají cestu k návratu do běžného života.

Branná v Jeseníkách, dříve Goldenstein

Vánoce v Sudetech: mandlová polévka i teplé pivo odešly s odsunem

Jeseníky - Zapomeňte na kapra s bramborovým salátem a televizní pohádky. Prosté jídlo, hádání budoucnosti a bohoslužba. Tak v minulosti vypadaly Vánoce německy mluvících oblastech Jeseníků. Některé zvyky z našeho kraje tak zcela zmizely společně s odsunem Němců ze Sudet po druhé světové válce.

Branná v Jeseníkách, dříve Goldenstein

Vánoce v Sudetech: mandlová polévka i teplé pivo odešly s odsunem

Jeseníky - Zapomeňte na kapra s bramborovým salátem a televizní pohádky. Prosté jídlo, hádání budoucnosti a bohoslužba. Tak v minulosti vypadaly Vánoce německy mluvících oblastech Jeseníků. Některé zvyky z našeho kraje tak zcela zmizely společně s odsunem Němců ze Sudet po druhé světové válce.

V denním centru vypuknou přípravy těsně před Štědrým dnem, v azylovém domě už stojí stromeček, který už v úterý nastrojili klienti spolu se sociálními pracovníky.

Charita Olomouc nachystala na Štědrý den 350 vánoček

Olomouc – Řízek s bramborovým salátem, rozzářený stromeček nebo vánoční povídání s modlitbou i to zažijí lidé bez domova o nadcházejících Vánocích, díky pracovníkům střediska Samaritán olomoucké Charity. Klienti azylového domu se na Štědrý den setkají s otcem arcibiskupem, zazpívají koledy a společně poobědvají.

Ilustrační foto

Vánoce jsou plné lákadel. Odborníci na výživu: Všeho by mělo být s mírou

Kolín - Těšíte se na bohatý štědrovečerní stůl? Měli byste však zvážit, co všechno přes svátky sníte. A důvodem není pouze obava o linii, ale také prevence před zdravotními problémy. Odborníci na výživu upozorňují na to, že Vánoce jsou plné lákadel. Doporučují však všeho užívat s mírou.

Na vánoční stůl nemusí patřit jen kapr, patří však ke klasickému menu

Na kaprovi si pochutnají i chrudimští bezdomovci

Chrudim – Smažený vánoční kapr i s bramborovým salátem zavoní na Štědrý den také v noclehárně a denním nízkoprahovém centru, které v Chrudimi vede obecně prospěšná společnost Sopre.

Ilustrační snímek

Vánoce na Bytízu: vězni povečeří řízky se salátem, kaplanka odslouží mši

Příbram - Na Vánoce myslí všude, ani vězení není výjimkou. Na nejkrásnější svátky v roce se připravují i trestanci v příbramské věznici na Bytízu. Štědrý večer má i za mřížemi svou pravidelnou podobu, nechybí mše a sváteční večeře. Vězni mají dočasně povolenou vánoční výzdobu kulturní místnosti a ložnic.

Olympijský vítěz Lukáš Krpálek v Litoměřicích

Sportovci a Vánoce? Krpálek se nemusí hlídat, Čech vynechá kapra

Praha - Různě budou trávit Vánoce čeští sportovci. Tradičně se salátem a kaprem doma s rodinou, ale třeba i v hotelu s plnou péčí. Olympijský vítěz v judu Lukáš Krpálek se těší i na to, že vzhledem k přestupu do vyšší váhové kategorie se nemusí tolik hlídat a může si užít oblíbený bramborový salát.

V kyjovském Domově Horizont slaví Vánoce na dvakrát.

Zaměstnanci Domova Horizont: Vánoční zázrak? Hodní lidé ještě existují

Kyjov – Ne každý má tu možnost trávit vánoční svátky s rodinou. To však klientům kyjovského Domova Horizont nemůže zkazit radost z příprav a nakupování dárků. Už v těchto dnech překypují dobrou náladou. „Jak se začne ochlazovat, tak vycítí, že se blíží Štědrý den, a začnou se po něm ptát. Těší se o hodně déle," přiblížila tamní příchod adventu vychovatelka Renata Kašparová.