V Argentině chodí Papa Noel
Písek – Vánoční stromek, kapr s bramborovým salátem a Ježíšek. To jsou Vánoce, na které jsme zvyklí v Čechách. Jak ale tyto svátky slaví v Austrálii, Americe, Argentině nebo Indii?
Písek – Vánoční stromek, kapr s bramborovým salátem a Ježíšek. To jsou Vánoce, na které jsme zvyklí v Čechách. Jak ale tyto svátky slaví v Austrálii, Americe, Argentině nebo Indii?
České Budějovice - Nazdobené stoly, bramborový salát a smažené kapří řízky to vše ani letos nechybělo na tradiční akci Štědrý den v předstihu, kterou pořádá Oblastní spolek Českého červeného kříže České Budějovice.
Východní Čechy - Opět po roce se nám přiblížil kouzelný čas, na který se těší především děti. Vánoce jsou obdobím plným radosti, štěstí, lásky a pohody, ale také dobrého jídla a sladkého cukroví. Mnoho lidí už dopředu počítá s nějakým tím kilogramem navíc.
Východní Čechy - Opět po roce se nám přiblížil kouzelný čas, na který se těší především děti. Vánoce jsou obdobím plným radosti, štěstí, lásky a pohody, ale také dobrého jídla a sladkého cukroví. Mnoho lidí už dopředu počítá s nějakým tím kilogramem navíc.
Východní Čechy – Opět po roce se nám přiblížil kouzelný čas, na který se těší především děti. Vánoce jsou obdobím plným radosti, štěstí, lásky a pohody, ale také dobrého jídla a sladkého cukroví. Mnoho lidí už dopředu počítá s nějakým tím kilogramem navíc. Pokud k nim nepatříte a chcete se „vánočním kilům" vyhnout, přinášíme pár tipů, jak na to.
Východní Čechy - Opět po roce se nám přiblížil kouzelný čas, na který se těší především děti. Vánoce jsou obdobím plným radosti, štěstí, lásky a pohody, ale také dobrého jídla a sladkého cukroví. Mnoho lidí už dopředu počítá s nějakým tím kilogramem navíc.
Hořice – V předvánočním čase vám přiblížíme, jak připravují oblíbený bramborový salát starostové obcí a měst. Možná, že vás budou inspirovat a některý recept vyzkoušíte.
Rychnovsko – Rybáři na Rychnovsku mají v tuto chvíli plné ruce práce, opět začal předvánoční prodej ryb. Ceny se oproti loňsku ale nijak výrazně nezvedaly.
Rychnovsko /OD SOUSEDŮ/ – Rybáři na Rychnovsku mají v tuto chvíli plné ruce práce, opět začal předvánoční prodej ryb. Ceny se oproti loňsku ale nijak výrazně nezvedaly.
Východní Čechy - Opět po roce se nám přiblížil kouzelný čas, na který se těší především děti. Vánoce jsou obdobím plným radosti, štěstí, lásky a pohody, ale také dobrého jídla a sladkého cukroví. Mnoho lidí už dopředu počítá s nějakým tím kilogramem navíc.
Rychnovsko – Prodej vánočních stromků je v plném proudu. Některé rodiny už mají svůj doma, jiné teprve nákup plánují.
Velké Karlovice - Vanilkové rohlíčky patří k vánočnímu období stejně neodmyslitelně jako nazdobené perníčky, kapr s bramborovým salátem nebo horký a voňavý punč. Jak na to, aby byly správně křupavé, nerozpadaly se ještě v krabici a chutnaly opravdu skvěle?
Plzeň – Když je o této tradiční štědrovečerní pochoutce řeč, ne jeden kuchtík by se hádal o to, že právě jeho bramborový salát je ten nejlepší. Není tedy divu, že na mnoha místech nejenom v západních Čechách se pořádají soutěže, kam lidé nosí vzorky svého salátu a chtějí slyšet, že právě ten jejich je nej.
Stará Paka – V předvánočním čase vám přiblížíme, jak připravují oblíbený bramborový salát starostové obcí a měst. Možná, že vás budou inspirovat a některý recept vyzkoušíte.
Jimlín - Více než tisícovku návštěvníků zámku v Jimlíně čekal bohatý program.
Náchod - Nejlepší bramborový salát roku 2015 připravili podle hodnocení veřejnosti Saláti z Náchoda. Ti byli jedním z pěti týmů, které se v pátek odpoledne zúčastnily třetího ročníku soutěže „Bramborový salát Saxana 2015, která se konala na Masarykově náměstí v Náchodě.
Praha /ROZHOVOR/ - Nadcházející vánoční svátky jsou pro děti očekáváním ježíška a vánoční nadílky a pro dospělé časem setkávání s blízkými u dobrého jídla a pití. Tradičním a v Česku znovu oblíbeným nápojem je bez pochyb víno. Na to, jaké víno zvolit pro vánoční tabuli, jsme se zeptali osoby nejpovolanější, sommeliera vinařství Spielberg Martina Žůrka.
Jižní Morava - Kapra na štědrovečerních stolech mnoha Jihomoravanů pomalu střídají mořské ryby, nebo sladkovodní s málo kostmi. Lidé si je kupují kvůli chuti ale i menšímu množství kostí. Ti, kdo tradici smaženého kapra s bramborovým salátem stále dodržují, si čím dál častěji kupují rybu už naporcovanou. Za službu navíc si ovšem zákazníci připlatí. Cena filetů může být až třikrát vyšší než cena živého kapra.
Jičín – V předvánočním čase vám přiblížíme, jak připravují oblíbený bramborový salát starostové obcí a měst. Možná, že vás budou inspirovat a některý recept vyzkoušíte.
Jičínsko – V předvánočním čase vám přiblížíme, jak připravují oblíbený bramborový salát starostové obcí a měst. Možná, že vás budou inspirovat a některý recept vyzkoušíte.
Praha /REPORTÁŽ/ - Koledy patří k Vánocům stejně neodmyslitelně jako třeba bramborový salát. S Deníkem si ve středu 9. prosince v šest večer zazpívají lidé po celém Česku. Tradiční české koledy zazní i v domově pro seniory ve Vysočanech.
Plzeň – Už se stalo zvykem, že k Vánocům patří asi jako kapr s bramborovým salátem, koledy a televizní pohádky. Pivovary si na nich dávají záležet a stane se, že vaří až tři. Řeč je o vánočních pivních speciálech, které obsahují vyšší procento alkoholu než klasické pěnivé moky.
Ostrava - Štědrý večer lidé tráví nejčastěji v kruhu svých blízkých a v teple domova. Jaké možnosti ale mají ti, kteří chtějí strávit svátky jinak? Netradičně?
/VÁNOCE V OSTRAVĚ/ Štědrý večer lidé tráví nejčastěji v kruhu svých blízkých a v teple domova. Jaké možnosti ale mají ti, kteří chtějí strávit svátky jinak? Netradičně?
Tachov – Soutěž o nejlepší bramborový salát, kterého se nedotkla ženská ruka, se večer před Štědrým dnem opět uskuteční v pivnici Na koupališti v Tachově.
28. listopadu 2015 proběhl v prostorách Základní školy ve Velemíně již tradiční vánoční jarmark.
Prostějov – Současné pojetí Vánoc může být pro někoho stresujícím svátkem plným shonu a nestíhání. To však neplatí pro náměstkyni primátorky a patronku deníkovské akce Česko zpívá koledy, Ivanu Hemerkovou. Prostějovská politička si podle svých slov užívá těch pár dní v klidu a pohodě za přítomnosti rodiny a přátel.
Mratín - Brambory, majonéza, mrkev či hrášek jsou obvyklými ingrediencemi bramborového salátu, který si mnoho lidí připravuje ke štědrovečerní hostině. Sobotní dopoledne v obci Mratín však představilo neobvyklé variace tohoto jídla. A to v rámci mistrovství republiky v přípravě bramborového salátu. Soutěžní týmy mnohdy využily neobvyklé přísady jako kupříkladu med, jablka či rybu.
Havlíčkův Brod – Pokud máte rádi tradiční domácí českou kuchyni, ve které nechybí dozlatova smažené řízky, pak musíte navštívit Lidovou jídelnu a řízkovnu na Letné v Havlíčkově Brodě, která dostala po deseti letech provozu nový kabát.
Kroměříž – Patří ke svátkům stejně neodmyslitelně, jako dárky nebo bramborový salát: v Kroměříži ve čtvrtek večer rozsvítili vánoční strom, už od rána a také po celý páteční den pak na začátek adventu navázal tradiční jarmark.
Kopřivnice – Rovnou na dvou místech Kopřivnice se v sobotu 21. listopadu uskutečnil podzimní svátek milovníků jídla, Restaurant Day.
Chomutov - Na stadionu u piva se v úterý večer sešli fanoušci a hokejisté Pirátů Chomutov. Při prezentační akci pivovaru Radegast si Jan Rutta, David Kämpf a Marek Hovorka vyzkoušeli pivo i čepovat.
Ani letošní sucho nezabránilo fryčovickým rybářům, aby uspořádali tradiční výlov rybníka u hájenky v Zámrklí. Akci přálo počasí, k poloprázdnému rybníku dorazily v den státního svátku stovky místních.
Jirkov - Výlov rybníka v areálu zámku Červený hrádek přilákal v sobotu stovky lidí. Kromě sledování samotných rybářských manévrů pomohlo nevídané návštěvnosti i příjemné slunečné počasí a možnost vylovené ryby zakoupit či ochutnat. „Letos poprvé se nám podařilo rybáře přesvědčit, aby se výlov stal součástí tradičního ukončení kulturní sezony. Obrovský zájem lidí ukázal, že to byl dobrý tah," uvedl ředitel jirkovského Kulturního , vzdělávacího a informačního zařízení Bedřich Fryč.
Libštát - Že se s bramborami na talíři příliš kouzlit nedá? Nenechte se mýlit.
Velíš – Devět let žije Bulhar Venelin Ivanov v České republice a fotbalově zakotvil ve Velíši, kde střílí branky. Na tým, který hraje nejnižší soutěž a loni odmítl postup, i spoluhráče nedá dopustit a přestup jinam neplánuje. „Chtěl bych si s Velíší zakopat první ligu," říká 23 letý svářeč.
Karlovarsko - I když jsou vánoční svátky ještě relativně daleko, v chovných rybnících v regionu vrcholí přípravy k výlovům, které zajistí kapry na štědrovečerní stoly. Ne všechny ryby, které v rybnících plavou, ale skončí vedle bramborového salátu. Určité procento skončí v zobáku kormoránů a největší část poputuje na trhy okolních států.
Ctiboř – Vošouchiáda. Tak výstižně a jednoduše nazvali ve Ctiboři soutěž o nejlepší bramboráky. O víkendu se uskutečnil její první ročník a hned měl úspěch. Přihlásilo se do něj jedenáct lidí se svými vošouchy.
České Budějovice - Pět desítek lidí z celé republiky se nakazilo salmonelou, patrně z bramborového salátu z občerstvení ve Štěkni na Strakonicku. Všichni nemocní tam 30. července jedli vepřový řízek s bramborovým salátem, uvedl server iDNES.cz. Zařízení kontrolovali 3. a 6. srpna hygienici a kvůli řadě nedostatků jej uzavřeli. Jídelna prý zanedbávala dodržování požadavků na čistotu a dobrý stav provozovny.
Mělník - Na příšerné vedro ve výhni u zlátnoucích voňavých kuřat se podle Jiřího Quasniczky zvyknout nedá.
Strakonicko - Potíže už nahlásilo téměř 50 lidí
Štěkeň – Potíže nahlásilo 37 lidí, zatím je potvrzeno 17 onemocnění. Provozovna je uzavřena.
Ne každý je vášnivým nimrodem, ale je hodně takových, kteří si pochutnají rádi na zvěřině. Pro takové připravil Myslivecký spolek ve Vrbně pod Pradědem zvěřinové hody.
Mladoboleslavsko - Práce na silnicích patří k létu jako bramborový salát ke kaprovi. Na kterých úsecích se bude v létě pracovat a které se na začátku prázdnin naopak otevřou?
Lomnice nad Popelkou – Žáci 3. ročníku studijního oboru gastronomie ze Střední školy v Lomnici navštívili Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych a hotel Sandra v Karpaczi. Odbornou exkurzi zakončili prohlídkou Parku miniatur památek Dolního Slezska v Kowarech.
Lomnice - Žáci třetího ročníku studijního oboru gastronomie ze Střední školy v Lomnici nad Popelkou navštívili Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych a hotel Sandra v Karpaczi.
Karlovarský kraj – Tříchodové menu čekalo v úterý na prezidenta České republiky Miloše Zemana a jeho hosty ve stylové restauraci Švejk v horské Bublavě na Sokolovsku.
Choltice - Zámecká restaurace v Cholticích zve čtenáře Chrudimského deníku k ochutnávce pokrmů připravených z telecího masa. To je požadováno za maso dietní, i když dietetický význam závisí hlavně na jeho úpravě.
Zamyšlení čtenářky Litoměřického deníku…
Slezské Rudoltice – Život kočky domácí, která se zapsala v srdcích majitelů ze Slezských Rudoltic, ukončil neznámý střelec. Kočičí mazlíček Lama se majitelům ztratil už před Vánoci. Nezvěstnou kočku hledali během celých svátků a marně ji volali. S nadějí doufali, že se někde zatoulala a ještě se vrátí domů.