Kreativ

ŠTÍTEK: bramborový salát

Jana Ondrášiková (vpravo - 23 let, pochází z Mladé Boleslavi) a Andrea Vymyslická (24 let, pochází ze slovenského Unína).

Budíčkem Slováků jsou vánoční koledy. Češi chodí na otužilce

Střední Čechy /ROZHOVOR/ - Pouštění lodiček z oříšků, krájení jablka, odlévání olova. Najdeme ještě takové zvyky v dnešních rodinách na Štědrý den? Většinou ne. Zato koledy a pohádky patří k českým a slovenským Vánocům neodmyslitelně. Hlavně máme ale společnou potřebu a touhu být se svými nejbližšími. 

Vánoce v restauraci

Vychutnejte si tradiční štědrovečerní večeři netradičně

Vánoce se již nezadržitelně blíží a s nimi i tradiční vánoční a štědrovečerní pokrmy. Nekonečný maraton pečení cukroví, následovaný porcováním a obalováním kapra. Pokud si letos chcete Vánoce užít v poklidu, bez zbytečného stresu a kuchařských orgií, můžete si vánoční a štědrovečerní hostinu vychutnat i v některé z pražských restaurací a věřte, že vybírat budete nejen ze smaženého kapra s bramborovým salátem.

Vánoční strom na Karlově náměstí v Třebíči v roce 1969.

Dárky dřív pomáhal nosit Štědroň, říká etnografka

Třebíč - Hlavní vánoční svátky jsou za dveřmi. Bez stromku, kapra, bramborového salátu a hromad cukroví si je neumíme představit. To například na počátku 20. století byla řada věcí jinak. Jehličnan často visel u stropu, kapr byl nóbl jídlo. „A nejít na půlnoční bylo stěží představitelné,“ říká etnografka Muzea Vysočiny Třebíč Jana Lochmanová.

Ilustrační foto

Ježíšek poletí i za mříže do Valdic. Čeká tu na něj 1090 odsouzených

Valdice - Ne každému je dopřáno prožít svobodně vánoční svátky. Za mřížemi valdické věznice stráví Štědrý den 1090 odsouzených. Vánoční tradici jim připomene vánočka, v poledne houbová polévka a hrachová kaše s vejcem. Na Štědrý večer se tu servíruje štědrovečerní smažený řízek, bramborový salát a balíček s uzeninami, sýry, sušenkami a ovocem.

Restaurace Bruxx

Štědrovečerní večeře trochu jinak

Nechce se vám na Vánoce vyvářet a kapr s bramborovým salátem nejsou vašimi favority? Užijte si štědrovečerní večeři v restauraci. A dárky si pak můžete v klidu předat doma.

Ilustrační foto.

Smrk nebo jedličku? Kapra či řízek? Zvyky se v regionu liší

HLASUJTE V ANKETĚ / Dobám, kdy téměř každá rodina měla o Vánocích kapra ve vaně, zřejmě odzvonilo. Zatímco někdo si bez rybího masa svítky neumí představit, jiný volí k bramborovému salátu třeba kuřecí řízky: a někdy i větší exotiku. Preference se tak i na Kroměřížsku liší rodinu od rodiny: a týká se to i stromků.

Věznice v Krnovské ulici v Opavě.

Vánoce v opavském vězení? Ryba, cukroví i besídka

K snídani vánočka, máslo, nugeta a bílá káva, k obědu hrachovka a nudle s mákem. K večeři pak smažené rybí filé s bramborovým salátem, čaj a navíc balíček, ve kterém budou dva muffiny, dvě linecká kolečka, krabička ovocného čaje a ovoce. To není jídelníček žádného z hotelů, ale opavské věznice na Štědrý den.

Prodej kaprů v Králově Dvoře.

Kapr je letos dražší, může za to prý sucho

Berounsko – Smažený kapr či řízky a bramborový salát patří už tradičně ke koloritu českých Vánoc. Mnohé rodiny sice tuto laskominku vyměnily za modernější menu, ale i tak se před vánočními svátky prodají tuny kaprů. V berounském regionu si je lidé mohou pořídit nyní na několika místech.

Ilustrační foto.

Tradiční český kapr podražil, nahrazují ho jiné druhy ryb

Příbramsko /ANKETA, INFOGRAFIKA/ – Bez smaženého kapra a bramborového salátu si většina lidí neumí vánoční svátky představit. Sice se stále více uplatňují modernější vánoční menu nebo jiné druhy ryb, protože někdo nerad vybírá drobné kostičky z masa nebo argumentuje tím, že mu kapří maso smrdí bahnem, ale kapr je stále česká štědrovečerní klasika a je o něj obrovský zájem. Nakoupit ho můžete klasicky u stánků, na sádkách nebo v prodejnách s rybami.

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Vánoce na jistotu

Říká se sice, že změna je život, ale i z tohoto pravidla existuje výjimka. Vánoce. Ideální Vánoce jsou kopií těch minulých, předminulých a těch před nimi. Vánoční recepty a vánoční zvyky se nemění, podobně jako se ve sportu nemění vítězný tým.

Stačí dietní chyba a žlučník dá o sobě vědět.

Raději zlaté prasátko než záchvat žlučníku

Smažený kapr s bramborovým salátem patří ke klasice českých štědrovečerních stolů. Vánočním přejídáním si ale můžeme zadělat na patálie, jako jsou záchvat žlučníku, pálení žáhy či průjmy. Jak s nimi bojovat?

Jak setřást vánoční kalorie

Zbavte se výčitek z vánočního jídla!

Nemusíte si trhat vlasy za snědení 4 vosích hnízd, ani nemusíte uběhnout několik kilometrů, abyste spálila několik lineckých koleček, dokonce se nemusíte vyhýbat bramborovému salátu. Přiblížíme vám běžné domácí činnosti, díky kterým ze sebe vánoční hříchy snadno setřesete.

Senioři v domově důchodců v Jičíně slaví Vánoce

Senioři si Vánoc užívají

Jičín - Již s předstihem prožívali senioři vánoční večeři ve společnosti zaměstnanců a pozvaných hostů v slavnostně vyzdobené jídelně domova seniorů.

Prodej vánočních kaprů v Havlíčkově Brodě.

Co nevíte o kaprech. Nejen o těch vánočních

V rybnících prakticky nemají konkurenci – představují 90 procent produkce tuzemských ryb. Víc kaprů se vyveze, než kolik se jich prodá živých v Česku. Míří zejména do Polska.

Vánoční losos

Vánoční losos

Ben s Barrym ze SORTED připravili filet z lososa prodchnutý vánočními příchutěmi. K němu přichystali i jednoduchý teplý bramborový salát a pokud patříte k těm, kteří nemají rádi tradičního českého kapra a rádi by si ke štědrovečerní večeři připravili něco trochu jiného, je pro vás tento recept jako ušitý.

Ilustrační foto

Vánoční víno: co ke kaprovi, lososu, krevetám či kachně

Štědrý večer je tím nejkouzelnějším večerem v roce. A Češi si jej umí pořádně vychutnat. Nároky na slavnostní večeři rostou, v řadě rodin ještě stále převládá tradiční smažený kapr. V některých domácnostech ho ale nahrazují ryby mořské, výjimkou nejsou ani krevety a další plody moře. A ke slavnostní večeři neodmyslitelně patří i sklenka dobrého vína.

Ilustrační foto.

Na Štědrý den se bude zpívat

Pardubicko – Na Štědrý den, který letos připadá na neděli, není nutné sedět doma. Na Pardubicku se chystá celá řada akcí.

Vánoční cukroví od cukrářky z Resortu Valachy.

Jak na vánoční cukroví? Inspirujte se od cukrářky Resortu Valachy

FOTOGALERIE / Nejen vanilkové rohlíčky, ale i další voňavé a krásně nazdobené cukroví patří k vánočnímu období stejně neodmyslitelně jako kapr s bramborovým salátem nebo horký punč. Jak na to, aby bylo cukroví správně křupavé, nerozpadalo se ještě v krabici a chutnalo opravdu skvěle?

Čekání na Ježíška je dlouhé

5 tipů, jak zabavit děti při čekání na Ježíška

Asi mnozí znáte ten scénář, kdy nastal Štědrý den a vaše ratolesti se už od rána tetelí nedočkavostí na večerní nadílku a ne a ne se zabavit. Místo toho, abyste je věčně okřikovali a kazili tím sváteční atmosféru, zkuste některý z našich tipů.

Výroba vánočních ozdob

Exkurze do světa vánočních ozdob. Poznejte, jak vznikají

Vánoční stromek už neodmyslitelně patří k našim Vánocům. Pro správnou sváteční atmosféru nejkrásnějších svátků v roce by ale jen samotný stromek nestačil. Stejně jako vanilkové rohlíčky bez vanilky, jako bramborový salát bez brambor a jako adventní věnec bez svíček by byl vánoční stromek bez ozdob. Podívejte se s námi na to, jak vznikají.

Studenti z Neratovic obstáli ve Vitana majonéza Cupu

Studenti z Neratovic uspěli na soutěži v Mratíně

Mratín - Unikátní soutěž v přípravě bramborového salátu se v Mratíně uskutečnila letos už pojedenácté. V sobotu 2. prosince se na ni sjelo hned rekordních 23 týmů. Polovinu z nich tvořili junioři. Do neobvyklého klání před tisícovým publikem se pustila tříčlenná družstva například z Lomnice nad Popelkou, Varnsdorfu, Vodňan, Příbrami a také až z Jeseníku. Nechyběly však ani domácí závodnice.

Ilustrační foto

Za letošní Vánoce si vesměs připlatíme

Cukroví, kapr, bramborový salát, stromek. Toto všechno je už tradiční součástí Vánoc. A pochopitelně nic není zadarmo. Avšak v případě těch nadcházejících si do kapes sáhneme ještě hlouběji než v letech minulých.

Ilustrační foto

Ve Svratce budou soutěžit saláty

Svratka – Tradiční rozsvícení vánočního stromu ve Svratce, které se uskuteční v neděli 3. prosince od 16 hodin na náměstí Národního povstání, bude obohaceno o soutěž o nejchutnější bramborový salát.

Pozvánka: Vánoce v dobách M. D. Rettigové.

Vánoce v dobách M. D. Rettigové

Rychnov nad Kněžnou - Stále se můžete vypravit na jedinečnou komentovanou prohlídku o vánocích v dobách M. D. Rettigové a to přímo v autentických prostorách, kde žili manželé Rettigovi, a kde Magdalena dopsala svoji proslulou kuchařku.

Pozvánka: Vánoce v dobách M. D. Rettigové.

Jak se slavily Vánoce v minulosti

Rychnov nad Kněžnou - Jedinečná komentovaná prohlídka o Vánocích v dobách Magdaleny Dobromily Rettigové, a to přímo v autentických prostorách, kde žili manželé Rettigovi, a kde Magdalena dopsala svoji proslulou kuchařku je veřejnosti přístupná od teď až do 22. prosince.