Kreativ

ŠTÍTEK: bramborový salát

Pstruh duhový

Ceny kaprů zůstávají podobné jako vloni, lidi kupují i pstruhy nebo amury

Příbramsko - Mnozí z nás si nedovedou představit štědrovečerní večeři bez kapra. Přesto každoročně zaznamenávají rybáři zájem o další druhy ryb. Zákazníci kupují i dravce, jako je například štika nebo candát. Musí si ale podstatně připlatit. Někteří pak upřednostňují na svátečním talíři třeba pstruha.

Ilustrační foto

Soutěž nabídne salátovou inspiraci

Nové Město nad Metují – Příznivci soutěží a dobrého vánočního bramborového salátu se sejdou dnes v 16:00 hodin na terase Kina 70 v Novém Městě nad Metují.

Ilustrační foto

Večeři si o Štědrém dni lidé v hospodě na Mělnicku nedají

Mělnicko - Některé restaurace, hospody a bary v Česku budou mít otevřeno i o Štědrém dni. Mnoho jich však není. Na Mělnicku si lidé, kteří by jinak trávili sváteční den sami doma, nevyberou. Pokud už mají některé provozovny otevřeno přímo na Štědrý večer, zákazníci si tam kapra s bramborovým salátem stejně nedají.

Viktor Braunreiter, principál Pouličního divadla.

Mým hlavním plánem je příští rok spát, říká principál

Loket - Vánoční trhy nejen v Lokti, noční prohlídky hradů, divadelní představení, pořady pro děti, bezpočet vystoupení při různých příležitostech. To všechno má jedno společné. Se všemi akcemi je spojeno Pouliční divadlo Viktora Braunreitera. A taky k nim neodmyslitelně patří humor, sranda, legrace, zábava, nadsázka, říkejte si tomu, jak chcete. „Jak se začnu brát vážně, bude na čase skončit," říká principál Viktor Braunreiter.

Ilustrační foto.

Kapři budou v ulicích Břeclavska od pondělí. Cena za kilo přesáhne 80 korun

Břeclavsko - Věra Blahová si pro vánočního kapra chodila každoročně k pojízdné prodejně. Ta k nim do Drnholce přijíždí v týdnu před Štědrým dnem. „Pro rybu si tam jde hodně lidí, protože kde jinde by ji u nás koupili? Letos mezi nimi nebudu, kapra už mám. Služba je ale hodně využívaná," říkala Blahová.

Ještěd - letecky.

Ještěd láká na Štědrý den

Liberec - Na Ještědu se bude poprvé po zhruba 25 letech o Štědrém dnu vařit. Šéfkuchař Dominik Veselý připravil letos speciální menu, užijí si ho ale jen hosté, kteří budou v horském hotelu o Vánocích ubytovaní.

Ilustrační foto

Učni ukuchtili bronzový salát

Lomnice nad Popelkou - Lomničtí středoškoláci vybojovali bronz na mistrovství České republiky v přípravě bramborového salátu.

Kapři na sádkách rybářství Tovačov.

Kapři jsou letos větší a nezdraží

Tovačov, Uničov – Bez smaženého kapra a bramborového salátu si štědrovečerní tabuli dokáže představit málokdo. Letos se vyznavači tradice nemusejí obávat zdražení – šupináče pořídí za zhruba stejnou cenu jako loni. Potvrzují to největší regionální chovatelé ryb v Tovačově i Uničově-Nové Dědině.

Kapři na sádkách rybářství Tovačov.

Kapři z Tovačova letos nepodraží

Tovačov – Bez smaženého kapra a bramborového salátu si štědrovečerní tabuli nedokážeme představit. Lidé se ale nemusejí obávat zdražení – šupináče letos pořídí za zhruba stejnou cenu jako loni. Podle Jiřího Zahradníčka z Rybářství Tovačov není důvod ke skokovému růstu cen.

Ilustrační foto

Kapra na Vánoce koupíte on-line

Orlickoústecko, Svitavsko – Kapr s bramborovým salátem je vánoční klasika. Na kolik letos štědrovečerní večeře vyjde? Kilo šupináče v regionu koupíte pod 90 korun. Ulovit si ho můžete dokonce v „on-line rybníku", Plundrovo rybářství z Dlouhoňovic totiž nabízí on-line objednávku.

VÝLOV V ZÁLŠÍ láká nejen širokou veřejnost, pro ryby tam jezdí i ústecký rybář Jiří Svoboda.

Kapra na Vánoce koupíte on-line

Orlickoústecko, Svitavsko – Kapr s bramborovým salátem je vánoční klasika. Na kolik letos štědrovečerní večeře vyjde? Kilo šupináče v regionu koupíte pod 90 korun. Ulovit si ho můžete dokonce v „on-line rybníku", Plundrovo rybářství z Dlouhoňovic totiž nabízí on-line objednávku.

Charita. Ilustrační foto

Charita nabízí v mrazech lidem z ulice bezplatné přespání

Olomouc – Noční mrazy mohou pro lidi bez domova znamenat velké zdravotní riziko. Charita Olomouc proto plánuje zavedení zimního nočního provozu v nízkoprahovém denním centru střediska Samaritán ve Wurmově ulici. Od prosince do února zde mohou lidé bezplatně přečkat chladnou noc na karimatkách.

Dana Langerová má na starosti stánek na Dominikánském náměstí.

Připomínka trhové tradice: Lidé se ptali po rybí polévce, říká prodejkyně

Brno – Současný název Dominikánského náměstí se poprvé objevil až ve druhé polovině devatenáctého století. V minulosti byli lidé zvyklí o něm mluvit spíše jako o Rybím trhu. Na dávnou tradici v letošním roce navázali organizátoři vánočních trhů. Ty se v letošním roce rozrostly i před budovu Nové radnice a lidé na nich podle dávné tradice opět dostanou ryby. Jen ne syrové, ale připravované na různé způsoby.

Tradiční české Vánoce: bez rumu ani ránu!

Klasické vánoční recepty a tradiční jindřichohradecký TUZEMÁK patří zkrátka k sobě jako kapr a bramborový salát. Nezaměnitelná barva, chuť a vůně nápoje jsou v Českých zemích oblíbené po staletí. Jaký druh cukroví s rumem vyhraje u vás doma?

Sedmý ročník rybích hodů uspořádali v sobotu rybáři v Jaroměřicích nad Rokytnou. Hojná účast návštěvníků z Jaroměřic, blízkého i vzdálenějšího okolí svědčí o tom, že ryba je stále na jídelníčku velmi oblíbená a že ji lidé konzumují nejenom v době půstu.

Rybí hody na jaroměřické Střelnici se staly tradicí

Jaroměřice nad Rokytnou - Rybí hody se v Jaroměřicích nad Rokytnou v sobotu konaly už posedmé. Hojná účast návštěvníků z blízkého i vzdálenějšího okolí svědčí o tom, že ryba je stále na jídelníčku velmi oblíbená a že není pouze součástí štědrovečerního menu.

Výlov Olšovce.

Štice stačí zakrýt oči a uklidní se, radil rybář při výlovu Olšovce

Jedovnice /REPORTÁŽ/ – Nad rybníkem se vznáší hustá mlha, kterou občas protne ostré zavolání rybářů. Celá hráz je obstavena stánky, jejichž majitelé se snaží co nejrychleji provařit svařák a punč na zahřátí. Je sobota a rybník Olšovec v Jedovnicích na Blanensku ožívá každoročním výlovem ryb. I přesto, že je teprve osm ráno a sychravo, okolím už prochází desítky zvědavců. „Jezdím sem každý rok už šest let, je to tradice. Koupíme si kapra a uděláme si takový trénink na Vánoce. Bramborový salát, kapr, rybí polévka, cukroví, budeme mít zítra všechno," vysvětluje netradiční zvyk návštěvnice Martina Nováková.

V sobotu 25. června to na chatě na střelnici ve Vrbně pod Pradědem vonělo daleko víc, myslivci připravili pro veřejnost akci více než lákavou, zvěřinové hody.

Na zvěřinových hodech ve Vrbně si lidé pochutnali

Jídelní lístek: zvěřinová sekaná pečeně, pikantní zapečená topinka, zvěřinový guláš, jelení kýta na smetaně se špekovými knedlíky, srnčí smažený řízek s mysliveckým bramborovým salátem, kančí výpečky se zelím a bramborem, jelení klobásky a Honzovy buchty s borůvkami.

Recesistický Půlvánoční běh v Olomouci s charitativním rozměrem

S holým zadkem na běžkách. Olomoucí se prohnal Půlvánoční běh

Olomouc - Závodníci, mezi kterými nechyběl ani bavič Ruda z Ostravy, v čepicích a dalších kuriózních převlecích se sáňkami nebo běžkami, jejichž odměnou byly v cíli bramborový salát a řízek nebo vánoční cukroví, se prohnali ve středu v podvečer Olomoucí.

Pouťové radovánky

Lidé se v době pouti setkávají u jednoho stolu

Žďár nad Sázavou – Žďárská svatojánská pouť, která je svým rozsahem druhá největší v republice, má pro mnohé místní obyvatele podobný půvab jako svátky vánoční. Kromě kolotočů, houpaček a cukrové vaty s sebou přináší také čas rodinných setkání a společně prožitých zážitků.

Letošní Velká cena Josefa Šnebergra, dobřanská soutěž bramborových salátů, nabídla k ochutnání 25 vzorků

V Dobřanech opět soutěžily saláty

Dobřany – Soutěže o nejlepší bramborový salát k Vánocům patří. Ne všude ale mají takovou tradici jako v Dobřanech, kde se na Štědrý den konal už 16. ročník.

Vánoce v olomoucké vazební věznici

Vánoce v olomoucké věznici: filé, oplatky i mše v kostele

Olomouc – Štědrý den, to je kapr, bramborový salát, lenošení u televize nebo půlnoční mše. Tak slaví Vánoce většina lidí. Ale ve Vazební věznici Olomouc mají vězni jiný program, i když některé tradice spjaté s Vánoci si dopřát mohou. 

Ilustrační foto.

Vánoční sbírka na pomoc bezdomovcům v Brně vynesla 240 tisíc korun

Brno – Vánoční sbírka charitativní organizace Armáda spásy na pomoc bezdomovcům v Brně letos vydělala bezmála 240.000 korun, což je zhruba stejný výsledek jako loni. Peníze budou použity na dostavbu kuchyňky v azylovém centru v Mlýnské ulici, v níž si bezdomovci sami vaří jídlo. Ze zbylé částky Armáda spásy uhradí obměnu vybavení centra, tedy hlavně nové matrace a postele. V neděli to řekl jeho vedoucí Ivan Borek.