Příbramsko - Mnozí z nás si nedovedou představit štědrovečerní večeři bez kapra. Přesto každoročně zaznamenávají rybáři zájem o další druhy ryb. Zákazníci kupují i dravce, jako je například štika nebo candát. Musí si ale podstatně připlatit. Někteří pak upřednostňují na svátečním talíři třeba pstruha.
Nové Město nad Metují – Příznivci soutěží a dobrého vánočního bramborového salátu se sejdou dnes v 16:00 hodin na terase Kina 70 v Novém Městě nad Metují.
Mělnicko - Některé restaurace, hospody a bary v Česku budou mít otevřeno i o Štědrém dni. Mnoho jich však není. Na Mělnicku si lidé, kteří by jinak trávili sváteční den sami doma, nevyberou. Pokud už mají některé provozovny otevřeno přímo na Štědrý večer, zákazníci si tam kapra s bramborovým salátem stejně nedají.
Loket - Vánoční trhy nejen v Lokti, noční prohlídky hradů, divadelní představení, pořady pro děti, bezpočet vystoupení při různých příležitostech. To všechno má jedno společné. Se všemi akcemi je spojeno Pouliční divadlo Viktora Braunreitera. A taky k nim neodmyslitelně patří humor, sranda, legrace, zábava, nadsázka, říkejte si tomu, jak chcete. „Jak se začnu brát vážně, bude na čase skončit," říká principál Viktor Braunreiter.
Jižní Morava /ANKETA/ - Štědrovečerní tabule se dá pojmout nejen klasicky. Na sváteční stůl se hodí i luxusní gurmánské pokrmy, stejně jako netradiční přípitek.
Jižní Morava /ANKETA/ - Štědrovečerní tabule se dá pojmout nejen klasicky. Na sváteční stůl se hodí i luxusní gurmánské pokrmy, stejně jako netradiční přípitek.
Břeclavsko - Věra Blahová si pro vánočního kapra chodila každoročně k pojízdné prodejně. Ta k nim do Drnholce přijíždí v týdnu před Štědrým dnem. „Pro rybu si tam jde hodně lidí, protože kde jinde by ji u nás koupili? Letos mezi nimi nebudu, kapra už mám. Služba je ale hodně využívaná," říkala Blahová.
Liberec - Na Ještědu se bude poprvé po zhruba 25 letech o Štědrém dnu vařit. Šéfkuchař Dominik Veselý připravil letos speciální menu, užijí si ho ale jen hosté, kteří budou v horském hotelu o Vánocích ubytovaní.
Tovačov, Uničov – Bez smaženého kapra a bramborového salátu si štědrovečerní tabuli dokáže představit málokdo. Letos se vyznavači tradice nemusejí obávat zdražení – šupináče pořídí za zhruba stejnou cenu jako loni. Potvrzují to největší regionální chovatelé ryb v Tovačově i Uničově-Nové Dědině.
Tovačov – Bez smaženého kapra a bramborového salátu si štědrovečerní tabuli nedokážeme představit. Lidé se ale nemusejí obávat zdražení – šupináče letos pořídí za zhruba stejnou cenu jako loni. Podle Jiřího Zahradníčka z Rybářství Tovačov není důvod ke skokovému růstu cen.
Orlickoústecko, Svitavsko – Kapr s bramborovým salátem je vánoční klasika. Na kolik letos štědrovečerní večeře vyjde? Kilo šupináče v regionu koupíte pod 90 korun. Ulovit si ho můžete dokonce v „on-line rybníku", Plundrovo rybářství z Dlouhoňovic totiž nabízí on-line objednávku.
Orlickoústecko, Svitavsko – Kapr s bramborovým salátem je vánoční klasika. Na kolik letos štědrovečerní večeře vyjde? Kilo šupináče v regionu koupíte pod 90 korun. Ulovit si ho můžete dokonce v „on-line rybníku", Plundrovo rybářství z Dlouhoňovic totiž nabízí on-line objednávku.
Olomouc – Noční mrazy mohou pro lidi bez domova znamenat velké zdravotní riziko. Charita Olomouc proto plánuje zavedení zimního nočního provozu v nízkoprahovém denním centru střediska Samaritán ve Wurmově ulici. Od prosince do února zde mohou lidé bezplatně přečkat chladnou noc na karimatkách.
Brno – Současný název Dominikánského náměstí se poprvé objevil až ve druhé polovině devatenáctého století. V minulosti byli lidé zvyklí o něm mluvit spíše jako o Rybím trhu. Na dávnou tradici v letošním roce navázali organizátoři vánočních trhů. Ty se v letošním roce rozrostly i před budovu Nové radnice a lidé na nich podle dávné tradice opět dostanou ryby. Jen ne syrové, ale připravované na různé způsoby.
Klasické vánoční recepty a tradiční jindřichohradecký TUZEMÁK patří zkrátka k sobě jako kapr a bramborový salát. Nezaměnitelná barva, chuť a vůně nápoje jsou v Českých zemích oblíbené po staletí. Jaký druh cukroví s rumem vyhraje u vás doma?
Choceň – Obchodní akademie a Střední odborná škola cestovního ruchu Choceň získala na gastronomické soutěži „O bramborovou pochoutku Vysočiny" v Havlíčkově Brodě 2. a 3. místo.
Jaroměřice nad Rokytnou - Rybí hody se v Jaroměřicích nad Rokytnou v sobotu konaly už posedmé. Hojná účast návštěvníků z blízkého i vzdálenějšího okolí svědčí o tom, že ryba je stále na jídelníčku velmi oblíbená a že není pouze součástí štědrovečerního menu.
Vranovsko – Sledovat, jak muži v gumácích od časného rána zručně vytahují sítě, v kterých zůstávají stovky šupináčů, mohli v sobotu všichni ti, kteří zavítali na výlov jednoho z dvou rybníků U Jejkala, které se nachází v Národním parku Podyjí nedaleko Vranova nad Dyjí.
Jedovnice /REPORTÁŽ/ – Nad rybníkem se vznáší hustá mlha, kterou občas protne ostré zavolání rybářů. Celá hráz je obstavena stánky, jejichž majitelé se snaží co nejrychleji provařit svařák a punč na zahřátí. Je sobota a rybník Olšovec v Jedovnicích na Blanensku ožívá každoročním výlovem ryb. I přesto, že je teprve osm ráno a sychravo, okolím už prochází desítky zvědavců. „Jezdím sem každý rok už šest let, je to tradice. Koupíme si kapra a uděláme si takový trénink na Vánoce. Bramborový salát, kapr, rybí polévka, cukroví, budeme mít zítra všechno," vysvětluje netradiční zvyk návštěvnice Martina Nováková.
Nové Veselí - Především kapry, ale i štiky, candáty a okouny vylovili rybáři společnosti Kinský Žďár při tradičním podzimním výlovu z Veselského rybníka v Novém Veselí.
Olomouc - Závodníci, mezi kterými nechyběl ani bavič Ruda z Ostravy, v čepicích a dalších kuriózních převlecích se sáňkami nebo běžkami, jejichž odměnou byly v cíli bramborový salát a řízek nebo vánoční cukroví, se prohnali ve středu v podvečer Olomoucí.
Žďár nad Sázavou – Žďárská svatojánská pouť, která je svým rozsahem druhá největší v republice, má pro mnohé místní obyvatele podobný půvab jako svátky vánoční. Kromě kolotočů, houpaček a cukrové vaty s sebou přináší také čas rodinných setkání a společně prožitých zážitků.
Ústí nad Labem - Mongolové, stejně jako jiní Asiaté, slaví Nový rok podle lunárního kalendáře. Tato oslava se nazývá Tsagaan Sar, což v překladu znamená Bílý měsíc.
Hradec Králové - Dům Matky Terezy na královéhradeckém Pouchově si pro své klienty z řad lidí bez domova a lidí v hmotné či sociální nouzi jako každoročně připravil v posledních týdnech roku a v čase především svátečním řadu doprovodných programů a mimořádných aktivit.
Pelhřimov – Nakonec neměl úplně špatné Vánoce. Lidi mu nosili od svého štědrovečerního stolu nejrůznější dobroty, nechyběly řízky nebo bramborový salát.
Dobřany – Soutěže o nejlepší bramborový salát k Vánocům patří. Ne všude ale mají takovou tradici jako v Dobřanech, kde se na Štědrý den konal už 16. ročník.
Olomouc – Štědrý den, to je kapr, bramborový salát, lenošení u televize nebo půlnoční mše. Tak slaví Vánoce většina lidí. Ale ve Vazební věznici Olomouc mají vězni jiný program, i když některé tradice spjaté s Vánoci si dopřát mohou.
Tachov – Různá klání v oblasti stravování nejsou žádnou novinkou ani v Tachově. V pivnici U Vodníka se totiž uskutečnil další ročník soutěže o nejlepší bramborový salát.
Nová Paka – Původně si novopačáci měli vánoční dárek v podobě nového krytého bazénu se žralokem ve znaku „rozbalit" spolu s bramborovým salátem a kaprem.
Olomouc – Polévkou a řízkem s bramborovým salátem pohostila v neděli katolická Komunita Sant' Egidio v Arcibiskupském paláci v Olomouci přes osmdesát chudých.
Brno – Vánoční sbírka charitativní organizace Armáda spásy na pomoc bezdomovcům v Brně letos vydělala bezmála 240.000 korun, což je zhruba stejný výsledek jako loni. Peníze budou použity na dostavbu kuchyňky v azylovém centru v Mlýnské ulici, v níž si bezdomovci sami vaří jídlo. Ze zbylé částky Armáda spásy uhradí obměnu vybavení centra, tedy hlavně nové matrace a postele. V neděli to řekl jeho vedoucí Ivan Borek.
Rakovník – O tom, že ryby jsou nejen zdravé, ale i dobré, se přesvědčili děti a jejich rodiče Třetí základní školy v Rakovníku při dalším ročníku Kaprování. Paní kuchařky je opět pozvaly do jídelny a připravily jim několik pokrmů z ryb.