Kreativ

ŠTÍTEK: bramborový salát

Jednotlivé suroviny je třeba pečlivě nakrájet. Co nezvládne stroj, musí udělat lidské ruce.

Lidé snědli na Silvestra tuny různých salátů

Týn nad Vltavou – /REPORTÁŽ/ Máte rádi vlašský salát nebo třeba plněné buchty, které jsou jako od Honzovy babičky? Podívala jsem se, jak vlastně vypadá provoz, ve kterém se tyto a další dobroty vyrábějí opravdu ve velkém. Do takového podniku se totiž obyčejný zákazník jen tak lehce nedostane.

Rodina Martina Demara.

Martin Demar oslavil Vánoce v Nantes a bojuje o záchranu

Nantes, Opava – Žádné tradiční Vánoce na chatě v Praze se u Demarů letos nekonaly. Bývalý blokař a trenér Opavy byl nucen zůstat v Nantes. Jeho týmu se oproti předchozím sezonám tolik nedaří. Ambiciózní kouč tak naordinoval svým svěřencům na pětadvacátého prosince trénink.

Šťastná maminka s rychlým Tomáškem

Chtěl na svět a nečekal

Jablonec n. N. - Jen několik stovek metrů dělilo nastávající maminku mezi domovem a porodnicí. Tomáš se hnal ven tak rychle, že porodila po cestě. Tatínka za volantem navigovala prostřednictvím telefonu operátorka ze záchranky. Oba říkají: Stáli nad námi andělé.

Lomničtí gastronomové zabodovali v soutěžích

Lomničtí gastronomové zabodovali v soutěžích

Lomnice nad Popelkou - Tým kuchařů ze Střední školy v Lomnici nad Popelkou úspěšně reprezentoval na Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu BONECO CUP 2014. V prvním ročníku soutěže Filmové speciality s Klasou postoupilo další lomnické družstvo do finále.

Vánoce seniorů v Nové Pace.

Většina klientů trávila Vánoce v zařízeních

Jičínsko – Ne všichni mají možnost být o vánočních svátcích se svými blízkými. Například většina klientů domovů důchodců tráví Vánoce v zařízeních. Nejinak tomu bylo i v novopackém domově seniorů ve Svatojánské ulici, kde žije 65 klientů.

Soutěž O nejlepší bramborový salát v restauraci U Reichertů na Březových Horách. Na snímku stojí zleva Jiří Mikeš (jeho salát získal druhé místo), šéf podniku Karel Míka a předseda spolku Miroslav Hlinovský.

Domácí bramborový salát si hodnotili soutěžící navzájem

Příbram – Šestnáct talířů, šestnáct kopečků bramborového salátu. Vidličku do ruky, zapomenout, že jsme se ho včera přejedli, od každého ochutnat. Jeden chutná trochu jako můj, v dalším dominuje hrášek, v jiném pepř či hořčice. A k soustu, které lahodí chuti, zapsat čárku na lístek.

Nadílka v Dětském domově v Novém Strašecí

Ježíškovi píší všichni. A ten na ně s nadílkou nezapomněl

Nové Strašecí – V Dětském domově v Novém Strašecí píší Ježíškovi všichni, malí i velcí. Však k nim také přichází dvakrát. Poprvé si letos musel udělat čas poslední neděli před vánočními prázdninami. To si připravily Štědrý večer děti v rodinných skupinách, ještě než se rozjely do svých rodin. Takže tu zavoněly tři slavnostní večeře.

Štědrý den trávil s kolegy v práci. Hasič Ladislav Kosatík má vánoční služby rád, na stanici si také dělají pohodové Vánoce.

Hasič Ladislav Kosatík trávil Štědrý den v práci, salát i rybu si dal s kolegy

Kroměříž – Bramborový salát, cukroví, pohádky i kapr: tradiční Štědrý den zažívá tak trochu netradičně i profesionální hasič Ladislav Kosatík. Letos na něj padla opět vánoční služba a tak k prostřené štědrovečerní tabuli zasedl se svými kamarády, kolegy, kteří společně s ním trávili Štědrý den ve službě na kroměřížské hasičské stanici. I když nemůže Štědrý den trávit s rodinou, vánoční služby má rád. Na stanici si s kolegy vždy totiž udělají pohodovou atmosféru.

Betlém v Hnojicích

Kam za betlémem? Tady jsou naše tipy

Olomoucko - Pohádky, vánoční cukroví, kapr a bramborový salát, ale také otevřené kostely a betlémy. To vše patří k vánočním svátkům. Pokud byste se na jesličky chtěli zajít podívat, možností je hodně.

Ilustrační foto.

O štědrovečerní rybu a salát nepřijdou ani pacienti v nemocnicích

Valašské Meziříčí, Vsetín – Desítky lidí z Valašska stráví vánoční svátky upoutány na nemocniční lůžka. Zaměstnanci nemocnic ve Valašském Meziříčí i Vsetíně se jim proto snaží pobyt co nejvíce zpříjemnit. Na odděleních nechybí stromečky a vánoční výzdoba, bude i tradiční ryba a salát.

Vánoční stromeček. Ilustrační foto.

Umělý stromek má doma 36 procent Čechů, kapra jí dvě třetiny

Praha – Umělý vánoční stromeček má letos doma 36 procent Čechů. K sváteční večeři si kapra dají dvě třetiny lidí (67 pct), bramborový salát ale podstatně více (89 procent). Naprostá většina lidí, 94 procent, stráví Štědrý večer doma. Dvě procenta lidí nemají žádný vánoční stromeček, ukázal průzkum GfK České Vánoce ve statistice.

Dům vína Chateu Lednice v Jablonci - someliér Petr Krejčík a spolumajitelka Marcela Žďárská.

Jak vybrat správné víno k vánočnímu hodování?

Liberecký kraj - Ať už o Vánocích servírujete tradiční jídla spojená s těmito svátky, nebo vaříte podle své chuti, mají pro vás vinaři z Vinařství Chateau Lednice několik tipů, jak vína kombinovat.

Ilustrační foto.

Na Štědrý den muselo být doma hlavně uklizeno

Střední Morava - Když nebe rozzářila první hvězda, slavnostní večer Štědrého dne mohl začít. Jídelní stůl zdobil sváteční bílý ubrus, hostina nabízela bohatou tabuli o několika chodech i chutích.

O Vánocích by měla vládnout hlavně pohoda a pospolitost

Na Vánocích si lidé cení hlavně pohodu a pospolitost

Havlíčkobrodsko – K vánočním svátkům neodmyslitelně patří různé tradice nebo zvyky. V dřívějších dobách se přenášely z generace na generaci a řada z nich se dochovala dodnes. Nejvíce zvyklostí se váže ke Štědrému dni, kdy každá rodina dodržuje jiné tradice.

Ilustrační foto

Smažený kapr s bramborovým salátem je tradicí Vánoc

Praha – Smažený kapr s bramborovým salátem je vánoční tradicí, která jen tak ze štědrovečerních stolů nezmizí. I když se objevuje stále více těch, kteří z ryb upřednostňují lososa. Nehledě na domácnosti, kde ryby nejedí. Tam si při sváteční večeři nejčastěji pochutnávají na vinné klobáse či smaženém řízku. Přibývá však i těch, kteří masu neholdují vůbec.

Ilustrační foto

Vánoční menu na Ostravsku? Klasika vítězí

V Charitě i luxusním hotelu, v nemocnicích, celiaci, vegetariáni… ti všichni zasednou zítra ke slavnostně prostřené tabuli. Deník zjišťoval, jaká jídla se na ní objeví.

Ilustrační snímek

Nákupy vrcholí, obchody mají plné ruce práce

Kroměřížsko – Už jen pár hodin zbývá do Štědrého dne a nákupní horečka v Kroměříži a okolí tradičně vrcholí. Ulice v pondělí už od samého rána, kdy otevírají obchody, zaplavili opozdilci spěchající za nákupem vánočních dárků: dveře se tak netrhly v papírnictvích, hračkářstvích a všech obchodních domech.

Ilustrační foto.

Na Vánoce chceme na talíři klasiku

Praha - Mít ke štědrovečerní večeři něco jiného než kapra nebo řízek s bramborovým salátem? Vyjet na Vánoce k moři nebo někam jinam mimo domov? Na tyto myšlenky lze v našich končinách skoro jistě zapomenout.

Výživová poradkyně Eva Beníšková.

Výživová poradkyně: Kapra si na Štědrý den nenechám ujít

Brno - Nejdřív sníst smaženého kapra s bramborovým salátem. Pak ještě několik kousků cukroví a všechno zapít třeba svařeným vínem. Podobně nejspíš vypadá štědrovečerní tabule ve většině jihomoravských domácnostech. „Vánoce jsou svátky, kdy se nejrůznějším dobrotám prostě nevyhneme," připouští výživová poradkyně Eva Beníšková z Brna.

Mistr kuchař Jan Krajč z karlovarského restaurace Le Marché.

Štědrovečerní hostina, to je jedinečná šance k ochutnání řady specialit

Karlovarský kraj - Vánoční svátky jsou po staletí spojené i s gastronomií a přípravou celé řadou tradičních pokrmů. Ty se krajinu od krajiny liší, v Česku nemůže na stole chybět tradiční kapr a bramborový salát. Ale v posledních letech se od tohoto klasického pokrmu mnozí odklánějí k jiným jídlům. Často experimentují, využívají neobvyklé suroviny i postupy. Jak je to vlastně s vánoční kuchyní současnosti? Na toto téma jsme si povídali s Janem Krajčem, šéfkuchařem a majitelem karlovarské zážitkové restaurace Le Marché.

Lomničtí gastronomové zabodovali v soutěžích

Lomničtí gastronomové zabodovali v soutěžích

Lomnice nad Popelkou - Tým kuchařů ze Střední školy v Lomnici nad Popelkou úspěšně reprezentoval na Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu BONECO CUP 2014. V prvním ročníku soutěže Filmové speciality s Klasou postoupilo další lomnické družstvo do finále.

Výživová poradkyně Eva Beníšková.

Výživová poradkyně: Kapra si na Štědrý den nenechám ujít

Brno - Nejdřív sníst smaženého kapra s bramborovým salátem. Pak ještě několik kousků cukroví a všechno zapít třeba svařeným vínem. Podobně nejspíš vypadá štědrovečerní tabule ve většině jihomoravských domácnostech. „Vánoce jsou svátky, kdy se nejrůznějším dobrotám prostě nevyhneme," připouští výživová poradkyně Eva Beníšková z Brna.