Kreativ

ŠTÍTEK: bramborový salát

Ilustrační foto

Trend? Spíš než bůček dušené maso a salát

Vyškovsko – V průběhu několika měsíců z padesáti na tři sta zdravých jídel denně. Zvyšující se zájem o lehkou stravu a čerstvé suroviny dokládá jediné. Spojení zdravý životní styl není cizí ani lidem z Vyškovska. Tvrdí to alespoň provozovatelé stravovacích zařízení. Řízek s bramborovým salátem nahrazují dušenou rybou dokonce i manuálně pracující muži. Důvody jsou různé. Zájem o své zdraví, ale i zvědavost a chuť objevovat něco nového.

Ilustrační foto.

Pátek bez masa? V restauracích na Břeclavsku risk

Břeclavsko – Jídelníček na páteční den jen s bezmasými jídly? V drtivé většině restaurací v regionu by zakroutili hlavou. Přestože stará křesťanská tradice velí nejíst na Velký pátek žádné maso, obyvatelé Břeclavska to příliš nedodržují. S výjimkou věřících a těch, kteří ctí tradice.

Trojkrálík

Recept nám poslala Helena Žilová, Heřmanovice.

Sníh v Maškově ulici v Domažlicích.

V Maškově ulici v Domažlicích napadl sníh

Domažlice – Obrovskou hromadu sněhu dostal dvaašedesátiletý František Svoboda z Domažlic. Netypický dárek v současném teplém jarním počasí mu ve středu před jeho domem v Maškově ulici nechal složit jeho kamarád.

Setkání s halovým mistrem světa v atletice Pavlem Maslákem v Prostějově

Pavel Maslák zavítal do Prostějova, ukázal zlato a dostal hodinky

Prostějov – Ve čtvrtek zavítal do Prostějova čerstvý mistr světa Pavel Maslák. Český běžec ovládl halové mistrovství v Sopotách, kde na trati čtyři sta metrů nenašel přemožitele. Maslákův úspěch umocnil také fakt, že jeho čas 45.24 byl druhým nejlepším výkonem závodníka bílé pleti v hale. 

Biatlonistka Gabriela Soukalová předvedla v závodech na olympijských hrách v Soči fantastické běžecké výkony.

Soukalová chtěla závodit i v běhu na lyžích. Ale nemám body, mrzelo ji

Krasnaja Poljana /ROZHOVOR/ - Měla za sebou pět závodů, ze kterých vytěžila dvě stříbrné olympijské medaile a dvě čtvrtá místa. Přesto biatlonistka Gabriela Soukalová letěla jako blesk a nejrychlejším běžeckým časem ze všech startujících závodnic vytáhla českou štafetu ke čtvrté příčce. 

Myslivecký ples v Kokorách

Myslivci uspořádali v Kokorách čtvrtý ples, dorazilo 500 lidí

Kokory – Přes pět set návštěvníků, více než čtyři sta prodaných jídel, pětistovka koláčků s rumem a ořechy, po kterých se zaprášilo za tři čtvrtě hodiny, ceny v tombole za celkově možná 150 tisíc korun. To jsou jen některá čísla čtvrtého ročníku Mysliveckého plesu v Kokorách, na který zdaleka nechodí jen obyvatelé této obce.

Pracovníci Oblastní charity Blansko připravili akci s názvem Hromniční zima.

Charita naservíruje sekanou 
se salátem. Nejen lidem v nouzi

Blansko, Boskovice – Sekaná s bramborovým salátem. Takový oběd budou servírovat pracovníci Oblastní charity Blansko při akci Hromniční zima. V pondělí 3. února od jedenácti hodin dopoledne do jedné hodiny odpoledne. A to hned na dvou místech. Na blanenském náměstí Republiky a v Boskovicích pak před tamní radnicí na Masarykově náměstí.

Libuše Brůžková.

Na vánoční kila nesmyslné diety vážně neplatí

Taky se vám přes svátky usídlil bramborový salát kolem pasu a nechce se vás pustit? O novoročních předsevzetích, dietách a vánočních kilech jsme si povídali s fitness trenérkou Libuší Brůžkovou (56) ze Strakonic.

Libuše Brůžková.

Na vánoční kila nesmyslné diety vážně neplatí

Strakonice – Taky se vám přes svátky usídlil bramborový salát kolem pasu a nechce se vás pustit? O novoročních předsevzetích, dietách a vánočních kilech jsme si povídali s fitness trenérkou Libuší Brůžkovou (56) ze Strakonic. „Pohyb jde s úpravou jídelníčku ruku v ruce," říká.

Pětatřicetitelého Stanislava Rubáše (na snímku se synem) nominovali studenti velkopavlovického gymnázia v soutěži o nejoblíbenějšího učitele České republiky Zlatý Ámos.

Od studentů jsem dostal řízky a salát, vypráví adept na Zlatého Ámose

Velké Pavlovice - V listopadu oslavil pětatřicet let, učí už deset a pět let z toho dějepis a základy společenských věd na Gymnáziu ve Velkých Pavlovicích. Jmenuje se Stanislav Rubáš a od svých studentů se dočkal nominace v soutěži o nejoblíbenějšího učitele České republiky Zlatý Ámos. Letos v ní bude jediným zástupcem Břeclavska.

Ilustrační foto.

Čtenářka Deníku: Byly to naše nejstrašnější svátky na horách

Místo štědrovečerního smaženého kapra s bramborovým salátem krupicová kaše a místo odpočinku při masáži hluk jako z mateřské školky. Tak dopadly předem plánované a vytoužené Vánoce čtenářky Deníku Lenky Zdražilové, které chtěla se svým manželem strávit v hotelu.

Ilustrační foto

Lidé sportují, chtějí hubnout. Předsevzetí ale u většiny z nich opadne

Čas vánočního cukroví, bramborových salátů s majonézou, chlebíčků a dalších dobrot typických pro konec roku je pomalu za námi. Zbyla po nich jen nadbytečná kila a také pevné odhodlání s nimi zatočit v podobě novoročního předsevzetí. Provozovatelé fitcenter, tělocvičen, ale i bazénů na Blanensku tak pozorují nárůst klientů. Ne všem ale jejich předsevzetí vydrží.

Ilustrační foto

Lidé sportují, chtějí hubnout. Předsevzetí ale u většiny z nich opadne

Blanensko – Čas vánočního cukroví, bramborových salátů s majonézou, chlebíčků a dalších dobrot typických pro konec roku je pomalu za námi. Zbyla po nich jen nadbytečná kila a také pevné odhodlání s nimi zatočit v podobě novoročního předsevzetí. Provozovatelé fitcenter, tělocvičen, ale i bazénů na Blanensku tak pozorují nárůst klientů. Ne všem ale jejich předsevzetí vydrží.

Ilustrační foto

Lidé sportují, chtějí hubnout. Předsevzetí ale u většiny z nich opadne

Blanensko – Čas vánočního cukroví, bramborových salátů s majonézou, chlebíčků a dalších dobrot typických pro konec roku je pomalu za námi. Zbyla po nich jen nadbytečná kila a také pevné odhodlání s nimi zatočit v podobě novoročního předsevzetí. Provozovatelé fitcenter, tělocvičen, ale i bazénů na Blanensku tak pozorují nárůst klientů. Ne všem ale jejich předsevzetí vydrží.

Soutěž O nejlepší bramborový salát Pohořelic.

V Pohořelicích vybírali nejchutnější bramborový salát. Měli i červenofialový

Pohořelice – Bramborový salát zbarvený do červenofialova? Jen nevěřícně zírám. Jak se zdá, někteří účastníci soutěže O nejlepší bramborový salát Pohořelic jsou opravdu nápadití. Je sobota krátce po čtvrté hodině odpolední a řada nádob s bramborovými saláty, které se od sebe už na pohled zjevně liší, utěšeně narůstá. A sál staré pohořelické radnice se pomalu plní návštěvníky.

Z 1. vánoční výstavy v Lichkově.

První vánoční výstava v Lichkově se vydařila

Lichkov – V místní obecní síni proběhla minulý pátek a sobotu výstava. Uspořádána byla pod hlavičkou obce Lichkov a na její instalaci se podíleli dobrovolně sami Lichkováci. Oficiální název byl 1. vánoční výstava Lichkov 2013, jiná vánoční výstava se zde zatím nekonala a soudě podle letošního úspěchu, myslím, že 2. ročník proběhne s ještě větší účastí.

Členové žesťového kvinteta Michala Valenty na Štědrý den zahráli i u Kostelíčka.

Koledy opět zněly Hranicemi, tradice trvá už 130 let

Hranice /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ – Děti si Vánoce nedokáží představit bez stromečku a dárků, milovníci dobrého jídla možná bez kapra či bramborového salátu. Pro mnoho obyvatel Hranic je nezbytnou součástí těchto svátků i koledování žesťového kvinteta Michala Valenty.

Vánoční večeře primátora Havířova s důchodci.

Osamělí senioři v Havířově povečeřeli s primátorem

Sváteční nálada a vánoční pohoda zavládla na Štědrý den odpoledne v havířovské Radniční restauraci. Celkem šedesát seniorů, kteří žijí sami, zejména vdovy, zasedlo k slavnostně vyzdobené tabuli, aby povečeřeli, pobavili se a zapomněli na každodenní starosti. Společnost jim dělal primátor Havířova Zdeněk Osmanczyk s chotí a další představitelé města.

Ilustrační foto

Mistrem salátů je Maleček

Tachov – Nejlepší bramborový salát letos uvařil Vladimír Maleček. Vyhrál totiž osmnáctý ročník soutěže O nejlepší bramborový salát neposkvrněný ženskou rukou. Do klání, které se v pondělí konalo v tachovské hospodě U Vodníka, se letos přihlásilo třiadvacet „kuchařů".

Členové žesťového kvinteta Michala Valenty na Štědrý den zahráli i u Kostelíčka.

Koledy opět zněly Hranicemi, tradice trvá už 130 let

Hranice – Děti si Vánoce nedokáží představit bez stromečku a dárků, milovníci dobrého jídla možná bez kapra či bramborového salátu. Pro mnoho obyvatel Hranic je nezbytnou součástí těchto svátků i koledování žesťového kvinteta Michala Valenty.

Ilustrační foto

Kdo nechce o Vánocích přibrat, musí mít aktivní pohyb

Vánoční hodování vystaví nezřízeným jedlíkům nepříjemný účet v podobě kil navíc. Jen štědrovečerní večeře je kalorickou bombou, po husté rybí polévce následuje smažený kapr s bramborovým salátem, pak mísa cukroví, k tomu na zapití limonády, pivo, vermuty a tvrdý alkohol. Kdo si chce vánočních pochoutek užít a nepřibrat, neměl by zapomínat na aktivní pohyb, varují odborníci.

Lidé přispívají do vánoční sbírky Armády spásy. Na pěti místech v centru Brna stojí bezdomovci s červenými zapečetěnými kotlíky. Do těch lidé hází peníze.

Armáda spásy v Brně připravila vánoční oběd pro 170 bezdomovců

Brno  – Armáda spásy dnes v Brně připravila ve svém azylovém centru v Mlýnské ulici slavnostní vánoční oběd pro celkem 170 bezdomovců. Pochutnali si nejen na tradičním cukroví, ale také na rybím filé a bramborovém salátu, řekl ČTK ředitel střediska Pavel Kosorin.

S MAMINKOU. Marie Syslová se sama stará o syna. Je nadšená z poslání lidí, kteří pro postižené připravují akce

I když je na vozíku, raduje se ze života a od Ježíška si přeje diář

Dolní Počernice – V Chráněné dílně svatý Prokop u červeného javoru je kolem ozdobeného stromečku spousta dárků. Mezi dětmi a dospělými je také dvaatřicetiletý Jan Sysel, který je na vozíku. Dílnu navštěvuje v podstatě od jejího založení a právě se nejvíce těší na dárečky.

Tradiční štědrovečerní večeře.

Štědrovečerní večeře podle našich babiček a prababiček

Praha - Důležitou součástí štědrovečerní večeře byly oplatky s medem, které si sedící vyměňovali mezi sebou, aby byli všichni v příštím roce pospolu. Základem byla pak zasmažená nudlová nebo houbová polévka. Někde se jedla i zelná s fazolemi a houbami.

Tradiční štědrovečerní večeře.

Štědrovečerní večeře podle našich babiček a prababiček

Slovácko - Důležitou součástí štědrovečerní večeře byly oplatky s medem, které si sedící vyměňovali mezi sebou, aby byli všichni v příštím roce pospolu. Základem byla pak zasmažená nudlová nebo houbová polévka. Někde se jedla i zelná s fazolemi a houbami.

Paní Marcela se svými nejmladšími dětmi u vánoční stromečku, který mají v azylovém domě.

Ani smutný osud jim Vánoce nezkazí

Ne všichni mají to štěstí, že mohou trávit vánoční svátky v rodinném kruhu. Někdo rodinu nemá, jiného zase životní peripetie od rodiny odvedly a nemá třeba ani vlastní byt. Dva takové příběhy přinášíme v dnešním předvánočním vydání.

Šéfkuchař David Šašek.

Deník nabízí před štedrovečerní večeří pár rad

Praha – Kapr a bramborový salát budou v úterý večer na štědrovečerním stole chybět málokde. Možná právě v těchto chvílích se „vrháte" na kapra a čeká vás příprava salátu. A možná vám proto přijde vhod pár zaručených tipů a rad, které používá odborník.