Kreativ

ŠTÍTEK: bramborový salát

Farář Václav Tomiczek

Farář: Letošní svátky jsou dlouhé, odpočiňte si

Ostrava /PŘEHLED BOHOSLUŽEB/ - Vánoce jsou pro křesťany hned po Velikonocích největším svátkem. Už několik týdnů se na ně připravuje i farář Václav Tomiczek, který působí ve farnosti v Ostravě-Zábřehu. 

Josef Vondrášek, starosta Rožmitálu.

Josef Vondrášek: Přecpu se dobrotami

Rožmitál /ROZHOVOR/ - Pokračujeme ve vánočních rozhovorech. Tentokrát si můžete přečíst povídání se starostou Rožmitálu Josefem Vondráškem.

Ilustrační foto

Kapři u plzeňských radních neletí, jíst se budou řízky

Plzeň – Bramborový salát bez hrášku i s ním, řízky místo kapra a k obědu houbový kuba nebo čočka. Skoro všude vydechnutí, že předvánoční šílenství je pryč a můžeme koukat na pohádky, přejídat se u stolu a obcházet příbuzné.

Ilustrační foto.

Domácnosti o Vánocích sázejí na kapra s bramborovým salátem

K tradicím Vánoc patří, že Češi si na tyto svátky nejraději dopřejí bramborový salát a kapra, i když se v mnoha rodinách nebrání inovaci a jedí různé úpravy mořských ryb. Nejoblíbenějším vánočním cukrovím jsou vanilkové rohlíčky, vyplývá z průzkumu portálu o vaření TradičníRecepty.cz.

Ilustrační foto

I klienti ústavů můžou prožít šťastné Vánoce

Vyškovsko – Dát si kapra s bramborovým salátem, po večeři rozbalit dárky čekající pod krásně nazdobeným, rozzářeným vánočním stromem a pak si třeba vyjít na půlnoční mši, a to všechno za přítomnosti nejbližších, to je pro většinu obyvatel nejen Vyškovska skoro samozřejmostí. Někteří však strávit Vánoce v rodinném kruhu nemůžou.

Ilustrační foto.

Domácnosti o Vánocích sázejí na kapra s bramborovým salátem

Praha – K tradicím Vánoc patří, že Češi si na tyto svátky nejraději dopřejí bramborový salát a kapra, i když se v mnoha rodinách nebrání inovaci a jedí různé úpravy mořských ryb. Nejoblíbenějším vánočním cukrovím jsou vanilkové rohlíčky, vyplývá z průzkumu portálu o vaření TradičníRecepty.cz.

Ilustrační foto

Štědrý den: Půlnoční mše i diskotéka

Ústí nad Labem - Smažený kapr, bramborový salát, svařák nebo punč. To jsou jídla nebo nápoje, bez kterých si řada lidí nedovede představit Štědrý den. Několik ústeckých restaurací se proto rozhodlo na tradice zareagovat a usnadnit Ústečanům práci, aby nemuseli strávit sváteční den u plotny.

Ilustrační foto.

Některé vánoční zvyky a vánoční příhody redaktorů Slováckého deníku

Uherské Hradiště - Když připravujeme vánoční vydání Slováckých novin, na poradě vždy přijde na přetřes bramborový salát (děláme skoro všichni stejný), smažený kapr, linecké, pracny a kokosové kuličky. Je pravda, že v cukroví se lehce neshodneme. Někdo pojme svátky více duchovně, jiný vyrazí spíš za sportem nebo na návštěvu k rodině. Ale přece jenom, máme i netradiční zvyky a zážitky. Počtěte si.

Ilustrační foto

Po kaprovi zajeďte do bazénu, anebo třeba na sjezdovku

Žďársko - Po opulentních štědrovečerních hodech může řada lidí pocítit nezvyklou únavu, kterou se rozhodne zahnat sportovním vyžitím. Ve žďárském okrese ho ani o vánočních svátcích není málo. Pokud nepřijde nějaké dramatické oteplení, měly by fungovat všechny sjezdovky, a to i o Štědrém dnu. Ještě před konzumací smaženého kapra s bramborovým salátem se tam bude možné vyřádit na lyžích.

Tak tohle je malý Daneček, kterého přivezl do teplického Klokánku tatínek z Anglie.

Vánoce budou mít i děti v Klokánku

Teplice,Dubí - Vánoce tu budou za několik dnů. Děti se už nemohou dočkat, co letos najdou pod stromečkem. Ne každé dítě ale má to štěstí být u svých rodičů a vychutnávat si na Štědrý den tu pravou rodinnou pohodu curkovím, kaprem a bramborovým salátem provoněného domova.

Ilustrační foto

Většina restaurací zůstane na Štědrý den zavřená

Praha - Restaurace a bary, které budou mít o Štědrém večeru otevřeno, jsou v Česku spíše výjimkou. Většina lidí totiž Vánoce tráví doma. Otevřít na Štědrý den pro několik málo příchozích, se tak restauratérům nevyplatí, řekl obchodní ředitel gastronomického serveru Lunchtime.cz Jakub Šafránek.

Prodej vánočních kaprů. Ilustrační foto

Kapr nebo amur? Stačí si jen vybrat. V Prostějově nabízejí obojí

Prostějov – Štědrovečerní večeři bez smaženého kapra a bramborového salátu si mnozí z nás neumí představit. V koupelnách prostějovských domácností se tak už pomalu začínají zabydlovat kapři. Do Vánoc zbývá už jen pár dní a hospodyňky chtějí mít jistotu, že jim na štědrovečerním stole nebude chybět tradiční jídlo. Prodej živých šupináčů je tento týden už v plném proudu. Ceny kaprů jsou stejné jako loni, lidé si maximálně připlatí o pár korun.

Stoper Slovácka Jan Trousil (na menším snímku) se těší na chvíle strávené s rodinou. S manželkou Šárkou mají tři děti zleva Anetka (9 let), Matěj (1,5) a Filip (6), které opět po roce jistě najdou pod vánočním stromečkem spoustu dárků.

Vánoce v 1. FC Slovácko? Břeclav i Egypt

Uherské Hradiště – Krkonoše, rakouské Alpy, Břeclav, Egypt nebo jenom pěkně doma v teple. To jsou místa, na kterých budou trávit vánoční svátky a následující volné dny fotbalisté prvoligového Slovácka. Při štědrovečerní večeři si stejně jako drtivá většina národa pochutnají na české klasice. Sváteční polévka, kapr a bramborový salát. Jenom Marián Kovářů preferuje ananasovou pizzu, ale nakonec bude večeřet lososa.

ILUSTRAČNÍ FOTO: Koledování Malohanacké muziky.

Malohanačka zve v sobotu na koledování

Blanensko /TIP NA VÍKEND/ - Zpívání koled, koncerty, výstava betlémů i rozdávání betlémského světla. To je nabídka na poslední předvánoční víkend.

Ilustrační foto.

Lidé se na Vánoce těší kvůli rodině. Touží také po odpočinku

Praha /ANIMACE/ - Stejně jako v minulém roce se i letos Češi na Vánoce těší ze všeho nejvíce kvůli tomu, že je stráví v rodinném kruhu, uvedl  průzkum společnosti TNS Aisa. Pro třetinu Čechů je právě toto na Vánocích to nejzásadnější. Oproti loňsku se však zvýšil podíl těch, kteří se těší, že si o svátcích odpočinou.

Věznice Mírov

Tři vězni z Mírova budou moci strávit svátky doma

Mírov – Jen tři odsouzení z více než čtyř set, kteří tráví nedobrovolně své dny za zdmi věznice na Mírově, jednoho ze tří nejtěžších žalářů v České republice, dostanou šanci strávit vánoční svátky mezi svými blízkými.

Ilustrační foto

Většina restaurací zůstane na štědrý den zavřená

Praha – Restaurace a bary, které budou mít o Štědrém večeru otevřeno, jsou v Česku spíše výjimkou. Většina lidí totiž Vánoce tráví doma. Otevřít na Štědrý den pro několik málo příchozích, se tak restauratérům nevyplatí, řekl obchodní ředitel gastronomického serveru Lunchtime.cz Jakub Šafránek. Podle něj zůstane zavřených 90 procent podniků. Výjimkou jsou například hotelové restaurace u kterých tvoří značnou část hostů ubytovaní cizinci, nebo ty restaurace, které pořádají vánoční večírky pro klientelu štamgastů.

Lidé bez domova v centru Duhové Atrium

V Kutné Hoře oslaví společně Vánoce také lidé bez domova

Kutná Hora - Blížící se Vánoce jsou znát všude. Všichni lidé ovšem nemají to štěstí, aby se sešli se svými blízkými na Štědrý den u stromečku po sváteční večeři. Lidé bez domova v Kutné Hoře mají možnost se sejít v centru Duhové Atrium.

Lidé bez domova v centru Duhové Atrium

V Kutné Hoře oslaví společně Vánoce také lidé bez domova

Blížící se Vánoce jsou znát všude. Všichni lidé ovšem nemají to štěstí, aby se sešli se svými blízkými na Štědrý den u stromečku po sváteční večeři. Lidé bez domova v Kutné Hoře mají možnost se sejít v centru Duhové Atrium.

Jen málokde bude na Štědrovečerní večeři chybět kapr

Za kapra zaplatíme jako loni, někde podražil o pár korun

Příbram – Vánoční svátky jsou za dveřmi, lidé berou útokem super a hypermarkety, shánějí stromky a poslední tečkou za tím shonem bývá nákup kapra. Třebaže jsou lidé, kteří k štědrovečernímu menu upřednostňují klasický vepřový řízek nebo řízek kuřecí, ve většině domácností kraluje klasika – bramborový salát a smažený kapr.

Jen málokde bude na Štědrovečerní večeři chybět kapr

Za kapra zaplatíme jako loni, někde podražil o pár korun

Příbram – Vánoční svátky jsou za dveřmi, lidé berou útokem super a hypermarkety, shánějí stromky a poslední tečkou za tím shonem bývá nákup kapra. Třebaže jsou lidé, kteří k štědrovečernímu menu upřednostňují klasický vepřový řízek nebo řízek kuřecí, ve většině domácností kraluje klasika – bramborový salát a smažený kapr.

Lidé bez domova svátečně povečeřeli v azylovém domě.

Lidi bez domova zahřeje rybí polévka, kapr i bramborový salát

České Budějovice – Věřte nevěřte. Také bezdomovci můžou zažít vánoční večeři a radost z dárků. „Tradičně chystáme vánoční večeři pro lidi bez domova, která letos bude ve čtvrtek od 15 hodin v českobudějovickém Domě sv. Pavla," říká Josef Hes, ředitel Městské charity České Budějovice.

Ilustrační foto.

SERIÁL NaturHouse: Jak nepřibrat 
o Vánocích?

Děčín - Během vánočních svátků narůstá počet příležitostí 
k hodování. Rodinné večeře, obědy se známými a večírky jsou spojené s kalorickými pokrmy a alkoholickými nápoji.

Prodej ryb na vánoční stůl začal v Ostravě v tomto týdnu. Mezi prvními otevřel stánek s káděmi Zdeněk Nehudek, který kapry už tradičně nabízí u areálu Venuše v Ostravě-Hrabůvce.

OBRAZEM: Vánoční prodej kaprů je tady

Ostrava - Prodej ryb na vánoční stůl začal v Ostravě v tomto týdnu. Mezi prvními otevřel stánek s káděmi Zdeněk Nehudek, který kapry už tradičně nabízí u areálu Venuše v Ostravě-Hrabůvce.

Soutěž pro restaurace, kuchaře i nekuchaře o nejlepší bramborový salát roku 2012.

Nejvíc šmakoval salát od Salátů

Náchod /FOTOGALERIE/ - Je libo bramborový salát? Že ještě není Štědrý den? To přeci vůbec nevadí. Na Masarykově náměstí bylo v pátek odpoledne salátu do sytosti. Konala se totiž soutěž pro restaurace, kuchaře i nekuchaře o ten nejlepší bramborový salát roku 2012.