Ostrava /PŘEHLED BOHOSLUŽEB/ - Vánoce jsou pro křesťany hned po Velikonocích největším svátkem. Už několik týdnů se na ně připravuje i farář Václav Tomiczek, který působí ve farnosti v Ostravě-Zábřehu.
Plzeň – Bramborový salát bez hrášku i s ním, řízky místo kapra a k obědu houbový kuba nebo čočka. Skoro všude vydechnutí, že předvánoční šílenství je pryč a můžeme koukat na pohádky, přejídat se u stolu a obcházet příbuzné.
K tradicím Vánoc patří, že Češi si na tyto svátky nejraději dopřejí bramborový salát a kapra, i když se v mnoha rodinách nebrání inovaci a jedí různé úpravy mořských ryb. Nejoblíbenějším vánočním cukrovím jsou vanilkové rohlíčky, vyplývá z průzkumu portálu o vaření TradičníRecepty.cz.
Vyškovsko – Dát si kapra s bramborovým salátem, po večeři rozbalit dárky čekající pod krásně nazdobeným, rozzářeným vánočním stromem a pak si třeba vyjít na půlnoční mši, a to všechno za přítomnosti nejbližších, to je pro většinu obyvatel nejen Vyškovska skoro samozřejmostí. Někteří však strávit Vánoce v rodinném kruhu nemůžou.
Praha – K tradicím Vánoc patří, že Češi si na tyto svátky nejraději dopřejí bramborový salát a kapra, i když se v mnoha rodinách nebrání inovaci a jedí různé úpravy mořských ryb. Nejoblíbenějším vánočním cukrovím jsou vanilkové rohlíčky, vyplývá z průzkumu portálu o vaření TradičníRecepty.cz.
Příbram /ROZHOVOR/ - Pokračujeme ve vánočních rozhovorech se známými osobnostmi z regionu. Tentokrát si můžete přečíst povídání s hejtmanem Josefem Řihákem.
Ústí nad Labem - Smažený kapr, bramborový salát, svařák nebo punč. To jsou jídla nebo nápoje, bez kterých si řada lidí nedovede představit Štědrý den. Několik ústeckých restaurací se proto rozhodlo na tradice zareagovat a usnadnit Ústečanům práci, aby nemuseli strávit sváteční den u plotny.
Uherské Hradiště - Když připravujeme vánoční vydání Slováckých novin, na poradě vždy přijde na přetřes bramborový salát (děláme skoro všichni stejný), smažený kapr, linecké, pracny a kokosové kuličky. Je pravda, že v cukroví se lehce neshodneme. Někdo pojme svátky více duchovně, jiný vyrazí spíš za sportem nebo na návštěvu k rodině. Ale přece jenom, máme i netradiční zvyky a zážitky. Počtěte si.
Žďársko - Po opulentních štědrovečerních hodech může řada lidí pocítit nezvyklou únavu, kterou se rozhodne zahnat sportovním vyžitím. Ve žďárském okrese ho ani o vánočních svátcích není málo. Pokud nepřijde nějaké dramatické oteplení, měly by fungovat všechny sjezdovky, a to i o Štědrém dnu. Ještě před konzumací smaženého kapra s bramborovým salátem se tam bude možné vyřádit na lyžích.
Teplice,Dubí - Vánoce tu budou za několik dnů. Děti se už nemohou dočkat, co letos najdou pod stromečkem. Ne každé dítě ale má to štěstí být u svých rodičů a vychutnávat si na Štědrý den tu pravou rodinnou pohodu curkovím, kaprem a bramborovým salátem provoněného domova.
Příbram /ROZHOVOR/ – Na vánočně prostřeném stole v rodině Josefa Velfla, ředitele hornického muzea, nesmí chybět kapr a bramborový salát. K vánoční atmosféře také neodmyslitelně patří hudba.
Příbram /ROZHOVOR/ - Pokračujeme ve vánočních rozhovorech se známými osobnostmi regionu. Tentokrát si můžete přečíst povídání s ředitelem Technických služeb Příbram Pavlem Máchou.
Praha - Restaurace a bary, které budou mít o Štědrém večeru otevřeno, jsou v Česku spíše výjimkou. Většina lidí totiž Vánoce tráví doma. Otevřít na Štědrý den pro několik málo příchozích, se tak restauratérům nevyplatí, řekl obchodní ředitel gastronomického serveru Lunchtime.cz Jakub Šafránek.
Prostějov – Štědrovečerní večeři bez smaženého kapra a bramborového salátu si mnozí z nás neumí představit. V koupelnách prostějovských domácností se tak už pomalu začínají zabydlovat kapři. Do Vánoc zbývá už jen pár dní a hospodyňky chtějí mít jistotu, že jim na štědrovečerním stole nebude chybět tradiční jídlo. Prodej živých šupináčů je tento týden už v plném proudu. Ceny kaprů jsou stejné jako loni, lidé si maximálně připlatí o pár korun.
Uherské Hradiště – Krkonoše, rakouské Alpy, Břeclav, Egypt nebo jenom pěkně doma v teple. To jsou místa, na kterých budou trávit vánoční svátky a následující volné dny fotbalisté prvoligového Slovácka. Při štědrovečerní večeři si stejně jako drtivá většina národa pochutnají na české klasice. Sváteční polévka, kapr a bramborový salát. Jenom Marián Kovářů preferuje ananasovou pizzu, ale nakonec bude večeřet lososa.
Praha /ANIMACE/ - Stejně jako v minulém roce se i letos Češi na Vánoce těší ze všeho nejvíce kvůli tomu, že je stráví v rodinném kruhu, uvedl průzkum společnosti TNS Aisa. Pro třetinu Čechů je právě toto na Vánocích to nejzásadnější. Oproti loňsku se však zvýšil podíl těch, kteří se těší, že si o svátcích odpočinou.
Mírov – Jen tři odsouzení z více než čtyř set, kteří tráví nedobrovolně své dny za zdmi věznice na Mírově, jednoho ze tří nejtěžších žalářů v České republice, dostanou šanci strávit vánoční svátky mezi svými blízkými.
Praha – Restaurace a bary, které budou mít o Štědrém večeru otevřeno, jsou v Česku spíše výjimkou. Většina lidí totiž Vánoce tráví doma. Otevřít na Štědrý den pro několik málo příchozích, se tak restauratérům nevyplatí, řekl obchodní ředitel gastronomického serveru Lunchtime.cz Jakub Šafránek. Podle něj zůstane zavřených 90 procent podniků. Výjimkou jsou například hotelové restaurace u kterých tvoří značnou část hostů ubytovaní cizinci, nebo ty restaurace, které pořádají vánoční večírky pro klientelu štamgastů.
Kutná Hora - Blížící se Vánoce jsou znát všude. Všichni lidé ovšem nemají to štěstí, aby se sešli se svými blízkými na Štědrý den u stromečku po sváteční večeři. Lidé bez domova v Kutné Hoře mají možnost se sejít v centru Duhové Atrium.
Blížící se Vánoce jsou znát všude. Všichni lidé ovšem nemají to štěstí, aby se sešli se svými blízkými na Štědrý den u stromečku po sváteční večeři. Lidé bez domova v Kutné Hoře mají možnost se sejít v centru Duhové Atrium.
Příbram – Vánoční svátky jsou za dveřmi, lidé berou útokem super a hypermarkety, shánějí stromky a poslední tečkou za tím shonem bývá nákup kapra. Třebaže jsou lidé, kteří k štědrovečernímu menu upřednostňují klasický vepřový řízek nebo řízek kuřecí, ve většině domácností kraluje klasika – bramborový salát a smažený kapr.
Příbram – Vánoční svátky jsou za dveřmi, lidé berou útokem super a hypermarkety, shánějí stromky a poslední tečkou za tím shonem bývá nákup kapra. Třebaže jsou lidé, kteří k štědrovečernímu menu upřednostňují klasický vepřový řízek nebo řízek kuřecí, ve většině domácností kraluje klasika – bramborový salát a smažený kapr.
České Budějovice – Věřte nevěřte. Také bezdomovci můžou zažít vánoční večeři a radost z dárků. „Tradičně chystáme vánoční večeři pro lidi bez domova, která letos bude ve čtvrtek od 15 hodin v českobudějovickém Domě sv. Pavla," říká Josef Hes, ředitel Městské charity České Budějovice.
Olomouc – Společně připravovali štědrovečerní polévku a bramborový salát a popíjeli u toho jednoho panáka za druhým. Pak se v opilosti pohádali a pobili. Žena nakonec na svého druha vytáhla kuchyňský nůž a bodla ho do levé části hrudníku.
Děčín - Během vánočních svátků narůstá počet příležitostí k hodování. Rodinné večeře, obědy se známými a večírky jsou spojené s kalorickými pokrmy a alkoholickými nápoji.
Ostrava - Prodej ryb na vánoční stůl začal v Ostravě v tomto týdnu. Mezi prvními otevřel stánek s káděmi Zdeněk Nehudek, který kapry už tradičně nabízí u areálu Venuše v Ostravě-Hrabůvce.
Ostrava - Ostravské minipivovary přišly s recepty, jak si dopřát sváteční atmosféru i v hospodě u dobrého piva. Připravují totiž speciální vánoční piva s pozoruhodnými příchutěmi.
Svitavy - „O víkendu jsem upekla tři druhy cukroví," říká Renata Novotná ze Svitavska. Stejně jako u ní i v mnoha jiných domácnostech to sladce vonělo.
Ostrava /ANKETA/ - Ostravské minipivovary přišly s recepty, jak si dopřát sváteční atmosféru i v hospodě u dobrého piva. Připravují totiž speciální vánoční piva s pozoruhodnými příchutěmi
Region - Minipivovary přišly s recepty, jak si dopřát sváteční atmosféru i v hospodě u dobrého piva. Připravují totiž speciální vánoční piva s pozoruhodnými příchutěmi
Náchod /FOTOGALERIE/ - Je libo bramborový salát? Že ještě není Štědrý den? To přeci vůbec nevadí. Na Masarykově náměstí bylo v pátek odpoledne salátu do sytosti. Konala se totiž soutěž pro restaurace, kuchaře i nekuchaře o ten nejlepší bramborový salát roku 2012.