Kreativ

ŠTÍTEK: bramborový salát

Přijeďte se do Lomnice pokochat i poučit

Lomnice nad Popelkou – Střední škola v Lomnici nad Popelkou chystá na pátek 22. a sobotu 23. listopadu prezentační výstavu s tematickým zaměřením Krásy a chutě českých regionů všemi smysly II.

Sedlčansko se pokusí "projíst" k rekordu

Sedlčany - Sedlčansko zaútočí pořadatelé v jeden den hned na dva české rekordy. V sobotu 30. listopadu odpoledne na sedlčanském náměstí bude Miroslav Marek, prezident Agentury Dobrý den z Pelhřimova, sledovat, jak podpoří domácí i hosté disciplínu s názvem Největší počet lidí na jednom místě s andělem.

Svatý Martin přijel na bílém koni v horách i ve městě

Karlovarský kraj - Svatý Martin dostál staré pranostice a přijel včera do kraje na bílém koni. Míněno, že v tento den nasněží, to ale platilo pouze v Krušných horách. Například v Perninku přišla ke slovu košťata, jimiž museli řidiči své vozy sněhové peřiny zbavit. V nížinách bylo pošmourno a pršelo, po sněhu ani památky.

Kručení v břiše? Umlčelo ho klání salátů a štrúdlů

Rokytnice v Orl.h. – Při sobotním večeru ve městě na horách zůstal málokterý žaludek prázdný. Ve školní jídelně se totiž konal první ročník soutěže o nejlepší bramborový salát a jablečný štrúdl. Vzorek k ochutnání mohl přinést každý, kdo si chtěl zasoutěžit. Ochutnávka se uskutečnila od sedmi hodin večer, na vítěze obou kategorií čekaly také ceny.

„Muži se experimentů nebojí“

Rokytnice v Orl. h. – Nejen amatérští kuchaři, ale také profesionál z luxusního pražského hotelu Mandarin Oriental hodnotili v sobotu večer úroveň salátů a závinů. PETR MAREK musí mít pořádně vytříbený jazýček a jídlo pro něj znamená hodně. Nejen o tom se při netradiční soutěži rozpovídal .

Na rybárně si pochutnávali třeba na sumci

Humpolec – Kdo se v pátek nechal vést svým nosem, musel určitě dorazit na humpoleckou rybárnu, která se nachází u rybníka Dvorák. Zde totiž tamní rybáři připravovali všelijaké rybí lahůdky v rámci již tradiční akce Rybí hody.

Výlov rybníka: Milka s albínem, pro zimomřivé i ponožky

Ostrava /FOTOGALERIE/- Metr a čtvrt dlouhý žlutě zbarvený sumec albín a asi sedmnáctikilový kapřík Milka pojmenovaný po místní hospodě. Tento hvězdný páreček dnes po ránu obdivovaly stovky diváků a návštěvníků tradičního výlovu Bukajova rybníku v Nové Bělé.

Při volbách sloužily i kuchařky

Vimperk - Základní škola TGM v ulici 1. máje nebyla jen místem pro dva volební okrsky. Tamní kuchařky připravovaly oběd pro všechny volební komise.

XXL brambory na našich polích

Zboží - Ač letošní úroda brambor nenaplnila očekávání pěstitelů, objevily se při sklizni u některých odrůd rekordně veliké hlízy.

Las Vegas Blatnička: Kapr za deset korun

Blatnička /REPORTÁŽ/ – Tradiční výlov vodní nádrže v Blatničce si nenechaly ujít tisíce lidí. Někteří nakupovali ryby na štědrovečerní stůl.

Výstava navodila vánoční atmosféru

Odry - První ročník prodejní výstavy s názvem Vánoční inspirace proměnil na tři dny sály Dělnického domu v Odrách v místo, kde vládla pohoda a kde nebyla nouze o krásu.

Bublavská škrabka ukáže kulinářské pochutiny z brambor

Bublavská škrabka. Takový je název oblíbené kulinářské akce v Bublavě, která v krušnohorské obci pomalu, ale jistě zakořenila. Pochutinami z brambor se tam místní chlubí už příští sobotu. Více v rozhovoru s pořadatelkou Bublavské škrabky Michalou Nyklesovou…

Bublavská škrabka ukáže kulinářské pochutiny z brambor

Bublava – Bublavská škrabka. Takový je název oblíbené kulinářské akce v Bublavě, která v krušnohorské obci pomalu, ale jistě zakořenila. Pochutinami z brambor se tam místní pochlubí už příští sobotu. Více v rozhovoru s pořadatelkou Bublavské škrabky Michalou Nyklesovou.

Dny evropského dědictví: odkaz předků zajedí bramborovým salátem

Brno /INFOGRAFIKA/ - Část dědictví, které Brňanům zanechali předkové, mnoho lidí vůbec nezná. To se v příštích dvou týdnech změní. Akce Dny evropského dědictví otevře lidem i neznámá zákoutí zapomenutých památek. Ty známější zase lákají na snížené vstupné nebo doprovodný program. Akce začíná v sobotu, ale nejzajímavější program Brno přichystalo na neděli.

Odkaz předků zajedí bramborovým salátem

Brno /INFOGRAFIKA/ - Část dědictví, které Brňanům zanechali předkové, mnoho lidí vůbec nezná. To se v příštích dvou týdnech změní. Akce Dny evropského dědictví otevře lidem i neznámá zákoutí zapomenutých památek. Ty známější zase lákají na snížené vstupné nebo doprovodný program. Akce začíná v sobotu, ale nejzajímavější program Brno přichystalo na neděli.

Zloději berou vše, želvy, kalhotky či bramborový salát

Hradec Králové – Krádeže jsou u nás na denním pořádku. Krade se jídlo i oblečení 
v obchodech, kola na chodnících, peněženky i mobily. Krade se i na těch nejvyšších místech ve vládě. A když bychom si mysleli, že už tu všechno bylo, lupiči nás zase překvapí. Nad některými jejich originálními kousky totiž zůstává rozum stát.

Ochutnávka následujícího vydání Deníku: co v něm najdete?

Hradec Králové - Také během dnešního dne redaktoři a fotografové našich novin získávali další aktuální materiály, informace, snímky a témata, aby vše zařadili na stránky nadcházejícího vydání tohoto periodika. Pokud o to nechce být ochuzeni, pořiďte si další vydání Hradeckého deníku. Co vás uvnitř listu čeká?

SLOUPEK: Jak se Velikonoce slavit v mládí naučíš...

Jako dítě jsem měl Velikonoce velmi rád. V Praze tehdy nejezdilo tolik aut, takže nehrozilo, že se nás z pomlázkového šlehání po dívčích zadcích domů vrátí o něco méně. Stejně tyto svátky jara byly o mnoho lidštější.

Brazilec, jenž přijel na sever Čech hledat vlastní kořeny

Severní Čechy - Guláš s křenem a houskovým knedlíkem, smažený kuřecí řízek s bramborovým salátem. Jihoameričanům česká klasika chutnala. Márciovi Ricardu Staffenovi a jeho novomanželce Gizelle, stejně jako celý poznávací a pátrací pobyt v severních Čechách.

Základem správného hubnutí jsou zdravé potraviny

Vánoce dají každoročně lidskému organismu pěkně zabrat. Již dopředu všichni vědí, co je čeká, ale odolat bramborovému salátu a cukroví od maminky konzumovanému nejlépe v teple domova u pohádek jde opravdu jen stěží. Následuje tedy novoroční předsevzetí – začít držet dietu a zhubnout alespoň pár kilo. Je ovšem velice důležité si uvědomit, že základem správného hubnutí jsou především zdravé potraviny. Ovoce, ale hlavně zelenina je samozřejmě základ, ovšem i další potraviny je možné do svého jídelníčku zařadit, aniž by se porušovala pravidla zdravého stravování. Ing. Petr Havlíček, specialista na výživu a garant produktů řady Víte, co jíte, radí, které to jsou a jak s nimi správně zacházet.

Dva jiné světy: Bobošíková v luxusním hotelu, Fischerová v divadle

Praha – „Máme tady čaj šípkový, zelený a zázvorový," ukazuje mi dívka konvice a vytahuje hrníček, úplně stejný, z jakého jsem pil doma před dvaceti lety. Vedle jsou koláče, domácí bramborový salát s řízky, vše připravené dobrovolníky. Jsem ve volebním štábu Táni Fischerové v Divadle Kampa.

Dva jiné světy: Bobošíková v luxusním hotelu, Fischerová v divadle

Praha – „Máme tady čaj šípkový, zelený a zázvorový," ukazuje mi dívka konvice a vytahuje hrníček, úplně stejný, z jakého jsem pil doma před dvaceti lety. Vedle jsou koláče, domácí bramborový salát s řízky, vše připravené dobrovolníky. Jsem ve volebním štábu Táni Fischerové v Divadle Kampa.

Hudba, jídlo i šaty. Pohořelice soutěžily o nejlepší bramborový salát

Pohořelice – Na tři následující otázky, lze v pátek večer v sále staré pohořelické radnice odpovědět bez rozmyslu ano. Chuťově vynikající bramborové saláty i přes nedávnou vánoční smršť? Krásné ženy v krásných historických róbách? A příjemná muzika jako doplněk požitkářského večera?

Hudba, jídlo i šaty. Pohořelice soutěžily o nejlepší bramborový salát

Pohořelice /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Na tři následující otázky, lze v pátek večer v sále staré pohořelické radnice odpovědět bez rozmyslu ano. Chuťově vynikající bramborové saláty i přes nedávnou vánoční smršť? Krásné ženy v krásných historických róbách? A příjemná muzika jako doplněk požitkářského večera?

Nejlepší salát připravil Zdeněk Černý

Tachov – Už sedmnáctkrát se v pivnici Na koupališti v Tachově sešli v předvečer vánočních svátků příznivci gastronomických soutěží, konkrétně při soutěži o nejlepší vánoční bramborový salát netknutý ženskou rukou.

V domově pro seniory ve Vážanech vládla na Štědrý den pohoda

Vážany – V domě pro seniory ve Vážanech je v poledne na Štědrý den absolutní klid. Ve vstupní hale mě vítá jen recepční a po levici za stolem si povídá skupinka tamních klientů, jinak nikde nikdo. Posadím se na židli a čekám, než přijde vedoucí domova Eva Vejvodová.

Salátink: kuchaři změřili síly 
v souboji bramborových salátů

Zruč nad Sázavou - Salátink. Slyšela jsem již spoustu věcí, ale tento pojem mi byl doposud cizí. Vstupuji do prostor zámeckého hostince v průchodu zámku ve Zruči nad Sázavou, a již podle hlasů je mi jasné, že účast je hojná. U vchodu mě zdraví Alena Zemanová, vedoucí Klubu panenek ČR, která se spolu s vedením hostince na průběhu akce podílí.