![](https://g.denik.cz/35/b7/lomniicti-13kuchari02_prazena-list-l.jpg)
Přijeďte se do Lomnice pokochat i poučit
Lomnice nad Popelkou – Střední škola v Lomnici nad Popelkou chystá na pátek 22. a sobotu 23. listopadu prezentační výstavu s tematickým zaměřením Krásy a chutě českých regionů všemi smysly II.
Lomnice nad Popelkou – Střední škola v Lomnici nad Popelkou chystá na pátek 22. a sobotu 23. listopadu prezentační výstavu s tematickým zaměřením Krásy a chutě českých regionů všemi smysly II.
Sedlčany - Sedlčansko zaútočí pořadatelé v jeden den hned na dva české rekordy. V sobotu 30. listopadu odpoledne na sedlčanském náměstí bude Miroslav Marek, prezident Agentury Dobrý den z Pelhřimova, sledovat, jak podpoří domácí i hosté disciplínu s názvem Největší počet lidí na jednom místě s andělem.
Svitavy - Jak vypadá řízek s bramborovým salátem, to si dokážeme představit všichni.
Karlovarský kraj - Svatý Martin dostál staré pranostice a přijel včera do kraje na bílém koni. Míněno, že v tento den nasněží, to ale platilo pouze v Krušných horách. Například v Perninku přišla ke slovu košťata, jimiž museli řidiči své vozy sněhové peřiny zbavit. V nížinách bylo pošmourno a pršelo, po sněhu ani památky.
Břeclav - Osmnáctiletá Sabina Pániková vyhrála letošní soutěž Kočka Rádia Jih. A v sobotu získala do své sbírky další korunku. Tentokrát v soutěži krásy a elegance Miss Model v Přerově.
Sokolovsko - V pátek už by se bílá pokrývka mohla snést i nad polohy kolem 650 metrů nad mořem
Rokytnice v Orl.h. – Při sobotním večeru ve městě na horách zůstal málokterý žaludek prázdný. Ve školní jídelně se totiž konal první ročník soutěže o nejlepší bramborový salát a jablečný štrúdl. Vzorek k ochutnání mohl přinést každý, kdo si chtěl zasoutěžit. Ochutnávka se uskutečnila od sedmi hodin večer, na vítěze obou kategorií čekaly také ceny.
Rokytnice v Orl. h. – Nejen amatérští kuchaři, ale také profesionál z luxusního pražského hotelu Mandarin Oriental hodnotili v sobotu večer úroveň salátů a závinů. PETR MAREK musí mít pořádně vytříbený jazýček a jídlo pro něj znamená hodně. Nejen o tom se při netradiční soutěži rozpovídal .
Humpolec – Kdo se v pátek nechal vést svým nosem, musel určitě dorazit na humpoleckou rybárnu, která se nachází u rybníka Dvorák. Zde totiž tamní rybáři připravovali všelijaké rybí lahůdky v rámci již tradiční akce Rybí hody.
Okrouhlá /REPORTÁŽ/ – Šustění karet, cinkání mincí a soustředěné tváře. Pohostinství Boby v Okrouhlé patřilo v sobotu hráčům mariáše. Konal se tam totiž již tradiční turnaj ve hraní mariáše Okrouhlecké Eso. Vítěz si odnesl pohár a půlku prasete.
Ostrava /FOTOGALERIE/- Metr a čtvrt dlouhý žlutě zbarvený sumec albín a asi sedmnáctikilový kapřík Milka pojmenovaný po místní hospodě. Tento hvězdný páreček dnes po ránu obdivovaly stovky diváků a návštěvníků tradičního výlovu Bukajova rybníku v Nové Bělé.
Vimperk - Základní škola TGM v ulici 1. máje nebyla jen místem pro dva volební okrsky. Tamní kuchařky připravovaly oběd pro všechny volební komise.
Zlínsko - Buchty, koláče i třeba řízek. O pohodu členů volebních komisí musí být postaráno. Alespoň tak to funguje ve vesnicích našeho regionu.
Zboží - Ač letošní úroda brambor nenaplnila očekávání pěstitelů, objevily se při sklizni u některých odrůd rekordně veliké hlízy.
Blatnička /REPORTÁŽ/ – Tradiční výlov vodní nádrže v Blatničce si nenechaly ujít tisíce lidí. Někteří nakupovali ryby na štědrovečerní stůl.
Odry - První ročník prodejní výstavy s názvem Vánoční inspirace proměnil na tři dny sály Dělnického domu v Odrách v místo, kde vládla pohoda a kde nebyla nouze o krásu.
Černovice, Želiv – Na 16. října, připadá Světový den výživy, který vyhlašuje OSN, a v jehož rámci se koná celorepubliková akce s názvem Naše posvícení. Do ní se zapojily i dvě školy z Pelhřimovska.
Bublavská škrabka. Takový je název oblíbené kulinářské akce v Bublavě, která v krušnohorské obci pomalu, ale jistě zakořenila. Pochutinami z brambor se tam místní chlubí už příští sobotu. Více v rozhovoru s pořadatelkou Bublavské škrabky Michalou Nyklesovou…
Bublava – Bublavská škrabka. Takový je název oblíbené kulinářské akce v Bublavě, která v krušnohorské obci pomalu, ale jistě zakořenila. Pochutinami z brambor se tam místní pochlubí už příští sobotu. Více v rozhovoru s pořadatelkou Bublavské škrabky Michalou Nyklesovou.
Brno /INFOGRAFIKA/ - Část dědictví, které Brňanům zanechali předkové, mnoho lidí vůbec nezná. To se v příštích dvou týdnech změní. Akce Dny evropského dědictví otevře lidem i neznámá zákoutí zapomenutých památek. Ty známější zase lákají na snížené vstupné nebo doprovodný program. Akce začíná v sobotu, ale nejzajímavější program Brno přichystalo na neděli.
Brno /INFOGRAFIKA/ - Část dědictví, které Brňanům zanechali předkové, mnoho lidí vůbec nezná. To se v příštích dvou týdnech změní. Akce Dny evropského dědictví otevře lidem i neznámá zákoutí zapomenutých památek. Ty známější zase lákají na snížené vstupné nebo doprovodný program. Akce začíná v sobotu, ale nejzajímavější program Brno přichystalo na neděli.
Kralupy – Je půl sedmé ráno a byt Horákových z Kralup nad Vltavou je plný ruchu, který se bude opakovat skoro v každém všedním dni následujících deset měsíců. Je totiž první školní den. A za hodinu už bude ze šestileté Alenky prvňáček.
Trocnov – Vše je, jak má být. Kapr usmažený v trojobalu, bramborový salát, vánočky, cukroví a na stolech svícny z šišek a chvojí. Vánoce přesně podle zažitých tradic. Jen s tím rozdílem, že v kalendáři se nepíše 24. prosinec, nýbrž 24. srpen.
Hradec Králové – Krádeže jsou u nás na denním pořádku. Krade se jídlo i oblečení v obchodech, kola na chodnících, peněženky i mobily. Krade se i na těch nejvyšších místech ve vládě. A když bychom si mysleli, že už tu všechno bylo, lupiči nás zase překvapí. Nad některými jejich originálními kousky totiž zůstává rozum stát.
Hradec Králové - Také během dnešního dne redaktoři a fotografové našich novin získávali další aktuální materiály, informace, snímky a témata, aby vše zařadili na stránky nadcházejícího vydání tohoto periodika. Pokud o to nechce být ochuzeni, pořiďte si další vydání Hradeckého deníku. Co vás uvnitř listu čeká?
Jako dítě jsem měl Velikonoce velmi rád. V Praze tehdy nejezdilo tolik aut, takže nehrozilo, že se nás z pomlázkového šlehání po dívčích zadcích domů vrátí o něco méně. Stejně tyto svátky jara byly o mnoho lidštější.
Praha – Svátky jara Velikonoce jsou spojeny s řadou gastronomických specialit. V lidové tradici však šlo vždy o pokrmy skromné, neboť v době po masopustu se čekalo na novou úrodu.
Jižní Čechy – Známý televizní kuchař Zdeněk Pohlreich říká, že kdyby smažený řízek kandidoval do parlamentu, získal by 90 procent. Něco na tom bude, protože „cokoliv" v trojobalu (vejce, mouka a strouhanka) se těší všeobecné oblibě.
Recept nám poslala Anna Týfová z Martínkovic.
Recept nám poslal Josef Došlík z Lobodic.
Recept nám poslala Marie Hošková z Dříteně.
Uhříněves /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ – Žádný dětský smích ani povyk. Jen nezvyklé ticho, které přerušovalo šustění. Šustění volebních lístků, které právě členové volební komise přiřazovali k šedivým obálkám.
Smažený kapr, bramborový salát, chlebíčky, vanilkové rohlíčky… Hromady dobrot, kterým lidé přes svátky neodolali, si někteří nadále nosí s sebou ve formě tukových polštářků.
Severní Čechy - Guláš s křenem a houskovým knedlíkem, smažený kuřecí řízek s bramborovým salátem. Jihoameričanům česká klasika chutnala. Márciovi Ricardu Staffenovi a jeho novomanželce Gizelle, stejně jako celý poznávací a pátrací pobyt v severních Čechách.
Zlín - Smažený kapr, bramborový salát, chlebíčky, vanilkové rohlíčky… Hromady dobrot, kterým lidé přes svátky neodolali, si někteří nadále nosí s sebou ve formě tukových polštářků.
Zlín - Smažený kapr, bramborový salát, chlebíčky, vanilkové rohlíčky… Hromady dobrot, kterým lidé přes svátky neodolali, si někteří nadále nosí s sebou ve formě tukových polštářků.
Vánoce dají každoročně lidskému organismu pěkně zabrat. Již dopředu všichni vědí, co je čeká, ale odolat bramborovému salátu a cukroví od maminky konzumovanému nejlépe v teple domova u pohádek jde opravdu jen stěží. Následuje tedy novoroční předsevzetí – začít držet dietu a zhubnout alespoň pár kilo. Je ovšem velice důležité si uvědomit, že základem správného hubnutí jsou především zdravé potraviny. Ovoce, ale hlavně zelenina je samozřejmě základ, ovšem i další potraviny je možné do svého jídelníčku zařadit, aniž by se porušovala pravidla zdravého stravování. Ing. Petr Havlíček, specialista na výživu a garant produktů řady Víte, co jíte, radí, které to jsou a jak s nimi správně zacházet.
Praha – „Máme tady čaj šípkový, zelený a zázvorový," ukazuje mi dívka konvice a vytahuje hrníček, úplně stejný, z jakého jsem pil doma před dvaceti lety. Vedle jsou koláče, domácí bramborový salát s řízky, vše připravené dobrovolníky. Jsem ve volebním štábu Táni Fischerové v Divadle Kampa.
Praha – „Máme tady čaj šípkový, zelený a zázvorový," ukazuje mi dívka konvice a vytahuje hrníček, úplně stejný, z jakého jsem pil doma před dvaceti lety. Vedle jsou koláče, domácí bramborový salát s řízky, vše připravené dobrovolníky. Jsem ve volebním štábu Táni Fischerové v Divadle Kampa.
Břeclavsko - V době baroka, rokoka, biedermeieru či empíru se běžně ocitá Jaroslava Polnická z Pohořelic. Díky šití historických kostýmů se jí to daří téměř denně.
Břeclavsko - V době baroka, rokoka, biedermeieru či empíru se běžně ocitá Jaroslava Polnická z Pohořelic. Díky šití historických kostýmů se jí to daří téměř denně.
Pohořelice – Na tři následující otázky, lze v pátek večer v sále staré pohořelické radnice odpovědět bez rozmyslu ano. Chuťově vynikající bramborové saláty i přes nedávnou vánoční smršť? Krásné ženy v krásných historických róbách? A příjemná muzika jako doplněk požitkářského večera?
Řeka, Jablunkov /FOTOGALERIE/ – V Beskydech se našli nadšenci, kteří chtěli ,vyběhat´ cukroví a bramborový salát.
Pohořelice /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Na tři následující otázky, lze v pátek večer v sále staré pohořelické radnice odpovědět bez rozmyslu ano. Chuťově vynikající bramborové saláty i přes nedávnou vánoční smršť? Krásné ženy v krásných historických róbách? A příjemná muzika jako doplněk požitkářského večera?
Střekov - V dětském domově na Střekově mají každoročně Štědrý den o pár dní dříve. Poté se děti alespoň na Vánoce rozjedou do svých rodin nebo k pěstounům. Ne každému to osud však dopřeje.
Tachov – Už sedmnáctkrát se v pivnici Na koupališti v Tachově sešli v předvečer vánočních svátků příznivci gastronomických soutěží, konkrétně při soutěži o nejlepší vánoční bramborový salát netknutý ženskou rukou.
Pardubice - Luděk Žák pracuje jako dispečer v pardubickém dopravním podniku. Svůj Štědrý večer trávil, jako již tradičně, v práci. Služba mu začala v 18 hodin a podle toho se také odvíjel celý jeho Štědrý den.
Střekov - V dětském domově na Střekově mají každoročně Štědrý den o pár dní dříve. Poté se děti alespoň na Vánoce rozjedou do svých rodin nebo k pěstounům. Ne každému to osud však dopřeje.
Vážany – V domě pro seniory ve Vážanech je v poledne na Štědrý den absolutní klid. Ve vstupní hale mě vítá jen recepční a po levici za stolem si povídá skupinka tamních klientů, jinak nikde nikdo. Posadím se na židli a čekám, než přijde vedoucí domova Eva Vejvodová.
Zruč nad Sázavou - Salátink. Slyšela jsem již spoustu věcí, ale tento pojem mi byl doposud cizí. Vstupuji do prostor zámeckého hostince v průchodu zámku ve Zruči nad Sázavou, a již podle hlasů je mi jasné, že účast je hojná. U vchodu mě zdraví Alena Zemanová, vedoucí Klubu panenek ČR, která se spolu s vedením hostince na průběhu akce podílí.