Kreativ

ŠTÍTEK: bramborový salát

RYBÁŘI vytáhli z rybníku ve Svitavách na sto padesát metráků ryb. Většina jich  skončí na vánoční tabuli.

OBRAZEM: Rybáři vytáhli v sítích metráky ryb na Vánoce

Svitavy – Kádě plné kaprů, rybáři s podběráky a zvědavé oči dětí… Na hrázi Svitavského dolního rybníku bylo v sobotu od časného rána rušno. Rybáři z Litomyšle totiž právě tady lovili kapry a jiné ryby pro letošní Vánoce.

Studenti střední odborné školy z Poličky  se zúčastnili jako obsluhující personál slavnostního rautu na Pražském hradě u příležitosti  státního  svátku a předání státních vyznamenání.

Studenti z Poličky obsluhovali na Pražském hradě

Polička/Praha /FOTOGALERIE/ - Studenti střední odborné školy z Poličky se zúčastnili jako obsluhující personál slavnostního rautu na Pražském hradě u příležitosti  státního  svátku a předání státních vyznamenání. 

Studenti střední odborné školy z Poličky  se zúčastnili jako obsluhující personál slavnostního rautu na Pražském hradě u příležitosti  státního  svátku a předání státních vyznamenání.

Studenti obsluhovali na Pražském hradě

Polička - Studenti střední odborné školy z Poličky  se zúčastnili jako obsluhující personál slavnostního rautu na Pražském hradě u příležitosti  státního  svátku a předání státních vyznamenání. 

Sobotní výlov rybníků U Jejkala na Vranovsku.

Rybník Jejkal vydal své tajemství: stovky ryb

Podmyče - Stovky lidí si nenechaly ujít sobotní výlov rybníků U Jejkala na Vranovsku. Návštěvníky tradiční akce lákala kouzelná podzimní příroda Národního parku Podyjí, ale především možnost koupit si čerstvého kapra či štiku. Přímo v sousedství rybníků si také mohli pochutnat na výtečné rybí polévce nebo dokonce smaženém kapru s bramborovým salátem. K rybníkům dorazily rodiny s dětmi, ale také třeba různí podnikatelé ze Znojemska i několik komunálních politiků. Nechyběla ani živá hudba.

"Vánoce" v Brandýse nad Orlicí slavili už na sv. Václava.

Na Václava slavili Vánoce

Brandýs nad Orlicí - Několik stovek lidí z Brandýsa nad Orlicí i okolí přilákaly tradiční Vánoce v září. Na sportovišti U Konťáku bylo připraveno pro příchozí domácí štědrovečerní menu: rybí polévka, kapří, eventuálně vepřový, řízek s bramborovým salátem, vánoční pečivo.

Jídelna v Základní škole Mánesova v Otrokovicích. Ilustrační foto

Kuchařky z Otrokovické ZŠ Mánesova jsou 2. nejlepší v Česku

Otrokovice - Je libo uzenou polévku s kroupami, coby hlavní jídlo pak uzené maso s hrachovou kaší nebo raději krůtí játra s pórkem? Na dvojici druhů obědů, u jejichž názvů se snad každému musejí sbíhat sliny, není nic divného. Koneckonců na těchto pokrmech si včera pochutnávali žáci Základní školy Mánesova v Otrokovicích a také tamní gymnazisté. Jim je ale v jídelně připravily tak trošku slavné kuchařky.

Snímek z předchozího ročníku zářijových Vánoc v Sobotíně.

V Sobotíně oslaví s předstihem Vánoce, nebude chybět ani sníh

Sobotín - Tradiční Vánoce mohou v sobotu zažít lidé v Sobotíně na Šumpersku. Při akci nazvané Pohádková zima aneb Vánoce a sníh v září připravili místní recesisté zejména pro děti nejen tradiční vánoční stromeček, cukroví, smaženého kapra s bramborovým salátem, ale i sněhovou bobovou dráhu.

Keřkovské rohlíčky charakterizuje vynikající konzumní hodnota. Jde brambory varného typu A-A/B.

Keřkovské rohlíčky už zase táhnou

Česká Bělá –  Keřkovské rohlíčky, jinými slovy ryze vysočinská odrůda brambor  zažívá, řečeno módním slovníkem dneška, svůj comeback.

Dr. Leoš Středa odpovídá: I ve fast foodech se dá jíst dietně

Četla jsem článek o krabičkové dietě, kterou jsem sama držela. Byl to sice drahý špás, ale zhubla jsem. Připadá mi však hodně troufalé, když dr. Středa tvrdí, že úplně stejně se dá zhubnout i v Mekdonaldovi. Vždyť všude píší o tom, jak jsou hamburgery nezdravé a hlavně, že se po nich tloustne. Já sama dávám přednost normálnímu vaření a když potřebuju shodit, tak zkusím třeba ty krabičky…  Čtenářka

Drtiči prohráli s Trutnovem 2:3 po prodloužení.

Biegl pomáhá mladšímu kolegovi, říká Malinský

Hodonín – Prohráli a ještě soupeře pohostili. Vedení Hodonína ve středu večer oplatilo kolegům z Trutnova jejich štědrost a hráčům severočeského celku přichystalo malé občerstvení. „Bude s řízek s bramborovým salátem,“ usmíval se po zápase kouč Draků Jiří Malinský, který svěřence posílal přímo do hospody, která sídlí na zimním stadionu.

HOKEJ: Vsetín - Opava 5:3

Vsetín, Opava – Nejkratší vánoční přestávku měli ve své soutěži hokejisté HC Slezan Opava. Ti do roku 2012 vstoupili už předevčírem, když k dalšímu zápasu druhé ligy zamířili do Vsetína na bouřlivou diváckou kulisou známý Lapač. Ze souboje pátého se šestým se ale vrátili poraženi.

Kouč Jestřábů Petr Zachar

Kouč Jestřábů Zachar: Trápí nás koncovka

Prostějov /ROZHOVOR/ – Do klíčové části sezony vstoupí v novém roce hokejoví Jestřábi. Před nimi je posledních dvanáct utkání v základní části a poté už souboje kdo s koho v play off. Trenér Petr Zachar dopřál svým svěřencům přes Vánoce volno, po nich ale stopy cukroví a bramborového salátu rychle mizely pod náporem kondiční minipřípravy, která by měla hokejistům Prostějova dodat síly právě do play off. „Chceme se dostat mezi poslední čtyři, pak už je to vabank,“ přeje si Zachar.

Lucie Chabadová s přítelem.

Místo salátu dostávám kapačky

Bukov - O tom, že nemoci nechodí po horách, ale po lidech, a čas si nevybírají, ví své Lucie Chabadová. Svátky vánoční musela se zánětem ledviny strávit v nemocnici na urologickém oddělení.

Vánoce v Dětském domově v Ledcích.

Pacienti spořádali přes pět set porcí kapra a filé

Slaný, Kladno - Vánoce. Nejkrásnější svátky v roce. Ne každý mohl Štědrý večer trávit se svými blízkými. Jak prožili Vánoce lidé v nemocnicích, děti v dětských domovech, strážníci ve službě či odsouzení ve výkonu trestu, zjišťoval Kladenský deník.

Ilustrační foto.

SLOUPEK: Smutné a veselé vánoční svátky

Praha - Nevím, jak vám, ale mně tento rok Vánoce utekly. Proběhly kolem mě ve zběsilém tempu závodního koně a než jsem si stačila uvědomit, že je Štědrý den, bylo po svatém Štěpánu. A přitom nemohu říci, že bych si nedokázala nebo snad nechtěla tyto svátky užít. Právě naopak.

Čističky bojují s tuky z vánočních dobrot

Čističky zápolí s tuky z vánočních dobrot

Olomouc – O Vánocích si lidé tradičně dopřávají více smažených a tučných jídel než jindy v roce. Potravinářské tuky však zatěžují nejen samotné strávníky, ale také kanalizačních stoky a čistírny odpadních vod.

Kapra si uherskohradišťští hasiči usmažili sami.

Štědrý den u hasičů: nejdřív úklid, pak pohádky

Uherské Hradiště – Hodiny ukazují pár minut po půl sedmé a štědrovečerní tma láskyplně objímá celý kraj. Za některými okny se ještě večeří, v jiných už lze zahlédnout spokojené tváře nad rozdanými dárky.

Čističky bojují s tuky z vánočních dobrot

Čističky se potýkají s tuky z vánočních dobrot

Olomouc – O Vánocích si lidé tradičně dopřávají více smažených a tučných jídel než jindy v roce. Potravinářské tuky však zatěžují nejen samotné strávníky, ale také kanalizačních stoky a čistírny odpadních vod. Hlavně menší provozy v obcích. Zařízení ČOV v Olomouci-Nových Sadech je největším v Olomouckém kraji. I na rozměrných česlech olomoucké čistírny bylo v uplynulých dnech znát o něco větší množství nečistot.

Z novopackého domova pro seniory.

Vánoční svátky mezi seniory v Nové Pace

Nová Paka - Štědrý den je plný očekávání především pohledem našich nejmenších, kteří se tetelí nedočkavostí, kdy zazvoní zvonek a Ježíšek jim pod stromečkem nadělí dárky.

Koncert skupiny Jaksi Taksi

FOTO: Jaksi Taksi roztancovali své fanoušky

Kolín – Tradiční koncert pro ty, které nebaví jíst včerejší bramborový salát a koukat se na stokrát opakované televizní pohádky, se odehrál první vánoční svátek v sále kolínského Městského společenského domu.

Ne každý je na Štědrý den se svou rodinou. Své o tom vědí děti z Dětského domova v Truhlářově ulici. Ale ani tady nechyběla ta správná atmosféra u stromečku.

FOTO: Dárky rozbalovali i v dětském domově

Střekov - Ne každý je na Štědrý den se svou rodinou. Své o tom ví Jakub, Dominik a Honza, kteří strávili Vánoce v Dětském domově. „Zpívali jsme si koledu Štědrý večer a měli řízek a bramborový salát,” vypráví Jakub.

Část poroty soutěže O nejlepší salát vyrobený mužskou rukou. Nejlepší jej měl Martin Kraisl.

Nejlepší salát dělá Martin Kraisl

Tachov – Letošní ročník soutěže o Nejlepší bramborový salát vyrobený mužskou rukou zná svého vítěze. Je jím Martin Kraisl, který získal třiapadesát bodů ze sedmdesáti možných. Šestnáctý ročník této soutěže se konal už tradičně v předvečer Štědrého dne v tachovské hospodě U Vodníka.

Ilustrační foto.

Jak se najíst, ale nepřejíst a nemuset mít předsevzetí

Rychnovsko - Období Vánoc. Každý se těší, až si bude moci sednout do křesla či rozvalit se na gauči, zapnout televizi a užívat si to sladké nicnedělání. K takovéto pohodě však nezbytně patří také jídlo. A že ho je o Vánocích více než dost.

Netradiční soutěž Mistrovství světa bramborových salátů v Otrokovicích

Každoroční bitva salátů skončila o fous

Otrokovice /FOTOGALERIE/ – Říká se, že žádná rodina nedělá stejný bramborový salát jako jakákoli jiná. Receptur, kombinací přísad, správných postupů a osvědčených rad by se člověk nedopočítal.

Netradiční soutěž Mistrovství světa bramborových salátů v Otrokovicích

Každoroční bitva salátů skončila o fous

Otrokovice – Říká se, že žádná rodina nedělá stejný bramborový salát jako jakákoli jiná. Receptur, kombinací přísad, správných postupů a osvědčených rad by se člověk nedopočítal.

K svátečnímu stolu v Azylovém domě a noclehárně Armády spásy v ulici Na Spojce v Havířově zasedlo na Štědrý den kolem padesáti lidí, kteří ztratili střechu nad hlavou.

OBRAZEM: Vánoční oběd v Armádě spásy

Havířov - K svátečnímu stolu v Azylovém domě a noclehárně Armády spásy v ulici Na Spojce v Havířově zasedlo na Štědrý den kolem padesáti lidí, kteří ztratili střechu nad hlavou a teď hledají cestu k návratu do běžného života.